Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.203

Rīgā 1995.gada 18.jūlijā (prot. nr.38, 7.§)

Latvijas Attīstības aģentūras darbības noteikumi

Izdoti Satversmes 81.pantā noteiktajā kārtībā

 

1. Šajos noteikumos lietotie termini atbilst likumā "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 46.nr.; 1993, 10./11.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1994, 75.nr.; 1995, 47.nr.) lietoto terminu skaidrojumam.

2. Saskaņā ar šiem noteikumiem Latvijas Attīstības aģentūras (tālāk tekstā - "aģentūra") darbības mērķis ir sekmēt Latvijas tautsaimniecības attīstību, piesaistot ārvalstu ieguldījumus, veicinot eksportu, ierosinot priekšlikumus ieguldījumu piesaistīšanas un eksporta veicināšanas projektiem, kā arī pārstāvot valsti starptautiskajos projektos, kas saistīti ar ieguldījumu piesaistīšanu un eksporta veicināšanu.

3. Aģentūra ir Ministru kabineta izveidota valsts bezpeļņas akciju sabiedrība. Aģentūras statūtus apstiprina un grozījumus tajos izdara Ministru kabinets.

4. Aģentūra darbojas saskaņā ar šiem noteikumiem, likumu "Par bezpeļņas organizāciju" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 6./7.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1995, 5.nr.), likumu "Par akciju sabiedrībām" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 24./25.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1994, 96., 149.nr.; 1995, 6.nr.), likumu "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā", kā arī Satversmi, Ministru kabineta tiesību aktiem, starptautiskajiem līgumiem, aģentūras statūtiem un citiem normatīvajiem aktiem.

5. Aģentūra ir juridiska persona, tai ir konti bankās un zīmogs.

6. Savus uzdevumus aģentūra veic sadarbībā ar valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un likumos noteiktajā kārtībā nodrošina savas darbības atklātumu.

7. Aģentūra veic šādus uzdevumus:

7.1. veic pasākumus ārvalstu ieguldījumu piesaistīšanai un eksporta veicināšanai;

7.2. sniedz nepieciešamo informāciju ārvalstu ieguldītājiem;

7.3. veic ārvalstu ieguldījumu projektu ekonomisko analīzi;

7.4. likuma "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā" 5.pantā minētajos gadījumos pieņem ārvalstu ieguldītāju pieteikumus un 6.pantā minētajos gadījumos izsniedz atļaujas ārvalstu ieguldījumu veikšanai;

7.5. novērtē atsevišķu ārvalstu kapitāla iespējamo pārsvaru Latvijas tautsaimniecībā;

7.6. novērtē ārvalstu ieguldījumu ietekmi uz Latvijas ražojumu konkurētspēju;

7.7. ievieš un apkalpo stratēģiskās nozīmes preču, produkcijas, pakalpojumu un tehnoloģiju eksporta, importa un tranzīta kontroles sistēmu;

7.8. veic citus likumos, Ministru kabineta tiesību aktos un aģentūras statūtos noteiktos uzdevumus ārvalstu ieguldījumu piesaistīšanai un eksporta veicināšanai.

8. Aģentūra pilda šādus pienākumus:

8.1. uzrauga, lai ārvalstu ieguldītāji neiegūtu kontroli pār uzņēmumiem, kas veic uzņēmējdarbību nozarēs, uz kurām attiecas likumā "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā" noteiktie ierobežojumi;

8.2. analizē ārvalstu ieguldījumu ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, īpašu uzmanību pievēršot šādām jomām:

8.2.1. jaunu darba vietu radīšana;

8.2.2. vietējo izejmateriālu pārstrādāšana un pakalpojumu izmantošana;

8.2.3. vietējo ražojumu eksports;

8.2.4. vietējo tehnoloģiju attīstība, modernu tehnoloģiju ieviešana un produkcijas kvalitātes uzlabošana;

8.2.5. konkurence attiecīgajā nozarē.

9. Aģentūra ir tiesīga:

9.1. pieprasīt un saņemt bez maksas no valsts un pašvaldību institūcijām, valsts uzņēmumiem, valsts pilnvarniekiem uzņēmējsabiedrībās, Valsts statistikas komitejas, Valsts īpašuma fonda, Privatizācijas aģentūras un Uzņēmumu reģistra informāciju, kas saistīta ar ārvalstu ieguldījumiem un preču eksportu, importu un tranzītu;

9.2. pieprasīt un saņemt no visiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) informāciju, kas nepieciešama šo noteikumu 7.7.apakšpunktā minēto uzdevumu veikšanai;

9.3. pieaicināt ekspertus un noslēgt ar viņiem līgumus ar aģentūras darbību saistītu uzdevumu veikšanai;

9.4. veidot pārstāvniecības ārvalstīs aģentūrai uzticēto uzdevumu veikšanai;

9.5. aģentūrai ir arī citas tiesības, kas paredzētas tiesību aktos un aģentūras statūtos.

10. Aģentūras finanses veido atskaitījumi Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saskaņā ar likumu "Par budžetu un finansu vadību" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 41.nr.), maksa par sniegtajiem pakalpojumiem, ieņēmumi no saimnieciskās darbības, fondu novirzītie līdzekļi ārvalstu ieguldījumu piesaistīšanai un eksporta veicināšanai, ziedojumi, kā arī ārvalstu tehniskā palīdzība un citi līdzekļi.

11. Aģentūras rezervi (rezerves fondu) veido tās ienākumu pārsniegums pār izdevumiem. Aģentūras rezerves (rezerves fonda) līdzekļi izmantojami tikai šajos noteikumos un aģentūras statūtos paredzēto funkciju izpildes nodrošināšanai.

12. Aģentūras darbības stratēģiju apstiprina Ministru kabineta iecelta aģentūras padome, kas ir izveidota un darbojas saskaņā ar likumu "Par akciju sabiedrībām".

13. Aģentūras padomes priekšsēdētājs ir ekonomikas ministrs, kurš vienlaikus pilda valsts pilnvarnieka funkcijas saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību īpašuma pārvaldi uzņēmējsabiedrībās" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 26.nr.).

14. Aģentūras padomes sastāvā ietilpst:

14.1. četri Ministru kabineta locekļi (ieskaitot ekonomikas ministru), kurus apstiprina Ministru kabinets pēc Ministru prezidenta ieteikuma;

14.2. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents;

14.3. Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektors;

14.4. trīs ekonomikas ministra uzaicināti uzņēmēju organizāciju pārstāvji.

15. Aģentūru vada ģenerāldirektors, kuru saskaņā ar aģentūras padomes izsludināta atklāta konkursa rezultātiem amatā apstiprina Ministru kabinets. Lēmumu par aģentūras ģenerāldirektora atbrīvošanu no amata pieņem Ministru kabinets pēc aģentūras padomes priekšlikuma.

16. Divu mēnešu laikā pēc pārskata gada beigām aģentūras ģenerāldirektors iesniedz zvērinātam revidentam aģentūras gada pārskatu, kas sagatavots saskaņā ar likumu "Par uzņēmumu gada pārskatiem" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 44./45.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1995, 34.nr.), kā arī rakstisku ziņojumu par iepriekšējo darbības gadu.

17. Pēc zvērināta revidenta atzinuma saņemšanas aģentūras gada pārskatu izskata un apstiprina aģentūras padome. Pēc tam minētais pārskats kopā ar ziņojumu par iepriekšējo darbības gadu un turpmākās darbības plānu tiek iesniegts Ministru kabinetā.

Noslēguma jautājumi

18. Ekonomikas ministrijai kopīgi ar aģentūru trīs nedēļu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā aģentūras statūtus.

19. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 1993.gada 7.septembra lēmumu nr.8 "Par Latvijas attīstības aģentūras nolikumu" (Latvijas Vēstnesis, 1993, 77.nr.).

Ministru prezidents M.Gailis

Ekonomikas ministrs J.Zvanītājs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Latvijas Attīstības aģentūras darbības noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 203Pieņemts: 18.07.1995.Stājas spēkā: 26.07.1995.Zaudē spēku: 06.08.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 109, 25.07.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Uz tiesību akta pamata izdotie
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
36002
26.07.1995
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"