Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.519

Rīgā 2003.gada 16.septembrī (prot. Nr.49, 9.§)

Noteikumi par apgādes nosacījumiem, normām un kārtību, kādā karavīri nodrošināmi ar finanšu un materiāltehniskajiem līdzekļiem

Izdoti saskaņā ar Militārā dienesta likuma 49.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Nacionālo bruņoto spēku karavīru (turpmāk - karavīri) apgādes nosacījumus, normas un kārtību, kādā karavīri nodrošināmi ar finanšu un materiāltehniskajiem līdzekļiem.

2. Šo noteikumu izpildi finansē no Aizsardzības ministrijai iedalītajiem valsts budžeta līdzekļiem.

 

II. Karavīru uzturdevas

3. Ir šādas karavīru uzturdevas (turpmāk - uzturdeva):

3.1. dienas uzturdeva Nr.1 (1.pielikums);

3.2. dienas uzturdeva Nr.2 (sausā uztura dienas deva) (2.pielikums);

3.3. dienas papildu uzturdeva Nr.1 (3.pielikums);

3.4. dienas papildu uzturdeva Nr.2 (4.pielikums).

4. Šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minēto uzturdevu saņem karavīri, kas, pildot dienesta uzdevumus ārpus pastāvīgās vienības (apakšvienības) dislokācijas vietas, nevar saņemt siltu ēdienu no virtuves.

5. Šo noteikumu 3.3.apakšpunktā minēto papildu uzturdevu saņem:

5.1. karavīri, kas ne mazāk kā astoņas stundas diennaktī norīkoti sardzē;

5.2. jūras kuģu apkalpes locekļi un karavīri, kas ne mazāk kā astoņas stundas diennaktī pilda speciālus dienesta pienākumus jūrā.

6. Šo noteikumu 3.4.apakšpunktā minēto papildu uzturdevu lidojuma dienā saņem aviācijas gaisakuģu (lidaparātu) apkalpes locekļi.

7. Noteikumi nosaka uzturdevā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus (5.pielikums) un dienas uzturdevas kaloritāti (6.pielikums).

8. Karavīri atkarībā no dienesta apstākļiem saņem pamata uzturdevu, papildu uzturdevu vai uzturdevas kompensāciju.

9. Ja uzturdevas vērtība ir kompensējama naudā, karavīru nodrošina ar finanšu līdzekļiem šo noteikumu 10.punktā noteiktajā apmērā. Aizsardzības ministrija katru gadu pārskata uzturdevas vērtību un nosaka to, ņemot vērā produktu cenas maiņu.

10. Tiek noteikta šāda uzturdevas vērtības kompensācija:

10.1. par dienas uzturdevu Nr.1 - 1,80 latu;

10.2. par dienas uzturdevu Nr.2 (sausā uztura dienas deva) - 2,56 lati;

10.3. par dienas papildu uzturdevu Nr.1 - 0,21 lats;

10.4. par dienas papildu uzturdevu Nr.2 - 0,68 lati.

 

III. Karavīru mantiskā apgāde

11. Mantiskās apgādes uzdevums ir nodrošināt karavīrus ar materiālajām vērtībām un to iegādei nepieciešamajiem līdzekļiem.

12. Materiālajās vērtībās ietilpst:

12.1. formas tērpi, apavi un apakšveļa;

12.2. speciālais apģērbs, apavi un aizsargierīces;

12.3. gultas piederumi un veļa;

12.4. dezinfekcijas un mazgāšanas līdzekļi;

12.5. personīgie higiēnas līdzekļi;

12.6. mēbeles un kazarmas (kopmītnes) inventārs;

12.7. sporta inventārs;

12.8. kancelejas preces;

12.9. saimniecības inventārs.

13. Materiālās vērtības iedala personiskās lietošanas priekšmetos un inventāra priekšmetos.

14. Personiskās lietošanas priekšmetus karavīriem izsniedz pastāvīgai lietošanai.

15. Inventāra priekšmetus karavīri lieto tikai dienesta pienākumu pildīšanas laikā.

16. Priekšmetu piederību pie personiskās lietošanas priekšmetiem vai inventāra priekšmetiem nosaka saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku aktīvā dienesta karavīru mantiskās apgādes normām. Tiek noteiktas šādas mantiskās apgādes normas:

16.1. Sauszemes spēku karavīru mantiskās apgādes normas (7.pielikums);

16.2. Jūras spēku karavīru mantiskās apgādes normas (8.pielikums);

16.3. Gaisa spēku karavīru mantiskās apgādes normas (9.pielikums);

16.4. Militārās policijas karavīru mantiskās apgādes normas (10.pielikums);

16.5. Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta karavīru mantiskās apgādes normas (11.pielikums);

16.6. Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetu mantiskās apgādes normas (12.pielikums).

17. Mēbeļu un kazarmas (kopmītnes) inventāra normas noteiktas šo noteikumu 13.pielikumā, kancelejas preču normas - šo noteikumu 14.pielikumā.

18. Ņemot vērā mantiskās apgādes priekšmetu lietošanas laiku, materiālās vērtības iedala šādās kategorijās:

18.1. pirmās kategorijas materiālās vērtības - jauni priekšmeti, kas nav bijuši lietošanā;

18.2. otrās kategorijas materiālās vērtības - priekšmeti, kas ir lietošanā, un priekšmeti, kas bijuši lietošanā un glabājas noliktavā;

18.3. trešās kategorijas materiālās vērtības - priekšmeti, kam beidzies lietošanas termiņš un kas vairs nav derīgi turpmākai izmantošanai.

19. Karavīru centralizēto mantisko apgādi nodrošina Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma centrs (turpmāk - Nodrošinājuma centrs).

20. Materiālās vērtības ir valsts īpašums. Par to nelikumīgu lietošanu, izsaimniekošanu, tīšu bojāšanu vai piesavināšanos vainīgā persona ir atbildīga normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

 

IV. Apgāde ar personiskās lietošanas priekšmetiem

21. Tiesības uz apgādi ar personiskās lietošanas priekšmetiem ir aktīvā dienesta karavīriem, kuri pilda obligāto militāro dienestu, profesionālo dienestu, mācās militārās izglītības iestādēs vai piedalās militārajās mācībās. Minētās tiesības ir:

21.1. obligātā militārā dienesta karavīriem - no dienas, kad izdota pavēle par viņu ieskaitīšanu Nacionālo bruņoto spēku vienības štatu sarakstā;

21.2. militārās izglītības iestāžu kadetiem un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem - no dienas, kad izdota pavēle par viņu uzņemšanu mācību iestādē;

21.3. profesionālā dienesta karavīriem - no dienas, kad stājies spēkā attiecīgā karavīra un Aizsardzības ministrijas noslēgtais līgums par profesionālo dienestu;

21.4. rezerves karavīriem - mācību laikā, uz kādu ar aizsardzības ministra pavēli attiecīgais rezerves karavīrs iesaukts aktīvajā dienestā. Rezerves karavīra apgādi nodrošina atbilstoši profesionālā dienesta karavīriem noteiktajām normām.

22. 1.kategorijas formas tērpu, apavus un apakšveļu izsniedz pēc tam, kad beidzies iepriekš izsniegtā formas tērpa lietošanas termiņš.

23. Uzplečus, atšķirības zīmes un zīmotnes izsniedz kopā ar formas tērpa priekšmetiem, uz kuriem tās nēsājamas.

24. Aktīvā militārā dienesta karavīriem izsniedz darba apģērbu. Darba apģērba vietā var izsniegt 2.kategorijas lauka formas tērpu, kam beidzies lietošanas termiņš un kas pēc labošanas vai atjaunošanas vēl ir lietojams.

25. Formas tērpus izsniedz atbilstoši izmēriem, pamatojoties uz antropometriskajiem mērījumiem. Antropometriskos mērījumus izdara, personai iestājoties dienestā, kā arī turpmāk pēc katriem diviem gadiem.

26. Aktīvā militārā dienesta karavīrus apgādā ar centralizēti izgatavotiem formas tērpiem.

27. Ar Nacionālo bruņoto spēku veidu parādes un ikdienas formas tērpiem apgādā tikai profesionālā dienesta karavīrus un Nacionālo bruņoto spēku štāba bataljona Goda sardzes karavīrus. Nacionālo bruņoto spēku veidu parādes un ikdienas formas tērpus pēc Nodrošinājuma centra pieprasījuma šuj arī individuālā kārtībā. Ja Nacionālo bruņoto spēku parādes vai ikdienas formas tērps šūts pēc individuālā pasūtījuma, pasūtītājs sedz minētā tērpa šūšanas izdevumu un centralizēti izgatavojamā formas tērpa šūšanas izdevumu starpību.

28. Ja karavīru antropometriskie izmēri neatbilst noteiktajam standartam, Nodrošinājuma centrs organizē lauku formas tērpu šūšanu individuālā kārtībā un attiecīgos izdevumus sedz no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

29. Ja karavīrs personiskās lietošanas priekšmetus nav saņēmis savlaicīgi, to lietošanas laiku skaita no šo priekšmetu faktiskās saņemšanas dienas.

30. Obligātā militārā dienesta karavīri un mācību iestāžu kadeti personiskās lietošanas priekšmetus pēc lietošanas laika beigām nodod noliktavā to turpmākai izmantošanai atbilstoši finanšu dienesta un mantiskās apgādes dienesta norādījumiem.

31. Ja karavīrs tiek pārcelts uz citu Nacionālo bruņoto spēku vienību, attiecīgajai vienībai nosūta grāmatvedības dokumentu, kurā norādīts karavīram izsniegto personiskās lietošanas priekšmetu nosaukums un daudzums, izsniegšanas datums un kopējā materiālo vērtību summa. Dokuments par karavīra mantisko apgādi tiek ņemts uzskaitē jaunajā dienesta vai mācību vietā.

32. Ja profesionālā dienesta karavīrs no dienesta Nacionālajos bruņotajos spēkos tiek atbrīvots pēc paša vēlēšanās, par zvēresta laušanu vai disciplīnas neievērošanu, par neatbilstību dienestam pēc atestācijas rezultātiem vai pēc notiesāšanas par nozieguma izdarīšanu, no viņa piedzen atlīdzību par personiskās lietošanas priekšmetu vērtību (proporcionāli atlikušajam minēto priekšmetu lietošanas laikam). Norēķini par personiskās lietošanas priekšmetu vērtības piedzīšanu izdarāmi dienā, kad karavīrs izslēgts no Nacionālo bruņoto spēku vienības personālsastāva saraksta, pamatojoties uz attiecīgās vienības komandiera pavēli.

33. Ja dienesta izmeklēšanas materiālos vai aktā konstatēts, ka materiālās vērtības sabojātas no karavīra neatkarīgu iemeslu dēļ, tās bez maksas apmaina pret jaunām. No jauna izsniegto priekšmetu lietošanas laiku skaita no to faktiskās saņemšanas dienas.

34. Ja priekšmeti nozaudēti vai sabojāti karavīra nolaidības vai tīšas darbības dēļ, pēc dienesta izmeklēšanas jaunus priekšmetus izsniedz pret samaksu.

35. Ja materiālās vērtības ir ļaunprātīgi iznīcinātas vai izlaupītas, nodarītos zaudējumus vainīgā persona atlīdzina pilnā apmērā.

 

V. Apgāde ar inventāra priekšmetiem

36. Aktīvā dienesta karavīrus apgādā ar inventāra priekšmetiem saskaņā ar šajos noteikumos reglamentētajām mantiskās apgādes normām.

37. Ar gultas piederumiem un veļu tiek apgādāti:

37.1. obligātā militārā dienesta karavīri;

37.2. militārās izglītības iestāžu kadeti un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti;

37.3. Militārais medicīnas centrs un Nacionālo bruņoto spēku vienību medicīniskie punkti;

37.4. dienesta viesnīcas un kazarmas (kopmītnes).

38. Mīkstā inventāra priekšmeti obligāti marķējami ar speciālu nenomazgājamas krāsas spiedogu. Spiedogā norāda vienības nosaukumu. Izsniedzot šos priekšmetus lietošanai, norāda arī izsniegšanas gadu un mēnesi.

39. Inventāra priekšmetu lietošanas laiku skaita no attiecīgā priekšmeta faktiskās izsniegšanas dienas. Nolietotos inventāra priekšmetus nodod noliktavā, un tie tiek norakstīti. Inventāra priekšmetus, kuru lietošanas laiks pārsniegts, bet kuri vēl ir derīgi lietošanai, nenoraksta. Jaunus inventāra priekšmetus izsniedz tikai pēc iepriekš izsniegto priekšmetu pilnīgas nolietošanās.

40. Karavīri, kas atbrīvoti no dienesta Nacionālajos bruņotajos spēkos, personiskā lietošanā saņemtos inventāra priekšmetus nodod noliktavā (neatkarīgi no noteiktā to lietošanas laika).

 

VI. Materiālo vērtību uzskaite

41. Materiālo vērtību uzskaiti veic Nacionālo bruņoto spēku vienības grāmatvedības amatpersonas un mantiskās apgādes dienesta speciālisti.

42. Materiālo vērtību uzskaiti organizē katras Nacionālo bruņoto spēku vienības grāmatvedība un Nodrošinājuma centrs.

43. Materiālo vērtību pieņemšanu un izsniegšanu noformē ar pavadzīmi. Ja materiālās vērtības izsniedz par samaksu, noformē pavadzīmi-rēķinu.

 

VII. Materiālo vērtību norakstīšana

44. Lai norakstītu materiālās vērtības, ar vienības komandiera pavēli izveido pastāvīgu komisiju. Komisijas sastāvā iekļauj finanšu dienesta un mantiskās apgādes dienesta amatpersonas un attiecīgos speciālistus.

45. Pirms materiālo vērtību - 3.kategorijas priekšmetu - norakstīšanas to tehnisko (faktisko) stāvokli nosaka pastāvīgā komisija.

46. Ja noraksta priekšmetus, kas kļuvuši nederīgi, karavīram pildot dienesta pienākumus vai no karavīra neatkarīgu iemeslu dēļ, norakstīšanas aktam pievieno dienesta izmeklēšanas materiālus. Dienesta izmeklēšanas atzinumu paraksta persona, kas veikusi dienesta izmeklēšanu, kā arī finanšu dienesta priekšnieks un mantiskās apgādes dienesta priekšnieks. Atzinumu apstiprina vienības komandieris.

47. Komisijas priekšsēdētājs un komisijas locekļi, kas parakstījuši norakstīšanas aktu, kā arī vienības vadītājs, kas to apstiprinājis, ir atbildīgi par materiālo vērtību tehniskā stāvokļa pareizu novērtējumu un to izmantošanu pēc norakstīšanas.

 

VIII. Noslēguma jautājums

48. Atzīt par spēku zaudējušiem:

48.1. Ministru kabineta 1996.gada 21.maija noteikumus Nr.177 "Noteikumi par Nacionālo bruņoto spēku militārpersonu mantisko apgādi" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 91.nr.);

48.2. Ministru kabineta 1998.gada 21.aprīļa noteikumus Nr.147 "Noteikumi par karavīru uzturdevām" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 109.nr.).

Ministru prezidents E.Repše

Aizsardzības ministra vietā - iekšlietu ministrs M.Gulbis

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 20.septembri.

Pielikumi

DOC 247 kb

 

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par apgādes nosacījumiem, normām un kārtību, kādā karavīri nodrošināmi ar finanšu .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 519Pieņemts: 16.09.2003.Stājas spēkā: 20.09.2003.Zaudē spēku: 01.05.2007.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 129, 19.09.2003.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
79109
20.09.2003
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"