Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Latvijas Bankas noteikumi Nr. 292

Rīgā 2024. gada 15. aprīlī
Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeru, citu dalībvalstu un ārvalstu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeru filiāļu darbības pārskata sagatavošanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar
Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas
izplatīšanas likuma
61. pantu, Latvijas Bankas likuma
63. panta otro daļu un 68. panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības un kārtību, saskaņā ar kuru apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeri, citu dalībvalstu un ārvalstu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeru filiāles, kas sniedz apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus Latvijā (turpmāk kopā – brokeru sabiedrība), sagatavo un iesniedz Latvijas Bankai pārskatu par to darbību (turpmāk – pārskats), kas satur statistiskos datus un brokeru sabiedrību uzraudzībai nepieciešamo informāciju, kura nav statistiskie dati (turpmāk kopā – dati);

1.2. pārskata iesniegšanas termiņus;

1.3. pārskatā iekļauto datu glabāšanas ilgumu.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. nerezidenti – visas institucionālās vienības, kuras reģistrētas ārpus Latvijas, un fiziskās personas, kuru mājsaimniecības atrodas ārpus Latvijas vai kuras ieradušās Latvijā uz laiku, kas īsāks par vienu gadu (izņēmums – studenti), kā arī citu dalībvalstu un ārvalstu diplomātiskās, konsulārās, starptautisko organizāciju un citas pārstāvniecības Latvijā;

2.2. rezidenti – visas institucionālās vienības, t. sk. citu dalībvalstu un ārvalstu, kuras reģistrētas un darbojas Latvijā, un fiziskās personas, kuru mājsaimniecības atrodas Latvijā un kuras neizbrauc ārpus Latvijas uz laiku, kas pārsniedz vienu gadu (izņēmums – studenti), kā arī Latvijas diplomātiskās, konsulārās un citas pārstāvniecības citās dalībvalstīs un ārvalstīs;

2.3. ārvalsts – valsts, kas nav dalībvalsts.

3. Terminu "apdrošināšana", "apdrošinātājs", "pārapdrošināšana", "pārapdrošinātājs" "dalībvalsts" un "uzraudzības iestāde" lietojums atbilst Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā sniegtajam šo terminu skaidrojumam, terminu "apdrošināšanas līgums", "apdrošinājuma ņēmējs", "apdrošināšanas prēmija" un "apdrošināšanas atlīdzība" lietojums atbilst Apdrošināšanas līguma likumā sniegtajam šo terminu skaidrojumam, terminu "apdrošināšanas izplatīšana", "apdrošināšanas starpnieks", "apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris", "atlīdzība par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanu", "klients" un "pārapdrošināšanas starpnieks" lietojums atbilst Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likumā sniegtajam šo terminu skaidrojumam, terminu "nemateriālie ieguldījumi" un "pamatlīdzekļi" lietojums atbilst Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā sniegtajam šo terminu skaidrojumam.

4. Pārskatā iekļautie dati nepieciešami Latvijas Bankas uzdevumu veikšanai, t. sk. tam, lai veiktu finanšu tirgus un tā dalībnieku uzraudzību un sagatavotu maksājumu bilances, starptautisko investīciju bilances, ārējā parāda, finanšu kontu un citu finanšu starpnieku statistiku atbilstoši Eiropas Savienības, t. sk. Eiropas Centrālās bankas, tiesību aktu prasībām.

5. Pārskatā iekļautos datus Latvijas Banka glabā pastāvīgi.

II. Pārskata sagatavošanas un iesniegšanas vispārējās prasības un kārtība un iesniegšanas termiņi

6. Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris sagatavo pārskatu, kas sastāv no:

6.1. "Bilances pārskata" (1. pielikums);

6.2. "Peļņas vai zaudējumu aprēķina" (2. pielikums);

6.3. pārskata "Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" (3. pielikums);

6.4. pārskata "Naudas līdzekļi" (4. pielikums);

6.5. "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas darbības pārskata" (5. pielikums).

7. Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris novērtē un uzrāda "Bilances pārskata" un "Peļņas vai zaudējumu aprēķina" pozīcijas saskaņā ar Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma prasībām, ja šajos noteikumos nav noteikts citādi.

8. Citas dalībvalsts un ārvalsts apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera filiāle, kas sniedz apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus Latvijā, sagatavo "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas darbības pārskatu".

9. Valsts kodu uzrāda saskaņā ar starptautisko standartu ISO 3166 "Valstu un to administratīvi teritoriālā iedalījuma vienību nosaukumu kodi".

10. Brokeru sabiedrība sagatavo pārskatu par periodu no attiecīgā kalendārā gada 1. janvāra līdz attiecīgā kalendārā gada 30. jūnijam un par periodu no attiecīgā kalendārā gada 1. janvāra līdz attiecīgā kalendārā gada 31. decembrim.

11. Brokeru sabiedrība pārskatu iesniedz Latvijas Bankai 30 dienu laikā pēc attiecīgā perioda beigām elektroniskā veidā, izmantojot nebanku statistikas sistēmu, saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kuri regulē elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku.

12. Pārskata sagatavošanā lietotā naudas izteiksmes vienība ir euro.

III. "Bilances pārskata" sagatavošanas prasības un kārtība

13. Pozīcijā "Debitoru parādi par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu un riska parakstīšanu" uzrāda prasības saskaņā ar izplatīšanas līgumu nosacījumiem par sniegtajiem apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumiem un apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas riska parakstīšanu.

14. Pozīcijā "Apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās polises" uzrāda prasības pret apdrošinājuma ņēmējiem un cedentiem par nesaņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām atbilstoši ar apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu noslēgtā izplatīšanas līguma nosacījumiem.

15. Pozīcijā "t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises" uzrāda prasības pret apdrošinājuma ņēmējiem un cedentiem par nesaņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām, ja apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris ir uzņēmies saistības pret apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu par apdrošinājuma ņēmēju un cedentu neveiktajiem apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmiju maksājumiem.

16. Pozīcijā "t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises, par kurām veikts norēķins ar apdrošinātāju" uzrāda to pozīcijas "t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises" daļu, par kuru apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris jau veicis maksājumu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantam.

17. Pozīcijā "Parādi apdrošinātājiem, pārapdrošinātājiem un citiem izplatītājiem" uzrāda apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera saistības pret apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantiem, apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpniekiem, dalībvalstu vai ārvalstu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpniekiem saskaņā ar noslēgtā izplatīšanas līguma nosacījumiem.

IV. "Peļņas vai zaudējumu aprēķina" sagatavošanas prasības un kārtība

18. Pozīcijā "Ieņēmumi no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" uzrāda pārskata periodā gūto atlīdzību no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumiem, kas ir iekļauta apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas prēmijā vai ko tieši maksā klients, vai ko saņem kā cita veida finansiālu atlīdzību saistībā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu.

19. Pozīcijā "Ieņēmumi no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas riska parakstīšanas" uzrāda pārskata periodā gūto atlīdzību no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas riska parakstīšanas, kas ir iekļauta apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas prēmijā vai ko tieši maksā klients, vai ko saņem kā cita veida finansiālu atlīdzību saistībā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu.

20. Pozīcijā "Ieņēmumi no ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja darbības" uzrāda ieņēmumus no ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja darbības, kas veikta atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajai kārtībai.

21. Pozīcijā "Ieņēmumi no PEPP plāna izplatīšanas" uzrāda ieņēmumus no Pan-Eiropas privāto pensiju produktu (turpmāk – PEPP) plāna izplatīšanas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija regulas (ES) 2019/1238 par Pan-Eiropas privāto pensiju produktu (PEPP) prasībām un Privāto pensiju fondu likuma III1 nodaļas "PEPP plāns, PEPP noguldītāju un PEPP saņēmēju aizsardzība" prasībām.

V. Pārskata "Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" sagatavošanas prasības un kārtība

22. Pārskatā "Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" uzrāda apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera saistības, kas radušās saskaņā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera saņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām vai citiem maksājumiem, norādot apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu, apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpnieku, dalībvalsts vai ārvalsts apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpnieku (turpmāk – darījuma partneris), pret kuru šīs saistības radušās.

23. Saistības pret citiem kreditoriem, kas nav darījuma partneri (piemēram, pret apdrošinājuma ņēmēju vai apdrošināšanas atlīdzības saņēmēju), kas radušās saskaņā ar noslēgtajiem apdrošināšanas un pārapdrošināšanas līgumiem, pārskatā "Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" uzrāda apkopotā veidā.

24. Ailē "Darījuma partnera reģistrācijas numurs" uzrāda darījuma partnera reģistrācijas numuru. Latvijā reģistrētai komercsabiedrībai uzrāda Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra komercreģistrā piešķirto reģistrācijas numuru. Citā dalībvalstī vai ārvalstī reģistrētai komercsabiedrībai uzrāda attiecīgās valsts komercsabiedrības reģistrācijas iestādes piešķirto reģistrācijas numuru. Saistībām pret citiem kreditoriem, kas nav darījuma partneri, šajā ailē vērtību neuzrāda.

25. Ailē "Darījuma partnera nosaukums" uzrāda darījuma partnera precīzu un pilnu nosaukumu. Saistībām pret citiem kreditoriem šajā ailē uzrāda vērtību "Citi kreditori".

26. Ailē "Saistību apmērs (veselos euro)" uzrāda saistību apmēru pārskata perioda beigās pret katru darījuma partneri un citiem kreditoriem par saņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām un citiem maksājumiem saskaņā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma 31. panta otrās daļas izpratnē. Šajā ailē ietver arī saistību apmēru pārskata perioda beigās pret apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu par nesaņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām, ja apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris ir uzņēmies saistības pret apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu par apdrošinājuma ņēmēju un cedentu neveiktajiem apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmiju maksājumiem.

VI. Pārskata "Naudas līdzekļi" sagatavošanas prasības un kārtība

27. Pozīcijā "Atsevišķie naudas konti" uzrāda naudas kontus kredītiestādēs, kuros tiek turēti naudas līdzekļi, kas iegūti no apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas atbilstoši Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma 31. panta otrajā daļā noteiktajam, kā arī naudas kontus, kurus apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris ir atvēris ieguldījumiem termiņnoguldījumos, ievērojot Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma 31. panta piektajā daļā noteiktās prasības.

28. Pozīcijā "Saimnieciskie konti" uzrāda visus apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kredītiestādēs atvērtos naudas kontus saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

29. Pozīcijā "Pēc pārskata perioda iemaksāts atsevišķajā naudas kontā" uzrāda naudas līdzekļu summu, kas pārskata periodā, veicot apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu, saņemta kasē un pēc pārskata perioda iemaksāta atsevišķajā naudas kontā.

30. Ailē "Konta numurs" uzrāda visu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kredītiestādēs atvērto naudas kontu numurus, t. sk., ja naudas līdzekļu atlikums tajos ir nulle vai tas ir negatīvs.

31. Ailē "Summa" uzrāda naudas kontu atlikumus attiecīgajā ārvalstu valūtā. Ja naudas konta atlikums ir euro, tad naudas konta atlikuma summu uzrāda euro.

32. Ailē "Valūtas kods" uzrāda valūtas kodu saskaņā ar starptautisko standartu ISO 4217 "Valūtu un resursu kodi".

VII. "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas darbības pārskata" sagatavošanas prasības un kārtība

33. Brokeru sabiedrība, kas nodarbojas ar apdrošināšanas izplatīšanu, sniedz informāciju par parakstītajām apdrošināšanas prēmijām un atlīdzību par apdrošināšanas izplatīšanu sadalījumā pa apdrošināšanas komersantiem, apdrošināšanas starpniekiem un apdrošināšanas veidiem. Ja apdrošināšanas līgumos, kuros vienā līgumā ir iekļauti vairāki apdrošināšanas veidi, parakstītās apdrošināšanas prēmijas un atlīdzību par apdrošināšanas izplatīšanu ir iespējams identificēt pa katru apdrošināšanas veidu, attiecīgo informāciju sniedz sadalījumā pa apdrošināšanas veidiem. Ja parakstītās apdrošināšanas prēmijas un atlīdzību par apdrošināšanas izplatīšanu nav iespējams identificēt pa katru apdrošināšanas veidu, to uzrāda kopsummā pie būtiskākā apdrošināšanas veida. Brokeru sabiedrība, kas nodarbojas ar pārapdrošināšanas izplatīšanu, informāciju par parakstītajām pārapdrošināšanas prēmijām un atlīdzību par pārapdrošināšanas izplatīšanu sniedz, nesadalot pa apdrošināšanas veidiem.

34. Ailē "Darījuma partnera veids" uzrāda vērtību "Apdrošinātājs", ja darījuma partneris ir apdrošinātājs, vai "Pārapdrošinātājs", ja darījuma partneris ir pārapdrošinātājs, vai "Starpnieks", ja darījuma partneris ir apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpnieks.

35. Ailē "Darījuma partnera reģistrācijas numurs" uzrāda darījuma partnera reģistrācijas numuru. Latvijā reģistrētai komercsabiedrībai uzrāda Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra komercreģistrā piešķirto reģistrācijas numuru. Citā dalībvalstī vai ārvalstī reģistrētai komercsabiedrībai uzrāda attiecīgās valsts komercsabiedrības reģistrācijas iestādes piešķirto reģistrācijas numuru.

36. Ailē "Darījuma partnera nosaukums" uzrāda darījuma partnera precīzu un pilnu nosaukumu.

37. Ailē "Uzraugošās iestādes valsts kods" uzrāda valsts, kuras uzraudzības iestāde ir licencējusi vai reģistrējusi darījuma partneri, kodu.

38. Ailē "Izplatīšanas pakalpojumu sniegšanas valsts kods" uzrāda valsts, kurā brokeru sabiedrība ir sniegusi apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus atbilstoši ailē "Izplatīšanas pakalpojumu sniegšanas pamatojums" uzrādītajam pamatojumam, kodu.

39. Ailē "Izplatīšanas pakalpojumu sniegšanas pamatojums" uzrāda attiecīgo apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pamatojumu, saskaņā ar kuru brokeru sabiedrība ir sniegusi apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus citās dalībvalstīs. Pamatojumu norāda atbilstoši šo noteikumu 6. pielikumam "Pārskatā izmantotie kodi". Ja brokeru sabiedrība ir sniegusi apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus Latvijā vai ārvalstīs, šajā ailē vērtību neuzrāda.

40. Ailē "Apdrošināšanas veida vai pārapdrošināšanas kods" uzrāda apdrošināšanas veida kodu atbilstoši šo noteikumu 6. pielikumam "Pārskatā izmantotie kodi". Brokeru sabiedrība, kas nodarbojas ar pārapdrošināšanas izplatīšanu, uzrāda kodu "MM6PR" ("Pārapdrošināšana").

41. Ailē "Prēmija (veselos euro)" uzrāda visas pārskata periodā parakstītās apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijas par apdrošināšanas līgumiem, kuri ir stājušies spēkā pārskata gadā, neatkarīgi no tā, vai šīs prēmijas ir vai nav saņemtas atbilstoši Latvijas Bankas noteikumos, kuri regulē apdrošinātāju un pārapdrošinātāju pārskatu sagatavošanu, sniegtajam skaidrojumam. Informāciju par parakstītajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām sniedz neatkarīgi no tā, vai apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas prēmijas apdrošinājuma ņēmējs vai cedents maksā brokeru sabiedrībai vai apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantam, ja par noslēgtajiem apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumiem brokeru sabiedrībai pienākas atlīdzība par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanu. Parakstītās apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijas atspoguļo bruto summā, t. i., nesamazinot tās par atlīdzību par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu apmēru. Brokeru sabiedrība, nosakot parakstītās apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijas apmēru, ņem vērā arī ietekmi, ko veido apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu izbeigšana vai grozīšana.

42. Ailē "Komisija (veselos euro)" uzrāda brokeru sabiedrībai pienākošos atlīdzību par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu, kas ir iekļauta bruto parakstītajā apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas prēmijā vai ko tieši maksā klients, vai ko saņem kā cita veida finansiālu atlīdzību saistībā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu. Brokeru sabiedrība, nosakot tai pienākošās atlīdzības par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu apmēru, ņem vērā arī ietekmi, ko veido apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu izbeigšana vai grozīšana.

43. Ailē "Atlīdzība (veselos euro)" citas dalībvalsts vai ārvalsts apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera filiāle uzrāda tai pārskata gadā (periodā no attiecīgā kalendārā gada 1. janvāra līdz attiecīgā kalendārā gada 31. decembrim) pienākošās atlīdzības par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanu, neiekļaujot atlīdzības par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas riska parakstīšanu, ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja darbību vai PEPP plāna izplatīšanu. Pārskatā par periodu no attiecīgā kalendārā gada 1. janvāra līdz attiecīgā kalendārā gada 30. jūnijam šajā ailē noteikto informāciju neuzrāda.

VIII. Noslēguma jautājumi

44. Atzīt par spēku zaudējušiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 14. jūlija normatīvos noteikumus Nr. 89 "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku pārskatu sagatavošanas normatīvie noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 139).

45. Pārskatam par periodu no 2024. gada 1. janvāra līdz 2024. gada 31. decembrim piemēro Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 14. jūlija normatīvos noteikumus Nr. 89 "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku pārskatu sagatavošanas normatīvie noteikumi". Šajā punktā minēto pārskatu iesniedz Latvijas Bankai līdz 2025. gada 30. janvārim, izmantojot datu ziņošanas sistēmu, saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kuri regulē elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku.

46. Noteikumi stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis
1. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292
Bilances pārskats

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera nosaukums ___________________________

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kods ___________________________________

(veselos euro)

Pozīcijas nosaukumsPozīcijas kodsRezidentiNerezidentiKopā
AB123
Aktīvi (110000+120000)100000xx 
 Ilgtermiņa ieguldījumi (111000+112000+113000)110000xx 
  Nemateriālie ieguldījumi111000xx 
  Pamatlīdzekļi112000xx 
  Ilgtermiņa finanšu ieguldījumi113000   
   t. sk. aizdevumi akcionāriem vai dalībniekiem un vadībai113100xx 
 Apgrozāmie līdzekļi (121000+122000+123000+124000)120000xx 
  Krājumi121000xx 
  Debitori (122100+122200+122300+122400)122000xx 
   Debitoru parādi par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu un riska parakstīšanu122100   
   Apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās polises122200   
    t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises122210xx 
     t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises, par kurām veikts norēķins ar apdrošinātāju122211xx 
   Īstermiņa aizdevumi akcionāriem vai dalībniekiem un vadībai122300   
   Pārējie debitori122400   
  Īstermiņa finanšu ieguldījumi123000   
  Nauda124000   
Pasīvi (210000+220000+230000+240000)200000xx 
 Pašu kapitāls (211000+...+216000)210000xx 
  Akciju vai daļu kapitāls211000   
  Akciju/daļu emisijas uzcenojums212000xx 
  Finanšu instrumentu un ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezerve (+/–)213000xx 
  Rezerves214000xx 
  Iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa/zaudējumi (+/–)215000xx 
  Pārskata gada peļņa/zaudējumi (+/–)216000xx 
 Uzkrājumi220000xx 
 Ilgtermiņa kreditori (231000+...+236000)230000xx 
  Parādi radniecīgajām un asociētajām sabiedrībām231000   
  Parādi akcionāriem vai dalībniekiem un vadībai232000   
  Aizņēmumi no kredītiestādēm233000   
  Parādi apdrošinātājiem, pārapdrošinātājiem un citiem izplatītājiem234000   
  Nākamo periodu ieņēmumi235000   
  Pārējie ilgtermiņa kreditori236000   
 Īstermiņa kreditori (241000+...+246000)240000xx 
  Parādi radniecīgajām un asociētajām sabiedrībām241000   
  Parādi akcionāriem vai dalībniekiem un vadībai242000   
  Aizņēmumi no kredītiestādēm243000   
  Parādi apdrošinātājiem, pārapdrošinātājiem un citiem izplatītājiem244000   
  Nākamo periodu ieņēmumi245000   
  Pārējie īstermiņa kreditori246000   
Ārpusbilances saistības (310000+320000)300000xx 
 Galvojumi310000xx 
 Pārējās galvojumiem līdzīgās saistības320000xx 
    
Izpildītājs Iesniegšanas datums 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)
Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis
2. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292
Peļņas vai zaudējumu aprēķins

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera nosaukums _____________

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kods ___________________

(veselos euro)

Pozīcijas nosaukumsPozīcijas kodsPārskata periodā
AB1
Neto apgrozījums (110+120+130+140)100 
 Ieņēmumi no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas110 
 Ieņēmumi no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas riska parakstīšanas120 
 Ieņēmumi no ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja darbības130 
 Ieņēmumi no PEPP plāna izplatīšanas140 
Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumu izmaksas200 
Pārējie ieņēmumi300 
Pārējās izmaksas400 
Peļņa vai zaudējumi pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa (100–200+300–400)500 
Uzņēmumu ienākuma nodoklis par pārskata periodu600 
Ieņēmumi vai izmaksas no atliktā nodokļa aktīvu vai saistību atlikuma izmaiņām (+/–)700 
Ārkārtas dividendes800 
Pārskata perioda peļņa vai zaudējumi (500–600+700–800)900 
    
Izpildītājs Iesniegšanas datums 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)
Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis
3. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292
Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera nosaukums __________________________

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kods __________________________________

Darījuma partnera reģistrācijas numursDarījuma partnera nosaukumsSaistību apmērs
(veselos euro)
123
   
   
   
    
Izpildītājs Iesniegšanas datums 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)
Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis
4. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292
Naudas līdzekļi

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera nosaukums _________________________

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kods _________________________________

Pozīcijas nosaukumsPozīcijas kodsKonta numursSummaValūtas kodsSumma
(veselos euro)
AB1234
Atsevišķie naudas konti100xxx 
 101    
Saimnieciskie konti200xxx 
 201    
Nauda kasē300xxx 
Pēc pārskata perioda iemaksāts atsevišķajā naudas kontā400xxx 
    
Izpildītājs Iesniegšanas datums 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)
Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis
5. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292
Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas darbības pārskats

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Brokeru sabiedrības nosaukums ______________________________

Brokeru sabiedrības kods _____________________________________

Darījuma partnera
veids
Darījuma partnera
reģistrācijas numurs
Darījuma partnera
nosaukums
Uzraugošās iestādes
valsts kods
Izplatīšanas pakalpojumu sniegšanas valsts kodsIzplatīšanas pakalpojumu sniegšanas pamatojumsApdrošināšanas veida vai pārapdrošināšanas kodsPrēmija (veselos euro)Komisija (veselos euro)Atlīdzība (veselos euro)
12345678910
         x
         x
xxxxxxxxx 
    
Izpildītājs Iesniegšanas datums 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)
Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis
6. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292
Pārskatā izmantotie kodi
NosaukumsKodsSkaidrojums
123
Apdrošināšanas veida vai pārapdrošināšanas kodsMM601Veselības apdrošināšana
MM602Nelaimes gadījumu apdrošināšana
MM6041Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana
MM6042Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (OCTA) atbilstoši Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumam
MM6051Sauszemes transporta apdrošināšana
MM6052Dzelzceļa transporta apdrošināšana
MM6053Gaisakuģu apdrošināšana
MM6061Kuģu apdrošināšana
MM6062Gaisakuģu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana
MM6063Kuģu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana
MM6064Kravu apdrošināšana
MM607Īpašuma apdrošināšana pret uguns radītiem un cita veida zaudējumiem
MM608Vispārējā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana
MM6091Kredītu apdrošināšana
MM6092Galvojumu apdrošināšana
MM610Juridisko izdevumu apdrošināšana
MM611Palīdzības apdrošināšana
MM612Dažādu finansiālo zaudējumu apdrošināšana
MM6DZDzīvības apdrošināšana (visi veidi)
MM6PRPārapdrošināšana
Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pamatojumsP01Filiāle citā dalībvalstī
P02Pakalpojumu sniegšanas brīvības princips
Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeru, citu dalībvalstu un ārvalstu apdrošināšanas .. Statuss:
Vēl nav spēkā
vēl nav spēkā
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: noteikumi Numurs: 292Pieņemts: 15.04.2024.Stājas spēkā: 01.01.2025.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 75, 17.04.2024. OP numurs: 2024/75.13
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
351288
01.01.2025
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"