Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Gulbenes novada domes 2024. gada 12. marta saistošos noteikumus Nr. 4 "Par materiālo palīdzību Gulbenes novada pašvaldībā".
Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 1

Gulbenē 2019. gada 31. janvārī (prot. Nr. 1, 6. §)
Par vienreizēju apbedīšanas pabalstu
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu
un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta trešo un ceturto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka vienreizēja pašvaldības sociālā pabalsta apbedīšanas izdevumu segšanai (turpmāk – Pabalsts) apmēru, tā pieprasīšanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalstu piešķir mirušās personas, kuras pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir Gulbenes novada administratīvajā teritorijā, apbedīšanas izdevumu segšanai, ja:

2.1. personai ir piešķirts trūcīgas personas statuss;

2.2. personai nav ienākumu;

2.3. persona, kurai nav likumīgo apgādnieku vai likumīgie apgādnieki ir trūcīgas personas, ir sasniegusi pensijas vecumu;

2.4. personai, kurai nav likumīgo apgādnieku vai likumīgie apgādnieki ir trūcīgas personas, ir noteikta invaliditāte.

3. Tiesības saņemt Pabalstu ir personai, kura uzņēmusies veikt mirušās personas apbedīšanu, 30 dienu laikā no miršanas apliecības izsniegšanas dienas.

4. Pabalsta apmēru nosaka atbilstoši minimālajiem apbedīšanas izdevumiem, bet ne lielāku par attiecīgā gada 1. janvārī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, kas sedz:

4.1. zārka un krusta iegādi;

4.2. morga pakalpojumus;

4.3. transporta pakalpojumus Gulbenes novada administratīvajā teritorijā;

4.4. kapsētas pakalpojumus;

4.5. kremēšanas pakalpojumus.

5. Ja saistībā ar šo saistošo noteikumu 2. punktā minētās mirušās personas nāvi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vai darba devējs izmaksā apbedīšanas pabalstu, Pabalsta apmēru nosaka kā starpību starp uz attiecīgā gada 1. janvāri noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai darba devēja izmaksāto apbedīšanas pabalstu.

6. Pabalstu neizmaksā, ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai darba devēja izmaksātais apbedīšanas pabalsts ir lielāks par attiecīgā gada 1. janvārī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru.

7. Lai saņemtu Pabalstu, persona, kura uzņēmusies veikt mirušās personas apbedīšanu, Gulbenes novada sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests) iesniedz:

7.1. iesniegumu Pabalsta saņemšanai (turpmāk – iesniegums);

7.2. miršanas apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu);

7.3. šo saistošo noteikumu 4. punktā noteikto minimālo apbedīšanas izdevumu apmaksu pamatojošos dokumentus;

7.4. darba devēja izsniegtu izziņu par izmaksātā apbedīšanas pabalsta apmēru, ja šādu pabalstu izmaksā.

8. Sociālais dienests piecu darba dienu laikā izskata iesniegumu un pieņem lēmumu par Pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt Pabalstu. Par pieņemto lēmumu Sociālais dienests personai, kura uzņēmusies veikt mirušās personas apbedīšanu, paziņo trīs darba dienu laikā, lēmumā norādot tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

9. Pabalstu Sociālais dienests desmit darba dienu laikā pēc lēmuma par Pabalsta piešķiršanu pieņemšanas dienas izmaksā personai, kura uzņēmusies veikt mirušās personas apbedīšanu, vai pēc minētās personas norādījuma – apbedīšanas pakalpojumu sniegšanas komersantam (turpmāk – komersants), kurš organizē un veic mirušās personas apbedīšanu.

10. Gadījumā, ja mirusi persona, kuras pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir Gulbenes novada administratīvajā teritorijā, kurai nav apgādnieku un nav personas, kura uzņemtos mirušās personas apbedīšanu, tās apbedīšanu organizē Sociālais dienests, piesaistot komersantu. Sociālais dienests sedz komersantam ar apbedīšanu saistītos izdevumus šo saistošo noteikumu 4. punktā noteiktajā apmērā, atbilstoši iesniegtajiem izdevumus pamatojošiem dokumentiem.

11. Atzīt par spēku zaudējušiem 2010. gada 27. maija saistošos noteikumus Nr. 12 "Par vienreizēju apbedīšanas pabalstu".

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs N. Audzišs
Gulbenes novada pašvaldības saistošo noteikumu "Par vienreizēju apbedīšanas pabalstu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsUz doto brīdi ir spēkā Gulbenes novada pašvaldības 2010. gada 27. maija saistošie noteikumi Nr. 12 "Par vienreizēju apbedīšanas pabalstu", kas nosaka kārtību, kādā tiek pieprasīts un piešķirts vienreizējs pašvaldības sociālais pabalsts apbedīšanas izdevumu segšanai. Ņemot vērā, ka pašvaldības sociālās palīdzības mērķis ir palīdzēt personām ar zemiem ienākumiem, kā arī nodrošināt mirušu personu apbedīšanu, nepieciešams palielināt apbedīšanas pabalsta apmēru, kā arī, ievērojot tendences mirušās personas kremēt, nepieciešams attiecīgi precizēt saistošo noteikumu nosacījumus, cita starpā paredzot pašvaldības atbalstu personu kremēšanai. Ņemot vērā paredzamos grozījumus, kā arī nepieciešamību pašlaik spēkā esošos saistošos noteikumus precizēt atbilstoši juridiskās tehnikas prasībām, saistošie noteikumi ir pilnīgi jāpārstrādā. Ņemot vērā šo apstākli, ir izstrādāts jauns Gulbenes novada pašvaldības saistošo noteikumu projekts "Par vienreizēju apbedīšanas pabalstu".
2. Īss projekta satura izklāstsSaistošo noteikumu projektā paredzēta palielināta apbedīšanas pabalsta summa, kā arī konkretizēta kārtība, kādā persona, kas uzņemas mirušās personas apbedīšanu pretendē uz vienreizēju apbedīšanas pabalstu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu2019. gada budžeta izdevumi saistībā ar šiem grozījumiem nedaudz palielināsies.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu piemērošanā persona var vērsties Gulbenes novada sociālajā dienestā pie sociālā dienesta darbiniekiem.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmSaistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma rakstu ievietot www.gulbene.lv, publicēt pašvaldības informatīvajā izdevumā "Gulbenes Novada Ziņas"
Gulbenes novada domes priekšsēdētājs N. Audzišs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par vienreizēju apbedīšanas pabalstu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Gulbenes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 1Pieņemts: 31.01.2019.Stājas spēkā: 07.03.2019.Zaudē spēku: 06.04.2024.Publicēts: Gulbenes Novada Ziņas, 3(120), 06.03.2019.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
316859
07.03.2019
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"