Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 13. septembrī.
Ministru kabineta rīkojums Nr. 184

Rīgā 2024. gada 12. martā (prot. Nr. 11 30. §)
Par pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma izsludināšanu

1. Pamatojoties uz Latvijas Republikas valsts robežas likuma 35.pantu, lai nodrošinātu valsts robežas neaizskaramību un valsts apdraudējuma novēršanu, izsludināt pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu no 2024. gada 13. marta līdz 2024. gada 12. septembrim šādās administratīvajās teritorijās (teritoriālajās vienībās):

1.1. Ludzas novadā: Briģu pagastā, Ciblas pagastā, Cirmas pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Lauderu pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pasienes pagastā, Pildas pagastā, Pureņu pagastā, Rundēnu pagastā, Zaļesjes pagastā, Ludzas pilsētā un Zilupes pilsētā;

1.2. Krāslavas novadā: Andrupenes pagastā, Andzeļu pagastā, Asūnes pagastā, Aulejas pagastā, Bērziņu pagastā, Dagdas pagastā, Dagdas pilsētā, Ezernieku pagastā, Grāveru pagastā, Indras pagastā, Izvaltas pagastā, Kalniešu pagastā, Kaplavas pagastā, Kastuļinas pagastā, Kombuļu pagastā, Konstantinovas pagastā, Krāslavas pagastā, Krāslavas pilsētā, Ķepovas pagastā, Piedrujas pagastā, Robežnieku pagastā, Skaistas pagastā, Svariņu pagastā, Šķaunes pagastā, Šķeltovas pagastā un Ūdrīšu pagastā;

1.3. Augšdaugavas novadā: Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Kalkūnes pagastā, Laucesas pagastā, Līksnas pagastā, Maļinovas pagastā, Medumu pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Sventes pagastā, Šēderes pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā un Višķu pagastā;

1.4. Daugavpils valstspilsētā;

1.5. Rēzeknes novada Kaunatas pagastā.

2. Valsts policijai un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem sniegt nepieciešamo atbalstu Valsts robežsardzei Latvijas Republikas–Baltkrievijas Republikas valsts robežas robežapsardzības nodrošināšanā, lai nepieļautu valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu.

3. Lai, pastāvot pamatotām aizdomām, atklātu nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu slēpšanās vietas vai pāri valsts robežai ārpus robežšķērsošanas vietām pārvietotu preču slēpšanas vietas vai notvertu šādas personas, vai izņemtu attiecīgās preces, Valsts robežsardzes un Valsts policijas amatpersonām, kā arī Nacionālo bruņoto spēku personālam ir tiesības attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai iekļūt nedzīvojamās telpās un zemesgabalu teritorijās arī tad, ja nav iespējams saņemt īpašnieka, valdītāja vai turētāja atļauju.

4. Lai, pastāvot pamatotām aizdomām, notvertu nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu vai novērstu personu dzīvības apdraudējumu, Valsts robežsardzes un Valsts policijas amatpersonām ir tiesības attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai iekļūt dzīvojamās telpās arī tad, ja nav iespējams saņemt īpašnieka, valdītāja vai turētāja atļauju.

5. Noteikt, ka Nacionālie bruņotie spēki šā rīkojuma 4. punktā minētās tiesības īsteno Valsts robežsardzes amatpersonu vadībā.

6. Lai, pastāvot pamatotām aizdomām, pārliecinātos par personas atrašanās tiesiskumu Latvijas Republikas teritorijā, Nacionālo bruņoto spēku personālam ir tiesības attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai apturēt transportlīdzekļus un veikt to apskati, pieprasīt personai personu apliecinošu dokumentu un saņemt to pārbaudei, kā arī pieprasīt informāciju un dokumentus.

7. Lai, pastāvot pamatotām aizdomām, novērstu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu un personu nelikumīgu uzturēšanos Latvijas Republikā, Nacionālo bruņoto spēku personālam ir tiesības attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai neļaut personai šķērsot valsts robežu tam neparedzētā vietā un laikā, kā arī aizturēt nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu vai personu, kas veikusi personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, vai personu, kas nodrošinājusi iespēju personai nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā, līdz brīdim, kad tā tiek nodota kompetentajai iestādei. Nacionālo bruņoto spēku personāls dienesta šaujamieroci un fizisko spēku, kā arī speciālos līdzekļus pielieto atbilstoši Valsts robežsardzes likumam.

8. Atļaut Valsts robežsardzei un Valsts policijai piemērot Publisko iepirkumu likuma 3. panta astotajā daļā minēto izņēmumu attiecībā uz preču un pakalpojumu iepirkumiem, kuri nepieciešami, lai nodrošinātu valsts drošības interešu aizsardzību, un Valsts robežsardzei, lai nodrošinātu to personu apgādāšanu ar pārtiku un pirmās nepieciešamības precēm (tostarp medikamentiem), kuras mēģina Latvijas Republikas–Baltkrievijas Republikas valsts robežu šķērsot ārpus likumīgai ieceļošanai noteiktajām robežšķērsošanas vietām.

9. Noteikt, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un valsts un pašvaldību stacionārās ārstniecības iestādes pēc Valsts robežsardzes lūguma nodrošina nepieciešamo medicīnisko palīdzību šā rīkojuma 8. punktā minētajām personām. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam ir tiesības veidot un aprīkot papildu brigādes, lai nodrošinātu nepieciešamo medicīnisko palīdzību, tai skaitā lai novērtētu minēto personu veselības stāvokli.

10. Par dienesta pienākumu izpildes laiku, piedaloties šā rīkojuma īstenošanai nepieciešamajos pasākumos, Nacionālo bruņoto spēku karavīram papildus mēnešalgai izmaksā piemaksu līdz 50 procentu apmēram no viņam noteiktās mēnešalgas. Zemessargam par katru dienu, kad tas veicis šā rīkojuma izpildei nepieciešamos pasākumus, izmaksā dienesta uzdevumu izpildes kompensāciju normatīvajos aktos noteiktajā apmērā, to reizinot ar koeficientu līdz 1,5. Šajā punktā minētās piemaksas un kompensācijas noteikšanas kritērijus un piešķiršanas kārtību nosaka aizsardzības ministrs.

11. Valsts kancelejai saskaņā ar Latvijas Republikas valsts robežas likuma 35.panta trešo daļu informēt sabiedriskos elektroniskos plašsaziņas līdzekļus par pieņemto lēmumu.

Ministru prezidentes pienākumu izpildītāja ‒ tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

Iekšlietu ministrs R. Kozlovskis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma izsludināšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Iekšlietu ministrija Veids: rīkojums Numurs: 184Pieņemts: 12.03.2024.Stājas spēkā: 12.03.2024.Zaudē spēku: 13.09.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 51A, 12.03.2024. OP numurs: 2024/51A.1
Saistītie dokumenti
  • Protokols
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
350500
12.03.2024
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"