Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2026. gada 1. janvārī.
Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 138

Valmierā 2024. gada 25. jūlijā (prot. Nr. 10, 84. §)
Par licencēto vēžošanu Vaidavas ezerā
Izdoti saskaņā ar Zvejniecības likuma
10. panta piekto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek organizēta licencētā vēžošana Vaidavas ezerā, Valmieras novadā.

2. Licencētā vēžošana Vaidavas ezerā tiek organizēta saskaņā ar Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saskaņoto nolikumu "Nolikums par licencēto vēžošanu Vaidavas ezerā 2024. un 2025. gadam" (pielikumā).

3. Saistošie noteikumi ir spēkā līdz 31.12.2025.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
Apstiprināts ar Valmieras novada pašvaldības domes
25.07.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 138 (prot. Nr. 10, 84. §)
NOLIKUMS
PAR LICENCĒTO VĒŽOŠANU VAIDAVAS EZERĀ 2024. un 2025. GADAM
I. Vispārīgie jautājumi

1. Vaidavas ezers (87,2 ha) atrodas Valmieras novada Vaidavas pagasta teritorijā. Strīķupe ir upe, kas iztek no Vaidavas ezera.

2. Atbilstoši Civillikuma I pielikumam (1102. pants) Vaidavas ezers ir publiskais ezers, kurā zvejas tiesības pieder valstij. Strīķupe ir privāta upe. Vaidavas ezers un Strīķupes posms, kurā tiek ieviesta licencētā vēžošana, atrodas īpaši aizsargājamā "Natura 2000" teritorijā Gaujas Nacionālajā parkā.

3. Vaidavas ezera un no tā iztekošās Strīķupes posmā no Vaidavas ezera līdz autoceļa V192 Vaidava–Rubene tiltam (turpmāk tekstā – Vaidavas ezers) apsaimniekošanu saskaņā Valmieras novada pašvaldības 23.02.2023. lēmumu Nr. 84 (protokols Nr. 3, 22. §) nodrošina biedrība "Vaidavas ezera pārvalde" (reģ. Nr. 40008055308, adrese: Skolas iela-1, Vaidavas pagasts, Valmieras novads, LV-4228, tālr. 29334625, e-pasta adrese: edmunds.norge@gmail.com).

4. Pamatojoties uz SIA "Saldūdeņu risinājumi" 2023. gadā veikto pētījumu Vaidavas ezera vēžu populācija ir invazīva vēžu suga – Amerikas signālvēži Astacus leniusculus (turpmāk tekstā vēži), bet citas vēžu sugas Vaidavas ezerā netika konstatētas.

II. Licencētās vēžošanas ieviešanas pamatojums

5. Licencētā vēžošana Vaidavas ezerā tiek ieviesta saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumu Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" 5.3. apakšpunktu.

6. Zinātniskais pamatojums licencētas vēžošanas ieviešanai Vaidavas ezerā ir SIA "Saldūdeņu risinājumi" 2023. gadā izstrādātais "Vaidavas ezera vēžveidīgo stāvokļa novērtējums".

III. Licencētās vēžošanas noteikumi

7. Licencētā vēžošana tiek noteikta visā Vaidavas ezera teritorijā (pielikums Nr. 1).

8. Vaidavas ezerā Amerikas signālvēžus ķer ar rokām vai izmanto ne vairāk kā piecus krītiņus.

9. Vēžotājam, kurš nodarbojas ar licencēto vēžošanu, ir jāuzrāda:

9.1. dokuments, kas ļauj identificēt personu un tās vecumu;

9.2. vēžošanas licence;

9.3. attiecīgajā laika periodā derīga makšķerēšanas, vēžošana un zemūdens medību karte.

10. Vēžošanas licence tiek izsniegta konkrētai fiziskai personai un to aizliegts nodot citām personām.

11. Pamatojoties uz SIA "Saldūdeņu risinājumi" 2023. gadā izstrādāto "Vaidavas ezera vēžveidīgo stāvokļa novērtējums" ir noteiktas šādas atkāpes no "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumiem":

11.1. vēžošana atļauta no 1. maija līdz 31. decembrim;

11.2. lomā drīkst paturēt 50 (piecdesmit) Amerikas signālvēžus.

IV. Licenču veidi un cena

12. Licenču veidi un cenas:
 

Nr.p.k.
 
Licences nosaukums
 
Cena (EUR)Derīguma termiņš
 
1.Vienas diennakts licence vēžošanai Vaidavas ezerā15,00Derīga vienu diennakti atbilstoši licencē norādītajam periodam
2.Vienas diennakts licence ar atlaidi vēžošanai Vaidavas ezerā10,00Derīga vienu diennakti atbilstoši licencē norādītajam periodam
Kopējais licenču daudzums nav ierobežots.

V. Vēžošanas licenču cenu atlaižu piemērošana

13. Tiesības izmantot licenci ar atlaidi paredzētas:

13.1. Vaidavas ezera piekrastes zemju īpašniekiem un viņu ģimenes locekļiem;

13.2. bērniem un pusaudžiem līdz 16 gadiem;

13.3. personām, kuras vecākas par 65 gadiem;

13.4. politiski represētajām personām un personām ar invaliditāti;

13.5. personām no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa, un kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība.

14. licences ar atlaidi saņēmējam vēžošanas laikā ir jābūt klāt dokumentam, kas apliecina viņa tiesības izmantot licenci ar atlaidi.

VI. Vēžošanas licences saturs un rekvizīti

15. Licencē norāda sekojošus rekvizītus:

15.1. licences veids;

15.2. sērija un numurs;

15.3. cena;

15.4. derīguma termiņš;

15.5. attiecīgās ūdenstilpes (Vaidavas ezers)nosaukums;

15.6. ziņas par licencētās vēžošanas organizētāju;

15.7. licences saņēmējs un tā personas kods;

15.8. tālruņa numurs un saziņai izmantojamā elektroniskā pasta adrese;

15.9. licences izsniegšanas datums.

VII. Licenču noformēšana un realizācija

16. Licences var iegādāties vai saņemt interneta vietnē www.manacope.lv un mobilā lietotnē "Mana Cope".

17. Vēžošanai neizmantoto vai sakarā ar pārkāpumu izņemto licenču vērtība vēžotājam netiek atgriezta.

18. Persona drīkst iegādāties vēžošanas licenci citai personai, norādot tās vārdu, uzvārdu, personas kodu.

19. Latvijas pilsoņiem, iegādājoties vēžošanas licenci, ir jānorāda personas kods, bet citu valstu pilsoņiem ir jānorāda personas identificējošā dokumenta numurs vai personas kods.

20. Vienai personai nevar būt vairāk par 3 (trīs) aktīvām licencēm bez loma atskaites.

21. Elektronisko licenci nav nepieciešams izdrukāt, un tās esību pārbauda pēc tās numura.

VIII. Lomu uzskaite

22. Vēžotāja pienākums ir 5 (piecu) dienu laikā pēc licences derīguma termiņa reģistrēt lomu interneta vietnē www.manacope.lv vai mobilajā lietotnē "Mana Cope". Licencētās vēžošanas organizētājs reģistrē personas, kas ir pārkāpušas nolikumā noteikto lomu uzskaites kārbu, un, izmantojot licencē norādīto tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi, paziņo par nepieciešamību 14 (četrpadsmit) dienu laikā iesniegt loma pārskatu. Ja minētajā termiņā loma pārskats nav iesniegts, organizētājs par konstatēto pārkāpumu informē zivju resursu aizsardzības un uzraudzības iestādes.

IX. Līdzekļu izlietojums, kas iegūti realizējot vēžošanas licences

23. No licenču realizācijas iegūtās kopējās summas 20 % reizi pusgadā – līdz 10. jūlijam par pirmo pusgadu un līdz 10. janvārim par otro pusgadu – organizētājs pārskaita valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas veidošanai.

24. No licenču realizācijas iegūtās kopējās summas 80 % paliek licencētās vēžošanas organizētāja rīcībā un tā tiek izlietota ezera vides un zivju resursu aizsardzībai, kā arī zivju krājumu pavairošanai.

X. Licencētās vēžošanas organizētāja pienākumi

25. Sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību sniegt plašsaziņas līdzekļos informāciju par licencētās vēžošanas ieviešanu Vaidavas ezerā.

26. Nodrošināt licenču pieejamību interneta vietnē www.manacope.lv un mobilā lietotnē "Mana Cope".

27. Uzskaitīt interneta vietnē www.manacope.lv pārdotās licences hronoloģiskā secībā elektroniski par katru pusgadu un pēc katra pusgada noslēguma veikt attiecīgā pusgada elektroniski uzskaitīto licenču saraksta izdruku, nodrošinot izdrukāto licenču sarakstu uzglabāšanu.

28. Nodrošināt no licenču realizācijas iegūto naudas līdzekļu sadali atbilstoši šī nolikuma IX sadaļā noteiktām prasībām.

29. Iesniegt Lauku atbalsta dienestā pārskatu par realizēto vēžošanas licenču skaitu un licenču veidiem, iegūtajiem naudas līdzekļiem un to izlietojumu divas reizes gadā par katru iepriekšējo pusgadu – attiecīgi līdz 15. jūlijam un 15. janvārim. Kā arī pārskaitīt valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas ieņēmumu veidošanai naudas līdzekļus, kas iegūti, realizējot vēžošanas licences, divas reizes gadā par katru iepriekšējo pusgadu – attiecīgi līdz 10. jūlijam pirmo pusgadu un līdz 10. janvārim – par otro pusgadu.

30. Veikt vēžošanas lomu uzskaiti atbilstoši šī nolikuma VIII sadaļai, un katru gadu līdz 1. februārim iesniegt valsts zinātniskajā institūtā "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR"" pārskatu par iepriekšējā gadā iegūtajiem lomiem.

31. Papildināt zivju krājumus Vaidavas ezerā saskaņā ar SIA "Saldūdeņu risinājumi" 2022. gadā izstrādātajiem "Zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumi Vaidavas ezeram" un SIA "Saldūdeņu risinājumi" 2023. gadā izstrādāto "Vaidavas ezera vēžveidīgo stāvokļa novērtējums".

32. Informēt makšķerniekus, vēžotājus par publiskām piekļuves vietām Vaidavas ezeram.

33. Noteikt atbildīgo personu, kas ir ieguvusi Valsts vides dienesta vai pašvaldības pilnvarotās personas – sabiedriskā vides inspektora – statusu un piedalās zivju resursu aizsardzības un uzraudzības pasākumos.

XI. Vides aizsardzība

34. Vaidavas ezers atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā – Gaujas Nacionālajā parkā (turpmāk – GNP), dabas lieguma zonā un neitrālajā zonā. Atbilstoši likuma "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām" 43. panta otrajai daļai un šī likuma pielikumam, GNP ietilpst Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju tīklā – Natura 2000. Visā teritorijā jāievēro Gaujas nacionālā parka likums un Ministru kabineta 2012. gada 22. maija noteikumi Nr. 317, "Gaujas nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi". Visā GNP teritorijā aizliegts:

34.1. pārvietoties ar transportlīdzekļiem, tai skaitā automašīnām, traktortehniku, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, mopēdiem, velosipēdiem, dzīvnieku pajūgiem, kā arī pārvietoties ar dzīvniekiem mežā ārpus ceļiem un dabiskām brauktuvēm;

34.2. pārvietoties ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, tai skaitā automašīnām, traktortehniku, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un mopēdiem, pa aizsalušām dabiskām ūdenstecēm un ūdenstilpēm;

34.3. bojāt vai iznīcināt mikroliegumus, īpaši aizsargājamos biotopus, īpaši aizsargājamās sugas un to dzīvotnes, bojāt vai iznīcināt īpaši aizsargājamos kokus, kuri iekļauti dabas pieminekļu kategorijā;

34.4. izgāzt vai izmest atkritumus, izņemot atkritumu poligonus un izgāztuves;

34.5. pārvietoties pa upēm, ezeriem un citām ūdenstilpēm ar motorlaivām, ūdens motocikliem un cita veida ūdenstransporta līdzekļiem, kurus darbina jebkāda tipa un jaudas dzinēji. Šis aizliegums neattiecas uz valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu pārvietošanos, tām pildot dienesta pienākumus;

34.6. kurināt ugunskurus ārpus speciāli ierīkotām vietām, kuras nodrošina uguns tālāku neizplatīšanos.

XII. Licencētās vēžošanas un vides aizsardzības prasību ievērošanas kontrole

35. Licencētās vēžošanas nolikumā paredzēto licencētās vēžošanas noteikumu ievērošanu kontrolē Valsts vides dienests, Dabas aizsardzības pārvalde, Pašvaldības policija, un atbilstoši kompetencei uzrauga arī Valsts policija.

36. Par licencētās vēžošanas noteikumu neievērošanu personas saucamas pie administratīvās vai kriminālatbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

XIII. Noslēguma jautājums

37. Nolikuma darbības ilgums līdz 2025. gada 31. decembrim.

XIV. Pielikumi

38. Licencētās vēžošanas vietas – Vaidavas ezera – karte (pielikums Nr. 1).

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
Pielikums Nr. 1
Licencētās vēžošanas vietas – Vaidavas ezera – karte:

57°26'08.8"N 25°16'59.2"E

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2024. gada 25. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 138 "Par licencēto vēžošanu Vaidavas ezerā"
Paskaidrojuma raksta sadaļaInformācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Zvejniecības likuma 10. panta piektā daļa cita starpā nosaka, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus par licencēto vēžošanu – tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu un licencētajām zemūdens medībām šajos ūdeņos paredzēta makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību tiesību izmantošana ar īpašām atļaujām (licencēm).

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis – izveidotu ilgtspējīgu vēžu resursa apsaimniekošanas sistēmu.

"Nolikums par licencēto vēžošanu Vaidavas ezerā 2024. un 2025. gadam" izstrādāts, ņemot vērā 2023. gadā izstrādāto Vaidavas ezera vēžveidīgo stāvokļa novērtējumu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi ietekmi uz Valmieras novada pašvaldības budžetu neatstāj, jo licencētās vēžošanas organizēšanu saskaņā ar Valmieras novada pašvaldības 23.02.2023. lēmumu Nr. 84 (protokols Nr. 3, 22. §) veic biedrība "Vaidavas ezera pārvalde" (reģ. Nr. 40008055308, adrese: Skolas iela – 1, Vaidavas pagasts, Valmieras novads, LV-4228).
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Ieviešot licencēto vēžošanu, tiks samazināta invazīvās vēžu sugas Amerikas signālvēža Astacus leniusculus populācija, mazinot draudus vietējo vēžu populācijai.

Vaidavas ezera piekrastes zemju īpašniekiem, bērniem un pusaudžiem līdz 16 gadiem, personām, kuras vecākas par 65 gadiem, politiski represētajām personām un personām ar invaliditāti, personām no ģimenēm, kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība pieejama Vienas diennakts licence ar atlaidi vēžošanai Vaidavas ezerā.

Ar saistošajiem noteikumiem netiek paredzēta ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

Ar saistošajiem noteikumiem netiek paredzēta ietekme uz iedzīvotāju veselību.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu piemērošanā privātpersonas var vērsties pie biedrības "Vaidavas ezera pārvalde" (reģ. Nr. 4000805530, adrese: Skolas iela – 1, Vaidavas pagasts, Valmieras novads, LV-4228), tālr. 29334625, e-pasta adrese: edmunds.norge@gmail.com.

Vēžošanas licences var iegādāties tīmekļvietnē www.manacope.lv.

Personas par izvēlēto licences veidu, kuru ir tiesīgs iegādāties, maksā cenu, kas norādīta saistošo noteikumu pielikumā esošā nolikuma 12. punktā.

Administratīvās procedūras licenču izsniegšanā un uzskaite tiek organizētas ar biedrības "Vaidavas ezera pārvalde" resursiem.

Valmieras novada pašvaldības policija, nepiesaistot papildu resursus, kontrolē licencētās vēžošanas nolikumā paredzēto licencētās vēžošanas noteikumu ievērošanu. Papildu resursi tam nav nepieciešami, jo līdz licencētās vēžošanas ieviešanai veikta vispārējo makšķerēšanas noteikumu ievērošanas kontrole.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu darba vietu izveide.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās biedrība "Vaidavas ezera pārvalde", organizējot licenču uzskaiti un tirdzniecību, sniedzot atskaites normatīvajos aktos un saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Licencētās vēžošanas organizētājs saņēmis šādus licencētās vēžošanas nolikuma saskaņojumus:

8.1. Zemkopības ministrijas 10.05.2024. vēstule Nr. 4.1-3e/904/2024;

8.2. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR 29.05.2024. vēstule Nr. 30-1/124-e;

8.3. Valsts vides dienesta Vidzemes reģionālās vides pārvaldes 10.06.2024. vēstule Nr. 2.4/720/VI/2024;

8.4. Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas 18.06.2024. lēmums Nr. 3.15.3.3/542/2024-N10;

8.5. Valmieras novada pašvaldības 15.07.2024. vēstule Nr. 4.1.8.3/24/4596.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts publicēts Valmieras novada pašvaldības mājaslapā: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" – "Sabiedrības līdzdalība" – "Publiskās apspriešanas" – "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas". Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Norādītajā termiņā viedokļi nav saņemti.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par licencēto vēžošanu Vaidavas ezerā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valmieras novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 138Pieņemts: 25.07.2024.Stājas spēkā: 02.08.2024.Zaudē spēku: 01.01.2026.Tēma:  Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 148, 01.08.2024. OP numurs: 2024/148.26
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
353998
02.08.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"