Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 4

Gulbenē 2024. gada 12. martā (prot. Nr. 7, 10. p.)
Par materiālo palīdzību Gulbenes novada pašvaldībā
Precizējumi Gulbenes novada pašvaldības domes
2024. gada 28. marta sēdē (prot. Nr. 8, 42. p.)


Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Gulbenes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) materiālās palīdzības pabalsta (turpmāk – pabalsts) veidus, apmērus, pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību un personu kategorijas, kuras ir tiesīgas saņemt pabalstu.

2. Pašvaldība piešķir šādus pabalstus:

2.1. bērna piedzimšanas pabalsts;

2.2. pabalsts nozīmīgā dzīves jubilejā;

2.3. apbedīšanas pabalsts;

2.4. pabalsts politiski represētai personai;

2.5. pabalsts Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam.

3. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem Gulbenes novada sociālais dienests (turpmāk – Sociālais dienests) viena mēneša laikā no personas iesnieguma saņemšanas dienas.

4. Saistošajos noteikumos noteiktās pabalsta pieprasīšanu pamatojošās dokumentu kopijas, uzrādot dokumenta oriģinālu, ir nepieciešams iesniegt tikai tad, ja pabalsta pieprasīšanu pamatojošie dokumenti vai to kopijas nav Sociālā dienesta rīcībā un Sociālais dienests objektīvu iemeslu dēļ nevar tās iegūt.

5. Pieņemot lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, Sociālais dienests neizvērtē personas materiālo situāciju.

6. Pabalstu personai izmaksā skaidrā naudā vai pārskaita uz kredītiestādes norēķinu vai pasta norēķinu sistēmas kontu, vai apmaksā pakalpojumu.

7. Pabalstu izmaksā no Pašvaldības budžeta līdzekļiem.

II. Bērna piedzimšanas pabalsts

8. Tiesības saņemt bērna piedzimšanas pabalstu par katru jaundzimušo ir vienam no bērna vecākiem, ja bērna vecāks ne mazāk kā vienu gadu pirms bērna piedzimšanas ir deklarējis dzīvesvietu Pašvaldības administratīvajā teritorijā un bērna pirmā pamata dzīvesvieta ir deklarēta Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

9. Bērna piedzimšanas pabalstu par katru jaundzimušo piešķir vienu reizi 620 euro apmērā.

10. Bērna piedzimšanas pabalstu vienam no bērna vecākam ir tiesības lūgt sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas, iesniedzot iesniegumu Sociālajā dienestā vai Gulbenes novada Dzimtsarakstu nodaļā, tam pievienojot bērna dzimšanas apliecības kopiju.

11. Ja bērna piedzimšanas fakts reģistrēts ārvalstīs, bērna vecāks Sociālajā dienestā iesniedz iesniegumu, tam pievienojot ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegta dokumenta par bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju kopiju, kā arī ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegtā dokumenta par bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju tulkojumu valsts valodā, kas apliecināts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

12. Sociālajam dienestam pirms lēmuma par bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanu pieņemšanas ir tiesības apsekot bērna vecākus dzīvesvietā. Ja apsekošanas laikā tiek konstatēts, ka bērnam netiek nodrošināta pietiekama aprūpe un audzināšana, Sociālajam dienestam ir tiesības bērna piedzimšanas pabalsta izmaksu sadalīt trīs daļās, pirmās bērna piedzimšanas pabalsta izmaksājamās daļas apmēru nosakot ne mazāku par 40% no kopējā bērna piedzimšanas pabalsta apmēra.

13. Sociālajam dienestam pēc lēmuma par bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanu pieņemšanas ir tiesības bērna piedzimšanas pabalsta izmaksu aizturēt, ja, pamatojoties uz sociālā darba speciālista vai bāriņtiesas rakstisku atzinumu, bērna vecāki bērnam nenodrošina pietiekamu aprūpi un audzināšanu. Bērna piedzimšanas pabalsta izmaksu atjauno, pamatojoties uz atkārtotu sociālā darba speciālista vai bāriņtiesas rakstisku atzinumu, kurā norādīts, ka bērna vecāki bērnam nodrošina pietiekamu aprūpi un audzināšanu.

14. Bērna piedzimšanas pabalstu nepiešķir, ja:

14.1. bērns pēc dzimšanas nodzīvojis mazāk kā septiņas diennaktis;

14.2. bērna vecākiem pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības un bērns saņem ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai audžuģimenē;

14.3. bērna piedzimšanas pabalstu piešķīrusi cita pašvaldība.

III. Pabalsts nozīmīgā dzīves jubilejā

15. Tiesības saņemt pabalstu nozīmīgā dzīves jubilejā ir personai, kura sasniegusi 80, 85, 90, 95, 100 vai vairāk gadu vecumu un kura ir deklarējusi dzīvesvietu Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

16. Personai, sasniedzot 80, 85, 90, 95 un 100 gadu vecumu, pabalstu nozīmīgā dzīves jubilejā piešķir 100 euro apmērā.

17. Personai, pārsniedzot 100 gadu vecumu, pabalstu nozīmīgā dzīves jubilejā piešķir saistošo noteikumu 16. punktā noteiktajā apmērā, papildus piešķirot 100 euro par katru turpmāko dzīves gadu.

18. Pabalstu nozīmīgā dzīves jubilejā personai piešķirt lūdz Gulbenes novada Gulbenes pilsētas vai Gulbenes novada attiecīgā pagasta pārvalde atkarībā no tā, kurā Pašvaldības administratīvajā teritorijā persona ir deklarēta, viena mēneša laikā no nozīmīgās dzīves jubilejas dienas, iesniedzot Sociālajā dienestā iesniegumu.

IV. Apbedīšanas pabalsts

19. Tiesības saņemt apbedīšanas pabalstu ar apbedīšanu saistīto izdevumu segšanai ir personai, kas uzņēmusies mirušās personas apbedīšanu, ja mirušās personas pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

20. Apbedīšanas pabalstu piešķir valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā, bet ne vairāk par faktiskajiem ar apbedīšanu saistītajiem izdevumiem.

21. Apbedīšanas pabalsta apmēru samazina par Valsts sociālas apdrošināšanas aģentūras (turpmāka – VSAA) vai personas, kas uzņēmusies mirušās personas apbedīšanu, darba devēja izmaksātā apbedīšanas pabalsta apmēru. Apbedīšanas pabalstu neizmaksā, ja VSAA vai darba devēja izmaksātais apbedīšanas pabalsts ir lielāks nekā valstī noteiktā minimālā mēnešalga vai faktiskie ar apbedīšanu saistītie izdevumi.

22. Apbedīšanas pabalstu izmaksā skaidrā naudā vai pārskaita uz kredītiestādes norēķinu vai pasta norēķinu sistēmas kontu, vai pēc personas, kas uzņēmusies veikt mirušās personas apbedīšanu, lūguma – apmaksā apbedīšanas pakalpojuma sniedzēja sniegto apbedīšanas pakalpojumu saskaņā ar apbedīšanas pakalpojuma sniedzēja izsniegto rēķinu.

23. Apbedīšanas pabalstu personai, kas uzņēmusies mirušās personas apbedīšanu, ir tiesības lūgt viena mēneša laikā no miršanas fakta reģistrācijas dienas, iesniedzot Sociālajā dienestā iesniegumu, tam pievienojot personas miršanas apliecības kopiju, dokumentu, kas apliecina ar apbedīšanu saistītos izdevumus, kopijas, VSAA lēmuma par apbedīšanas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt apbedīšanas pabalstu kopiju un/vai personas, kas uzņēmusies mirušās personas apbedīšanu, darba devēja izziņu par apbedīšanas pabalsta piešķiršanu.

24. Gadījumā, ja mirušās personas pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija Pašvaldības administratīvajā teritorijā un neviena persona nav uzņēmusies mirušās personas apbedīšanu, mirušās personas apbedīšanu organizē Sociālais dienests, apmaksājot apbedīšanas pakalpojumu saskaņā ar apbedīšanas pakalpojuma sniedzēja izsniegto rēķinu valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā, bet ne vairāk par faktiskajiem ar apbedīšanu saistītajiem izdevumiem.

V. Pabalsts politiski represētai personai

25. Tiesības saņemt pabalstu politiski represētai personai ir personai, kurai atbilstoši normatīvajiem tiesību aktiem noteikts politiski represētas personas statuss un kura ir deklarējusi dzīvesvietu Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

26. Pabalstu politiski represētai personai piešķir reizi gadā 50 euro apmērā.

27. Pabalstu politiski represētai personai izmaksā uz Latvijas Republikas Proklamēšanas dienu.

28. Pabalstu politiski represētai personai piešķirt lūdz persona vai Gulbenes novada Gulbenes pilsētas vai Gulbenes novada attiecīgā pagasta pārvalde atkarībā no tā, kurā Pašvaldības administratīvajā teritorijā persona ir deklarēta, laika posmā no 1. oktobra līdz 1. novembrim iesniedzot Sociālajā dienestā iesniegumu, tam pievienojot politiski represētas personas apliecības kopiju.

VI. Pabalsts Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam

29. Tiesības saņemt pabalstu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam ir personai, kurai atbilstoši normatīvajiem tiesību aktiem noteikts Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka statuss un kura ir deklarējusi dzīvesvietu Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

30. Pabalstu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam piešķir reizi gadā 50 euro apmērā.

31. Pabalstu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam izmaksā decembra mēnesī.

32. Pabalstu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam piešķirt lūdz persona vai Gulbenes novada Gulbenes pilsētas vai Gulbenes novada attiecīgā pagasta pārvalde atkarībā no tā, kurā Pašvaldības administratīvajā teritorijā persona ir deklarēta, laika posmā no 1. novembra līdz 1. decembrim iesniedzot Sociālajā dienestā iesniegumu, tam pievienojot Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka apliecības kopiju.

VII. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

33. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu var apstrīdēt Gulbenes novada pašvaldības domē.

34. Gulbenes novada pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

VIII. Noslēguma jautājumi

35. Atzīt par spēku zaudējušiem Gulbenes novada pašvaldības domes 2015. gada 26. marta saistošos noteikumus Nr. 7 "Par materiālo palīdzību Gulbenes novadā".

36. Atzīt par spēku zaudējušiem Gulbenes novada pašvaldības domes 2012. gada 23. februāra saistošos noteikumus Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu".

37. Atzīt par spēku zaudējušiem Gulbenes novada pašvaldības domes 2019. gada 31. janvāra saistošos noteikumus Nr. 1 "Par vienreizēju apbedīšanas pabalstu".

38. Noteikt, ka sešus mēnešus pēc saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas tiesības saņemt bērna piedzimšanas pabalstu par katru jaundzimušo ir arī vienam no bērna vecākiem, ja bērna vecāks ne mazāk kā sešus mēnešus pirms bērna piedzimšanas ir deklarējis dzīvesvietu Pašvaldības administratīvajā teritorijā un bērna pirmā pamata dzīvesvieta ir deklarēta Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

39. Noteikt, ka, ja persona iesniegumu par pabalsta piešķiršanu iesniegusi pirms saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas, tad Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem piemērojot saistošo noteikumu 35., 36. un 37. punktā uzskaitītos Gulbenes novada pašvaldības domes saistošos noteikumus.

Gulbenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Caunītis
Paskaidrojuma raksts
Gulbenes novada pašvaldības domes 2024. gada 12. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 4 "Par materiālo palīdzību Gulbenes novada pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsGulbenes novada pašvaldības domes 2024. gada 12. marta saistošo noteikumu Nr. 4 "Par materiālo palīdzību Gulbenes novada pašvaldībā" (turpmāk – saistošie noteikumi) izdošanas mērķis ir noteikt Gulbenes novada pašvaldības materiālās palīdzības pabalsta (turpmāk – pabalsts) veidus, apmērus, pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību un personu kategorijas, kuras ir tiesīgas saņemt pabalstu.

Saistošo noteikumu izdošanas nepieciešamība pamatojama ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, kas nosaka, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Gulbenes novada pašvaldības dome, izdodot saistošos noteikumus, īsteno brīvprātīgo iniciatīvu, tādējādi sniedzot materiālu palīdzību Gulbenes novada pašvaldībā deklarētām personām.

Līdz šim kārtība, kādā Gulbenes novada pašvaldība sniedza materiālo palīdzību, tika noteikta vairākos Gulbenes novada pašvaldības domes saistošajos noteikumos, proti:

1. Gulbenes novada pašvaldības domes 2015. gada 26. marta saistošajos noteikumos Nr. 7 "Par materiālo palīdzību Gulbenes novadā", kas izdoti saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām";

2. Gulbenes novada pašvaldības domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu", kas izdoti saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām";

3. Gulbenes novada pašvaldības domes 2019. gada 31. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par vienreizēju apbedīšanas pabalstu", kas izdoti saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu.

2023. gada 1. janvārī spēkā stājās Pašvaldību likums un spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām". Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Ņemot vērā minēto, iepriekš uzskaitītie Gulbenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi ir piemērojami ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam, līdz ar to ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

Iespējamā alternatīva, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi, – nav.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistībā ar to, ka nav iespējams prognozēt piedzimušo bērnu skaitu Gulbenes novada pašvaldībā, kā arī nepieciešamību izmaksāt apbedīšanas pabalstu, precīzus izdevumu aprēķinus pabalstiem veikt nav iespējams.

Indikatīvi 2024. gada Gulbenes novada pašvaldības budžeta izdevumi pabalstiem sastādīs aptuveni 164 400,00 euro, t.sk.:

1. bērna piedzimšanas pabalsta nodrošināšanai nepieciešami aptuveni 100 100,00 euro;

2. pabalsta nozīmīgā dzīves jubilejā nodrošināšanai nepieciešami aptuveni 31 000,00 euro;

3. apbedīšanas pabalsta nodrošināšanai nepieciešami aptuveni 25 200,00 euro;

4. pabalsta politiski represētām personām nodrošināšanai nepieciešami aptuveni 6 650,00 euro;

5. pabalsta Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem nodrošināšanai nepieciešami aptuveni 1 450,00 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. sociālā ietekme – saistošajos noteikumos paredzētais Gulbenes novada pašvaldības materiālais atbalsts sekmēs sociālo integrāciju un ikdienas vajadzību nodrošināšanu vairākām Gulbenes novada pašvaldībā deklarēto personu grupām – ģimenēm, piedzimstot bērnam, senioriem nozīmīgās dzīves jubilejās, personām, kas uzņēmušās mirušo personu apbedīšanu, politiski represētām personām, Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem;

3.2. ietekme uz vidi – nav;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi Gulbenes novada pašvaldības teritorijā – nav;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. saistošo noteikumu piemērošanā privātpersona var vērsties Gulbenes novada sociālajā dienestā;

4.2. saistošie noteikumi neparedz papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi neparedz iesaistīt papildu cilvēkresursus un tiks īstenoti esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Gulbenes novada sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošo noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas iecerētā mērķa sasniegšanai – sniegt materiālo palīdzību vairākām Gulbenes novada pašvaldībā deklarēto personu grupām.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 23. februāra līdz 2024. gada 7. martam tika publicēts Gulbenes novada pašvaldības mājaslapā https://www.gulbene.lv/lv sadaļā "Saistošie noteikumi – projekti".

Ierosinājumi, priekšlikumi no privātpersonām vai institūcijām nav saņemti.

Gulbenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Caunītis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par materiālo palīdzību Gulbenes novada pašvaldībā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Gulbenes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 4Pieņemts: 12.03.2024.Stājas spēkā: 06.04.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 67, 05.04.2024. OP numurs: 2024/67.39
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
350954
06.04.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"