Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt 2002. gada 31. oktobra likumu: Imigrācijas likums.

Precizēts 21.04.1999., Latvijas Vēstnesis Nr.121/122 (1581/1582)

Ministru kabineta noteikumi Nr. 131

Rīgā 1999.gada 6.aprīlī (prot. Nr. 20, 13.§)

Latvijas Republikas vīzu izsniegšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu
un uzturēšanos Latvijas Republikā
" 8.pantu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā ārvalstniekiem un bezvalstniekiem tiek izsniegtas Latvijas Republikas vīzas ieceļošanai Latvijas Republikā.

2. Vīza ir atzīme pasē vai citā Latvijas Republikā atzītā ceļošanas dokumentā, kas dod iespēju ieceļot Latvijas Republikā un šķērsot tās teritoriju tranzītā.

3. Vīzu veidi ir šādi:

3.1. ieceļošanas vīzas:

3.1.1. vienreizējā ieceļošanas vīza;

3.1.2. divreizējā ieceļošanas vīza;

3.1.3. daudzkārtējā ieceļošanas vīza;

3.2. tranzītvīzas:

3.2.1. vienreizējā tranzītvīza;

3.2.2. divreizējā tranzītvīza;

3.2.3. daudzkārtējā tranzītvīza.

4. Vīzu kategorijas ir šādas:

4.1. diplomātiskā vīza;

4.2. dienesta vīza;

4.3. speciālā vīza;

4.4. ārkārtas vīza;

4.5. privātā vīza;

4.6. imigrācijas vīza.

5. Pēc formas izšķir:

5.1. individuālo vīzu;

5.2. grupas vīzu.

6. Vīzas izsniedz:

6.1. Latvijas Republikas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības ārvalstīs (turpmāk - pārstāvniecības) - visu kategoriju, veidu un formu vīzas;

6.2. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk - pārvalde):

6.2.1. pārvaldē un tās teritoriālajās nodaļās - visu veidu privātās, ārkārtas un speciālās vīzas personām, kuras legāli uzturas Latvijas Republikā;

6.2.2. šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajās Latvijas Republikas valsts robežas šķērsošanas vietās - individuālās un grupu privātās vienreizējās un divreizējās ieceļošanas vīzas, tranzītvīzas un ārkārtas vīzas;

6.3. Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments (turpmāk - departaments) - visu veidu diplomātiskās un dienesta vīzas.

7. Pārvalde izsniedz diplomātiskās un dienesta vīzas tikai pēc departamenta rakstiska pieprasījuma.

8. Vīzas anulē:

8.1. pārstāvniecības;

8.2. pārvalde (izņemot diplomātiskās un dienesta vīzas);

8.3. departaments (diplomātiskās un dienesta vīzas);

8.4. Valsts robežsardze Latvijas Republikas robežkontroles punktos (izņemot diplomātiskās un dienesta vīzas).

9. Pārvalde un Valsts robežsardze var anulēt diplomātiskās un dienesta vīzas tikai pēc departamenta rakstiska pieprasījuma.

10. Šo noteikumu 2.pielikumā minēto valstu pilsoņi (pavalstnieki) var saņemt vīzas šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajās Latvijas Republikas robežas šķērsošanas vietās.

11. Latvijas Republikas vīzas, neuzrādot šo noteikumu 67.2.1.apakšpunktā minēto ielūgumu, var saņemt šo noteikumu 2.pielikumā minēto valstu pilsoņi (pavalstnieki).

12. Latvijas Republikas vīzas, pamatojoties uz šo noteikumu 67.2.2.apakšpunktā minētajām ceļazīmēm, var saņemt šo noteikumu 3.pielikumā minēto valstu pilsoņi (pavalstnieki).

13. Vīzas saņemšanai iesniedzami šādi dokumenti:

13.1. Latvijas Republikā derīgs ceļošanas dokuments (turpmāk - ceļošanas dokuments). Ceļošanas dokuments šo noteikumu izpratnē ir pase vai cits ceļošanas dokuments, ja:

13.1.1. to ir atzinusi Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija;

13.1.2. attiecīgā dokumenta derīguma termiņš vismaz par diviem mēnešiem pārsniedz pieprasītās vīzas derīguma termiņu;

13.1.3. ceļošanas dokumentā ir vismaz divas brīvas lappuses;

13.2. aizpildīta un parakstīta vīzas pieprasījuma anketa (turpmāk - anketa), kurā norādītas šo noteikumu 4.pielikumā minētās ziņas. Anketa nav jāiesniedz šo noteikumu 52. un 56.punktā un 67.2.2.apakšpunktā noteiktajos gadījumos;

13.3. fotogrāfija;

13.4. citi dokumenti, kas nepieciešami attiecīgās kategorijas vīzas saņemšanai atbilstoši šiem noteikumiem.

14. Vīzas izsniedzējam ir tiesības pieprasīt nepieciešamos paskaidrojumus par ieceļošanas mērķi, personu, kura uzaicina vīzas pieprasītāju, uzturēšanās laiku un vietu Latvijas Republikā, par finansu līdzekļiem, kas nepieciešami, lai uzturētos Latvijas Republikā un izceļotu no tās, kā arī uzaicināt vīzas pieprasītāju personīgi ierasties uz pārrunām.

15. Vīzas derīguma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu, un tas nav pagarināms.

16. Vīzā, izņemot diplomātisko, dienesta un speciālo vīzu, paredzētais uzturēšanās termiņš Latvijas Republikā nedrīkst pārsniegt 90 dienas kalendāra pusgada laikā, ievērojot, ka uzturēšanās vienā ieceļošanas reizē nevar pārsniegt 90 dienas.

17. Lai Latvijas Republikā uzturētos ilgāk kā 90 dienas kalendāra pusgada laikā, jāsaņem uzturēšanās atļauja Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

18. Ja persona legāli uzturas Latvijas Republikā, tai ir tiesības pieprasīt jaunu vīzu šajos noteikumos paredzētajā kārtībā. Vīzas saņemšanai nepieciešamie dokumenti iesniedzami ne vēlāk kā trīs darbdienas pirms iepriekšējās vīzas derīguma termiņa beigām:

18.1. departamentā - diplomātiskās vīzas un dienesta vīzas saņemšanai;

18.2. pārvaldē vai tās teritoriālajā nodaļā - citu kategoriju vīzu saņemšanai.

19. Vīza, kurai beidzies derīguma termiņš, nav pagarināma.

20. Ja persona dokumentāri var pierādīt, ka dokumenti jaunas vīzas saņemšanai laikus nav iesniegti no tās neatkarīgu iemeslu dēļ, izsniedzama jauna vīza.

21. Par vīzas izsniegšanu un ar to saistītajiem pakalpojumiem iekasējama valsts nodeva Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apmērā.

22. Vīzu neizsniedz, ja persona:

22.1. nav iesniegusi visus vīzas saņemšanai nepieciešamos dokumentus;

22.2. atsakās sniegt pieprasītos paskaidrojumus, kas saistīti ar vīzas saņemšanu;

22.3. pieprasot vīzu, ir sniegusi nepatiesas ziņas;

22.4. ir ar nenoskaidrotu identitāti;

22.5. nevar norādīt pastāvīgu dzīvesvietu;

22.6. nevar pierādīt, ka viņai ir nepieciešamie finansu līdzekļi, lai uzturētos Latvijas Republikā un pēc tam izceļotu uz citu valsti, kurā tai ir tiesības ieceļot;

22.7. pēdējo piecu gadu laikā tikusi izraidīta no Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas vai Lietuvas Republikas;

22.8. pēdējā gada laikā saņēmusi atteikumu Latvijas Republikas vīzas izsniegšanai;

22.9. ir iesniegusi dokumentus uzturēšanās atļaujas saņemšanai Latvijas Republikā, bet nav saņēmusi uzturēšanās atļaujas apstiprinājumu vai pēdējā gada laikā ir saņēmusi uzturēšanās atļaujas noraidījumu;

22.10. ar tiesas spriedumu atzīta par vainīgu nozieguma izdarīšanā pret mieru un cilvēci, kara nozieguma izdarīšanā vai par piedalīšanos masu represijās;

22.11. ar tiesas spriedumu atzīta par vainīgu nozieguma izdarīšanā, par ko saskaņā ar Latvijas Republikas Krimināllikumu ir paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, un nav pagājuši pieci gadi pēc soda izciešanas;

22.12. ir pārkāpusi Latvijas Republikas normatīvos aktus, kas saistīti ar ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā, vai muitas noteikumus;

22.13. ir dalībniece noziedzīgā, totalitārā, teroristiskā, pretvalstiskā vai citā organizācijā, kas izmanto vardarbīgas metodes, vai citā veidā rada draudus Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai;

22.14. ir Latvijas Republikai nevēlama persona (persona non grata);

22.15. nevar pierādīt, ka valstī, kurā persona atrodas vīzas pieprasīšanas brīdī, tā uzturas legāli;

22.16. ar draudiem vai solījumiem ir centusies ietekmēt amatpersonas lēmumu par vīzas izsniegšanu;

22.17. norādījusi ieceļošanas mērķi, kas saistīts ar darbībām, kuru veikšanai Latvijas Republikā nepieciešama speciāla atļauja, bet šādu atļauju persona nav saņēmusi;

22.18. nav ievērojusi šo noteikumu 15.punktā noteiktos vīzas derīguma termiņus;

22.19. citos Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

23. Ja šo noteikumu 22.punktā minētie gadījumi tiek konstatēti pēc vīzas izsniegšanas, izsniegto vīzu anulē.

24. Personu par nevēlamu saskaņā ar šo noteikumu 22.14.apakšpunktu atzīst departaments un informē par to pārvaldi.

25. Iekšlietu ministrs apstiprina to personu sarakstu, kurām saskaņā ar šo noteikumu 22.punktu ieceļošana Latvijas Republikā ir aizliegta. Attiecīgo informāciju savu uzdevumu veikšanai izmanto pārvalde, departaments, Valsts robežsardze, pārstāvniecības un citas kompetentas Latvijas Republikas iestādes Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Minētajā sarakstā persona iekļaujama uz noteiktu vai nenoteiktu laiku saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajiem termiņiem.

26. Lēmumu par vīzas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt vīzu pieņem pārvaldes, departamenta vai pārstāvniecības pilnvarota amatpersona.

27. Pārvaldes priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona ir tiesīga atsevišķos gadījumos atļaut izsniegt vīzu Ministru kabineta noteiktajos robežkontroles punktos arī to valstu pilsoņiem, kuras nav minētas šo noteikumu 2.pielikumā.

28. Pārvaldes priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona ir tiesīgi dot atļauju izsniegt vīzu, ja ceļošanas dokuments neatbilst visām šo noteikumu 13.1.apakšpunktā minētajām prasībām un atsevišķos 22.punktā noteiktajos gadījumos, izņemot 22.14.apakšpunktā minēto gadījumu. Par atļauju izsniegt vīzu tiek informēta Valsts robežsardze.

29. Departamenta direktors ir tiesīgs dot atļauju izsniegt vīzu, ja ceļošanas dokuments neatbilst visām šo noteikumu 13.1.apakšpunktā noteiktajām prasībām un 22.14.apakšpunktā noteiktajā gadījumā. Par atļauju izsniegt vīzu tiek informēta Valsts robežsardze.

30. Lēmumu par izsniegtās vīzas anulēšanu pieņem pilnvarota pārvaldes, departamenta, pārstāvniecības vai Valsts robežsardzes amatpersona.

31. Amatpersona saskaņā ar šiem noteikumiem ir tiesīga pieņemt lēmumu neizsniegt vīzu, kā arī lēmumu par iesniegto dokumentu atdošanu iesniedzējam.

32. Ja pieņemts lēmums neizsniegt vīzu vai izsniegto vīzu anulēt, personas ceļošanas dokumentā tiek izdarīta attiecīga atzīme ar spiedogu (5. un 6.pielikums).

33. Amatpersonai vīzas pieprasītājam nav jāpamato lēmums par atteikumu izsniegt vīzu vai lēmums par vīzas anulēšanu.

34. Lēmumu par vīzas atteikuma atcelšanu pieņem pārvaldes priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona pēc rakstiska iesnieguma saņemšanas.

35. Lēmumu par vīzas atteikumu vai izsniegtas vīzas anulēšanu var pārsūdzēt Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

36. Ja persona, kura uzturas Latvijā, iesniegusi sūdzību par vīzas atteikumu, tas nevar būt pamats, lai minētā persona turpinātu uzturēties Latvijā.

37. Jautājums par vīzas izsniegšanu tiek izskatīts termiņā līdz desmit darbdienām pēc nepieciešamo dokumentu saņemšanas, izņemot šo noteikumu 60. un 64.punktā minētos gadījumus.

38. Ja vīzas izsniegšanai nepieciešama papildu pārbaude vai saskaņojums ar pārvaldi, izskatīšanas termiņš var tikt pagarināts līdz 30 dienām, izņemot šo noteikumu 64.punktā minēto gadījumu.

39. Vīzu ielīmes ir stingrās uzskaites dokuments.

40. Iekšlietu ministrs pēc saskaņošanas ar ārlietu ministru apstiprina instrukciju par vīzu izsniegšanas, noformēšanas, anulēšanas, uzskaites un reģistrācijas kārtību un instrukciju par ielūgumu noformēšanas, apstiprināšanas un pārsūtīšanas kārtību.

2. Vīzu veidi

41. Vienreizējā ieceļošanas vīza dod tiesības vīzā norādītajā laikā vienu reizi ieceļot Latvijas Republikā, vīzā norādīto laiku uzturēties valstī un izceļot no tās.

42. Divreizējā ieceļošanas vīza dod tiesības vīzā norādītajā laikā divas reizes ieceļot Latvijas Republikā, vīzā norādīto laiku uzturēties valstī un izceļot no tās.

43. Daudzkārtējā ieceļošanas vīza dod tiesības neierobežotu reižu skaitu ieceļot Latvijas Republikā, vīzā norādīto laiku uzturēties valstī un izceļot no tās.

44. Vienreizējā tranzītvīza dod tiesības vīzā norādītajā laikā vienu reizi ieceļot, līdz 48 stundām uzturēties Latvijas Republikā tās teritorijas šķērsošanai un izceļot no Latvijas Republikas.

45. Divreizējā tranzītvīza dod tiesības vīzā norādītajā laikā divas reizes ieceļot, katru reizi līdz 48 stundām uzturēties Latvijas Republikā tās teritorijas šķērsošanai un izceļot no Latvijas Republikas.

46. Daudzkārtējā tranzītvīza dod tiesības vīzā norādītajā laikā neierobežotu reižu skaitu ieceļot, katru reizi līdz 48 stundām uzturēties Latvijas Republikā tās teritorijas šķērsošanai un izceļot no Latvijas Republikas.

47. Visu veidu un kategoriju tranzītvīzas izsniedzamas ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuru mērķis ir ieceļot Latvijas Republikā tās teritorijas šķērsošanai šajos noteikumos noteiktajos gadījumos, ievērojot vienu no šādiem nosacījumiem:

47.1. ārvalstniekam vai bezvalstniekam ir tās valsts vīza, kurā viņš gatavojas ieceļot;

47.2. ārvalstniekam vai bezvalstniekam nav nepieciešama tās valsts vīza, kurā viņš gatavojas ieceļot.

48. Tranzītvīza nav nepieciešama tiem pasažieriem, kuri Latvijas Republikas teritoriju šķērso ar starptautiskās satiksmes tranzīta vilcieniem, ja to pieturvietās Latvijas Republikas teritorijā ir nodrošināta muitas kontrole un robežkontrole.

3. Vīzu kategorijas

3.1. Diplomātiskā vīza

49. Diplomātiskā vīza var būt visu veidu ieceļošanas vīza un tranzītvīza.

50. Diplomātisko vīzu izsniedz:

50.1. personām, kurām saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un Latvijas Republikai saistošajiem starptautiskajiem līgumiem noteiktas diplomātiskās vai konsulārās un tām pielīdzinātās privilēģijas un imunitātes un kuras oficiālā uzdevumā ierodas Latvijas Republikā vai šķērso tās teritoriju tranzītā;

50.2. ārvalstu valsts galvām, viņu ģimenes locekļiem un viņu vadīto delegāciju locekļiem;

50.3. ārvalstu valdību vadītājiem, ārvalstu valdību locekļiem un viņu vadīto delegāciju locekļiem;

50.4. ārvalstu parlamentu vadītājiem, ārvalstu parlamentu locekļiem un viņu vadīto delegāciju locekļiem;

50.5. ārvalstu un starptautisko organizāciju diplomātiskajiem aģentiem (pārstāvjiem), kuri dodas uz savu diplomātisko posteni vai to atstāj, un viņu ģimenes locekļiem, kuri dzīvo kopā ar viņiem;

50.6. ārvalstu konsulārajām amatpersonām, kuras dodas uz savu konsulāro posteni vai to atstāj, un viņu ģimenes locekļiem, kuri dzīvo kopā ar viņiem;

50.7. ārvalstīs akreditētajiem diplomātiem, kā arī Ārlietu ministrijas diplomātiem, ja tie dodas darba vizītē uz Latvijas Republiku un diplomātiskā misija vai Ārlietu ministrija iesniedz oficiālu pieprasījumu (notu);

50.8. oficiāli uzaicinātiem ārvalstu un starptautisko organizāciju delegātiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri dzīvo kopā ar viņiem, - ja Ārlietu ministrija ir akceptējusi attiecīgo oficiālo apmeklējumu;

50.9. ārvalstu diplomātiskajiem un konsulārajiem kurjeriem;

50.10. citām personām saskaņā ar Latvijas Republikai saistošajiem starptautiskajiem līgumiem;

50.11. citos šajos noteikumos nenoteiktajos gadījumos pēc saskaņošanas ar departamentu.

51. Lai saņemtu diplomātisko vīzu, persona iesniedz šādus dokumentus:

51.1. diplomātisko pasi vai citu ceļošanas dokumentu;

51.2. attiecīgās valsts ārlietu resora, diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības vai attiecīgās starptautiskās organizācijas vai tās diplomātiskās pārstāvniecības rakstisku pieprasījumu (notu).

52. Lai saņemtu diplomātisko vīzu, nav nepieciešams iesniegt anketu, ja šo noteikumu 51.2.apakšpunktā minētajā rakstiskajā pieprasījumā ir norādītas šādas ziņas:

52.1. personas vārds un uzvārds, dzimšanas datums un pilsonība (pavalstniecība);

52.2. diplomātiskās pases izdevējvalsts vai starptautiskā organizācija, pases numurs, izsniegšanas datums un derīguma termiņš;

52.3. pieprasītās vīzas veids un paredzamais uzturēšanās laiks;

52.4. ieceļošanas mērķis.

3.2. Dienesta vīza

53. Dienesta vīza var būt visu veidu ieceļošanas vīza un tranzītvīza.

54. Dienesta vīzas izsniedz:

54.1. šo noteikumu 50.2., 50.3. un 50.4.apakšpunktā minēto delegāciju administratīvi tehniskajam personālam;

54.2. ārvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību un starptautisko organizāciju diplomātisko pārstāvniecību administratīvi tehniskajam un apkalpojošajam personālam un viņu ģimenes locekļiem, kuri dzīvo kopā ar viņiem;

54.3. personām, kuras atbilst šo noteikumu 50.punktā noteiktajām prasībām, bet kurām nav tiesību saņemt diplomātisko vīzu;

54.4. personām, kuras ierodas Latvijas Republikā citu valstiski svarīgu uzdevumu veikšanai saskaņā ar Latvijas Republikai saistošajiem starptautiskajiem līgumiem, - tikai departamentā vai iepriekš saskaņojot ar departamentu;

54.5. citos šajos noteikumos neparedzētos gadījumos - tikai departamentā vai iepriekš saskaņojot ar departamentu.

55. Lai saņemtu dienesta vīzu, persona iesniedz šādus dokumentus:

55.1. dienesta pasi vai citu ceļošanas dokumentu;

55.2. attiecīgās ārvalsts kompetentās institūcijas, diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības vai departamenta rakstisku pieprasījumu (notu).

56. Lai saņemtu dienesta vīzu, nav nepieciešams iesniegt anketu, ja šo noteikumu 55.2.apakšpunktā minētajā rakstiskajā pieprasījumā ir norādītas šādas ziņas:

56.1. personas vārds un uzvārds, dzimšanas datums un pilsonība (pavalstniecība);

56.2. diplomātiskās pases, dienesta pases vai cita ceļošanas dokumenta izdevējvalsts vai starptautiskā organizācija, pases numurs, izsniegšanas datums un derīguma termiņš;

56.3. pieprasītās vīzas veids un paredzamais uzturēšanās laiks;

56.4. ieceļošanas mērķis.

3.3. Speciālā vīza

57. Speciālā vīza ir daudzkārtējā ieceļošanas vīza.

58. Speciālo vīzu izsniedz personām, kuras ir šo noteikumu 2.pielikumā minēto valstu pilsoņi (pavalstnieki) vai kurām saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem vai Latvijas Republikai saistošajiem starptautiskajiem līgumiem ieceļošanai Latvijas Republikā nav nepieciešama vīza un kuru uzturēšanās mērķis Latvijas Republikā ir:

58.1. zinātniski pētījumi un/vai mācību darbs (mācībspēki valsts akreditētās izglītības iestādēs);

58.2. komerciāla darbība (šo noteikumu izpratnē - ilgstoša un sistemātiska ekonomiska darbība ar kapitāla ieguldīšanu, kas vērsta uz preču ražošanu, realizāciju un darbu izpildi, lai gūtu peļņu). Speciālā vīza ir izsniedzama Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrēta ārvalsts uzņēmuma pārstāvniecības vadītājam;

58.3. palīdzība Latvijas Republikas valsts pārvaldes vai pašvaldību iestādēm;

58.4. tādu starptautisko līgumu vai projektu pildīšana, kuros piedalās Latvijas Republika;

58.5. šo noteikumu 58.1., 58.2., 58.3. un 58.4.apakšpunktā minēto personu nepilngadīgajiem bērniem, kā arī laulātajiem, kuri dzīvo kopā ar viņu, neatkarīgi no viņu pilsonības (pavalstniecības).

59. Lai saņemtu speciālo vīzu, persona iesniedz šādus dokumentus:

59.1. oficiālu zinātniskās iestādes vai valsts akreditētās izglītības iestādes uzaicinājumu - šo noteikumu 58.1.apakšpunktā minētajā gadījumā;

59.2. šo noteikumu 58.2.apakšpunktā minētajā gadījumā:

59.2.1. oficiālu uzaicinājuma vēstuli un līgumu vai citus dokumentus, kas apliecina, ka ārvalstniekam ir Latvijas Republikā reģistrēts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) vai ka viņš ir šī uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) dalībnieks, vai ka viņš ir Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrētā ārvalsts uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pārstāvniecības vadītājs;

59.2.2. šo noteikumu 59.2.1.apakšpunktā noteiktās pārstāvniecības reģistrācijas apliecības notariāli apstiprinātu norakstu (kopiju) un Uzņēmumu reģistra izziņu par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) dibinātājiem un personām ar paraksta tiesībām;

59.2.3. izziņu no Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes par šo noteikumu 59.2.1.apakšpunktā minētā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nodokļu samaksu;

59.3. šo noteikumu 58.3. un 58.4.apakšpunktā noteiktajos gadījumos (oficiālu valsts vai pašvaldības iestādes uzaicinājumu, kurā norāda uzdevumus un to veikšanas termiņus;

59.4. šo noteikumu 58.5.apakšpunktā noteiktajā gadījumā - laulības apliecības vai bērna dzimšanas apliecības kopiju;

59.5. Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos - Nodarbinātības valsts dienesta apstiprinātu darba izsaukumu.

60. Jautājums par speciālās vīzas izsniegšanu tiek izskatīts termiņā līdz 30 dienām pēc nepieciešamo dokumentu saņemšanas.

3.4. Ārkārtas vīza

61. Ārkārtas vīza ir vienreizējā ieceļošanas vīza. Ārkārtas vīzas maksimālais derīguma termiņš ir septiņas dienas.

62. Ārkārtas vīzu izsniedz personām, kuru ieceļošanas un uzturēšanās mērķis Latvijas Republikā ir:

62.1. tuva radinieka (līdz trešajai radniecības pakāpei) vai svaiņa (līdz otrajai svainības pakāpei) apmeklējums smagas slimības gadījumā;

62.2. piedalīšanās radinieka vai svaiņa bērēs;

62.3. tuva radinieka (līdz trešajai radniecības pakāpei) vai svaiņa (līdz otrajai svainības pakāpei) apbedījuma vietas apmeklējums - ne vairāk kā divas reizes kalendāra gada laikā;

62.4. piedalīšanās dabas katastrofu, nelaimes gadījumu vai citu ārkārtēju situāciju seku novēršanā;

62.5. humānās palīdzības sūtījumu pavadīšana;

62.6. citi gadījumi - saskaņā ar pārvaldes priekšnieka vai departamenta direktora, vai viņu pilnvarotas personas lēmumu.

63. Lai saņemtu ārkārtas vīzu, persona iesniedz:

63.1. dokumentus, kas apliecina šo noteikumu 62.punktā minēto apstākļu esamību, kā arī 62.1., 62.2. un 62.3.apakšpunktā paredzētajos gadījumos - dokumentus, kas apliecina personas radniecību vai svainību;

63.2. Latvijas Sarkanā Krusta izziņu par apbedījuma vietām Latvijas Republikā - šo noteikumu 62.3.apakšpunktā minētajā gadījumā.

64. Jautājums par ārkārtas vīzas izsniegšanu tiek izskatīts 24 stundu laikā, bet, ja vīzas izsniegšana saskaņojama ar pārvaldi, - 48 stundu laikā pēc nepieciešamo dokumentu saņemšanas.

3.5. Privātā vīza

65. Privātās vīzas var būt visu veidu ieceļošanas vīzas un tranzītvīzas.

66. Privātā vīza tiek izsniegta personām, kuru statuss un/vai ieceļošanas un uzturēšanās mērķis Latvijas Republikā nevar būt par pamatu diplomātiskās, dienesta, speciālās, ārkārtas vai imigrācijas vīzas saņemšanai.

67. Lai saņemtu privāto ieceļošanas vīzu, papildus šo noteikumu 13.punktā minētajiem dokumentiem persona iesniedz šādus dokumentus:

67.1. šo noteikumu 2.pielikumā minēto valstu pilsoņi (pavalstnieki) daudzkārtējas vīzas saņemšanai - Latvijas Republikas juridiskas personas uzaicinājuma vēstuli ar norādi par šādas vīzas nepieciešamību;

67.2. to valstu pilsoņi un bezvalstnieki, kuras nav minētas šo noteikumu 2.pielikumā, - vienu no šādiem dokumentiem:

67.2.1. pārvaldē apstiprinātu Latvijas Republikas fiziskas vai juridiskas personas ielūgumu atkarībā no ieceļošanas mērķa;

67.2.2. saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem apstiprinātu kūrorta vai tūrisma ceļazīmi;

67.2.3. dokumentus, kas apliecina nekustamā īpašuma vai mantojuma masas atrašanos Latvijas Republikā;

67.2.4. tiesas, prokuratūras vai izziņas iestāžu pavēsti, kura apliecināta ar attiecīgās iestādes vadītāja parakstu un zīmogu;

67.2.5. dokumentus, kas apliecina, ka persona ir latvietis vai līvs vai ka vismaz viens no viņa vecākiem ir Latvijas Republikas pilsonis;

67.2.6. starptautisku kravu pārvadātāji:

67.2.6.1. vienreizējās vīzas saņemšanai - dokumentus (līgumus, autopārvadājumu atļaujas u.c.), kas apliecina nepieciešamību nogādāt kravu uz Latvijas Republiku un/vai saņemt to Latvijas Republikā, vai Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas izsniegtu vienreizēju autokravu pārvadājumu atļauju;

67.2.6.2. daudzkārtējās vīzas saņemšanai - šo noteikumu 67.2.6.1.apakšpunktā minētos dokumentus un pārvaldē apstiprinātu juridiskas personas ielūgumu;

67.2.7. žurnālisti - redakcijas vēstuli, kurā norādīts ieceļošanas mērķis;

67.2.8. vienreizējās ieceļošanas vīzas saņemšanai uz laiku līdz desmit dienām:

67.2.8.1. ceļojuma čekus par summu 100 ASV dolāru katrai dienai;

67.2.8.2. dokumentu, kas apliecina sertificētas izmitināšanas vietas rezervēšanu;

67.2.8.3. biļeti turpceļam un atpakaļceļam ar fiksētiem datumiem;

67.3. šo noteikumu 67.2.8.apakšpunktā minētā vīza nav pagarināma;

67.4. to valstu pilsoņi un bezvalstnieki, kuras nav minētas šo noteikumu 2.pielikumā, ja viņi vīzu pieprasa pārstāvniecībā, kura neatrodas viņu pilsonības piederības valstī, - vīzas, uzturēšanās atļaujas vai citu dokumentu kopijas, kuri dod tiesības legāli uzturēties attiecīgajā valstī.

68. Daudzkārtējas privātās vīzas neizsniedz personām, kuru ieceļošanas mērķis ir tūrisma brauciens. Privātajam apciemojumam daudzkārtējo vīzu izsniedz tikai atsevišķos gadījumos pēc departamenta direktora vai pārvaldes priekšnieka, vai viņu pilnvarotas amatpersonas lēmuma.

3.6. Imigrācijas vīza

69. Imigrācijas vīza ir vienreizējā ieceļošanas vīza, kas dod tiesības uzturēties Latvijas Republikā 30 dienas, lai, pamatojoties uz uzturēšanās atļaujas apstiprinājumu, pārvaldes teritoriālajā nodaļā saņemtu uzturēšanās atļauju.

70. Imigrācijas vīza tiek izsniegta personām ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc uzturēšanās atļaujas apstiprinājuma saņemšanas, ja to ieceļošanai Latvijas Republikā nepieciešama vīza, kā arī personām, kurām tā nav nepieciešama, bet kuras izmantojušas atļauto uzturēšanās dienu skaitu noteiktajā laikposmā.

71. Ja imigrācijas vīza netiek izmantota, jaunu imigrācijas vīzu izsniedz, pamatojoties uz jaunu uzturēšanās atļaujas apstiprinājumu.

72. Lai saņemtu imigrācijas vīzu, persona iesniedz ceļošanas dokumentu, kura derīguma termiņš vismaz par diviem mēnešiem pārsniedz uzturēšanās atļaujas apstiprinājumā norādīto paredzamo uzturēšanās atļaujas derīguma termiņu vai - pastāvīgās uzturēšanās gadījumā - nav mazāks par gadu.

73. Ja uzturēšanās atļaujas apstiprinājums netiek izmantots, citu kategoriju vīzas tiek izsniegtas tikai pēc uzturēšanās atļaujas pieprasījuma atsaukšanas.

4. Grupas vīza

74. Grupas vīza var būt vienreizējā vai divreizējā ieceļošanas vīza vai vienreizējā vai divreizējā tranzītvīza; pēc kategorijas - privātā vīza vai ārkārtas vīza.

75. Grupas vīza tiek izsniegta organizētai personu grupai, kuras dalībnieki ieceļo Latvijas Republikā, uzturas valstī un izceļo no tās kopā.

76. Lai saņemtu grupas vīzu, ir atļauts iesniegt ceļošanas dokumentu kopijas, kurās konstatējami dokumentu derīguma termiņi.

77. Grupas vīzas maksimālais derīguma termiņš ir 30 dienu.

5. Vīzu režīma kontrole

78. Valsts robežsardzes amatpersonas veic robežkontroli iekšlietu ministra noteiktajā kārtībā.

79. Lēmumu par atļauju personai ieceļot vai neieceļot valstī pieņem Valsts robežsardzes amatpersona. Ja lēmums ir pozitīvs, ārvalstnieka un bezvalstnieka ceļošanas dokumentā izdara atzīmi spiedoga veidā, kurā norādīta robežas šķērsošanas vieta un laiks, ja Latvijas Republikas normatīvajos aktos un Latvijas Republikai saistošajos starptautiskajos līgumos nav noteikta cita kārtība.

80. Valsts robežsardzes amatpersona atzīmi par ieceļošanu Latvijas Republikā un izceļošanu no tās izdara gan uz grupas vīzas, gan katra grupas locekļa ceļošanas dokumentā.

81. Pēc Valsts robežsardzes amatpersonas pieprasījuma ārvalstniekam vai bezvalstniekam jāuzrāda šo noteikumu 67.2.8.1.apakšpunktā minētie ceļošanas čeki vai šo noteikumu 67.2.2.apakšpunktā minētā ceļazīme.

82. Valsts robežsardze, pārvalde un Imigrācijas policijas pārvalde kontrolē ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā atbilstoši šiem noteikumiem un saskaņā ar iekšlietu ministra apstiprinātu instrukciju.

83. Personas līdz 16 gadu vecumam Latvijas Republikas valsts robežu šķērso kopā ar vecākiem, aizbildņiem vai citām personām, kuras par tām ir atbildīgas, ja:

83.1. atbildīgo personu ceļošanas dokumentā ir ieraksts par minētajām nepilngadīgajām personām un attiecīgās ārvalsts normatīvajos aktos nav paredzēta cita ceļošanas dokumentu noformēšanas kārtība;

83.2. ziņas par nepilngadīgo personu ir ierakstītas tai personai izsniegtajā Latvijas Republikas vīzā (ja tāda ir nepieciešama), kura pavada minēto nepilngadīgo personu.

84. Ja robežu šķērso nepilngadīga persona līdz 16 gadu vecumam vecāku, aizbildņu vai citu atbildīgu personu pavadībā, ceļošanas dokumentā nepieciešama arī nepilngadīgās personas fotogrāfija, ja attiecīgās ārvalsts normatīvajos aktos nav paredzēta cita ceļošanas dokumentu noformēšanas kārtība.

85. Ja robežu šķērso nepilngadīga persona līdz 16 gadu vecumam citu atbildīgu personu pavadībā, nepieciešama notariāli apstiprināta vecāku vai aizbildņu pilnvara.

86. Ja personas, kuras nav sasniegušas 16 gadu vecumu, patstāvīgi šķērso Latvijas Republikas valsts robežu, tām ir nepieciešams ceļošanas dokuments un derīga ieceļošanas vīza (ja tāda ir nepieciešama).

87. Ārvalstnieks vai bezvalstnieks, kurš nelikumīgi šķērsojis Latvijas Republikas valsts robežu, uzturējies Latvijas Republikā bez derīgas vīzas vai pārkāpis šos noteikumus, vai palīdzējis citam ārvalstniekam vai bezvalstniekam nelikumīgi šķērsot Latvijas Republikas valsts robežu, tiek saukts pie atbildības Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

88. Ārvalstniekam vai bezvalstniekam izceļojot no Latvijas Republikas, viņa ceļošanas dokumentā izdara atzīmi spiedoga veidā, kurā norādīta robežas šķērsošanas vieta un laiks, ja Latvijas Republikas normatīvajos aktos un tai saistošajos starptautiskajos līgumos nav noteikta cita kārtība.

6. Noslēguma jautājumi

89. Vīzas, kas saskaņā ar Nolikumu par Latvijas Republikas ieceļošanas vīzām un to izsniegšanas kārtību (apstiprināts ar Ministru Padomes 1993.gada 19.februāra lēmumu Nr.90 "Par Latvijas Republikas ieceļošanas vīzu izsniegšanas kārtību un valsts robežu šķērsojošo personu kontroli") izsniegtas pirms šo noteikumu stāšanās spēkā, ir derīgas ieceļošanai Latvijas Republikā vīzā norādītajā termiņā.

90. Atzīt par spēku zaudējušiem:

90.1. Ministru Padomes 1993.gada 19.februāra lēmumu Nr.90 "Par Latvijas Republikas ieceļošanas vīzu izsniegšanas kārtību un valsts robežu šķērsojošo personu kontroli" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 10./11., 18./19.nr; Latvijas Vēstnesis, 1993, 29.nr.; 1994, 142.nr.; 1995, 6., 51.nr.; 1996, 93., 135.nr., 1997, 23.nr.);

90.2. Ministru Padomes 1993.gada 18.marta lēmumu Nr.139 "Par grozījumu un papildinājumu Latvijas Republikas Ministru Padomes 1993.gada 19.februāra lēmumā Nr.90" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 18./19.nr.);

90.3. Ministru Padomes 1993.gada 19.maija lēmumu Nr.249 "Par Latvijas Republikas Ministru Padomes 1993.gada 19.februāra lēmuma Nr.90 papildināšanu un par Kontroles pagaidnoteikumiem dzelzceļa dienesta personālam, kurš šķērso Latvijas Republikas valsts robežu" (Latvijas Vēstnesis, 1993, 29.nr.);

90.4. Ministru kabineta 1994.gada 29.novembra noteikumus Nr.219 "Par grozījumiem Ministru Padomes 1993.gada 19.februāra lēmumā Nr.90 "Par Latvijas Republikas ieceļošanas vīzu izsniegšanas kārtību un valsts robežu šķērsojošo personu kontroli"" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 142.nr.);

90.5. Ministru kabineta 1995.gada 10.janvāra noteikumus Nr.18 "Par grozījumiem Ministru Padomes 1993.gada 19.februāra lēmumā Nr.90 "Par Latvijas Republikas ieceļošanas vīzu izsniegšanas kārtību un valsts robežu šķērsojošo personu kontroli"" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 6.nr.);

90.6. Ministru kabineta 1996.gada 21.maija noteikumus Nr.184 "Grozījumi Ministru Padomes 1993.gada 19.februāra lēmumā Nr.90 "Par Latvijas Republikas ieceļošanas vīzu izsniegšanas kārtību un valsts robežu šķērsojošo personu kontroli"" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 93.nr.);

90.7. Ministru kabineta 1996.gada 6.augusta noteikumus Nr.317 "Grozījumi Ministru Padomes 1993.gada 19.februāra lēmumā Nr.90 "Par Latvijas Republikas ieceļošanas vīzu izsniegšanas kārtību un valsts robežu šķērsojošo personu kontroli"" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 135.nr.);

90.8. Ministru kabineta 1997.gada 14.janvāra noteikumus Nr.31 "Grozījumi Ministru Padomes 1993.gada 19.februāra lēmumā Nr.90 "Par Latvijas Republikas ieceļošanas vīzu izsniegšanas kārtību un valsts robežu šķērsojošo personu kontroli"" (Latvijas Vēstnesis, 1997, 23.nr.).

91. Noteikumi stājas spēkā ar 1999.gada 19.aprīli.

  Ministru prezidents V.Krištopans

  Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

 

1.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 6.aprīļa
noteikumiem Nr.131

Latvijas Republikas valsts robežas šķērsošanas vietas, kurās ārvalstu pilsoņi (pavalstnieki) var saņemt Latvijas Republikas vīzas

Starptautiskā lidosta "Rīga"

  Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

 

2.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 6.aprīļa
noteikumiem Nr.131

Valstis, kuru pilsoņiem (pavalstniekiem) Latvijas Republikas vīzas saņemšanai nav jāiesniedz Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apstiprināts ielūgums un kuri Latvijas Republikas vīzas var saņemt Latvijas Republikas valsts robežas šķērsošanas vietās

1. Argentīnas Republika

2. Austrālijas Savienība

3. Beļģijas Karaliste

4. Brazīlijas Federatīvā Republika

5. Bulgārijas Republika

6. Čīles Republika

7. Dienvidāfrikas Republika

8. Korejas Republika

9. Izraēlas Valsts

10. Japāna

11. Jaunzēlande

12. Kanāda

13. Kipras Republika

14. Luksemburgas Lielhercogiste

15. Meksikas Savienotās Valstis

16. Monako Karaliste

17. Nīderlandes Karaliste

18. Paragvajas Republika

19. Portugāles Republika

20. Sanmarīno Republika

21. Singapūras Republika

22. Urugvaja

23. Venecuēlas Republika

Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

 

3.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 6.aprīļa
noteikumiem Nr. 131

Valstis, kuru pilsoņi (pavalstnieki) var saņemt Latvijas Republikas ieceļošanas vīzas, pamatojoties uz Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumos noteiktajā kārtībā apstiprinātu kūrorta vai tūrisma ceļazīmi

1. Baltkrievijas Republika

2. Kazahstānas Republika

3. Kirgizstānas Republika

4. Krievijas Federācija

5. Moldovas Republika

6. Ukraina

7. Uzbekistānas Republika

  Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

4.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 6.aprīļa
noteikumiem Nr. 131

ANKETA LATVIJAS REPUBLIKAS VĪZAS SAŅEMŠANAI

  Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

5.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 6.aprīļa
noteikumiem Nr. 131

Spiedoga "Vīza anulēta" paraugs

  Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

6.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 6.aprīļa
noteikumiem Nr. 131

Spiedoga "Vīza atteikta" paraugs

  Iekšlietu ministrs R.Jurdžs

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Latvijas Republikas vīzu izsniegšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 131Pieņemts: 06.04.1999.Stājas spēkā: 19.04.1999.Zaudē spēku: 01.05.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 107/108, 08.04.1999.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
23403
19.04.1999
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"