Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 26

Siguldā 2024. gada 23. maijā
Par juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā
Apstiprināti ar
Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 23. maija lēmumu (prot. Nr. 9, 9. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā juridiskas personas (turpmāk tekstā – ierosinātājs) var ierosināt Siguldas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā esošo infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas (t.sk. remontdarbu) darbu līdzfinansēšanu, saskaņā ar Siguldas novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, Siguldas novada Attīstības programmu, Teritorijas plānojumu un Siguldas novada pašvaldības domes lēmumiem.

2. Noteikumi nav piemērojami teritorijai, kurai izstrādāts detālplānojums.

3. Pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts būvdarbu (tai skaitā lietus ūdens kanalizācijas) izmaksu segšanai un nav attiecināms uz projektēšanas dokumentu sagatavošanu.

4. Infrastruktūras objekta būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu būvuzraudzība un autoruzraudzība tiek finansēta no ierosinātāja finanšu līdzekļiem.

5. Līdzfinansējums netiek piešķirts tādu stāvlaukumu būvniecībai, pārbūvei vai atjaunošanai, kuri paredzēti izmantošanai komercdarbībā.

II. Infrastruktūras objektu līdzfinansēšanas kārtība

6. Ierosinātājam ir tiesības rakstveidā ierosināt atsevišķu:

6.1. publiskā lietošanā esošu, privāto iebraucamo ceļu, pagalmu un stāvlaukumu būvniecību pie daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kas nodotas ekspluatācijā līdz Siguldas novada izveidošanas brīdim 2003. gada 1. jūnijā, un, uz iesnieguma iesniegšanas brīdi kopējais nodokļa parāds par attiecīgajā daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā esošajām telpu grupām, piesaistītajām palīgēkām un zemesgabalu nepārsniedz 15 % no taksācijas gadam kopējās aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas;

6.2. publiskā lietošanā esošu, privāto iebraucamo ceļu, pagalmu un stāvlaukumu pārbūves vai atjaunošanas darbus pie daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kuras nodotas ekspluatācijā pēc Siguldas novada izveidošanas brīža 2003. gada 1. jūnijā, un, uz iesnieguma iesniegšanas brīdi kopējais nodokļa parāds par attiecīgajā daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā esošajām telpu grupām, piesaistītajām palīgēkām un zemesgabalu nepārsniedz 15 % no taksācijas gadam kopējās aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas.

7. Pašvaldības līdzfinansējuma apmērs infrastruktūras objekta būvniecības, pārbūves vai atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā tiek noteikts:

7.1. 50 % apmērā no faktiskajām izmaksām, ja infrastruktūras objektu izmanto vienas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas iedzīvotāji;

7.2. 70 % apmērā no faktiskajām izmaksām, ja infrastruktūras objektu izmanto vismaz divu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotāji;

7.3. 90 % apmērā no faktiskajām izmaksām, ja infrastruktūras objektu izmanto trīs vai vairāk daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotāji.

Faktisko izmaksu un Pašvaldības līdzfinansējuma starpību sedz ierosinātājs.

8. Pašvaldības maksimālā kopējā līdzfinansējuma summa viena infrastruktūras objekta būvniecībai, pārbūvei vai atjaunošanai tiek noteikta ne vairāk kā 100 000 euro, ņemot vērā Noteikumu 7. punktā noteikto procentuālo sadalījumu.

9. Līdzfinansējumu infrastruktūras objektu būvniecībai, pārbūvei vai atjaunošanai piešķir Pašvaldības apstiprinātā budžeta ietvaros un finansiālo iespēju robežās.

10. Lai ierosinātu infrastruktūras objektu līdzfinansēšanu, ierosinātājs līdz kārtējā gada 1. oktobrim iesniedz Pašvaldībai izskatīšanai rakstisku iesniegumu un atkarībā no Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka vispārīgos būvnoteikumus, noteiktās inženierbūvju grupas un būvniecības veida:

10.1. būvprojektu (ar tajā iekļautu ekonomisko daļu) un būvatļauju ar atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi;

10.2. paskaidrojuma rakstu ar Būvvaldes atzīmi par būvniecības ieceres akceptu un tāmi saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu, kas nosaka būvizmaksu noteikšanas kārtību, prasībām.

11. Iesniegumu, un tam pievienojamos dokumentus ierosinātājs var:

11.1. iesniegt personīgi Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas centros;

11.2. sūtīt pa pastu uz adresi Pils iela 16, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150;

11.3. iesniegt ar drošu elektronisko parakstu, sūtot uz e-pastu pasts@sigulda.lv;

11.4. sūtīt izmantojot Pašvaldības oficiālo elektronisko adresi (e-adrese).

12. Pašvaldības atbildīgais speciālists iesniegumu reģistrē pieteikumu reģistrā, 15 (piecpadsmit) darba dienu laikā izvērtē to atbilstību Noteikumu prasībām un sagatavo lēmumprojektu par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atbildi ierosinātājam par iesnieguma neatbilstību Noteikumu prasībām, norādot atteikuma iemeslu.

13. Pašvaldības domes Finanšu komiteja virza izskatīšanai Domes sēdē lēmuma projektus par nepieciešamā līdzfinansējuma piešķiršanu un iekļaušanu nākamā gada budžetā.

14. Lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu pieņem Pašvaldības dome. Līdzfinansējumu piešķir Pašvaldības budžetā paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros, iesniegumu saņemšanas secībā.

15. Ja Pašvaldības domes sēdē tiek pieņemts lēmums par infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves vai atjaunošanas darbiem, ar ierosinātāju tiek noslēgts līdzfinansēšanas līgums par līdzfinansējuma summu, projekta realizācijas kārtību, un Pašvaldība veic iepirkuma procedūru.

16. Gadījumā, ja pēc iepirkuma procedūras veikšanas piedāvātā līgumcena būvniecības, pārbūves vai atjaunošanas darbiem ir mazāka nekā Pašvaldības domes lēmumā un līdzfinansēšanas līgumā noteikts, Pašvaldības līdzfinansējuma daļa tiek proporcionāli samazināta. Savukārt gadījumā, ja pēc iepirkumu procedūras veikšanas noskaidrojas, ka būvniecības, pārbūves vai atjaunošanas darbu piedāvātā līgumcena ir lielāka nekā Pašvaldības domes lēmumā un līdzfinansēšanas līgumā paredzēts, izmaksu starpību sedz ierosinātājs.

17. Pēc iepirkuma procedūras pabeigšanas Pašvaldība un ierosinātājs noslēdz vienošanos pie līdzfinansēšanas līguma, ar kuru tiek precizētas līdzfinansējuma summas, un ierosinātājs ieskaita savu līdzfinansējuma daļu Pašvaldības budžetā.

18. Pēc līdzfinansējuma daļas saņemšanas no ierosinātāja Pašvaldība slēdz līgumu ar iepirkumu procedūrā uzvarējušo pretendentu par infrastruktūras objekta būvniecību, pārbūvi vai atjaunošanu.

19. Ja līdz nākamā gada 1. jūnijam ar ierosinātāju netiek noslēgts līdzfinansēšanas līgums saskaņā ar Noteikumu 15. punktu, uz šo Pašvaldības budžetā paredzēto līdzfinansējumu var pretendēt kārtējā gada ierosinātāji ierosinājumu iesniegšanas secībā.

20. Ja līdz nākamā gada 1. jūnijam budžeta grozīšanas rezultātā līdzfinansējuma sadaļa tiek palielināta, uz šo līdzfinansējumu var pretendēt kārtējā gada ierosinātāji iesnieguma iesniegšanas secībā.

III. Nobeiguma jautājumi

21. Atzīt par spēku zaudējušiem Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 14. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 16 "Par fizisku un juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā".

22. Iesniegumi, kurus ierosinātājs iesniedzis līdz šo Noteikumu spēkā stāšanās dienai tiek izskatīti atbilstoši Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 14. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 16 "Par fizisku un juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis
Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2024. gada 23. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 26 "Par juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā"
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu Domes izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Ņemot vērā minēto, tiek izdoti jauni saistošie Noteikumi, kas noteiks kārtību, kādā Pašvaldība un ierosinātājs līdzdarbosies infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā;

1.2. Noteikumi izstrādāti ievērojot Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā noteikto – dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību;

1.3. Noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā ierosinātājs (juridiska persona) var ierosināt Siguldas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanu saskaņā ar Siguldas novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, Siguldas novada Attīstības programmu, Teritorijas plānojumu un Siguldas novada pašvaldības domes lēmumiem.

2. Fiskālā ietekme uz Pašvaldības budžetu2.1. Noteikumi paredz katru gadu Pašvaldības budžetā plānot līdzfinansējumu infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanai. Līdzfinansējuma apmērs atkarīgs no tā cik daudz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju tieši ietekmēs veicamie darbi. Pašvaldības maksimālā kopējā līdzfinansējuma summa viena infrastruktūras objekta būvniecībai, pārbūvei vai atjaunošanai tiek noteikta ne vairāk kā 100 000 euro, ievērojot šo Noteikumu 7. punktā norādītos procentuālos apmērus. Atlikušo līdzfinansējuma apmēru sedz ierosinātājs;

2.2. Finansējuma apjoms atkarīgs no saņemto ierosinājumu skaita un iesniegtajām būvniecības izmaksu tāmēm.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi Pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme – nav ietekmes;

3.2. Ietekme uz vidi – nav ietekmes;

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav ietekmes;

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi Pašvaldības teritorijā – nav ietekmes;

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav tiešas ietekmes;

3.6. Infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu veikšanai Pašvaldība Noteikumos noteiktajā kārtībā organizēs publiskā iepirkuma procedūru atbilstoši Publisko iepirkumu likuma regulējumam.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. Juridiskās personas iesniegtu iesniegumu izskata Pašvaldības speciālists, kurš to reģistrē pieteikumu reģistrā un 15 (piecpadsmit) darba dienu laikā izvērtē to atbilstību Noteikumu prasībām un sagatavo lēmumprojektu par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atbildi ierosinātājam par iesnieguma neatbilstību Noteikumu prasībām, norādot atteikuma iemeslu. Pašvaldības domes Finanšu komiteja virza izskatīšanai Domes sēdē lēmuma projektus par nepieciešamā līdzfinansējuma piešķiršanu un iekļaušanu nākamā gada budžetā. Lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu pieņem Pašvaldības dome. Līdzfinansējumu piešķir Pašvaldības budžetā paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros, iesniegumu saņemšanas secībā;

4.2. Papildus izmaksas iesniegumu izskatīšanas un lēmumu pieņemšanas procesā netiek paredzētas.

5. Ietekme uz Pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Juridiskai personai ir tiesības Pašvaldībā iesniegt iesniegumu par infrastruktūras objekta būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanu;

5.2. Iesniegtos dokumentus izskata un galīgo lēmumu pieņem Siguldas novada Pašvaldības dome;

5.3. Par Noteikumu piemērošanu var vērsties Siguldas novada pašvaldības Teritorijas attīstības pārvaldē, Zinātnes ielā 7, Siguldā;

5.4. Papildu cilvēkresursu iesaiste Noteikumu īstenošanā netiek paredzēta.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu6.1. Izpildes nodrošināšanai jaunu institūciju izveide nav nepieciešama;

6.2. Izpildes nodrošināšana tiks veikta apstiprinātā Pašvaldības budžeta ietvaros.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana7.1. Ar Noteikumiem noteiktās prasības ir samērīgas attiecībā pret ieguvumiem, ko sniedz Noteikumu mērķa sasniegšana.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 2024. gada 3. maijā publicēts Pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.sigulda.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 2024. gada 20. maijam;

8.2. Noteiktajā termiņā viedokļi netika izteikti.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 26Pieņemts: 23.05.2024.Stājas spēkā: 19.06.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 117, 18.06.2024. OP numurs: 2024/117.17
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
352839
19.06.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"