Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 10

2023. gada 29. jūnijā
Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Madonas novadā
APSTIPRINĀTI
ar Madonas novada pašvaldības domes
29.06.2023. lēmumu Nr. 412
(prot. Nr. 9, 54. p.)

PRECIZĒTI
ar Madonas novada pašvaldības domes
27.07.2023. lēmumu Nr. 464
(prot. Nr. 11, 25. p.)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma

33. panta ceturto daļu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
14. panta sesto daļu.

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Madonas novada pašvaldībā.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 60 procenti no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

3. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un piemērojami no 2023. gada 1. jūlija.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības 2023. gada 29. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 10 "Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Madonas novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

Saistošo noteikumu mērķis un izdošanas nepieciešamības pamatojumsSaistošie noteikumi "Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Madonas novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi) izstrādāti ar mērķi noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Madonas novadā. Nosakot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, mājsaimniecības ar zemu ienākumu slieksni, ir tiesīgas saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus, kā arī saņemt pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai vairāk iedzīvotāju ar zemiem ienākumiem varētu pretendēt uz pašvaldības sociālajiem pabalstiem, palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā un noteiktajiem atvieglojumiem.

Pašlaik maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis noteikts Madonas novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Sociālās palīdzības pabalsti un maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Madonas novadā" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 18). Saistošajos noteikumos Nr. 18 noteikti pašvaldības papildu sociālās palīdzības pabalsti, to apmēri, pieprasīšanas un izmaksāšanas kārtība, kā arī maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis. Tagad tiek izdoti divi jauni saistošie noteikumi: saistošie noteikumi "Papildu sociālās palīdzības pabalsti Madonas novadā" un saistošie noteikumi "Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Madonas novadā". Saistošajos noteikumos "Papildu sociālās palīdzības pabalsti Madonas novadā" paredzēts atzīt par spēku zaudējušiem saistošos noteikumus Nr. 18.

Saistošajos noteikumos Nr. 18 noteikts, ka mājsaimniecību atzīst par maznodrošinātu, ja tās ienākumu slieksnis ir 376 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 264 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

2023. gada 1. jūlijā stāsies spēkā likuma "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā" 3. punkts, ar kuru tiek grozīts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) 33. pants un izteikts jaunā redakcijā. Likuma grozījumi, tostarp, paredz jaunu, pilnveidotu pieeju mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanā, tas ir, mājsaimniecības ienākumu slieksni piesaista procentuālai vērtībai no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna).

Likuma 33. panta jaunā redakcija, kas stāsies spēkā 2023. gada 1. jūlijā, paredz pašvaldībai tiesības noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni, tas ir, 50 procenti no ienākumu mediānas.

Saistošajos noteikumos noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis – 60 procenti no ienākumu mediānas. Aprēķinot minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai, piemēro attiecīgajam ienākumu slieksnim Likuma 33. panta piektajā daļā norādītos koeficientus: pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1, pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7. Ņemot vērā noteikto maznodrošinātas personas ienākumu slieksni un piemērojamos koeficientus, kas noteikti Likumā, maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Madonas novadā tiek saglabāts esošajā līmenī, t.i. 376 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 264 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

Tiesību normai var piešķirt atpakaļvērstu spēku vienīgi tiesību normas izdevējs. Tiesību normai var paredzēt atpakaļvērstu spēku, ja tā paredz labvēlīgākas sekas nekā iepriekš noteiktās (Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums SKA-708/2011). Saistošajos noteikumos paredzēts, ka tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un piemērojami no 2023. gada 1. jūlija, lai nodrošinātu tiesisko paļāvību maznodrošinātai mājsaimniecībai saņemt tai paredzētos pakalpojumus un palīdzību.

Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14. panta sestajā daļā paredzēts, ka par maznodrošinātu atzīstama persona, kuras ienākumi un materiālais stāvoklis nepārsniedz maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, kuru nosaka attiecīgās pašvaldības domes saistošajos noteikumos, ievērojot Likumu. Saistošajos noteikumos noteiktais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis attieksies arī uz tām mājsaimniecībām, kurām būs tiesības saņemt pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Saistošo noteikumu fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošanai prognozētā aptuvenā fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu ir 210000 euro gadā. Ņemot vērā, ka paredzētais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis atbilst jau esošajam maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnim, lai īstenotu saistošos noteikumus, pašvaldības budžetā papildus līdzekļi nav nepieciešami.

Saistošo noteikumu izpilde notiks Madonas novada pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros.

Saistošo noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiks paredzēts pašvaldības budžetā.

Saistošo noteikumu sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšana atbilstoši tiesību normām, kas stāsies spēkā 2023. gada 1. jūlijā, nodrošinās tiesisku lēmumu pieņemšanu attiecībā uz nabadzības un sociālās atstumtības riskam vairāk pakļauto iedzīvotāju grupu (pensionāri, personas ar invaliditāti, zemu ienākumu mājsaimniecības, t.sk. ģimenes ar bērniem) situāciju, pozitīvi ietekmējot šo personu dzīves līmeņa izmaiņas nākotnē, palielinot viņu sociālo aizsardzību un mazinot nabadzības risku un ienākumu nevienlīdzību. Maznodrošinātas mājsaimniecības statuss dod tiesības saņemt ne tikai pašvaldības noteikto sociālo palīdzību un atvieglojumus, bet arī valsts noteiktos atvieglojumus, piemēram, saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, saņemt valsts nodrošināto juridisko palīdzību, pretendēt uz atbrīvojumu no tiesas izdevumu atmaksas, kā arī saņemt elektroenerģijas pakalpojumu par samazinātu cenu.

Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – pašvaldība maznodrošinātajām mājsaimniecībām sniegs atbalstu veselības aprūpes nodrošināšanai, kas uzlabos cilvēku veselību.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – nav attiecināms. 

Ietekme uz konkurenci – Saistošajos noteikumos paredzētie pasākumi neierobežo konkurenci.

Saistošo noteikumu ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijāmSaistošie noteikumi neietekmē līdzšinējās administratīvās procedūras. Netiek mainīta kārtība, kādā tiek iesniegti nepieciešamie dokumenti un izskatīta mājsaimniecības atbilstība maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, to nosaka Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu": vienai no mājsaimniecības personām jāvēršas Sociālajā dienestā, iesniedzot iesniegumu un nepieciešamos dokumentus mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanai. Sociālais dienests atbilstoši Likumā noteiktajiem kritērijiem izvērtē mājsaimniecības materiālo situāciju un sadarbībā ar iesniedzēju sagatavo iztikas līdzekļu deklarāciju, izmantojot valsts un pašvaldības informācijas sistēmās esošos datus un Sociālajam dienestam iesniegtajos dokumentos iekļautās ziņas. Sociālais dienests mēneša laikā pēc dokumentu saņemšanas un deklarācijas sagatavošanas izvērtē mājsaimniecības materiālos resursus un nosaka mājsaimniecības atbilstību statusam.

Mājsaimniecība nekvalificējas statusa saņemšanai, ja mājsaimniecības ienākumi un materiālie resursi neatbilst normatīvajos aktos minētajam ienākumu slieksnim un materiālā stāvokļa līmenim. Par pieņemto lēmumu Sociālais dienests informē iesniedzēju.

Mājsaimniecībām, kuras pretendē uz maznodrošinātas mājsaimniecības statusu, nav paredzamas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

Saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemJauna ietekme uz pašvaldības funkcijas, kuras izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi – Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktā autonomā funkcija: nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus, netiek paredzēta.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai tiks iesaistīti pašvaldības esošie cilvēkresursi, nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas vai darba vietas.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanaSaistošajos noteikumos noteiktos pabalstus administrēs pašvaldības iestāde "Madonas novada Sociālais dienests".
Saistošo noteikumu prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa nodrošināšanai.
Saistošo noteikumu izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām, saņemtais sabiedrības viedoklisAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par Saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju iedzīvotājiem izteikt viedokli, Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 24. maija līdz 7. jūnijam publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē www.madona.lv sadaļas "Dokumenti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

No 2023. gada 24. maija līdz 7. jūnijam iedzīvotāju priekšlikumi par Saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Madonas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Madonas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 10Pieņemts: 29.06.2023.Stājas spēkā: 10.08.2023.Piemērojams ar: 01.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 152, 09.08.2023. OP numurs: 2023/152.6
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344281
10.08.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"