Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2016. gada 20. decembra noteikumus Nr. 827 "Kārtība, kādā atzīst profesionālo kvalifikāciju pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā".
Ministru kabineta noteikumi Nr.525

Rīgā 2005.gada 19.jūlijā (prot. Nr.42 7.§)
Kārtība profesionālās kvalifikācijas atzīšanai pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā
Izdoti saskaņā ar likuma “Par reglamentētajām profesijām un
profesionālās kvalifikācijas atzīšanu
36.panta 8.punktu,
43.panta pirmo un otro daļu un 57.panta pirmās daļas 1.punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību:

1.1. kādā pretendents iesniedz informācijas institūcijai profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības izsniegšanai nepieciešamos dokumentus;

1.2. kādā informācijas institūcija un institūcija, kas izsniedz profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības reglamentētajās profesijās attiecīgajā darbības jomā (turpmāk — institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības), izskata pretendenta iesniegtos dokumentus profesionālās kvalifikācijas atzīšanai pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā reglamentētā profesijā, piemērojot vispārējo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu, speciālo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu vai profesionālās kvalifikācijas atzīšanu, pamatojoties uz pretendenta profesionālo pieredzi;

1.3. kādā institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pieņem lēmumu par pretendenta profesionālās kvalifikācijas atzīšanu vai neatzīšanu.

2. Šie noteikumi neattiecas uz gadījumiem, ja Latvijas Republikai saistošajos starptautiskajos līgumos noteikta cita ārvalstīs iegūtas profesionālās kvalifikācijas atzīšanas kārtība.

3. Profesionālās kvalifikācijas atzīšanai un profesionālās kvalifikācijas apliecības saņemšanai pretendents informācijas institūcijā uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iesniedz:

3.1. personu apliecinoša dokumenta kopiju;

3.2. iesniegumu;

3.3. dokumentus, kas apliecina iesniegumā norādītajai profesijai atbilstošu izglītību un profesionālo kvalifikāciju (oriģinālus vai attiecīgi informācijas institūcijas apliecinātas vai notariāli apliecinātas kopijas);

3.4. mītnes valsts kompetento institūciju izsniegtus dokumentus (oriģinālus), kas apliecina pretendenta tiesības veikt profesionālo darbību attiecīgajā profesijā vai profesionālo pieredzi mītnes valstī, — gadījumos, kas ir noteikti likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”;

3.5. dokumentus, kas apliecina normatīvajos aktos par kārtību, kādā pretendents sedz izdevumus, kas saistīti ar personas profesionālās kvalifikācijas atzīšanu, minētās samaksas veikšanu.

4. Dokumentus profesionālās kvalifikācijas atzīšanai pretendents iesniedz valsts valodā vai oriģinālvalodā kopā ar apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

5. Attiecīgajai reglamentētajai profesijai Latvijas Republikā noteiktā informācijas institūcija veic pretendenta iesnieguma un tam pievienoto dokumentu pirmreizējo pārbaudi un pārliecinās, ka pretendents ir iesniedzis pilnīgi aizpildītu iesniegumu un šo noteikumu 3.punktā minētos dokumentus.

6. Ja informācijas institūcija konstatē, ka iesniegums nav aizpildīts pilnībā, nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti profesionālās kvalifikācijas atzīšanai vai pretendenta iesniegtajiem dokumentiem ir nepieciešams tulkojums valsts valodā, tā informē pretendentu par konstatētajiem un novēršamajiem trūkumiem.

7. Ja pretendenta iesniegums ir aizpildīts pilnīgi un ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti, informācijas institūcija reģistrē pretendenta iesniegumu iesniegto un izskatīto iesniegumu reģistrā (turpmāk — iesniegumu reģistrs) un izvērtē pretendenta iesniegumu un tam pievienotos dokumentus.

8. Informācijas institūcija salīdzina pretendenta iesniegtajos izglītības un profesionālās kvalifikācijas dokumentos apliecinātās izglītības un praktiskās apmācības ilgumu ar Latvijas Republikā noteiktajām prasībām profesionālās kvalifikācijas iegūšanai attiecīgajā reglamentētajā profesijā un sagatavo izziņu par pretendenta izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību Latvijas Republikā noteiktajām prasībām (turpmāk — informācijas institūcijas izziņa).

9. Informācijas institūcija šo noteikumu 8.punktā minēto izziņu un pretendenta iesniegumu ar tam pievienotajiem dokumentiem pārsūta izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai institūcijai, kas izsniedz profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības attiecīgajā reglamentētajā profesijā.

10. Informācijas institūcija šo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus institūcijai, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pārsūta šādos termiņos:

10.1.pusotra mēneša laikā pēc pretendenta iesnieguma reģistrācijas, ja pretendents vēlas veikt profesionālo darbību reglamentētajā profesijā, kurā profesionālo kvalifikāciju atzīst, piemērojot speciālo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu;

10.2. divu mēnešu laikā pēc pretendenta iesnieguma reģistrācijas, ja pretendents vēlas veikt profesionālo darbību reglamentētajā profesijā, kurā profesionālo kvalifikāciju atzīst, piemērojot vispārējo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu vai pamatojoties uz pretendenta profesionālo pieredzi.

11. Institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pārbauda no informācijas institūcijas saņemto pretendenta iesniegumu, tam pievienotos dokumentus, kā arī izvērtē informācijas institūcijas izziņā sniegto informāciju.

12. Ja pretendenta iesniegtie dokumenti apliecina pretendenta izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” noteiktajām prasībām profesionālās kvalifikācijas iegūšanai attiecīgajā reglamentētajā profesijā vai ir papildināti (ja atbilstība ir daļēja) ar dokumentiem, kas apliecina atbilstošu profesionālo pieredzi attiecīgajā profesijā pretendenta mītnes valstī, un informācijas institūcijas izziņā nav norādītas būtiskas atšķirības, tad institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pieņem lēmumu par profesionālās kvalifikācijas atzīšanu.

13. Šo noteikumu 12.punktā minētajā gadījumā institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, sagatavo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecību vai likuma “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu41.panta otrajā daļā noteiktajām prasībām atbilstošu dokumentu, kas apliecina pretendenta tiesības veikt profesionālo darbību attiecīgajā reglamentētajā profesijā Latvijas Republikā.

14. Šo noteikumu 13.punktā minēto dokumentu saņemšanas laiku un vietu norāda lēmumā par profesionālās kvalifikācijas atzīšanu.

15. Institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, šo noteikumu 12.punktā minēto lēmumu nosūta informācijas institūcijai, kas reģistrē pieņemto lēmumu iesniegumu reģistrā un rakstiski paziņo to pretendentam. Paziņojumam pievieno lēmuma oriģinālu.

16. Ja pretendenta iesniegtie dokumenti apliecina pretendenta izglītības un profesionālās kvalifikācijas daļēju atbilstību likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” noteiktajām prasībām profesionālās kvalifikācijas iegūšanai attiecīgajā reglamentētajā profesijā un informācijas institūcijas izziņā ir norādītas būtiskas atšķirības, institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pieņem lēmumu par:

16.1. papildus nepieciešamās izglītības saturu un ilgumu, ja pretendents vēlas veikt profesionālo darbību reglamentētajā profesijā, kurā profesionālo kvalifikāciju atzīst, piemērojot speciālo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu;

16.2. adaptācijas perioda vai kvalifikācijas atbilstības pārbaudes noteikšanu saskaņā ar likumu “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”, ja pretendents vēlas veikt profesionālo darbību reglamentētajā profesijā, kurā profesionālo kvalifikāciju atzīst, piemērojot vispārējo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu vai pamatojoties uz pretendenta profesionālo pieredzi.

17. Šo noteikumu 16.punktā minētajos lēmumos institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, norāda arī šādu informāciju:

17.1. par institūciju (vai institūcijām, ja ir iespējama izvēle) Latvijā, kurā pretendents var iegūt papildus nepieciešamo izglītību vai kārtot kvalifikācijas atbilstības pārbaudi;

17.2. par speciālistiem Latvijā, kuru uzraudzībā pretendents var strādāt adaptācijas periodā;

17.3. par pretendenta tiesībām izvēlēties adaptācijas periodu vai kvalifikācijas atbilstības pārbaudi. Ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem profesionālo kvalifikāciju atzīšanas jomā pretendentam nav izvēles tiesību, norāda informāciju par obligātu kvalifikācijas atbilstības pārbaudi vai adaptācijas periodu un pamatojumu šo tiesību ierobežošanai.

18. Ja pretendenta iesniegtie dokumenti neapliecina pretendenta izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” noteiktajām prasībām profesionālās kvalifikācijas iegūšanai attiecīgajā reglamentētajā profesijā, kurā profesionālās kvalifikācijas atzīšanai piemēro vispārējo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu, un to apliecina arī informācijas institūcijas izziņa, institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pieņem lēmumu par profesionālās kvalifikācijas neatzīšanu un lēmumā norāda papildus nepieciešamās izglītības saturu un ilgumu, informāciju par institūciju (vai institūcijām, ja ir iespējama izvēle), kurā var šo izglītību iegūt, un kārtību, kādā pretendents var uzreiz kārtot pārbaudījumus, lai pierādītu, ka viņam ir profesionālās darbības veikšanai attiecīgajā reglamentētajā profesijā Latvijas Republikā nepieciešamās zināšanas, ko neapliecina viņa iesniegtie izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošie dokumenti.

19. Institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, šo noteikumu 16. un 18.punktā minēto lēmumu nosūta informācijas institūcijai, kas reģistrē pieņemtos lēmumus iesniegumu reģistrā un rakstiski paziņo tos pretendentiem, paziņojumam pievienojot lēmuma oriģinālu.

20. Dienu, kurā informācijas institūcija pretendentam nosūta rakstisku paziņojumu par šo noteikumu 16., 18. vai 21.punktā minēto lēmumu, iesniegumu reģistrā norāda par pretendenta iesnieguma izskatīšanas noslēguma dienu.

21. Ja pretendents ir izpildījis šo noteikumu 16. vai 18.punktā minētās prasības un iesniedzis šo prasību izpildi apliecinošus dokumentus institūcijā, kas izsniedz atzīšanas apliecības, minētā institūcija mēneša laikā novērtē šo prasību izpildi un:

21.1. ja vērtējums ir pozitīvs, pieņem lēmumu par pretendenta profesionālās kvalifikācijas atzīšanu un rakstiski paziņo to pretendentam;

21.2. ja vērtējums ir negatīvs, pieņem lēmumu par pretendenta profesionālās kvalifikācijas neatzīšanu un rakstiski paziņo to pretendentam.

22. Šo noteikumu 21.1.apakšpunktā minētajā gadījumā institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, sagatavo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecību vai likuma “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu41.panta otrajai daļai atbilstošu dokumentu, kas apliecina pretendenta tiesības veikt profesionālo darbību attiecīgā reglamentētajā profesijā Latvijas Republikā, un izsniedz šo dokumentu pretendentam.

23. Institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, šo noteikumu 21.punktā minēto lēmumu nosūta zināšanai informācijas institūcijai. Informācijas institūcija minēto lēmumu reģistrē iesniegumu reģistrā, lai nodrošinātu statistiskās informācijas uzkrāšanu par pretendentiem, kuriem profesionālās kvalifikācijas atzīšanas procesā ir izvirzīta kāda likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” noteiktā papildu prasība.

24. Lēmumus, ko pieņēmusi informācijas institūcija un institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pretendents var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Izglītības un zinātnes ministre I.Druviete
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība profesionālās kvalifikācijas atzīšanai pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 525Pieņemts: 19.07.2005.Stājas spēkā: 23.07.2005.Zaudē spēku: 23.12.2016.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 115, 22.07.2005.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
113050
23.07.2005
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"