Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Preiļu novada domes 2023. gada 30. novembra saistošos noteikumus "Par Preiļu novada pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas".
Preiļu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2021/16

Preiļos 2021. gada 30. novembrī
Par pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas
APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes 2021. gada 30. novembra
sēdes lēmumu (prot. Nr. 25, 6. §)

Precizēti ar Preiļu novada domes 2022. gada 27. janvāra
sēdes lēmumu (prot. Nr. 4, 19. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu, Ministru kabineta 2005. gada
15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām
garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes
aprūpes beigšanās
" 22., 27., 30., 31. un 31.1 punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka Preiļu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) pabalstu aprēķināšanas un izmaksas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam (turpmāk – bārenis) pēc pilngadības sasniegšanas (turpmāk – pabalsts) patstāvīgas dzīves uzsākšanai un dzīves kvalitātes uzlabošanai, kā arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto izdevumu segšanas kārtību līdz 24 gadu vecumam.

2. Pašvaldība bārenim piešķir:

2.1. pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai,

2.2. vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei,

2.3. pabalstu ikmēneša izdevumiem bārenim – sekmīgam iestādes audzēknim,

2.4. mājokļa pabalstu.

3. Pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai tiek noteikts 218.00 euro un personām ar invaliditāti kopš bērnības nav mazāks par 327.00 euro.

4. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ir tādā apmērā, kāds paredzēts Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 30. punktā.

5. Pabalsts ikmēneša izdevumiem izglītības iestādes audzēknim tiek noteikts 109.00 euro un personām ar invaliditāti kopš bērnības nav mazāks par 163.00 euro.

6. Preiļu novada Labklājības pārvaldes Sociālais dienests (turpmāk – Dienests) mājokļa pabalsta apmēru aprēķina atbilstoši pēc faktiskajiem izdevumiem normatīvajos aktos noteikto izdevumu segšanai pēc Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" noteiktajām Mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju minimālajām normām.

7. Mājokļa pabalstu piešķir gadījumā, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Preiļu novada bāriņtiesa.

8. Mājokļa pabalsts ietver izdevumu segšanu par īri un pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu: siltumenerģija apkures un karstā ūdens nodrošināšanai, elektroenerģija, patērētais ūdens, dabasgāze, kanalizācijas vai asenizācijas nodrošināšana, sadzīves atkritumu apsaimniekošana, izdevumi par telekomunikāciju un interneta pakalpojumiem, izdevumi par ūdens skaitītāja uzstādīšanu un verifikāciju. Mājokļa pabalsts tiek izmaksāts nepārsniedzot normatīvajos aktos noteiktās ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu pozīciju minimālās normas.

9. Lai saņemtu 2.1. un 2.2. apakšpunktā minētos pabalstus, bārenis, kas sasniedzis pilngadību, iesniedz Dienestā Aglonas ielā 1a, Preiļos, Preiļu novadā, LV-5301, iesniegumu par vēlamo pabalstu, norādot kredītiestādes vai pasta norēķina kontu.

10. Lai saņemtu 2.3. apakšpunktā minēto pabalstu, bārenis iesniedz Dienestā iesniegumu par vēlamo pabalstu, norādot kredītiestādes vai pasta norēķina kontu.

11. Lai saņemtu 2.4. apakšpunktā minēto pabalstu, bārenis Dienestā iesniedz iesniegumu, līgumu par dzīvojamo telpu īri, apsaimniekošanu un ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītu pakalpojumu līgumus.

12. Mājokļa pabalsts bārenim tiek izmaksāts no pašvaldības budžeta līdzekļiem un tiek ieskaitīts:

12.1. par dzīvokļa īri un ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītiem pakalpojumiem – apsaimniekotāja vai pakalpojumu sniedzēja kredītiestādes kontā;

12.2. par kurināmā iegādi – veicot pārskaitījumu piegādātājam vai pārskaitot uz pabalsta pieprasītāja norādīto kredītiestādes kontu.

13. Iesniegumu un citus dokumentus par pabalsta piešķiršanu Dienests izskata un 10 (desmit) darbadienu laikā pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu.

14. Dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt iesniedzot iesniegumu Preiļu novada pašvaldībā, Raiņa bulvāris 19, Preiļi, Preiļu novads, LV-5301.

15. Preiļu novada pašvaldības pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

16. Ar šo Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē: Vārkavas novada domes 2020. gada 25. februāra saistošie noteikumi Nr. 157 "Par materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, audžuģimenēm un aizbildņiem".

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
Paskaidrojuma raksts
Preiļu novada pašvaldības 30.11.2021. saistošajiem noteikumiem Nr. 2021/16 "Par pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas"

Sadaļas nosaukums

Sadaļas paskaidrojums

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAdministratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts cita starpā noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.
2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka pabalstu aprēķināšanas un izmaksas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas patstāvīgas dzīves uzsākšanai un dzīves kvalitātes uzlabošanai, kā arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto izdevumu segšanas kārtību līdz 24 gadu vecumam.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav attiecināms. Izdevumi saistībā ar pašvaldības palīdzību saistošo noteikumu izpildei ir plānoti Preiļu novada pašvaldības budžetā. Nepieciešamais finansējums aptuveni 20 000 euro apmērā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmInstitūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā ir Preiļu novada Labklājības Pārvaldes Sociālais dienests, kas kontrolē saistošo noteikumu ievērošanu un nodrošina pabalstu piešķiršanu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav notikušas.
Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Preiļu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2021/16Pieņemts: 30.11.2021.Stājas spēkā: 22.02.2022.Zaudē spēku: 11.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 36, 21.02.2022. OP numurs: 2022/36.12
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
330143
22.02.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"