Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 45

Valmierā 2022. gada 31. martā (prot. Nr. 7, 36. §)
Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Valmieras novadā
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas
un apbūves tiesības noteikumi
" 31. punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Valmieras novada pašvaldība aprēķina nomas maksu par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu, ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts.

2. Neapbūvēta zemesgabala, kas ir starpgabals, vai neapbūvēts zemesgabals (tostarp zemesgabals ielu sarkanajās līnijās), kas nav izmantojams patstāvīgai izmantošanai un tiek iznomāts tikai piegulošā nekustamā īpašuma īpašniekam vai lietotājam, nomas maksa gadā ir 1,7 procentu apmērā no zemes kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 28 euro.

3. Neapbūvēta zemesgabala, kas pilsētā iznomāts ar mērķi – pagaidu atļautā izmantošana sakņu dārziem, nomas maksa gadā ir 1,7 procentu apmērā no kadastrālās vērtības, bet:

3.1. ne mazāk kā 0,05 euro par 1/m2, ja sakņu dārza platība ir līdz 400 m2,

3.2. ne mazāk kā 0,03 euro par 1/m2, ja sakņu dārza platība ir lielāka par 400 m2.

4. Neapbūvētā zemesgabala, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām laukos atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam nomas maksa gadā ir 4 procentu apmērā no zemes kadastrālās vērtības, bet:

4.1. ne mazāk kā 10 euro, ja platība ir līdz 0,5 ha,

4.2. ne mazāk kā 15 euro, ja platība ir no 0,5001 ha līdz 1ha.

5. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi atzīt par spēku zaudējušiem:

5.1. Valmieras pilsētas pašvaldības 25.07.2019. saistošos noteikumus Nr. 322 (protokols Nr. 10, 1. §) "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Valmieras pilsētā",

5.2. Burtnieku novada pašvaldības 20.02.2019. saistošos noteikumus Nr. 12/2018 "Par neapbūvētu Burtnieku novada pašvaldībai piederošo vai piekrītošo zemesgabalu nomas maksas noteikšanas kārtību",

5.3. Rūjienas novada pašvaldības 21.08.2014. saistošos noteikumus Nr. 15/2014 "Par neapbūvētu Rūjienas novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu zemesgabalu nomas maksas noteikšanas kārtību",

5.4. Kocēnu novada domes 20.12.2018. saistošos noteikumus Nr. 12/2018 "Par neapbūvētu Kocēnu novada pašvaldībai piederošo vai piekrītošo zemesgabalu nomas maksas noteikšanas kartību",

5.5. Naukšēnu novada pašvaldības 18.10.2017. saistošos noteikumus Nr. 7/2017 "Par neapbūvētu Naukšēnu novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu zemesgabalu nomas maksas apmēru",

5.6. Strenču novada pašvaldības 16.10.2019. saistošos noteikumus Nr. 6/2019 "Par Strenču novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomu".

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 31. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 45 "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Valmieras novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsPamatojoties uz Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome ne vēlāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.
2. Īss projekta satura izklāstsMinistru kabineta 19.06.2018. noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 31. punkts nosaka, ka pašvaldībai savos saistošajos noteikumos ir tiesības noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts šo noteikumu 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek paredzēti trīs gadījumi, kuros Pašvaldība par tai piederošiem vai piekrītošiem zemesgabaliem noteiks lielāku nomas maksas apjomu, kā minēts Ministru kabineta noteikumu 30. punktā. Attiecīgi:

1. zemesgabaliem, kas ir starpgabali, vai neapbūvēti zemesgabali (tostarp zemesgabali ielu sarkanajās līnijās), kas nav izmantojami patstāvīgai izmantošanai un tiek iznomāti tikai piegulošā nekustamā īpašuma īpašniekam vai lietotājam,

2. zemesgabaliem, kas pilsētā iznomāti ar mērķi – pagaidu atļautā izmantošana sakņu dārziem,

3. zemesgabaliem, kas tiek izmantoti personisko palīgsaimniecību vajadzībām laukos atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNormatīvā akta izpilde neradīs papildu izdevumus Pašvaldības budžetā, savukārt ieņēmumi nav precīzi aprēķināmi, bet prognozējams ieņēmumu palielinājums.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāMērķgrupa, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir personas, kuras nomā vai plāno nomāt neapbūvētu Valmieras novada pašvaldībai (turpmāk – Pašvaldība) piederošo vai piekrītošo zemesgabalu, kas tiek izmantots sakņu dārzu vajadzībām pilsētās vai personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam, laukos, kā arī personas, kas plāno nomāt zemes starpgabalus vai neapbūvētus zemesgabalus (tostarp zemesgabalus ielu sarkanajās līnijās), kas nav izmantojami patstāvīgai izmantošanai un tiek iznomāti tikai piegulošā nekustamā īpašuma īpašniekam vai lietotājam.

Par personiskajām palīgsaimniecībām uzskatāmas lauku saimniecības (ieskaitot arī sakņu dārzus), kuras termiņlietošanā uz nomas līguma pamata piešķir pašvaldības vai arī citas juridiskās personas no savas zemes Latvijas Republikas iedzīvotājiem, kas dzīvo valsts vai kooperatīvu dzīvokļos, kā arī personiskajos dzīvokļos vai mājās, ja viņu pastāvīgajā lietošanā nav lauksaimniecībā izmantojamas zemes vai tās ir nepietiekami un vismaz viena darba spējīgā ģimenes locekļa pamatdarbs ir ārpus palīgsaimniecības. Pašvaldība pieņem, ka palīgsaimniecības vajadzībām noteiktā zemesgabala platība ir ne lielāka par 1 hektāru.

5. Informācija par administratīvajām procedūrāmNeietekmē.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav notikušas.
Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Valmieras novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valmieras novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 45Pieņemts: 31.03.2022.Stājas spēkā: 22.04.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 77, 21.04.2022. OP numurs: 2022/77.46
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
331793
22.04.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"