Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2001. gada 13. marta noteikumus Nr. 115 "Kārtība, kādā tiek iepirkti, realizēti un eksportēti melno un krāsaino metālu atgriezumi un lūžņi".

Ministru kabineta noteikumi Nr.261

Rīgā 1996.gada 16.jūlijā (prot.nr.37 9.§)

Kārtība, kādā tiek iepirkti, realizēti un eksportēti melno un krāsaino metālu atgriezumi un lūžņi

 

 Izdoti saskaņā ar likuma "Par uzņēmējdarbību" 32.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā no fiziskajām un juridiskajām personām tiek iepirkti, kā ari realizēti un eksportēti melno un krāsaino metālu atgriezumi un lūžņi.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. melno un krāsaino metālu atgriezumi un lūžņi - metāla atgriezumi un lūžņi, kas radušies ražošanas vai mehāniskās apstrādes procesā, kā ari metāla izstrādājumi, kas nav izmantojami tiem paredzētajam mērķim lūzumu, griezumu, nodiluma vai citu iemeslu dēļ;

2.2. reeksports - no ārzemēm ievestu preču izvešana (eksports) uz kādu citu valsti;

2.3. melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu uzglabāšanas vieta- norobežota teritorija vai noliktava, kas norādīta attiecīgajā speciālajā atļaujā (licencē) (turpmāk tekstā - "licence") un kur drīkst iepirkt un uzglabāt melno un krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus.

3. Lai nodarbotos ar melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanu, kā arī eksportu, ir jāsaņem attiecīga licence.

4. Uzņēmējdarbībai ar melno un krāsaino metālu atgriezumiem un lūžņiem ir noteikti šādi licenču veidi:

4.1. licence melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai:

4.1.1. ar tiesībām iepirkt krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus no fiziskajām personām;

4.1.2. bez tiesībām iepirkt krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus no fiziskajām personām;

4. l .3. ar tiesībām iepirkt tikai melno metālu atgriezumus un lūžņus;

4.2. licence Latvijā iepirkto melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu eksportam (norādot licencē preces kodu atbilstoši Latvijas preču kombinētajai nomenklatūrai).

5. Licenci izsniedz Ekonomikas ministrijas izveidota licencēšanas komisija, kurā ir pilnvaroti pārstāvji no Iekšlietu ministrijas, Finansu ministrijas, Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas.

6. Licenci melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai, kā arī Latvijā iepirkto melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu eksportam izsniedz uz vienu gadu.

7. Ja licence izsniegta tikai melno metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai, licencēšanas komisija ir tiesīga minēto licenci pagarināt, to pārreģistrējot, bet ne ilgāk kā piecus gadus pēc kārtas.

8. Melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu reeksportu veic tikai muitas iestāžu kontrolē.

9. Reeksportam paredzētos melno un krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus drīkst uzglabāt, kā ari veikt ar tiem citas darbības tikai muitas noliktavās.

10. Reeksportam paredzētos melno un krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus atļauts pārvadāt ar autotransportu tikai attiecīgas Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamenta nodaļas darbinieku pavadībā.

11. Melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu pagaidu ievešana un izvešana pārstrādei notiek likumā "Par muitas nodokli (tarifiem)" (Latvijas Vēstnesis, 1994,121.nr.; 1995, 146., 159., 170., 177.nr.) un citos tiesību aktos noteiktajā kārtībā.

12. Jebkāda veida reklamēt uzņēmējdarbības veikšanu ar melno un krāsaino metālu atgriezumiem un lūžņiem ir atļauts tikai pēc tam, kad saņemta attiecīgā licence.

13. Uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), reklamējot uzņēmējdarbību ar melno un krāsaino metālu atgriezumiem un lūžņiem, ir jānorāda saņemtās licences numurs un tās izsniegšanas datums, kā arī melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanas un uzglabāšanas vietas adrese.

14. Iepirktie melno un krāsaino metālu atgriezumi un lūžņi drīkst atrasties tikai licencē norādītajā uzglabāšanas vietā.

15. Ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) ir iesniedzis licencēšanas komisijai vairākus noliktavu vai norobežotu teritoriju nomas līgumus metāllūžņu iepirkšanai un uzglabāšanai, attiecīgo noliktavu vai norobežoto teritoriju juridiskā adrese tiek norādīta licencē pēc tam, kad uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) ir pārskaitījis valsts budžetā valsts nodevu - 30 latu par katru nākamo metāllūžņu iepirkšanas un uzglabāšanas vietu.

16. Licencēšanas komisija anulē izsniegto licenci, ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība):

16.1. trīs mēnešu laikā bez attaisnojoša iemesla nav uzsācis darbību, kas paredzēta izsniegtajā licencē;

16.2. ir sniedzis nepatiesas ziņas, lai saņemtu licenci;

16.3. ir pārkāpis šajos noteikumos noteikto kārtību;

16.4. ir izdarījis muitas noteikumu pārkāpumu, kas saistīts ar melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu importa, eksporta vai uzglabāšanas kārtību;

16.5. nav ievērojis kārtību, kādā uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) veic norēķinus ar valsts budžetu;

16.6. ir iesaistījies prettiesiskos darījumos un valsts tiesībaizsardzības institūcijas to ir konstatējušas likumā noteiktajā kārtībā.

17. Uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) anulētā licence netiek atjaunota.

18. Melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu uzglabāšanas vietās jābūt notariāli apstiprinātai licences kopijai.

19. Licenci ir tiesīgs izmantot tikai tas uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kuram licence ir izsniegta, un minētais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) ir atbildīgs par tās izmantošanu.

20. Licencēts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) nav tiesīgs pilnvarot citu juridisko vai fizisko personu iepirkt melno un krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus.

21. Licencēts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) savstarpējos norēķinus ar citu juridisko personu ir tiesīgs kārtot tikai ar bankas iestāžu starpniecību.

II. Melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšana, realizācija un eksports

22. Melno un krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus atļauts iepirkt no fiziskajām un juridiskajām personām tikai tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri ir saņēmuši licenci melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai.

23. Atļauts iepirkt jebkura veida melno un krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus, kas radušies saimnieciskās darbības rezultātā rūpniecībā, celtniecībā, lauksaimniecībā, sadzīvē un citās jomās.

24. Melno metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšana no fiziskajām personām jānoformē ar iepirkšanas aktu, kurā jānorāda pārdevēja vārds un uzvārds, personas kods, dzīvesvieta un pases vai personas apliecības numurs, kā arī iepirkto atgriezumu vai lūžņu nosaukums, izcelsme un svars.

25. Melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšana no juridiskajām personām jānoformē ar stingrās uzskaites preču pavadzīmi-rēķinu.

26. Krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus no fiziskajām un juridiskajām personām drīkst iepirkt, ja ir sastādīts akts, kas apliecina krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu ieguves pirmavotu un izcelsmi. Viens akta eksemplārs glabājas pie pārdevēja, otrs - pie pircēja. Akta glabāšanas termiņš ir trīs gadi.

27. Sadzīves izcelsmes krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanu no fiziskajām personām licencēšanas komisija var atļaut licencētiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas bez pārkāpumiem nostrādājuši vismaz divus gadus.

28. Sadzīves izcelsmes krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus no fiziskajām personām atļauts iepirkt īpaši norādītās dienās un stundās, ja uzrādīta pārdevēja pase vai personas apliecība un noformēts iepirkšanas akts, kurā jānorāda pārdevēja vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta un pases vai personas apliecības numurs, kā ari atgriezumu vai lūžņu izcelsme (lietošanai nederīgi saimniecības priekšmeti, mašīnu akumulatori vai cits konkrēts atgriezumu vai lūžņu apraksts).

29. Ja fiziskā persona vēlas pārdot krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus, kas nav sadzīves izcelsmes un kam nav likumīgas iegādes apliecinājuma, uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) par to nekavējoties jāziņo valsts policijai.

30. No fiziskajām personām iepirktie krāsaino metālu atgriezumi un lūžņi jāuzglabā atsevišķā noliktavā vai norobežotā noliktavas daļā.

31. Latvijā iepirkto melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu eksports atļauts tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri noteiktajā kārtībā ir saņēmuši licenci attiecīgās uzņēmējdarbības veikšanai.

III. Noslēguma jautājumi

32. Izdarīt Ministru kabineta 1993.gada 2.novembra noteikumu nr.15 "Par preču un citu priekšmetu tranzītu Latvijas Republikas teritorijā" (Latvijas Vēstnesis, 1993, lll. nr.; 1994, 111., 136.nr.; 1995,43., lO2.nr.) šādus grozījumus:

32.1. svītrot 13.punktā vārdus "krāsaino metālu lūžņu un atgriezumu, kā arī";

32.2. svītrot 21.punkta pirmo rindkopu.

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs G.Krasts

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā tiek iepirkti, realizēti un eksportēti melno un krāsaino metālu atgriezumi un lūžņi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 261Pieņemts: 16.07.1996.Stājas spēkā: 24.07.1996.Zaudē spēku: 17.03.2001.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 123, 23.07.1996.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
63862
24.07.1996
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"