Ministru kabineta
noteikumi Nr.147
Rīgā 1998.gada 21.aprīlī (prot. nr.
21 23.§)
Noteikumi par
karavīru uzturdevām
Izdoti saskaņā ar likuma
"Par Aizsardzības spēkiem" 45.1 pantu
un likuma "Par Latvijas Republikas Zemessardzi"
44.1 panta pirmo daļu
1. Šie noteikumi nosaka aktīvā militārā dienesta karavīru un
zemessargu (turpmāk - karavīri) uzturdevas, uzturdevā savstarpēji
aizstājamos pārtikas produktus un uzturdevas kaloritāti.
2. Noteikt šādas uzturdevas:
2.1. dienas uzturdeva nr.1 (1.pielikums);
2.2. dienas uzturdeva nr.2 (sausā uztura dienas deva)
(2.pielikums);
2.3. dienas papildu uzturdeva nr.1 (3.pielikums);
2.4. dienas papildu uzturdeva nr.2 (4.pielikums).
3. Šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto uzturdevu saņem karavīri,
kuri, pildot dienesta uzdevumus ārpus pastāvīgās vienības
(apakšvienības) dislokācijas vietas, nevar saņemt siltu ēdienu no
virtuves.
4. Šo noteikumu 2.3.apakšpunktā minēto papildu uzturdevu
saņem:
4.1. karavīri, kuri norīkoti sardzē ne mazāk kā astoņas stundas
diennaktī;
4.2. jūras kuģu apkalpes locekļi un karavīri, kuri pilda
speciālus dienesta pienākumus jūrā ne mazāk kā astoņas stundas
diennaktī.
5. Šo noteikumu 2.4.apakšpunktā minēto papildu uzturdevu saņem
aviācijas gaisa kuģu (lidaparātu) apkalpes locekļi.
6. Noteikt uzturdevā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus
(5.pielikums) un uzturdevas kaloritāti (6.pielikums).
7. Uzturdevu piemērošanas kārtību un kārtību, kādā uzturdevas
vērtība izmaksājama naudā, nosaka aizsardzības ministrs.
8. Šo noteikumu izpilde finansējama no valsts budžeta
Aizsardzības ministrijai iedalīto līdzekļu ietvaros.
9. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1992.gada 3.aprīļa
lēmumu nr.116 "Par Latvijas Republikas Aizsardzības Spēku
karavīru uzturdevām" (oficiāls izdevums AP MP, 1992, 13.,
69.nr.) un Ministru Padomes 1992.gada 28.oktobra lēmumu nr.447
"Par grozījumiem Latvijas Republikas Ministru Padomes
1992.gada 3.aprīļa lēmumā nr.116" (oficiāls izdevums AP MP,
1992, 69.nr.).
Ministru prezidents G.Krasts
Aizsardzības ministrs T.Jundzis
1.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr. 147
Dienas uzturdeva nr.1
Nr.
p.k.
|
Produkti
|
Mērvienība
|
Daudzums
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.
|
Maize no rudzu miltiem
|
g
|
300
|
2.
|
Maize no kviešu miltiem
|
g
|
300
|
3.
|
Cepumi, smalkmaizītes
|
g
|
50
|
4.
|
Kviešu milti (augstākā labuma)
|
g |
30 |
5.
|
Makaronu izstrādājumi
|
g
|
40
|
6.
|
Putraimi (kopā)
|
g
|
120
|
7.
|
Gaļa
|
g
|
220
|
8.
|
Kūpināta gaļa, desa
|
g
|
50
|
9.
|
Zivis
|
g
|
80
|
10.
|
Kulinārijas tauki
|
g
|
20
|
11.
|
Augu eļļa
|
g
|
30
|
12.
|
Sviests
|
g
|
40
|
13.
|
Olas
|
gab.
|
0,8
|
14.
|
Cukurs
|
g
|
65
|
15.
|
Ievārījums
|
g
|
30
|
16.
|
Sāls
|
g
|
25*
|
17.
|
Tēja
|
g
|
2
|
18.
|
Kafija, kakao
|
g
|
4
|
19.
|
Kartupeļi
|
g
|
700
|
20.
|
Kāposti (svaigi vai skābēti)
|
g
|
120
|
21.
|
Galda bietes
|
g
|
50
|
22.
|
Burkāni
|
g
|
50
|
23.
|
Sīpoli
|
g
|
50
|
24. |
Gurķi, tomāti (svaigi vai sālīti) un zaļumi
|
g
|
50
|
25.
|
Ķīseļa koncentrāts
|
g
|
30
|
26.
|
Svaigi augi
|
g
|
150
|
|
vai augu sula
|
|
200
|
27.
|
Lauru lapas
|
g
|
0,1
|
28.
|
Pipari
|
g
|
0,3
|
29.
|
Sinepes
|
g
|
2
|
30.
|
Etiķis
|
g
|
2
|
31.
|
Garšvielas
|
g
|
2
|
32.
|
Tomātu pasta
|
g
|
6
|
33.
|
Piens
|
g
|
250
|
34.
|
Krējums
|
g
|
30
|
35.
|
Siers
|
g
|
30
|
36.
|
Biezpiens
|
g
|
50
|
37.
|
Vitamīni (no 1.decembra līdz 30.aprīlim)
|
tab. |
1 |
* 10 g no dienas uzturdevā
norādītā sāls daudzuma paredzēti produktu skābēšanai,
marinēšanai, sālīšanai u.c. vajadzībām..
Aizsardzības ministrs T.Jundzis
2.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr. 147
Dienas uzturdeva nr.2 (sausā
uztura dienas deva)
Nr.
p.k.
|
Produkti
|
Mērvienība
|
Daudzums
|
1.
|
Maize no rudzu miltiem
|
g
|
300
|
2.
|
Maize no kviešu miltiem
|
g
|
350
|
3.
|
Cepumi
|
g
|
50
|
4.
|
Gaļas konservi
|
g
|
250
|
5.
|
Speķis
|
g
|
100
|
6.
|
Zivju konservi
|
g
|
250
|
7.
|
Cukurs
|
g
|
100
|
8.
|
Tēja
|
g
|
6
|
9.
|
Sviests
|
g
|
30
|
10.
|
Siers
|
g
|
30
|
11.
|
Ievārījums, džems
|
g
|
30
|
12.
|
Sausais sulu koncentrāts
|
g
|
20
|
13.
|
Sīpoli
|
g
|
50
|
14.
|
Sāls
|
g
|
20
|
15.
|
Augi
|
g
|
150
|
16.
|
Šokolāde
|
g
|
50
|
17.
|
Buljons
|
g
|
10
|
18.
|
Zupu koncentrāti
|
g
|
15
|
Aizsardzības ministrs T.Jundzis
3.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr.147
Dienas papildu uzturdeva nr.1
Nr.
p.k.
|
Produkti
|
Mērvienība
|
Daudzums
|
1.
|
Maize no rudzu miltiem
|
g
|
100
|
2.
|
Žāvēta gaļa, desa
|
g
|
25
|
3.
|
Ola
|
gab.
|
1
|
4.
|
Sviests
|
g
|
15
|
5.
|
Cukurs
|
g
|
20
|
6.
|
Tēja
|
g
|
6
|
Aizsardzības ministrs T.Jundzis
4.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr.147
Dienas papildu uzturdeva nr.2
Nr.
p.k.
|
Produkti
|
Mērvienība
|
Daudzums
|
1.
|
Maize no rudzu miltiem
|
g
|
100
|
2.
|
Maize no kviešu miltiem
|
g
|
150
|
3.
|
Gaļa
|
g
|
100
|
4.
|
Desa
|
g
|
70
|
5.
|
Krējums
|
g
|
20
|
6.
|
Siers
|
g
|
30
|
7.
|
Ola
|
gab.
|
1
|
8.
|
Cukurs
|
g
|
15
|
9.
|
Dārzeņi
|
g
|
80
|
10.
|
Svaigi augi vai augu sula
|
g
|
200
|
Aizsardzības ministrs T.Jundzis
5.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr.147
Uzturdevā savstarpēji aizstājamie
pārtikas produkti
Nr.
p.k.
|
Pārtikas produkti
|
Daudzums (g)
|
aizstājamais produkts
|
aizstājējprodukts
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.
|
Maize no rudzu miltiem aizstājama ar:
|
100
|
|
1.1.
|
sausiņiem no rudzu vai kviešu miltiem
|
|
70
|
1.2.
|
maizi no kviešu miltiem
|
|
80
|
2.
|
Maize no kviešu miltiem aizstājama ar:
|
100
|
|
2.1.
|
sausiņiem no kviešu miltiem
|
|
65
|
2.2.
|
kviešu miltiem
|
|
75
|
3.
|
Kviešu milti (augstākā labuma) aizstājami ar:
|
100
|
|
3.1.
|
putraimiem vai zirņiem
|
|
100
|
3.2.
|
makaronu izstrādājumiem
|
|
100
|
4.
|
Makaronu izstrādājumi aizstājami ar:
|
100
|
|
4.1.
|
putraimiem vai zirņiem
|
|
100
|
4.2.
|
kviešu miltiem
|
|
100
|
4.3.
|
rīsiem
|
|
100
|
5.
|
Dažādi putraimi aizstājami ar:
|
100
|
|
5.1.
|
makaronu izstrādājumiem
|
|
100
|
5.2.
|
svaigiem dārzeņiem vai kartupeļiem
|
|
500
|
5.3.
|
kviešu miltiem
|
|
100
|
5.4.
|
rīsiem
|
|
100
|
6.
|
Gaļa (liellopu gaļa, aitas gaļa un cūkgaļa) aizstājama
ar:
|
100
|
|
6.1.
|
putnu gaļu
|
|
100
|
6.2.
|
dažādiem gaļas konserviem
|
|
75
|
6.3.
|
žāvētu gaļu vai pusžāvētu desu
|
|
60
|
6.4.
|
vārīto desu, cīsiņiem vai sardelēm
|
|
80
|
6.5.
|
I širas subproduktiem
|
|
100
|
6.6.
|
svaigām vai sālītām zivīm
|
|
150
|
6.7.
|
olām
|
|
2 gab.
|
7.
|
Žāvēta gaļa vai pusžāvēta desa aizstājama ar:
|
100
|
|
7.1.
|
vārīto desu, cīsiņiem vai sardelēm
|
|
133
|
7.2.
|
gaļas konserviem
|
|
125
|
8.
|
Zivis (svaigas, saldētas un sālītas, bez galvām)
aizstājamas ar:
|
100
|
|
8.1.
|
visu veidu zivīm ar galvām
|
|
130
|
8.2.
|
svaigām vai kūpinātām siļķēm
|
|
100
|
8.3.
|
kūpinātām zivīm
|
|
75
|
8.4.
|
sālītām siļķēm bez galvām
|
|
85
|
8.5.
|
dažādiem zivju konserviem
|
|
80
|
8.6.
|
gaļu (liellopu gaļu, aitas gaļu vai cūkgaļu)
|
|
67
|
8.7.
|
dažādiem gaļas konserviem
|
|
50
|
8.8.
|
kausētu sieru
|
|
50
|
8.9.
|
olu
|
|
1 gab.
|
9.
|
Kulinārijas tauki aizstājami ar:
|
100
|
|
9.1.
|
augu eļļu
|
|
100
|
9.2.
|
speķi vai kausētiem cūku taukiem
|
|
100
|
10.
|
Augu eļļa aizstājama ar:
|
100
|
|
10.1.
|
kulinārijas taukiem
|
|
100
|
10.2.
|
margarīnu
|
|
100
|
10.3.
|
speķi
|
|
100
|
11.
|
Sviests aizstājams ar:
|
100
|
|
11.1.
|
kulinārijas margarīnu
|
|
100
|
11.2.
|
augu eļļu
|
|
150
|
11.3.
|
iebiezināto pienu ar cukuru
|
|
330
|
11.4.
|
krējumu
|
|
300
|
11.5.
|
sieru
|
|
200
|
12.
|
Ola aizstājama ar:
|
1 gab.
|
|
12.1.
|
biezpienu
|
|
80
|
12.2.
|
krējumu
|
|
40
|
12.3.
|
iebiezināto pienu ar cukuru
|
|
80
|
13.
|
Cukurs aizstājams ar:
|
100
|
|
13.1.
|
karamelēm
|
|
50
|
13.2
|
šokolādi
|
|
30
|
14.
|
Zivju konservi aizstājami ar gaļas konserviem
|
100
|
63 |
15.
|
Tēja aizstājama ar augu vai dārzeņu ekstraktiem
|
100
|
150 |
16.
|
Dabīgā kafija aizstājama ar:
|
100
|
|
16.1.
|
tēju
|
|
50
|
16.2.
|
dabīgo šķīstošo kafiju
|
|
40
|
16.3.
|
kakao
|
|
100
|
17.
|
Kartupeļi aizstājami ar:
|
100
|
|
17.1.
|
svaigiem vai sālītiem dārzeņiem
|
|
100
|
17.2.
|
putraimiem vai makaronu izstrādājumiem
|
|
20
|
17.3.
|
žāvētiem dārzeņiem
|
|
10
|
18.
|
Svaigi dārzeņi aizstājami ar:
|
100
|
|
18.1.
|
sālītiem vai skābētiem dārzeņiem
|
|
100
|
18.2.
|
kartupeļiem
|
|
100
|
18.3.
|
konservētiem dārzeņiem (bez gaļas)
|
|
100
|
18.4.
|
putraimiem, makaronu izstrādājumiem vai zirņiem
|
|
20
|
19.
|
Sīpoli aizstājami ar:
|
100
|
|
19.1.
|
kaltētiem sīpoliem
|
|
10
|
19.2.
|
sīpollokiem
|
|
200
|
19.3.
|
ķiplokiem
|
|
10
|
20.
|
Ķīseļa koncentrāts aizstājams ar:
|
100
|
|
20.1.
|
žāvētiem augiem
|
|
67
|
20.2.
|
cukuru
|
|
100
|
21.
|
Žāvēti augi aizstājami ar:
|
100
|
|
21.1.
|
sauso ķīseli
|
|
150
|
21.2.
|
ievārījumu
|
|
125
|
21.3.
|
cukuru
|
|
150
|
21.4.
|
svaigiem augiem
|
|
500
|
22.
|
Sinepes aizstājamas ar galda mārrutkiem vai tomātu
pastu
|
100
|
100 |
23.
|
Tomātu pasta aizstājama ar:
|
100
|
|
23.1.
|
tomātu biezeni
|
|
200
|
23.2.
|
tomātu sulu
|
|
500
|
24.
|
Piens aizstājams ar:
|
100
|
|
24.1.
|
biezpienu
|
|
30
|
24.2.
|
krējumu
|
|
15
|
24.3.
|
iebiezinātu pienu ar cukuru
|
|
20
|
24.4.
|
iebiezinātu pienu bez cukura
|
|
30
|
24.5.
|
sieru
|
|
18
|
24.6.
|
kefīru, jogurtu vai acidofilo pienu
|
|
100
|
25.
|
Etiķis aizstājams ar etiķa esenci
|
100
|
10 |
Aizsardzības ministrs T.Jundzis
6.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 21.aprīļa
noteikumiem nr.147
Uzturdevas kaloritāte
Nr.
p.k.
|
Produkti
|
Daudzums
(g)
|
Olbaltumvielas
|
Tauki
|
Ogļhidrāti
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
1.
|
Maize no rudzu miltiem
|
300
|
300x6,1/ 100 = 18,30
|
300x1,2 / 100= 3,60
|
300x39,5 / 100= 118,50
|
2.
|
Maize no kviešu miltiem
|
300
|
300x7,7 / 100 = 23,10
|
300x0,8 / 100 = 2,40
|
300x49,2 / 100 = 147,6
|
3.
|
Cepumi, smalkmaizītes
|
50
|
50x7,8 / 100 = 3,90
|
50x3,0 / 100 = 1,50
|
50x45,0 / 100 = 22,50
|
4. |
Kviešu milti (augstākā labuma)
|
30
|
30x10,3 / 100 = 3,09
|
30x1,1 / 100 = 0,33
|
30x68,9 / 100 = 20,67
|
5.
|
Makaronu izstrādājumi
|
40
|
40x10,4/ 100 = 4,16
|
40x1,1 / 100 = 0,44
|
40x67,7 / 100 = 27,08
|
6.
|
Putraimi
|
120
|
120x10,8 / 100 = 12,96
|
120x1,88 / 100= 2,26
|
120x62,3 / 100= 74,77
|
|
to skaitā:
|
|
|
|
|
6.1.
|
grūbas
|
9
|
9x9,3 / 100 = 0,83
|
9x1,1 / 100 = 0,10
|
9x65,6 / 100 = 5,90
|
6.2.
|
mieži
|
8
|
8x10 / 100 = 0,80
|
8x1,3 / 100 = 0,10
|
8x65,2 / 100 = 5,22
|
6.3.
|
manna
|
14
|
14x10,3 / 100 = 1,44
|
14,x1,0 / 100 = 0,14
|
14x67,7 / 100 = 9,48
|
6.4.
|
auzu pārslas
|
8
|
8x11 / 100 = 0,88
|
8x6,2 / 100 = 0,50
|
8x48,8 / 100 = 3,90
|
6.5.
|
rīsi
|
32
|
32x7,0 / 100 = 2,24
|
32x1,0 / 100 = 0,32
|
32x70,7 / 100 = 22,62
|
6.6.
|
griķi
|
28
|
28x9,5 / 100 = 2,66
|
28x2,3 / 100 = 0,64
|
28x64,8 / 100 = 18,14
|
6.7.
|
prosa
|
2
|
2x11,2 / 100 = 0,22
|
2x3,9 / 100 = 0,08
|
2x54,7 / 100 = 1,09
|
6.8.
|
zirņi
|
17
|
17x20,5 / 100 = 3,48
|
17x2,0 / 100 = 0,34
|
17x44,4 / 100 = 7,55
|
6.9.
|
pupiņas
|
2
|
2x21/ 100 = 0,42
|
2x2 / 100 = 0,04
|
2x43,4 / 100 = 0,87
|
7.
|
Gaļa
|
220
|
220x18,1 / 100 = 39,82
|
220x19,3 / 100 = 42,50
|
--
|
|
tās skaitā:
|
|
|
|
|
7.1.
|
cūkgaļa
|
70
|
70x17,0 / 100 = 11,90
|
70x27,8 / 100 = 19,46
|
- |
7.2.
|
liellopu gaļa
|
130
|
130x18,6 / 100 = 24,18
|
130x16 / 100 = 20,80
|
- |
7.3.
|
putnu gaļa
|
20
|
20x18,7 / 100 = 3,74
|
20x11,2 / 100 = 2,24
|
- |
8.
|
Žāvēta gaļa un desa
|
50
|
50x11,7 / 100 = 5,85
|
50x22,8 / 100 = 11,40
|
--
|
9.
|
Zivis
|
80
|
80x14,1 / 100 = 11,28
|
80x6,0/ 100 = 4,80
|
--
|
10.
|
Kulinārijas tauki
|
20
|
--
|
20x93,7/ 100 = 18,74
|
--
|
11.
|
Augu eļļa
|
30
|
--
|
30x93,7 / 100 = 28,11
|
--
|
12.
|
Sviests
|
40
|
40x0,8 / 100 = 0,32
|
40x72,5 / 100 = 29,00
|
40x1,3 / 100 = 0,52
|
13.
|
Piens
|
250
|
250x2,8 / 100 = 7,00
|
250x2,5/ 100 = 6,25
|
250x4,0 / 100 = 10,00
|
14.
|
Krējums
|
30
|
30x2,8 / 100 = 0,84
|
30x20,0 / 100 = 6,00
|
30x3,2 / 100 = 0,96
|
15.
|
Siers
|
30
|
30x23,2 / 100 = 6,96
|
30x19,0 / 100 = 5,70
|
30x2/ 100 = 0,60
|
16.
|
Biezpiens
|
50
|
50x18 / 100 = 9,00
|
50x0,6 / 100 = 0,30
|
50x1,8 / 100 = 0,90
|
17.
|
Olas
|
0,8
|
40x12,7 / 100 = 5,08
|
40x11,5 / 100 = 4,60
|
40x0,7 / 100 = 0,28
|
18.
|
Cukurs
|
65
|
--
|
--
|
65x95,4 / 100 = 62,01
|
19.
|
Ievārījums
|
30
|
30x0,4 / 100 = 0,12
|
--
|
30x60 / 100 = 18,00
|
20.
|
Ķīseļa koncentrāts
|
30
|
--
|
--
|
30x64/ 100 = 19,20
|
21.
|
Svaigi augi
|
150
|
150x0,4 / 100 = 0,60
|
150x0,4 / 100 = 0,60
|
150x5,0 / 100 = 7,50
|
22.
|
Kartupeļi
|
700
|
700x2,0 / 100 = 14,00
|
700x0,4 / 100 = 2,80
|
700x15,0 / 100 = 105,00
|
23.
|
Kāposti (svaigi un skābēti)
|
120
|
120x1,8 / 100 = 2,16
|
120x0,1 / 100 = 0,12
|
120x4,6 / 100 = 5,52
|
24.
|
Galda bietes
|
50
|
50x1,3 / 100 = 0,65
|
--
|
50x6,0/ 100 = 3,00
|
25.
|
Burkāni
|
50
|
50x1,3 / 100 = 0,65
|
50x0,1 / 100 = 0,05
|
50x7,0 / 100 = 3,50
|
26.
|
Sīpoli
|
50
|
50x1,4 / 100 = 0,70
|
--
|
50x9,0 / 100 = 4,50
|
27. |
Gurķi, tomāti (svaigi un sālīti) un zaļumi
|
50
|
50x1,0 / 100 = 0,50
|
--
|
50x3,0 / 100 = 1,50
|
28.
|
Tomātu pasta
|
6
|
6x4,8 / 100 = 0,29
|
--
|
6x18 / 100 = 1,08
|
|
Kopā:
|
|
684 kcal
|
1539 kcal
|
2618 kcal
|
Pavisam 4841 kilokalorija.
Kilokaloriju daudzums pēc produktu
pirmapstrādes -- 4572.
Aizsardzības ministrs T.Jundzis
|
|
Saistītie dokumenti
-
Zaudējis spēku ar
-
Izdoti saskaņā ar
-
Citi saistītie dokumenti
|