Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 11/2024

Alūksnē 2024. gada 28. martā (prot. Nr. 4, 14. p.)
Par interešu izglītības programmu īstenošanu Alūksnes novadā
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka interešu izglītības programmu īstenošanas kārtību Alūksnes novadā.

2. Interešu izglītības programmas Alūksnes novada pašvaldībā, turpmāk – pašvaldība, īsteno Alūksnes novada pašvaldības izglītības iestādes: Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs (turpmāk – Centrs), Alūksnes Mākslas skola, Alūksnes Sporta skola, Alūksnes Mūzikas skola, kā arī fiziska vai juridiska persona, kas pašvaldībā saņēmusi licenci programmas īstenošanai.

3. Pašvaldībai pieejamo valsts budžeta mērķdotāciju, turpmāk – valsts budžeta mērķdotācija, un pašvaldības budžetā kārtējam gadam paredzētos līdzekļus interešu izglītības programmu pedagogu darba algu un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu finansējumam, turpmāk – Finansējums, sadala ar pašvaldības izpilddirektora rīkojumu izveidota komisija, turpmāk – Komisija.

4. Ja privātpersona, kas pašvaldībā saņēmusi licenci interešu izglītības programmas īstenošanai, vēlas pretendēt uz valsts budžeta mērķdotāciju, uz to attiecas saistošo noteikumu regulējums par programmas pieteikšanu un realizēšanu un saņemtā finansējuma izmantošanas kārtību.

5. Saistošie noteikumi neattiecas uz interešu izglītības programmu īstenošanu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs. Pirmsskolas vecuma izglītojamajiem var tikt organizētas interešu izglītības programmas, kuras finansē likumiskie pārstāvji.

II. Interešu izglītības procesa organizācija

6. Interešu izglītības programmu īstenotāji var pretendēt uz Finansējumu no:

6.1. valsts budžeta mērķdotācijas;

6.2. pašvaldības budžetā kārtējam gadam šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem:

6.2.1. Centra īstenotajā:

6.2.1.1. pūtēju orķestra programmā līdz 45 mācību stundām nedēļā;

6.2.1.2. mazpulku darbības programmā līdz 20 mācību stundām nedēļā;

6.2.2. Alūksnes Sporta skolas īstenotajās sporta programmās līdz 60 mācību stundām nedēļā.

7. Interešu izglītības metodisko un informatīvo darbu Alūksnes novadā nodrošina Centrs.

8. Centrs izvirza mācību gada prioritātes un uzdevumus interešu izglītībā, saskaņā ar valstī noteiktajām prioritātēm, pārrauga un koordinē interešu izglītības programmu īstenošanu.

9. Lai pretendētu uz Finansējumu nākošajam mācību gadam, interešu izglītības īstenotājs līdz 1. jūnijam iesniedz pašvaldībai interešu izglītības pedagoga sastādītu un programmas īstenotāja apstiprinātu pieteikumu saskaņā ar saistošo noteikumu 1. pielikumā pievienoto formu.

10. Programmas īstenotājs līdz 15. augustam var iesniegt pašvaldībai precizējumus programmas pieteikumā, kas saistīti ar pedagogu maiņas vai citiem nebūtiskiem apstākļiem, bet neizmaina programmas saturu.

11. Centrs apkopo pašvaldībai iesniegtos interešu izglītības programmu pieteikumus un, veicot sākotnējo atbilstības novērtējumu pieteikuma noformējumam un programmas saturam, ņemot vērā prognozējamo valsts budžeta mērķdotācijas un pieejamo pašvaldības budžeta līdzekļu apmēru, sagatavo un iesniedz Komisijai atbalstāmo interešu izglītības programmu stundu sadalījuma projektu.

III. Finansējuma sadale un izlietošanas kārtība

12. Komisija, vērtējot pieteiktās interešu izglītības programmas, ņem vērā interešu izglītības programmu īstenošanas kritērijus, saskaņā ar saistošo noteikumu 2. pielikumu.

13. Komisija izvērtē saņemto dokumentu apkopojumu un pieņem lēmumu par mācību stundu sadali mācību gadam. Piešķirto mācību stundu skaitu līdz 25. septembrim publicē pašvaldības mājaslapā.

14. Programma var tikt noraidīta, ja:

14.1. programmas saturs neatbilst mērķauditorijas vecumposmam;

14.2. programmas īstenotāja izglītība un kvalifikācija neatbilst Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;

14.3. programmas īstenotāja darbība šajā jomā iepriekš ir bijusi nekvalitatīva;

14.4. programma neatbilst izvirzītajām prioritātēm (gadījumā, kad visu iesniegto programmu īstenošanai nepietiek līdzekļu);

14.5. pašvaldībā tiek īstenota pēc satura līdzīga interešu izglītības programma, un izglītojamajiem ir iespēja nokļūt līdz programmas īstenošanas vietai ar sabiedrisko vai pašvaldības organizētu transportu.

15. Centrs, pamatojoties uz Komisijas lēmumu, rakstiski informē pieteicējus par atbalstītajām interešu izglītības programmām un tām piešķirto Finansējuma stundu skaitu vai programmas atteikumu.

16. Atbilstoši Komisijas veiktajam pieteikto interešu izglītības programmu izvērtējumam un saskaņā ar to atbalstītajām programmām, pašvaldības Centrālās administrācijas Finanšu nodaļa 5 (piecu) darba dienu laikā no normatīvā akta par mērķdotācijas sadalījumu pašvaldībām izdošanas aprēķina Finansējuma sadalījumu interešu izglītības programmu īstenotājiem.

17. Ja saskaņā ar Komisijas izvērtējumu atbalstīto stundu skaits pārsniedz pieejamo Finansējumu, komisija izdara grozījumus lēmumā un Finansējums tiek pārrēķināts.

18. Finansējuma sadali starp interešu izglītības programmu īstenotājiem apstiprina pašvaldības domes priekšsēdētājs ar rīkojumu.

19. Interešu izglītības programmas īstenotājs ir atbildīgs par saņemtā Finansējuma atbilstošu izmantošanu Komisijas apstiprinātās interešu izglītības programmas pedagoga darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, veicot tarifikāciju un sniedzot pašvaldībai atskaites pārskata sagatavošanai, kā to noteic Ministru kabinets noteikumos par pedagogu darba samaksu.

20. Komisijai ir tiesības pēc programmas īstenotāja lūguma vai Centra ierosinājuma lemt par interešu izglītības programmas finansēšanas pārtraukšanu, ja

20.1. dalībnieku skaits programmā ir mazāks par 75 % no plānotā;

20.2. programma netiek īstenota atbilstoši pieteikumā norādītajam aprakstam.

IV. Līdzmaksājums interešu izglītības programmu īstenošanai pašvaldības izglītības iestādēs

21. Dalībai pašvaldības īstenotajā interešu izglītībā tiek noteikts līdzmaksājums, ko apstiprina pašvaldības dome ar atsevišķu lēmumu. Līdzmaksājuma maksājums par visiem kalendāra mēnešiem, kuros izglītības iestāde īstenos attiecīgo izglītības programmu.

22. Izglītojamo, kas mācās Alūksnes novada pašvaldības dibinātajās pamata un vidējās izglītības iestādēs, atbrīvo no līdzmaksājuma:

22.1. vienā interešu izglītības programmā Centrā, un

22.2. pūtēju orķestra programmā, un

22.3. "Mazpulks" interešu izglītības programmā, un

22.4. visās Liepnas pagasta teritoriālajā vienībā notiekošās interešu izglītības programmās.

23. Papildu 22. punktā noteiktajam, izglītības iestādes direktors lemj par līdzmaksājuma maksas samazināšanu 50 % apmērā, ja izglītojamais:

23.1. ir persona ar invaliditāti,

23.2. ir no ģimenes, kurai piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss, uz piešķirtā statusa laiku.

24. Izglītojamie, kuri slimības dēļ neapmeklē programmu ilgāk nekā 2 nedēļas, tiek atbrīvoti no līdzmaksājuma šajā periodā, ja likumiskie pārstāvji izglītības iestādes administrācijā ir iesnieguši kavējumu attaisnojošu dokumentu – ārsta izziņu. Citu kavējuma iemeslu dēļ līdzmaksājums netiek pārrēķināts.

25. Līdzmaksājuma maksas atvieglojumu piemēro sākot ar mēnesi, kurā izglītojamā likumiskais pārstāvis izglītības iestādei iesniedzis iesniegumu un apliecinošos dokumentus par attiecīgo faktu.

26. Par līdzmaksājuma samaksas kavējumu, izglītības iestādes direktors brīdina izglītojamā likumiskos pārstāvjus izglītības iestādes oficiālajā saziņas vietnē vai uz pakalpojuma līgumā norādīto e-pastu. Ja mēneša laikā no brīdinājuma nosūtīšanas dienas parāds netiek samaksāts vai netiek noslēgta vienošanās par parāda atmaksu, izglītības iestādes direktors var lemt par izglītojamā atskaitīšanu no programmas un veikt parādu piedziņu, tajā skaitā parāds var tikt nodots piedziņai iestādei, kas sniedz parādu piedziņas pakalpojumus (inkaso kompānijas). Saskaņā ar Civillikuma 1668.9 pantu, izmaksas par parāda piedziņu sedz parādnieks.​

27. Lēmumu par līdzmaksājuma atcelšanu uz laiku, kad izglītības programmu īstenošana ārēju apstākļu dēļ uz laiku netiek realizēta, interešu izglītības programmās pieņem izglītības iestādes direktors.

V. Interešu izglītības programmu īstenošanas kārtība pašvaldības izglītības iestādēs

28. Interešu izglītības programmas drīkst tikt īstenotas tikai tā, lai netiktu ietekmēts mācību darbs, piemēram, interešu izglītības pulciņi nedrīkst notikt mācību stundu starpbrīžos.

29. Interešu izglītības pulciņa darba organizācijas formas:

29.1. pulciņa nodarbība, ko veido teorētiskā un praktiskā daļa;

29.2. pārgājiens, pieredzes apmaiņa;

29.3. konkurss, sacensības, skate;

29.4. koncerts, izstāde, izrāde, nometne, radošā darbnīca, spēļu istaba u.c.

30. Interešu izglītības nodarbības ilgums ir 40 minūtes. Ievērojot interešu izglītības programmas saturu un izglītojamo uzmanības noturību, pieļaujamas 2–3 nodarbības pēc kārtas. Starp nodarbībām var nebūt starpbrīdis.

31. Interešu izglītības programmas stundu skaitā bez kontaktstundām var tikt iekļauta arī nodarbību sagatavošana un dalība pasākumos (konkursos, sacensībās, skatēs, izstādēs, utt.).

32. Nosacījumi bērnu un jauniešu uzņemšanai pulciņos:

32.1. pulciņā uzņem pašvaldības vispārizglītojošo skolu un pašvaldībā deklarēto 1.–12. klašu izglītojamos, pamatojoties uz viņu likumisko pārstāvju vai pilngadīgu dalībnieku iesniegumu par dalību interešu izglītības programmā;

32.2. dalībnieki interešu izglītības programmas pulciņā tiek uzņemti un atskaitīti ar izglītības iestādes direktora rīkojumu;

32.3. katram izglītojamajam ir tiesības vienlaicīgi darboties dažādu jomu pulciņos, iestāties un izstāties no pulciņa, kā arī pāriet uz citu pulciņu (ne biežāk, kā reizi semestrī).

33. Pulciņa komplektēšana pieļaujama no 1. septembra līdz 1. oktobrim, uzsākot darbu ar nepilnu pulciņu dalībnieku skaitu no 1. septembra.

34. Dalībnieku skaits interešu izglītības programmās tiek fiksēts pēc datiem Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) uz 1. oktobri.

35. Interešu izglītības nodarbību uzskaiti veic elektroniskajā žurnālā (e-klasē) vai interešu izglītības programmas žurnālā.

36. Interešu izglītības programmas īstenotājs var izslēgt izglītojamo no pulciņa, ja tam ir atbilstošs pamatojums, tostarp, ja viņš:

36.1. dezorganizē pulciņa darbu;

36.2. bojā inventāru;

36.3. izturas nicinoši, aizvainojoši, apdraudoši pret citiem izglītojamajiem vai pedagogu.

VI. Noslēguma jautājumi

37. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. maijā.

38. 2023./2024. mācību gadā uzsāktās interešu izglītības programmas tiek pabeigtas īstenot atbilstoši to apstiprināšanas laikā spēkā esošajam regulējumam.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers
Pielikums Nr. 1
Alūksnes novada pašvaldības domes
2024. gada 28. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 11/2024
"Par interešu izglītības programmu īstenošanu Alūksnes novadā"

Apstiprinu
Izglītības iestādes direktors
Alūksnē
20____. gada _____________

Alūksnes novada interešu izglītības programmas 2024./2025. mācību gadam pieteikums

1. Informācija par programmu

Programmas nosaukums 
Pieprasīto stundu skaits nedēļā 
Plānotās tikšanās reizes nedēļā 
Dalībnieku skaits 
Grupu skaits 
Plānotā mērķauditorija (klašu grupas vai vecumposms) 

2. Programmas saturiskā daļa

Programmas aktualitāte (kāpēc konkrētā programma nepieciešama Alūksnē, novadā) 
Programmas mērķis 
Programmas uzdevumi 
Sasniedzamie rezultāti 

Programmas

īstenošanas plāns
Tematiskais un aktivitāšu plāns pa mēnešiem (konkrētas tēmas, aktivitātes katrai grupai)
MēnesisTēmaStundu skaits
   
Īstenošanas formas un metodes 

3. Informācija par pedagogu

Pedagoga vārds, uzvārds 

Pedagoga

izglītība
iegūtā specialitāte, izglītības iestāde, gads 
kursi, semināri, apmācības pēdējo 3 gadu laikā (kas attiecas uz programmas īstenošanu) 
iepriekšējā pieredze konkrētās vai līdzīgas interešu izglītības programmas īstenošanā 
pedagoga telefons e-pasts 
Atzīmēt ērtāko saziņas veidu 

4. Organizatoriskie jautājumi

Īstenošanas vieta 
Plānotais īstenošanas laiks (uzreiz pēc mācību stundām, darbdienās pēc pl.17, sestdienās, utt.) 
Resursi un tehniski materiālais nodrošinājums, aprīkojums
Esošais nodrošinājumsNepieciešams iegādāties, lai programmu īstenotu
  

5. Iepriekšējā mācību gadā realizētās programmas īss pārskats

Dalībnieku skaits 
Dalība novada, reģiona, valsts pasākumos 
Citas pulciņa aktivitātes 

6. Papildus pievienojamā informācija un dokumenti, ja nepieciešams

1. Izglītību apliecinošu dokumentu kopijas pedagogiem.

2. Licence interešu izglītības programmas īstenošanai.

3. Programmas vadītāja CV.

datums

paraksts, atšifrējums

Pielikums Nr. 2
Alūksnes novada pašvaldības domes
2024. gada 28. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 11/2024
"Par interešu izglītības programmu īstenošanu Alūksnes novadā"
VĒRTĒŠANAS KRITĒRIJI

Finansējuma saņemšanai interešu izglītības programmas īstenošanai

Nr.

Kritērija nosaukums

Punkti

1.

Programmas aktualitāte
(kāpēc konkrētā programma nepieciešama Alūksnē, novadā)
 
 Programma ir unikāla, nepieciešama novadā.

5

 Programma ir aktuāla.

3

 Programma nav aktuāla.

0

2.

Programmas īstenošanas darba plāns (aktivitātes) 
 Programmā plānotās aktivitātes ir skaidri aprakstītas un pamatotas. Programmas aktivitāšu kopums vērsts uz programmas mērķa sasniegšanu.

5

 Programmā plānotās aktivitātes ir daļēji izklāstītas, un aktivitāšu kopums ir daļēji vērsts uz programmas mērķa sasniegšanu.

3

 Programmā plānotajām aktivitātēm trūkst detalizēta izklāsta, un tās minimāli atbilsts programmas mērķa sasniegšanai.

0

3.

Programmas atbilstības novērtējums izvirzītajai jomas prioritātei 
 Programmas saturs pilnībā atbilst pieteikumā atzīmētajai jomas prioritātei.

5

 Programmas saturs daļēji atbilst pieteikumā atzīmētajai jomas prioritātei.

3

 Programmas saturs neatbilst pieteikumā atzīmētajai jomas prioritātei.

0

4.

Īstenošanas gaitā sasniedzamie rezultāti 
 Programma ietver pārbaudāmus sasniedzamo rezultātu rādītājus, un tie ir precīzi definēti plānotajai izglītības programmai.

5

 Programma ietver daļēji pārbaudāmus sasniedzamo rezultātu rādītājus, tie ir aprakstīti programmā.

3

 Programmā nav norādīti pārbaudāmi sasniedzamo rezultātu rādītāji, un tie nav skaidri aprakstīti programmā.

0

5.

Programmas mērķauditorija 
 Programmā ir skaidri definētas dalībnieku intereses un vajadzības, aktivitāšu saturs atbilst mērķauditorijai. Skaidri norādīts, kāda mērķa grupa tiks apzināta, un tā ir skaitliski novērtēta.

5

 Programmā ir sniegta vispārīga informācija par dalībnieku interesēm un vajadzībām, un aktivitāšu atbilstību tām. Mērķa grupa ir novērtēta skaitliski.

3

 Programmā nav aprakstītas dalībnieku intereses un vajadzības, mērķa grupa nav skaitliski novērtēta.

0

6.

Programmas apguves ilgums un apjoms 
 Programmas pieteikumā norādītais stundu skaits nedēļā atbilst interešu programmas īstenošanas darba plānam un tajā norādītajam apjomam.

5

 Programmas pieteikumā norādītais stundu skaits nedēļā daļēji atbilst interešu programmas īstenošanas darba plānam un tajā norādītajam apjomam.

3

 Programmas pieteikumā norādītais stundu skaits nedēļā neatbilst interešu programmas īstenošanas darba plānam un tajā norādītajam apjomam.

0

7.

Pieredze un sasniegumi programmas īstenošanā 
 Ir pieredze programmas īstenošanā, pulciņš aktīvi piedalās novada, reģiona, valsts pasākumos. Noturīgs dalībnieku skaits

5

 Ir īstenotas dažādas pulciņa aktivitātes un ir noturīgs dalībnieku skaits

3

 Programma nav īstenota.

0

 Kopā: 
Alūksnes novada pašvaldības domes 2024. gada 28. marta saistošo noteikumu Nr. 11/2024 "Par interešu izglītības programmu īstenošanu Alūksnes novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu izstrādes laikā interešu izglītības programmu īstenošanas kārtību un valsts un pašvaldības budžeta mērķdotācijas interešu izglītības programmu pedagogu darba algu un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu finansējumam sadales kārtību nosaka vairāki dokumenti, t.sk Alūksnes novada pašvaldības domes 2012. gada 23. augusta noteikumi Nr. 4/2012 "Kārtība, kādā sadala mērķdotāciju interešu izglītības programmu īstenošanai", 2012. gada 27. septembra Alūksnes novada pašvaldības domes lēmums Nr. 320 "Par interešu izglītības "Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris" finansēšanu", 2012. gada 25. oktobra Alūksnes novada pašvaldības domes lēmums Nr. 364 "Par interešu izglītības programmas "Mazpulki" finansēšanu", 2014. gada 24. jūlija Alūksnes novada pašvaldības domes lēmums Nr. 271 "Par atbalstu un līdzekļu piešķiršanu sporta interešu izglītības programmu īstenošanai".

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir novērst regulējuma sadrumstalotību un noteikt visiem interešu izglītības programmu īstenošanā iesaistītajiem vienotu un saistošu normatīvo kārtību.

Pašvaldības domes pilnvarojums izdot saistošos noteikumus "Par interešu izglītības īstenošanu Alūksnes novadā" izriet no Pašvaldību likuma 44. panta otrās daļas, kas nosaka, ka pašvaldības dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Savukārt, gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp, nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību, ir pašvaldības autonomā funkcija atbilstoši šī likuma 4. panta pirmās daļas 4. punktam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošana neietekmē pašvaldības budžetu. Saistošie noteikumi neparedz palielināt pašvaldības budžeta izdevumus interešu izglītības īstenošanai.

Interešu izglītības procesam paredzētie līdzekļi 2023. budžeta gadā bija 405971 EUR, no kā valsts budžeta mērķdotācija 117006 EUR, pašvaldības budžeta līdzekli 288965 EUR.

Saistošie noteikumi paredz, ka ar atsevišķu pašvaldības domes lēmumu tiks apstiprināts izglītojamo līdzmaksājums, kā arī nosaka personas, kas var pretendēt uz līdzmaksājuma samazinājumu. Vienlaicīgi, ar saistošajiem noteikumiem ir noteikts, ka katrs Alūksnes novada pašvaldības vispārizglītojošās skolas izglītojamais ir atbrīvots no līdzmaksājuma Alūksnes Bērnu un jauniešu centra īstenotajā pūtēju orķestra un mazpulku interešu izglītības pulciņā, visos pulciņos, kuru darbība notiek Alūksnes novada Liepnas pagasta teritoriālajā vienībā un vēl vienā pulciņā pēc savas izvēles.

Papildu valsts mērķdotācijai interešu izglītības pedagogu darba algai un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām 2024. gadam pašvaldības budžetā plānotie izdevumi šim mērķim ir orķestra programmā 35257 EUR, mazpulku programmā 7326 EUR, un sporta programmās 25189 EUR, kopā 67772 EUR.

Saistošie noteikumi neattiecas uz pirmsskolas izglītības iestāžu pulciņu norisi, kuru pedagogu darba algu un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu finansējumu pilnībā nodrošina no izglītojamo vecāku līdzekļiem.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – tiks nodrošināta vienlīdzīga iespēja interešu izglītības programmu dalībniekiem saņemt atlaidi vai atbrīvojumu no līdzdalības maksājuma pašvaldības īstenotajā interešu izglītībā, kā arī apmeklēt privāto interešu izglītības programmu nodarbības.

Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – pašvaldības nodrošināta bezmaksas interešu izglītība katram bērnam un jaunietim nodrošinās brīvā laika pavadīšanas dažādošanu, garīgo un fizisko spēju pilnveidi un attīstību.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – ar saistošajiem noteikumiem tiek noteikta mērķgrupa, uz kuru attiecināmi saistošie noteikumi – fiziskām un juridiskām personām, kas plāno realizēt interešu izglītības programmas Alūksnes novada teritorijā, kam ir komercdarbību veicinoša ietekme.

Ietekme uz konkurenci – iespējama konkurences palielināšanās privāto interešu izglītības programmu piedāvāšanā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošie noteikumi paredz, ka arī turpmāk ar profesionālās ievirzes izglītības novirzienu saistītās interešu izglītības programmas īstenos attiecīgās profesionālās ievirzes izglītības iestādes "Alūksnes Mākslas skola", "Alūksnes Sporta skola", "Alūksnes Mūzikas skola", bet visu pārējo interešu izglītību pašvaldībā ar 2024./2025. mācību gadu pilnībā nodrošinās viena pašvaldības iestāde "Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs", tādējādi atslogojot vispārizglītojošo skolu resursus pilnvērtīgam izglītības procesam. Interešu izglītības programmu norise tāpat kā līdz šim tiks nodrošināta uz vietas izglītības iestādēs, papildu izmantojot pašvaldības kultūras iestāžu telpas.

Saistošie noteikumi paredz, ka, lai pašvaldības noteiktā iestāde vai privātpersona varētu pretendēt uz valsts vai pašvaldības budžeta finansējumu interešu izglītības programmas pedagogu darba algai un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām, tās pieteiktajai programmai ir jāapbilst noteiktiem satura un kvalitātes kritērijiem. Pieteiktās programmas izvērtē un šim mērķim pieejamo finansējumu sadala ar pašvaldības izpilddirektora rīkojumu izveidota komisija.

Interešu izglītības programmu īstenošanas metodisko vadību un atbilstības uzraudzību nodrošina Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs.

Personas saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos var griezties Alūksnes novada pašvaldības iestādē "Izglītības pārvalde".

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmē administratīvo procedūru izmaksas.

Saistošie noteikumi paredz, ka ar atsevišķu pašvaldības domes lēmumu tiks apstiprināts izglītojamo līdzmaksājums, kā arī nosaka personas, kas var pretendēt uz līdzmaksājuma samazinājumu. Vienlaicīgi, ar saistošajiem noteikumiem ir noteikts, ka katrs Alūksnes novada pašvaldības vispārizglītojošās skolas izglītojamais ir atbrīvots no līdzmaksājuma Alūksnes Bērnu un jauniešu centra īstenotajā pūtēju orķestra un mazpulku interešu izglītības pulciņā, visos pulciņos, kuru darbība notiek Alūksnes novada Liepnas pagasta teritoriālajā vienībā un vēl vienā pulciņā pēc savas izvēles.

Saistošie noteikumi neattiecas uz pirmsskolas izglītības iestāžu pulciņu norisi, kuru pedagogu darba algu un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu finansējumu pilnībā nodrošina no izglītojamo vecāku līdzekļiem.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams pašvaldībā veidot jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi, papildu iesaistītajām pašvaldības izglītības iestādēm, nodrošinās pašvaldības iestādes "Izglītības pārvalde" un "Centrālā administrācija" ar esošajiem cilvēkresursiem.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2024. gada 19. februāra līdz 2024. gada 4. martam publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.aluksne.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Norādītajā termiņā pašvaldībā priekšlikumi ir saņemti.

Ieteikums 5. punktā papildināt ar tekstu "un pieaugušo interešu izglītības programmās", neatbilst šiem noteikumiem, jo noteikumi nosaka kārtību skolas vecuma izglītojamajiem.

Atbilstoši ieteikumam 26. punktā papildināt tekstu "vai pakalpojuma līgumā norādīto e-pastu", veiktas izmaiņas tekstā.

Atbilstoši ieteikumam 35. punktā papildināt tekstu "vai interešu izglītības programmu žurnālā", veiktas izmaiņas tekstā.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par interešu izglītības programmu īstenošanu Alūksnes novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Alūksnes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 11/2024Pieņemts: 28.03.2024.Stājas spēkā: 01.05.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 69, 09.04.2024. OP numurs: 2024/69.6
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
351067
01.05.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"