Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk.
Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2003. gada 16. septembra noteikumus Nr. 519 "Noteikumi par apgādes nosacījumiem, normām un kārtību, kādā karavīri nodrošināmi ar finanšu un materiāltehniskajiem līdzekļiem".

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU KABINETS

1998.gada 21.aprīlī

Noteikumi nr.147

Rīgā (prot. nr. 21 23.§)

Noteikumi par karavīru uzturdevām

 Izdoti saskaņā ar likuma "Par Aizsardzības spēkiem" 45.1 pantu

un likuma "Par Latvijas Republikas Zemessardzi" 44.1 panta pirmo daļu

1. Šie noteikumi nosaka aktīvā militārā dienesta karavīru un zemessargu (turpmāk - karavīri) uzturdevas, uzturdevā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus un uzturdevas kaloritāti.

2. Noteikt šādas uzturdevas:

2.1. dienas uzturdeva nr.1 (1.pielikums);

2.2. dienas uzturdeva nr.2 (sausā uztura dienas deva) (2.pielikums);

2.3. dienas papildu uzturdeva nr.1 (3.pielikums);

2.4. dienas papildu uzturdeva nr.2 (4.pielikums).

3. Šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto uzturdevu saņem karavīri, kuri, pildot dienesta uzdevumus ārpus pastāvīgās vienības (apakšvienības) dislokācijas vietas, nevar saņemt siltu ēdienu no virtuves.

4. Šo noteikumu 2.3.apakšpunktā minēto papildu uzturdevu saņem:

4.1. karavīri, kuri norīkoti sardzē ne mazāk kā astoņas stundas diennaktī;

4.2. jūras kuģu apkalpes locekļi un karavīri, kuri pilda speciālus dienesta pienākumus jūrā ne mazāk kā astoņas stundas diennaktī.

5. Šo noteikumu 2.4.apakšpunktā minēto papildu uzturdevu saņem aviācijas gaisa kuģu (lidaparātu) apkalpes locekļi.

6. Noteikt uzturdevā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus (5.pielikums) un uzturdevas kaloritāti (6.pielikums).

7. Uzturdevu piemērošanas kārtību un kārtību, kādā uzturdevas vērtība izmaksājama naudā, nosaka aizsardzības ministrs.

8. Šo noteikumu izpilde finansējama no valsts budžeta Aizsardzības ministrijai iedalīto līdzekļu ietvaros.

9. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1992.gada 3.aprīļa lēmumu nr.116 "Par Latvijas Republikas Aizsardzības Spēku karavīru uzturdevām" (oficiāls izdevums AP MP, 1992, 13., 69.nr.) un Ministru Padomes 1992.gada 28.oktobra lēmumu nr.447 "Par grozījumiem Latvijas Republikas Ministru Padomes 1992.gada 3.aprīļa lēmumā nr.116" (oficiāls izdevums AP MP, 1992, 69.nr.).

Ministru prezidents G.Krasts

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

1.pielikums Ministru kabineta 1998.gada 21.aprīa noteikumiem nr. 147 Dienas uzturdeva nr.1

Nr.

Produkti

Mērvie-

Dau-

p.k.

 

nība

dzums

1

2

3

4

1.

Maize no rudzu miltiem

g

300

2.

Maize no kviešu miltiem

g

300

3.

Cepumi, smalkmaizītes

g

50

4.

Kviešu milti

   
 

(augstākā labuma)

g

30

5.

Makaronu izstrādājumi

g

40

6.

Putraimi (kopā)

g

120

7.

Gaa

g

220

8.

Kūpināta gaa, desa

g

50

9.

Zivis

g

80

10.

Kulinārijas tauki

g

20

11.

Augu ea

g

30

12.

Sviests

g

40

13.

Olas

gab.

0,8

14.

Cukurs

g

65

15.

Ievārījums

g

30

16.

Sāls

g

25*

17.

Tēja

g

2

18.

Kafija, kakao

g

4

19.

Kartupei

g

700

20.

Kāposti (svaigi vai skābēti)

g

120

21.

Galda bietes

g

50

22.

Burkāni

g

50

23.

Sīpoli

g

50

24.

Guri, tomāti (svaigi

   
 

vai sālīti) un zaumi

g

50

25.

īsea koncentrāts

g

30

26.

Svaigi augi

g

150

 

vai augu sula

 

200

27.

Lauru lapas

g

0,1

28.

Pipari

g

0,3

29.

Sinepes

g

2

30.

Etiis

g

2

31.

Garšvielas

g

2

32.

Tomātu pasta

g

6

33.

Piens

g

250

34.

Krējums

g

30

35.

Siers

g

30

36.

Biezpiens

g

50

37.

Vitamīni (no 1.decembra

   
 

l īdz 30.aprīlim)

tab.

1

 

* 10 g no dienas uzturdevā norādītā sāls daudzuma paredzēti produktu skābēšanai, marinēšanai, sālīšanai u.c. vajadzībām.

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

2.pielikums Ministru kabineta 1998.gada 21.aprīa noteikumiem nr. 147 Dienas uzturdeva nr.2 (sausā uztura dienas deva)

Nr.

Produkti

Mērvie-

Dau-

p.k.

 

nība

dzums

1.

Maize no rudzu miltiem

g

300

2.

Maize no kviešu miltiem

g

350

3.

Cepumi

g

50

4.

Gaas konservi

g

250

5.

Speis

g

100

6.

Zivju konservi

g

250

7.

Cukurs

g

100

8.

Tēja

g

6

9.

Sviests

g

30

10.

Siers

g

30

11.

Ievārījums, dżems

g

30

12.

Sausais sulu koncentrāts

g

20

13.

Sīpoli

g

50

14.

Sāls

g

20

15.

Augi

g

150

16.

Šokolāde

g

50

17.

Buljons

g

10

18.

Zupu koncentrāti

g

15

Aizsardzības ministrs

T.Jundzis

   

3.pielikums

Ministru kabineta 1998.gada 21.aprī a noteikumiem nr.147 Dienas papildu uzturdeva nr.1

Nr.

Produkti

Mērvie-

Dau-

p.k.

 

nība

dzums

1.

Maize no rudzu miltiem

g

100

2.

Žāvēta gaa, desa

g

25

3.

Ola

gab.

1

4.

Sviests

g

15

5.

Cukurs

g

20

6.

Tēja

g

6

 

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

4.pielikums Ministru kabineta 1998.gada 21.aprīa noteikumiem nr.147 Dienas papildu uzturdeva nr.2

Nr.

Produkti

Mērvie-

Dau-

p.k.

 

nība

dzums

1.

Maize no rudzu miltiem

g

100

2.

Maize no kviešu miltiem

g

150

3.

Gaa

g

100

4.

Desa

g

70

5.

Krējums

g

20

6.

Siers

g

30

7.

Ola

gab.

1

8.

Cukurs

g

15

9.

Dārzeņi

g

80

10.

Svaigi augi vai augu sula

g

200

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

5.pielikums Ministru kabineta 1998.gada 21.aprīa noteikumiem nr.147 Uzturdevā savstarpēji aizstājamie pārtikas produkti

Nr.

Daudzums (g)

p.k.

Pārtikas produkti

aizstā jamais

aizstājēj-

   

produkts

produkts

1

2

3

4

1.

Maize no rudzu miltiem aizstājama ar:

100

 

1.1.

sausiņiem no rudzu vai kviešu miltiem

 

70

1.2.

maizi no kviešu miltiem

 

80

2.

Maize no kviešu miltiem aizstājama ar:

100

 

2.1.

sausiņiem no kviešu miltiem

 

65

2.2.

kviešu miltiem

 

75

3.

Kviešu milti (augstākā labuma) aizstājami ar:

100

 

3.1.

putraimiem vai zirņiem

 

100

3.2.

makaronu izstrādājumiem

 

100

4.

Makaronu izstrādājumi aizstājami ar:

100

 

4.1.

putraimiem vai zirņiem

 

100

4.2.

kviešu miltiem

 

100

4.3.

rīsiem

 

100

5.

Dażādi putraimi aizstājami ar:

100

 

5.1.

makaronu izstrādājumiem

 

100

5.2.

svaigiem dārzeņiem vai kartupeiem

 

500

5.3.

kviešu miltiem

 

100

5.4.

rīsiem

 

100

6.

Gaa (liellopu gaa, aitas gaa un cūkgaa) aizstājama ar:

100

 

6.1.

putnu gau

 

100

6.2.

dażādiem gaas konserviem

 

75

6.3.

żāvētu gau vai pusżāvētu desu

 

60

6.4.

vārīto desu, cīsiņiem vai sardelēm

 

80

6.5.

I širas subproduktiem

 

100

6.6.

svaigām vai sālītām zivīm

 

150

6.7.

olām

 

2 gab.

7.

Žāvēta gaa vai pusżāvēta desa aizstājama ar:

100

 

7.1.

vārīto desu, cīsiņiem vai sardelēm

 

133

7.2.

gaas konserviem

 

125

8.

Zivis (svaigas, saldētas un sālītas, bez galvām) aizstājamas ar:

100

 

8.1.

visu veidu zivīm ar galvām

 

130

8.2.

svaigām vai kūpinātām siēm

 

100

8.3.

kūpinātām zivīm

 

75

8.4.

sālītām siēm bez galvām

 

85

8.5.

dażādiem zivju konserviem

 

80

8.6.

gau (liellopu gau, aitas gau vai cū kgau)

 

67

8.7.

dażādiem gaas konserviem

 

50

8.8.

kausētu sieru

 

50

8.9.

olu

 

1 gab.

9.

Kulinārijas tauki aizstājami ar:

100

 

9.1.

augu eu

 

100

9.2.

spei vai kausētiem cūku taukiem

 

100

10.

Augu ea aizstājama ar:

100

 

10.1.

kulinārijas taukiem

 

100

10.2.

margarīnu

 

100

10.3.

spei

 

100

11.

Sviests aizstājams ar:

100

 

11.1.

kulinārijas margarīnu

 

100

11.2.

augu eu

 

150

11.3.

iebiezināto pienu ar cukuru

 

330

11.4.

krējumu

 

300

11.5.

sieru

 

200

12.

Ola aizstājama ar:

1 gab.

 

12.1.

biezpienu

 

80

12.2.

krējumu

 

40

12.3.

iebiezināto pienu ar cukuru

 

80

13.

Cukurs aizstājams ar:

100

 

13.1.

karamelēm

 

50

13.2

šokolādi

 

30

14.

Zivju konservi aizstājami ar

100

 
 

gaas konserviem

 

63

15.

Tēja aizstājama ar

100

 
 

augu vai dārzeņu ekstraktiem

 

150

16.

Dabīgā kafija aizstājama ar:

100

 

16.1.

tēju

 

50

16.2.

dabīgo šīstošo kafiju

 

40

16.3.

kakao

 

100

17.

Kartupei aizstājami ar:

100

 

17.1.

svaigiem vai sālītiem dārzeņiem

 

100

17.2.

putraimiem vai makaronu izstrādājumiem

 

20

17.3.

żāvētiem dārzeņiem

 

10

18.

Svaigi dārzeņi aizstājami ar:

100

 

18.1.

sālītiem vai skābētiem dārzeņiem

 

100

18.2.

kartupeiem

 

100

18.3.

konservētiem dārzeņiem (bez gaas)

 

100

18.4.

putraimiem, makaronu izstrādājumiem vai zirņiem

 

20

19.

Sīpoli aizstājami ar:

100

 

19.1.

kaltētiem sīpoliem

 

10

19.2.

sīpollokiem

 

200

19.3.

iplokiem

 

10

20.

īsea koncentrāts aizstā jams ar:

100

 

20.1.

żāvētiem augiem

 

67

20.2.

cukuru

 

100

21.

Žāvēti augi aizstājami ar:

100

 

21.1.

sauso īseli

 

150

21.2.

ievārījumu

 

125

21.3.

cukuru

 

150

21.4.

svaigiem augiem

 

500

22.

Sinepes aizstājamas ar

100

 
 

galda mārrutkiem vai tomātu pastu

 

100

23.

Tomātu pasta aizstājama ar:

100

 

23.1.

tomātu biezeni

 

200

23.2.

tomātu sulu

 

500

24.

Piens aizstājams ar:

100

 

24.1.

biezpienu

 

30

24.2.

krējumu

 

15

24.3.

iebiezinātu pienu ar cukuru

 

20

24.4.

iebiezinātu pienu bez cukura

 

30

24.5.

sieru

 

18

24.6.

kefīru, jogurtu vai acidofilo pienu

 

100

25.

Etiis aizstājams ar

100

 
 

etia esenci

 

10

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

6.pielikums Ministru kabineta 1998.gada 21.aprīa noteikumiem nr.147 Uzturdevas kaloritāte

Nr.

Produkti

Dau-

Olbaltum-

Tauki

Oghidrāti

p.k.

 

dzums

vielas

   
   

(g)

     

1

2

3

4

5

6

1.

Maize no rudzu miltiem

300

300x6,1 = 18,30

300x1,2 = 3,60

300x39,5 = 118,50

     

100

100

100

2.

Maize no kviešu miltiem

300

300x7,7 = 23,10

300x0,8 = 2,40

300x49,2 = 147,6

     

100

100

100

3.

Cepumi, smalkmaizītes

50

50x7,8 = 3,90

50x3,0 = 1,50

50x45,0 = 22,50

     

100

100

100

4.

Kviešu milti

       
 

(augstākā labuma)

30

30x10,3 = 3,09

30x1,1 = 0,33

30x68,9 = 20,67

     

100

100

100

5.

Makaronu izstrādājumi

40

40x10,4 = 4,16

40x1,1 = 0,44

40x67,7 = 27,08

     

100

100

100

6.

Putraimi

120

120x10,8 = 12,96

120x1,88 = 2,26

120x62,3 = 74,77

     

100

100

100

 

to skaitā:

       

6.1.

grūbas

9

9x9,3 = 0,83

9x1,1 = 0,10

9x65,6 = 5,90

     

100

100

100

6.2.

mieżi

8

8x10 = 0,80

8x1,3 = 0,10

8x65,2 = 5,22

     

100

100

100

6.3.

manna

14

14x10,3 = 1,44

14,x1,0 = 0,14

14x67,7 = 9,48

     

100

100

100

6.4.

auzu pārslas

8

8x11 = 0,88

8x6,2 = 0,50

8x48,8 = 3,90

     

100

100

100

6.5.

rīsi

32

32x7,0 = 2,24

32x1,0 = 0,32

32x70,7 = 22,62

     

100

100

100

6.6.

grii

28

28x9,5 = 2,66

28x2,3 = 0,64

28x64,8 = 18,14

     

100

100

100

6.7.

prosa

2

2x11,2 = 0,22

2x3,9 = 0,08

2x54,7 = 1,09

     

100

100

100

6.8.

zirņi

17

17x20,5 = 3,48

17x2,0 = 0,34

17x44,4 = 7,55

     

100

100

100

6.9.

pupiņas

2

2x21 = 0,42

2x2 = 0,04

2x43,4 = 0,87

     

100

100

100

7.

Gaa

220

220x18,1 = 39,82

220x19,3 = 42,50

--

     

100

100

 
 

tās skaitā:

       

7.1.

cūkgaa

70

70x17,0 = 11,90

70x27,8 = 19,46

 

--

     

100

100

   

7.2.

liellopu gaa

130

130x18,6 = 24,18

130x16 = 20,80

 

--

     

100

100

   

7.3.

putnu gaa

20

20x18,7 = 3,74

20x11,2 = 2,24

 

--

     

100

100

   

8.

Žāvēta gaa un desa

50

50x11,7 = 5,85

50x22,8 = 11,40

--

 
     

100

100

   

9.

Zivis

80

80x14,1 = 11,28

80x6,0 = 4,80

--

 
     

100

100

   

10.

Kulinārijas tauki

20

--

20x93,7 = 18,74

--

 
       

100

   

11.

Augu ea

30

--

30x93,7 = 28,11

--

 
       

100

   

12.

Sviests

40

40x0,8 = 0,32

40x72,5 = 29,00

40x1,3 = 0,52

 
     

100

100

100

 

13.

Piens

250

250x2,8 = 7,00

250x2,5 = 6,25

250x4,0 = 10,00

 
     

100

100

100

 

14.

Krējums

30

30x2,8 = 0,84

30x20,0 = 6,00

30x3,2 = 0,96

 
     

100

100

100

 

15.

Siers

30

30x23,2 = 6,96

30x19,0 = 5,70

30x2 = 0,60

 
     

100

100

100

 

16.

Biezpiens

50

50x18 = 9,00

50x0,6 = 0,30

50x1,8 = 0,90

 
     

100

100

100

 

17.

Olas

0,8

40x12,7 = 5,08

40x11,5 = 4,60

40x0,7 = 0,28

 
     

100

100

100

 

18.

Cukurs

65

--

--

65x95,4 = 62,01

 
         

100

 

19.

Ievārījums

30

30x0,4 = 0,12

--

30x60 = 18,00

 
     

100

 

100

 

20.

īsea koncentrāts

30

--

--

30x64 = 19,20

 
         

100

 

21.

Svaigi augi

150

150x0,4 = 0,60

150x0,4 = 0,60

150x5,0 = 7,50

 
     

100

100

100

 

22.

Kartupei

700

700x2,0 = 14,00

700x0,4 = 2,80

700x15,0 = 105,00

 
     

100

100

100

 

23.

Kāposti (svaigi un skābēti)

120

120x1,8 = 2,16

120x0,1 = 0,12

120x4,6 = 5,52

 
     

100

100

100

 

24.

Galda bietes

50

50x1,3 = 0,65

--

50x6,0 = 3,00

 
     

100

 

100

 

25.

Burkāni

50

50x1,3 = 0,65

50x0,1 = 0,05

50x7,0 = 3,50

 
     

100

100

100

 

26.

Sīpoli

50

50x1,4 = 0,70

--

50x9,0 = 4,50

 
     

100

 

100

 

27.

Guri, tomāti (svaigi

         
 

un sālīti) un zaumi

50

50x1,0 = 0,50

--

50x3,0 = 1,50

 
     

100

 

100

 

28.

Tomātu pasta

6

6x4,8 = 0,29

--

6x18 = 1,08

 
     

100

 

100

 
 

Kopā:

 

684 kcal

1539 kcal

2618 kcal

 

Pavisam 4841 kilokalorija.

Kilokaloriju daudzums pēc produktu pirmapstrādes -- 4572.

Aizsardzības ministrs T.Jundzis

 
Tiesību akta pase
Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 147Pieņemts: 21.04.1998.Stājas spēkā: 24.04.1998.Zaudē spēku: 20.09.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 109/110, 23.04.1998.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
47881
24.04.1998
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Visam Likumi.lv saturam ir informatīvs raksturs.
Par Likumi.lv
Aktualitāšu arhīvs
Noderīgas saites
Kontakti
Atsauksmēm
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
RSS logo
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"
ISO 9001:2008 (kvalitātes vadība)
ISO 27001:2013 (informācijas drošība) Kvalitātes balva