Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ogres novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 23/2023

Ogrē 2023. gada 26. oktobrī (prot. Nr. 17; 16.)
Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri iegūst sociālā darba veikšanai nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju
Izdoti saskaņā Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ogres novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) piešķir stipendiju studējošajam, kurš studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā, kurā iegūst sociālajam darbam nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju (turpmāk – studiju programma) un veic sociālo darbu kādā no pašvaldības iestādēm (turpmāk – pašvaldības iestāde).

2. Stipendijas piešķiršanas mērķis ir piesaistīt kvalificētus darbiniekus sociālā darba veikšanai pašvaldības iestādēs darbaspēka deficīta apstākļos.

3. Stipendiju saņēmēju skaitu nosaka pašvaldības dome (turpmāk – dome) un to piešķir kārtējā gada pašvaldības budžetā paredzētajā apjomā.

4. Stipendija tiek piešķirta, pamatojoties uz pašvaldības izpilddirektora lēmumu un līgumu par stipendijas piešķiršanu (turpmāk stipendijas līgums), ko slēdz pašvaldības iestādes vadītājs un studējošais.

II. Stipendijas apmērs un piešķiršanas nosacījumi

5. Stipendijas apmērs ir 200 (divi simti) euro mēnesī pēc normatīvajos aktos noteikto nodokļu samaksas. Visi nodokļu izdevumi par stipendiju tiek segti no pašvaldības budžeta līdzekļiem.

6. Stipendiju var saņemt pilna vai nepilna laika klātienes studiju programmās bakalaura vai maģistra studiju līmeņa studējošais.

7. Stipendiju var saņemt vienā studiju programmā, sākot ar pirmā studiju gada otro semestri.

8. Stipendiju konkursa kārtībā var saņemt studējošais, kurš atbilst šādiem kritērijiem:

8.1. ir imatrikulēts studiju programmā;

8.2. no pirmā studiju gada 1. semestra studējošajam nav akadēmisko parādu vai nesekmīgu vērtējumu un sekmju vidējais aritmētiskais vērtējums par iepriekšējo studiju semestri nav zemāks par 7 ballēm;

8.3. ir iesniedzis šo saistošo noteikumu 12. punktā noteiktos dokumentus.

9. Stipendiju prioritāri piešķir studējošajam, kura sekmju vidējais aritmētiskais vērtējums ir augstāks.

10. Ja studējošo, kuri pretendē uz stipendiju, sekmju vidējais aritmētiskais vērtējums ir vienāds, stipendiju piešķir tam, kura deklarētā dzīvesvieta ir Ogres novada administratīvā teritorija.

11. Stipendija netiek piešķirta studējošajam, kurš:

11.1. saņem pašvaldības kompensāciju mācību izdevumu segšanai;

11.2. ir ieguvis otrā līmeņa profesionālo vai akadēmisko izglītību sociālajā darbā vai karitatīvajā sociālajā darbā un turpina studijas maģistra studiju līmeņa programmā;

11.3. strādā Ogres novada Sociālā dienesta Sociālās palīdzības nodaļā.

III. Stipendijas piešķiršana un izmaksa

12. Lai saņemtu stipendiju, studējošais Ogres novada Sociālajam dienestam (turpmāk – Sociālais dienests) iesniedz:

12.1. rakstisku iesniegumu stipendijas saņemšanai (veidlapa pielikumā);

12.2. izziņu no augstskolas par studijām un studiju programmas apguves grafiku, pievienojot sekmju izrakstu par iepriekšējo studiju semestri.

13. Sociālais dienests apkopo saņemtos studējošā dokumentus un nodod tos pašvaldības izpilddirektoram lēmuma par stipendijas piešķiršanas vai nepiešķiršanas pieņemšanai.

14. Pēc pašvaldības izpilddirektora lēmuma par stipendijas piešķiršanu spēkā stāšanos, studējošais divu nedēļu laikā ar pašvaldības iestādes vadītāju noslēdz stipendijas līgumu.

15. Stipendija tiek izmaksāta visā studiju programmas apguves laikā, ja studējošais atbilst šo saistošo noteikumu 8. punktam, kā arī ievēro citas šo saistošo noteikumu un noslēgtā stipendijas līguma prasības.

16. Studējošais saņem stipendiju no dienas, kad noslēgts stipendijas līgums un tā tiek izmaksāta visa mācību gada garumā, izņemot laiku, kad pēc studiju grafika ir noteikts vasaras brīvlaiks.

17. Ja studējošajam, noslēdzot darba līgumu ar pašvaldības iestādi, tiek noteikts pārbaudes laiks, stipendija netiek maksāta visā pārbaudes laika noteiktajā termiņā.

18. Pašvaldība stipendiju ieskaita studējošā kredītiestādes norēķinu kontā reizi mēnesī.

IV. Stipendijas saņēmēja atbilstības pārbaude

19. Studējošais ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no 19.1 un 19.2. apakšpunktos minēto gadījumu iestāšanās brīža rakstiski informē Sociālo dienestu par:

19.1. akadēmiskā atvaļinājuma sākumu un beigām;

19.2. studiju pārtraukšanu.

20. Studējošais iesniedz Sociālajam dienestam sekmju izrakstu un izziņu no augstskolas par studijām par iepriekšējo semestri:

20.1. līdz 1. februārim par studiju gada 1. semestri;

20.2. līdz 1. augustam par studiju gada 2. semestri.

21. Sociālais dienests veic studējošā atbilstības pārbaudi pēc katra studiju semestra, pārbaudot studējošā atbilstību šo noteikumu 8. punktā minētajiem kritērijiem.

V. Stipendijas izmaksas apturēšana, atjaunošana un izbeigšana

22. Pašvaldības izpilddirektors ar lēmumu, pamatojoties uz Sociālā dienesta izvērtējumu, uz laiku pārtrauc stipendijas izmaksāšanu, ja tiek konstatēts, ka:

22.1. studējošais atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā;

22.2. studējošais neatbilst šo noteikumu 8.2. apakšpunktā noteiktajām prasībām;

22.3. studējošais nav iesniedzis šo saistošo noteikumu 12. punktā noteiktos dokumentus.

23. Pašvaldības izpilddirektors ar lēmumu, pamatojoties uz Sociālā dienesta izvērtējumu, atjauno stipendijas izmaksāšanu, ja studējošais iesniedz rakstisku iesniegumu Sociālajam dienestam par studiju atsākšanu pēc akadēmiskā atvaļinājuma, atbilst šo saistošo noteikumu 8.2. un 8.3. apakšpunktiem, kā arī ir iesniedzis visus šo saistošo noteikumu 12. punktā noteiktos dokumentus.

24. Pašvaldības izpilddirektors ar lēmumu, pamatojoties uz Sociālā dienesta izvērtējumu, izbeidz stipendijas izmaksu šādos gadījumos:

24.1. studējošais ir eksmatrikulēts;

24.2. studējošais sniedzis nepatiesu informāciju, iesniedzot šo noteikumu 12. punktā noteiktos dokumentus;

24.3. studējošais divos secīgos semestros neatbilst šo noteikumu 8.2. apakšpunktā noteiktajām prasībām;

24.4. studējošais nav iesniedzis saistošo noteikumu 12. punktā noteiktos dokumentus vairāk par diviem semestriem;

24.5. studējošais vienpusēji pārtrauc stipendijas līgumu, iesniedzot rakstisku iesniegumu;

24.6. ar studējošo ir izbeigtas darba tiesiskās attiecības sociālā darbinieka amatā pašvaldības iestādē.

25. Studējošais, ar kuru izbeigtas darba tiesiskās attiecības un kurš pēc pēdējās stipendijas saņemšanas ir pildījis darba pienākumus pašvaldības iestādē, atmaksā pašvaldībai stipendiju (izņemot šo noteikumu 27. punktā minētajos gadījumos) gada laikā pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas dienas. Stipendiju atmaksā ar vienu vai vairākiem maksājumiem šādā apmērā:

25.1. 100 % apmērā, ja pēc stipendijas saņemšanas nostrādāts mazāk par gadu;

25.2. 50 % apmērā, ja pēc stipendijas saņemšanas nostrādāts no viena līdz diviem gadiem;

25.3. 20 % apmērā, ja pēc stipendijas saņemšanas nostrādāts no diviem gadiem un vienas dienas līdz trīs gadiem.

26. Studējošais atmaksā pašvaldībai stipendiju 100 % apmērā, ja konstatēts kāds no šo saistošo noteikumu 24.1.–24.3. apakšpunktos minētajiem gadījumiem.

27. Studējošais neatmaksā stipendiju pašvaldībai šādos gadījumos:

27.1. ja pēc pēdējās stipendijas saņemšanas ir nostrādāts vairāk par trīs gadiem;

27.2. studējošais veselības stāvokļa dēļ zaudējis darba spējas;

27.3. tiek veikta darbinieku skaita samazināšana;

27.4. valsts noteiktās pensijas vecuma sasniegšana;

27.5. studējošais uzteicis darba tiesiskās attiecības un uzteikuma pamats ir tas, ka pašvaldības iestāde objektīvu iemeslu dēļ nevar nodrošināt darbiniekam pilnas slodzes darbu sociālā darbinieka amatā.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis
Pielikums
Ogres novada pašvaldības 2023. gada 26. oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr. 23/2023
(prot. Nr. 17; 16.)

Ogres novada Sociālajam dienestam
Upes prospekts 16, Ogre, LV-5001

Studējošā vārds, uzvārds   
Personas kods    
Deklarētās dzīvesvietas adrese   
Kontakttālrunis  E-pasts 

IESNIEGUMS
PAR STUDĒJOŠĀ STIPENDIJAS PIEŠĶIRŠANU

Lūdzu piešķirt studējošā stipendiju

Augstākās izglītības iestāde, fakultāte  
   
Studiju programmas nosaukums  
   
Studiju uzsākšanas datums augstākās izglītības iestādē 
Pašvaldības iestāde, kurā noslēgts darba līgums 
Pārbaudes laika ilgums (ja ir noteikts)  

Iesniegumam pievienota izziņa no augstskolas par studijām un sekmju izraksts par iepriekšējo studiju semestri un studiju grafiku.

Apliecinu, ka norādītā informācija ir precīza un patiesa. Apņemos ievērot, ka jebkuru iesniegumā norādīto apstākļu izmaiņu gadījumā jāinformē pašvaldības iestāde. Parakstot šo iesniegumu, piekrītu, ka Ogres novada pašvaldība, atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kas regulē personas datu aizsardzību, apstrādā manus personas datus.

Personas datu apstrādes mērķis – pašvaldības studējošā stipendijas piešķiršana saskaņā ar Ogres novada pašvaldības 2023. gada ___._______ saistošajiem noteikumiem Nr. ___/2023 "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri iegūst sociālajam darbam nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju".

*Datums ___________________________________

*Paraksts, atšifrējums _________________________

* Paraksts un datums nav nepieciešams, ja dokuments parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu.

Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 23/2023 "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri iegūst sociālā darba veikšanai nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju" paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu projekts "Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri iegūst sociālā darba veikšanai nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju" (turpmāk – saistošo noteikumu projekts) nosaka kārtību, kādā Ogres novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros piešķir stipendijas studējošajam, kurš studē valsts akreditētā augstākās izglītības studiju programmā, kurā iegūst sociālajam darbam nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju (turpmāk – studiju programma) un veic sociālo darbu kādā no pašvaldības iestādēm.

Stipendijas piešķiršanas mērķis ir piesaistīt kvalificētus darbiniekus sociālā darba veikšanai pašvaldības iestādēs darbaspēka deficīta apstākļos, ņemot vērā, ka visā Latvijā jau ilgstoši trūkst sociālajā jomā strādājošo. Šobrīd Ogres novada Sociālajā dienestā ir pieejamas 6 sociālo darbinieku vakances.

Saistošo noteikumu projekts nosaka stipendijas pretendenta atlases kārtību, tam izvirzāmās prasības, stipendijas piešķiršanas un izmaksas kārtību, kā arī nosacījumus stipendijas saņēmējam.

Stipendiju var saņemt pilna vai nepilna laika klātienes studiju programmās bakalaura vai maģistra studiju līmeņa studējošais, kurš veic sociālo darbu kādā no pašvaldības iestādēm.

Saistošo noteikumu projektā noteikts, ka stipendijas apmērs ir 200 (divi simti) euro mēnesī, ko studējošais saņem pēc normatīvajos aktos noteikto nodokļu samaksas. Plānots, ka visus nodokļu izdevumus par stipendiju segs no pašvaldības budžeta līdzekļiem. Paredzēts, ka stipendija tiek izmaksāta visa mācību gada garumā, izņemot laiku, kad pēc iesniegtā studiju grafika ir noteikts vasaras brīvlaiks.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuPrognozējamā ietekme uz Pašvaldības budžetu, ja Pašvaldības dome izlemtu piešķirt stipendijas 3 studējošajiem, ir 6000 euro gadā, ja plānotais izmaksājamās stipendijas apmērs – 200 euro mēnesī 3 studentiem, stipendijas paredzēts izmaksāt 10 mēnešus gadā (200 euro x 10 mēneši = 2000 euro/gadā vienam studentam;
2000 euro x 3 studenti = 6000 euro).

Savukārt, ja tiek paredzēts piešķirt stipendijas 6 studējošajiem, tad 12000 euro gadā, ja plānotais izmaksājamās stipendijas apmērs – 200 euro mēnesī 6 studentiem, stipendijas paredzēts izmaksāt 10 mēnešus gadā (200 euro x 10 mēneši = 2000 euro/gadā vienam studentam; 2000 euro x 6 studenti = 12000 euro).

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – nav;

3.2. Ietekme uz vidi – nav;

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav;

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – nav;

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas Saistošo noteikumu projektā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu īstenošana neietekmē Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas un/vai jaunas darba vietas.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākiem normatīviem aktiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu saistošo noteikumu projekts un to paskaidrojuma raksts tiks publicēts pašvaldības tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Viedokļus un priekšlikumus par saistošo noteikumu projektu rakstveidā varēja iesniegt līdz 2023. gada 6. oktobrim.

Noteiktajā termiņā viedokļi netika saņemti.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtība studējošajiem, kuri iegūst sociālā darba veikšanai .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ogres novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 23/2023Pieņemts: 26.10.2023.Stājas spēkā: 14.11.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 220, 13.11.2023. OP numurs: 2023/220.27
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
347281
14.11.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"