Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 23/2023

Ludzā 2023. gada 30. novembrī
Par transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa vai par atmestu nolietotu transportlīdzekli
APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
2023. gada 30. novembra sēdes lēmumu Nr. 744
(prot. Nr. 15, 20. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta pirmo daļu,
Ministru kabineta 2004. gada 7. septembra noteikumu Nr. 767
"Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un
transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa
"
20.2. apakšpunktu un 23. punktu un Ministru kabineta 2005. gada
4. oktobra noteikumu Nr. 748 "Noteikumi par nolietotu transportlīdzekļu
atzīšanu par atmestiem un kārtību, kādā atmestus nolietotus
transportlīdzekļus nodod apstrādes uzņēmumam
" 5. un 7. punktu

1. Noteikt, ka Ludzas novada administratīvajā teritorijā transportlīdzeklis tiek atzīts par ilgstoši atstātu uz ceļa, ja tas novietots stāvēšanai uz ceļa un netiek izmantots ilgāk par 45 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transportlīdzekļa.

2. Noteikt, ka Ludzas novada administratīvajā teritorijā transportlīdzeklis tiek atzīts par atmestu nolietotu transportlīdzekli, ja tas atrodas ārpus ceļa, vietā, kas nav paredzēta transportlīdzekļu novietošanai, kā arī ārpus transportlīdzekļa īpašnieka nekustamā īpašuma ilgāk par 30 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transportlīdzekļa.

3. Noteikt, ka lēmumu par transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa vai lēmumu par nolietota transportlīdzekļa atzīšanu par atmestu nolietotu transportlīdzekli ir pilnvarotas pieņemt Ludzas novada pašvaldības policijas amatpersonas, izņemot normatīvajos aktos noteiktos gadījumus.

4. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

5. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos zaudē spēku Ludzas novada pašvaldības domes 21.03.2022. saistošie noteikumi Nr. 24/2022 "Par transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa".

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs
Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošo noteikumu Nr. 23/2023 "Par transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa vai atmestu nolietotu transportlīdzekli"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta mērķis un nepieciešamības pamatojumsLudzas novada pašvaldība savā administratīvajā teritorijā saskaras ar gadījumiem, kad uz ceļa vai kādā citā publiskā vietā ir atstāts transportlīdzeklis, kuru acīmredzamu defektu dēļ nav iespējams izmantot un transportlīdzekļa īpašnieks nenodrošina tā savākšanu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam regulējumam. Šādi gadījumi rada gan satiksmes drošības apdraudējumu, kā arī ietekmē gan cilvēku veselību, gan dzīvību, kā arī var radīt negatīvu ietekmi uz vidi.

Pašlaik kārtību, kādā transportlīdzeklis tiek atzīts par ilgstoši atstātu uz ceļa Ludzas novadā nosaka Ludzas novada pašvaldības domes 2022. gada 31. marta saistošie noteikumi Nr. 24/2022 "Par transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa", kuri ir spēkā no 2022. gada 26. aprīļa. Ludzas novada pašvaldība konstatē, ka iepriekšējie saistošie noteikumi ir novecojuši un nepilnīgi, neatbilst Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam. Tāpat spēkā esošie saistošie noteikumi neietver kārtību, kādā transportlīdzeklis tiek atzīts par atmestu nolietotu transportlīdzekli.

Ceļu satiksmes likuma 2. pants nosaka, ka šā likuma viens no mērķiem ir noteikt ceļu satiksmes norises un ceļu satiksmes drošības organizatoriskos un tiesiskos pamatus Latvijā, lai aizsargātu cilvēku dzīvību un veselību, vidi, kā arī fiziskajām un juridiskajām personām piederošu mantu. Likuma 4. panta pirmā daļa nosaka, ka ceļu satiksmes vispārējo pārvaldi realizē Ministru kabinets un pašvaldības atbilstoši savai kompetencei.

Lai nodrošinātu Ceļu satiksmes likumā ietvertā mērķa izpildi par satiksmes drošības nodrošināšanu, likuma 43.3 pants nosaka gadījumus, kuros transportlīdzekli var pārvietot piespiedu kārtā, tai skaitā, gadījumā, kad transportlīdzeklis Ministru kabineta noteiktajā kārtībā atzīstams par ilgstoši atstātu uz ceļa.

Pamatojoties uz minēto Ceļu satiksmes likuma tiesību normu, ir izdoti Ministru kabineta 2004. gada 7. septembra noteikumi Nr. 767 "Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 767), kuri nosaka kārtību, kādā Ceļu satiksmes likumā noteiktajos gadījumos transportlīdzekli piespiedu kārtā pārvieto uz speciālu stāvvietu vai uz citu – stāvēšanai atļautu – vietu, un kārtību, kādā transportlīdzeklis atzīstams par ilgstoši atstātu uz ceļa.

MK noteikumu Nr. 767 20.2. apakšpunktā ietvertas pašvaldības tiesības noteikt laiku, kuru pārsniedzot, transportlīdzeklis ir atzīstams par ilgstoši atstātu uz ceļa, savukārt 23. punkts nosaka pašvaldības tiesības noteikt personu, kura var pieņemt lēmumu par transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa.

Pašvaldība, izvērtējot šādu noteikumu lietderību, konstatē, ka saistošie noteikumi ir nepieciešami, lai pašvaldība varētu MK noteikumos Nr. 767 paredzētajā kārtībā nodrošinātu ceļu satiksmes drošību, gan nosakot laiku, kad transportlīdzeklis atzīstams par ilgstoši atstātu uz ceļa, gan pilnvaroto personu, šādā veidā veicot MK noteikumos Nr. 767 paredzētas darbības satiksmes apdraudējuma novēršanai.

Nosakot laiku, kuru pārsniedzot transportlīdzeklis ir atzīstams par ilgstoši atstātu uz ceļa, Ludzas novada pašvaldība ir ņēmusi vērā MK noteikumos Nr. 767 noteikto minimālo laiku – 45 diennaktis un šo minimālo laiku iekļāvusi saistošajos noteikumos. Tiesības pieņemt lēmumu par transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa ar saistošajiem noteikumiem tiek piešķirtas Ludzas novada pašvaldības policijas amatpersonām.

Vēl viens gadījums, kad pieļaujama transportlīdzekļa pārvietošana – kad transportlīdzeklis tiek atzīts par atmestu nolietotu transportlīdzekli.

Viens no Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likuma mērķiem, saskaņā ar minētā likuma 2. pantu, ir nodrošināt nolietotu transportlīdzekļu apstrādi un apglabāšanu cilvēka veselībai un videi drošā veidā, ievērojot normatīvos aktus, kas reglamentē darba drošību, piesārņojuma novadīšanu vidē un vides kvalitāti. Saskaņā ar likuma 7. panta pirmo daļu, pašvaldībai piederošās publiskai lietošanai paredzētās teritorijās pašvaldība organizē ārpus ceļa novietota transportlīdzekļa pārvietošanu piespiedu kārtā, novietojot to speciālā stāvvietā, ja tas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā atzīstams par atmestu nolietotu transportlīdzekli.

Minēto kārtību, kādā transportlīdzeklis atzīstams par atmestu nolietotu transportlīdzekli, nosaka Ministru kabineta 2005. gada 4. oktobra noteikumi Nr. 748 "Noteikumi par nolietotu transportlīdzekļu atzīšanu par atmestiem un kārtību, kādā atmestus nolietotus transportlīdzekļus nodod apstrādes uzņēmumam" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 748). MK noteikumu Nr. 748 5. un 7. punkts nosaka pašvaldības tiesības noteikt personu loku, kuras gadījumā, lai transportlīdzekli atzītu par atmestu nolietotu transportlīdzekli, ir tiesīgas piestiprināt brīdinājuma uzlīmi, kas apliecina, ka transportlīdzeklis atrodas ārpus ceļa, vietā, kas nav paredzēta transportlīdzekļu novietošanai, kā arī ārpus transportlīdzekļa īpašnieka nekustamā īpašuma ilgāk par 30 diennaktīm, kā arī personas, kuras ir tiesīgas pieņemt lēmumu par transportlīdzekļa atzīšanu par atmestu.

Pašvaldība, izvērtējot šādu noteikumu nepieciešamību, arī secina, ka saistošie noteikumi ir nepieciešami, lai pašvaldība varētu MK noteikumos Nr. 748 paredzētajā kārtībā nodrošinātu ceļu satiksmes drošību. Tiesības piestiprināt brīdinājuma uzlīmi un pieņemt lēmumu par transportlīdzekļa atzīšanu par atmestu ar saistošajiem noteikumiem tiek piešķirtas Ludzas novada pašvaldības policijas (turpmāk – Pašvaldības policija) amatpersonām.

Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka līdz ar šo saistošo noteikumu esamību būs iespējama transportlīdzekļu evakuācija un tā ir nepieciešama, lai uzlabotu satiksmes drošību, kā arī nodrošinātu transportlīdzekļu vienmērīgu kustību, ko nevar noorganizēt, ja ceļi tiek nepamatoti nobloķēti ar transportlīdzekļiem, kas stāv neatļautās vietās.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošajiem noteikumiem nav fiskālās ietekmes uz pašvaldības budžetu.

Nav nepieciešami papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu Noteikumu izpildi.

Ar saistošajos noteikumos ietvertajām tiesību normām tiek paplašināta Pašvaldības policijas kompetence, lai nodrošinātu MK noteikumu Nr. 767 un MK noteikumu Nr. 748 izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – nav tiešas ietekmes.

Ietekme uz vidi – nav tiešas ietekmes, bet iekļautās tiesību normas netieši dod iespēju veidot un uzturēt estētisku, tīru un drošu vidi novada administratīvajā teritorijā.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav tiešas ietekmes

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav tiešas ietekmes

Ietekme uz konkurenci – nav tiešas ietekmes.

4. Informācija par administratīvajām procedūrāmAdministratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Ludzas novada pašvaldībā, adrese: Raiņa iela 16, Ludza, Ludzas novads, LV-5701, vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: pasts@ludzasnovads.lv.

5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNoteikumi ir izstrādāti pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai.

Noteikumu projekts neietekmēs citas Ludzas novada pašvaldības funkcijas.

Noteikumu projekta izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo cilvēkresursu ietvaros – ar saistošajiem noteikumiem Pašvaldības policijas amatpersonām tiek paplašinātas pilnvaras, tās ir tiesīgas gan piestiprināt transportlīdzeklim brīdinājuma zīmi, kas nepieciešama, lai transportlīdzekli atzītu par atmestu nolietotu transportlīdzekli, gan pieņemt lēmumu ar transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa vai lēmumu par nolietota transportlīdzekļa atzīšanu par atmestu.

6. Informācija par projekta izpildes nodrošināšanuAtbildīgā iestāde par saistošo noteikumu izpildi – Ludzas novada Pašvaldības policija.
7. Informācija par projekta prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaNoteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša.

8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 31. oktobra līdz 2023. gada 15. novembrim tiks publicēts Ludzas novada pašvaldības mājaslapā www.ludzasnovads.lv sadaļas "Pašvaldība" apakšsadaļā "Saistošie noteikumi" "Projekti un paskaidrojošie raksti".

Priekšlikumi Ludzas novada pašvaldības mājaslapā www.ludzasnovads.lv netika saņemti.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa vai par atmestu nolietotu transportlīdzekli Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ludzas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 23/2023Pieņemts: 30.11.2023.Stājas spēkā: 08.12.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 237, 07.12.2023. OP numurs: 2023/237.54
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348045
08.12.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"