Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 782

Rīgā 2016. gada 13. decembrī (prot. Nr. 68 22. §)
Tiesu ekspertu disciplinārlietu ierosināšanas un izskatīšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Tiesu ekspertu likuma
20. panta otro daļu un 22. panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka tiesu eksperta disciplinārlietas ierosināšanas un izskatīšanas kārtību.

2. Par disciplinārpārkāpumu atzīst tiesu eksperta ar nodomu (tīši) vai aiz neuzmanības izdarītu pārkāpumu (darbību vai bezdarbību), kas minēts Tiesu ekspertu likuma 20. pantā un ir saistīts ar tiesu eksperta pienākumu pildīšanu.

3. Disciplinārpārkāpumu atzīst par izdarītu:

3.1. ar nodomu (tīši), ja tiesu eksperts, kurš to izdarījis, ir apzinājies savas rīcības prettiesisko raksturu, paredzējis tās kaitīgās sekas un vēlējies vai apzināti pieļāvis šo seku iestāšanos;

3.2. aiz neuzmanības, ja tiesu eksperts, kurš to izdarījis, ir paredzējis savas rīcības iespējamās kaitīgās sekas, bet paļāvies, ka tās neiestāsies vai ka tās varēs novērst, vai nav paredzējis, ka šādas sekas var iestāties, kaut gan konkrētajos apstākļos tās vajadzēja paredzēt un tiesu eksperts tās varēja paredzēt.

II. Disciplinārlietas ierosināšana

4. Pirms disciplinārlietas ierosināšanas Tiesu ekspertu padome (turpmāk – padome) mēneša laikā pēc tiesneša vai procesa virzītāja priekšlikuma vai personas sūdzības saņemšanas, vai attiecīgo darbību uzsākšanas saistībā ar iespējamo disciplinārlietas ierosināšanu veic vispusīgu saņemto materiālu iepriekšējo pārbaudi un var pieprasīt tiesu eksperta rakstveida paskaidrojumu.

5. Tiesu eksperts rakstveida paskaidrojumu sniedz 15 dienu laikā no paskaidrojuma pieprasījuma saņemšanas dienas.

6. Padome ir tiesīga pieprasīt no procesa virzītāja, tiesas, valsts institūcijām, citām institūcijām un personām papildu informāciju, kas tai nepieciešama jautājuma izlemšanai par disciplinārlietas ierosināšanu.

7. Padome, izvērtējot tās rīcībā esošo informāciju, pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

7.1. ierosināt disciplinārlietu pret tiesu ekspertu;

7.2. atteikties ierosināt disciplinārlietu pret tiesu ekspertu.

8. Padome tās rīcībā esošos materiālus nosūta izskatīšanai kompetentajai iestādei, ja konstatē, ka disciplinārlietas izskatīšana nav tās kompetencē.

9. Ja padome konstatē, ka tiesu eksperts ir sniedzis kļūdainu eksperta atzinumu, bet viņa rīcībā nav saskatāmi Tiesu ekspertu likuma 20. panta pirmajā daļā minētie disciplināratbildības gadījumi un nav pamata ierosināt disciplinārlietu, padome paziņo par to tiesu ekspertam un informē iestādi, kurā tiesu eksperts ir nodarbināts.

10. Lēmumā par disciplinārlietas ierosināšanu norāda:

10.1. tiesu eksperta vārdu, uzvārdu, darbības vietu, kā arī tiesu eksperta specialitāti un tiesu eksperta sertifikāta numuru;

10.2. iepriekšējās pārbaudes ietvaros veiktās darbības (informācijas iegūšana, paskaidrojumu pieprasīšana) pirms lēmuma pieņemšanas par disciplinārlietas ierosināšanu;

10.3. iepriekšējās pārbaudes laikā konstatētos apstākļus (dokumentos esošo informāciju, tiesu eksperta paskaidrojumus, iespējamā disciplinārpārkāpuma izdarīšanas apstākļus un citu informāciju, kas attiecas uz disciplinārlietu);

10.4. personu, kurai nodarīts kaitējums, ja tāda ir;

10.5. tiesību normu, kurā par šo pārkāpumu paredzēta disciplinārā atbildība;

10.6. padomes sēdē apstiprināto disciplinārlietas izskatīšanas komisijas (turpmāk – komisija) sastāvu.

11. Disciplinārlietas materiālus un lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu padome ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc tā pieņemšanas nodod izskatīšanai komisijai.

12. Ja disciplinārlietu ierosina pret tiesu medicīnas vai tiesu psihiatrijas ekspertu par iespējamu Tiesu ekspertu likuma 20. panta pirmās daļas 2. punktā minēto disciplinārpārkāpumu, padome:

12.1. disciplinārlietas materiālu un lēmuma par disciplinārlietas ierosināšanu kopijas nosūta Veselības inspekcijai atzinuma sniegšanai par tiesu eksperta atzinuma atbilstību metodei un tā pamatotību. Veselības inspekcija atzinumu sniedz mēneša laikā no disciplinārlietas materiālu kopiju saņemšanas dienas;

12.2. ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc Veselības inspekcijas atzinuma saņemšanas to nodod izskatīšanai komisijai.

13. Šo noteikumu 12.1. apakšpunktā minētā atzinuma nesniegšana nav šķērslis disciplinārlietas izskatīšanai.

III. Disciplinārlietas izskatīšana

14. Disciplinārlietu izskata divu mēnešu laikā no disciplinārlietas ierosināšanas. Disciplinārlietas izskatīšanas termiņā neieskaita laiku, kurā tiesu ekspertam ir bijusi pārejoša darbnespēja vai viņš ir bijis atvaļinājumā vai komandējumā.

15. Komisijas sēdes datumu un laiku komisija ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms sēdes paziņo padomei, tiesu ekspertam, pret kuru ierosināta disciplinārlieta, Tiesu ekspertu likuma 21. panta otrajā, trešajā un ceturtajā daļā minētajām pieaicināmām personām un personai, kurai nodarīts kaitējums, ja tāda ir.

16. Komisija var pieprasīt no tiesu eksperta, pret kuru ierosināta disciplinārlieta, no personas, kurai nodarīts kaitējums, ja tāda ir, vai no citas ieinteresētās personas papildu dokumentus un materiālus par disciplinārlietā noskaidrotiem apstākļiem, kā arī informāciju no kompetentās iestādes par tiesu medicīnas eksperta un tiesu psihiatrijas eksperta profesionālo darbību, ja tas nepieciešams disciplinārlietas izskatīšanai.

17. Komisijas sēdes ir slēgtas.

18. Komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vairāk nekā puse locekļu.

19. Komisijas priekšsēdētājs atklāj sēdi un paziņo komisijas sastāvu.

20. Disciplinārlietas izskatīšanas sēde sākas ar komisijas priekšsēdētāja ziņojumu. Pēc tam komisija noklausās tā tiesu eksperta lūgumus un paskaidrojumus, pret kuru ierosināta disciplinārlieta, kā arī citu uz sēdi uzaicināto personu lūgumus un paskaidrojumus, izskata lietas materiālus un citus dokumentus.

21. Tiesu eksperts, pret kuru ierosināta disciplinārlieta, un persona, kurai nodarīts kaitējums, ja tāda ir, kā arī citas personas, kas uzaicinātas uz sēdi, atstāj komisijas sēdes telpu pēc komisijas priekšsēdētāja aicinājuma.

22. Izskatot disciplinārlietu, ņem vērā izdarītā disciplinārpārkāpuma raksturu un tā radīto kaitējumu, kā arī vainas formu saskaņā ar šo noteikumu 3. punktu.

23. Atbildību par disciplinārpārkāpumu mīkstina tiesu eksperta labprātīga atzīšanās disciplinārpārkāpuma izdarīšanā. Par atbildību mīkstinošiem apstākļiem var atzīt arī citus apstākļus.

24. Ja tiesu eksperts, pret kuru ierosināta disciplinārlieta, vai persona, kurai nodarīts kaitējums, ja tāda ir, neierodas uz komisijas sēdi bez attaisnojoša iemesla, komisija izskata disciplinārlietu, pamatojoties uz lietā noskaidrotajiem apstākļiem un tās rīcībā esošo informāciju. Ja komisija minēto personu neierašanās iemeslu atzīst par attaisnojošu, komisija nosaka nākamās sēdes datumu, paziņojot par to šo noteikumu 15. punktā noteiktajā kārtībā.

25. Komisijas sēdes protokolē padomes sekretārs (turpmāk – sekretārs). Komisijas sēdes protokolā norāda:

25.1. komisijas sēdes datumu un vietu;

25.2. protokola numuru;

25.3. komisijas locekļus, kas piedalās sēdē, un to, vai komisija ir lemttiesīga;

25.4. komisijas sēdes protokolētāju;

25.5. komisijas sēdē pieaicinātās personas, ja tādas ir;

25.6. komisijas sēdē sniegtos paskaidrojumus un lūgumus, ja tādi ir;

25.7. komisijas sēdē konstatētos apstākļus;

25.8. komisijas locekļu un to personu izteiktos viedokļus, kuras pieaicinātas ar padomdevēja tiesībām;

25.9. komisijas atzinumu;

25.10. citas ar disciplinārlietas izskatīšanu saistītas ziņas.

26. Sekretārs sagatavo sēdes protokolu triju darbdienu laikā pēc komisijas sēdes. Komisijas sēdes protokolu paraksta komisijas priekšsēdētājs un sekretārs.

27. Komisija, atklāti balsojot, ar vienkāršu klātesošo balsu vairākumu atbalsta vienu no šādiem priekšlikumiem:

27.1. izbeigt disciplinārlietu;

27.2. izbeigt disciplinārlietu, izsakot tiesu ekspertam aizrādījumu;

27.3. piemērot tiesu ekspertam vienu no Tiesu ekspertu likuma 22. panta ceturtajā daļā paredzētajiem disciplinārsodiem.

28. Tiesu ekspertu likuma 22. panta ceturtās daļas 2. punktā minēto disciplinārsodu piemēro, ja disciplinārpārkāpuma dēļ ir radīts būtisks kaitējums. Par būtisku kaitējumu uzskata:

28.1. mantisku zaudējumu, kura apmērs disciplinārpārkāpuma izdarīšanas brīdī pārsniedz piecu attiecīgajā laikposmā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu summu;

28.2. personisku kaitējumu, ko nav iespējams novērst, novēršot attiecīgā disciplinārpārkāpuma tiešās sekas. Tas uzskatāms par būtisku personisku kaitējumu;

28.3. kaitējumu svarīgām valsts vai sabiedrības interesēm, ko nav iespējams novērst, novēršot attiecīgā disciplinārpārkāpuma tiešās sekas.

29. Balsīm sadaloties līdzīgi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss. Ja kādam komisijas loceklim ir atsevišķs viedoklis, to norāda sēdes protokolā un atzinumā. Komisijas loceklis nevar atturēties no balsošanas.

30. Komisija lemj par priekšlikumu izbeigt disciplinārlietu, ja tā nekonstatē disciplinārpārkāpuma sastāvu vai ir iestājies Tiesu ekspertu likuma 20. panta ceturtajā daļā minētais termiņš.

31. Atzinumā norāda:

31.1. atzinuma datumu;

31.2. tā padomes lēmuma datumu un numuru, ar kuru ierosināta disciplinārlieta;

31.3. tā tiesu eksperta vārdu, uzvārdu un specialitāti, pret kuru ierosināta disciplinārlieta;

31.4. tiesību normu, kurā par šo pārkāpumu paredzēta disciplinārā atbildība;

31.5. komisijas veiktās darbības;

31.6. komisijas konstatētos faktus un materiālus, kuros fiksēti konstatētie apstākļi;

31.7. personu, kurai radīts kaitējums, ja tāda ir;

31.8. disciplinārlietas izskatīšanas laikā konstatēto apstākļu analīzi;

31.9. secinājumus par to, vai ir izdarīts disciplinārpārkāpums, norādot tiesību normas un apstākļus, kas pamato izdarītos secinājumus;

31.10. secinājumus par to, vai tiesu eksperts, pret kuru ierosināta disciplinārlieta, ir vainojams disciplinārpārkāpuma izdarīšanā, un tiesu eksperta vainas formu saskaņā ar šo noteikumu 3. punktu;

31.11. tiesu eksperta sniegto paskaidrojumu vērtējumu;

31.12. komisijas locekļa atsevišķo viedokli, ja tāds izteikts;

31.13. komisijas priekšlikumu saskaņā ar šo noteikumu 27. punktu.

32. Sekretārs sagatavo atzinumu piecu darbdienu laikā pēc komisijas sēdes, kurā atbalstīts šo noteikumu 27. punktā minētais priekšlikums. Atzinumu paraksta komisijas locekļi, kas piedalījušies komisijas sēdē.

33. Komisija atzinumu kopā ar disciplinārlietas materiāliem iesniedz padomei ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc tā parakstīšanas.

34. Padome 14 dienu laikā no komisijas atzinuma un disciplinārlietas materiālu saņemšanas dienas sagatavo lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu vai disciplinārlietas izbeigšanu.

35. Ja padome nepiekrīt komisijas atzinumam daļā par priekšlikumā izteikto piemērojamo sodu, tā papildus šo noteikumu 31. punktā minētajai informācijai lēmumā norāda argumentus.

36. Ja padome nepiekrīt komisijas atzinumā izteiktajam priekšlikumam izbeigt disciplinārlietu, kā arī tad, ja konstatēti procesuāli pārkāpumi atzinuma sagatavošanā, padome nodod disciplinārlietu komisijai atkārtotai izskatīšanai.

37. Komisija 15 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par disciplinārlietas atkārtotu nodošanu komisijai izskata disciplinārlietu šajos noteikumos minētajā kārtībā.

38. Par katru izdarīto disciplinārpārkāpumu tiesu ekspertam piemēro tikai vienu disciplinārsodu.

39. Padome par pieņemtajiem lēmumiem paziņo adresātiem.

40. Lēmuma kopiju par disciplinārlietas ierosināšanu un lēmuma kopiju par disciplinārsoda piemērošanu vai disciplinārlietas izbeigšanu papildus nosūta iestādei, kurā strādā tiesu eksperts.

41. Disciplinārlietas materiāli un padomes lēmums par soda piemērošanu ir ierobežotas pieejamības informācija.

IV. Disciplinārlietas materiālu reģistrēšana un glabāšana

42. Disciplinārlietas materiālus reģistrē un glabā padome normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

43. Lēmuma eksemplāru ar tiesu eksperta apliecinājumu par attiecīgā lēmuma saņemšanu vai pasta nodaļas izdotu apliecinājumu par ierakstītā sūtījuma nosūtīšanu pievieno disciplinārlietas materiāliem.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Tiesu ekspertu disciplinārlietu ierosināšanas un izskatīšanas kārtība Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 782Pieņemts: 13.12.2016.Stājas spēkā: 16.12.2016.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 245, 15.12.2016. OP numurs: 2016/245.13
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
287386
16.12.2016
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"