Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 27/2023

Ādažos 2023. gada 28. septembrī
Par pirmsskolas izglītības izmaksām privāto izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem
APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2023. gada 28. septembra lēmumu (prot. Nr. 24 § 21)

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta 2.4 daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ādažu novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības apguvei Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētām privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm (turpmāk – PPII) un Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētiem privātiem bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem (turpmāk – BUPS).

2. Līdzfinansējumu piešķir, ja:

2.1. bērna un vismaz viena no viņa vecākiem, vai likumiskajiem pārstāvjiem (turpmāk – Vecāki) dzīvesvieta deklarēta Ādažu novada administratīvajā teritorijā, un bērns sasniedzis pusotra gada vecumu;

2.2. bērns nav reģistrēts citas pašvaldības izglītības iestādē un par šo bērnu Ādažu novada pašvaldība neveic attiecīgās pašvaldības izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanu.

3. Līdzfinansējuma apmēru PPII katru gadu nosaka ar atsevišķu pašvaldības domes lēmumu atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātai metodikai vidējo izmaksu noteikšanai pirmsskolas izglītības programmas nodrošināšanai pašvaldības izglītības iestādēs. Lēmumu publicē pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazunovads.lv ne vēlāk, kā triju darba dienu laikā pēc lēmuma parakstīšanas.

4. Līdzfinansējuma apmēru BUPS par vienu bērnu nosaka ar pašvaldības domes lēmumu atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām. Lēmumu publicē pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazunovads.lv ne vēlāk, kā triju darba dienu laikā pēc lēmuma parakstīšanas.

5. Ja PPII pakalpojuma izmaksu tāme vai BUPS pakalpojuma maksa ir mazāka, nekā pašvaldības līdzfinansējums, tad līdzfinansējumu piešķir apmērā, kas atbilst PPII vai BUPS pakalpojuma izmaksām.

6. Līdzfinansējumu BUPS piešķir par bērnu uzraudzības pilna laika pakalpojumu (ne mazāk kā 40 stundas nedēļā) bērniem no pusotra gada vecuma līdz brīdim, kad tiek uzsākta bērna obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei.

7. Līdzfinansējumu PPII piešķir, ja PPII nodrošina pirmsskolas izglītības licencētas programmas apguvi darbdienās (ne mazāk kā 12 stundas dienā) bērniem no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai.

8. Līdzfinansējumu nevar saņemt, ja:

8.1. faktiskie apstākļi līdzfinansējuma saņemšanai neatbilst šo noteikumu prasībām;

8.2. līdzfinansējums tiek pieprasīts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla nesaņem PPII vai BUPS pakalpojumu. Par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa. Ja bērns apmeklē PPII, par attaisnojošiem prombūtnes iemesliem uzskatāmi arī citi gadījumi, par kuriem Vecāki rakstiski informējuši PPII pirms plānotās prombūtnes, kas kopumā nav ilgāka par 60 dienām kalendāra gada laikā.

9. Pirms līdzfinansējuma pārtraukšanas 8.2. apakšpunkta gadījumā pašvaldība nosūta Vecākam rakstisku brīdinājumu bērna prombūtnes iemeslu noskaidrošanai. Ja Vecāks nav sniedzis atbildi uz pieprasījumu, līdzfinansējumu aprēķina proporcionāli PPII vai BUPS apmeklējuma dienu skaitam.

II. Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība

10. Lai saņemtu līdzfinansējumu, bērna Vecāks iesniedz pašvaldībai iesniegumu saskaņā ar pielikumu Nr. 1 vai Nr. 2, pievienojot līguma starp PPII vai BUPS un Vecākiem kopiju, un notariāli vai bāriņtiesas apliecinātu pilnvaru, ja iesniegumu iesniedz pilnvarotā persona kādā no šiem veidiem:

10.1. valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv, nosūtot iesniegumu uz pašvaldības oficiālo elektronisko adresi;

10.2. klātienē iesniedzot iesniegumu Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā (turpmāk – VPVKAC) Gaujas iela 33A, Ādaži, vai Stacijas iela 5, Carnikava, Carnikavas pagasts;

10.3. nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz pašvaldības elektronisko pasta adresi dome@adazi.lv.

11. Lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu pieņem pašvaldības Centrālās pārvaldes izglītības un jaunatnes nodaļa viena mēneša laikā no visu dokumentu saņemšanas dienas. Labvēlīgs lēmums ir pamats līguma slēgšanai starp pašvaldību un PPII vai BUPS.

12. Labvēlīga lēmuma gadījumā pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks pašvaldības funkciju jautājumos slēdz līgumu ar PPII vai BUPS par līdzfinansējumu (turpmāk – Līgums), izņemot, ja:

12.1. Līgums jau ir noslēgts;

12.2. PPII vai BUPS ir nodokļu parādnieks Publisko iepirkumu likuma izpratnē;

12.3. PPII nav iesniegusi pašvaldībai pakalpojuma izmaksu tāmi, kas sagatavota Ministru kabineta 08.12.2015. noteikumos Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldības, atbilstoši to noteiktajām vidējām izmaksām, sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei" noteiktajā kārtībā;

12.4. PPII vai BUPS ierosināts maksātnespējas process vai nav reģistrēta, vai apturēta (izbeigta) saimnieciskā darbība.

13. Labvēlīga lēmuma gadījumā līdzfinansējumu piešķir ar dienu, kad bērns uzsācis vai uzsāks apmeklēt PPII vai BUPS, bet ne agrāk, kā ar tā attiecīgā mēneša pirmo datumu, kurā Vecāks vai viņa pilnvarota persona iesniedz 10. punktā noteiktos dokumentus, un ir iestājušies 2. punktā minētie līdzfinansējuma piešķiršanas nosacījumi.

14. Ja PPII savlaicīgi nav iesniegusi pašvaldībai 12.3. punktā minēto tāmi, līdzfinansējumu izmaksā ar dienu, kad bērns uzsācis, vai uzsāks apmeklēt PPII vai BUPS, bet ne agrāk kā mēneša, kurā noslēgts Līgums, iepriekšējā mēneša 1. datumu.

15. Lēmums ir spēkā uz laika periodu, kādā attiecībā uz bērnu tiek sniegts pakalpojumus PPII vai pie BUPS līdz obligātās pirmsskolas izglītības ieguvei.

16. PPII, ar kuru noslēgts Līgums, un, ko turpina apmeklēt Ādažu novadā deklarētie bērni, līdz katra gada 15. februārim iesniedz pašvaldībai 12.3. apakšpunktā noteikto tāmi.

17. Līdzfinansējumu ieskaita PPII vai BUPS kredītiestādes kontā vienu reizi mēnesī Līgumā noteiktajā kārtībā pēc tam, kad PPII vai BUPS iesniedz pašvaldībai atskaiti par līdzfinansējamo bērnu ikdienas apmeklējumu, un rēķinu.

18. PPII apmeklējoša vai BUPS pakalpojuma izmantojoša bērna Vecākiem atsakoties no bērnam piedāvātās vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē (turpmāk – Iestāde), bērns ir tiesīgs turpināt saņemt līdzfinansējumu šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

III. Līdzfinansējuma nepiešķiršana vai izmaksas pārtraukšana, kā arī lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzības kārtība

19. Līdzfinansējumu nepiešķir:

19.1. ja persona vai faktiskie apstākļi neatbilst 2. punktā noteiktajām prasībām;

19.2. ja Vecāks vai pilnvarotā persona sniegusi nepatiesu informāciju;

19.3. ja nav iesniegti visi 10. punktā noteiktie dokumenti.

20. Ja tiek pieņemts lēmums par atteikumu piešķirt līdzfinansējumu, Vecāks vai tā pilnvarota persona ir tiesīgs atkārtoti iesniegt iesniegumu par līdzfinansējuma piešķiršanu pēc lēmumā visu norādīto nepilnību novēršanas.

21. Līdzfinansējums PPII pārtrauc, ja:

21.1. bērns vai neviens no Vecākiem vairs nav deklarēti Ādažu novada administratīvajā teritorijā;

21.2. bērns pārtrauc apmeklēt PPII;

21.3. bērns uzsāk pirmsskolas izglītības programmas apguvi Iestādē. Līdzfinansējumu pārtrauc izmaksāt ar datumu, ar kuru bērns reģistrēts Valsts izglītības informācijas sistēmā kā Iestādes izglītojamais;

21.4. PPII ierosināts maksātnespējas process vai apturēta (izbeigta) saimnieciskā darbība;

21.5. starp pašvaldību un PPII nav noslēgts Līgums;

21.6. PPII nav iesniegusi 12.3. apakšpunktā minēto tāmi 16. punktā noteiktajā kārtībā.

22. Līdzfinansējumu BUPS pārtrauc, ja:

22.1. pašvaldība lemj par līdzfinansējuma pārtraukšanu BUPS, brīdinot BUPS un Vecākus trīs mēnešus iepriekš;

22.2. bērns vai neviens no Vecākiem vairs nav deklarēti Ādažu novada administratīvajā teritorijā;

22.3. bērns pārtrauc apmeklēt BUPS;

22.4. bērns uzsāk pirmsskolas izglītības programmas apguvi Iestādē. Līdzfinansējumu pārtrauc izmaksāt ar datumu, ar kuru bērns reģistrēts Valsts izglītības informācijas sistēmā kā Iestādes izglītojamais;

22.5. bērns sasniedz obligātās pirmsskolas izglītības ieguves vecumu;

22.6. BUPS ierosināts maksātnespējas process, nav reģistrēta vai apturēta (izbeigta) saimnieciskā darbība;

22.7. nav noslēgts Līgums starp pašvaldību un BUPS.

23. Ja tiek konstatēti 12.2. un 12.3. apakšpunktā noteiktie apstākļi, Izglītības un jaunatnes nodaļa rakstiski brīdina PPII vai BUPS un Vecākus par 21.5. un 22.7. apakšpunktā noteiktajām sekām.

24. Ja viena mēneša laikā no paziņošanas brīža PPII vai BUPS novērš šķēršļus, kas bija par pamatu Līguma neslēgšanai, lēmums par līdzfinansējuma pārtraukšanu netiek pieņemts. Neizmaksāto līdzfinansējumu pēc Līguma noslēgšanas samaksā 17. punktā noteiktajā kārtībā nākamajā mēnesī.

25. Līdzfinansējumu, kas pārtraukts 21.5. un 22.7. apakšpunktā noteikto iemeslu dēļ, atjauno ar brīdi, kad novērsti šķēršļi, kas bija par pamatu Līguma neslēgšanai.

26. Lēmumu par līdzfinansējuma izmaksas pārtraukšanu un atjaunošanu pieņem Izglītības un jaunatnes nodaļa, informējot Vecākus rakstveidā par lēmumu, kas pieņemts saskaņā ar 21.4., 21.5., 22.6. un 22.7. apakšpunktu.

27. Līgums automātiski zaudē spēku, ja Ādažu novada administratīvajā teritorijā vairāk kā gadu nav deklarētu bērnu, kuri apmeklē PPII vai BUPS, ar kuru noslēgts līgums par pakalpojumu sniegšanu.

IV. Noslēguma jautājumi

28. Izglītības un jaunatnes nodaļas lēmumu var apstrīdēt Ādažu novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā. Komisijas pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

29. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ādažu novada pašvaldības 2021. gada 24. novembra saistošie noteikumi Nr. 35/2021 "Par pirmsskolas izglītības izmaksām privāto izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem".

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone
1. pielikums
Ādažu novada pašvaldības
2023. gada 28. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 27/2023

Ādažu novada pašvaldībai

  
 (vecāka vārds, uzvārds)
 Personas kods -
  
 (tālrunis)
 Lēmumu lūdzu nosūtīt elektroniski uz e-pastu
  
 (e-pasts)

IESNIEGUMS

Lūdzu piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu manam bērnam  
  ,
(bērna vārds, uzvārds)
 
personas kods - , dzimšanas datums . . ,
kas deklarēts kopā ar tēvu/māti (pasvītrot)  
  ,
(bērna deklarētās dzīves vietas adrese Ādažu novadā) 
  
par privātās pirmsskolas izglītības iestādes (turpmāk – PPII) 
 (iestādes nosaukums)
  
apmeklējumu 
 (ja nav norādīts līgumā – PPII adrese)
  
sākot ar 
 (datums, mēnesis, gads)

Apliecinu:

‒ ka sniedzu patiesu informāciju;

‒ ir/nav ______ (vārdiem) piešķirts līdzfinansējums par BUPS vai PPII apmeklējumu. Ja ir, norādīt PPII vai BUPS, kuru apmeklēja, un datumu, ar kuru apmeklējums izbeigts

 ;
(PPII nosaukums/aukles vārds, uzvārds un apmeklējuma izbeigšanas datums) 

‒ esmu informēts, ka līdzfinansējums tiek piešķirts, bērnam sasniedzot 1,5 gadu vecumu, ja bērna un viena no vecākiem deklarēta dzīvesvieta ir Ādažu novadā.

(atzīmēt ar "x") ir nepieciešama lēmuma nosūtīšana pa pastu vecākam uz bērna deklarēto dzīvesvietu.

Personas datu apstrādes pārzinis ir Ādažu novada pašvaldība (reģ. Nr. 90000048472, Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu novads, LV-2164) un datu apstrādes mērķis ir šī iesnieguma izskatīšana. Personas datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija das@adazi.lv, t. 67996232). Papildu informācija par datu apstrādi pieejama pašvaldības tīmekļvietnes www.adazunovads.lv sadaļā "Pašvaldība/Dokumenti/Privātuma politika".

Pielikumā (atzīmēt):

līguma kopija

cits 
   
20 __. gada "____"___________________  
  (paraksts)

*****************************************************************************

VPVKAC darbinieka piezīmes

Bērna, vecāka deklarētās dzīvesvietas adrese 
    
    
Datums, no kura deklarēts Ādažu novadā 

 

2. pielikums
Ādažu novada pašvaldības
2023. gada 28. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 27/2023

Ādažu novada pašvaldībai

  
 (vecāka/aizbildņa vārds, uzvārds)
 Personas kods -
  
 (tālrunis)
 Lēmumu lūdzu nosūtīt elektroniski uz e-pastu
  
 (e-pasts)

IESNIEGUMS

Lūdzu piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu manam bērnam  
  ,
(bērna vārds, uzvārds)
 
personas kods - , dzimšanas datums . . ,
kas deklarēts kopā ar tēvu/māti (pasvītrot)  
  ,
(bērna deklarētās dzīves vietas adrese Ādažu novadā) 
  
par bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēja (turpmāk – BUPS) pakalpojumiem 
   
(aukles vārds uzvārds, personas kods) 
sākot ar .
 (datums, mēnesis, gads) 

Apliecinu:

‒ ka sniedzu patiesu informāciju;

‒ BUPS reģistrēts Izglītības kvalitātes valsts dienesta Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā;

‒ ir/nav ______ (vārdiem) piešķirts līdzfinansējums par BUPS vai privātās pirmsskolas izglītības iestādes apmeklējumu. Ja atbilde bija "ir", tad norādīt iestādi vai aukli, kuru apmeklēja, un datumu, ar kuru apmeklējums izbeigts

 
 (iestādes nosaukums/BUPS vārds, uzvārds/nosaukums un apmeklējuma izbeigšanas datums)

‒ esmu informēts, ka līdzfinansējums tiek piešķirts, bērnam sasniedzot 1,5 gadu vecumu, ja bērna un viena no vecākiem deklarētā dzīvesvieta ir Ādažu novadā un aukle ir reģistrēta BUPS reģistrā.

atzīmēt ar "x", ja ir nepieciešama lēmuma nosūtīšana pa pastu vecākam uz bērna deklarēto dzīvesvietu.

Personas datu apstrādes pārzinis ir Ādažu novada pašvaldība (reģ. Nr. 90000048472, Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu novads, LV-2164) un datu apstrādes mērķis ir šī iesnieguma izskatīšana. Personas datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija das@adazi.lv, t. 67996232). Papildu informācija par datu apstrādi pieejama pašvaldības tīmekļvietnes www.adazunovads.lv sadaļā "Pašvaldība/Dokumenti/Privātuma politika".

Pielikumā (atzīmēt ar "x"):

līguma kopija

cits 
   
20 __. gada "____"___________________  
  (paraksts)

**********************************************************************************************

VPVKAC darbinieka piezīmes

Bērna, vecāka deklarētās dzīvesvietas adrese 
    
    
datums, no kura deklarēts Ādažu novadā 
Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 28.09.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 27/2023 "Par pirmsskolas izglītības izmaksām privāto izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem"
Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Šo noteikumu (turpmāk – Noteikumi) izdošanas mērķis ir noteikt līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību bērniem, kuri deklarēti Ādažu novada administratīvajā teritorijā, ja viņi apmeklē Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētu privāto pirmsskolas izglītības iestādi (turpmāk – PPII) vai Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētu privātu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju (turpmāk – BUPS).

1.2. Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļa nosaka, ka, ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, tad pašvaldība šim privātam pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs.

1.3. Izglītības likuma 17. panta 2.2 daļa nosaka, ka pašvaldība atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai metodikai nosaka vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Minētās vidējās izmaksas un to aprēķināšanas kārtību pašvaldība publisko savā mājaslapā internetā.

1.4. Saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta 2.3 daļu pašvaldība, sedzot pirmsskolas izglītības programmas izmaksas šā panta 2.1 daļā noteiktajos gadījumos, turpina segt šīs izmaksas privātajai izglītības iestādei, ja izglītojamam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet šā izglītojamā likumīgais pārstāvis no piedāvātās vietas ir atteicies un izglītojamais turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē, bet saskaņā ar 2.4 daļu, pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka kārtību, kādā tā nodrošina šā panta 2.1 un 2.3 daļā noteikto izmaksu segšanu, kā arī nosacījumus lielāka atbalsta apjoma noteikšanai atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.

1.5. Atbilstoši Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktam, dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

1.6. Izvērtējot atsauci Ādažu novada pašvaldības 2021. gada 24. novembra saistošo noteikumu Nr. 35/2021 "Par pirmsskolas izglītības izmaksām privāto izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem" (turpmāk – SN Nr. 35/2021) tiesiskajā pamatojumā uz likumu "Par pašvaldībām" kopsakarā ar Pašvaldību likumu un Izglītības likumu, secināms, ka pašvaldības pilnvarojumu izdot Noteikumus nosaka speciālais likums un atsauce uz Pašvaldības likuma normām nav nepieciešama.

1.7. Izvērtējot SN Nr. 35/2021, konstatēts, ka tajos noteiktā kārtība atbilst Pašvaldību likumam un Izglītības likumam, un jauna regulējuma pieņemšana vai iekļaušana nav lietderīga un nepieciešama.

1.8. Papildus, Noteikumos atšķirībā no iepriekšējā regulējuma, tiek precizēts, ka gadījumā, ja PPII nav iesniegusi pašvaldībai pakalpojuma izmaksu tāmi, kas sagatavota atbilstoši Ministru kabineta 08.12.2015. noteikumiem Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldības, atbilstoši to noteiktajām vidējām izmaksām, sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei", līdzfinansējumu izmaksā ar dienu, kad bērns uzsācis vai uzsāks apmeklēt PPII vai BUPS, bet ne agrāk kā mēneša, kurā noslēgts līgums, iepriekšējā mēneša 1. datumu. Šāds papildus punkts ietverts, lai novērstu līdzfinansējuma samaksas uzsākšanas laika interpretācijas iespējas situācijās, kad līgumu ilgstoši nav iespējams noslēgt, bet bērns faktiski apmeklē PPII.

1.9. Noteikumi, atšķirībā no iepriekšējā regulējuma, neparedzēs, ka pašvaldība vienpusēji var lauzt Līgumu ar PPII vai BUPS, ja tiek konstatēts Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parāds vairāk par 1500 EUR apmērā, jo tas ir sarežģīti administrējams. Nodokļu parāda neesamība atbilstoši Publisko iepirkumu likuma prasībām tiek pārbaudīta līguma slēgšanas brīdī, un nav nepieciešams atkārtoti veikt pārbaudes līguma darbības laikā.

2. Fiskālā ietekme un pašvaldības budžetu

2.1. Noteikumu īstenošanai netiek prognozēta papildu finansiālā ietekme uz pašvaldības budžetu, jo tā paliek nemainīga.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci

3.1. Sociālā ietekme būs šāda – pozitīvi ietekmēs mērķgrupu, uz kuru attiecināms tiesiskais regulējums: privātpersonām, kuru bērna un vismaz viena no viņa vecākiem vai likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ir Ādažu novada administratīvajā teritorijā un bērni ir sasnieguši pusotra gada vecumu, un apmeklē Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētu privāto pirmsskolas izglītības iestādi vai Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētu privātu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju.

3.2. Ietekme uz vidi būs šāda – nav tiešas ietekmes uz vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību būs šāda – neietekmēs cilvēku veselību.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – tiks veicinātas uzņēmējdarbības aktivitātes, jaunu uzņēmumu veidošanās un esošo uzņēmumu attīstība un izaugsme, kā arī paaugstināta to konkurētspēja.

3.5. Ietekme uz konkurenci – šādi uzņēmēji ir Noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa – paredzams, ka Noteikumi uzlabos uzņēmējdarbības vidi, jo radīs iespēju vecākiem ātrāk atgriezties darba tirgū, kā arī izvēlēties bērnam piemērotāko pirmsskolas izglītības iestādi.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

4.1. Institūcija, kurā var vērsties privātpersona Noteikumu piemērošanai, ir Izglītības un jaunatnes nodaļa.

4.2. Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības, ko paredz Noteikumi, ir šādi – lai saņemtu līdzfinansējumu Vecāki Noteikumos noteiktajā kārtībā iesniedz pašvaldībai iesniegumu, pievienojot līgumu starp PPII vai BUPS klātienē Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā (VPVKC) Ādažos un Carnikavā, valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv, uz pašvaldības oficiālo elektronisko adresi vai parakstītu ar drošu elektronisko parakstu uz pašvaldības elektronisko pasta adresi dome@adazi.lv, VPCKC pārbauda bērna un Vecāka deklarēto dzīvesvietu, izdara atzīmi iesniegumā un nodot Izglītības un jaunatnes nodaļai, kas izvērtē dokumentus atbilstoši Noteikumos noteiktajām prasībām un lēmumu pieņem viena mēneša laikā no dokumentu saņemšanas. Pozitīva lēmuma gadījumā pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks pašvaldības funkciju jautājumos slēdz līgumu ar PPII vai BUPS. Noteikumu projekts neskar administratīvās procedūras un nemaina privātpersonām veicamās darbības līdzšinējo kārtību.

4.3. Līdzfinansējumu izmaksā uz pakalpojuma sniedzēja norādīto kredītiestādes kontu.

4.1. Izglītības un jaunatnes nodaļas pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijai Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Komisijas pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

4.2. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas – nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

5.1. Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

6.1. Pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti Noteikumu īstenošanā, ir Ādažu novada Valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centra darbinieki (pieņemot iesniegumus), Izglītības un jaunatnes nodaļa (pieņemot un izvērtējot iesniegumu atbilstību un pieņemot lēmumu), Juridiskās un iepirkuma nodaļas darbinieki (sagatavojot līgumus) un Grāmatvedības nodaļas darbinieki (izmaksājot līdzfinansējumu). Lēmuma apstrīdēšanas gadījumā – Administratīvo aktu strīdu komisija, kuras sastāvā ir deputāti, izpilddirektors un juristi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

7.1. Noteikumi ir atbilstoši iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai. 

7.2. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Noteikumu izstrādes procesā nenotika atsevišķas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem (tostarp biedrībām, nodibinājumiem, apvienībām, u.tml.).

8.2. Konsultācijām tika izmantots šāds sabiedrības līdzdalības veids: pēc Noteikumu izskatīšanas domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālajā komitejā, to projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazunovads.lv, kā arī informācija par projektu tika publicēta sociālā tīkla Facebook pašvaldības kontā, lai sasniegtu mērķgrupu, kā arī noskaidrotu pēc iespējas plašākas sabiedrības viedokli.

8.3. Publikācijā noteiktajā termiņā – no 2023. gada 7. septembra līdz 21. septembrim iedzīvotāju priekšlikumi par Noteikumu projektu netika saņemti.

8.4. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pirmsskolas izglītības izmaksām privāto izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojumu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ādažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 27/2023Pieņemts: 28.09.2023.Stājas spēkā: 18.10.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 201, 17.10.2023. OP numurs: 2023/201.29
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
346476
18.10.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"