Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 36/2023

Alūksnē 2023. gada 30. novembrī (prot. Nr. 14, 20. p.)
Par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu ēkas fasāžu restaurācijai, atjaunošanai, ēkas konservācijas darbiem Alūksnes novadā
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta pirmo un otro daļu,
likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 24. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt Alūksnes pilsētas vēsturiskā centra un Alūksnes novada vēsturiskās apbūves saglabāšanu, veicinot arhitektoniski kvalitatīvas vides saglabāšanu sabiedrības interesēs, nodrošinot vēsturisko ēku izmantošanu, pilsētvides sakārtošanu un pieejamību sabiedrības apskatei.

2. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā ēkas īpašnieks, viņa pilnvarnieks var saņemt Alūksnes novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) līdzfinansējumu kultūras pieminekļa ēkas fasādes restaurācijai, atjaunošanai, ēkas konservācijai šādām ēkām, kuras atrodas:

2.1. Alūksnes novada administratīvajā teritorijā un ir reģiona vai vietējās nozīmes kultūras pieminekļi;

2.2. Alūksnes pilsētas vēsturiskajā centrā ir kultūras pieminekļi (tai skaitā valsts nozīmes).

3. Pašvaldība līdzfinansējumu granta veidā piešķir kārtējam kalendārajam gadam pašvaldības budžetā šim mērķim paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.

4. Pašvaldības īpašumā esošas ēkas nepretendē uz līdzfinansējuma atbalstu.

II. Līdzfinansējuma apmērs un darbi, kuri tiek līdzfinansēti

5. Pašvaldības līdzfinansējums ir līdz 30 % no fasādes restaurācijas, atjaunošanas, ēkas konservācijas būvdarbu izmaksām, nepārsniedzot 30 000 EUR (trīsdesmit tūkstoši euro) vienai ēkai. Šo Noteikumu izpratnē būvdarbu izmaksās neietilpst pievienotās vērtības nodoklis, ja ēkas īpašnieks ir pievienotās vērtības nodokļa maksātājs.

6. Pašvaldība līdzfinansējumu piešķir šādiem fasādes restaurācijas un atjaunošanas, ēkas konservācijas darbiem:

6.1. pilnas ēkas fasādes (kas ietver arī jumta segumu, dūmeņus, lietus ūdens novadīšanas sistēmu), apdares vai krāsojuma, logu, durvju un citu ēkas fasādes dekoratīvo koka, metāla u.c. detaļu atjaunošanai, restaurācijai;

6.2. ēkas konservācijas būvdarbiem, ko veic būves konstrukciju nostiprināšanai un aizsardzībai pret nelabvēlīgu ārējo iedarbību;

6.3. atsevišķi jumta seguma atjaunošanai, restaurācijai, tai skaitā dūmeņa, lietus ūdens novadīšanas sistēmas (notekrenes, notekcaurules, to aizsargrežģu u.tml.), ar nosacījumu, ja ēkas fasāde ir atjaunota, restaurēta, vai to nav nepieciešams veikt (ja ir vēsturiska akmens vai ķieģeļu fasāde).

7. Pašvaldība nepiešķir līdzfinansējumu Noteikumu 6. punktā minēto fasādes restaurācijas, atjaunošanas, ēkas konservācijas darbu projektēšanai, būvniecības dokumentācijas izstrādei, autoruzraudzībai, būvuzraudzībai.

8. Uz Noteikumos noteikto pašvaldības līdzfinansējumu nevar pretendēt, ja pretendents konkrētās ēkas fasādes (tai skaitā jumta) atjaunošanai, restaurācijai, konservācijai jau ir saņēmis finansējumu no valsts, Eiropas Savienības fondiem, citiem ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļiem vai citiem finanšu instrumentiem.

9. Pašvaldības atbalsts kultūras pieminekļu ēku fasādes atjaunošanai, restaurācijai un konservācijai vienai ēkai atbalstāms tikai vienreiz.

10. Pašvaldība, pēc ikgadējā budžeta apstiprināšanas, publicē paziņojumu par iespēju pieteikties pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai ēkas fasādes restaurācijai, atjaunošanai, ēkas konservācijai. Paziņojumu publicē informatīvajā izdevumā "Alūksnes Novada Vēstis" un pašvaldības tīmekļa vietnē www.aluksne.lv. Ja paziņojumā noteiktajā termiņā nepiesakās neviens ēkas fasādes atjaunotājs, pašvaldība paziņojumu publicē atkārtoti.

III. Prasības līdzfinansējuma saņēmējam

11. Pašvaldība līdzfinansējumu piešķir ēkas īpašniekam vai viņa pilnvarniekam ar nosacījumu, ka tam nav parāda par ēkas apsaimniekošanu, pamatpakalpojumiem un nekustamā īpašuma nodokli.

12. Pašvaldība līdzfinansējumu daudzdzīvokļu ēkas vai kopīpašumā esošas fasādes restaurācijai, atjaunošanai, ēkas konservācijai piešķir, ja ēkas dzīvokļu īpašnieku kopība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir pieņēmusi lēmumu par ēkas fasādes atjaunošanu. Pieteikumu iesniedzēju vārdā paraksta un pašvaldībai iesniedz kopīpašnieku vai ēkas dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarotā persona.

13. Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmējs ir atbildīgs par piešķirto līdzekļu izlietojumu saskaņā ar pašvaldību noslēgto līgumu.

14. Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmējam līdzfinansējuma piešķiršanas līgumā noteiktajā kārtībā jānodrošina objekta pieejamība sabiedrības apskatei fasādes atjaunotajai, restaurētajai daļai.

IV. Pieteikuma iesniegšanas kārtība un iesniedzamie dokumenti

15. Lai pieteiktos pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai, iesniedzējs ne vēlāk kā līdz paziņojumā par pieteikuma iesniegšanu norādītajam beigu termiņam pašvaldībā iesniedz:

15.1. pieteikumu (1. pielikums);

15.2. pilnvaru, ja pieteikumu iesniedzēja vārdā iesniedz ēkas īpašnieka pilnvarota persona;

15.3. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma (protokola) kopiju (uzrādot oriģinālu), kurā:

15.3.1. atbilstoši normatīvajiem aktiem pieņemts lēmums par fasādes restaurāciju, atjaunošanu, ēkas konservāciju;

15.3.2. norādīti fasādes restaurācijas, atjaunošanas, ēkas konservācijas darbi atbilstoši Noteikumu 6. punkta nosacījumiem un to kopējās izmaksas atbilstoši pieteikumam pievienotajai plānoto izmaksu tāmei, kā arī norādīts vēlamais pašvaldības līdzfinansējuma apmērs procentos;

15.3.3. dots pilnvarojums daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas apsaimniekotājam slēgt līgumu un veikt visas nepieciešamās darbības, tai skaitā izdarīt maksājumus, iesniedzēju pieteikumā norādīto darbu izpildei;

15.4. ēkas kopskata, detaļu foto fiksācijas uz pieteikuma iesniegšanas brīdi;

15.5. izmaksu tāmi, kas sagatavota atbilstoši Ministru kabineta 2017. gada 3. maija noteikumiem Nr. 239 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 501-17 "Būvizmaksu noteikšanas kārtība" (veidlapas pašvaldība publicē interneta tīmekļa vietnē www.aluksne.lv vienlaicīgi ar paziņojumu par pieteikumu iesniegšanu). Plānotajai izmaksu tāmei (Excel formātā) jābūt pievienotai iesniegumam arī elektroniskā datu nesējā;

15.6. vienlaicīgi ar pieteikumu var iesniegt Būvvaldē akceptētu paskaidrojuma rakstu vai Būvvaldē akceptētu būvprojekta un būvatļaujas kopiju (turpmāk – Būvniecības ieceres dokumenti);

15.7. dokumentus, kas apliecina, ka tam nav parāda par ēkas apsaimniekošanu, pamatpakalpojumiem un nekustamā īpašuma nodokli.

16. Pieteikumu iesniedz pašvaldībā (Dārza ielā 11, Alūksnē, LV-4301) vai elektroniski uz e-pastu dome@aluksne.lv. Ja pieteikumu iesniedz personīgi, par tā iesniegšanas laiku uzskatāms reģistrētais datums un laiks.

V. Pieteikumu vērtēšana

17. Pieteikumu par līdzfinansējuma piešķiršanu izvērtē šim nolūkam ar pašvaldības izpilddirektora rīkojumu izveidota Kultūras pieminekļu fasāžu atjaunošanas izvērtēšanas komisija (turpmāk – Komisija) ne mazāk kā piecu locekļu sastāvā. Komisijas darbā var pieaicināt attiecīgās jomas ekspertus.

18. Komisijas sēdes tiek protokolētas. Protokolu paraksta visi sēdē piedalījušies Komisijas locekļi.

19. Ja Komisija pieteikumā konstatē nepilnības, tai ir tiesības pieprasīt iesniedzējam 10 (desmit) darba dienu laikā iesniegt precizējumus vai paskaidrojumus par pieteikumā iesniegtajiem dokumentiem.

20. Komisija noraida pieteikumu, ja konstatē, ka tas neatbilst Noteikumos noteiktajām prasībām vai Noteikumu 15. punktā minētajā termiņā nav novērstas pieteikuma nepilnības.

21. Noteikumiem atbilstošie pieteikumi pretendē uz pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu šādā prioritārā secībā:

21.1. ēka ir reģiona vai vietējās nozīmes kultūras piemineklis, kas atrodas Alūksnes pilsētas vēsturiskajā centrā;

21.2. ēka ir reģiona vai vietējās nozīmes kultūras piemineklis, kas atrodas Alūksnes pilsētā;

21.3. ēka ir reģiona vai vietējās nozīmes kultūras piemineklis, kas atrodas Alūksnes novada administratīvajā teritorijā;

21.4. ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un atrodas Alūksnes pilsētas vēsturiskajā centrā.

22. Ja pieprasītais kopējais pašvaldības līdzfinansējuma apmērs pārsniedz attiecīgajā kalendārajā gadā pašvaldības budžetā šim mērķim paredzētos finanšu līdzekļus, tad pieteikumi, ņemot vērā to prioritāti atbilstoši 21. punktā norādītajai secībai, pretendē uz pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu pēc šādiem kritērijiem:

22.1. pieteikumā pieprasītais vismazākais pašvaldības līdzfinansējuma apjoms procentuālā izteiksmē;

22.2. ātrāk iesniegtais pieteikums, ja vairākos pieteikumos pieprasīts vienāds pašvaldības līdzfinansējuma apmērs procentuālā izteiksmē.

23. Ja Komisija pieņem pozitīvu lēmumu par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu, tā nosūta pieteikuma iesniedzējam lēmuma norakstu un uzaicina pieteikuma iesniedzēju 10 (desmit) darba dienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas noslēgt līgumu ar pašvaldību par līdzfinansējuma piešķiršanu un izlietošanu.

24. Komisija atceļ lēmumu par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu fasādes restaurācijai, atjaunošanai, ēkas konservācijai un izvēlas nākamo pieteikuma iesniedzēju pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanai, ja:

24.1. iesniedzējs rakstveidā atsakās no pieteikuma realizācijas;

24.2. iesniedzējs Noteikumu 23. punktā noteiktajā termiņā nenoslēdz līgumu ar pašvaldību par līdzfinansējuma piešķiršanu un izlietošanu.

25. Komisijas lēmumus var apstrīdēt pašvaldībā Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā un termiņos. Komisijas lēmuma pieņemšanas brīdis netiek uzskatīts par de minimis atbalsta piešķiršanas dienu Regulas Nr.  1407/2013 izpratnē.

VI. Fasādes atjaunošanas darbu veikšana un pašvaldības līdzfinansējuma saņemšana, avansa maksājums

26. Alūksnes novada Būvvaldē akceptētus Būvniecības ieceres dokumentus var iesniegt Komisijai vienlaicīgi ar pieteikumu, bet ne vēlāk kā 3 (trīs) mēnešu laikā no Līguma ar pašvaldību par līdzfinansējuma piešķiršanu un izlietošanu noslēgšanas dienas.

27. Pretendents līdzfinansējuma saņemšanai pašvaldībā iesniedz apliecinājumu par finanšu līdzekļu pietiekamību kultūras pieminekļa ēkas fasādes restaurācijai, atjaunošanai, ēkas konservācijai. Avansa nepieciešamības gadījumā, norādot tā lielumu procentuāli. Avanss nevar būt lielāks par 50 % no pašvaldības piešķirtā līdzfinansējuma apmēra.

28. Gadījumā, ja publiskā iepirkuma procedūras vai tirgus izpētes rezultātā faktiskās ēkas fasādes atjaunošanas darbu izmaksas ir augstākas par plānoto izmaksu tāmē norādītajām, pašvaldības līdzfinansējuma apjoms netiek palielināts.

29. Gadījumā, ja publiskā iepirkuma procedūras vai tirgus izpētes rezultātā faktiskās ēkas fasādes atjaunošanas darbu izmaksas ir zemākas par plānoto izmaksu tāmē norādītajām, pašvaldības līdzfinansējuma apjoms tiek samazināts atbilstoši pieteikumā pieprasītajam pašvaldības līdzfinansējumam procentuālā izteiksmē.

VII. De minimis atbalsta nosacījumi līdzfinansējuma pretendentiem, kas pretendē uz līdzfinansējuma saņemšanu

30. Ēku (dzīvokļu) īpašniekiem, kuri ēku izmanto saimnieciskās darbības veikšanai un kuriem atbalsts (līdzfinansējums) kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, pašvaldības līdzfinansējuma daļa kultūras pieminekļu ēku fasāžu restaurācijai, konservācijai, atjaunošanai (tai skaitā jumta seguma nomaiņai) tiek piešķirta saskaņā ar Regulas Nr.  1407/2013 nosacījumiem, Regulas Nr.  1407/2013 7. panta 4. punkta un 8. pantā minēto termiņu un ievērojot Ministru kabineta 2018. gada 21. novembra noteikumu Nr. 715 "Noteikumi par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem" noteikto kārtību.

31. Gadījumā, ja ēka (dzīvoklis) tiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai un atbalsts (līdzfinansējums) tam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, pretendents, iesniedzot Pašvaldībai pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai, pieteikumam pievieno veidlapu par sniedzamo informāciju de minimis atbalsta uzskaitei un piešķiršanai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem vai norāda de minimis atbalsta uzskaites sistēmā izveidotās un apstiprinātās veidlapas identifikācijas numuru.

32. De minimis atbalsts netiek piešķirts Regulas Nr.  1407/2013 1. panta 1. punktā noteiktajām nozarēm un darbībām. Ja līdzfinansējuma saņēmējs darbojas kādā no Regulas Nr. 1407/2013 1. panta 1. punktā noteiktajām nozarēm un darbībām, atbalstu drīkst piešķirt tikai tad, ja tiek skaidri nodalītas atbalstāmās darbības vai finanšu plūsmas no citu darbības nozaru finanšu plūsmas, nodrošinot, ka darbības izslēgtajās nozarēs negūst labumu no atbalsta, kā tas noteikts Regulas Nr.  1407/2013 1. panta 2. punktā noteiktajām prasībām.

33. Viena vienota uzņēmuma līmenī šo noteikumu ietvaros plānotais de minimis atbalsta apmērs kopā ar attiecīgajā fiskālajā gadā un iepriekšējos divos fiskālajos gados piešķirto de minimis atbalstu nepārsniedz regulas Nr.  1407/2013 3. panta 2. punktā noteikto maksimālo de minimis atbalsta apmēru. Viens vienots uzņēmums ir uzņēmums, kas atbilst regulas Nr.  1407/2013 2. panta 2. punktā noteiktajai viena vienota uzņēmuma definīcijai.

34. Atbalstu šīs programmas ietvaros nevar kumulēt ar citu de minimis atbalstu vai citu atbalstu par tām pašām attiecināmajām izmaksām citu aktivitāšu ietvaros no vietējiem, reģionālajiem, valsts vai Eiropas Savienības līdzekļiem.

35. Par atbalsta (līdzfinansējuma) piešķiršanas dienu tiek uzskatīta diena, kad stājies spēkā noslēgtais līgums starp atbalsta pretendentu (līdzfinansējuma saņēmēju) un Pašvaldību.

36. Pašvaldība nodrošina dokumentācijas uzglabāšanu, ievērojot regulas Nr.  1407/2013 6. panta 4. punktā minētos nosacījumus, un nodrošina informācijas pieejamību 10 (desmit) gadus no dienas, kurā saskaņā ar noteikumiem piešķirts pēdējais de minimis atbalsts.

37. De minimis atbalsta saņēmējs (līdzfinansējuma saņēmējs), kas ir saņēmis Pašvaldības līdzfinansējumu, uzglabā dokumentāciju, ievērojot regulas Nr.  1407/2013 6. panta 4. punktā minētos nosacījumus, un nodrošina informācijas pieejamību 10 (desmit) gadus no atbalsta piešķiršanas dienas.

38. Ja tiek pārkāpti Komisijas regulas Nr. 1407/2013 nosacījumi, atbalsta saņēmējam (līdzfinansējuma saņēmējam) ir pienākums atmaksāt Pašvaldībai visu projekta ietvaros saņemto nelikumīgo de minimis atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers
PIETEIKUMS pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai kultūras pieminekļa ēkas fasādes restaurācijai, atjaunošanai, ēkas konservācijas darbiem Alūksnes novadā
Informācija par ēku un iesniedzēju
Pieteikumu iesniedz ēkas
 , Alūksnē, LV- , īpašnieks, pilnvarotā persona,

(adrese)

  

(vajadzīgo pasvītrot).

Ēkas kadastra apzīmējums 
Plānotie Atjaunošanas darbi saskaņā ar noteikumu 6. punktu

(Atbilstošo atzīmēt ar "X")

6.1. pilnas ēkas fasādes (kas ietver arī jumta segumu, dūmeņus, lietus ūdens novadīšanas sistēmu), apdares vai krāsojuma, logu, durvju un citu ēkas fasādes dekoratīvo koka, metāla u.c. detaļu atjaunošanai, restaurācijai;

6.2. ēkas konservācijas – būvdarbiem, ko veic būves konstrukciju nostiprināšanai un aizsardzībai pret nelabvēlīgu ārējo iedarbību;

6.3. atsevišķi jumta seguma atjaunošanai, restaurācijai, tai skaitā dūmeņa, lietus ūdens novadīšanas sistēmas (notekrenes, notekcaurules, to aizsargrežģu u.tml.), ja ēkas fasāde ir atjaunota, restaurēta, vai to nav nepieciešams veikt (ja ir vēsturiska akmens vai ķieģeļu fasāde).

Ēkas atrašanās vieta saskaņā ar noteikumu 21. punktu

(Atbilstošo atzīmēt ar "X") 

21.1. ēka ir reģiona vai vietējās nozīmes kultūras piemineklis, kas atrodas Alūksnes pilsētas vēsturiskajā centrā;

21.2. ēka ir reģiona vai vietējās nozīmes kultūras piemineklis, kas atrodas Alūksnes pilsētā;

21.3. ēka ir reģiona vai vietējās nozīmes kultūras piemineklis, kas atrodas Alūksnes novada administratīvajā teritorijā;

21.4. ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un atrodas Alūksnes pilsētas vēsturiskajā centrā;

 
Informācija par iesniedzēju, tā pilnvaroto personu
Iesniedzējs, tā pilnvarotā persona: vārds, uzvārds

(fiziskai personai) vai nosaukums

(juridiskai personai)

 
Personas kods (fiziskai personai) vai

vienotais reģistrācijas numurs

(juridiskai personai)

 
Juridiskā adrese (juridiskai personai)

vai deklarētā dzīvesvieta (fiziskai

personai)

 
Korespondences adrese: 
PVN maksātājs (norādīt "" vai "") 
Kontaktpersonas vārds, uzvārds,

telefona numurs, e-pasts:

 
  
Darbu izmaksas un tā ieviešana
Izmaksu aprēķins:Iesniedzēja finansējums
(norādīt summu euro)
Pašvaldības

līdzfinansējums
(norādīt summu euro)

Kopā
(norādīt summu euro)
Kopējās izmaksas ar

PVN:

   
Pašvaldības līdzfinansējuma apmērs procentos:
 
Iesniedzamie dokumenti, (Atbilstošo atzīmēt ar "X") 

Lapu skaits

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma (protokola) kopija. 
Pilnvaras kopija. 
Būvvaldē akceptēta paskaidrojuma raksta vai būvprojekta un būvatļaujas kopija. 
Ēkas kopskata, detaļu foto fiksācijas uz pieteikuma iesniegšanas brīdi. 
Izmaksu tāme (saskaņā ar Ministru kabineta 03.05.2017. noteikumiem Nr. 239 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 501-17 "Būvizmaksu noteikšanas kārtība"). 
Plānotais veicamo darbu ilgums.

Citi dokumenti pēc iesniedzēja ieskatiem.

 
dokumenti, kas apliecina, ka tam nav parāda par ēkas apsaimniekošanu, pamatpakalpojumiem un nekustamā īpašuma nodokli. 
 
Sistēmā sagatavotās veidlapas numurs 

Apliecinu, ka pozitīva lēmuma saņemšanas gadījumā no pašvaldības, ne vēlāk kā 3 mēnešu laikā tiks iesniegts: Alūksnes novada Būvvaldē un nepieciešamības gadījumā Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldē apstiprināta būvniecības ieceres dokumentācija (atkarībā no ieceres – paskaidrojuma raksts, būvprojekts, būvatļauja).

Projekta pieteikuma iesniegšanas datums 20__. gada ___.________

Projekta iesniedzējs:

 
(Juridiskai personai – nosaukums un paraksttiesīgās personas amats, vārds un uzvārds, fiziskai personai – vārds, uzvārds)

Personas paraksts _____________________________

Paskaidrojuma raksts
Alūksnes novada domes saistošajiem noteikumiem Nr. 36/2023 "Par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu ēkas fasāžu restaurācijai, atjaunošanai, ēkas konservācijas darbiem Alūksnes novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt Alūksnes pilsētas vēsturiskā centra un Alūksnes novada vēsturiskās apbūves saglabāšanu, veicinot arhitektoniski kvalitatīvas vides saglabāšanu sabiedrības interesēs, nodrošinot vēsturisko ēku izmantošanu, pilsētvides sakārtošanu un pieejamību sabiedrības apskatei. Likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 24. panta otrā daļa nosaka, ka pašvaldībām to saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir tiesības no pašvaldības budžeta piešķirt līdzekļus to vietējas nozīmes kultūras pieminekļu konservācijai un restaurācijai, kuri īpašnieka (valdītāja) noteiktajā kārtībā ir pieejami sabiedrības apskatei.
2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Līdzfinansējums tiek piešķirts apstiprinātā pašvaldības budžeta ietvaros.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Ietekme uz vidi – nav ietekmes;

3.2. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav ietekmes;

3.3. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – Ietekmē pozitīvi, jo veicina vides sakārtošanu, pilsētas vēsturiskā centra vizuālā izskata uzlabojumus, kultūras pieminekļu saglabāšanu.

Saglabājot un atjaunojot kultūras pieminekļus, vienlaikus tiks uzlabota uzņēmējdarbības vide kopumā, kā arī būs pozitīvs iespaids uz tūrisma infrastruktūras un kultūras sfēras attīstību.

3.4. Ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu piemērošanā var griezties Alūksnes novada pašvaldības iestādē Būvvaldē.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi tiek izstrādāti, lai nodrošinātu Alūksnes pilsētas vēsturiskā centra un Alūksnes novada vēsturiskās apbūves saglabāšanu, veicinot arhitektoniski kvalitatīvas vides saglabāšanu sabiedrības interesēs, nodrošinot vēsturisko ēku izmantošanu, pilsētvides sakārtošanu un pieejamību sabiedrības apskatei.

5.2. Saistošo noteikumu īstenošanā nav nepieciešami papildus pašvaldības cilvēkresursi, pienākumi iekļauti esošo cilvēkresursu amatu aprakstos.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu īstenošanā nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un to paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2023. gada 20. oktobra līdz  2023. gada 2. novembrim publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aluksne.lv sadaļā Sabiedrība/Sabiedrības līdzdalība/Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem. Viedokļa sniegšanas termiņš – 2 (divas) nedēļas no saistošo noteikumu projekta publicēšanas.
9. Informācija par sabiedrības izteiktajiem viedokļiem par saistošo noteikumu projektuViedokli par saistošo noteikumu projektu izteikusi viena fiziska persona, norādot, ka atbalsta pašvaldības lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu vēsturisko ēku saglabāšanai.
Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu ēkas fasāžu restaurācijai, atjaunošanai, .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Alūksnes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 36/2023Pieņemts: 30.11.2023.Stājas spēkā: 07.12.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 236, 06.12.2023. OP numurs: 2023/236.24
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
347937
07.12.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"