Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2

Ventspilī 2023. gada 13. aprīlī (prot. Nr. 5; 13. §)
Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības sociālajiem pabalstiem un to piešķiršanas kārtību
1. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) papildu sociālās palīdzības pabalstu, brīvprātīgo iniciatīvu pabalstu un materiālā atbalsta bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (turpmāk – bāreņi), audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm (turpmāk – sociālie pabalsti) saņemšanas kārtību, apmēru un personu grupas, kuras ir tiesīgas saņemt sociālos pabalstus, kā arī pieņemto lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

2. Sociālie pabalsti tiek piešķirti personām, kuras savu dzīvesvietu ir deklarējušas Pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja Noteikumos nav noteikts citādi.

3. Lai saņemtu sociālos pabalstus, pabalsta pieprasītājam jāvēršas Pašvaldības iestādē "Ventspils Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests) ar iesniegumu, kam atbilstoši Noteikumiem un pieprasījuma mērķim pievienoti attiecīgie dokumenti, ja tādi nepieciešami, un jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, izņemot, ja Noteikumos noteikta citāda sociālā pabalsta saņemšanas kārtība.

4. Persona ar pārvietošanās grūtībām var informēt Sociālo dienestu par nepieciešamību iesniegt Noteikumu 3. punktā minēto iesniegumu.

5. Pēc Noteikumu 4. punktā minētās informācijas saņemšanas, Sociālā dienesta sociālā darba speciālists piecu darba dienu laikā apmeklē personu dzīvesvietā, aizpilda iesniegumu un to reģistrē.

6. Sociālie pabalsti netiek piešķirti personām:

6.1. kuras saņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas sniegtos pakalpojumus, izņemot Noteikumu 95.3. un 95.5. apakšpunktā noteiktos pabalstus;

6.2. kuras atrodas ieslodzījumā.

7. Ja mājsaimniecības ienākumi pārsniedz Noteikumos noteikto ienākumu līmeni sociālo pabalstu saņemšanai, vai arī nav ievērotas citas Noteikumos minētās prasības sociālā pabalsta saņemšanai, Sociālais dienests pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt sociālos pabalstus vai pārtraukt šo pabalstu izmaksu.

8. Pabalsta pieprasītājam, kurš ir vecāks par 15 gadiem un iegūst izglītību vispārējās izglītības iestādē vai profesionālās izglītības iestādē, vai ir pilna laika studējošais koledžā vai augstskolā, ir pienākums iesniegt izziņu no izglītības iestādes. Ja pabalsta pieprasītājs izglītību iegūst Pašvaldības izglītības iestādēs, izziņu no izglītības iestādes pieprasa Sociālais dienests.

9. Lēmuma pieņemšanai par sociālo pabalstu piešķiršanu, mājsaimniecība var tikt apsekota dzīves apstākļu novērtēšanai un sociālās situācijas noskaidrošanai tās deklarētajā vai faktiskajā dzīvesvietā Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

2. Sociālie pabalsti

10. Pašvaldībā ir pieejami šādi sociālie pabalsti:

10.1. pabalsts krīzes situācijā;

10.2. pabalsts izglītojamo brīvpusdienām vispārējās izglītības iestādēs;

10.3. pabalsts izglītojamo ēdināšanai pirmsskolas izglītības iestādēs;

10.4. pabalsts mācību līdzekļu iegādei;

10.5. pabalsts mācību maksas segšanai Ventspils mūzikas vidusskolā;

10.6. pabalsts vispārējās izglītības iestāžu absolventiem;

10.7. bērna piedzimšanas pabalsts;

10.8. pabalsts zobu ārstēšanai un zobu protezēšanai;

10.9. pabalsts pacienta iemaksu daļējai kompensēšanai;

10.10. pabalsts aprūpei mājās;

10.11. pabalsts īpašumam piegulošās, publiskā lietošanā nodotās pašvaldības teritorijas kopšanai;

10.12. pabalsts zupas virtuves izmantošanai;

10.13. pabalsts medikamentu iegādes daļējai kompensēšanai;

10.14. pabalsts bērnu vakcinācijai pret ērču encefalītu;

10.15. pabalsts 100 gadu sasniegušām personām;

10.16. ikmēneša pabalsts 100 un vairāk gadu sasniegušām personām;

10.17. pabalsts atsevišķu situāciju risināšanai;

10.18. pabalsts talantīgo trūcīgo un maznodrošināto jauniešu izglītībai;

10.19. pabalsti bāreņiem, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm (turpmāk – audžuģimenes):

10.19.1. pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

10.19.2. pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

10.19.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem;

10.19.4. dzīvokļa pabalsts bāreņiem;

10.19.5. pabalsts bāreņiem mācību līdzekļu iegādei;

10.19.6. pabalsts bāreņiem – vispārējo izglītības iestāžu absolventiem;

10.19.7. pabalsts bāreņiem atsevišķu situāciju risināšanai;

10.19.8. pabalsts bērna uzturam audžuģimenēm;

10.19.9. pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenēm;

10.19.10. pašvaldības pabalsts – atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu.

2.1. Pabalsts krīzes situācijā

11. Sociālajam dienestam, neizvērtējot mājsaimniecības ienākumus un materiālo stāvokli, ir tiesības piešķirt mājsaimniecībai pabalstu krīzes situācijā, ja mājsaimniecība katastrofas vai citu no mājsaimniecības gribas neatkarīgu apstākļu dēļ pati saviem spēkiem nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības un tai ir nepieciešama materiāla palīdzība krīzes radītu seku novēršanai vai mazināšanai.

12. Pabalstu krīzes situācijā piešķir, ja pabalsta pieprasītāja iesniegums saņemts ne vēlāk kā viena mēneša laikā no krīzes situācijas rašanās brīža, izņemot gadījumus, kad vērsties pēc palīdzības nav bijis iespējams objektīvu iemeslu dēļ (piemēram, ārstēšanās stacionārā).

13. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājam Sociālajā dienestā jāiesniedz dokumenti, kas apliecina krīzes situācijas esamību un zaudējumu apmēru.

14. Pēc pabalsta pieprasītāja iesnieguma saņemšanas, Sociālais dienests izvērtē pabalsta pieprasītāja sociālo situāciju un nepieciešamās palīdzības apmēru, ņemot vērā to, vai pabalsta pieprasītājam ir apdrošināšana pret konkrēto gadījumu.

15. Sociālais dienests, pēc Noteikumu 13. punktā minēto dokumentu saņemšanas, desmit darba dienu laikā pieņem lēmumu par pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu vai atteikumu.

16. Sociālajam dienestam ir tiesības lemt par pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu atbilstoši nepieciešamībai, bet ne vairāk kā 45,00 euro apmērā vienai mājsaimniecībai.

17. Ja nepieciešamā pabalsta krīzes situācijā apmērs pārsniedz Noteikumu 16. punktā noteikto summu, pabalsts krīzes situācijā tiek piešķirts ar Pašvaldības izpilddirektora rīkojumu.

18. Ja nepieciešamā pabalsta krīzes situācijā apmērs pārsniedz 75,00 euro, pabalsts tiek piešķirts ar Pašvaldības izpilddirektora rīkojumu, pirms tam pabalsta pieprasītāja iesniegumu izvērtējot Pašvaldības Sociālo lietu komisijā.

2.2. Pabalsts izglītojamo brīvpusdienām vispārējās izglītības iestādēs

19. Ikmēneša pabalstu izglītojamo brīvpusdienu izmaksu segšanai 100% apmērā ir tiesības saņemt izglītojamiem, kuru mājsaimniecībām Sociālais dienests ir piešķīris trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu un kuri mācās vispārējās izglītības iestādēs Ventspils pilsētā.

20. Izglītojamam, kura mājsaimniecība nonākusi krīzes situācijā, pamatojoties uz Sociālā dienesta atzinumu, brīvpusdienas piešķir ar attiecīgās izglītības iestādes direktora rīkojumu. Šādos gadījumos iesniegumu Sociālajam dienestam par brīvpusdienu piešķiršanu izglītojamam, kura mājsaimniecība nonākusi krīzes situācijā, var iesniegt izglītības iestādes sociālais pedagogs.

21. Paredzētā naudas summa viena izglītojamā ēdināšanai dienā tiek noteikta saskaņā ar Pašvaldības domes noteikto ēdināšanas maksu.

22. Piešķirtais pabalsts izglītojamā brīvpusdienām tiek pārskaitīts ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam, saskaņā ar ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja iesniegto rēķinu, kuram pievienots izglītības iestādes saraksts par izglītojamā, kuram atbilstoši Noteikumiem ir piešķirtas brīvpusdienas, apmeklējumu ēdināšanas pakalpojuma apmaksājamā mēnesī, ar noteikumu, ka ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs noslēdzis trīspusēju līgumu par izglītojamo ēdināšanu Pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs ar Sociālo dienestu un Pašvaldības iestādi "Ventspils Izglītības pārvalde".

2.3. Pabalsts izglītojamo ēdināšanai pirmsskolas izglītības iestādēs

23. Ikmēneša pabalstu izglītojamā ēdināšanai pirmsskolas izglītības iestādēs ir tiesības saņemt:

23.1. izglītojamiem, kuru mājsaimniecībām Sociālais dienests ir piešķīris trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu un, kuri apmeklē Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu specializētās grupiņas, ēdināšanas izdevumu segšanai 100% apmērā;

23.2. izglītojamiem no trūcīgām mājsaimniecībām, kuri apmeklē Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu vispārējās grupiņas, kas nav minētas Noteikumu 23.1. apakšpunktā, ēdināšanas izdevumu segšanai 90% apmērā;

23.3. izglītojamiem no maznodrošinātām mājsaimniecībām, kuri apmeklē Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu vispārējās grupiņas, kas nav minētas Noteikumu 23.1. apakšpunktā, ēdināšanas izdevumu segšanai 50% apmērā.

24. Izglītojamam, kura mājsaimniecība nonākusi krīzes situācijā, pamatojoties uz Sociālā dienesta atzinumu, pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai 50% apmērā piešķir ar attiecīgās pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja rīkojumu.

25. Paredzētā naudas summa viena izglītojamā ēdināšanai dienā tiek noteikta saskaņā ar Pašvaldības domes noteikto ēdināšanas maksu.

26. Piešķirtā pabalsta summa tiek pārskaitīta Pašvaldības iestādei "Ventspils Izglītības pārvalde", pamatojoties uz Pašvaldības iestādes "Ventspils Izglītības pārvalde" Sociālajam dienestam iesniegto rēķinu, kam pievienots pirmsskolas izglītības iestādes izglītojamā, kurš saņem šo pabalstu, apmeklējumu saraksts par apmaksājamo mēnesi.

2.4. Pabalsts mācību līdzekļu iegādei

27. Pabalstu mācību līdzekļu iegādei, vienu reizi gadā, uzsākot mācību gadu, ir tiesības saņemt izglītojamiem, kuru mājsaimniecībām Sociālais dienests ir piešķīris trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu un kuri mācās pirmsskolas izglītības iestādē, vispārējās izglītības iestādē vai profesionālās vidējās izglītības iestādē.

28. Pabalstu piešķir šādā apmērā:

28.1. izglītojamiem, kuri mācās pirmsskolas izglītības iestādē – 35,00 euro;

28.2. izglītojamiem, kuri mācās vispārējās izglītības iestādē vai profesionālās vidējās izglītības iestādē – 40,00 euro.

29. Pabalstu var saņemt vispārējās izglītības iestāžu un profesionālo vidējo izglītības iestāžu izglītojamie līdz 20 gadu vecumam (ieskaitot), ar nosacījumu, ka izglītojamais, nestrādā, izņemot, ja izglītojamais ir nodarbināts Nodarbinātības valsts aģentūras skolēnu vasaras brīvlaika nodarbinātības pasākumā.

30. Pabalstu piešķir izglītojamiem, kuri uzsākot attiecīgo mācību gadu nav saņēmuši Noteikumu 118. punktā minēto pabalstu.

31. Pabalsts var tikt piešķirts iepirkumu kartes veidā. Ja pabalsts ir piešķirts iepirkumu kartes veidā, iepirkumu kartes izsniegšana tiek pārtraukta pēdējā Sociālā dienesta noteiktajā dienā.

2.5. Pabalsts mācību maksas segšanai Ventspils Mūzikas vidusskolā

32. Tiesības saņemt pabalstu mācību maksas segšanai ir izglītojamiem, kuru mājsaimniecībām Sociālais dienests ir piešķīris trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu un kuri mācās Mākslu izglītības kompetences centra "Ventspils Mūzikas vidusskola" (turpmāk – Ventspils Mūzikas vidusskola) 1.–9. klasē.

33. Pabalsts tiek noteikts 100% apmērā no Ventspils Mūzikas vidusskolas noteiktās mācību maksas vienam audzēknim.

34. Piešķirtā pabalsta summa tiek pārskaitīta Ventspils Mūzikas vidusskolai saskaņā ar Sociālajā dienestā iesniegto rēķinu, kam pievienots attiecīgā mēneša Ventspils Mūzikas vidusskolu apmeklējušo trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību audzēkņu saraksts.

2.6. Pabalsts vispārējās izglītības iestāžu absolventiem

35. Vienreizēju pabalstu ir tiesības saņemt vispārējās izglītības iestāžu 9. un 12. klašu absolventiem, kuru mājsaimniecībām Sociālais dienests ir piešķīris trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu – 50,00 euro apmērā.

36. Tiesības uz pabalstu ir vispārējās izglītības iestāžu absolventiem vecumā līdz 20 gadiem (ieskaitot), ar nosacījumu, ka absolvents nestrādā, izņemot, ja absolvents ir nodarbināts Nodarbinātības valsts aģentūras skolēnu vasaras brīvlaika nodarbinātības pasākumā.

37. Pabalstu nepiešķir absolventiem, kuri attiecīgajā gadā ir saņēmuši Noteikumu 123. punktā minēto pabalstu.

2.7. Bērna piedzimšanas pabalsts

38. Bērna piedzimšanas pabalsts ir vienreiz piešķirams pabalsts nolūkā sniegt materiālu atbalstu jaundzimušā pamatvajadzību apmierināšanai.

39. Tiesības saņemt pabalstu par katru bērnu ir mājsaimniecībām, kurās bērna pirmā dzīvesvieta ir deklarēta Pašvaldībā un:

39.1. ja abi bērna vecāki ir deklarējuši dzīvesvietu Pašvaldībā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā;

39.2. ja bērna dzimšanas apliecībā ir reģistrēts tikai viens no bērna vecākiem, kura dzīvesvieta ir deklarēta Pašvaldībā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā;

39.3. ja viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Pašvaldībā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā, bet otrs bērna vecāks ir miris;

39.4. ja viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Pašvaldībā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā, bet otrs bērna vecāks dzīvesvietu deklarē Pašvaldībā līdz pabalsta pieprasīšanas dienai.

40. Bērna piedzimšanas pabalsta apmērs par vienu bērnu ir 300 euro, bet, ja vienās dzemdībās dzimuši divi bērni – 400 euro par katru bērnu, ja vienās dzemdībās dzimuši trīs vai vairāk bērni – 1500 euro par katru bērnu.

41. Ja tikai viens no bērna vecākiem ir deklarējis dzīvesvietu Pašvaldībā bērna piedzimšanas dienā un pabalsta pieprasīšanas dienā, un neatbilst Noteikumu 39.2., 39.3. un 39.4. apakšpunktā minētajiem nosacījumiem, pabalsta apmērs tiek piešķirts 50 % apmērā no Noteikumu 40. punktā noteiktā apmēra.

42. Pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem vai personai, kura ar bāriņtiesas lēmumu ir iecelta par aizbildni vai personai, kurai tiesa apstiprinājusi bērna adopciju.

43. Pabalstu var pieprasīt līdz bērna 6 mēnešu vecumam (ieskaitot).

44. Persona, kura ar bāriņtiesas lēmumu ir iecelta par aizbildni vai persona, kurai tiesa apstiprinājusi bērna adopciju, pabalstu var pieprasīt līdz bērna 12 mēnešu vecumam (ieskaitot), ja šis pabalsts nav izmaksāts bērna vecākiem.

45. Pabalsta piešķiršanu var atteikt, ja Sociālajam dienestam ir pamats uzskatīt, ka bērna vecāks bērnu faktiski neaudzina.

46. Pabalsts, ja vienās dzemdībās dzimuši trīs vai vairāk bērni, ir 1500 euro par katru bērnu, un tas tiek piešķirts ar Pašvaldības domes lēmumu.

2.8. Pabalsts zobu ārstēšanai un zobu protezēšanai

47. Vienu reizi kalendārajā gadā pensionāriem, personām ar invaliditāti, Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas dalībniekiem un politiski represētām personām, kurām Sociālais dienests ir piešķīris trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu, ir tiesības saņemt pabalstu zobu ārstēšanas un zobu protezēšanas izdevumu kompensēšanai.

48. Pabalstu piešķir 50% apmērā no izdevumiem, kas norādīti pabalsta pieprasītāja Sociālajā dienestā iesniegtajā maksājumu apliecinošā dokumentā, bet kopsummā ne vairāk kā 70,00 euro gadā.

49. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājam Sociālajā dienestā jāiesniedz kārtējā gadā izsniegts izdevumus apliecinošs dokuments par zobu ārstēšanu un/vai protezēšanu. Izdevumus apliecinošajam dokumentam par zobu ārstēšanu un/vai protezēšanu ir jābūt izsniegtam periodā, kad mājsaimniecībai ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss.

2.9. Pabalsts pacienta iemaksu daļējai kompensēšanai

50. Pabalstu pacienta iemaksu daļējai kompensēšanai ir tiesības saņemt:

50.1. mājsaimniecības, kurām Sociālais dienests ir piešķīris maznodrošinātas mājsaimniecības statusu;

50.2. mājsaimniecības, kurās visas pilngadīgās personas ir pensionāri un/vai personas ar invaliditāti, ja ienākumi uz katru mājsaimniecībā dzīvojošo personu pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Pašvaldības domes saistošajos noteikumos noteikto maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 16.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 13; 50.2. apakšpunkta jaunā redakcija stājas spēkā 01.01.2024., sk. grozījumu 2. punktu)

51. Pabalstu ir tiesības saņemt pacienta iemaksu daļējai kompensēšanai ārstniecības iestādēs, kuras atrodas Pašvaldības administratīvajā teritorijā un kurām ir noslēgts līgums ar Veselības ministrijas padotības iestādi "Nacionālais veselības dienests".

52. Pabalsta apmērs ir:

52.1. par katru ģimenes ārsta ambulatoru apmeklējumu – 1,00 euro;

52.2. par katru sekundārās ambulatorās veselības aprūpes ārsta ambulatoru apmeklējumu – 4,00 euro;

52.3. par ārstēšanos diennakts stacionārā, sākot ar otro dienu – 7,00 euro dienā.

53. Lai pieprasītu pabalstu, pabalsta pieprasītājam Sociālajā dienestā jāiesniedz dokumenti, kas apliecina ienākumus par pēdējiem pilniem trīs iepriekšējiem kalendārajiem mēnešiem.

54. Sociālais dienests, pieņemot lēmumu par tiesībām saņemt pabalstu pacienta iemaksu daļējai kompensēšanai, izsniedz pabalsta pieprasītājam apliecinošu izziņu.

55. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājam ārstniecības iestādē jāuzrāda Sociālā dienesta izsniegta izziņa, kas apliecina, ka personai ir tiesības saņemt pabalstu pacienta iemaksu daļējai kompensēšanai.

56. Piešķirtā pabalsta summa pabalsta pieprasītājam tiek noteikta, izmantojot ārstniecības iestādes Sociālajam dienestam iesniegtās pacientu apmeklējumu uzskaites lapas. Piešķirtā pabalsta summa tiek pārskaitīta ārstniecības iestādei pēc iesniegtā rēķina.

57. Pabalsts Noteikumu 50.1. apakšpunktā minētajām mājsaimniecībām tiek piešķirts uz laiku, kurā mājsaimniecībai ir piešķirts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss.

58. Pabalsts Noteikumu 50.2. apakšpunktā minētajām mājsaimniecībām tiek piešķirts uz laiku, kas nepārsniedz 12 mēnešus.

59. Ja pabalsta pieprasītājs saņem veselības aprūpes pakalpojumus saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kuri nosaka veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, un ir pilnībā vai daļēji atbrīvots no pacienta iemaksas un/vai līdzmaksājuma, pabalsta pieprasītājs nav tiesīgs saņemt pabalstu pacienta iemaksu daļējai kompensācijai.

2.10. Pabalsts aprūpei mājās

60. Ikmēneša pabalstu aprūpei mājās var saņemt atsevišķi dzīvojoši pensionāri un atsevišķi dzīvojošas personas ar invaliditāti, kuri atbilst visiem turpmāk minētajiem nosacījumiem:

60.1. kuru ienākumi uz katru mājsaimniecībā dzīvojošo personu pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Pašvaldības domes saistošajos noteikumos noteikto maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā;

60.2. kuri veselības stāvokļa dēļ nespēj sevi pilnībā vai daļēji aprūpēt;

60.3. kuriem nav Civillikumā noteiktie apgādnieki, izņemot gadījumus, ja:

60.3.1. apgādnieki ir pensionāri vai personas ar invaliditāti, kuri veselības stāvokļa dēļ nespēj aprūpēt apgādājamo, ko apliecina ģimenes ārsta izziņa;

60.3.2. apgādnieki ir personas līdz 24 gadu vecumam, kuras turpina mācības vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai ir pilna laika studējošie augstskolā.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 16.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 13; 60.1. apakšpunkta jaunā redakcija stājas spēkā 01.01.2024., sk. grozījumu 2. punktu)

61. Pabalsta apmērs vienai personai tiek noteikts atkarībā no nepieciešamā pakalpojumu veida un apjoma:

61.1. ja persona sevi daļēji aprūpē – 50,00 euro mēnesī;

61.2. ja persona nevar sevi aprūpēt – 70,00 euro mēnesī.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 05.10.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 9)

62. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājam Sociālajā dienestā jāiesniedz dokumenti, kas nepieciešami Noteikumu 60.1. apakšpunktā minētā kritērija izvērtēšanai un ģimenes ārsta izziņa, ka veselības stāvokļa dēļ nepieciešama aprūpe mājās.

63. Pabalsts tiek piešķirts uz laiku, kas nepārsniedz 12 mēnešus.

64. Sociālajam dienestam, pamatojoties uz sociālā darbinieka izvērtējumu, ir tiesības piešķirt pabalstu aprūpei mājās personām, kuras neatbilst kādam no Noteikumu 60. punkta nosacījumiem un kurām veselības stāvokļa dēļ ir nepieciešama aprūpe mājās, izskatot pabalsta pieprasītāja iesniegumu Pašvaldības Sociālo lietu komisijā. Šādos gadījumos Sociālais dienests lēmumu pieņem pēc pabalsta pieprasītāja iesnieguma izskatīšanas Pašvaldības Sociālo lietu komisijā.

65. Ja persona, kurai piešķirts pabalsts aprūpei mājās saskaņā ar Noteikumu 64. punktu, lūdz piešķirt pabalstu atkārtoti un nav mainījušies apstākļi, kuri bija par pamatu pabalsta piešķiršanai, pabalsts personai piešķirams bez iesnieguma izskatīšanas Pašvaldības Sociālo lietu komisijā.

66. Pabalsts aprūpei mājās netiek piešķirts personām, kuras saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu un Ministru kabineta noteikumiem, kuri nosaka kārtību, kādā piešķir pabalstu personai ar invaliditāti, kurai nepieciešama kopšana, saņem pabalstu personai ar invaliditāti, kurai nepieciešama kopšana.

2.11. Pabalsts īpašumam piegulošās, publiskā lietošanā nodotās pašvaldības teritorijas kopšanai

67. Ikmēneša pabalstu personas īpašumam piegulošās, publiskā lietošanā nodotās pašvaldības teritorijas kopšanai, atbilstoši Pašvaldībā noteiktajām prasībām, ir tiesības saņemt atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un atsevišķi dzīvojošām personām ar invaliditāti, kuri atbilst visiem turpmāk minētajiem nosacījumiem:

67.1. kuru ienākumi uz katru mājsaimniecībā dzīvojošu personu pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 527 euro mēnesī;

67.2. īpašums ir personas deklarētā dzīvesvieta, kurā persona pastāvīgi dzīvo, un šim īpašumam nepieciešama piegulošās, publiskā lietošanā nodotās pašvaldības teritorijas kopšana;

67.3. neviens no mājsaimniecības veselības stāvokļa dēļ nespēj kopt īpašumam piegulošo, publiskā lietošanā nodoto pašvaldības teritoriju;

67.4. nevienam no mājsaimniecības nav Civillikumā noteiktie apgādnieki, izņemot gadījumus, ja:

67.4.1. apgādnieki ir pensionāri vai personas ar invaliditāti, kuri veselības stāvokļa dēļ nespēj kopt īpašumam piegulošo, publiskā lietošanā nodoto pašvaldības teritoriju, ko apliecina ģimenes ārsta izziņa;

67.4.2. apgādnieki ir personas līdz 24 gadu vecumam (ieskaitot), kuras turpina mācības vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai ir pilna laika studējošie augstskolā.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 16.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 13)

68. Pabalsta apmērs tiek noteikts saskaņā ar pakalpojumu sniedzēja, kas noslēdzis līgumu ar Sociālo dienestu, noteikto izcenojumu par personas īpašumam piegulošās, publiskā lietošanā nodotās pašvaldības teritorijas kopšanu atbilstoši Pašvaldībā noteiktajām prasībām.

69. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājam Sociālajā dienestā ir jāiesniedz dokumenti, kas nepieciešami Noteikumu 67.1. apakšpunktā minētā kritērija izvērtēšanai un ģimenes ārsta izziņa, kas apliecina, ka persona veselības stāvokļa dēļ nespēj kopt īpašumam piegulošo, publiskā lietošanā nodoto pašvaldības teritoriju.

70. Piešķirtā pabalsta summa tiek pārskaitīta pakalpojuma sniedzējam, ar kuru Sociālais dienests ir noslēdzis līgumu par personas īpašumam piegulošās, publiskā lietošanā nodotās pašvaldības teritorijas kopšanu atbilstoši Pašvaldībā noteiktajām prasībām, pēc Sociālajā dienestā iesniegtā rēķina un veikto darbu pieņemšanas – nodošanas akta parakstīšanas.

71. Sociālajam dienestam, pamatojoties uz sociālā darbinieka izvērtējumu, ir tiesības piešķirt pabalstu personām, kuras neatbilst kādam no Noteikumu 67. punktā minētajiem nosacījumiem un kuras veselības stāvokļa vai citu objektīvu iemeslu dēļ nevar nodrošināt īpašumam piegulošās, publiskā lietošanā nodotās pašvaldības teritorijas kopšanu, izskatot pabalsta pieprasītāja iesniegumu Pašvaldības Sociālo lietu komisijā. Šādos gadījumos Sociālais dienests lēmumu pieņem pēc pabalsta pieprasītāja iesnieguma izskatīšanas Pašvaldības Sociālo lietu komisijā.

72. Ja persona, kurai piešķirts pabalsts īpašumam piegulošās, publiskā lietošanā nodotās pašvaldības teritorijas kopšanai saskaņā ar Noteikumu 71. punktu, lūdz piešķirt pabalstu atkārtoti un nav mainījušies apstākļi, kuri bija par pamatu pabalsta piešķiršanai, pabalsts personai piešķirams bez iesnieguma izskatīšanas Pašvaldības Sociālo lietu komisijā.

73. Pabalsts tiek piešķirts uz laiku, kas nepārsniedz 12 mēnešus. Beidzoties minētajam periodam, pabalsts var tikt piešķirts atkārtoti pēc pabalsta pieprasītāja iesnieguma un nepieciešamo dokumentu iesniegšanas Sociālajā dienestā.

2.12. Pabalsts zupas virtuves izmantošanai

74. Pabalstu zupas virtuves izmantošanai ir tiesības saņemt:

74.1. mājsaimniecībām, kurām Sociālais dienests ir piešķīris trūcīgas mājsaimniecības statusu;

74.2. mājsaimniecībām, kuras nonākušas krīzes situācijā.

75. Pabalstu piešķir, pamatojoties uz Sociālā dienesta sociālā darbinieka sociālās situācijas izvērtējumu, kurā tiek konstatēts, ka mājsaimniecība nespēj sevi nodrošināt ar pamatvajadzību – ēdienu.

76. Pabalstu zupas virtuves izmantošanai var piešķirt uz laika periodu, uz kuru Sociālais dienests ir piešķīris trūcīgas mājsaimniecības statusam.. Savukārt, Noteikumu 74.2. apakšpunktā minētajām mājsaimniecībām pabalstu zupas virtuves izmantošanai var piešķirt uz laika periodu līdz 30 dienām.

77. Pabalstu var saņemt siltu maltīšu veidā atbalsta nodrošinātāju izdales punktos, ar kuriem Sociālais dienests noslēdzis līgumu, uzrādot Sociālā dienesta nosūtījumu.

2.13. Pabalsts medikamentu iegādes daļējai kompensēšanai

78. Pabalstu medikamentu iegādes daļējai kompensēšanai vienu reizi gadā ir tiesības saņemt:

78.1. pensionāriem, kuri ir sasnieguši Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto pensionēšanās vecumu, personām, kurām atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem ir piešķirta izdienas pensija, personām ar invaliditāti, Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam, ar nosacījumu, ja iepriekš minēto personu Latvijas vai citas valsts vecuma, invaliditātes vai izdienas pensijas, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, apdrošināšanas atlīdzības sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, valsts sociālā pabalsta Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam, kaitējuma atlīdzības Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam apmērs mēnesī nepārsniedz 527 euro (pirms nodokļu nomaksas) un persona nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu");

78.2. bērniem ar invaliditāti no trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 16.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 13)

79. Pabalsta apmērs ir 50,00 euro gadā.

80. Pabalsts paredzēts:

80.1. izdevumu par medikamentu iegādi daļējai kompensēšanai;

80.2. izdevumu par inkontinences līdzekļu iegādi daļējai kompensēšanai;

80.3. izdevumu par stomas aprūpes preču iegādi daļējai kompensēšanai.

81. Ja Noteikumu 78.1. apakšpunktā minētās personas saņem vairākus Noteikumu 78.1. apakšpunktā noteiktos ienākumu veidus, tad šie ienākumi tiek summēti.

82. Lai saņemtu Noteikumu 78.1. apakšpunktā minēto pabalstu, pabalsta saņēmējam Sociālajā dienestā jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un jāiesniedz kārtējā gadā izsniegti izdevumus apliecinoši dokumenti, kurā norādīts pabalsta pieprasītāja vārds, uzvārds, personas kods, medikamentu, inkontinences līdzekļu vai stomas aprūpes preču nosaukums.

83. Lai saņemtu Noteikumu 78.2. apakšpunktā minēto pabalstu, vienam no bērna ar invaliditāti vecākiem vai aizbildnim Sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegums un jāiesniedz kārtējā gadā izsniegti izdevumus apliecinoši dokumenti, kurā norādīts bērna vārds, uzvārds, personas kods, medikamentu, inkontinences līdzekļu, stomas aprūpes preču nosaukums.

84. Lai saņemtu pabalstu inkontinences līdzekļu vai stomas aprūpes preču iegādes daļējai kompensēšanai, pabalsta pieprasītājs iesniedz Sociālajā dienestā ārsta speciālista atzinumu par nepieciešamību lietot inkontinences līdzekļus vai stomas aprūpes preces.

2.14. Pabalsts bērnu vakcinācijai pret ērču encefalītu

85. Pabalstu bērnu vakcinācijai pret ērču encefalītu ir tiesības saņemt par bērnu vecumā līdz trīs gadiem ieskaitot, ja bērna un vismaz viena no viņa vecākiem vai aizbildņa dzīvesvieta vakcinācijas dienā deklarēta Pašvaldībā.

86. Pabalsts tiek noteikts 100% apmērā no maksas par vakcīnu pret ērču encefalītu, ja vakcinācija veikta Ventspilī SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca".

87. Lai saņemtu pabalstu, jāvēršas SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca", kur:

87.1. jāiesniedz ģimenes ārsta nosūtījums (veidlapa Nr. 027/u), ne vecāks par septiņām kalendāra dienām, kurā ietvertas šādas ziņas:

87.1.1. atzīme, ka bērnam nav alerģijas pret olbaltumvielām;

87.1.2. bērns ir somatiski vesels;

87.1.3. apliecinājums, ka pēdējo divu mēnešu laikā bērnam nav veikta jebkāda veida profilaktiskā vakcinācija;

87.2. jāuzrāda bērna potēšanas pase, kurā tiek izdarīta atzīme par veikto vakcināciju;

87.3. jāiesniedz dokuments, kurā norādīta bērna un viena no viņa vecākiem vai aizbildņa deklarētā dzīvesvieta Pašvaldībā.

88. Pēc visu dokumentu saņemšanas un izvērtēšanas, SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" nodrošina bezmaksas vakcīnu pret ērču encefalītu un veic vakcināciju.

89. Sociālais dienests pabalstu bērnu vakcinācijai pret ērču encefalītu pārskaita SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" pēc iesniegtā rēķina.

2.15. Pabalsts 100 gadu sasniegušām personām

90. Pabalstu 100 gadu sasniegušām personām, ir tiesības saņemt personām, kuras sasniegušas 100 gadu vecumu.

91. Vienreizējā pabalsta apmērs ir 1000,00 euro vienai personai.

2.16. Ikmēneša pabalsts 100 un vairāk gadu sasniegušām personām

92. Ikmēneša pabalstu 100 un vairāk gadu sasniegušām personām, ir tiesības saņemt personām no 100 gadu vecuma un kuru Latvijas valsts pensijas (vecuma vai invaliditātes) vai Latvijas valsts izdienas pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 527,00 euro (pirms nodokļu nomaksas). Ja persona saņem tikai citas valsts pensiju, tad pabalsta piešķiršanas izvērtēšanai tiek ņemts vērā citas valsts pensijas apmērs.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 16.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 13)

93. Ikmēneša pabalsta apmērs ir 50,00 euro.

2.17. Pabalsts atsevišķu situāciju risināšanai

94. Pabalsts tiek piešķirts atsevišķu situāciju risināšanai – pārtikas iegādei un pamatvajadzību apmierināšanai, izvērtējot mājsaimniecības materiālo stāvokli un ienākumus, vai bez ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanas.

95. Pabalstu atsevišķu situāciju risināšanai ir tiesības saņemt:

95.1. trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām, kuras aprūpē vienu vai divus nepilngadīgus bērnus – vienu reizi gadā decembrī – 50,00 euro apmērā par katru nepilngadīgu bērnu;

95.2. trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām, kuras aprūpē trīs vai vairāk nepilngadīgus bērnus – divas reizes gadā:

95.2.1. gada pirmajā pusē – maijā – 20,00 euro apmērā par katru nepilngadīgu bērnu, tajā skaitā audžuģimenē ievietotu un aizbildnībā esošu bērnu;

95.2.2. gada otrajā pusē – decembrī – 50,00 euro apmērā par katru nepilngadīgu bērnu.

95.3. nestrādājošām politiski represētām personām – vienu reizi gadā – novembrī – 50,00 euro apmērā;

95.4. nepilngadīgiem bērniem ar invaliditāti – divas reizes gadā:

95.4.1. gada pirmajā pusē – martā/aprīlī – 35,00 euro;

95.4.2. gada otrajā pusē – decembrī – 50,00 euro.

95.5. pensionāriem, kuri ir sasnieguši Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto pensionēšanās vecumu, personām, kurām atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem ir piešķirta izdienas pensija, personām ar invaliditāti, Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam, ar nosacījumu, ja iepriekš minēto personu Latvijas vai citas valsts vecuma, invaliditātes vai izdienas pensijas, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, apdrošināšanas atlīdzības sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, valsts sociālā pabalsta Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam, kaitējuma atlīdzības Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam apmērs mēnesī nepārsniedz 527 euro (pirms nodokļu nomaksas) – divas reizes gadā:

95.5.1. gada pirmajā pusē – martā/aprīlī – 35,00 euro apmērā;

95.5.2. gada otrajā pusē – decembrī – 50,00 euro apmērā.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 05.10.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 9; 16.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 13)

96. Novērtējot ienākumus Noteikumu 94. punktā noteiktā pabalsta saņemšanai tām personām, kuras vienlaicīgi saņem vairākus Noteikumu 95.5. apakšpunktā noteiktos ienākumu veidus, par pamatu ienākumu novērtēšanai tiek ņemta Latvijas valsts vecuma, invaliditātes vai izdienas pensija, vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts. Ja persona saņem tikai citas valsts pensiju, tad pabalsta piešķiršanas izvērtēšanai tiek ņemts vērā citas valsts pensijas apmērs.

97. Noteikumu 95.1. vai 95.2. apakšpunktā noteikto pabalstu piešķir bērniem, kuri attiecīgajā gadā nav saņēmuši Noteikumu 127. punktā noteikto pabalstu.

98. Noteikumu 94. punktā noteiktais pabalsts atsevišķu situāciju risināšanai tiek izmaksāts viena mēneša laikā pēc pēdējās Sociālā dienesta noteiktās iesnieguma pieņemšanas dienas, izņemot gadījumus, kad vērsties pēc palīdzības nav bijis iespējams objektīvu iemeslu dēļ (piemēram, ārstēšanās stacionārā).

99. Pabalsts var tikt piešķirts iepirkumu kartes veidā. Ja pabalsts ir piešķirts iepirkumu kartes veidā, tā izsniegšana tiek pārtraukta pēdējā Sociālā dienesta noteiktajā dienā.

2.18. Pabalsts talantīgo trūcīgo un maznodrošināto jauniešu izglītībai

100. Pabalstu talantīgo trūcīgo un maznodrošināto jauniešu izglītībai ir tiesības saņemt jauniešiem vecumā no 15 līdz 25 gadiem (ieskaitot), kuru mājsaimniecībām atbilstoši normatīvajiem aktiem ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss un kuri atbilst vienai no šīm prasībām:

100.1. apgūst profesionālās vidējās izglītības vai arodizglītības programmu pilna laika studijās un semestra vidējā aritmētiskā atzīme nav zemāka par 6,5 ballēm;

100.2. apgūst augstākās izglītības programmu pilna laika studijās un vidējā svērtā atzīme sesijā nav zemāka par 6,5 ballēm.

101. Vidējā svērtā atzīme tiek aprēķināta, saskaitot sesijā iegūto atzīmju un tām atbilstošo kredītpunktu reizinājumus un iegūto summu dalot ar iegūto kredītpunktu summu. Rezultāts tiek noapaļots līdz desmitdaļām.

102. Vidējā aritmētiskā atzīme tiek aprēķināta visu semestrī iegūto atzīmju summu dalot ar atzīmju skaitu. Rezultāts tiek noapaļots līdz desmitdaļām.

103. Jaunietim, kurš apgūst profesionālās vidējās izglītības vai arodizglītības programmu pilna laika studijās izglītības iestādē, kas atrodas Pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalsts tiek noteikts šādā apmērā:

103.1. ja vidējā aritmētiskā atzīme semestrī ir robežās no 6,5–7,9 ballēm un ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss – 427,00 euro;

103.2. ja vidējā aritmētiskā atzīme semestrī ir ne mazāka par 8,0 ballēm un ir piešķirts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss –512,00 euro;

103.3. ja vidējā aritmētiskā atzīme semestrī ir ne mazāka par 8,0 ballēm un ir piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss –564,00 euro.

104. Jaunietim, kurš apgūst profesionālās vidējās izglītības vai arodizglītības programmu pilna laika studijās izglītības iestādē, kas atrodas ārpus Pašvaldības administratīvās teritorijas, pabalsts tiek noteikts šādā apmērā:

104.1. ja vidējā aritmētiskā atzīme semestrī ir robežās no 6,5–7,9 ballēm un ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss – 684,00 euro;

104.2. ja vidējā aritmētiskā atzīme semestrī ir ne mazāka par 8,0 ballēm un ir piešķirts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss – 820,00 euro;

104.3. ja vidējā aritmētiskā atzīme semestrī ir ne mazāka par 8,0 ballēm un ir piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss – 902,00 euro.

105. Jaunietim, kurš apgūst augstākās izglītības programmu pilna laika studijās izglītības iestādē, kas atrodas Pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalsts tiek noteikts šādā apmērā:

105.1. ja vidējā svērtā atzīme sesijā ir robežās no 6,5–7,9 ballēm un ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss – 512,00 euro;

105.2. ja vidējā svērtā atzīme sesijā ir ne mazāka par 8,0 ballēm un ir piešķirts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss – 616,00 euro;

105.3. ja vidējā svērtā atzīme sesijā ir ne mazāka par 8,0 ballēm un ir piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss – 677,00 euro.

106. Jaunietim, kurš apgūst augstākās izglītības programmu pilna laika studijās izglītības iestādē, kas atrodas ārpus Pašvaldības administratīvās teritorijas, pabalsts tiek noteikts šādā apmērā:

106.1. ja vidējā svērtā atzīme sesijā ir robežās no 6,5–7,9 ballēm un ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss – 769,00 euro;

106.2. ja vidējā svērtā atzīme sesijā ir ne mazāka par 8,0 ballēm un ir piešķirts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss – 923,00 euro;

106.3. ja vidējā svērtā atzīme sesijā ir ne mazāka par 8,0 ballēm un ir piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss – 1015,00 euro.

107. Pabalstu var saņemt divas reizes gadā pēc ziemas un pavasara sesijas vai semestra beigām.

108. Personai, kas pretendē uz pabalstu, viena mēneša laikā pēc sesijas vai semestra rezultātu apstiprināšanas, Sociālajā dienestā jāiesniedz izglītības iestādes izsniegts dokuments, kas apliecina sesijas vai semestra rezultātus.

2.19. Sociālie pabalsti bāreņiem un audžuģimenēm

109. Šajā nodaļā paredzētos sociālos pabalstus ir tiesības saņemt bāreņiem neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas, par kuriem lēmumu par ārpusģimenes aprūpi ir pieņēmusi Pašvaldības iestāde "Ventspils pilsētas bāriņtiesa".

2.19.1. Sociālie pabalsti bāreņiem
2.19.1.1. Pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai

110. Pēc pilngadības sasniegšanas bārenim piešķir vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

111. Pabalsts tiek noteikts Ministru kabineta noteikumos paredzētajā apmērā.

2.19.1.2. Pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei

112. Pēc pilngadības sasniegšanas bārenim piešķir vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

113. Pabalsts tiek noteikts Ministru kabineta noteikumos paredzētajā apmērā.

2.19.1.3. Pabalsts ikmēneša izdevumiem

114. Pabalstu ikmēneša izdevumiem piešķir pilngadību sasniegušam bārenim, kurš turpina mācības vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai augstskolā un sekmīgi apgūst izglītības programmu, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

115. Pabalsts tiek noteikts Ministru kabineta noteikumos paredzētajā apmērā.

116. Pabalstu izmaksā līdz kārtējā mēneša 10. datumam.

2.19.1.4. Dzīvokļa pabalsts bāreņiem

117. Dzīvokļa pabalsts bāreņiem tiek piešķirts saskaņā ar Pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kuros noteikta kārtība, kādā aprēķināms un izmaksājams dzīvokļa pabalsts bārenim.

2.19.1.5. Pabalsts bāreņiem mācību līdzekļu iegādei

118. Pabalstu bāreņiem mācību līdzekļu iegādei, uzsākot mācību gadu, vienu reizi gadā ir tiesības saņemt bāreņiem no trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām un bāreņiem, kuriem piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss.

119. Pabalstu piešķir šādā apmērā:

119.1. bāreņiem, kuri apgūst pirmsskolas, vispārējās vai profesionālās vidējās izglītības programmu – 75,00 euro;

119.2. bāreņiem, kuri uzsāk vai sekmīgi turpina studijas akadēmiskajā izglītībā – 150,00 euro.

120. Lai saņemtu 119.2. apakšpunktā noteikto pabalstu, bāreņiem jāiesniedz dokuments, kas apliecina uzņemšanu izglītības iestādē vai dokuments par izglītības iegūšanas turpināšanu.

121. Pabalstu var saņemt līdz 24 gadu vecuma (ieskaitot) sasniegšanai.

122. Pabalstu piešķir bāreņiem, kuri uzsākot attiecīgo mācību gadu nav saņēmuši Noteikumu 27. punktā noteikto sociālo pabalstu. 

2.19.1.6. Pabalsts bāreņiem – vispārējo izglītības iestāžu absolventiem

123. Vienreizēju pabalstu bāreņiem – vispārējo izglītības iestāžu 9. un 12. klašu absolventiem uz izlaidumu ir tiesības saņemt bāreņiem no trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām un bāreņiem, kuriem piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss.

124. Pabalsta apmērs ir 200,00 euro.

125. Pabalstu var saņemt līdz 24 gadu vecuma (ieskaitot) sasniegšanai.

126. Pabalstu piešķir bāreņiem, kuri nav saņēmuši Noteikumu 35. punktā noteikto sociālo pabalstu.

2.19.1.7. Pabalsts bāreņiem atsevišķu situāciju risināšanai

127. Pabalstu bāreņiem atsevišķu situāciju risināšanai gada otrajā pusē – decembrī bez ienākumu un materiālā stāvokļa novērtēšanas, ir tiesības saņemt nepilngadīgiem bāreņiem.

128. Pabalstu izmaksā vienu reizi gadā – decembrī – 50,00 euro apmērā.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 05.10.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 9)

129. Pabalstu piešķir bāreņiem, kuri nav saņēmuši Noteikumu 95.1. vai 95.4.2. apakšpunktā noteikto sociālo pabalstu.

2.19.2. Sociālie pabalsti audžuģimenēm
2.19.2.1. Pabalsts bērna uzturam audžuģimenēm

130. Pabalstu bērna uzturam audžuģimenēm piešķir audžuģimenei par nepilngadīgu bāreni, ar kuru Pašvaldība ir noslēgusi līgumu Ministru kabineta noteikumos paredzētajā kārtībā.

131. Pabalsta apmērs ir:

131.1. 220,00 euro mēnesī par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai;

131.2. par bērnu vecumā no septiņiem gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – Ministru kabineta noteiktajā apmērā.

132. Pabalstu izmaksā audžuģimenei līdz kārtējā mēneša 10. datumam.

133. Ja bērns audžuģimenē ievietots uz nepilnu mēnesi, pabalsta apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot Noteikumu 131. punktā noteikto pabalsta apmēru.

134. Par pirmsadopcijas aprūpē esošu bērnu pabalstu piešķir ģimenei, kurai ar Pašvaldības iestādes "Ventspils pilsētas bāriņtiesa" lēmumu bērns ir nodots aprūpē un uzraudzībā.

2.19.2.2. Pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenēm

135. Pabalstu bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenēm piešķir audžuģimenei par nepilngadīgu bāreni, ar kuru Pašvaldība ir noslēgusi līgumu Ministru kabineta noteikumos paredzētajā kārtībā.

136. Pabalsta apmērs ir 130,00 euro.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 05.10.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 9)

137. Pabalstu izmaksā vienu reizi 12 mēnešu periodā.

138. Pārskatu par pabalsta izlietojumu audžuģimene iesniedz Sociālajā dienestā mēneša laikā pēc pabalsta pilnīgas vai daļējas izlietošanas.

139. Gadījumā, ja audžuģimene pabalstu nav izlietojusi Noteikumu 135. punktā paredzētajam mērķim, audžuģimene pabalstu atmaksā Pašvaldībai.

2.19.2.3. Pašvaldības pabalsts – atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu

140. Pašvaldības pabalstu – atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu (turpmāk – atlīdzība), izmaksā katru mēnesi par katru audžuģimenē ievietotu nepilngadīgu bāreni, ar kuru Pašvaldība ir noslēgusi līgumu Ministru kabineta noteikumos paredzētajā kārtībā.

141. Atlīdzību izmaksā papildus Ministru kabineta noteikumos noteiktajai atlīdzībai par audžuģimenes pienākumu veikšanu.

142. Atlīdzība tiek noteikta šādā apmērā:

142.1. par pirmo bērnu, kurš ievietots audžuģimenē – 250,00 euro;

142.2. par katru nākamo bērnu, kurš ievietots audžuģimenē – 125,00 euro.

(Grozīts ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 05.10.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 9)

143. Atlīdzību izmaksā audžuģimenei līdz kārtējā mēneša 10. datumam.

144. Atlīdzību piešķir un aprēķina, sākot ar dienu, kad bērns ievietots audžuģimenē.

145. Ja bērns audžuģimenē ievietots uz nepilnu mēnesi, atlīdzību izmaksā proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot Noteikumu 142. punktā noteikto pabalsta apmēru.

146. Atlīdzību izmaksā tam audžuģimenes loceklim, kurš ir noslēdzis ar Pašvaldību līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē.

147. Atlīdzības izmaksu pārtrauc, ja beidzas līgumā noteiktais termiņš vai bērna uzturēšanās audžuģimenē izbeigta pirms līgumā noteiktā termiņa.

3. Sociālā dienesta lēmuma paziņošanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

148. Lēmums par sociālā pabalsta piešķiršanu vai atteikumu tiek pieņemts un paziņots Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

149. Lēmumu par sociālo pabalstu piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt sociālo pabalstu pieņem Sociālā dienesta sociālā darba speciālists. Sociālā dienesta sociālā darba speciālista lēmumu var apstrīdēt Sociālā dienesta vadītājam Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Ja apstrīdēšanas rezultātā pieņemtais lēmums adresātu neapmierina, to var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

4. Noslēguma jautājums

150. Atzīt par spēku zaudējušiem:

150.1. Ventspils pilsētas domes 2015. gada 20. novembra saistošos noteikumus Nr. 9 "Par pabalstu talantīgo trūcīgo un maznodrošināto jauniešu izglītībai" (Latvijas Vēstnesis, 2015., Nr. 253);

150.2. Ventspils pilsētas domes 2019. gada 14. marta saistošos noteikumus Nr. 4 "Par Ventspils pilsētas pašvaldības materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm"(Latvijas Vēstnesis, 2019., Nr. 69);

150.3. Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 5. augusta saistošos noteikumus Nr. 1 "Par pašvaldības sociālajiem pabalstiem un to piešķiršanas kārtību Ventspils valstspilsētā" (Latvijas Vēstnesis, 2021., Nr. 161, 2021., Nr. 222, 2022., Nr. 56, 2022., Nr. 137, 2022., Nr. 174, 2023., Nr. 11).

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības sociālajiem pabalstiem un to piešķiršanas kārtību Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ventspils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2Pieņemts: 13.04.2023.Stājas spēkā: 12.05.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 89, 11.05.2023. OP numurs: 2023/89.10
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
341768
{"selected":{"value":"01.01.2024","content":"<font class='s-1'>01.01.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.01.2024","iso_value":"2024\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"13.12.2023","iso_value":"2023\/12\/13","content":"<font class='s-1'>13.12.2023.-31.12.2023.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"18.10.2023","iso_value":"2023\/10\/18","content":"<font class='s-1'>18.10.2023.-12.12.2023.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"12.05.2023","iso_value":"2023\/05\/12","content":"<font class='s-1'>12.05.2023.-17.10.2023.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.01.2024
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"