Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 15

Tukumā 2022. gada 23. februārī (prot. Nr. 3, 2. §)
Par Tukuma novada pašvaldībai piekrītoša vai piederoša neapbūvēta zemesgabala nomas maksas noteikšanu
APSTIPRINĀTI
ar Tukuma novada domes
23.02.2022. lēmumu (prot. Nr. 3, 2. §)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes
nomas un apbūves tiesības noteikumi
" 31. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Tukuma novada pašvaldībai piekrītoša vai piederoša neapbūvēta zemesgabala (turpmāk – Pašvaldības zemesgabals) nomas maksas apmēru.

2. Neapbūvēta Pašvaldības zemesgabala nomas maksu nosaka šādā apmērā:

2.1. neapbūvēta zemesgabala Tukuma pilsētā un Kandavas pilsētā, kas nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksa ir 5 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības gadā;

2.2. neapbūvēta zemesgabala līdz 1,0 ha platībā Tukuma novada pagastu teritorijās, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksa ir 3 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības gadā.

3. Ja saskaņā ar saistošo noteikumu 2. punktu aprēķinātā neapbūvēta zemesgabala vai tā daļas nomas maksa ir mazāka nekā 7 euro gadā, nomas maksa tiek noteikta 7 euro apmērā gadā.

4. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē:

4.1. Engures novada domes 2019. gada 16. maija saistošie noteikumi Nr. 4 "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas noteikšanu Engures novadā";

4.2. Jaunpils novada domes 2019. gada 28. jūnija saistošie noteikumi Nr. 3 "Par Jaunpils novada pašvaldībai piekrītošo un piederošo neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu";

4.3. Kandavas novada domes 2018. gada 25. oktobra saistošie noteikumi Nr. 18 "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas apmēru Kandavas novadā";

4.4. Tukuma novada domes 2018. gada 20. decembra saistošie noteikumi Nr. 24 "Par Tukuma novada pašvaldībai piekrītošo vai piederošo neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas noteikšanu".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa
Saistošo noteikumu Nr. 15 "Par Tukuma novada pašvaldībai piekrītoša vai piederoša neapbūvēta zemesgabala nomas maksas noteikšanu"
paskaidrojuma raksts
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAdministratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu un veikto administratīvi teritoriālo reformu ar 2021. gada 1. jūliju ir izveidota jauna administratīvi teritoriālā vienība – Tukuma novads, kurā apvienoti Engures, Jaunpils, Kandavas un Tukuma novadi, – un izveidota jauna publiskā persona: Tukuma novada pašvaldība.

Engures novada, Jaunpils novada, Kandavas novada un Tukuma novadu teritorijām ir spēkā esoši saistošie noteikumi par neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu ar atšķirīgām nomas procentu likmēm un aprēķina metodēm, to skaitā izmantojot gan kadastrālās vērtības, gan lauksaimniecības zemes bāzes vērtību, gan nosakot konkrētu cenu naudas izteiksmē par vienu kvadrātmetru.

Saistošie noteikumi apstiprināmi, lai noteiktu vienotu neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu Tukuma novadā pēc administratīvi teritoriālās reformas, kā arī ievērotu Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 3. pantu, kas uzliek pašvaldībai pienākumu lietderīgi rīkoties ar pašvaldības mantu, un lai novērstu pašvaldībai piederošo vai piekrītošo neapbūvētu zemesgabalu iznomāšanu par nesamērīgi zemu maksu.

Saistošie noteikumi liedz nomnieka tiesības neapbūvēto zemesgabalu ar samazināto nomas maksu izmantot saimnieciskajai darbībai, tādējādi neveidosies komercdarbības atbalsta objekts.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu par Tukuma novada pašvaldībai piederošiem vai piekrītošiem zemesgabaliem, kuri nodoti pagaidu lietošanā sakņu dārzu ierīkošanai un personisko palīgsaimniecību vajadzībām.
3. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuIetekme nebūtiska.
4. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav attiecināms.
5. Informācija par plānotā projekta administratīvajām procedūrāmJaunas administratīvās procedūras nav nepieciešamas. Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Tukuma novada pašvaldības administrācijas darbinieki.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav notikušas.
Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Tukuma novada pašvaldībai piekrītoša vai piederoša neapbūvēta zemesgabala nomas maksas noteikšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Tukuma novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 15Pieņemts: 23.02.2022.Stājas spēkā: 05.03.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 45, 04.03.2022. OP numurs: 2022/45.26
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
330502
05.03.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"