Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2024/22

2024. gada 29. augustā
Par pašvaldībai piederošu vai tiesiskajā valdījumā esošu dzīvojamo telpu īres maksu
APSTIPRINĀTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
29.08.2024. sēdes lēmumu Nr. 714 (prot. Nr. 9 94. §)


Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
31. panta pirmo daļu

1. Šie Saistošie noteikumi (turpmāk – Saistošie noteikumi) nosaka Dienvidkurzemes novada pašvaldībai (turpmāk – pašvaldība) piederošu vai tiesiskajā valdījumā esošu dzīvojamo telpu klasifikāciju un īres maksas noteikšanas kārtību par dzīvojamās telpas kopējo platību.

2. Dzīvojamās telpas pašvaldībā tiek klasificētas šādi:

2.1. labiekārtota dzīvojamā telpa ir dzīvojamā telpa, kurā ir pieejama centralizēta siltumapgāde, aukstā ūdens apgāde un kanalizācija, tualete atrodas dzīvojamā telpā;

2.2. daļēji labiekārtota dzīvojamā telpa ir dzīvojamā telpa, kurā ir pieejama individuālā siltumapgāde, aukstā ūdens apgāde un kanalizācija, tualete atrodas dzīvojamajā telpā;

2.3. dzīvojamā telpa bez ērtībām ir dzīvojamā telpa, kurā ir pieejama individuālā siltumapgāde, aukstā ūdens apgāde un tualete ārpus dzīvojamās telpas.

3. Dzīvojamā telpa tiek klasificēta zemāka labiekārtojuma līmenī, ja tā neatbilst visiem konkrētā labiekārtojuma līmeņa nosacījumiem.

4. Ja labiekārtojuma līmeni īrnieks ir paaugstinājis par saviem līdzekļiem, tad īres maksa tiek piemērota atbilstoši labiekārtojuma līmenim, kāds bijis pirmreizējā īres līguma slēgšanas brīdī.

5. Dzīvojamo telpu īres maksa Grobiņas pilsētas teritorijā ir šāda:

5.1. labiekārtota dzīvojamā telpa – 0,70 euro/m2 mēnesī;

5.2. daļēji labiekārtota dzīvojamā telpa – 0,65 euro/m2 mēnesī;

5.3. dzīvojamā telpa bez ērtībām – 0,40 euro/m2 mēnesī.

6. Dzīvojamo telpu īres maksa Aizputes pilsētas, Durbes pilsētas, Pāvilostas un Priekules pilsētu teritorijā, kā arī Tadaiķu pagasta Lieģu ciema un Nīcas pagasta Nīcas ciema teritorijā ir šāda:

6.1. labiekārtota dzīvojamā telpa – 0,60 euro/m2 mēnesī;

6.2. daļēji labiekārtota dzīvojamā telpa – 0,55 euro/m2 mēnesī;

6.3. dzīvojamā telpa bez ērtībām – 0,30 euro/m2 mēnesī.

7. Dzīvojamo telpu īres maksa Aizputes pagasta Rokasbirzes un Kūdras ciema, Cīravas pagasta Cīravas ciema, Dunalkas pagasta Dunalkas ciema, Gaviezes pagasta Gaviezes ciema, Gramzdas pagasta Gramzdas ciema, Grobiņas pagasta Dubeņu, Cimdenieku un Robežnieku ciema, Kalētu pagasta Kalētu ciema, Kalvenes pagasta Kalvenes ciema, Kazdangas pagasta Kazdangas ciema, Medzes pagasta Kapsēdes ciema, Otaņķu pagasta Rudes ciema, Rucavas pagasta Rucavas ciema, Vaiņodes pagasta Vaiņodes ciema un Vērgales pagasta Vērgales ciema teritorijā ir šāda:

7.1. labiekārtota dzīvojamā telpa – 0,45 euro/m2 mēnesī;

7.2. daļēji labiekārtota dzīvojamā telpa – 0,40 euro/m2 mēnesī;

7.3. dzīvojamā telpa bez ērtībām – 0,20 euro/m2 mēnesī.

8. Dzīvojamo telpu īres maksa Aizputes, Bārtas, Bunkas, Cīravas, Dunalkas, Dunikas, Durbes, Embūtes, Gaviezes, Gramzdas, Grobiņas, Kalētu, Kalvenes, Kazdangas, Lažas, Medzes, Nīcas, Otaņķu, Priekules, Rucavas, Sakas, Tadaiķu, Vaiņodes, Vecpils, Vērgales un Virgas pagastu teritorijās ir šāda:

8.1. labiekārtota dzīvojamā telpa – 0,30 euro/m2 mēnesī;

8.2. daļēji labiekārtota dzīvojamā telpa – 0,25 euro/m2 mēnesī;

8.3. dzīvojamā telpa bez ērtībām – 0,10 euro/m2 mēnesī.

9. Ja pašvaldībai piederošai vai tiesiskajā valdījumā esošai dzīvojamai telpai ir veikti remontdarbi vai atsevišķu elementu maiņa par pašvaldības budžeta līdzekļiem, kas pārsniedz 2000,00 euro, tad īres maksu par dzīvojamo telpu lietošanu paaugstina un aprēķina atbilstoši šajā punktā norādītai formulai. Īres maksas paaugstinājuma daļu piemēro 10 gadus jeb 120 mēnešus.

Īres maksas paaugstinājuma daļas aprēķina formula, ja remonts veikts dzīvojamai telpai:

Kopējās remontdarbu izmaksas – 2000

Atsevišķā dzīvokļa kopējā platība

=

Īres maksas paaugstinājuma daļas apmērs mēnesī par 1 m2

120

10. Ja pašvaldībai piederošai vai tiesiskajā valdījumā esošai dzīvojamai mājai ir veikti atjaunošanas, pārbūves vai citi būvdarbi par pašvaldības budžeta līdzekļiem, kas pārsniedz 2000,00 euro, tad īres maksu par dzīvojamo telpu lietošanu paaugstina atbilstoši ieguldīto līdzekļu apmēram, kas pārsniedz 2000,00 euro, sadalot to proporcionāli dzīvojamo telpu platībai:

10.1. uz 50 gadiem jeb 600 mēnešiem, ja ēka nodota ekspluatācijā pēc pilnīgas tās atjaunošanas un/vai pārbūves;

10.2. uz 20 gadiem jeb 240 mēnešiem, ja ēkai mainīti atsevišķi tās elementi vai konstrukcijas, vai veikti funkcionāli vai tehniski uzlabojumi.

Īres maksas paaugstinājuma daļas aprēķina formula, ja remonts veikts dzīvojamai mājai:

  Kopējās remontdarbu izmaksas – 2000

 

 

 

Dzīvojamās mājas lietderīgā platība

 

 

=

 

 

Īres maksas paaugstinājuma daļas apmērs mēnesī par 1 m2

 

Mēnešu skaits

11. Īres maksas paaugstinājuma daļu, kas aprēķināta saskaņā ar šo noteikumu 9. un 10. punktu, pievieno īres maksas bāzes daļai, kas norādīta šo noteikumu 5., 6., 7. vai 8. punktā, tā veidojot kopējo īres maksas apmēru. Īres maksas paaugstinājuma daļas, kas aprēķinātas par dzīvojamās telpas un dzīvojamās mājas remontdarbiem, var summēties ar nosacījumu, ka kopējais īres maksas apmērs par vienu kvadrātmetru mēnesī nepārsniedz šo noteikumu 14. punktā norādīto īres maksas maksimālo apmēru.

12. Šo noteikumu 9. un 10. punktā norādītais īres maksas paaugstinājums tiek piemērots, ja remonta, atjaunošanas, pārbūves vai citi būvdarbi ir pabeigti pēc 2021. gada 1. jūlija, ko apliecina pieņemšanas-nodošanas akts.

13. Ja pēc pašvaldības ierosinājuma, abām pusēm savstarpēji vienojoties, ir veikta īrniekam izīrētās dzīvojamās telpas apmaiņa pret citu līdzvērtīgu dzīvojamo telpu, tad īres maksa par dzīvojamo telpu lietošanu tiek noteikta iepriekšējās dzīvojamās telpas īres maksas apmērā. Dzīvojamo telpu maiņu pašvaldība ierosina tikai tādā gadījumā, ja tas nepieciešams pašvaldības autonomo funkciju izpildes vai saimnieciski ekonomiskas darbības nodrošināšanai.

14. Īres maksa par pašvaldībai piederošu vai tiesiskajā valdījumā esošu dzīvojamo telpu nepārsniedz 3,00 euro par vienu kvadrātmetru mēnesī.

15. Papildus īres maksai, proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai vai atbilstoši pakalpojuma uzskaites skaitītājiem, tās īrnieks maksā šādus obligātos maksājumus (normatīvajos aktos vai pakalpojuma sniedzēja noteiktajos termiņos):

15.1. normatīvajos aktos noteikto nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu un citus normatīvajos aktos noteiktos nodokļu maksājumus;

15.2. dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieka (valdītāja) un zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteikto zemes nomas maksu, ja dzīvojamā telpa atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes;

15.3. ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto komunālo pakalpojumu maksu saskaņā ar pakalpojuma sniedzēja noteiktajiem tarifiem;

15.4. dzīvojamās mājas obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību maksājumus un citus maksājumus, kas veicami, pamatojoties uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumiem, tai skaitā ņemto kredītu dzēšana.

16. Ja īres līgums par dzīvojamo telpu noslēgts līdz šo Saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, noteikumos noteiktā īres maksa tiek piemērota no 2025. gada 1. janvāra.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos A. Galeckis
Paskaidrojuma raksts
Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 2024/22 "Par pašvaldībai piederošo vai tiesiskajā valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu mērķis ir noteikt Dienvidkurzemes novada pašvaldībai piederošo vai tiesiskajā valdījumā esošo dzīvojamo telpu klasifikāciju, īres maksas apmēru un īres maksas aprēķināšanas metodiku. Šie saistošie noteikumi "Par pašvaldībai piederošo vai tiesiskajā valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu" izstrādāti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma 31. panta pirmās daļas normu, kas paredz, ka pašvaldībai piederošas vai tiesiskajā valdījumā esošas dzīvojamās telpas īres maksas apmēru nosaka pašvaldība, ņemot vērā tās saistošos noteikumus par īres maksas noteikšanu.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes 2021. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 14 "Par Dienvidkurzemes novada pašvaldības īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu" tiek aizstāti ar jauniem, ņemot vērā nepieciešamo izmaiņu apjomu, saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumos Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140. punktā noteikto un Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikto, ka saistošos noteikumus, kuri izdoti uz spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" normu pamata turpina piemērot līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam.

Pašvaldības ieņēmumi par dzīvojamo telpu izīrēšanu ir nesamērīgi mazi attiecībā pret izdevumiem dzīvojamā fonda uzturēšanai, līdz ar to, nepieciešamas izmaiņas, lai noteiktā īres maksa būtu samērīga attiecībā pret izdevumiem un patieso dzīvojamās telpas tirgus vērtību saskaņā ar Civillikuma 2120. pantu, kurš nosaka, ka nomas vai īres maksai jābūt patiesai atlīdzībai par lietas lietošanu, un tādēļ to nedrīkst nolikt tikai izskata pēc.

Saskaņā ar šiem saistošajiem noteikumiem, jaunā īres maksa sastāvēs no divām daļām – bāzes cenas (noteikumu 5.–8. punkts) un īres maksas paaugstinājuma daļas (noteikumu 9. un 10. punkts), kas aprēķināta balstoties uz veikto ieguldījumu apmēru dzīvojamā telpā vai mājā.

Īres maksas paaugstinājuma daļa tiks aprēķināta, ja remonta, atjaunošanas, pārbūves vai citi būvdarbi ir pabeigti pēc 2021. gada 1. jūlija, kas ir administratīvi teritoriālās reformas ieviešanas un Dienvidkurzemes novada pašvaldības darbības uzsākšanas laiks. Šāds lēmums pieņemts, jo nepieciešams sabalansēt īres maksas apmēru ar veiktajiem ieguldījumiem dzīvojamā telpā, un to ir iespējams pakāpeniski realizēt, ja ir notikusi skaidra finanšu uzskaite un zināmi veikto ieguldījumu apmēri.

Šajos noteikumos dzīvojamo telpu klasifikācija pēc to atrašanās vietas veikta ņemot vērā apkārtējās vides infrastruktūras pieejamību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuPrecīzu saistošo noteikumu īstenošanas finansiālās ietekmes prognozi uz pašvaldības budžetu noteikt nav iespējams, taču stājoties spēkā šiem saistošajiem noteikumiem, pašvaldības budžeta ieņēmumi no pašvaldībai piederošu dzīvojamo telpu izīrēšanas varētu sasniegt apmērām EUR 480000 gadā. Aprēķins veikts pamatojoties uz 2024. gada 1. maijā noslēgto īres līgumu skaitu, kas uz to brīdi bija 2419.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošie noteikumi veicinās pašvaldības dzīvojamā fonda sakārtošanu, atjaunošanu un pieejamību, kas kopumā pozitīvi ietekmēs vidi.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas – Dienvidkurzemes novada pašvaldības administrācija un Pašvaldības kapitālsabiedrības, kas pilnvarotas nodrošināt nekustamo īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Saistošo noteikumu īstenošana neparedz papildus izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi ietekmē Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 10. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – sniegt iedzīvotājiem palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, kā arī veicināt dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu.

Saistošie noteikumi tiks īstenoti esošo institūciju un cilvēkresursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Dienvidkurzemes novada pašvaldības administrācija un pašvaldības kapitālsabiedrības, kas pilnvarotas nodrošināt nekustamo īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai – sabalansēt dzīvojamo telpu uzturēšanai nepieciešamos izdevumus ar ieņēmumiem no pašvaldībai piederošu dzīvojamo telpu īres maksas.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam, laika posmā no 2024. gada 11. jūnija līdz 25. jūnijam sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dkn.lv.

Noteiktā termiņa ietvaros ir saņemti priekšlikumi:

Izteikt 12. punktu sekojošā redakcijā:

12. Ja pašvaldībai piederošā vai tiesiskajā valdījumā esošā dzīvojamā mājā ir veikti atjaunošanas, pārbūves vai citi būvdarbi par pašvaldības budžeta līdzekļiem, tad īres maksa par dzīvojamo telpu lietošanu tiek paaugstināta atbilstoši ieguldītajiem līdzekļiem, ieguldījumu kopsummu sadalot proporcionāli dzīvojamo telpu platībai:

12.1. uz 50 gadiem, ja ēka nodota ekspluatācijā pēc pilnīgas tās atjaunošanas un/vai pārbūves;

12.2. uz 20 gadiem, ja ēkai mainīti atsevišķi tās elementi vai konstrukcijas, vai veikti funkcionāli vai tehniski uzlabojumi.

Izteikt 14. punktu sekojošā redakcijā:

14. Īres maksa tiek samazināta 50 % apmērā nekā tas noteikts šo Saistošo noteikumu 6., 7. vai 8. punktā:

14.1. ja nekustamā īpašuma apsaimniekotājs veicis dzīvojamās mājas uzlabojumus, kā dēļ ir būtiski paaugstināta pārvaldīšanas maksa un/vai piemērots papildus maksājums mājas aizņēmuma dzēšanai. Par būtisku paaugstinājumu uzskata, ja pārvaldīšanas maksa un/vai mājas aizņēmuma dzēšanai paredzētais maksājums pārsniedz šo Saistošo noteikumu 6., 7. vai 8 punktā noteikto īres maksu;

14.2. ja veikta īrniekam izīrētās dzīvojamās telpas apmaiņa pret citu dzīvojamo telpu pēc pašvaldības iniciatīvas, lai pašvaldība spētu realizēt saimnieciski ekonomisku darbību.

Saņemtos priekšlikumus izskatīja Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēdē un pēc būtības, daļēji iekļāva saistošo noteikumu projektā, veicot redakcionālas izmaiņas un citas būtiskas izmaiņas noteikumos kopumā, līdz ar to izmainot arī redakciju numerāciju.

Veicot izmaiņas saistošo noteikumu projektā:

- izslēgts minimālais īres maksas apjoms gadā;

- norādīts remontdarbu izmaksu apjoms, kuru nepārsniedzot netiek paaugstināta īres maksa;

- diferencēts māju remontdarbos ieguldīto līdzekļu dalījums gados atkarībā no veikto būvdarbu veida un apjoma;

- norādītas īres maksas paaugstinājuma daļas aprēķināšanas formulas;

- noteikts gadījums, kad īres maksa saglabājas iepriekšējās īres maksas līmenī, pat ja dzīvojamā telpā ir veikti ieguldījumi;

- atsevišķi noteikts īres maksas apmērs novada administratīvajā centrā esošām pašvaldībai piederošām dzīvojamām telpām, ņemot vērā apkārtējās vides infrastruktūras pieejamību un tirgus cenas atšķirības.

Priekšlikumā ieteiktā 12. punkta būtība ir iekļauta saistošo noteikumu projektā ar 10. kārtas numuru, papildus pievienojot atrunu par remontdarbu izmaksu apjomu, kuru nepārsniedzot netiek paaugstināta īres maksa, kā arī norādot formulu īres maksas paaugstinājuma daļas aprēķināšanai.

Priekšlikumā ieteiktā 14. punkta redakcija netika iekļauta saistošo noteikumu projektā, jo Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēdē deputātu vairākums to neatbalstīja. Izņēmuma situācija, kas atrunāta priekšlikuma 14.1. apakšpunktā būtu pārāk bieži sastopama, kā rezultātā zustu jēga no saistošajos noteikumos noteiktās īres bāzes cenas.

Priekšlikumā minētā 14.2. punkta būtībā ir izteikta citā redakcijā un iekļauta saistošo noteikumu projektā ar 13. kārtas numuru. Šāds punkts palīdzēs pašvaldības dzīvojamā fonda sakārtošanā.

Ņemot vērā izmaiņu apjomu, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts atkārtoti publicēts pašvaldības tīmekļvietnē no 2024. gada 14. augusta līdz 28. augustam.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos A. Galeckis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldībai piederošu vai tiesiskajā valdījumā esošu dzīvojamo telpu īres maksu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Dienvidkurzemes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2024/22Pieņemts: 29.08.2024.Stājas spēkā: 11.09.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 176, 10.09.2024. OP numurs: 2024/176.3
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
354861
11.09.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"