Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2023/21

Preiļos 2023. gada 30. novembrī
Par Preiļu novada pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas
APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes
2023. gada 30. novembra lēmumu
(prot. Nr. 14, 3. §)

Precizēti ar Preiļu novada domes
2023. gada 28. decembra lēmumu
(prot. Nr. 15, 36. §)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu,
Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra
noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām
bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē,
kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"
22., 27., 30., 31. un 31.1 punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Preiļu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) pabalstu veidus, to apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas (turpmāk – pilngadību sasniedzis bērns).

2. Pabalstus pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās ir tiesīgs pieprasīt pilngadību sasniedzis bērns, par kura ārpusģimenes aprūpi lēmumu ir pieņēmusi Preiļu novada bāriņtiesa.

3. Pilngadību sasniegušam bērnam šo noteikumu noteiktajā kārtībā un apmērā ir tiesības saņemt šādus pabalstus:

3.1. vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

3.2. vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

3.3. pabalstu ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajam bērnam, kurš mācās vai studē izglītības iestādē;

3.4. mājokļa pabalstu.

4. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, ja nav ievērotas šajos noteikumos noteiktās prasības, pieņem Preiļu novada Labklājības pārvaldes Sociālais dienests (turpmāk – Sociālais dienests), pamatojoties uz pilngadību sasniegušā bērna rakstisku iesniegumu un dokumentiem, kas apliecina tiesības saņemt attiecīgo pabalstu.

II. Pabalsta pieprasīšanas kārtība

5. Lai saņemtu noteikumu 3. punktā minēto pabalstu, pilngadību sasniegušais bērns Sociālajā dienestā iesniedz iesniegumu par attiecīgā pabalsta pieprasīšanu, kā arī iesniedz vai uzrāda citus attiecīgā pabalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus.

6. Ja noteikumu 3. punktā minēto pabalstu pieprasa pilngadību sasniegušā bērna pilnvarotais pārstāvis, tas Sociālajā dienestā iesniedz iesniegumu par attiecīgā pabalsta pieprasīšanu pilngadību sasniegušā bērna vārdā, kā arī pilnvaras kopiju (uzrādot oriģinālu) un pēc nepieciešamības iesniedz vai uzrāda citus attiecīgā pabalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus.

7. Pabalsta saņemšanai pilngadību sasniedzis bērns iesniedz Sociālajam dienestam iesniegumu par pabalsta piešķiršanu kādā no šiem veidiem:

7.1. Nosūtot uz e-adresi vai e-pasta adresi labklajibas.parvalde@preili.lv parakstītu ar drošu elektronisko parakstu;

7.2. Klātienē Sociālajā dienestā (klientu attālināto punktu atrašanās vietā);

7.3. Sūtot pa pastu uz adresi Aglonas iela 1A, Preiļi, Preiļu novads, LV-5301.

8. Noteikumos noteikto pašvaldības pabalstu piešķiršanas izvērtēšanai Sociālais dienests pārbauda informāciju, tostarp, apstrādā personas datus par palīdzības pieprasītāju pašvaldības un valsts datu reģistros lēmuma pieņemšanai vajadzīgajā apjomā. Ja nepieciešams, Sociālais dienests pieprasa ziņas no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī privātpersonām.

III. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai

9. Vienreizējs pabalsta apmērs pilngadību sasniegušam bērnam patstāvīgas dzīves uzsākšanai ir 40 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī un personām ar invaliditāti kopš bērnības ir 60 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

10. Pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, ja pilngadību sasniegušais bērns neatrodas pilnā valsts apgādībā, ir tiesības saņemt no dienas, kad pilngadību sasniegušajam bērnam beigusies ārpusģimenes aprūpe audžuģimenē, pie aizbildņa vai bērnu aprūpes iestādē.

11. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai tiek izmaksāts bezskaidras naudas veidā, pārskaitot to uz pabalsta pieprasītāja norādīto norēķinu kontu attiecīgajā kredītiestādē.

IV. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei

12. Vienreizējā pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās apmērs ir Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro).

13. Pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ir tiesības saņemt pilngadību sasniegušajam bērnam neatkarīgi no tā, vai viņš ir saņēmis pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā.

V. Pabalsts ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajam bērnam, kurš mācās vai studē izglītības iestādē

14. Pabalstu ikmēneša izdevumiem (turpmāk šajā nodaļā – pabalsts) ir tiesības saņemt, ja pilngadību sasniegušais bērns līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai:

14.1. mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu;

14.2. studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā. Pabalsta izmaksu aptur studiju pārtraukuma laikā un to atjauno, ja studijas tiek atsāktas. Par studiju pārtraukšanu studiju procesu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pilngadību sasniegušajam bērnam ir pienākums nekavējoties informēt Sociālo dienestu.

15. Pabalsta apmērs pilngadību sasniegušajam bērnam ir 20 procenti (noapaļoti līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī un personām ar invaliditāti kopš bērnības ir 30 procenti (noapaļoti līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

16. Pirmreizējo pabalstu izmaksā 10 (desmit) darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par pabalsta piešķiršanu pilngadību sasniegušajam bērnam. Katru nākamo mēnesi pabalstu izmaksā līdz mēneša 15. datumam.

VI. Mājokļa pabalsts

17. Mājokļa pabalsts tiek piešķirts ar mājokļa lietošanu saistītu izdevumu segšanai atbilstoši Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 noteiktajām mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamām izdevumu pozīciju normām. Pabalsta apmērs nepārsniedz faktiskos maksājumus par īri, apsaimniekošanu, komunālajiem pakalpojumiem un/vai kurināmo.

18. Lai saņemtu mājokļa pabalstu, pilngadību sasniegušais bērns Sociālajā dienestā iesniedz dzīvojamās telpas īres līguma kopiju, uzrādot oriģinālu. Īres līguma grozīšanas vai izbeigšanas gadījumā iesniedz attiecīgus grozījumus vai jaunu īres līgumu.

19. Mājokļa pabalsts pilngadību sasniegušajam bērnam tiek izmaksāts no pašvaldības budžeta līdzekļiem skaidrā naudā vai ieskaitīts kredītiestādes kontā:

19.1. par dzīvokļa īri un ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītiem pakalpojumiem – pilngadību sasniegušam bērnam kredītiestādes kontā vai skaidrā naudā, apsaimniekotāja vai pakalpojumu sniedzēja kredītiestādes kontā;

19.2. par kurināmā iegādi – veicot pārskaitījumu piegādātājam vai pabalsta pieprasītājam izmaksājot skaidrā naudā vai pārskaitot uz norādīto kredītiestādes kontu;

19.3. par telekomunikāciju pakalpojumiem un internetu saistītos izdevumus, kā arī izdevumus par ūdens skaitītāju uzstādīšanu un verifikāciju – veicot pārskaitījumu uz pilngadību sasnieguša bērna norādīto kredītiestādes kontu vai izmaksājot skaidrā naudā.

VII. Sociālā dienesta lēmuma paziņošanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

20. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem 10 (desmit) darba dienu laikā no dienas, kad saņemts pilngadību sasniegušā bērna vai noteikumu 6. punktā norādītās personas iesniegums. Par pieņemto lēmumu Sociālais dienests pilngadību sasniegušo bērnu informē rakstveidā.

21. Ja pilngadību sasniegušajam bērnam nav tiesības uz pieprasīto pabalstu, Sociālais dienests atsaka pabalsta piešķiršanu, lēmumā norādot atteikuma pamatojumu, lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

22. Sociālā dienesta lēmumu un faktisko rīcību var apstrīdēt Labklājības pārvaldē.

23. Labklājības pārvaldes lēmumu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

24. Noteikumi piemērojami ar 2023. gada 1. jūliju.

VIII. Noslēguma jautājums

25. Atzīt par spēku zaudējušiem Preiļu novada domes 2021. gada 30. novembra saistošos noteikumus Nr. 2021/16 "Par pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas" (Latvijas Vēstnesis, 36, 21.02.2022.).

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
Preiļu novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 2023/21 "Par Preiļu novada pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu mērķis ir noteikt sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam (turpmāk – pilngadību sasniedzis bērns) pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, nosakot, ka atsevišķu pabalstu apmēri nevar būt zemāki par noteiktu atvietojuma apmēru no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna).

Šobrīd Preiļu novada pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība) ir spēkā Pašvaldības 2021. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 16 "Par pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 16). Lai pašvaldība noteiktu pilngadību sasniegušajam bērnam izmaksājamo pabalstu apmēru atbilstoši MK noteikumu Nr. 857 27., 30., 31., 31.1 punkta prasībām, nepieciešami būtu grozījumi Saistošajos noteikumos Nr. 16, taču ņemot vērā Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 186. punkta nosacījumus saistībā ar 140. punktu, jāsagatavo jauns saistošo noteikumu projekts, jo grozījumu noteikumu projekta normu apjoms pārsniegtu pusi no spēkā esošo noteikumu normu apjoma. Tāpēc ņemot vērā izmaiņas normatīvajā regulējumā, nepieciešams izdot jaunus Pašvaldības domes saistošos noteikumus "Par Preiļu novada pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas".

MK noteikumu Nr. 857 27., 30., 31. un 31.1 punktā noteikti atbalsta minimālie apmēri bērnam pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī 31. un 31.1 punktā paredzēts lielāks pabalsta apmērs pilngadību sasniegušam bērnam ar invaliditāti kopš bērnības. Saistošie noteikumi nosaka konkrētu atbalsta apmēru, kā arī paredz lielāku pabalsta apmēru visiem pilngadību sasniegušiem bērniem ar invaliditāti. Ar Saistošajiem noteikumiem noteikts sociālais atbalsts pilngadību sasniegušam bērnam, tostarp:

1) noteikti sociālo pabalstu veidi, to pieprasīšanas un saņemšanas kārtība Pašvaldībā;

2) noteikts vienreizējā pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmērs – 40 procenti (251 euro, 2023. g.) un personām ar invaliditāti 60 procenti (376 euro, 2023. g.) apmērā no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī;

3) noteikts vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apmērs, kas ir vienāds ar Centrālās statistikas pārvaldes publicēto aktuālo minimālo ienākumu mediānu uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (1065- euro 2023. gads);

4) noteikts pabalsta ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajam bērnam, kurš mācās vispārējās, profesionālās vai augstākās izglītības iestādē, apmērs – 20 procenti (125 euro, 2023. g.) un personām ar invaliditāti kopš bērnības – 30 procenti (188 euro, 2023. g.) apmērā no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī;

5) mājokļa pabalsts tiek piešķirts ievērojot likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta piektajā daļā noteikto, ka Pašvaldības dome saistošajos noteikumos paredz kārtību, kādā izmaksājams mājokļa pabalsts bez vecāku gādības palikušam bērnam. Šī pabalsta apmēru Pašvaldība nosaka, ievērojot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktos mājokļa pabalsta aprēķināšanas noteikumus. Piešķirot mājokļa pabalstu bez vecāku gādības palikušam bērnam, Pašvaldība nevērtē šī bērna ienākumus un materiālo stāvokli; – atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta piektajai daļai. Ministru kabinets nosaka mājokļa pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību un izdevumu pozīciju minimālās normas mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai;

6) norādīts iesnieguma iesniegšanas veids, norādot, ka iesniegumu Sociālajam dienestam var iesniegt gan nosūtot uz e-adresi vai e-pasta adresi labklajibas.parvalde@preili.lv parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, gan klātienē Sociālajā dienestā (klientu attālināto punktu atrašanās vietā, gan sūtot pa pastu uz adresi Aglonas iela 1A, Preiļi, Preiļu novads, LV-5301.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuNoteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

2.1. samazina vai palielina ieņēmumu daļu – nav attiecināms;

2.2. samazina vai palielina izdevumu daļu – 2023. gada budžetā Noteikumos paredzētajiem pabalstiem ir 32 175 euro. Noteikumu izpildei 2023. gadā netiek prognozēta papildu finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu, jo pabalstu palielinājums bija prognozēts. 2024. gadā pilngadību sasniegs papildus 8 (astoņi) bez vecāku gādības palikušie bērni, tādēļ budžetā tiek prognozēts pieaugums pabalstiem;

2.3. lai īstenotu saistošos noteikumus, nav jāsamazina finansējums citām pozīcijām;

2.4. Nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darba vietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme – pabalstu apmēra palielināšana pozitīvi ietekmēs bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus pēc pilngadības sasniegšanas, pozitīvi ietekmējot šo personu dzīves līmeņa izmaiņas nākotnē, palielinot viņu sociālo aizsardzību un mazinot nabadzības risku un ienākumu nevienlīdzību;

3.2. Ietekme uz vidi – nav attiecināms;

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms;

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – nav attiecināms;

3.5. Ietekme uz konkurenci – Saistošajos noteikumos paredzētie pasākumi neierobežo konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties Saistošo noteikumu piemērošanā, ir Sociālais dienests;

4.2. Galvenie procedūras posmi un personām veicamās darbības, ko paredz Saistošie noteikumi, ir šādi – lai saņemtu pabalstu, fiziska persona iesniedz Sociālajam dienestam iesniegumu. Pabalstus izmaksā pilngadību sasniegušiem bērniem, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Preiļu novada bāriņtiesa. Sociālais dienests lēmumu pieņem 10 (desmit) darba dienu laikā, kad saņemts pilngadību sasniegušā bērna vai noteikumu 6. punktā norādītās personas iesniegums. Pabalstus izmaksā uz iesniedzēja norādīto kredītiestādes kontu;

4.3. Sociālā dienesta lēmumu un faktisko rīcību var apstrīdēt Labklājības pārvaldē;

4.4. Labklājības pārvaldes lēmumu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā;

4.5. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas – nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie Saistošie noteikumi – tiek izpildīta Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktā autonomā funkcija – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus;

5.2. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu6.1. Saistošo noteikumu izpildi turpinās nodrošināt Sociālais dienests, līdz ar to nav nepieciešama jaunu institūciju izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir atbilstoši iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt lielāku atbalstu mazaizsargātām iedzīvotāju grupām – Preiļu novada bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana un iekļaušana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.preili.lv. no 2023. gada 13. novembra līdz 2023. gada 27. novembrim. Noteiktajā termiņā sabiedrības viedokļi nav saņemti.
Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Preiļu novada pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Preiļu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2023/21Pieņemts: 30.11.2023.Stājas spēkā: 11.01.2024.Piemērojams ar: 01.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 7, 10.01.2024. OP numurs: 2024/7.35
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348974
11.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"