Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta rīkojums Nr. 501

Rīgā 2024. gada 18. jūnijā (prot. Nr. 25 73. §)
Par Darba aizsardzības jomas attīstības plānu 2024.–2027. gadam

1. Apstiprināt Darba aizsardzības jomas attīstības plānu 2024.–2027. gadam (turpmāk – plāns).

2. Noteikt Labklājības ministriju par atbildīgo institūciju plāna īstenošanā.

3. Plānā norādītajām atbildīgajām institūcijām sadarbībā ar līdzatbildīgajām institūcijām nodrošināt plānā paredzēto pasākumu īstenošanu.

4. Rīgas Stradiņa universitātes aģentūrai "Darba drošības un vides veselības institūts" plānā paredzēto pasākumu īstenošanu nodrošināt atbilstoši Labklājības ministrijas speciālā budžeta apakšprogrammā 04.03.00 "Darba negadījumu speciālais budžets" paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem, ievērojot attiecīgā gada likumā par valsts budžetu un vidēja termiņa budžeta ietvaru noteikto finansējuma apmēru.

5. Papildu finansējums plānā paredzēto pasākumu īstenošanai Eiropas Savienības struktūrfondu projektu ietvaros tiks pieprasīts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā no budžeta resora "74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" 80.00.00 programmas "Nesadalītais finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai".

Ministru prezidentes, kultūras ministra pienākumu izpildītāja ‒ tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

Labklājības ministrs U. Augulis
(Ministru kabineta
2024. gada 18. jūnija
rīkojums Nr. 501)
DARBA aizsardzības jomas attīstības plāns 2024.–2027. gadam

Lietotie saīsinājumi

ESF – Eiropas Sociālais fonds

ESF+ – Eiropas Sociālais fonds Plus

LAĀB – Latvijas arodslimību ārstu biedrība

LBAS – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība

LDDK – Latvijas Darba devēju konfederācija

LM – Labklājības ministrija

MK – Ministru kabinets

RSU DDVVI – Rīgas Stradiņa universitātes aģentūra "Darba drošības un vides veselības institūts"

VDI – Valsts darba inspekcija

I. Plāna kopsavilkums

Darba aizsardzības jomas attīstības plāns 2024.–2027. gadam (turpmāk – plāns) ir īstermiņa politikas plānošanas dokuments, kas izstrādāts, lai noteiktu konkrētus pasākumus darba aizsardzības jomas turpmākai attīstībai, pamatojoties uz Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādnēm 2021.–2027. gadam1 (turpmāk – pamatnostādnes).

Plāns ir izstrādāts arī Valdības rīcības plāna2 16.1. pasākuma īstenošanai, kas paredz uzlabot sabiedrības informētību un izpratni par drošu un veselībai nekaitīgu darba vidi, izstrādājot un nosakot pasākumus vidēja termiņa darba aizsardzības jomas attīstības plānā, tādejādi nodrošinot sabiedrības (īpaši darba devēju un nodarbināto) informētību un izpratnes līmeņa paaugstināšanu par drošu un veselībai nekaitīgu darba vidi un veicinot preventīvās kultūras attīstību, kā arī samazinot nelaimes gadījumu darbā skaitu un arodslimību izplatību.

Viens no pamatnostādnēs noteiktajiem rīcības virzieniem paredz veicināt iekļaujošu darba tirgu ikvienam un kvalitatīvas darba vietas, atbalstot ilgtermiņa līdzdalību darba tirgū. Būtiska nozīme kvalitatīvu darba vietu nodrošināšanā ir atbilstošai nodarbināto veselības aizsardzībai un drošībai. Pamatnostādnēs ir identificēti šādi būtiskākie izaicinājumi, kas ir saistīti ar darba aizsardzības jomu:

1) salīdzinoši augsts letālo un smago nelaimes gadījumu darbā skaits;

2) arodslimību skaita pieaugums, tajā skaitā gados jaunākiem nodarbinātajiem;

3) pienācīga dažādās nodarbinātības formās nodarbināto tiesiskā aizsardzība un tiesiskā statusa noteikšana;

4) darba tirgus institūciju (tajā skaitā Valsts darba inspekcijas) nepietiekama veiktspēja reaģēt uz mainīgajiem apstākļiem.

Lai efektīvi risinātu jautājumus, kas saistīti ar minētajiem izaicinājumiem, pamatnostādnēs noteikts uzdevums – nodrošināt drošas darba vides, kvalitatīvu darba vietu un cienīga darba attīstību, tai skaitā:

1) paaugstinot sabiedrības, īpaši darba devēju, nodarbināto un darba aizsardzības speciālistu informētības un izpratnes līmeni par darba tiesību un darba aizsardzības jautājumiem (dažādās nodarbinātības formās) un veicinot preventīvās kultūras attīstību;

2) nodrošinot atbalstu uzņēmumiem, īpaši mikro un mazajiem uzņēmumiem, drošas un veselībai nekaitīgas darba vides izveidošanā;

3) veicinot arodslimību preventīvu novēršanu un arodslimību agrīnu diagnosticēšanu;

4) pilnveidojot nodarbināto tiesisko aizsardzību, viņu izpratni un zināšanas par darba tiesiskajām attiecībām, īpaši nestandarta/ jaunajās nodarbinātības formās strādājošiem.

Ar darba aizsardzības un darba tiesību jautājumiem ir saistīts arī pamatnostādnēs iekļautais rīcības virziens "Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pārvaldības stiprināšana" un uzdevums "Uzlabot augsti kvalificēta darbaspēka piesaisti sociālās aizsardzības un darba tirgus pakalpojumus administrējošās institūcijās un to veiktspējas pilnveidošanu", kas attiecas uz VDI veiktspēju un tādejādi arī uz efektīvu darba aizsardzības un darba tiesību prasību uzraudzību un kontroli.

Pamatnostādņu īstenošanai iepriekšējā periodā tika pieņemts Darba aizsardzības jomas attīstības plāns 2021.–2023. gadam3, kurā noteiktie pasākumi pamatā ir izpildīti. Šis plāns ir otrs secīgs plānošanas dokuments, kura mērķis ir turpināt īstenot pamatnostādnēs noteiktos rīcības virzienus, kā arī iepriekšējā plānā noteiktos pasākumus, ņemot vērā pašreizējās aktualitātes darba aizsardzības jomā gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā, tai skaitā psihoemocionālo riska faktoru izplatību, klimata pārmaiņu ietekmi un digitālajās platformās nodarbināto aizsardzību.

Sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumus darba aizsardzības jomā veic nepārtraukti, katru gadu izvērtējot aktualitātes. Informācijas padome, kurā ietilpst darba aizsardzības jomās kompetenti pārstāvji no LM, VDI, LBAS, LDDK un RSU DDVVI, katru gadu pieņem lēmumu par konkrētiem pasākumiem un informatīvo materiālu tēmām, kas īstenojami preventīvo pasākumu plāna ietvaros no Darba negadījumu speciālā budžeta. Ņemot vērā to, ka preventīvo pasākumu plāns ar sociālo partneru līdzdalību tiek izstrādāts katru gadu atbilstoši aktualitātēm, tajā tiks ietverti arī citi pasākumi papildus tiem, kas jau ir noteikti šajā plānā, jo īpaši attiecībā uz jautājumiem, kas prasa zinātnisku izvērtējumu vai inovatīvu pieeju, piemēram, attiecībā uz digitalizācijas jautājumiem, psihoemocionālajiem riskiem, vides izmaiņu ietekmi un gatavību iespējamām veselības jautājumu krīzēm.

Ievērojot to, ka darba aizsardzības jautājumi ir daudzšķautņaini un šobrīd tiek īstenotas arī citas iniciatīvas, kuras nav ietvertas šajā plānā, Labklājības ministrija turpinās diskusijas ar sociālajiem partneriem par iespējamiem pasākumiem darba aizsardzības regulējuma un sistēmas pilnveidei trīspusējā dialoga ietvaros, tai skaitā par jautājumiem saistībā ar obligāto veselības pārbaužu procesa digitalizāciju, arodslimību ārstu pieejamību, ar darba aizsardzību saistīto datu uzkrāšanu un analīzi, kā arī nodarbināto atbildību.

Iepriekšējā plāna īstenošanas periodā būtisks atbalsts darba aizsardzības prasību ieviešanā darba devējiem tika sniegts ESF projektā Nr. 7.3.1.0/16/I/001 "Darba drošības normatīvo aktu praktiskās ieviešanas un uzraudzības pilnveidošana", kas ir īstenots darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 7.3.1. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot darba drošību, it īpaši bīstamo nozaru uzņēmumos" ietvaros. No 2016. gada 4. marta līdz 2023. gada 31. decembrim minētā projekta ietvaros ir īstenota arī virkne citu pasākumu, kas ir vērsti uz nodarbināto drošības un veselības aizsardzības uzlabošanu un darba vides sakārtošanu atbilstoši darba aizsardzības un darba tiesību prasībām, kā arī uz VDI profesionālo spēju pilnveidi.

Ievērojot būtisko atbalstu, ko darba aizsardzības jomā iespējams iegūt, izmantojot ESF līdzekļus, arī šajā plānā ir iekļauti pasākumi, kurus īstenos ESF+ projektu ietvaros. Attiecīgi nākamajā plānošanas periodā ir paredzēts īstenot Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.3.3. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot visu darba meklētāju, jo īpaši jauniešu – it sevišķi, īstenojot Garantiju jauniešiem –, ilgstošo bezdarbnieku un darba tirgū nelabvēlīgā situācijā esošo grupu, un ekonomiski neaktīvo personu piekļuvi nodarbinātībai un aktivizācijas pasākumiem, kā arī veicinot pašnodarbinātību un sociālo ekonomiku" 4.3.3.5. pasākumu "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana" (turpmāk – 4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana") un 4.3.3.7. pasākumu "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana" (turpmāk – 4.3.3.7. pasākums "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana") projektus.

4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana" ir vērsts uz nodarbināto, jo īpaši uz darbspēju zaudēšanas riskam pakļauto un gados vecāko nodarbināto darba vides un darba apstākļu uzlabošanu, vienlaikus veicinot arī šo nodarbināto iesaisti veselības veicināšanas un uzlabošanas pasākumos ergonomisko un psihoemocionālo darba vides risku mazināšanai.

Ņemot vērā pašreizējās demogrāfiskās tendences, kas liecina par sabiedrības novecošanos un iedzīvotāju skaita samazināšanos, īpaši darbspējas vecumā, ir svarīgi nodrošināt visu aktīvo iedzīvotāju grupu iespējami produktīvāku un veselīgāku noturēšanos darba tirgū, ieskaitot ilgāka un labāka darba mūža un aktīvās novecošanās veicināšanu gados vecākām nodarbinātām personām. Tāpat pirmreizēji reģistrēto arodslimnieku skaits turpina pieaugt un visbiežāk arodslimības reģistrētas vecumā no 55 līdz 64 gadiem. Jāatzīmē, ka aizvien aktuālāki ir ergonomiskie un psihoemocionālie darba vides riska faktori un visbiežāk reģistrē un visstraujāk pieaug skeleta, muskuļu un saistaudu arodslimības.

Plānojot un īstenojot plānā minētos atbalsta pasākumus, tiks veikts izvērtējums no komercdarbības atbalsta viedokļa, nepieciešamības gadījumā nodrošinot attiecīgo atbalsta pasākumu atbilstību komercdarbības atbalsta kontroles regulējumam.

Savukārt 4.3.3.7. pasākums "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana" ir vērsts uz VDI kontroles un uzraudzības procesu modernizēšanu, mūsdienīgu uz informācijas tehnoloģiju risinājumiem balstītu darba metožu attīstību, VDI nodarbināto veiktspējas uzlabošanu, kā arī sabiedrības, īpaši, darba devēju un nodarbināto kvalitatīvu konsultēšanu par darba tiesību un darba aizsardzības jautājumos.

RSU DDVVI plānā paredzēto pasākumu īstenošanu ir paredzēts nodrošināt Labklājības ministrijas speciālā budžeta apakšprogrammai 04.03.00 "Darba negadījumu speciālais budžets" piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros, ievērojot attiecīgā gada likumā par valsts budžetu un vidēja termiņa budžeta ietvaru paredzētā finansējuma apmēru.

Papildu finansējums plānā paredzēto pasākumu īstenošanai tiks pieprasīts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā no budžeta resora "74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" budžeta programmas 80.00.00 "Nesadalītais finansējums ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai".

II. Esošās situācijas raksturojums

Situācijas raksturojums darba aizsardzības jomā ir iekļauts pamatnostādņu 2. pielikumā, kas kopumā joprojām ir aktuāls.

Darba aizsardzības jomas attīstības plāna 2021.–2023. gadam ietvaros pamatā veiksmīgi ir īstenoti noteiktie pasākumi – izstrādāti informatīvie materiāli, videomateriāli, īstenoti semināri, kampaņas un citi pasākumi sabiedrības informēšanai par dažādiem darba aizsardzības jautājumiem, kā arī darba aizsardzības speciālistu un arodslimību ārstu zināšanu pilnveidei. Vienlaikus ir sniegts atbalsts darba devējiem, nodrošinot konsultācijas un apmācības, kā arī izstrādājot darba vides riska novērtēšanas rīkus (OIRA). Īstenojot pasākumus, īpaša uzmanība ir veltīta šobrīd aktuālajiem jautājumiem darba vidē, tai skaitā muskuļu-skeleta sistēmas slimību profilaksei, psihoemocionālajiem riskiem, aizsardzībai pret ķīmisko vielu iedarbību, kā arī nestandarta/ jaunajās nodarbinātības formām. Valsts darba inspekcijas veiktspējas pilnveidošanai organizētas inspektoru apmācības, izstrādāti apmācību moduļi, īstenoti semināri un konference.

Plāna ietvaros ir paredzēts turpināt jau iepriekšējā periodā uzsāktos pasākumus, vienlaikus ir paredzēti arī jauni pasākumi, ņemot vērā aktuālo situāciju. Plānā iekļautie pasākumi atbilst Eiropas Savienības līmenī noteiktajām prioritātēm un aktualitātēm, kas noteiktas Eiropas Savienības drošības un veselības aizsardzības stratēģiskajā ietvarā 2021.–2027. gadam, kur noteikti šādi būtiskākie mērķi darba aizsardzības jomā: 1) prognozēt un pārvaldīt pārmaiņas jaunajā darba pasaulē, ko izraisa vides, digitalizācijas un demogrāfijas izmaiņas; 2) pilnveidot nelaimes gadījumu darbā un arodslimību prevenciju; 3) paaugstināt gatavību turpmākajām iespējamajām veselības jautājumu krīzēm.4

III. Plāna ietvaros īstenojamie pasākumi

Plāna mērķisNodrošināt drošu un veselībai nekaitīgu darba vidi un veicināt nodarbināto darba mūža pagarināšanos.
Politikas rezultāts/-i un rezultatīvais rādītājs/-iPolitikas rezultāts: Veicināta iekļaujoša, līdztiesīga un kvalitatīva darba tirgus attīstība.

Rezultatīvais rādītājs: Smagos nelaimes gadījumos darbā cietušo un letālos nelaimes gadījumos darbā bojā gājušo kopējais skaits uz 100 000 nodarbinātajiem (2019. gadā 31,7; 2024. gadā – 29; 2027. gadā – 28,5).

1. Rīcības virziensIekļaujošs darba tirgus ikvienam un kvalitatīvas darba vietas, atbalstot ilgtermiņa līdzdalību darba tirgū.
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
Uzdevums Nr. 1. Paaugstināt sabiedrības, īpaši darba devēju, nodarbināto un darba aizsardzības speciālistu informētības un izpratnes līmeni par darba tiesību un darba aizsardzības jautājumiem (dažādās nodarbinātības formās) un veicināt preventīvās kultūras attīstību
1.1.Sabiedrības informēšana par darba aizsardzības jautājumiem ar īsu videopadomu un filmu palīdzībuIedzīvotāji, īpaši nodarbinātie, izglītoti par dažādiem darba aizsardzības jautājumiemIzveidoti 16 videomateriāli, ievietoti interneta vidē, sociālajos tīklosRSU DDVVILM, VDI2027. gada IV ceturksnis
1.2.Sabiedrības informēšana par aktuālām darba aizsardzības tēmām, diskutējot ar attiecīgās jomas ekspertiem.Darba devēji, darba aizsardzības speciālisti un citi ar darba aizsardzības jautājumiem saistīti speciālisti informēti par aktuāliem darba aizsardzības jautājumiem tiešsaistes diskusijās ar viedokļu apmaiņu.Īstenoti 32 filmēti audio / video raidieraksti, pieejami raidierakstu vietnēsRSU DDVVILM, VDI2027. gada IV ceturksnis
1.3.Darba devēju un nodarbināto informēšana, izstrādājot jaunus un aktualizējot jau esošos informatīvos materiālus par dažādiem aktuāliem darba aizsardzības jautājumiem (tai skaitā par muskuļu-skeleta sistēmas slimību profilaksi, psihoemocionālajiem riskiem, klimata izmaiņu ietekmi, digitalizācijas jautājumiem, aizsardzību pret ķīmiskajām vielām, u.c.)Darba devēji un nodarbinātie informēti par dažādiem darba aizsardzības jautājumiem, tajā skaitā par aktuālajiem darba vides riska faktoriemIzstrādāti un izplatīti 40 informatīvie materiāli, ievietoti interneta vidēRSU DDVVILM, VDI2027. gada IV ceturksnis
1.4.Ar uzņēmuma darba aizsardzības sistēmas izveidi un uzturēšanu saistīto personu informēšana semināros (tai skaitā par psihoemocionālajiem riskiem (vardarbības risks, tai skaitā seksuāla uzmākšanās), klimata pārmaiņu ietekmi, tehnoloģiju attīstību, dažādu nozaru specifiskajiem riskiem u.c.)Darba aizsardzības speciālisti un citas ar uzņēmuma darba aizsardzības sistēmas izveidi un uzturēšanu saistītās personas informētas par aktuāliem darba aizsardzības jautājumiemĪstenoti 200 semināri, kuros apmācīti 1500 dalībniekuRSU DDVVILM, VDI2027. gada IV ceturksnis
1.5.Informatīvo kampaņu īstenošana par darba aizsardzības preventīvās kultūras iedzīvināšanu, īpaši attiecībā uz bērnu un jauniešu auditorijuVērsta bērnu un jauniešu uzmanība uz kādu konkrētu riska faktoru vai aspektu, sniedzot praktisku informācijuĪstenotas 4 informatīvas kampaņas (katru gadu 1 kampaņa), ievietojot informāciju interneta vidē, izstrādājot materiālus un padomus dažādos formātosRSU DDVVILM, VDI2027. gada IV ceturksnis
1.6.Mācības un izglītojoši pasākumi par darba vides un apstākļu uzlabošanu, tai skaitā par pareizām darba metodēm un ergonomiskas darba vietas iekārtošanu un metodikas piemērošanuDarba devēji, nodarbinātie un plašāka sabiedrība informēti par aktuāliem darba aizsardzības un darba tiesību jautājumiemOrganizēti 102 informatīvi pasākumiNVARSU DDVVI2027. gada IV ceturksnis
1.7.Sabiedrības izpratnes veidošanas pasākumi par ilgāka un labāka darba mūža jautājumiem un darbspēju saglabāšanuSabiedrība informēta par ilgāka un labāka darba mūža jautājumiem un darbspēju saglabāšanuĪstenots 31 pasākums (semināri, konference, informatīvās kampaņas)NVALM2027. gada IV ceturksnis
1.8.Izglītojošas aktivitātes tādu profesionālo izglītības iestāžu, kuras sniedz izglītību bīstamajās nozarēs3, audzēkņiem - diskusijas, spēles, konkursi u.c. formas aktivitātes, kas uzrunātu mērķauditorijuProfesionālo izglītības iestāžu, kuras sniedz izglītību bīstamajās nozarēs, audzēkņi informēti par darba tiesību un darba aizsardzības jautājumiemOrganizēti 50 pasākumiNVALBAS2027. gada IV ceturksnis
1.9.Informatīvo kampaņu īstenošana par aktuāliem darba vides riska faktoriem un citiem darba aizsardzības aspektiemVērsta sabiedrības uzmanība uz kādu konkrētu riska faktoru vai aspektu, sniedzot praktisku informācijuĪstenotas 2 informatīvas kampaņas, ievietojot informāciju interneta vidē, izstrādājot materiālus un padomus dažādos formātosVDILM2027. gada IV ceturksnis
Uzdevums Nr. 2. Nodrošināt atbalstu uzņēmumiem, īpaši mikro un mazajiem uzņēmumiem, drošas un veselībai nekaitīgas darba vides izveidošanā.
2.1.Konsultatīvais atbalsts darba devējiem par darba aizsardzības, darba tiesību, nediskriminācijas, ilgāka un labāka darba mūža veicināšanas jautājumiem, īpašu uzmanību pievēršot darba organizācijas psihoemocionālajiem aspektiem uzņēmumos un pasākumiem nodarbināto psihoemocionālo risku prevencijai un novēršanai.Darba devēji saņēmuši ekspertu sniegtās konsultācijasNodrošinātas 800 konsultācijasNVALDDK2027. gada IV ceturksnis
2.2.Konsultatīvais atbalsts nodarbinātajiem par darba aizsardzības (tai skaitā par darba vides risku prevenciju, īpaši attiecībā uz psihoemocionālajiem riskiem darba vietā), darba tiesību, tostarp darba strīdu praktisku risināšanu, kā arī par nediskriminācijas, ilgāka un labāka darba mūža veicināšanas jautājumiemNodarbinātie saņēmuši ekspertu sniegtās konsultācijasNodrošinātas 1974 konsultācijasNVALBAS2027. gada IV ceturksnis
2.3.Atbalsts uzņēmumiem darba vietu pielāgošanai un darba procesu uzlabošanaiUzņēmumi saņēmuši atbalstu ergonomisko un psihoemocinālo darba vides risku prevencijai (kolektīvie un individuālie aizsardzības līdzekļi)Pielāgotas un uzlabotas 2300 darbavietas 800 uzņēmumosNVALM2027. gada IV ceturksnis
2.4.Mācību ekskursijas darba devējiem uz uzņēmumiem, kuros ieviesta labā prakse darba aizsardzības prasību ievērošanaiDarba devēji iepazinušies ar labo praksi un paaugstinājusies darba devēju motivācija darba aizsardzības prasību ieviešanāOrganizētas 24 ekskursijas, katrā apmācot 15 darba devējus vai viņu pārstāvjusNVALM, LDDK2027. gada IV ceturksnis
Uzdevums Nr. 3. Veicināt arodslimību preventīvu novēršanu un arodslimību agrīnu diagnosticēšanu.
3.1.Padziļinātas un specifiskas informācijas par aktuāliem arodslimību jautājumiem nodrošināšana arodveselības un arodslimību ārstiemArodveselības un arodslimību ārsti informēti par aktuāliem un specifiskiem arodveselības jautājumiem, īpaši attiecībā uz aktuālu arodslimību profilaksi, agrīnu diagnostiku un ārstēšanu un rehabilitācijuOrganizētas 8 Latvijas arodslimību ārstu biedrības konferencesRSU DDVVILM, LAĀB2027. gada IV ceturksnis
3.2.Nodrošināts atbalsts veselības uzlabošanas pasākumiem nodarbinātajiem (45+)Nodarbinātie vecumā virs 45 gadiem saņēmuši atbalstu veselības uzlabošanas pasākumiem (fizioterapeita, uztura speciālista u.c. ārstu konsultācijas, fiziskā vingrošana, masāžas u.c.)Sniegts atbalsts veselības uzlabošanas pasākumiem
1980 nodarbi-
nātajiem
NVALM2027. gada IV ceturksnis
Uzdevums Nr. 4. Pilnveidot nodarbināto tiesisko aizsardzību, viņu izpratni un zināšanas par darba tiesiskajām attiecībām, īpaši nestandarta/ jaunajās nodarbinātības formās strādājošiem.
4.1.Informatīvo materiālu izstrāde par darba aizsardzības prasību nodrošināšanu platformu darbāDigitālās platformas saņēmušas informāciju par darba aizsardzības jautājumiemIzstrādāts 1 informatīvais materiāls un ievietots interneta vidēRSU DDVVILM, VDI2027. gada IV ceturksnis
4.2.Informatīvi izglītojošu pasākumu organizēšana par darba aizsardzības jautājumiem dažādās nodarbinātības formās (piemēram, attālinātais darbs, platformu darbs)Darba devēji, nodarbinātie un darba aizsardzības speciālisti informēti par darba aizsardzības prasību īstenošanu dažādās nodarbinātības formāsOrganizēti 3 semināriRSU DDVVILM, VDI2027. gada IV ceturksnis
2. Rīcības virziensSociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pārvaldības stiprināšana
Uzdevums Nr. 5. Uzlabot augsti kvalificēta darbaspēka piesaisti Valsts darba inspekcijā un tā veiktspējas pilnveidošanu
5.1.VDI inspektoru apmācības preventīvā darba veikšanai uzņēmumos (speciālu apmācību moduļu izstrāde, aktualizācija un apmācība)VDI inspektori apmācīti apmācību moduļu ietvarosAktualizēti 22 apmācību moduļi, īstenotas 48 inspektoru mācībasVDILM2027. gada IV ceturksnis
5.2.VDI darbinieku pieredzes apmaiņa un apmācības Baltijas valstīsVDI inspektori ieguvuši pieredzi par darba tiesību un darba aizsardzības uzraudzības praksi Baltijas valstīsOrganizēts 1 Baltijas valstu inspektoru pieredzes apmaiņas seminārs Latvijā, nodrošināta dalība 3 pieredzes apmaiņas pasākumos Lietuvā un IgaunijāVDILM2027. gada IV ceturksnis
5.3.Starptautiskas konferences organizēšana Latvijā labās prakses un pieredzes apmaiņaiVDI inspektori papildinājuši pieredzi par aktuāliem darba tiesību un darba aizsardzības jautājumiemOrganizētas 2 konferences labās prakses un pieredzes apmaiņaiVDILM2027. gada IV ceturksnis
5.4.VDI nodarbināto iekšējās mācību platformas izstrādeIzveidota jauno un esošo VDI inspektoru digitālā mācību platforma darba tiesību un darba aizsardzības jautājumu apgūšanaiIzstrādāta 1 mācību platformaVDILM2027. gada IV ceturksnis
5.5.VDI konsultāciju kvalitātes novērtēšanas rīka izstrādeVDI saņēmuši sabiedrības atgriezenisko saiti par sniegtajām konsultācijām kvalitātes uzlabošanaiIzstrādāts 1 konsultāciju kvalitātes rīksVDILM2026. gada IV ceturksnis

IV. Teritoriālā perspektīva

Darba aizsardzības politika tiks īstenota visā Latvijas teritorijā un attieksies uz visiem Latvijas uzņēmumiem un tajos nodarbinātajiem. Plānā noteiktos uzdevumus un pasākumus ir paredzēts īstenot gan Rīgā, gan reģionos. Vairums pasākumu sabiedrības informētības paaugstināšanai (informatīvie materiāli, semināri u.c.) būs pieejami interneta vidē, tādejādi izmantojami neatkarīgi no personas atrašanās vietas.

V. Ietekmes novērtējums uz valsts un pašvaldību budžetu

Plāna īstenošanai ir paredzēts izmantot finanšu resursus no valsts budžeta, tai skaitā no Darba negadījumu speciālā budžeta, kā arī no Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.3.3. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot visu darba meklētāju, jo īpaši jauniešu – it sevišķi, īstenojot Garantiju jauniešiem –, ilgstošo bezdarbnieku un darba tirgū nelabvēlīgā situācijā esošo grupu, un ekonomiski neaktīvo personu piekļuvi nodarbinātībai un aktivizācijas pasākumiem, kā arī veicinot pašnodarbinātību un sociālo ekonomiku" 4.3.3.5. pasākumu "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana" un 4.3.3.7. pasākumu "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana" projektu finansējuma.

4.3.3.5. pasākuma "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana" ietvaros plānotais un pieejamais kopējais attiecināmais finansējums līdz 2029. gada 31. decembrim ir 12 852 385 euro apmērā, tai skaitā ESF+ finansējums 10 924 527 euro apmērā un valsts budžeta līdzfinansējums 1 927 858 euro apmērā. 4.3.3.7. pasākuma "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana" plānotais un pieejamais kopējais attiecināmais finansējums līdz 2029. gada 31. decembrim ir 4 999 999 euro apmērā, tai skaitā ESF+ finansējums 4 249 999 euro apmērā un valsts budžeta līdzfinansējums 750 000 euro apmērā.

Plānā iekļauto uzdevumu īstenošanai norādītais finansējums ir indikatīvs. Papildu finansējums plānā paredzēto pasākumu īstenošanai tiks pieprasīts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā no budžeta resora "74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" budžeta programmas 80.00.00 "Nesadalītais finansējums ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai".

Kopsavilkums par plānā iekļauto uzdevumu īstenošanai nepieciešamo valsts un pašvaldību budžeta finansējumu

Budžeta resors;
budžeta programmas (apakšprogrammas) kods un nosaukums
Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā plānotais finansējums (euro)Nepieciešamais papildu finansējums (euro)Pasākuma īstenošanas gads
2024202520262024202520262027 
Finansējums Plāna realizācijai kopā58 39758 99758 99763 3731 054 1471 733 9681 975 1182024-2027
tai skaitā šādos resoros:        
18. LM58 39758 99758 99763 3731 054 1471 733 9681 975 1182024-2027
63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)00063 3731 054 1471 733 9681 975 1182024-2027
Sociālās apdrošināšanas speciālais budžets (apakšprogrammas 04.03.00 "Darba negadījumu speciālais budžets" ietvaros finansējums RSU DDVVI)58 39758 99758 99700002024-2027
Finansējuma sadalījums atbilstoši Plāna pasākumiem
Uzde-
vuma nr.
PasākumsBudžeta resors; budžeta programmas (apakšprogrammas) kods un nosaukumsVidēja termiņa budžeta ietvara likumā plānotais finansējums (euro)Nepieciešamais papildu finansējums (euro)Pasākuma īstenošanas gads
2024202520262024202520262027 
1.Paaugstināt sabiedrības, īpaši darba devēju, nodarbināto un darba aizsardzības speciālistu informētības un izpratnes līmeni par darba tiesību un darba aizsardzības jautājumiem (dažādās nodarbinātības formās) un veicināt preventīvās kultūras attīstību.18. LM56 19756 19756 19714 348440 991213 817437 6672024-2027
  63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)00014 348440 991213 817437 667 
  Sociālās apdrošināšanas speciālais budžets (apakšprogrammas 04.03.00 "Darba negadījumu speciālais budžets" ietvaros finansējums RSU DDVVI)56 19756 19756 1970000 
1.1.Sabiedrības informēšana par darba aizsardzības jautājumiem ar īsu videopadomu un filmu palīdzību18. LM

04.03.00 SB apakšprogramma "Darba negadījumu speciālais budžets"

93979397939700002024 -2027
1.2.Sabiedrības informēšana par aktuālām darba aizsardzības tēmām, diskutējot ar attiecīgās jomas ekspertiem.18. LM

04.03.00 SB apakšprogramma "Darba negadījumu speciālais budžets"

30003000300000002024 -2027
1.3.Darba devēju un nodarbināto informēšana, izstrādājot jaunus un aktualizējot jau esošos informatīvos materiālus par dažādiem aktuāliem darba aizsardzības jautājumiem (tai skaitā par muskuļu-skeleta sistēmas slimību profilaksi, psihoemocionālajiem riskiem, klimata izmaiņu ietekmi. aizsardzību pret ķīmiskajām vielām, u.c.)18. LM

04.03.00 SB apakšprogramma "Darba negadījumu speciālais budžets"

80008000800000002024-2027
1.4.Ar uzņēmuma darba aizsardzības sistēmas izveidi un uzturēšanu saistīto personu informēšana semināros (tai skaitā par psihoemocionālajiem riskiem (vardarbības risks), klimata pārmaiņu ietekmi, tehnoloģiju attīstību, dažādu nozaru specifiskajiem riskiem u.c.)18. LM

04.03.00 SB apakšprogramma "Darba negadījumu speciālais budžets

25 80025 80025 80000002024-2027
1.5.Informatīvo kampaņu īstenošana par darba aizsardzības preventīvās kultūras iedzīvināšanu, īpaši attiecībā uz bērnu un jauniešu auditoriju18. LM

04.03.00 SB apakšprogramma "Darba negadījumu speciālais budžets

10 00010 00010 00000002024-2027
1.6.Mācības un izglītojoši pasākumi par darba vides un apstākļu uzlabošanu, tai skaitā par pareizām darba metodēm un ergonomiskas darba vietas iekārtošanu un metodikas piemērošanu18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana
(2021-2027)

4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana"

000022 68032 40032 4002024-2027
1.7.Sabiedrības izpratnes veidošanas pasākumi par ilgāka un labāka darba mūža jautājumiem un darbspēju saglabāšanu18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana
(2021-2027)

4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana"

0000180 113167 069167 0692024-2027
1.8.Izglītojošas aktivitātes tādu profesionālo izglītības iestāžu, kuras sniedz izglītību bīstamajās nozarēs, audzēkņiem - diskusijas, spēles, konkursi u.c. formas aktivitātes, kas uzrunātu mērķauditoriju18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana
(2021-2027)

4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana"

00014 34814 34814 34814 3482024-2027
1.9.Informatīvo kampaņu īstenošana par aktuāliem darba vides riska faktoriem un citiem darba aizsardzības aspektiem18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.7. pasākums "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana"

0000223 8500223 8502024-2027
2.Nodrošināt atbalstu uzņēmumiem, īpaši mikro un mazajiem uzņēmumiem, drošas un veselībai nekaitīgas darba vides izveidošanā18. LM0000234 320904 320904 3202024-2027
  63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)0000234 320904 320904 320 
2.1.Konsultatīvais atbalsts darba devējiem par darba aizsardzības, darba tiesību, nediskriminācijas, ilgāka un labāka darba mūža veicināšanas jautājumiem, īpašu uzmanību pievēršot darba organizācijas psihoemocionālajiem aspektiem uzņēmumos un pasākumiem nodarbināto psihoemocionālo risku prevencijai un novēršanai.18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana"

*******2024-2027
2.2.Konsultatīvais atbalsts nodarbinātajiem par darba aizsardzības (tai skaitā par darba vides risku prevenciju, īpaši attiecībā uz psihoemocionālajiem riskiem darba vietā), darba tiesību, tostarp darba strīdu praktisku risināšanu, kā arī par nediskriminācijas, ilgāka un labāka darba mūža veicināšanas jautājumiem18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana"

*******2024-2027
2.3.Atbalsts uzņēmumiem darba vietu pielāgošanai un darba procesu uzlabošanai18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana"

0000230 000900 000900 0002025-2027
2.4.Mācību ekskursijas darba devējiem uz uzņēmumiem, kuros ieviesta labā prakse darba aizsardzības prasību ievērošanai18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana"

00004320432043202025-2027
3.Veicināt arodslimību preventīvu novēršanu un arodslimību agrīnu diagnosticēšanu.18. LM2 2002 2002 2000177 500370 000442 5002024-2027
  63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)0000177 500370 000442 500 
  Sociālās apdrošināšanas speciālais budžets (apakšprogrammas 04.03.00 "Darba negadījumu speciālais budžets" ietvaros finansējums RSU DDVVI)2 2002 2002 2000000 
3.1.Padziļinātas un specifiskas informācijas par aktuāliem arodslimību jautājumiem nodrošināšana arodveselības un arodslimību ārstiem18. LM

04.03.00 SB apakšprogramma "Darba negadījumu speciālais budžets

22002200220000002024-2027
3.2.Nodrošināts atbalsts veselības uzlabošanas pasākumiem nodarbinātajiem (45+)18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.5. pasākums "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana"

0000177 500370 000442 5002025-2027
4.Pilnveidot nodarbināto tiesisko aizsardzību, viņu izpratni un zināšanas par darba tiesiskajām attiecībām, īpaši nestandarta/ jaunajās nodarbinātības formās strādājošiem.18. LM060060000002024-2027
  63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)0000000 
  Sociālās apdrošināšanas speciālais budžets (apakšprogrammas 04.03.00 "Darba negadījumu speciālais budžets" ietvaros finansējums RSU DDVVI)06006000000 
4.1.Informatīvo materiālu izstrāde par darba aizsardzības prasību nodrošināšanu platformu darbā18. LM

04.03.00 SB apakšprogramma "Darba negadījumu speciālais budžets

00000002026-2027
4.2.Informatīvi izglītojošu pasākumu organizēšana par darba aizsardzības jautājumiem dažādās nodarbinātības formās (piemēram, attālinātais darbs, platformu darbs)18. LM

04.03.00 SB apakšprogramma "Darba negadījumu speciālais budžets

060060000002025-2027
5.Uzlabot augsti kvalificēta darbaspēka piesaisti Valsts darba inspekcijā un tā veiktspējas pilnveidošanu.18. LM00049 025201 336245 831190 6312024-2027
  63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)00049 025201 336245 831190 631 
5.1.VDI inspektoru apmācības preventīvā darba veikšanai uzņēmumos (speciālu apmācību moduļu izstrāde, aktualizācija un apmācība)18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.7. pasākums "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana"

00044 025104 53682 63182 6312024-2027
5.2.VDI darbinieku pieredzes apmaiņa un apmācības Baltijas valstīs18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.7. pasākums "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana"

000500030 000500050002024-2027
5.3.Starptautiskas konferences organizēšana Latvijā labās prakses un pieredzes apmaiņai18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.7. pasākums "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana"

000050 000050 0002024-2027
5.4.VDI nodarbināto iekšējās mācību platformas izstrāde18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.7. pasākums "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana"

00004000107 00053 0002024-2027
5.5.VDI konsultāciju kvalitātes novērtēšanas rīka izstrāde18. LM

63.08.00 Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

4.3.3.7. pasākums "Valsts darba inspekcijas veiktspējas stiprināšana un pakalpojumu modernizēšana"

000012 80051 20002024-2026

* Plāna izstrādes laikā nav iespējams izdalīt konkrētu finansējumu minētajiem pasākumiem – ekspertu konsultāciju finansējumu nodrošinās no sadarbības partneriem (LDDK un LBAS) piešķirtā finansējuma atlīdzībai 4.3.3.5. pasākuma "Ilgāka un labāka darba mūža veicināšana" ietvaros.


1 Ministru kabineta 2021. gada 1. septembra rīkojums Nr. 616 "Par Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādnēm 2021.–2027. gadam"

2 MK 2024. gada 20. janvāra rīkojums Nr. 55 "Par Valdības rīcības plānu Deklarācijas par Evikas Siliņas vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanai""

3 MK 2021. gada 17. augusta rīkojums Nr. 579 "Par Darba aizsardzības jomas attīstības plānu 2021.–2023. gadam"

4 Komisijas 2021. gada 28. jūnija Paziņojums Eiropas Parlamentam, Padomei, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejai un Reģionu komitejai (COM(2021) 323 final) "ES drošības un veselības darbā stratēģiskais ietvars 2021.–2027. gadam. Drošība un veselība darbā mainīgajā darba pasaulē"

5 MK 2005. gada 8. februāra noteikumos Nr. 99 "Noteikumi par komercdarbības veidiem, kuros darba devējs iesaista kompetentu institūciju" minētie komercdarbības veidi

Labklājības ministrs U. Augulis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Darba aizsardzības jomas attīstības plānu 2024.–2027. gadam Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 501Pieņemts: 18.06.2024.Stājas spēkā: 18.06.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 120, 21.06.2024. OP numurs: 2024/120.19
Politikas plānošanas dokuments Nosaukums: Par Darba aizsardzības jomas attīstības plānu 2024.-2027. gadam Veids: plānsPolitikas joma: Nodarbinātības un sociālā politika; Darba politika; Darba aizsardzība Atbildīgā iestāde: Labklājības ministrija
Saistītie dokumenti
  • Saistītais politikas plānošanas dokuments
  • Protokols
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
352926
18.06.2024
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"