Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1998. gada 8. septembra noteikumus Nr. 339 "Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra - tranzīts".

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU KABINETS

Par preču un citu priekšmetu tranzītu Latvijas Republikas teritorijā

Noteikumi Nr. 15 (prot. Nr. 16, 12. §)

Izdoti saskaņā ar likuma
«Par 1923. gada 1. aprīļa likuma «Ministru kabineta iekārta»
atjaunošanu» 14. panta 3. punktu

1. Vispārīgie noteikumi

1. Tranzīts ir preču un citu priekšmetu pārvietošana (ar vagoniem, kuģiem, automobiļiem un citiem transportlīdzekļiem) cauri Latvijas Republikas teritorijai starp diviem Latvijas Republikas muitas robežas punktiem.

2. Šie noteikumi neattiecas uz tranzītu Latvijas Republikas teritorijā, ja tiek izmantots cauruļvadu transports un elektropārvades līnijas.

3. Tranzīta pārvadājumi Latvijas Republikas teritorijā notiek:

- ar vai bez transportlīdzekļa veida maiņas;

- ar vai bez novietošanas noliktavās;

- ar vai bez pārkraušanas. Ja tranzīta pārvadājumu laikā preces un citi priekšmeti tiek pārkrauti, novietoti noliktavās vai arī tiek mainīts transportlīdzekļa veids, ir jāsaglabā kravas vadītāja noteiktā kravas iepakojuma forma.

4. Tranzīta pārvadājumu kārtību Latvijas Republikas teritorijā reglamentē šie noteikumi, citi likumdošanas akti, kā arī starpvalstu nolīgumi.

5. Tranzīta pārvadājumus Latvijas Republikas teritorijā var veikt kā Latvijas Republikas, tā arī ārvalstu pārvadātāji. Pārvadātāji ar kravas nosūtītājiem vai transporta un ekspedīcijas organizācijām slēdz vienošanās, kuras noteikts tranzīta pārvadājumu veids un maršruts, norēķinu veids un informēšanas kārtība par paredzamo pārvadājumu apjomu, kā arī ietverti citi nosacījumi.

6. Tranzīta pārvadājumus ar autotransportu Latvijas Republikas teritorijā drīkst veikt tikai ar speciālām atļaujām, kuras ārvalstu pārvadātājam izsniedz Ministru kabineta pilnvarota institūcija (Satiksmes ministrija), ja starpvalstu vienošanās par pasažieru un kravu pārvadājumiem ar autotransportu nenosaka citu kārtību.

Līgumslēdzēju valstu kompetentas institūcijas (Latvijas Republikā - Satiksmes ministrija) katru gadu vienojas par to atļauju skaitu, ar kurām tās apmainīsies, turklāt tās savstarpēji var noteikt maksu par tranzītkustību.

Tranzīta kravas sastāvu norāda preču transporta pavadzīmē saskaņā ar noteikumiem, kas paredzēti 1956. gada 19. maija Konvencijā par kravu starptautisko autopārvadājumu līgumiem (CMR), un TIR grāmatiņā saskaņā ar 1975. gada 14. novembra Muitas konvenciju par kravu starptautiskajiem autopārvadājumiem, lietojot TIR grāmatiņu.

7. Tranzītpārvadājumus ar dzelzceļa transportu Latvijas Republikas teritorijā veic, pamatojoties uz dzelzceļa pavadzīmi, kurā ir attiecīga Latvijas Republikas muitas iestādes atzīme par kravas tranzītu.

8. Pārvadātājiem, kas veic kravas tranzīta pārvadājumus, obligāti jāapdrošina atbildība par kaitējumu, ko viņi var nodarīt trešajām personām vai to mantai.

Kravu nosūtītājiem, kas nodod pārvadāšanai tranzītā bīstamas kravas, obligāti jāapdrošina varbūtējais kaitējums, kas var tikt nodarīts sakarā ar šādu kravu pārvadāšanu Latvijas Republikas teritorijā.

Bīstamo kravu saraksts tiek noteikts attiecīgos likumdošanas aktos.

II. Tranzīta kravu kontrole

9. Tranzīta kravas uz Latvijas Republikas robežas tiek kontrolētas muitas punktos, kuri noteikti saskaņā ar Ministru Padomes 1992. gada 12. augusta lēmumu Nr. 327 «Par muitas robežas caurlaides punktu un valsts robežas pārejas punktu izvietojumu uz Latvijas Republikas valsts robežas».

Iebraucot Latvijas Republikas teritorijā, muitas robežas caurlaides punktā tiek aizpildīta muitas deklarācija kravas tranzītam un transportlīdzekļu kravas pavaddokumentos izdarīta atzīme par kravas tranzītu ar norādi, kurā muitas robežas caurlaides punktā ir jāšķērso valsts robeža, izbraucot no Latvijas Republikas teritorijas.

Izbraucot no Latvijas Republikas teritorijas, muitas atzīme tranzīta kravas pavaddokumentos tiek dzēsta.

10. Attiecīgām Latvijas Republikas institūcijām ir tiesības kontrolēt, vai norādītās preces tiešām tiek vestas tranzītā (kuģos, vagonos, automobiļos un citos transportlīdzekļos).

11. Savas kompetences ietvaros tranzīta kontroli veic šādas institūcijas:

- Finansu ministrijas Muitas departaments;

- Iekšlietu ministrijas Ceļu policija, veicot satiksmes kontroli uz autoceļiem;

- Aizsardzības ministrijas Robežapsardzības karaspēks, nodrošinot valsts robežas režīmu; - valsts karantīnas dienesti.

III. Ierobežojumi

12. Saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem vai Ministru kabineta aktiem preču un citu priekšmetu tranzītu var ierobežot vai aizliegt:

- sabiedriskās drošības interesēs;

- ja paredzēts pārvadāt ieročus un militāro ekipējumu;

- sanitāru un veterināru apsvērumu dēļ;

- ja paredzēts pārvadāt kravas, kas apdraud ekoloģisko stabilitāti valstī;

- ja paredzēts pārvadāt kravas, kuru eksports un imports tiek reglamentēts saskaņā ar starptautisko organizāciju (COCOM - Koordinācijas komiteja daudzpusējai stratēģiskā eksporta kontrolei, kā arī citas organizācijas) noteiktajām prasībām;

- sakara ar analoģiskiem attiecīgā valstī spēkā esošiem ierobežojumiem vai aizliegumiem attiecībā uz Latvijas Republikas kravu tranzītu.

IV. Atsevišķu kravu veidu tranzīta kārtība

13. Latvijas Republikā melno un krāsaino metālu lūžņu un atgriezumu, kā arī dārgmetālu, to izstrādājumu un to lūžņu un atkritumu, un bīstamo un ar akcīzes nodokli apliekamo kravu (pārtikas preču, alkoholisko dzērienu, cigarešu un parfimērijas izstrādājumu kravu) tranzīta pārvadājumus drīkst veikt uzņēmumi, kuri ir saņēmuši speciālu atļauju (licenci).

Latvijas Republikā aizliegts veikt krāsaino metālu lūžņu un atgriezumu, kā arī dārgmetālu, to izstrādājumu un to lūžņu un atkritumu reeksportu (izņemot ievešanu Latvijas Republikā un izvešanu no Latvijas Republikas uz laiku pārstrādes nolūkos uzņēmējsabiedrībām un uzņēmumiem, kuriem ir attiecīgas pārstrādes ražotnes vai kuri ir ārvalstīs pārstrādātās galaprodukcijas saņēmēji).

14. Melno un krāsaino metālu lūžņa un atgriezumu, kā arī dārgmetālu, to izstrādājumu un to lūžņu un atkritumu tranzīta pārvadājumi notiek pa dzelzceļu vagonos vai konteineros, kuri noplombēti muitas robežstacijā, vai atklātajos dzelzceļa vagonos, pusvagonos un platformās, ja atsevišķu izstrādājumu vai paketes svars ir ne mazāks kā 500 kilogramu, vai ar autotransportu Finansu ministrijas Muitas departamenta operatīvā transporta pavadībā, ja izdotajā atļaujā (licencē) nav noteikts citādi.

15. Melno un krāsaino metālu lūžņu un atgriezumu, kā arī dārgmetālu, to izstrādājumu un to lūžņu un atkritumu, bīstamo un ar akcīzes nodokli apliekamo kravu (pārtikas preču, alkoholisko dzērienu, cigarešu un parfimērijas izstrādājumu kravu) tranzītpārvadājumi ar autotransportu notiek Finansu ministrijas Muitas departamenta noteiktajā kārtībā un tikai Muitas departamenta darbinieku pavadībā, ja izdotajā atļaujā (licencē) nav noteikts citādi.

16. Veicot tranzīta pārvadājumus, melno un krāsaino metālu un to lūžņu un atgriezumu, kā arī dārgmetālu, to izstrādājumu un to lūžņu un atkritumu, bīstamās un ar akcīzes nodokli apliekamās kravas (pārtikas precu, alkoholisko dzērienu, cigarešu un parfimērijas izstrādājumu kravas) drīkst pārkraut, izkraut un uzglabāt tikai Finansu ministrijas Muitas departamenta noteiktajā kārtībā.

V. Maksājumi

17. Ministru kabinets var noteikt:

- maksājumus, kas nepieciešami ar tranzīta pārvadājumiem saistītu administratīvu izdevumu segšanai;

- maksājumus, kas nepieciešami ar tranzīta pārvadājumiem saistītu vides un drošības jautājumu risināšanai;

- maksājumus, kas saistīti ar ceļu uzturēšanu;

- maksājumus, kas saistīti ar kravas pārvadāšanas nodrošināšanu.

18. Maksa par vienas autokravas pavadīšanu cauri Latvijas Republikas teritorijai (neatkarīgi no attāluma) ir 50 latu, par krāsaino metālu un dārgmetālu (neatkarīgi no kravas apjoma) autokravas pavadīšanu - 100 latu. Minēto summu par muitas pakalpojumu sniegšanu kravas pārvadātājs maksā Finansu ministrijas Muitas departamentam transporta izdevumu un citu izdevumu segšanai.

VI. Pārejas noteikumi

19. Satiksmes ministrijai:

19.1. līdz 1993. gada 1. decembrim izstrādāt un iesniegt apstiprināšanai Ministru kabinetam Tranzīta pārvadājumu padomes nolikumu, priekšlikumus par padomes personālsastāvu un kārtību, kādā tiek izsniegtas speciālās atļaujas (licences) melno un krāsaino metālu lūžņu un atgriezumu, kā arī dārgmetālu, to izstrādājumu un to lūžņu un atkritumu, bīstamo un ar akcīzes nodokli apliekamo kravu (pārtikas preču, alkoholisko dzērienu, cigarešu un parfimērijas izstrādājumu kravu) tranzīta pārvadājumu pakalpojumu sniegšanai;

19.2. nodrošināt muitas pavadītājdienestu ar nepieciešamajām sakaru iekārtām.

20. Iekšlietu ministrijai noformēt muitas pavadītājtransportu kā operatīvo transportu.

21. Aizliegt krāsaino metālu, to kausējumu, lūžņu un atgriezumu iepirkšanu no fiziskajām personām.

22. Atzīt par spēku zaudējušiem šādus lēmumus:

Ministru Padomes 1992. gada 19. novembra lēmums Nr. 489 «Par preču un citu priekšmetu tranzīta kārtību Latvijas Republikas teritorijā»;

Ministru Padomes 1993. gada 1. jūnija lēmums Nr. 276 «Par preču un citu priekšmetu tranzītpārvadājumiem»;

Ministru Padomes 1993. gada 30. jūnija lēmums Nr. 340 «Par tranzīta jautājumos pieņemto Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumu papildināšanu un grozīšanu»;

Ministru kabineta 1993. gada 21. septembra lēmums Nr, 12 «Par grozījumiem atsevišķos Ministru Padomes lēmumos».

Ministru prezidents V. BIRKAVS

Satiksmes ministrs A. GŪTMANIS

Rīgā 1993. gada 2. novembrī

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par preču un citu priekšmetu tranzītu Latvijas Republikas teritorijā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 15Pieņemts: 02.11.1993.Stājas spēkā: 26.11.1993.Zaudē spēku: 01.10.1998.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 111, 25.11.1993.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 35, 23.12.1993.; Diena, 259, 01.12.1993.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
59934
26.11.1993
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"