Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Saistošie noteikumi Alūksnes novada domes konsolidētajā redakcijā uz 11.05.2024.

Alūksnes novada domes saistošie noteikumi Nr. 11/2021

Alūksnē 2021. gada 29. aprīlī
Par sociālās palīdzības pabalstiem Alūksnes novadā
APSTIPRINĀTI
ar Alūksnes novada domes
29.04.2021. lēmumu Nr. 105
(prot. Nr. 7, 18. p.)

PRECIZĒTI
ar Alūksnes novada domes
18.06.2021. lēmumu Nr. 166
(prot. Nr. 10, 8. p.)

GROZĪJUMI
Saistošie noteikumi Nr.8/2024
(prot. Nr. 4, 11. p.)

Izdoti saskaņā ar
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro daļu un 36. panta sesto daļu
(Alūksnes novada domes 28.03.2024.saistošo noteikumu Nr. 8/2024 redakcijā)
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka sociālās palīdzības pabalstu veidus, to apmēru, saņemšanas kārtību Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušai personai vai personai, kura ir bez mājokļa un atrodas Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, kā arī pieņemto lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

2. Alūksnes novada Sociālo lietu pārvalde (turpmāk – Pārvalde) normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pieņem lēmumus par sociālās palīdzības piešķiršanu vai atteikumu un paziņo palīdzības pieprasītājam lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu.

II. PABALSTU VEIDI

3. Alūksnes novada pašvaldība piešķir šādus sociālās palīdzības pabalstus:

3.1. pamata sociālās palīdzības pabalstus:

3.1.1. pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai;

3.1.2. mājokļa pabalstu;

3.2. papildu sociālās palīdzības pabalstus:

3.2.1. pabalstu krīzes situācijā;

3.2.2. pabalstu ēdināšanai pirmsskolas, vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs;

3.2.3. pabalstu veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai.

III. PABALSTS GARANTĒTĀ MINIMĀLĀ IENĀKUMU LĪMEŅA NODROŠINĀŠANAI

4. Alūksnes novada pašvaldībā garantētais minimālais ienākumu slieksnis ir atbilstošs Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta otrajā daļā noteiktajam.

(Grozīts ar Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2024)

5. Pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai aprēķina un piešķir atbilstoši 2020. gada 17. decembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto laikposmu.

6. Piešķirto garantētā minimālā ienākuma pabalstu pārskaita uz iesniedzēja kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu vai izmaksā skaidrā naudā.

7. Pārvalde pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai izmaksā vienu reizi mēnesī.

IV. MĀJOKĻA PABALSTS

8. Mājokļa pabalstu piešķir personām, kuras dzīvo un deklarējušas savu dzīvesvietu Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

9. Mājokļa pabalstu piešķir un izmaksā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un 2020. gada 17. decembra Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" noteiktajā kārtībā un apmērā un ņemot vērā 3. pielikumā noteiktās mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju minimālās normas.

10. Piešķirto mājokļa pabalstu pārskaita dzīvojamās mājas apsaimniekotājam, pakalpojuma sniedzējiem, kurināmā piegādātājam, uz pabalsta pieprasītāja norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu, vai izmaksā skaidrā naudā Alūksnes novada pašvaldības kasē.

(Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 8/2024 redakcijā)

11. Mājokļa pabalsta saņemšanai jāiesniedz mājokļa lietošanu apliecinošs dokuments, ja mājoklis pieder citai personai, izņemot gadījumus, ja mājokļa īpašnieks ir pirmās pakāpes radinieks.

(Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 8/2024 redakcijā)

12. Mājokļa pabalstu piešķir uz laika posmu, kas noteikts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, un izmaksā vienu reizi mēnesi vai atsevišķos izņēmuma gadījumos vienu reizi trijos mēnešos. Mājokļa pabalstu cietā kurināmā iegādei izmaksā vienā reizē kalendārā gada laikā.

13. Mājokļa pabalstu nepiešķir dzīvokļa īpašniekam vai īrniekam, kurš dzīvoklī nedzīvo vai nodevis dzīvokli apakšīrē, vai citas personas lietošanā.

V. PABALSTS KRĪZES SITUĀCIJĀ

14. Pabalstu krīzes situācijā piešķir mājsaimniecībai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā kurai katastrofas vai citu ārēju notikumu dēļ vairs nav iespēju izmantot ierastos problēmu risināšanas veidus, pati saviem spēkiem tā nespēj pārvarēt šo notikumu radītās sekas un tai ir nepieciešama materiāla palīdzība.

15. Pabalstu krīzes situācijā piešķir līdz valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēram, neizvērtējot ienākumus. Atsevišķos gadījumos par pabalsta piešķiršanu lielākā apmērā, pēc Pārvaldes iesniegtajiem dokumentiem, izskata Alūksnes novada domes atbildīgajā komitejā, ja mājsaimniecība vai atsevišķa persona mājsaimniecībā ir sniegusi pamatojumu par nepieciešamību pēc lielāka vienreizējā pabalsta krīzes situācijā sakarā ar pamatvajadzību nodrošināšanu. Galīgo lēmumu par pabalsta apmēru, pamatojoties uz Alūksnes novada domes atbildīgās komitejas atzinumu, pieņem Pārvalde.

16. Pabalstu krīzes situācijā piešķir, pamatojoties uz iesniegumu, valsts un pašvaldību informācijas sistēmās pieejamo informāciju un dokumentiem, kas apliecina krīzes situācijas rašanos un sociālā darbinieka atzinumu.

17. Pabalstu piešķir, ja pieprasītāja iesniegums saņemts ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā no mēneša, kad radusies krīzes situācija.

18. (Svītrots ar Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2024)

19. (Svītrots ar Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2024)

20. (Svītrots ar Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2024)

21. (Svītrots ar Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2024)

22. Lēmumu par pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu pieņem piecu darba dienu laikā un izmaksā divu darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

VI. PABALSTS ĒDINĀŠANAI PIRMSSKOLAS, VISPĀRĒJĀS UN PROFESIONĀLAJĀS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒS

23. Pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai ir tiesības saņemt pirmsskolas, vispārējās un profesionālās izglītības iestādes audzēknim (līdz 22 gadu vecumam), kura mājsaimniecībai ir piešķirt trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss. Pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai piešķir sākot ar dienu, kurā pieņemts lēmums par trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa piešķiršanu līdz statusa termiņa beigām.

(Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 8/2024 redakcijā)

24. Vispārējās izglītības iestādes audzēknim pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai piešķir, atbilstoši attiecīgajā izglītības iestādē esošās pusdienu maksas apmēram, pēc Alūksnes novada pašvaldības noteikto ēdināšanas maksas atvieglojumu piemērošanas, nepārsniedzot 0,5% apmēru dienā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

(Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 8/2024 redakcijā)

25. Profesionālās izglītības iestādes audzēknim pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai piešķir atbilstoši attiecīgajā izglītības iestādē esošās pusdienu maksas apmēram, bet nepārsniedzot 0,5% apmēru dienā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

(Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 8/2024 redakcijā)

26. Pirmsskolas izglītības iestādes audzēknim pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai piešķir, atbilstoši attiecīgajā izglītības iestādē esošās vienas dienas ēdināšanas maksas apmēram, pēc Alūksnes novada pašvaldības noteikto ēdināšanas maksas atvieglojumu piemērošanas, nepārsniedzot 0,5% apmēru dienā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

(Alūksnes novada domes 28.03.2024. saistošo noteikumu Nr. 8/2024 redakcijā)

27. Pabalstu pārskaita pakalpojuma sniedzējam pēc rēķina saņemšanas par faktiskajiem ēdināšanas izdevumiem, ņemot vērā audzēkņa izglītības iestādes apmeklējumu.

VII. PABALSTS VESELĪBAS APRŪPES PAKALPOJUMU APMAKSAI

28. Pabalstu veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai (turpmāk šajā nodaļā – Pabalsts) piešķir mājsaimniecības personai, kurai nepienākas normatīvajos aktos par veselības aprūpes organizēšanu un finansēšanu noteiktie veselības aprūpes pakalpojumu maksas atvieglojumi un, kura:

28.1. atbilst trūcīgas mājsaimniecības statusam;

28.2. atbilst maznodrošinātas mājsaimniecības statusam.

29. Pabalstu piešķir šādā apmērā par:

29.1. ārstniecības iestādes sniegto veselības aprūpes pakalpojumu, kas saņemts saskaņā ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista, vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta nosūtījumu – faktisko izdevumu apmērā;

29.2. recepšu medikamentu iegādi, kuri nav iekļauti valsts kompensējamo medikamentu sarakstā 50% no čekā un/vai cita attaisnojošā dokumentā uzrādītās kopējās summas par pēdējos sešos mēnešos iegādātajiem medikamentiem;

29.3. optisko briļļu vai kontaktlēcu iegādi – 50% apmērā no čekā uzrādītās summa par briļļu vai kontaktlēcu iegādi;

29.4. zobu terapeitiskās un ķirurģiskās ārstēšanas pakalpojumu - 50% no čekā uzrādītās summas;

29.5. zobu protezēšanas pakalpojumu – 50% no čekā uzrādītās summas.

30. Kopējais piešķirtais Pabalsta apmērs vienai personai kalendāra gada laikā noteikumu 29. punktā minēto pakalpojumu apmaksai nevar pārsniegt 200 euro (divi simti euro).

31. Pabalstu piešķir, ja mājsaimniecības persona iesniedz medikamentu recepšu kopijas vai e-recepšu izdrukas, ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījuma kopijas, izdevumus attaisnojošo dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālus) par veselības aprūpes pakalpojumu izmaksām. Izdevumu dokumentu var iesniegt sešu mēnešu laikā no tā izdošanas dienas. Pabalstu var pārskaitīt arī attiecīgajam pakalpojuma sniedzējam.

VIII. PABALSTU PIEŠĶIRŠANAS UN ATTEIKŠANAS KĀRTĪBA

32. Pabalstu piešķir Noteikumos minētajai mājsaimniecībai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā, vai tās likumiskajam pārstāvim, kura savu dzīvesvietu deklarējusi Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja šajos Noteikumos nav noteikti citi pabalsta saņemšanas nosacījumi.

33. Nepieciešamā sociālā palīdzība mājsaimniecībai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā tiek sniegta pēc iespējas tuvāk tās deklarētajai dzīvesvietai.

34. Piešķirto pabalstu izmaksā:

34.1. ieskaitot pabalsta pieprasītāja norādītajā kontā;

34.2. pārskaitot pakalpojuma sniedzējam;

34.3. Alūksnes novada pašvaldības Grāmatvedībā (izņēmuma gadījumā).

35. Pabalsta saņemšanai jāiesniedz:

35.1. iesniegums, norādot problēmu un vēlamo sociālās palīdzības pabalsta veidu;

35.2. iztikas līdzekļu deklarācija, kurā mājsaimniecība vai atsevišķa persona mājsaimniecībā sniedz informāciju par saviem ienākumiem, līdzekļu uzkrājumiem un materiālo stāvokli. Iztikas līdzekļu deklarācija nav jāiesniedz, ja tiek pieprasīts 3.2.1. apakšpunktā minētais pabalsts. Iztikas līdzekļu deklarācija atkārtoti nav jāiesniedz, ja pabalsts tiek pieprasīts laika posmā, kad mājsaimniecībai ir noteikta atbilstība trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam.

36. Pārvaldes sociālā darba speciālisti, veicot personas sniegto datu apstrādi pašvaldības Sociālās palīdzības administrēšanas informācijas sistēmā (SOPA) un izmantojot valsts vienotās informācijas sistēmas, pārbauda personas sniegtās ziņas, novērtē mājsaimniecības ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni un sadarbībā ar iesniedzēju elektroniski sagatavo iztikas līdzekļu deklarāciju. Ja nepieciešams, Pārvaldes sociālā darba speciālists pirms lēmuma pieņemšanas, pārbauda sniegto ziņu patiesumu, apsekojot mājsaimniecību dzīvesvietā un sastāda aktu par mājsaimniecības apsekošanu dzīvesvietā.

37. Ja mājsaimniecība vai atsevišķa persona mājsaimniecībā neatbilst Noteikumos noteiktajiem pabalsta saņemšanas nosacījumiem, Pārvalde pieņem lēmumu par pabalsta atteikšanu.

38. Pārvalde desmit darba dienu laikā no iesnieguma, iztikas līdzekļu deklarācijas un visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas dienas pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt pabalstu, ja šajos Noteikumos nav noteikts cits lēmuma pieņemšanas termiņš.

39. Pabalstu izmaksā viena mēneša laikā no lēmuma par pabalsta piešķiršanu pieņemšanas dienas, ja šajos Noteikumos nav noteikts cits izmaksas termiņš.

IX. LĒMUMU APSTRĪDĒŠANAS UN PĀRSŪDZĒŠANAS KĀRTĪBA

40. Pārvaldes lēmumu var apstrīdēt Alūksnes novada domē.

41. Alūksnes novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

X. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

42. Noteikumi stājas spēkā 2021. gada 1. jūlijā.

43. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Alūksnes novada domes 2020. gada 30. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 11/2020 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Alūksnes novadā".

Alūksnes novada domes priekšsēdētājs A. Dukulis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sociālās palīdzības pabalstiem Alūksnes novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Alūksnes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 11/2021Pieņemts: 29.04.2021.Stājas spēkā: 01.07.2021.Publicēts: Alūksnes Novada Vēstis, 7 (139), 08.07.2021.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
351888
{"selected":{"value":"11.05.2024","content":"<font class='s-1'>11.05.2024.-...<\/font> <font class='s-2'>N\u0101kotnes<\/font>"},"data":[{"value":"11.05.2024","iso_value":"2024\/05\/11","content":"<font class='s-1'>11.05.2024.-...<\/font> <font class='s-2'>N\u0101kotnes<\/font>"}]}
11.05.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"