Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 5

Siguldā 2024. gada 15. februārī
Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās
Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 15. februāra lēmumu (prot. Nr. 3, 10. §)

Precizēti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 28. marta lēmumu (prot. Nr. 5, 14. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmo daļu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Siguldas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās (turpmāk – izglītības iestādes), kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas.

2. Pirmsskolas izglītības programmu bērni apgūst no uzņemšanas brīža izglītības iestādē līdz izziņas saņemšanai par programmas apguvi.

3. Obligātā bērnu sagatavošana pamatizglītības apguvei tiek uzsākta tajā kalendārajā gadā, kurā bērnam aprit pieci gadi.

4. Pašvaldības finansētu pirmsskolas izglītības pakalpojumu bērniem reģistrācijas secībā nodrošina tikai vienā izglītības iestādē.

5. Izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības grupas komplektē Siguldas novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Izglītības un sporta pārvaldes (turpmāk – Pārvaldes) Izglītības nodaļas atbildīgais darbinieks (turpmāk – Izglītības nodaļas darbinieks) sadarbībā ar izglītības iestāžu vadītājiem.

6. Izglītības nodaļas darbinieka faktisko rīcību var apstrīdēt pašvaldības Pārvaldes vadītājam. Pārvaldes vadītāja faktisko rīcību un pieņemto lēmumu var apstrīdēt pašvaldības izpilddirektoram.

II. PIETEIKUMU REĢISTRĀCIJAS KĀRTĪBA

7. Bērna reģistrācija uzņemšanai izglītības iestādē primāri notiek pēc teritoriālā piederības principa, bērna deklarētās dzīvesvietas tuvākajā izglītības iestādē:

7.1. Siguldas pilsētā un Siguldas pagastā deklarētie bērni tiek reģistrēti uzņemšanai vecāka vai bērna likumiskā pārstāvja izvēlētajā Siguldas pilsētas izglītības iestādē;

7.2. pārējā novada teritorijā deklarētie bērni bērna deklarētajai dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē.

8. Reģistrs tiek atjaunots katra mēneša pirmajā nedēļā. Reģistrēt bērnu izglītības iestāžu rindā var tikai vienā izglītības iestādē.

9. Bērna uzņemšanai izglītības iestādē vecāks vai bērna likumiskais pārstāvis (turpmāk – vecāks) iesniedz aizpildītu pieteikumu (pielikumā), pēc izvēles:

9.1. klātienē kādā no Siguldas novada pašvaldības Klientu apkalpošanas centriem;

9.2. ar pasta starpniecību;

9.3. izmantojot Latvija.lv elektroniskos rīkus;

9.4. e-pakalpojumu portālā e.sigulda.lv.

10. Vecākiem, iesniedzot jaunu reģistrācijas pieteikumu, ir tiesības mainīt izvēlēto izglītības iestādi, ja ir mainījušās ziņas par bērna un vecāka dzīvesvietu.

11. Reģistrējot bērnu klātienē:

11.1. vecāki uzrāda personu apliecinošu dokumentu un bērna dzimšanas apliecību. Savukārt, ar bāriņtiesas lēmumu iecelts aizbildnis uzrāda personu apliecinošu dokumentu un bāriņtiesas lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi. Dokumentu (bērna dzimšanas apliecība, bāriņtiesas lēmums) uzrāda gadījumos, ja šī informācija nav Pašvaldības rīcībā un Pašvaldība objektīvu iemeslu dēļ nevar to iegūt pati;

11.2. pilnvarotā persona uzrāda notariāli apliecinātu vai bāriņtiesas apliecinātu pilnvaru.

12. Reģistrējot bērnu elektroniski e-pakalpojumu portālā e.sigulda.lv vai Latvija.lv, vecāks aizpilda iesniegumu "Reģistrēt bērnu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu rindā".

13. Reģistrācijas pieteikumam pievienojami tie dokumenti, par kuriem informācija nav pieejama pašvaldībai pieejamos datu reģistros, ja tie saskaņā ar šiem noteikumiem ietekmē bērna uzņemšanu izglītības iestādē.

14. Reģistrā pieteikumi tiek kārtoti pēc izglītības iestādēm saņemto pieteikumu iesniegšanas datuma, ievērojot šādu secību:

14.1. prioritāri noteikumu 25. punktā noteiktajos gadījumos;

14.2. pēc noteikumu 7. punktā noteiktā teritoriālā piederības principa bērni, kuru dzīvesvieta kopā ar abiem vecākiem deklarēta (uz kalendārā gada 1. janvāri plkst. 00.00) attiecīgajā novada teritorijā, kurā pretendē uz vietu izglītības iestādē. Šis apakšpunkts attiecas arī uz tiem bērniem, kuriem aprūpi īsteno viens vecāks, ja bērna un vecāka dzīvesvieta (uz kalendārā gada 1. janvāri plkst. 00.00) deklarēta attiecīgajā teritorijā, kurā pretendē uz vietu izglītības iestādē. Viena vecāka aprūpes tiesību īstenošana attiecas uz gadījumiem, kas saistīti ar kopdzīves pārtraukšanu ar otru vecāku vai:

14.2.1. otrs vecāks ir pazudis un izsludināts meklēšanā;

14.2.2. otram vecākam ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;

14.2.3. otrs vecāks atrodas brīvības atņemšanas iestādē vai izmeklēšanas cietumā;

14.2.4. otrs vecāks ir miris vai izsludināts par mirušu;

14.2.5. otrs vecāks nav zināms;

14.3. ja noteikumu 14.2. punktā noteiktajiem bērniem nevar nodrošināt vietu izglītības iestādē pēc noteikumu 7. punktā noteiktā teritoriālā piederības principa, tad tiek piedāvāta vieta nākošajā pēc prioritātes vecāka izvēlētā izglītības iestāde, ja tajā ir brīva vieta;

14.4. pēc noteikumu 7. punktā noteiktā teritoriālā piederības principa attiecīgajā teritorijā deklarētie bērni, kuriem ar vienu no vecākiem deklarētā dzīvesvieta (uz kalendārā gada 1. janvāri plkst. 00.00) ir attiecīgajā teritorijā, kurā pretendē uz vietu izglītības iestādē;

14.5. Siguldas novada teritorijā deklarētie bērni, kuriem vismaz vienam no vecākiem deklarētā dzīvesvieta ir Siguldas novada teritorijā;

14.6. Siguldas novada teritorijā deklarētie bērni, kuru vecāku deklarētā dzīvesvieta nav Siguldas novada teritorijā;

14.7. Siguldas novada teritorijā nedeklarētie bērni.

15. Bērna deklarētai dzīvesvietai tuvākās izglītības iestādes attālumu nosaka pa īsāko koplietošanas ceļu nokļūšanai uz izglītības iestādi, izmantojot sabiedrisko transportu.

16. Reģistrējot bērnu reģistrā, katram bērnam tiek piešķirts identifikācijas numurs, pēc kura vecākam ir iespējams sekot līdzi bērna virzībai rindā uzņemšanai izglītības iestādē publiskotajā sarakstā e-pakalpojumu portālā e.sigulda.lv.

17. Izglītības iestādes "Tornīši" nepilna laika grupas "Kastanītis" audzēkņi var tikt pārcelti uz pilna laika grupu atbilstoši 14. punktā noteiktajam, kad bērnam ir pienākusi rinda uzņemšanai pilna laika grupā.

18. Bērna likumiskajam pārstāvim ir pienākums informēt Pārvaldi, ja mainījusies informācija, kas ietekmē bērna reģistrāciju un uzņemšanu izglītības iestādē.

III. BĒRNU UZŅEMŠANAS KĀRTĪBA

19. Izglītības iestādēs uzņem bērnus ne ātrāk kā no viena gada un sešu mēnešu vecuma.

20. Pamatojoties uz izglītības iestāžu vadītāju iesniegtajām ziņām par brīvo vietu skaitu izglītības iestādēs un reģistra datiem, izglītības iestāžu grupas jaunajam mācību gadam komplektē vienu reizi gadā – maijā. Pēc minētā termiņa komplektēšana tiek veikta, ja kādā no izglītības iestādēm ir pieejama brīva vieta.

21. Komplektējot izglītības iestāžu grupas, iespēju robežās nodrošina, lai vienas ģimenes bērni tiktu uzņemti vienā izglītības iestādē.

22. Pašvaldība kārtējā kalendārā gada maija pirmajā darba dienā publicē e-pakalpojumu portālā e.sigulda.lv sarakstu ar to bērnu reģistrācijas kodiem, kurus uzņem vecāku izvēlētajā izglītības iestādē ar jaunā mācību gada sākumu.

23. Vecāks, kuru bērns norādīts noteikumu 22. punkta sarakstā, ne vēlāk kā līdz kārtējā kalendārā gada 31. maijam apstiprina (e-pakalpojumu portālā e.sigulda.lv atzīmes veidā vai kādā no Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas centriem, iesniedzot iesniegumu) savu piekrišanu, ka viņa bērns izglītības iestādes apmeklējumu uzsāks ar jauno mācību gadu. Ja vecāks nesniedz apstiprinājumu šajā punktā minētajā termiņā, šī vieta izglītības iestādē tiek piedāvāta reģistra secībā nākošajam bērnam.

24. Ja mācību gada laikā izglītības iestādes grupā atbrīvojas vieta, iestādes vadītājs par to paziņo Izglītības nodaļas darbiniekam un brīvā vieta tiek piedāvāta reģistra secībā nākošajam bērnam.

25. Ja izglītības iestādē ir brīvas vietas, priekšrocības bērna uzņemšanai ārpus kārtas ir šādos gadījumos:

25.1. bērns ir obligātā pirmsskolas izglītības vecumā;

25.2. bērns pretendē uz vietu izglītības iestādē, kurā strādā kāds no bērna vecākiem, kurš iestādē nodarbināts ne mazāk kā uz 0,5 slodzēm;

25.3. bērnam ir noteikta ārpusģimenes aprūpe Siguldas novada teritorijā;

25.4. ja ir saņemts Siguldas novada pašvaldības bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupas atzinums par nepieciešamību nodrošināt vietu bērnam attiecīgajā izglītības iestādē;

25.5. bērns, kura vecākam ir Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikta sociālā garantijas bērna iekārtošanai izglītības iestādē ārpus kārtas, ja ir izziņa no darba vietas.

26. Lai bērnu uzņemtu izglītības iestādē, vecākiem, uzrādot bērna dzimšanas apliecību jānoslēdz līgums ar izglītības iestādi.

27. Vecākiem izglītības iestādes vadītājam jāiesniedz:

27.1. medicīniskā karte (veidlapa Nr. 026/u) ar speciālista slēdzienu par bērna veselības stāvokli;

27.2. profilaktiskās potēšanas kartes kopija (veidlapa Nr. 063/u);

27.3. izziņa, ka bērns nav bijis kontaktā ar infekcijas slimībām un ir veikta pedikulozes pārbaude.

28. Pārvaldei, reģistrējot bērnu reģistrā, un izglītības iestādei, uzņemot bērnu izglītības iestādē, ir tiesības pārbaudīt datus, kas nepieciešami noteikumu izpildes nodrošināšanai.

IV. IZSLĒGŠANAS KĀRTĪBA NO REĢISTRA

29. Pēc pieteikuma par bērna uzņemšanu reģistrēšanas Izglītības nodaļas darbinieks regulāri pārbauda pieteikumā norādīto ziņu atbilstību noteikumiem un ja ir mainījušās ziņas, kas ietekmē rindu, veic pieteikuma pārsistematizēšanu, ievērojot noteikumu 14. punktā noteikto secību.

30. Bērns tiek izslēgts no reģistra, ja:

30.1. bērns ir uzņemts izglītības iestādē;

30.2. bērns neatbilst noteikumos noteiktajām prasībām bērna uzņemšanai izglītības iestādē;

30.3. vecāki bērna reģistrēšanai un uzņemšanai izglītības iestādē snieguši nepatiesu informāciju;

30.4. bērns ir uzsācis pamatizglītības ieguvi;

30.5. ja vecākam ir piedāvāta vieta izvēlētajā izglītības iestādē divas reizes un vecāks apstiprinājumu nav sniedzis līdz kalendārā gada 31. maijam, Pārvalde nosūta uz vecāka norādīto e-pasta adresi atgādinājumu par nepieciešamību apstiprināt bērna uzņemšanu izglītības iestādē. Pēc atgādinājuma izsūtīšanas bērna vecākam ir pienākums sniegt apstiprinājumu 7 kalendāro dienu laikā. Ja atbilde nav sniegta, tad bērns tiek izslēgts no reģistra.

V. ATSKAITĪŠANAS KĀRTĪBA NO IZGLĪTĪBAS IESTĀDES

31. Ja Ministru kabinets nav noteicis citu kārtību, bērns tiek atskaitīts no izglītības iestādes:

31.1. pēc vecāku rakstiska iesnieguma;

31.2. pēc pirmsskolas izglītības programmas apguves;

31.3. bērns apgūst programmu citā pirmsskolas izglītības iestādē;

31.4. bērns izglītības iestādi bez attaisnojoša iemesla nav apmeklējis mēnesi pēc kārtas, vai trīs mēnešu periodā apmeklēto dienu skaits ir mazāks par 30 (trīsdesmit) dienām. Par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa, vecāku atvaļinājums, par kuru vecāki informē līgumā par uzņemšanu noteiktajā kārtībā izglītības iestādes administrāciju, izglītības iestādes pedagoģiskā procesa pārtraukums vasaras mēnešos vai citi gadījumi, par kuriem vecāks izglītības iestādi rakstiski informējis pirms plānotās prombūtnes, kas nav ilgāka par vienu mēnesi pēc kārtas, izņemot bērnus, kuri ir obligātajā apmācības vecumā (5–6 gadīgie).

32. Pirms atskaitīšanas no izglītības iestādes noteikumu 31.3. un 31.4. apakšpunktā noteiktajos gadījumos iestādei ir jānosūta vecākiem brīdinājuma vēstule par bērna atskaitīšanu, nosakot termiņu paskaidrojuma sniegšanai. Ja brīdinājuma vēstulē noteiktajā termiņā neviens no bērna vecākiem paskaidrojumu nav sniedzis, izglītības iestādes vadītājs ir tiesīgs pieņemt lēmumu par bērna atskaitīšanu.

33. Ja noteikumu 31.4. apakšpunktā noteiktajā gadījumā bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi un noteikumu 32. punktā noteiktā kārtībā bērna vecāki nesazinās ar izglītības iestādi un nesniedz informāciju par neapmeklējuma iemesliem, iestādes vadītājam ir pienākums sazināties ar pašvaldības Sociālo dienestu un/vai Bāriņtiesu, lai atbildīgās institūcijas noskaidrotu bērna prombūtnes iemeslus.

VI. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMS

34. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. 16 "Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis
Pielikums
Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 15. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 5
"Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību
Siguldas novada pašvaldības izglītības iestādēs un
vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās"

Siguldas novada pašvaldībai
Pils iela 16, Sigulda
Siguldas novads, LV-2150

   
 (Likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds)
   
 (personas kods)
   
 (Deklarētā dzīvesvietas adrese)
   
 (tālrunis)(elektroniskā pasta adrese)

PIETEIKUMS

Par bērna reģistrēšanu uzņemšanai pirmsskolas izglītības iestādē

Vārds, uzvārds 
Personas kods 
Dzimšanas datums, mēnesis, gads 
Deklarētā dzīvesvietas adrese 

Atzīmēt prioritārā secībā numurējot vēlamās 3 (trīs) PII:

N.p.k.Pirmsskolas izglītības iestādeAdrese
 Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde "Ābelīte"Lakstīgalas iela 10, Sigulda
 Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde "Ieviņa"Nurmižu iela 31, Sigulda
 Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde "Pīlādzītis"Strēlnieku iela 13, Sigulda
 Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde "Pasaciņa"Skolas iela 5, Sigulda
 Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde "Saulīte"Institūta iela 2, Sigulda
 Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde "Tornīši"Skolas iela 3, Sigulda
 PII "Tornīši" nepilnas dienas grupa "Kastanītis" (1,6–4 g)Skolas iela 3, Sigulda
 PII "Tornīši" nepilnas dienas grupa "Kastanītis" (5–7 g)Skolas iela 3, Sigulda
 Pirmsskolas izglītības iestāde "Ezerciems"Straupes iela 4, Inciems, Krimuldas pag.
 Pirmsskolas izglītības iestāde "Krimulda"Parka iela2, Ragana, Krimuldas pag.
 Pirmsskolas izglītības iestāde "Māllēpīte"Jaunā iela 3, Mālpils
 Pirmsskolas izglītības iestāde "Minka"Zvaigžņu iela 6, Inčukalns
 Pirmsskolas izglītības iestāde "Minka" filiāle "Lapsiņa"Gaujaslīču iela 5, Gauja
 Allažu pamatskolas pirmsskolas grupaBirzes iela 4, Allaži
 Mores pamatskolas pirmsskolas grupaSiguldas iela 15, More
 Inčukalna pamatskolas pirmsskolas grupaZvaigžņu iela 2, Inčukalns
 Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolas pirmsskolas izglītības grupa"Skola", Lēdurga

Papildu atzīmes:

bērnam ir noteikta ārpusģimenes aprūpe Siguldas novada teritorijā
bērns ir obligātā pirmsskolas izglītības vecumā
bērns, kura vecākam ir LR normatīvajos aktos noteiktas sociālā garantija bērna iekārtošanai PII ārpus kārtas (pielikumā izziņa no darbvietas)
ir Siguldas novada pašvaldības bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupas atzinums par vietas nodrošināšanu attiecīgajā izglītības iestādē
kāds no bērniem jau apmeklē izvēlēto PII: bērna vārds, uzvārds ____________________________
vecāks ir darbinieks attiecīgajā PII

Datu pārzinis ir Siguldas novada pašvaldība, reģistrācijas numurs 90000048152, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, kas veic personas datu apstrādi ar nolūku reģistrēt bērnu uzņemšanai Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē. Papildus informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā Pašvaldība/Privātuma politika, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem "Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku" vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās

Apliecinu, ka iesniegtā informācija ir patiesa

Siguldas novadā, 20____. gada ____. _______________________ 
 

(paraksts un paraksta atšifrējums)*

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2024. gada 15. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 5 "Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupā"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmo daļu, Siguldas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) dome 2021. gada 26. augustā izdevusi saistošos noteikumus Nr. 16 "Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās".

2023. gada 1. janvārī spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām" un tā vietā stājās Pašvaldību likums. Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts noteic, ka "dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu". Izpildot likumā noteikto, ir izstrādāti jaunā redakcijā saistošie noteikumi, kas noteic bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas. Noteikumi izstrādāti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmo daļu. Noteikumos ir saglabāta līdzšinējā bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtība Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas. Noteikumu jaunajā redakcijā izslēgtas normas, kas dublējas ar augtāka spēka normatīvajiem aktiem (piemēram, izglītojamo atskaitīšanas kārtība no izglītības iestādes, jo to noregulē Ministru kabineta 2022. gada 11. janvāra noteikumi Nr. 11 "Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās un atskaitīti no tām, kā arī obligātās prasības izglītojamo pārcelšanai nākamajā klasē"). Kā arī noteikumos precizēts pieteikumu iesniegšanas veids, aizstāta ārpuskārtas uzņemšanas prioritāte "ar pašvaldības Bāriņtiesas atzinumu par vietas nodrošināšanu bērnam attiecīgajā izglītības iestādē" ar šādu ārpuskārtas uzņemšanas prioritāti "ja ir saņemts Siguldas novada pašvaldības bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupas atzinums par nepieciešamību nodrošināt vietu bērnam attiecīgajā izglītības iestādē". Šī prioritāte precizēta nolūkā nodrošināt atbalstu bērniem no mazaizsargātām ģimenēm izvērtētos gadījumos, kad tiek skartas bērnu tiesības un ir nepieciešama ātra rīcība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus:

– uz ieņēmumu daļu – nav attiecināms;

– palielina izdevumu daļu sakarā ar pirmsskolas izglītības iestādēs nodarbināto darba algas paaugstināšanos (minimālās darba algas palielināšanās valstī, pedagogu zemākās mēnešalgas palielināšanās, saskaņā ar ārējiem normatīvajiem aktiem;

– šo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Noteikumi nodrošina skaidru un saprotamu kārtību pakalpojuma saņemšanai, nodrošinot prioritārus pasākumus sociālās atstumtības riskam pakļautām grupām. Noteikumu redakcija dod iespēju prognozēt pakalpojuma kvantitatīvo pieprasījumu, vienlaicīgi skaidri parādot privāto pirmsskolas izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju vietu un lomu Siguldas novada pašvaldībā. Uz 2023. gada 1. oktobri uzņemšanai pašvaldības izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības programmā rindā ir 839 bērni, no kuriem reālais bērnu skaits, kuriem netiek nodrošinātas vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs ir 143 bērni, vecumā no 1,6 līdz 4 gadiem.

Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

Ietekme uz konkurenci – tiešā veidā nav attiecināms

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vēsties Siguldas novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Izglītības un sporta pārvaldē.

Galvenie administratīvo procedūru posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas saistošajos noteikumos. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi, līdzšinējā uzņemšanas kārtība nemainās.

Noteikumu izpildei nav paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi:

Pašvaldību likuma 4. pants pirmās daļas 4. punkta funkcijas, kas noteic, ka viena no pašvaldības autonomajam funkcijām ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību;

Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteiktais pašvaldības pienākums – nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē;

– normatīvajos aktos noteiktais pienākums nodrošināt ārpus kārtas jeb prioritāru uzņemšanu: 1) iekšlietu sistēmas un militārā dienesta amatpersonu bērniem (piemēram, Militārā dienesta likuma 53. pants, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 43. prim pants, Robežsardzes likuma 46. prim pants); bērniem attiecībā uz kuriem pieņemts bāriņtiesas nolēmums – aizbildnība vai ārpusģimenes aprūpe.

Saistošo noteikumu izpilde notiks iesaistot esošos cilvēkresursus.

Ar noteikumu ieviešanu jauni pienākumi un uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiks uzlikti, kā arī netiks veidotas jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Noteikumu izpildi nodrošinās Siguldas novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Izglītības un sporta pārvalde un pašvaldības izglītības iestādes, kurās nodrošina pirmsskolas izglītības programmu apguvi.

Noteikumu izpildes nodrošināšanā netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistītajām institūcijām (pašvaldības Centrālās pārvaldes Izglītības un sporta pārvaldi un pašvaldības izglītības iestādēm, kuras nodrošina pirmsskolas izglītības programmas apguvi).

Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai noteikumu projekts publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.sigulda.lv no 2024. gada 25. janvāra līdz 2024. gada 8. februārim (ieskaitot). Minētajā termiņā iebildumi, priekšlikumi par noteikumu projektu nav saņemti.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 5Pieņemts: 15.02.2024.Stājas spēkā: 24.04.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 79, 23.04.2024. OP numurs: 2024/79.15
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
351430
24.04.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"