Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Aktualitātes

01.07.2014.
 0 komentāri
Vietnē Likumi.lv atklāta jaunā starptautisko līgumu datu bāze

1.jūlijā valsts tiesību aktu vietnē Likumi.lv atklāta jauna starptautisko līgumu datu bāze, kurā pakāpeniski tiks sistematizēti visi Latvijai saistošie starptautiskie līgumi. Tā ir pieejama jaunā kvalitātē ar plašākām dokumentu atlases iespējām.

 

Visi pēc 2014.gada 1.jūlija noslēgtie un sistematizētie starptautiskie līgumi ir pieejami vietnē Likumi.lv. Iepriekš noslēgto starptautisko līgumu apstrāde atbilstoši jaunajām prasībām turpinās, šobrīd ir sistematizēti jau vairāk nekā 600 līgumi.

 

Saskaņā ar likumu darbs pie datubāzes satura jāpabeidz ne vēlāk kā līdz 2019.gada 30.jūnijam.

 

Tas ir nozīmīgs jaunievedums. Izveidotās sistēmas nozīmīga priekšrocība ir tā, ka ikviens interesents vienuviet var lietot gan sistematizētos nacionālos tiesību aktus, gan starptautiskos līgumus.

 

Atgādinām, ka visi starptautiskie līgumi un to tulkojumi un atveidojumi latviešu valodā tiek publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv). Tā ir to oficiālā publikācija.

 

Datu kvalitāte


Starptautisko līgumu sistematizāciju (uzskaiti) veic Ārlietu ministrija, pievienojot tiem papildu ziņas (informatīvos kritērijus) un šādi paplašinot atlases un lietošanas iespējas. Tas notiek, pamatojoties uz likumu “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem” un atbilstoši Ministru kabineta 2014.gada 18.februāra noteikumiem Nr.101 “Starptautisko līgumu uzskaites un tiesību aktu sistematizācijas noteikumi”.

 

Datu kvalitāti garantē Ārlietu ministrijas speciālisti, kuri nepastarpināti informāciju ievada Oficiālo publikāciju informācijas sistēmā (tās pārzine ir Tieslietu ministrija).

 

Savukārt oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” (kā Oficiālo publikāciju informācijas sistēmas turētājs) nodrošina šim darbam nepieciešamo tehnisko platformu un sistematizētā satura pieejamību Likumi.lv.

 

Ārlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas un oficiālā izdevēja „Latvijas Vēstnesis” kopīgi izstrādātā jaunā datu bāze ir valsts iestāžu sadarbības projekta rezultāts: tā ir iedzīvotājiem pieejamāka un ērtāk lietojama.

 

No 1.jūlija atvēršanas pasākuma

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs norādīja, ka šī projekta rezultātā ikvienam Latvijas sabiedrības loceklim un ārvalstniekiem būs iespējams daudz vieglāk orientēties Latvijas starptautiskajās saistībās, tās meklējot pēc tēmām, valstīm, starptautiskajām organizācijām vai citiem parametriem. „Latvija turpina kļūt digitāla,” izsakot pateicību par lielisko sadarbību Tieslietu ministrijai un oficiālajam izdevējam „Latvijas Vēstnesis”, uzsvēra Ārlietu ministrijas valsts sekretārs.

 

 „Tas ir ļoti nozīmīgs un ilggaidīgs notikums” uzsvēra Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medin, paužot  gandarījumu par kopīgā projekta publiskošanu un tā informatīvo pienesumu sabiedrībai kopumā un juristu kā profesionāļu, kuriem ir specifiskas profesionālās prasības, darba vajadzību nodrošināšanā. Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības – šīs Latvijas Republikas Satversmes 90.pantā  noteiktās indivīda tiesības vienlaikus paredz arī valsts atbildību gādāt par to, lai iedzīvotājiem būtu ērti, saprotami un vienkārši pieejama tiem saistošā informācija.

 

Ideja par to, ka vienuviet koncentrēt un sistematizēt gan nacionālos tiesību aktus, gan Latvijai saistošos starptautiskos līgumus, ir ar vairāku gadu senu vēsturi, kas tagad īstenota, apvienojot idejisko uzstādījumu un mūsdienu tehniskās iespējas, priekšvēsturi raksturoja Tieslietu ministrijas Valststiesību departaments Starptautisko tiesību nodaļas vadītāja Sandra Vīgante. „Starptautiskie līgumi bija  pieejami arī līdz šim. Protams, ja vien zināja, kur meklēt. Vienlaikus pat juristiem, kas ir speciālisti darbā ar tiesību aktiem, nereti tas radīja sarežģījumus,” tā S.Vīgante.  Īpašais ieguvums ir gan datu bāzes izvietojums vietnē Likumi.lv, gan tās piedāvātās papildu iespējas dokumentus atlasīt pēc dažādiem kritērijiem, gan datu kvalitātes garantija, ko to sistematizācijā nodrošina speciālisti.  

 

Atvērtā līguma labajā pusē izvietota „Tiesību aktu pase” ar raksturojošiem datiem, lietotāju iespējas ieskicē oficiālā izdevēja „Latvijas Vēstnesis” Attīstības projektu vadītājs Artis Trops. Piemēram, dokumenta valodas simbolizē ikonas – karodziņi, kas piedāvā atvērto skatu pārslēgt no latviešu valodas uz angļu (daudzpusējo līgumu gadījumā) vai jebkuru citu attiecīgās otras valodas skatu (divpusējo līguma gadījumā).

 

Atlases un lietošanas iespējas


Jaunajā sistēmā starptautiskos līgumus varēs ērti atlasīt, piemēram:

  • pēc tēmas (aviācija, autotransporta vadīšana, vides aizsardzība, zinātne utt.);
  • starptautiskās organizācijas (NATO, Pasaules Veselības organizācija utt.);
  • līgumslēdzēja valsts un citiem kritērijiem.

Likumi.lv autorizētie lietotāji var izmantot papildu iespējas, piemēram, veidot savus dokumentu sarakstus, pievienot tiesību aktiem piezīmes vai pierakstīties uz paziņojumiem par izmaiņām.

 

Datubāzes saturs drīzumā būs pieejams arī mobilajā versijā m.likumi.lv.

 

Tiešā saite un versija angļu valodā

Sistematizēti starptautiskie līgumi ir pieejami brīvi un bez maksas vietnē Likumi.lv – to nosaka likums „Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem”. Vietnes sākumlapā sadaļā TIESĪBU AKTI PĒC VEIDA ir izeja uz sadaļu „Starptautiskie līgumi”.  

Informācija par Latvijas Republikas uzņemtajām saistībām ir pieejama arī ārvalstniekiem, jo tie var izmantot jaunu iespēju - sadaļas „Starptautiskie līgumi” pamatskatu arī angļu valodā. 

Pārejas posms

Latvijas starptautiskie līgumi kā atsevišķa datu bāze no 2014.gada 1.jūlija vairs netiks aktualizēta Ārlietu ministrijas mājaslapā. Tā jaunā formā un kvalitātē ir pieejama  Likumi.lv, nodrošinot iedzīvotājiem vienotu piekļuvi gan sistematizētiem Latvijas Republikas tiesību aktiem, gan starptautiskajiem līgumiem.

 

Ārlietu ministrijas mājas lapā datubāze, kurā ir publicēta visa aktuālā informācija par noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem līdz 2014.gada 1.jūlijam, darbosies, kamēr visi starptautiskie līgumi tiks sistematizēti jaunajā datubāzē.

 

Ņemot vērā vēsturiski uzkrāto datu apjomu un apjomīgo Ārlietu ministrijas darbu pie to apstrādes atbilstoši jaunajām prasībām, turpmākos gados iecerēts pārejas posms:

  • oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis” (www.vestnesis.lv) pakāpeniski publicēs visus iepriekš citur publicētos līgumus un to tulkojumus latviešu valodā;
  • drīzā nākotnē visi starptautiskie līgumi, kas noslēgti no 1990.gada 4.maija līdz 2014.gada 30.jūnijam, sistematizētā veidā būs pieejami Likumi.lv.
  • Arhīva (iepriekš publicēto) dokumentu apstrādi plānots pabeigt ne vēlāk kā līdz 2019.gada 30.jūnijam. 

Uzziņai: fakti un skaitļi

Likumi.lv uztur un attīsta Latvijas Republikas oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis".


Iecere veidot šādu datu bāzi saskaņota 2012.gada augustā. Iepriekš starptautiskie līgumi bija pieejami divos informācijas avotos – Ārlietu ministrijas mājas lapā un vietnē Likumi.lv.

 

Darbs pie sistēmas izstrādes sākts 2013.gada februārī. Izmaksas: LVL 3600,00 + PVN ārpakalpojumam (datu bāzes  izstrāde) + oficiālā izdevēja ieguldītais resurss (Likumi.lv jaunā atvēruma un funkcionalitātes projektēšana, dizains, tehniskā izstrāde un projekta vadība).

 

Šobrīd sistēmā vairāk nekā 2500 dokumentu, un atbilstoši jaunajām prasībām sistematizēti jau vairāk nekā 600 līgumi. Pilnībā sistematizēta informācija pieejama par šādiem Latvijai saistošajiem starptautiskajiem līgumiem:

  • par visiem līgumiem, kas noslēgti vai parakstīti kopš 2014.gada 1.jūlija;
  • par daudzpusējiem līgumiem, kas pieņemti līdz 1960.gadam; un
  • par divpusējiem līgumiem ar šādām valstīm:

Albānijas Republika, Amerikas Savienotās Valstis, Andoras Firstiste, Antiļu salas (Nīderlande), Apvienotie Arābu Emirāti, Argentīnas Republika,  Armēnijas Republika, Aruba (Nīderlande), Austrālijas Savienība, Austrijas Republika, Azerbaidžānas Republika, Baltkrievijas Republika, Beļģijas Karaliste, Bijusī Dienvidslāvijas Republikas Maķedonija, Bosnija un Hercegovina, Brazīlijas Federatīvā Republika, Bulgārijas Republika, Čehijas Republika, Čīles Republika, Dānijas Karaliste, Ēģiptes Arābu Republika, Francijas Republika, Grieķijas Republika, Gruzija, Horvātijas Republika, Igaunijas Republika, Indijas Republika, Irānas Islāma Republika, Īrija, Islandes Republika, Itālijas Republika, Izraēlas Valsts, Japāna, Kanāda, Kazahstānas Republika, Ķīnas Tautas Republika, Kipras Republika, Kirgizstānas Republika, Korejas Republika, Kosovas Republika, Kostarikas Republika, Kuveitas Valsts, Ķīnas Republika (Taivāna), Maltas Republika, Marokas Karaliste, Meksikas Savienotās Valstis, Melnkalne, Moldovas Republika, Monako Firstiste, Mongolija, Nīderlandes Karaliste, Norvēģijas Karaliste, Panamas Republika, Peru Republika, Portugāles Republika, Rumānija, Serbijas Republika, Singapūras Republika, Slovākijas Republika, Slovēnijas Republika, Spānijas Karaliste, Šveices Konfederācija, Tadžikistānas Republika, Taizemes Karaliste, Turcijas Republika, Turkmenistāna, Ungārija, Urugvajas Austrumu Republika, Uzbekistānas Republika, Venecuēlas Bolivāra Republika, Vjetnamas Sociālistiskā Republika.

0 komentāri
pievienot savu
Vārds:
Komentārs:
Drošības kods:
drošības attēls
Rādīt
jaunu kodu
pievienot komentāru
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"