Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcija Nr. 3

Rīgā 2024. gada 29. februārī (prot. Nr. 9 § 5.)
Kārtība, kādā notiek balsošana Eiropas Parlamenta vēlēšanās ieslodzījuma vietās
I. Vispārīgie noteikumi

1. Kārtība nosaka, kādā organizējama balsošana Eiropas Parlamenta vēlēšanās ieslodzījuma vietās Latvijas Republikā.

2. Kārtība izdota atbilstoši Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma prasībām.

3. Balsošanu ieslodzījuma vietā rīko vēlētājiem, kuriem piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis vai kuri izcieš ar brīvības atņemšanu saistītu sodu.

II. Balsošanas organizēšana ieslodzījuma vietā

4. Balsošanu ieslodzījuma vietā organizē attiecīgās pašvaldības vēlēšanu komisija šajā instrukcijā noteiktajā kārtībā.

5. Pašvaldības vēlēšanu komisija organizē balsošanu ieslodzījuma vietā, kas atrodas attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā. Pašvaldības vēlēšanu komisija ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanu dienas nosaka, kura vēlēšanu iecirkņa komisija (turpmāk – iecirkņa komisija) nodrošinās balsošanu ieslodzījuma vietā.

6. Ja nepieciešams, pašvaldības vēlēšanu komisija ne vēlāk kā 60 dienas pirms vēlēšanu dienas lemj par īpašas iecirkņa komisijas izveidošanu vēlēšanu organizēšanai tikai ieslodzījuma vietās (turpmāk – ieslodzījuma vietu iecirkņa komisija), vienlaikus nosakot tās atrašanās vietas adresi.

7. Lēmums par ieslodzījuma vietu iecirkņa komisijas izveidošanu vēlēšanu rīkošanai ieslodzījuma vietās un iecirkņa komisijas atrašanās vietas adresi nekavējoties nosūtāms Centrālajai vēlēšanu komisijai.

8. Ieslodzījuma vietas administrācija (turpmāk – administrācija) nodrošina iespēju vēlētājiem ieslodzījuma vietā savlaicīgi iepazīties ar kandidātu sarakstiem, ziņām par deputātu kandidātiem, priekšvēlēšanu programmām un informāciju par balsošanas kārtību.

9. Šīs instrukcijas 8. punktā minētos informatīvos materiālus administrācijai izsniedz pašvaldības vēlēšanu komisija.

10. Administrācijai aizliegts aģitēt.

11. Ieslodzījuma vietu pārvalde ne vēlāk kā 29 dienas pirms vēlēšanu dienas iesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei oficiālajā elektroniskajā adresē Fizisko personu reģistra un vēlētāju reģistra lietotāja tiesību pieprasījumu ieslodzījuma vietu nodarbinātajiem, kuri pārbaudīs, vai persona, kura vēlas balsot ieslodzījuma vietā, ir balsstiesīga un minētās personas identitāti, ja tās lietā nav pievienots personu apliecinošs dokuments.

12. Fizisko personu reģistra un vēlētāju reģistra lietotāja rekvizītus Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde izsniedz elektroniski, ne vēlāk kā 22 dienas pirms vēlēšanu dienas nosūtot uz Ieslodzījuma vietu pārvaldes oficiālo elektronisko adresi. Ieslodzījuma vietu pārvalde nodod lietotāja rekvizītus šīs instrukcijas 11. punktā minētajiem ieslodzījuma vietu nodarbinātajiem.

13. Administrācija sagatavo un iesniedz pašvaldības vēlēšanu komisijai to ieslodzījuma vietas nodarbināto sarakstu, kas organizēs balsošanu ieslodzījuma vietā, norādot personas, kurām piešķirama pieeja darbam ar elektronisko tiešsaistes vēlētāju reģistru (turpmāk – ETVR).

14. Pašvaldības vēlēšanu komisija nepieciešamos ETVR lietotāja pieejas datus izsniedz ieslodzījuma vietas nodarbinātajiem ne vēlāk kā dienā pirms vēlēšanu dienas.

III. Pieteikšanās balsošanai

15. Vēlētājs, kurš vēlas balsot ieslodzījuma vietā, ne agrāk kā 19. dienā pirms vēlēšanu dienas un ne vēlāk kā otrajā dienā pirms vēlēšanu dienas (ceturtdienā) iesniedz administrācijai attiecīgu iesniegumu, kurā norāda savu vārdu, uzvārdu un personas kodu.

16. Administrācija pārbauda:

16.1. fizisko personu reģistrā – personas identitāti, ja tās lietā nav pievienots personu apliecinošs dokuments;

16.2. vēlētāju reģistrā – vai iesniedzējs ir balsstiesīgs.

17. Ja tiek konstatēts, ka iesniedzējs ir balsstiesīgs, administrācija reģistrē iesniegumu sarakstā par balsošanu ieslodzījuma vietā, norādot vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu.

18. Dienā pirms vēlēšanu dienas administrācijas pārstāvis sarakstu ar informāciju par vēlētājiem, kas administrācijai iesnieguši šīs instrukcijas 15. punktā noteiktajā kārtībā sagatavotu iesniegumu par balsošanu ieslodzījuma vietā, nogādā iecirkņa komisijai.

19. Ja Eiropas Savienības pilsonis, kurš nav Latvijas pilsonis, vēlas izmantot savas balsstiesības Latvijas Republikā, viņam ar administrācijas starpniecību vai pa pastu ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanām jāiesniedz iesniegums Centrālajai vēlēšanu komisijai par vēlmi balsot Latvijas Republikā un apņemšanos neizmantot balsstiesības citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

20. Saņemot šīs instrukcijas 19. punktā minēto iesniegumu, administrācijas pārstāvis pārbauda, vai iesniegumā norādītas Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma 6. panta trešajā daļā minētās ziņas par vēlētāju, un iesniegumu nekavējoties nodod vai elektroniski nosūta uz e-pasta adresi cvk@cvk.lv Centrālajai vēlēšanu komisijai.

21. Šīs instrukcijas 19. punktā minētie Eiropas Savienības pilsoņi, kuri vēlas balsot ieslodzījuma vietā, iesniedz administrācijai šīs instrukcijas 15. punktā minēto iesniegumu, un administrācija, saņemot iesniegumu, rīkojas atbilstoši šajā instrukcijā noteiktajam.

IV. Balsošana

22. Vēlēšanu dienā iecirkņa komisija atbilstīgi sarakstā par balsošanu ieslodzījuma vietā reģistrēto iesniegumu skaitam administrācijas pārstāvim izsniedz:

22.1. noteiktu daudzumu balsotāju sarakstu veidlapas (turpmāk – balsotāju saraksti);

22.2. reģistrēto iesniegumu skaitam atbilstīgu apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu un vēlēšanu zīmju komplektu skaitu, kā arī rezervi gadījumam, ja vēlēšanu aploksne vai zīme tiek sabojāta. Izsniedzot apzīmogotas vēlēšanu aploksnes, tās pārskaita vismaz divas reizes un to skaitu ieraksta vēlēšanu gaitas žurnālā;

22.3. numurētas drošības plombas;

22.4. ar drošības plombām aizzīmogotu vēlēšanu kasti. Plombu numurus iecirkņa komisija ieraksta vēlēšanu gaitas žurnālā.

23. Vēlēšanu dienā ieslodzījuma vietā administrācijas pārstāvis ieraksta balsotāju sarakstā vēlētāja vārdu, uzvārdu, personas kodu, ja nepieciešams, Fizisko personu reģistrā pārbauda personas identitāti, ja tās lietā nav pievienots personu apliecinošs dokuments, ETVR izdara atzīmi par vēlētāja piedalīšanos vēlēšanās un izsniedz vēlētājam visu pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un ar iecirkņa komisijas zīmogu apzīmogotu vēlēšanu aploksni. Vēlētājs parakstās balsotāju sarakstā par visu kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmju un vēlēšanu aploksnes saņemšanu.

24. Ja administrācijai nav iespējams pārliecināties, ka ziņas par personu ir iekļautas ETVR un tajā jau nav izdarīta atzīme par šīs personas piedalīšanos vēlēšanās, atzīmi ETVR par personas piedalīšanos vēlēšanās izdara iecirkņa komisija pēc balsotāju sarakstu saņemšanas.

25. Atsevišķā telpā vai nodalījumā vēlētājs vienatnē izvēlas vienu vēlēšanu zīmi, kurā pēc savas izvēles var:

25.1. pretī kandidātu uzvārdiem atzīmei paredzētajā vietā izdarīt atzīmi "+", ja īpaši atbalsta kandidāta ievēlēšanu;

25.2. svītrot kandidāta vārdu un uzvārdu, ja neatbalsta kandidāta ievēlēšanu;

25.3. atstāt vēlēšanu zīmi negrozītu (bez atzīmēm).

26. Vēlēšanu aploksnē vēlētājs ieliek tikai vienu vēlēšanu zīmi, kas atbilst kandidātu sarakstam, par kuru viņš balso, un aploksni aizlīmē. Neizmantotās vēlēšanu zīmes vēlētājs atstāj atvērtā administrācijas sagatavotā kastē.

27. Ja vēlētājs pirms vēlēšanu zīmes ielikšanas aploksnē un aploksnes aizlīmēšanas ir sabojājis vēlēšanu aploksni, administrācijas pārstāvis viņam izsniedz jaunu aploksni un atzīmē balsotāju sarakstā rindā "Atzīmes par atkārtotu vēlēšanu aplokšņu izsniegšanu", norādot vēlētāja kārtas numuru. Turpat vēlētājs parakstās par jaunas aploksnes saņemšanu. Sabojāto vēlēšanu aploksni vēlētājs nodod administrācijas pārstāvim.

28. Ja vēlētājs fizisku trūkumu dēļ pats nespēj balsot vai parakstīties balsotāju sarakstā, vēlētāja klātbūtnē pēc viņa norādījumiem atzīmes vēlēšanu zīmē izdara vai balsotāju sarakstā parakstās viņa izraudzīts administrācijas pārstāvis, kas organizē balsošanu ieslodzījuma vietā vēlēšanu dienā (turpmāk – uzticības persona). Ja vēlētājs vēlas, lai viņa vietā atzīmes vēlēšanu zīmē izdara vai balsotāju sarakstā parakstās uzticības persona, minēto apstākli fiksē, noformējot attiecīgu aktu, kuru paraksta divi administrācijas pārstāvji un uzticības persona. Balsotāju saraksta piezīmju daļā šīs instrukcijas 23. punktā minētais administrācijas pārstāvis ieraksta šī vēlētāja kārtas numuru balsotāju saraksta lapā un uzticības personas vārdu, uzvārdu un personas kodu.

29. Kad vēlētājs ir izdarījis savu izvēli un vienu vēlēšanu zīmi ielicis aploksnē un aploksni aizlīmējis, viņš administrācijas pārstāvja klātbūtnē iemet vēlēšanu aploksni vēlēšanu kastē. Ja vēlētājs fizisku trūkumu dēļ pats nespēj izdarīt iepriekš minētās darbības, to dara viņa uzticības persona vēlētāja klātbūtnē. Minēto apstākli fiksē šīs instrukcijas 28. punktā minētajā aktā.

30. Beidzoties balsošanai ieslodzījuma vietā, administrācijas pārstāvis ar drošības plombu aizzīmogo vēlēšanu kastes spraugu un nekavējoties nogādā balsotāju sarakstus, pāri palikušās un bojātās vēlētāju aploksnes un vēlēšanu kasti iecirkņa komisijai.

31. Iecirkņa komisijas priekšsēdētājs, saņemot no administrācijas pārstāvja balsotāju sarakstus, neizmantotās un bojātās vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu kasti, ieraksta vēlēšanu gaitas žurnālā:

31.1. ziņas par balsošanā pāri palikušām, tai skaitā sabojātām vēlēšanu aploksnēm;

31.2. ziņas par laiku, cikos saņemti balsotāju saraksti un vēlēšanu kaste;

31.3. ziņas par vēlētāju skaitu;

31.4. vēlēšanu kastes spraugas drošības plombas numuru.

32. Balsis iecirkņa komisija skaita Eiropas Parlamenta vēlēšanu balsu skaitīšanas instrukcijā noteiktajā kārtībā.

V. Novērošana

33. Saņemot no Ieslodzījuma vietu pārvaldes ieslodzījuma vietas apmeklējuma atļauju un netraucējot administrācijas darbu, balsošanas norisi ieslodzījuma vietā var novērot Centrālās vēlēšanu komisijas un attiecīgās pašvaldības vēlēšanu komisijas locekļi un šo vēlēšanu komisiju pilnvarotas personas, plašsaziņu līdzekļu pārstāvji, kā arī vienlaikus ne vairāk kā divi pilnvaroti novērotāji no katras politiskās partijas vai politisko partiju apvienības, kas iesniegusi kandidātu sarakstu.

34. Par pilnvaroto novērotāju nevar būt deputāta kandidāts.

VI. Ieslodzījuma vietu iecirkņa komisijas darbības īpašie noteikumi

35. Ieslodzījuma vietu iecirkņa komisija vēlēšanas organizē tikai ieslodzījuma vietās un darbojas pašvaldības vēlēšanu komisijas noteiktajā atrašanās vietā.

36. Iecirkņa komisijas sekretārs vai viņa prombūtnes laikā cits iecirkņa komisijas priekšsēdētāja pilnvarots komisijas loceklis aizpilda vēlēšanu gaitas žurnālu, norādot tajā ziņas par vēlēšanu rīkošanu ieslodzījuma vietās.

37. Ieslodzījuma vietu iecirkņa komisija darbojas:

37.1. dienā, kad saņem vēlēšanu materiālus – sāk aizpildīt vēlēšanu gaitas žurnālu, pārskaita un apzīmogo vēlēšanu aploksnes;

37.2. dienā pirms vēlēšanu dienas (piektdienā) – turpina aizpildīt vēlēšanu gaitas žurnālu un sagatavo visus balsošanai ieslodzījuma vietā nepieciešamos materiālus;

37.3. vēlēšanu dienā – par konkrētu laiku vienojusies ar administrāciju, nodod tai vēlēšanu materiālus, pēc balsošanas beigām saņem atpakaļ vēlēšanu materiālus un vēlēšanu kasti, turpina aizpildīt vēlēšanu gaitas žurnālu un plkst. 20.00 sāk skaitīt balsis.

38. Netraucējot ieslodzījuma vietu iecirkņa komisijas darbu, balsu skaitīšanu var novērot ne vairāk kā divi pilnvaroti novērotāji no katras politiskās partijas vai politisko partiju apvienības, kas iesniegusi kandidātu sarakstu, kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas un attiecīgās pašvaldības vēlēšanu komisijas locekļi un šo komisiju pilnvarotas personas, plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

39. Par pilnvaroto novērotāju nevar būt deputāta kandidāts.

40. Ierodoties ieslodzījuma vietu iecirkņa komisijas telpās, minētajām personām jāuzrāda komisijas priekšsēdētājam kādu no Latvijas Republikā noteiktajiem personu apliecinošiem dokumentiem un jāreģistrējas:

40.1. pilnvarotais novērotājs iesniedz politiskās partijas vai to apvienības valdes ar pilnvaras devēja parakstu apliecinātu pilnvarojumu (turpmāk tekstā – pilnvarojums), kurā norādīts politiskās partijas vai to apvienības nosaukums, dokumenta sagatavošanas datums, pilnvarotās personas vārds, uzvārds, personas kods;

40.2. vēlēšanu komisijas pilnvarota persona uzrāda attiecīgās komisijas pilnvarojumu;

40.3. vēlēšanu komisijas loceklis uzrāda vēlēšanu komisijas locekļa apliecību vai pilnvarojumu;

40.4. plašsaziņas līdzekļu pārstāvji uzrāda attiecīgu pārstāvniecību apliecinošu dokumentu.

41. Pilnvarotā persona, ierodoties ieslodzījuma vietu iecirkņa komisijas telpās, pilnvarojumu nodod komisijai un tā vietā saņem novērotāja apliecību. Atstājot vēlēšanu iecirkni, novērotāja apliecība jānodod komisijai, pretī saņemot pilnvarojumu.

42. Ieslodzījumu vietu iecirkņa komisija savā darbībā piemēro Eiropas Parlamenta vēlēšanu iecirkņa komisijas darbības instrukciju un Eiropas Parlamenta vēlēšanu balsu skaitīšanas instrukciju tiktāl, ciktāl šī kārtība nenosaka citu kārtību.

VII. Noslēguma jautājumi

43. Ar šīs instrukcijas spēkā stāšanos spēku zaudē ar Centrālās vēlēšanu komisijas 2019. gada 24. aprīļa lēmumu Nr. 43 apstiprinātā instrukcija "Balsošanas sarīkošana ieslodzījuma vietās Eiropas Parlamenta vēlēšanās".

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājas vietniece B. Veisa

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs R. Eglājs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā notiek balsošana Eiropas Parlamenta vēlēšanās ieslodzījuma vietās Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija Veids: instrukcija Numurs: 3Pieņemts: 29.02.2024.Stājas spēkā: 05.03.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 46, 05.03.2024. OP numurs: 2024/46.11
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
350277
05.03.2024
86
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"