Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 105

Valmierā 2023. gada 26. oktobrī (prot. Nr. 16, 3. §)
Par pabalstiem un sociālajām garantijām Valmieras novadā
Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro daļu, 36. panta sesto daļu, likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā
" 25.2 panta pirmo un piekto daļu un 27.2 panta
piekto daļu, Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857
"Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku
gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē,
kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās
" 22., 27., 30., 
31. un 31.1punktu un Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija
noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

Precizēti ar Valmieras novada pašvaldības domes
28.12.2023. lēmumu Nr. 659 (prot. Nr. 20, 59. §)
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka sociālās palīdzības pabalstu, brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu, pabalstu audžuģimenēm un sociālo garantiju bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem saņemšanas kārtību, apmēru un personu grupas, kuras ir tiesīgas saņemt pabalstus Valmieras novadā.

2. Pabalstu veidi:

2.1. sociālās palīdzības pabalsti:

2.1.1. pamata sociālās palīdzības pabalsti:

2.1.1.1. garantētā minimālā ienākuma pabalsts;

2.1.1.2. mājokļa pabalsts;

2.1.2. papildu sociālās palīdzības pabalsti:

2.1.2.1. pabalsts krīzes situācijā;

2.1.2.2. pabalsti atsevišķu izdevumu segšanai:

2.1.2.2.1. pabalsts medicīnisko izdevumu apmaksai;

2.1.2.2.2. pabalsts mājokļa pielāgošanai;

2.2. brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti:

2.2.1. pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā;

2.2.2. pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai;

2.2.3. balva nozīmīgā dzīves jubilejā;

2.2.4. pabalsts daudzbērnu ģimenei mācību piederumu iegādei;

2.2.5. pabalsts par aizgādņa pienākumu pildīšanu;

2.2.6. ēdināšanas pabalsts izglītojamiem, kuri izglītību apgūst privātajā izglītības iestādē;

2.2.7. apbedīšanas pabalsts;

2.3. sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam:

2.3.1. pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

2.3.2. pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

2.3.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem;

2.3.4. ēdināšanas pabalsts;

2.3.5. mājokļa pabalsts;

2.4. pabalsti audžuģimenei:

2.4.1. pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei;

2.4.2. pabalsts bērna uzturam.

3. Noteikumos noteiktos pabalstus administrē Valmieras novada Sociālo lietu pārvalde (turpmāk – Pārvalde), izņemot 2.2.1. un 2.2.7. punktā minētos, kurus administrē Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļa (turpmāk – Dzimtsarakstu nodaļa).

4. Noteikumos noteiktos pabalstus var saņemt personas, kuras savu dzīvesvietu deklarējušas Valmieras novada administratīvajā teritorijā, ja Noteikumos vai citos normatīvajos aktos nav noteikts citādi, un kuras ar iesniegumu vērsušās Pārvaldē vai Dzimtsarakstu nodaļā, izņemot, lai saņemtu 2.4. punktā noteiktos pabalstus. Iesniegums tiek izskatīts un lēmums par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt tiek pieņemts viena mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas, ja Noteikumos nav noteikts citādi.

5. Pārvalde un Dzimtsarakstu nodaļa piešķirtos pabalstus izmaksā Noteikumos noteiktajā kārtībā vai līdz nākamā mēneša pēdējai darba dienai, pārskaitot to pieprasītāja norādītajā kredītiestādes kontā vai pasta norēķinu sistēmas kontā, vai izsniedzot mantas veidā, vai izmaksājot skaidrā naudā.

6. Personai, kurai piešķirts Noteikumos noteiktais pabalsts, ir pienākums informēt Pārvaldi par apstākļiem, kas var būt par pamatu pabalsta izmaksas samazināšanai vai pārtraukšanai.

II. PAMATA SOCIĀLĀS PALĪDZĪBAS PABALSTI

7. Pamata sociālās palīdzības pabalsti tiek piešķirti, aprēķināti un izmaksāti saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību.

III. PAPILDU SOCIĀLĀS PALĪDZĪBAS PABALSTI
3.1. Pabalsts krīzes situācijā

8. Pabalstu krīzes situācijā piešķir mājsaimniecībai, kura viena mēneša laikā pēc krīzes situācijas rašanās vēršas Pārvaldē ar iesniegumu, norādot nepieciešamā pabalsta apmēru, un dokumentiem, kas apliecina krīzes situāciju, ja tādi ir.

9. Pabalsta krīzes situācijā apmērs tiek noteikts atbilstoši krīzes situācijas izvērtējumam, nepārsniedzot valstī noteiktās trīs minimālās darba algas.

10. Pārvalde lēmumu par pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu pieņem 10 darba dienu laikā un izmaksā piecu darba dienu laikā no Pārvaldes lēmuma pieņemšanas brīža.

11. Pabalsts krīzes situācijā ir vienreizējs, bet var tikt izmaksāts atkārtoti, izvērtējot situāciju, kādā nonākusi mājsaimniecība.

3.2. Pabalsti atsevišķu izdevumu segšanai

12. Tiesības saņemt pabalstu atsevišķu izdevumu segšanai ir personai, kuras mājsaimniecībai Pārvalde piešķīrusi trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu (turpmāk – statuss).

3.2.1. Pabalsts medicīnisko izdevumu apmaksai

13. Pabalstu medicīnisko izdevumu apmaksai piešķir personai, kurai statusa laikā radušies izdevumi par:

13.1. ārstniecības pakalpojumu;

13.2. optisko redzes korekcijas līdzekļu (briļļu, briļļu lēcu vai kontaktlēcu) iegādi;

13.3. valsts kompensējamo medicīnisko ierīču iegādi.

14. Pabalstu medicīnisko izdevumu apmaksai var pieprasīt kalendāra gadā, kad radušies izdevumi, bet ne vēlāk kā līdz nākamā gada 15. janvārim. Pieprasot šo pabalstu, iesniegumam pievieno izdevumus apliecinoša dokumenta (kases čeks, numurētas stingrās uzskaites kvīts, faktūrrēķins, internetbankas izdruka) kopiju (uzrādot oriģinālu), kurā norādīts personas vārds, uzvārds, personas kods, maksājuma mērķis, datums, summa, un receptes optisko redzes korekcijas līdzekļu iegādei kopiju (uzrādot oriģinālu), ja iegādāts 13.2. punktā noteiktais.

15. Pabalsts medicīnisko izdevumu apmaksai personai tiek piešķirts 50 procentu apmērā no faktiskajiem izdevumiem, nepārsniedzot 300 euro kalendāra gadā.

3.2.2. Pabalsts mājokļa pielāgošanai

16. Pabalstu mājokļa pielāgošanai (turpmāk šajā apakšnodaļā – Pabalsts) piešķir personai, kurai ir I grupas redzes invaliditāte vai I grupas invaliditāte un kura pārvietojas riteņkrēslā (turpmāk – Persona).

17. Mājokļa pielāgošanas mērķis ir aprīkot un pielāgot mājokli, lai padarītu mājokļa vidi pieejamāku Personai un mazinātu tās atkarību no citu personu palīdzības.

18. Pabalsta apmērs ir līdz 3000 euro Personai, kura pārvietojas riteņkrēslā, un līdz 1000 euro Personai ar redzes invaliditāti.

19. Pabalstu var saņemt, lai veiktu:

19.1. iekštelpu vides pielāgojumu izbūvi;

19.2. iekštelpu aprīkošanu ar tehniskajiem palīglīdzekļiem;

19.3. ārējās vides pielāgošanu – pandusa (uzbrauktuves) ierīkošanu vai pacēlāja iegādi un ierīkošanu;

19.4. tāmes, mājokļa pārbūves vai atjaunošanas projekta vai vienkāršotās pārbūves vai atjaunošanas apliecinājuma kartes izstrādes un tās saskaņošanas Valmieras novada Būvvaldē apmaksai, izņemot gadījumu, ja mājoklī iepriekš veikta patvaļīga būvniecība.

20. Pabalstu piešķir, ja mājoklis, kas atrodas Valmieras novada administratīvajā teritorijā ir Personas vai tās ģimenes locekļa (personas laulātais, vecāki, brāļi, māsas, bērni, mazbērni un vecvecāki) īpašumā, kā arī, ja mājoklis ir valsts, pašvaldības vai citas personas īpašumā un Personai ir noslēgts īres līgums uz termiņu, kas nav īsāks par pieciem gadiem no Pabalsta pieprasīšanas dienas.

21. Personai piešķir Pabalstu viena mājokļa pielāgošanai. Atkārtoti Pabalstu var pieprasīt ne ātrāk kā pēc trīs gadiem no iepriekšējā Pabalsta izmaksas datuma.

22. Pabalstu nepiešķir, ja mājoklis ir ieķīlāts, izņemot gadījumu, ja Personai vai tās likumiskajam pārstāvim ir hipotekārais kredīts pielāgojamā mājokļa iegādei.

23. Lai saņemtu Pabalstu, Persona vai tās likumiskais pārstāvis Pārvaldē iesniedz:

23.1. iesniegumu, norādot vēlamo risinājumu mājokļa pielāgošanai un kredītiestādes kontu, kurā pārskaitāms Pabalsts;

23.2. būvspeciālista vai būvkomersanta būvprojekta īstenošanai paredzamo būvniecības izmaksu aprēķinu (tāmi), ja nepieciešams;

23.3. dzīvojamās platības īres līguma kopiju (uzrādot oriģinālu), ja Persona dzīvo citai personai piederošā mājoklī;

23.4. mājokļa īpašnieka rakstisku piekrišanu vides pielāgošanai, ja Persona dzīvo citai personai piederošā mājoklī;

23.5. citus dokumentus, ja nepieciešams.

24. Pārvaldei ir tiesības, saskaņojot ar Personu vai tās likumisko pārstāvi, apsekot mājokli, lai pārliecinātos par Pabalsta izlietošanu atbilstoši paredzētajam mērķim.

25. Ja Pārvalde konstatē, ka mājokļa pielāgošana nav pabeigta gada laikā pēc Pabalsta izmaksas, Pārvalde var pieņemt lēmumu par nepamatoti izmaksātā Pabalsta atgūšanu.

IV. BRĪVPRĀTĪGĀS INICIATĪVAS PABALSTI
4.1. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

26. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā piešķir:

26.1. vienam no bērna vecākiem, ja vecāka deklarētā dzīvesvieta Valmieras novada administratīvajā teritorijā ir vismaz sešus mēnešus no pabalsta pieprasīšanas brīža;

26.2. vienam no aizbildņiem vai adoptētājiem, tai skaitā adoptētājiem, kuriem bērns nodots pirmsadopcijas aprūpē, ja šis pabalsts nav izmaksāts vienam no bērna vecākiem;

26.3. vienam no bērna audžuvecākiem, ja bērns nodots ārpusģimenes aprūpē un šis pabalsts nav izmaksāts vienam no bērna vecākiem.

27. Pabalsta bērna piedzimšanas gadījumā apmērs ir 200 euro par katru bērnu, kura deklarētā dzīvesvieta no dzimšanas reģistrācijas brīža ir Valmieras novada administratīvajā teritorijā.

28. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā var pieprasīt ne vēlāk kā vienu gadu pēc bērna piedzimšanas, iesniedzot iesniegumu Dzimtsarakstu nodaļā.

29. Lēmumu par pabalsta bērna piedzimšanas gadījumā piešķiršanu Dzimtsarakstu nodaļa pieņem piecu darba dienu laikā, pabalstu izmaksājot piecu darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

4.2. Pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai

30. Pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai tiek piešķirts personai, lai novērstu vai mazinātu dažādu faktoru izraisītās negatīvās sekas, palīdzētu personai uzlabot sociālo situāciju un iekļauties sabiedrībā, tai skaitā saņemot sociālos pakalpojumus.

31. Pirms lēmuma par pabalsta sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai pieņemšanas Pārvaldes sociālā darba speciālists veic personas sociālās situācijas, vajadzību un resursu novērtējumu un sagatavo sociālās rehabilitācijas plānu.

32. Pabalsta sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai apmērs ir ne vairāk kā 300 euro kalendāra gadā.

4.3. Balva nozīmīgā dzīves jubilejā

33. Balvu nozīmīgā dzīves jubilejā piešķir personai, kura savu dzīvesvietu deklarējusi Valmieras novada administratīvajā teritorijā pēdējos 12 mēnešus un, kura sasniegusi 90, 95, 100 un vairāk par 100 gadu vecumu.

34. Balvas nozīmīgā dzīves jubilejā apmērs ir 50 euro – personai 90., 95. dzimšanas dienā un 150 euro – personai 100. dzimšanas dienā un katrā nākamajā dzimšanas dienā.

35. Balvu nozīmīgā dzīves jubilejā persona var pieprasīt ne vēlāk kā vienu gadu pēc Noteikumu 33. punktā noteiktā vecuma sasniegšanas.

4.4. Pabalsts daudzbērnu ģimenei mācību piederumu iegādei

36. Pabalsts mācību piederumu iegādei ir 40 euro un tiek piešķirts vienu reizi kalendārajā gadā par katru ģimenē dzīvojošu bērnu, kura dzīvesvieta deklarēta Valmieras novada administratīvajā teritorijā un kurš apgūst obligāto pamatizglītību.

37. Lai saņemtu pabalstu daudzbērnu ģimenei mācību piederumu iegādei, vecākam jāuzrāda Latvijas Goda ģimenes apliecība un vienam no vecākiem jābūt deklarētam Valmieras novada administratīvajā teritorijā.

4.5. Pabalsts par aizgādņa pienākumu pildīšanu

38. Tiesības saņemt pabalstu par aizgādņa pienākumu pildīšanu ir personai, kura ar bāriņtiesas lēmumu iecelta par aizgādni vai pagaidu aizgādni pilngadīgai personai, ja:

38.1. aizgādnībā esošās personas pamata dzīvesvieta deklarēta Valmieras novada administratīvajā teritorijā;

38.2. aizgādnībā esošas personas deklarētā dzīvesvieta līdz ievietošanai sociālās aprūpes centrā vai ārstniecības iestādē 12 mēnešus ir bijusi Valmieras novada administratīvā teritorija.

39. Pabalsts par aizgādņa pienākumu pildīšanu ir 250 euro un tiek izmaksāts reizi gadā līdz nākamā gada 1.martam par iepriekšējo kalendāro gadu. Par nepilnu gadu pabalsta apmērs par aizgādņa pienākumu pildīšanu tiek noteikts proporcionāli dienu skaitam.

40. Pabalsts par aizgādņa pienākumu pildīšanu tiek piešķirts ar dienu, kad iesniegums saņemts Pārvaldē. Pieprasot pabalstu par aizgādņa pienākumu pildīšanu, aizgādnis iesniegumā norāda/iesniedz:

40.1. savu vārdu, uzvārdu, personas kodu;

40.2. aizgādnībā esošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu;

40.3. kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontu, kurā veicama pabalsta ieskaitīšana;

40.4. bāriņtiesas lēmuma kopiju, ar kuru persona iecelta par aizgādni vai pagaidu aizgādni pilngadīgai personai.

41. Valmieras novada Bāriņtiesa katru gadu līdz 1. februārim informē Pārvaldi par iepriekšējā gadā pieņemtajiem lēmumiem par aizgādņa atcelšanu, atlaišanu vai atstādināšanu no aizgādņa pienākumu pildīšanas. 

4.6. Ēdināšanas pabalsts izglītojamiem, kuri izglītību apgūst privātajā izglītības iestādē

42. Ēdināšanas pabalstu izglītojamiem, kuri izglītību apgūst privātajā izglītības iestādē (turpmāk šajā apakšnodaļā – Ēdināšanas pabalsts) piešķir izglītojamiem, kuri klātienē apgūst pirmsskolas izglītības vai pamatizglītības programmu Valmieras novada administratīvajā teritorijā privātajā izglītības iestādē.

43. Ēdināšanas pabalsta apmērs:

43.1. 100 % apmērā tiek nodrošināts bērniem ar invaliditāti:

43.1.1. pirmsskolas vecuma bērniem visām ēdienreizēm (bet ne vairāk kā 2,50 euro dienā);

43.1.2. 1.–4. klašu izglītojamiem pusdienām (bet ne vairāk kā 2 euro dienā);

43.1.3. 5.–9. klašu izglītojamajiem pusdienām (bet ne vairāk kā 3 euro dienā).

43.2. 50 % apmērā tiek nodrošināts bērniem no daudzbērnu ģimenes:

43.2.1. visām ēdienreizēm, apgūstot pirmsskolas izglītības programmu (bet ne vairāk kā 1,25 euro dienā);

43.2.2. 1.–4. klašu izglītojamiem pusdienām (bet ne vairāk kā 1 euro dienā);

43.2.3. 5.–9. klašu izglītojamajiem pusdienām (bet ne vairāk kā 1,50 euro dienā).

44. Izglītojamais vienlaicīgi nevar saņemt vairākus Noteikumu 43. punktā minētos pabalsta apmērus.

45. Lai saņemtu ēdināšanas pabalstu, daudzbērnu ģimenei jāuzrāda Latvijas Goda ģimenes apliecība.

46. Ēdināšanas pabalsts piešķirams, sākot no dienas, kad Pārvalde pieņēmusi lēmumu, līdz kārtējā mācību gada pēdējai mācību dienai vai līdz kalendārā gada beigām, ja izglītojamais apgūst pirmsskolas izglītības programmu, bet ne ilgāk kā līdz invaliditātes vai Latvijas Goda ģimenes apliecības derīguma termiņa beigām.

47. Ēdināšanas pabalstu izmaksā reizi mēnesī 10 darba dienu laikā pēc tam, kad Pārvaldē iesniegti šādi dokumenti:

47.1. rēķins par iepriekšējā mēnesī izglītības iestādē saņemto ēdināšanas pakalpojumu;

47.2. izdevumus apliecinoša dokumenta kopiju par 47.1. punktā minētā rēķina apmaksu (uzrādot oriģinālu).

4.7. Apbedīšanas pabalsts

48. Apbedīšanas pabalstu piešķir vienu reizi par personu, kura mirusi un kuras pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija Valmieras novada administratīvajā teritorijā, vai par nedzīvi dzimušu bērnu vai dzemdībās mirušu bērnu, kura vienam no vecākiem deklarētā dzīvesvieta ir Valmieras novada administratīvajā teritorijā.

49. Apbedīšanas pabalstu izmaksā personai, kura uzņēmusies veikt mirušās personas apbedīšanu.

50. Apbedīšanas pabalsta apmērs, ja:

50.1. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra atteikusi piešķirt apbedīšanas pabalstu, ir 300 euro;

50.2. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirtais apbedīšanas pabalsts ir mazāks par 500 euro, piešķiramā pabalsta apmēru veido starpība starp 500 euro un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirtā apbedīšanas pabalsta apmēru, bet ne vairāk kā 300 euro.

51. Apbedīšanas pabalstu pieprasa ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc personas miršanas fakta reģistrācijas, Dzimtsarakstu nodaļā iesniedzot iesniegumu un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmuma kopiju par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu.

52. Lēmumu par apbedīšanas pabalsta piešķiršanu Dzimtsarakstu nodaļa pieņem piecu darba dienu laikā, pabalstu izmaksājot piecu darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

V. SOCIĀLĀS GARANTIJAS BĀRENIM UN BEZ VECĀKU GĀDĪBAS PALIKUŠAM BĒRNAM

53. Sociālās garantijas tiek piešķirtas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, par kuru Valmieras novada Bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi.

5.1. Pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai

54. Pēc pilngadības sasniegšanas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam piešķir vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

55. Pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmērs ir 40 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī un personām ar invaliditāti kopš bērnības 60 procenti (noapaļots līdz veseliem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

5.2. Pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei

56. Pēc pilngadības sasniegšanas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam piešķir vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

57. Pabalsta apmērs sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu ir vienāds ar Centrālās statistikas pārvaldes publicēto aktuālo minimālo ienākumu mediānu uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz veseliem euro).

5.3. Pabalsts ikmēneša izdevumiem

58. Pabalstu ikmēneša izdevumiem piešķir pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu vai augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

59. Pabalsts ikmēneša izdevumiem ir 25 procenti (noapaļotus līdz veseliem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī un personām ar invaliditāti kopš bērnības 35 procenti (noapaļotus līdz veseliem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

5.4. Ēdināšanas pabalsts

60. Ēdināšanas pabalstu piešķir bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš klātienē apgūst pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu izglītības iestādē, kas atrodas ārpus Valmieras novada administratīvās teritorijas.

61. Ēdināšanas pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam tiek piešķirts 100 % apmērā, bet ne vairāk kā 5 euro dienā.

62. Ēdināšanas pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam piešķirams, sākot no dienas, kad Pārvalde pieņēmusi lēmumu, līdz kārtējā mācību gada pēdējai mācību dienai vai līdz kalendārā gada beigām, ja izglītojamais apgūst pirmsskolas izglītības programmu.

63. Ēdināšanas pabalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam izmaksā reizi mēnesī 10 darba dienu laikā pēc tam, kad Pārvaldē iesniegti šādi dokumenti:

63.1. rēķins par iepriekšējā mēnesī izglītības iestādē saņemto ēdināšanas pakalpojumu;

63.2. izdevumus apliecinoša dokumenta kopiju par 63.1. punktā minētā rēķina apmaksu (uzrādot oriģinālu).

5.5. Mājokļa pabalsts

64. Mājokļa pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam tiek piešķirts, aprēķināts un izmaksāts saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību.

VI. PABALSTI AUDŽUĢIMENEI

65. Pabalstu audžuģimenei izmaksā, pamatojoties uz audžuģimenes un Pārvaldes noslēgto līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē.

6.1. Pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei

66. Pabalsta apmērs bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei ir 170 euro gadā.

67. Pabalstu bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei izmaksā līdz kārtējā gada 10. februārim, pirmreizēji – 10 darba dienu laikā no līguma noslēgšanas.

68. Ja bērnu audžuģimenē ievieto uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, pabalsta apģērba un mīkstā inventāra apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot Noteikumu 66. punktā noteikto pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmēru.

6.2. Pabalsts bērna uzturam

69. Pabalsts audžuģimenei bērna uzturam tiek noteikts Ministru kabineta noteikumos paredzētajā apmērā.

70. Pabalstu bērna uzturam izmaksā līdz kārtējā mēneša 10. datumam, pirmreizēji – 10 darba dienu laikā no līguma noslēgšanas.

71. Ja bērnu audžuģimenē ievieto uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, pabalsta bērnu uzturam apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot Noteikumu 69. punktā noteikto pabalsta bērna uzturam apmēru.

VII. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

72. Noteikumi piemērojami no 2024. gada 1. janvāra.

73. Atzīt par spēku zaudējušu:

73.1. Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 26. augusta saistošos noteikumus Nr. 7 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā";

73.2. Valmieras novada domes 2021. gada 26. augusta saistošos noteikumus Nr. 8 "Par materiālo atbalstu Valmieras novada pašvaldībā";

73.3. Valmieras novada domes 2021. gada 26. augusta saistošos noteikumus Nr. 9 "Par Valmieras novada pašvaldības pabalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, audžuģimenei un daudzbērnu ģimenei";

73.4. Valmieras novada domes 2023. gada 29. jūnija saistošos noteikumus Nr. 98 "Kārtība, kādā Valmieras novada pašvaldība piešķir ēdināšanas maksas atvieglojumus izglītojamiem privātajā izglītības iestādē".

Valmieras novada pašvaldība domes priekšsēdētājs J. Baiks
Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2023. gada 26. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 105 "Par pabalstiem un sociālajām garantijām Valmieras novadā"
Paskaidrojuma raksta sadaļaInformācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 2023. gada 1. janvārī stājoties spēkā Pašvaldību likumam un zaudējot spēku likumam "Par pašvaldībām", uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešās daļas pilnvarojuma izdotie Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) 2021. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. 7 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā", Valmieras novada domes 2021. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. 8 "Par materiālo atbalstu Valmieras novada pašvaldībā" un Valmieras novada domes 2021. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. 9 "Par Valmieras novada pašvaldības pabalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, audžuģimenei un daudzbērnu ģimenei" zaudē savu tiesisko pamatu. Ņemot vērā, ka grozījumu apjoms, kas būtu veicams, lai apvienotu minētos noteikumos vienos noteikumos, pārsniedz pusi no spēkā esošo normu apjoma, nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus "Par pabalstiem un sociālajām garantijām Valmieras novadā" (turpmāk – Noteikumi).

Noteikumi nosaka sociālās palīdzības pabalstu, brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu, pabalstu audžuģimenēm un sociālo garantiju bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem saņemšanas kārtību, apmēru un personu grupas, kuras ir tiesīgas saņemt pabalstus Valmieras novadā.

Noteikumi sagatavoti atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. panta otrai daļai, 36. panta sestajai daļai, likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta pirmajai un piektajai daļai un 27.2 panta piektajai daļai, Pašvaldību likuma 44. panta otrajai daļai, Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 857) 22., 27., 30., 31. un 31.1 punktam un Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punktam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Noteikumos noteiktie sociālās palīdzības pabalstu, brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu un pabalstu audžuģimenēm apmēri mainīti netiek, bet tiek noteikts jauns brīvprātīgās iniciatīvas pabalsts – pabalsts par aizgādņa pienākumu pildīšanu. Valmieras novada Bāriņtiesas (turpmāk – Bāriņtiesa) pārraudzībā atrodas 84 aktīvas administratīvās lietas par aizgādņa iecelšanu pilngadīgai personai, kurām vispārējās jurisdikcijas tiesa ir ierobežojusi rīcībspēju un nodibinājusi aizgādnību. No tām 43 personas dzīvo mājās aizgādņa aprūpē, bet 41 persona dzīvo sociālās aprūpes centrā vai atrodas ārstniecības iestādē.

Pabalsta par aizgādņa pienākumu pildīšanu apmērs ir 250 euro gadā. Tādējādi, lai varētu nodrošināt Noteikumos noteikto pabalstu par aizgādņa pienākumu pildīšanu, prognozējams, ka 2025. gadā papildus būs nepieciešami aptuveni 21 000 euro, jo par 2024. gadu minētais pabalsts tiks izmaksāts 2025. gada sākumā.

MK noteikumu Nr. 857 22. punktā noteikts, ka pašvaldības saistošajos noteikumos ir tiesīgas noteikt papildu atvieglojumus bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kā arī pilngadību sasniegušajam bērnam. Noteikumos tiek noteikts pabalsta veids bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam – ēdināšanas pabalsts, kas tiek piešķirts bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš klātienē apgūst pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu izglītības iestādē, kas atrodas ārpus Valmieras novada administratīvās teritorijas. Šobrīd 28 bāreņi un bez vecāku gādības palikuši bērni atrodas ārpus Valmieras novada administratīvās teritorijas. Tādējādi, lai varētu nodrošināt bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Noteikumos noteikto ēdināšanas pabalstu, prognozējams, ka 2024. gadā papildus būs nepieciešami aptuveni 30 000 euro.

Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta piektajā daļā noteikts, ka pašvaldības dome saistošajos noteikumos paredz kārtību, kādā izmaksājams mājokļa pabalsts bez vecāku gādības palikušam bērnam. Šī pabalsta apmēru Pašvaldība nosaka, ievērojot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktos mājokļa pabalsta aprēķināšanas noteikumus. Atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta piektajai daļai, Ministru kabinets nosaka mājokļa pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību un izdevumu pozīciju minimālās normas mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai. Pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt labvēlīgākus nosacījumus attiecībā uz izdevumu pozīciju normām. Pašvaldība Noteikumos nav noteikusi labvēlīgākus nosacījumus attiecībā uz izdevumu pozīciju normām mājokļa pabalsta piešķiršanai bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam.

MK noteikumu Nr. 857 27., 30., 31. un 31.1 punktā noteikti atbalsta (pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai, pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, pabalsts ikmēneša izdevumiem) minimālie apmēri bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas. Noteikumi nosaka, ka bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pabalsti tiek izmaksāti MK noteikumos Nr. 857 paredzētajā minimālajā apmērā, izņemot pabalstu ikmēneša izdevumiem, ko piešķir pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu – vai augstākās izglītības iestādē, nosakot pabalsta apmēru – 25 procenti (noapaļots līdz pilniem euro – 157 euro, līdzšinējo 150 euro vietā) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas (626,57 euro) uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī un personām ar invaliditāti 35 procenti (noapaļots līdz pilniem euro – 219 euro, līdzšinējo 200 euro vietā) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas.

Ievērojot minēto un ņemot vērā to, ka daudzu pabalstu apmērs tiek piesaistīts minimālai ienākumu mediānai, kas 2024. gadā palielināsies, secināms, ka, lai varētu nodrošināt Noteikumos noteiktos pabalstus 2024. gadā, prognozējams, ka tiks izlietots par aptuveni 30 000 euro vairāk, nekā tika izlietots 2023. gadā, savukārt 2025. gadā papildus būs nepieciešami aptuveni 21 000 euro (aizgādņa pabalstam).

Noteikumu izpilde tiks īstenota esošo cilvēkresursu ietvaros, papildu resursi, lai nodrošinātu Noteikumu izpildi, nav nepieciešami.

Noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiks paredzēts Pašvaldības budžetā.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Noteikumi attiecas uz sabiedrībai nozīmīgas jomas regulējumu – pamatvajadzības, sociālā palīdzība, Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti, sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, pabalsti audžuģimenei.

Noteikumu ietekmju vērtējums:

3.1. sociālā ietekme – tieša ietekme, Noteikumi paredz, ka Pašvaldības iedzīvotājiem tiks sniegts finansiāls atbalsts pabalstu veidā, kas uzlabos Pašvaldības iedzīvotāju sociālo situāciju un dzīves kvalitāti;

3.2. ietekme uz vidi – nav tiešas ietekmes;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – pozitīvi vērtējama, jo Pašvaldība mazaizsargātajām personu grupām sniegs atbalstu veselības aprūpes nodrošināšanai, daļēji sedzot izdevumus par medicīniskiem izdevumiem, kas uzlabos cilvēku veselību;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav tiešas ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Lai saņemtu Noteikumos noteiktos pabalstus, personai jāvēršas Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldē (turpmāk – Pārvalde) vai Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļā (turpmāk – Dzimtsarakstu nodaļa) ar iesniegumu, izņemot, lai saņemtu pabalstus audžuģimenei.

Iesnieguma veidlapu var iesniegt gan klātienē Pārvaldes vai Dzimtsarakstu nodaļas telpās, gan nosūtot uz iestādes oficiālo elektronisko adresi, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu www.latvija.gov.lv, vai, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz Pārvaldes vai dzimtsarakstu nodaļas elektronisko pasta adresi slp@valmierasnovads.lv vai dzimtsaraksti@valmierasnovads.lv. Bāriņtiesa katru gadu līdz 1. februārim informē Pārvaldi par iepriekšējā gadā pieņemtajiem lēmumiem par aizgādņa atcelšanu, atlaišanu vai atstādināšanu no aizgādņa pienākumu pildīšanas. 

Lēmumu par Noteikumos noteikto pabalstu piešķiršanu Pārvalde pieņem viena mēneša laikā, izņemot lēmumu par krīzes pabalstu un lēmumu par pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā un par apbedīšanu pabalstu.

Pārvaldes un Dzimtsarakstu nodaļas lēmumus Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā var apstrīdēt Pašvaldības domē.

Pašvaldības domes lēmumu Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Noteikumi izstrādāti, lai noteiktu sociālās palīdzības pabalstu, brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu, pabalstu audžuģimenēm un sociālo garantiju bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem saņemšanas kārtību, apmēru un personu grupas, kuras ir tiesīgas saņemt pabalstus Valmieras novadā.

Noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Noteikumu izpildē iesaistīta Pārvalde, Dzimtsarakstu nodaļa un Bāriņtiesa.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija. Izpildei nepieciešami resursi tiek paredzēti Pašvaldības budžeta ietvaros.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas sarunas ar Dzimtsarakstu nodaļu un Bāriņtiesu.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts publicēts Valmieras novada pašvaldības mājaslapā: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" – "Sabiedrības līdzdalība" – "Publiskās apspriešanas" – "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas". Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Publikācijā norādītajā laika periodā netika saņemti viedokļi. Pēc publikācijā norādītā laika perioda beigām saņemts viens viedoklis no SIA "Izglītības un attīstības centrs Universum", kurā norādīts, ka "atbalsts un tā piešķiršanas kārtība, šajā gadījumā ēdināšanas pabalsts, ko pašvaldība sniedz savā teritorijā atsevišķām konkrētām iedzīvotāju grupām, jābūt regulētiem ar vieniem un tiem pašiem saistošajiem noteikumiem nevis kā tas ir šobrīd" un "iedzīvotāju grupām, kas pārstāv privātās izglītības iestādes (bērni ar invaliditādi un bērni no daudzbērnu ģimenēm) tiek radīta sajūtu, ka šīs ģimenes tiek nepamatoti uzskatītas par pabalstu un palīdzības saņēmējiem, kuriem katru mēnesi jādodas uz Sociālo lietu pārvaldi".

SIA "Izglītības un attīstības centrs Universum" viedoklis nav ticis ņemts vērā, jo Valmieras novada domes 2021. gada 26. augusta saistošo noteikumu Nr. 11 "Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs" izdošanas tiesiskais pamats atšķiras no saistošo noteikuma projekta "Par pabalstiem un sociālajām garantijām Valmieras novadā" izdošanas pamata, kā arī kārtības, kādā saņemami ēdināšanas maksas atvieglojumi Pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs un privātajās izglītības iestādēs.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pabalstiem un sociālajām garantijām Valmieras novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valmieras novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 105Pieņemts: 26.10.2023.Stājas spēkā: 09.01.2024.Piemērojams ar: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 5, 08.01.2024. OP numurs: 2024/5.16
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348910
09.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"