Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 16

Madonā 2023. gada 26. oktobrī (prot. Nr. 19, 61. p.)
Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu un atbrīvojuma no aplikšanas ar nodokli noteikšanu Madonas novada pašvaldībā
PRECIZĒTI
ar Madonas novada pašvaldības domes
2023. gada 9. novembra lēmumu Nr. 718 (prot Nr. 20, 4. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu, 5. panta 1.1, trešo un ceturto daļu
I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā piemērojami nekustamā īpašuma nodokļa (turpmāk – Nodokļa) atvieglojumi atsevišķām Nodokļa maksātāju kategorijām par Madonas novada administratīvajā teritorijā esošo nekustamo īpašumu – zemi un ēkām, un nosaka atbrīvojumu no aplikšanas ar Nodokli dzīvojamo māju palīgēkām.

2. Nodokļa maksātāja atbilstību saistošo noteikumu 10.–13. punkta nosacījumiem izvērtē Madonas novada pašvaldības Centrālās administrācijas nekustamā īpašuma nodokļa administratori (turpmāk – Nodokļa administratori), Nodokļa maksātāju atbilstību kritērijiem, kas noteikti saistošo noteikumu 14.–21. punktā izvērtē Madonas novada Centrālās administrācijas Attīstības nodaļas Vecākais speciālists uzņēmējdarbības atbalsta jomā. Lēmumu par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu pieņem Nodokļa administratori.

3. Nodokļa atvieglojumus piešķir par to taksācijas periodu, kurā iesniegts nodokļa maksātāja iesniegums.

4. Nodokļa atvieglojumi tiek piemēroti tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskās darbības veikšanai, izņemot saistošo noteikumu 14.–21. punktā noteiktos atvieglojumus.

5. Lēmumu par Nodokļa atvieglojumu piešķiršanu Nodokļa maksātājam nenosūta, bet par to paziņo, nosūtot maksāšanas paziņojumu, kurā piemērota nodokļa atlaide. Par atteikumu piešķirt Nodokļa atvieglojumu Nodokļa maksātājam tiek nosūtīts pamatots lēmums.

6. Nodokļa administratoru lēmumu par Nodokļa maksājuma atvieglojuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt Nodokļa maksājuma atvieglojumu, var apstrīdēt Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājam.

7. Saistošo noteikumu 10.–21. punktā minētajām Nodokļa maksātāju kategorijām:

7.1. Nodokļa atvieglojumi netiek summēti un netiek piemēroti vienlaicīgi;

7.2. ja vienlaicīgi ir tiesības saņemt Nodokļa atvieglojumus pēc vairākiem punktiem, piemērojama lielākā no atlaidēm;

7.3. noteiktos Nodokļa atvieglojumus piemēro, ja personai nav pašvaldības budžetā ieskaitāmo nodokļu parādu vai nomas maksas parādu par nomāto pašvaldības īpašumu, izņemot saistošo noteikumu 10. un 11. punktā noteiktos atvieglojumus.

8. Piekritīgā zeme šo noteikumu izpratnē pilsētā vai ciemā ir apbūves zeme, lauku teritorijā – zemes daļa, kuras zemes lietošanas veids saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem ir zeme zem ēkām un pagalmiem.

9. Pašvaldības piemērotais atvieglojums nekustamā īpašuma nodoklim personām – saimnieciskās darbības veicējiem, kuras izmanto konkrēto nekustamo īpašumu saimnieciskās darbības veikšanai, ir kvalificējams kā de minimis atbalsts, kas tiek piešķirts saskaņā ar Eiropas komisijas 2013. gada 18. decembra Regulu (EK) Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2013. gada 24. decembris, L 352) (turpmāk – Regula Nr. 1407/2013), kurā iekļauti nosacījumi de minimis atbalsta piešķiršanai.

II. Nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijas, kuras var saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, šo atvieglojumu apmērs, ar Nodokli neapliekamie objekti

10. Maznodrošinātām personām piešķir atlaidi – 50 % no aprēķinātās Nodokļa summas par to periodu, kurā Nodokļa maksātājs atbilst maznodrošinātas personas statusam, attiecībā uz vienģimenes un divģimeņu dzīvojamām mājām un tām piekritīgo zemes platību, daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām (to daļām) neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, nedzīvojamo ēku daļām, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemes domājamo daļu.

11. Personas, kuras aprūpē vai kopā ar laulāto aprūpē bērnu ar invaliditāti vai pilngadīgu personu, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta 1. vai 2. invaliditātes grupa, var saņemt Nodokļa atlaidi 50 % no aprēķinātās Nodokļa summas, bet ne vairāk par 500 euro, par dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi, ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar bērnu, kuram ir piešķirta 1. vai 2. invaliditātes grupa. Minētos atvieglojumus piemēro arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no šajā punktā minētā bērna vai personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējais radinieks, kuram šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta.

12. Madonas novadā deklarētas nestrādājošas personas ar invaliditāti var saņemt atlaidi – 50 % no aprēķinātās Nodokļa summas par to periodu, kurā Nodokļa maksātājs atbilst nestrādājošas personas ar invaliditāti statusam, par vienģimenes un divģimeņu dzīvojamām mājām un tām piekritīgo zemes platību, daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām (to daļām) neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, nedzīvojamo ēku daļām, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemes domājamo daļu, ja:

12.1. minētie īpašuma objekti ir šo personu tiesiskā valdījumā vai īpašumā un tajos šīs personas ir deklarējušas savu dzīvesvietu;

12.2. nekustamais īpašums nav izīrēts vai netiek izmantots saimnieciskajā darbībā.

13. Zemes īpašnieki var saņemt atlaidi 70 % apmērā no aprēķinātās Nodokļa summas par zemesgabalu vai tā daļu, kas pēc vienošanās ar īpašnieku pastāvīgi tiek izmantots pašvaldības sporta un tūrisma objektu uzturēšanai. Izmantotās zemesgabala daļas platība un robežas tiek noteiktas, noslēdzot vienošanos starp pašvaldību un zemesgabala īpašnieku.

14. Reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs – persona, kuras saimnieciskā darbība tiek veikta Madonas novada teritorijā, vai reģistrēta juridiska persona, kuras saimnieciskā darbība tiek veikta Madonas novada teritorijā var saņemt Nodokļa atlaidi 50 % apmērā no ēkas (vai tās daļas) Nodokļa summas par īpašumā esošām ēkām (telpu grupām), ja tās tiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, vai nomātām ēkām (telpu grupām), ja tās tiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai un noslēgtajā nomas līgumā ir paredzēts, ka nomnieks maksā Nodokļa maksājumus, un tiek izpildīts viens no minētajiem nosacījumiem:

14.1. juridiska persona veic komercdarbību un reģistrēta Komercreģistrā mazāk par 3 gadiem, un izveidotas ne mazāk kā 3 pastāvīgās darbavietas Madonas novada teritorijā, (t.i. darba līgumi uz šīm darbavietām noslēgti uz nenoteiktu laiku, (turpmāk – pastāvīgās darbavietas);

14.2. persona Valsts ieņēmumu dienestā reģistrējusies kā nodokļu maksātājs – saimnieciskās darbības veicējs – mazāk par 3 gadiem un ir izveidojis ne mazāk kā 3 pastāvīgās darbavietas Madonas novadā.

15. Reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs – persona, kuras saimnieciskā darbība tiek veikta Madonas novada teritorijā, vai reģistrēta juridiska persona, kas saimniecisko darbību veic Madonas novada teritorijā, var saņemt Nodokļa atlaidi 50% apmērā par tās īpašumā esošu ražošanas ēku, ja tajā notiek pamatražošana un tiek izpildīti minētie nosacījumi:

15.1. ja tās darbības veids saskaņā ar Eiropas Savienības saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas NACE 2. redakciju ir "Apstrādes rūpniecība" (C sadaļa);

15.2. ja ir investēti līdzekļi ražošanā iepriekšējā taksācijas gadā tādā apmērā, kas nav mazāks par uzņēmuma grāmatvedības politikā noteikto.

16. Reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs – persona, kuras saimnieciskā darbība tiek veikta Madonas novada teritorijā, vai reģistrēta juridiska persona, kas saimniecisko darbību veic Madonas novada teritorijā, var saņemt Nodokļa atlaidi 25 % apmērā no ēkas nodokļa summas par personas īpašumā esošu ēku, kurai ēkas lietošanas veids ir viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas ēka, ja tiek izpildīti minētie nosacījumi:

16.1. ēkā tiek sniegti izmitināšanas vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi;

16.2. persona vismaz 2 tīmekļa vietnēs (t.sk. pašvaldības) ir ievietojusi informāciju kā tūrisma pakalpojumu sniedzējs.

17. Reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs – persona, kuras saimnieciskā darbība tiek veikta Madonas novada teritorijā, vai reģistrēta juridiska persona, kas saimniecisko darbību veic Madonas novada teritorijā, par jaunuzceltu vai rekonstruētu ēku, kas tiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai (izņemot azartspēļu organizēšanu, vairumtirdzniecību, mazumtirdzniecību, telpu iznomāšanu) var saņemt Nodokļa atlaidi 90 % apmērā no ēkas nodokļa summas pirmajā gadā pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā.

18. Reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs – persona, kuras saimnieciskā darbība tiek veikta Madonas novada teritorijā, vai reģistrēta juridiska persona, kas saimniecisko darbību veic Madonas novada teritorijā, par ēkām, kas tiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, ja tiek uzlabota ēku energoefektivitāte, var saņemt Nodokļa atlaidi 50 % apmērā no ēkas nodokļa summas pirmajā gadā pēc būvdarbu pabeigšanas.

19. Reģistrēta juridiska persona vai tās struktūrvienība, kuras saimnieciskā darbība tiek veikta Madonas novadā un kura iepriekšējā taksācijas gadā nodrošinājusi:

19.1. 20–49 pastāvīgas darbavietas Madonas novada teritorijā – var saņemt Nodokļa atlaidi 25 % apmērā no ēkas Nodokļa summas;

19.2. 50 un vairāk pastāvīgas darbavietas Madonas novada teritorijā – var saņemt Nodokļa atlaidi 50 % apmērā no ēkas Nodokļa summas.

20. Reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs – persona, kuras saimnieciskā darbība tiek veikta Madonas novada teritorijā, vai reģistrēta juridiska persona, par īpašumā esošām vai nomātām ēkām (telpu grupām) var saņemt Nodokļa atlaidi 50% apmērā no ēkas nodokļa summas, ja tiek izpildīti minētie nosacījumi:

20.1. persona darbojas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē Madonas novada teritorijā;

20.2. persona ir izveidojusi ne mazāk kā 3 pastāvīgās darbavietas Madonas novada teritorijā.

21. Reģistrēta juridiska persona, kurai ir aktīvs sociālā uzņēmuma statuss, par ēkām, kas tiek izmantotas sociālās uzņēmējdarbības nodrošināšanai, var saņemt Nodokļa atlaidi 50 % apmērā no ēkas Nodokļa summas.

22. Ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek arī tās dzīvojamo māju apbūvē esošās palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 kvadrātmetrus (izņemot garāžas) un kas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

III. Dokumenti, kādi nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem jāiesniedz

23. Nodokļu maksātājam, lai saņemtu saistošo noteikumu 11. punktā noteiktos atvieglojumus, jāiesniedz:

23.1. iesniegums, uzrādot aprūpē esošās personas Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas invalīda apliecības oriģinālu.

24. Nodokļu maksātājam, lai saņemtu saistošo noteikumu 12. punktā noteiktos atvieglojumus, jāiesniedz:

24.1. iesniegums un parakstīts apliecinājums, ka nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā, uzrādot Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas invalīda apliecības oriģinālu.

25. Zemes īpašniekam, lai saņemtu saistošo noteikumu 13. punktā noteiktos atvieglojumus, jāiesniedz:

25.1. iesniegums.

26. Nodokļa maksātājam, lai saņemtu saistošo noteikumu 14., 19. un 20. punktā minētos atvieglojumus, jāiesniedz:

26.1. iesniegums par nodokļa atvieglojuma piemērošanu, norādot saistošo noteikumu punktu, pamatojoties uz kuru izskatāma atvieglojuma piešķiršana;

26.2. izziņa par komercsabiedrībā vai tās struktūrvienībās pastāvīgi strādājošo darbinieku skaitu Madonas novada administratīvajā teritorijā. Izziņa derīga 1 mēnesi pēc tās izsniegšanas;

26.3. Informāciju saistošo noteikumu 14., 19. un 20. punktā minēto nosacījumu izvērtēšanai, pašvaldība iegūst Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra un Valsts ieņēmumu dienesta datubāzēs.

27. Nodokļa maksātājam, lai saņemtu saistošo noteikumu 15. punktā minētos atvieglojumus, jāiesniedz:

27.1. iesniegums par Nodokļa atvieglojuma piemērošanu, norādot ražošanas ēkas kadastra apzīmējumu;

27.2. uzņēmuma vadītāja vai īpašnieka parakstīts apliecinājums, ka ražošanas ēkās ir saglabāta ražošana un darbavietas;

27.3. dokumentu kopijas, kas apstiprina līdzekļu investēšanu ražošanā.

28. Nodokļa maksātājam, lai saņemtu saistošo noteikumu 16. punktā minētos atvieglojumus, jāiesniedz:

28.1. iesniegums par nodokļa atvieglojuma piemērošanu, norādot viesnīcas vai sabiedriskās ēdināšanas ēkas kadastra numuru;

28.2. uzņēmuma vadītāja vai īpašnieka parakstīts apliecinājums, ka ēkā tiek nodrošināts viesnīcu vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojums.

29. Nodokļa maksātājam, lai saņemtu saistošo noteikumu 17. un 18. punktā minētos atvieglojumus, jāiesniedz:

29.1. iesniegums par nodokļa atvieglojuma piemērošanu, norādot ēkas kadastra numuru;

29.2. informāciju, saistošo noteikumu 17. un 18. punktā minēto nosacījumu izvērtēšanai, pašvaldība iegūst Madonas novada Būvvaldē.

30. Nodokļa maksātājam, lai saņemtu saistošo noteikumu 21. punktā minētos atvieglojumus, jāiesniedz:

30.1. iesniegums par nodokļa atvieglojuma piemērošanu, norādot ēkas kadastra numuru;

30.2. uzņēmuma vadītāja vai īpašnieka parakstīts apliecinājums, ka ēka tiek izmantota sociālās uzņēmējdarbības nodrošināšanai;

30.3. informāciju, uzņēmuma atbilstības saistošo noteikumu 21. punktam izvērtēšanai, pašvaldība iegūst Labklājības ministrijas Sociālo uzņēmumu reģistrā.

31. Nodokļa maksātājs – juridiska persona, lai saņemtu saistošo noteikumu 14.–21. punktā minētos atvieglojumus, iesniedz iesniegumu pašvaldībā un iesniegumam pievieno de minimis atbalsta uzskaites sistēmā sagatavotas veidlapas izdruku, kurā norādīta informācija par Nodokļa maksātāja atbilstību viena vienota uzņēmuma definīcijai, ziņas par to, vai pēdējo trīs fiskālo gadu laikā atbalsta saņēmējs ir sadalījies, apvienots vai iegādāts, informāciju par atbalsta kumulāciju, kā arī ziņas par trīs fiskālo gadu periodā saņemto jebkādu de minimis atbalstu, vai norāda sistēmā izveidotās un apstiprinātās pretendenta veidlapas identifikācijas numuru atbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 21. novembra noteikumiem Nr. 715 "Noteikumi par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem".

32. Nodokļa maksātājam, kam piešķirti Nodokļa atvieglojumi, viena mēneša laikā rakstiski jāpaziņo pašvaldībai, ja ir izbeigušies apstākļi, kas deva tiem tiesības saņemt šos atvieglojumus.

IV. De minimis atbalsta saņemšanas nosacījumi Personām, kas pretendē uz nodokļa atvieglojumiem

33. De minimis atbalsts netiek piešķirts Regulas Nr. 1407/2013 1. panta 1. punktā noteiktajām nozarēm un darbībām. Līdzfinansējuma saņēmējs nodrošina, ka darbības/izmaksas līdzfinansējuma pasākuma īstenošanai tiek nodalītas atbilstoši Regulas Nr. 1407/2013 1. panta 2. punktā noteiktajām prasībām.

34. Viena vienota uzņēmuma līmenī šo noteikumu ietvaros plānotais de minimis atbalsta apmērs kopā ar attiecīgajā fiskālajā gadā un iepriekšējos divos fiskālajos gados piešķirto de minimis atbalstu nepārsniedz regulas Nr. 1407/2013 3. panta 2. punktā noteikto maksimālo de minimis atbalsta apmēru. Viens vienots uzņēmums ir uzņēmums, kas atbilst Regulas Nr. 1407/2013 2. panta 2. punktā noteiktajai viena vienota uzņēmuma definīcijai.

35. Atbalstu attiecībā uz vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām, kas piešķirts šo noteikumu ietvaros, nedrīkst kumulēt ar komercdarbības atbalstu citu atbalsta programmu vai individuālā atbalsta projekta ietvaros, tai skaitā citu de minimis atbalstu, neatkarīgi no finansējuma avota.

36. Saskaņā ar de minimis regulējuma nosacījumiem, pretendentam ir jāatbilst Regulas Nr. 1407/2013 nosacījumiem uz atbalsta piešķiršanas brīdi.

37. Par atbalsta piešķiršanas brīdi tiek uzskatīta diena, kad pieņemts Madonas novada pašvaldības lēmums par nodokļa atvieglojumu piešķiršanu atbalsta pretendentam, un tas ne vēlāk kā vienas darba dienas laikā pēc atbalsta piešķiršanas, tiek reģistrēts de minimis atbalsta uzskaites sistēmā.

38. Pašvaldība nodrošina dokumentācijas uzglabāšanu, ievērojot Regulas Nr. 1407/2013 6. panta 4. punktā minētos nosacījumus, un nodrošina informācijas pieejamību vismaz 10 (desmit) gadus no dienas, kurā saskaņā ar noteikumiem piešķirts pēdējais de minimis atbalsts.

39. De minimis atbalsta ieguvējs, kas ir saņēmis nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, uzglabā dokumentāciju, ievērojot Regulas Nr. 1407/2013 6. panta 4. punktā minētos nosacījumus, un nodrošina informācijas pieejamību vismaz 10 (desmit) gadus no atbalsta piešķiršanas dienas.

40. Ja tiek pārkāpti Regulas 1407/2013 nosacījumi, de minimis atbalsta saņēmējam ir pienākums atmaksāt Madonas novada pašvaldībai visu šo saistošo noteikumu ietvaros saņemto nelikumīgo de minimis atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem.

41. De minimis atbalstu šo saistošo noteikumu ietvaros piešķir, ievērojot Regulas Nr. 1407/2013 7. panta 4. punktā un 8. pantā minēto spēkā esamības termiņu.

V. Iesniegumu iesniegšanas un izskatīšanas kārtība

42. Nodokļa maksātājs, kuram saskaņā ar saistošo noteikumu nosacījumiem ir tiesības uz nodokļa atvieglojumiem, iesniegumu un tam pievienotos dokumentus iesniedz Madonas novada pašvaldības administrācijā vai attiecīgajā pagasta vai apvienības pārvaldē vai nosūta elektroniski parakstītus uz pašvaldības e-adresi vai e-pastu pasts@madona.lv.

43. Ja iesniegums iesniegts taksācijas gadā:

43.1. no 1. janvāra līdz 31. martam, tad Nodokļa atvieglojums tiek piemērots par visu taksācijas gadu;

43.2. no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam, tad Nodokļa atvieglojums tiek piemērots par taksācijas perioda otro pusgadu.

43.3. pēc 30. jūnija, tad Nodokļa atvieglojums par taksācijas periodu netiek piemērots.

V. Noslēguma jautājumi

44. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

45. Atzīt par spēku zaudējušiem Madonas novada pašvaldības 2021. gada 19. oktobra saistošos noteikumus Nr. 13 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu noteikšanu Madonas novada pašvaldībā".

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības 2023. gada 26. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 16 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu un atbrīvojuma no aplikšanas ar nodokli noteikšanu Madonas novada pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

Saistošo noteikumu mērķis un izdošanas nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu mērķis ir sniegt atbalstu noteiktām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām, samazinot ģimenes budžeta izdevumu apmēru fiziskām personām vai saimnieciskās darbības izmaksu apmēru juridiskām personām, ja tās atbilst pašvaldības noteiktajiem kritērijiem. Saistošie noteikumi nosaka, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek arī tās dzīvojamo māju apbūvē esošās palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 kvadrātmetrus (izņemot garāžas) un kas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

Madonas novada pašvaldībā ir spēkā 2021. gada 19. oktobra saistošie noteikumi Nr. 13 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu noteikšanu Madonas novada pašvaldībā" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 13), kuri izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 14. panta pirmās daļas 3. punktu, kā arī uz likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1. panta otrās daļas 9.1 punktu un 5. panta trešo daļu. Izvērtējot saistošo noteikumu normas, tika konstatēts, ka izdodami jauni saistošie noteikumi.

Saistošo noteikumu par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanu izdošanas tiesiskais pamats ir tikai likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" attiecīgās normas. Līdz ar to ir nepieciešams pieņemt jaunus saistošos noteikumus saskaņā ar spēkā esošām tiesību normām.

Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta 1.1 daļai pašvaldība piešķir nodokļa atvieglojumu nodokļa maksātājiem, kuras atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam – trūcīgām mājsaimniecībām 90 procentu apmērā un maznodrošinātām mājsaimniecībām – līdz 90 procentiem no aprēķinātās nodokļa summas par to periodu, kurā nodokļa maksātājs atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, pašvaldība ir nolēmusi piešķirt 50 % atlaidi maznodrošinātiem nodokļa maksātājiem.

Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta trešajai daļai pašvaldības var izdot saistošus noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām. Saistošajos noteikumos pašvaldība ir noteikusi vairākām mazaizsargātām nodokļu maksātāju kategorijām nodokļa atlaides: nestrādājošām personām ar invaliditāti un personām, kuras aprūpē vai kopā ar laulāto aprūpē bērnu ar invaliditāti vai pilngadīgu personu, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta 1. vai 2. invaliditātes grupa.

Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta ceturtajai daļai atvieglojumus atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām pašvaldības var noteikt 90, 70, 50 vai 25 procentu apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas. Lai veicinātu saimniecisko darbību Madonas novada teritorijā, to nodokļa maksātāju kategorijām, kuri ir saimnieciskās darbības veicēji novada teritorijā, pašvaldība paredzējusi piešķirt nodokļa atvieglojumus kā de minimis atbalstu.

Lai saņemtu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, persona iesniedz iesniegumu un tos dokumentus, kuri nav pašvaldības rīcībā vai tos uzrāda, personai ir tiesības iesniegumu iesniegt arī elektroniski.

Saistošo noteikumu fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošie noteikumi samazina pašvaldības budžeta ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa. Izmaiņas uz pašvaldības budžetu nav iespējams precīzi aprēķināt, jo tas atkarīgs no nodokļu maksātāju aktivitātes, pieprasot noteiktos nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumus. Prognozējamā atvieglojumu kopsumma pēc izstrādātajiem Saistošajiem noteikumiem varētu būt aptuveni 40000 EUR.
Saistošo noteikumu sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošajos noteikumos paredzētie nodokļu atvieglojumi atvieglos sociāli mazaizsargātāko iedzīvotāju finansiālo situāciju. Saistošajos noteikumos paredzētie atvieglojumi nodokļa maksātājiem, kuri veic saimniecisko darbību, veicinās uzņēmējdarbības attīstību un noteiktu uzņēmējdarbības veidu konkurētspējas paaugstināšanu novadā atbilstoši pašvaldības noteiktajiem kritērijiem.

Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz vidi un iedzīvotāju veselību.

Saistošo noteikumu ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijāmPersona, lai saņemtu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, iesniegumu un pievienotos dokumentus, kas nav pašvaldībai pieejami, iesniedz Madonas novada pašvaldības administrācijā vai attiecīgajā Madonas novada pašvaldības pagasta vai apvienības pārvaldē.

Pozitīvu lēmumu par atvieglojuma piešķiršanu nodokļu maksātājam atsevišķi nenosūta, bet par to paziņo, nosūtot nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu, kurā redzama piemērotā atlaide. Par atteikumu piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, nekustamā īpašuma nodokļa maksātājam mēneša laikā tiek nosūtīts pamatots lēmums par atteikumu.

Saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNav nepieciešams veidot jaunas institūcijas, darba vietas, paplašinot esošo institūciju kompetenci, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.
Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanaSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Pašvaldības Centrālā administrācija.
Saistošo noteikumu prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai. Saistošo noteikumu mērķis ir uzlabot uzņēmējdarbības vidi un sniegt atbalstu mazāk aizsargātajām iedzīvotāju kategorijām Madonas novada pašvaldības teritorijā un piesaistīt novadam iedzīvotājus, nodrošinot nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi atsevišķos saistošajos noteikumos paredzētos gadījumos.
Saistošo noteikumu izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām, saņemtais sabiedrības viedoklisSaistošie noteikumi tika ievietoti Madonas novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no2023. gada 25. jūlija līdz 8. augustam.

Publikācijā noteiktajā termiņā tika saņemti divi rakstiski priekšlikumi:

1) Saņemts priekšlikumus piemērot 70 % atlaidi zemes īpašniekiem par zemesgabalu vai tā daļu, kas pēc vienošanās ar īpašnieku, regulāri tiek izmantots Madonas novada pašvaldības organizētu tūrisma un kultūras pasākumu vajadzībām;

2) Saņemts priekšlikums piemērot atlaidi 50 % apmērā nodokļa maksātāju kategorijai – mazie lauksaimnieki par lauksaimniecībā izmantojamo zemi līdz 100 ha;

Teritoriālajā un uzņēmējdarbības komitejas sēdē saņemti divi mutiski priekšlikumi:

1) Saņemts priekšlikums piemērot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu __% apmērā Goda ģimenes kartes īpašniekiem.

2) Saņemts priekšlikums piemērot nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi mājokļiem, kuros ir deklarētas personas.

Priekšlikumi izskatīti Madonas novada pašvaldības domes Finanšu un attīstības komitejas sēdē. Pieņemts lēmums papildināt saistošo noteikumu sākotnējo redakciju:

1) Ar patstāvīgu punktu, paredzot, ka personas, kuras aprūpē vai kopā ar laulāto aprūpē bērnu ar invaliditāti vai pilngadīgu personu, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta 1. vai 2. invaliditātes grupa, nekustamā īpašuma nodokļa summa ir samazināma par 50 % no aprēķinātās nodokļa summas, bet ne vairāk par 500 euro, par dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi, ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar bērnu, kuram ir piešķirta 1. vai 2. invaliditātes grupa. Minētos atvieglojumus piemēro arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no šajā punktā minētā bērna vai personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējais radinieks, kuram šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta.

2) Papildināt saistošos noteikumus ar punktu, paredzot atlaidi 70 % apmērā zemes īpašniekiem par zemesgabalu vai tā daļu, kas pēc vienošanās ar īpašnieku, tiek izmantots arī pašvaldības tūrisma objektiem, takām.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu un atbrīvojuma no aplikšanas ar nodokli noteikšanu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Madonas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 16Pieņemts: 26.10.2023.Stājas spēkā: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 221, 14.11.2023. OP numurs: 2023/221.12
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
347315
01.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"