Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 11

Jelgavā 2023. gada 28. jūnijā
Par sociālās palīdzības nodrošināšanu zemu ienākumu mājsaimniecībām
APSTIPRINĀTI
ar Jelgavas novada domes
2023. gada 28. jūnija lēmumu Nr. 32 (prot. Nr. 15)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
33. panta ceturto daļu, 36. panta sesto daļu, likuma "Par palīdzību
dzīvokļa jautājuma risināšanā" 14. panta sesto daļu

Precizējumi: Jelgavas novada domes
2023. gada 30. augusta lēmums Nr. 27 (prot. Nr. 19)

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka ienākumu slieksni, kuru nepārsniedzot, atsevišķi dzīvojoša persona un vienā mājsaimniecībā dzīvojošas personas atzīstamas par maznodrošinātu, pašvaldības sociālās palīdzības pabalstu mērķus, apmērus, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Noteikumos noteikto sociālās palīdzības pabalstu mērķis ir sniegt materiālu atbalstu zemu ienākumu mājsaimniecībām atsevišķu izdevumu apmaksai, kā arī sniegt atbalstu krīzes situācijās nonākušām personām ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai.

3. Tiesības saņemt šajos noteikumos noteiktos sociālās palīdzības pabalstus ir Jelgavas novada administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušām personām, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss un kuras dzīvo Jelgavas novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – persona). Nosacījums par atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam neattiecas uz pabalsta krīzes situācijā pieprasītājiem.

4. Lai pieprasītu kādu no noteikumos noteiktajiem pabalstiem, persona Jelgavas novada Sociālajā dienestā (turpmāk – Dienests) iesniedz iesniegumu.

5. Ja personas mājsaimniecības situācija nav atbilstoša kādam no noteikumos noteiktajiem pabalsta piešķiršanas nosacījumiem, Dienests pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt pabalstu.

6. Dienesta lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

7. Atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības statusam Dienests izvērtē Ministru kabineta noteiktajā kārtībā par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu.

8. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī. Minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

8.1. pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1;

8.2. pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7.

(Precizējumi Jelgavas novada domes 2023. gada 30. augusta lēmums Nr. 27(protokols Nr. 19))

9. Bērna, kurš apgūst pirmsskolas izglītību, pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību, ēdināšanai izglītības iestādē persona var pieprasīt pabalstu, ņemot vērā sekojošus nosacījumus:

9.1. pabalstu piešķir, ja bērnam nav nodrošināts cita veida atbalsts ēdināšanai izglītības iestādē;

9.2. bērniem, kuri iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību, pabalstu piešķir pusdienu apmaksai, bet bērniem, kuri ir pirmsskolas audzēkņi, visām ēdienreizēm;

9.3. pabalsta pieprasītājam ir pienākums noslēgt vienošanos par līdzdarbības pienākumu veikšanu;

9.4. pabalstu piešķir uz trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa periodu mācību gada ietvaros;

9.5. pabalsta apmērs ir atbilstošs ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja noteiktajam izcenojumam;

9.6. pabalsta izmaksa tiek nodrošināta ar pārskaitījumu ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam.

10. Lai saņemtu atbalstu bērna izglītošanai, persona var pieprasīt pabalstu mācību līdzekļu iegādei, kura piešķiršanā tiek ņemti vērā sekojoši nosacījumi:

10.1. pabalsts tiek piešķirts par bērnu, kurš apgūst pirmsskolas izglītību, pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību;

10.2. pabalstu var pieprasīt laika periodā no 1. augusta līdz 30. novembrim;

10.3. pabalsta apmērs ir 30 euro gadā par vienu bērnu.

11. Veselības un pašaprūpes spēju saglabāšanai persona var pieprasīt pabalstu veselības aprūpei, kura piešķiršanā tiek ņemti vērā sekojoši nosacījumi:

11.1. pabalstu piešķir par izdevumiem, kas saistīti ar personas mājsaimniecības locekļu izdevumiem par ārstēšanos, tai skaitā redzes korekcijas līdzekļu iegādi;

11.2. pabalsta veselības aprūpei saņemšanai personai, papildus šo noteikumu 4. punktā noteiktajam, Dienestā ir jāiesniedz izdevumus apliecinoša dokumenta, kurā ir norādīti pakalpojuma saņēmēja rekvizīti, kopija, uzrādot orģinālu. Izdevumu apliecinoša dokumenta izsniegšanas datumam ir jābūt ne vecākam kā trīs mēneši pirms iesnieguma iesniegšanas datuma;

11.3. pabalsta veselības aprūpei apmērs tiek noteikts saskaņā ar personas iesniegtajos pamatojošos dokumentos norādīto, personas mājsaimniecībai nepārsniedzot 210 euro gadā.

12. Ar mērķi novērst vai mazināt personas invaliditātes, darbnespējas, brīvības atņemšanas soda izciešanas, atkarības, vardarbības vai citu faktoru izraisītās negatīvās sociālās sekas personas dzīvē, nodrošināt sociālā statusa atgūšanu un iekļaušanos sabiedrībā, personai var piešķirt pabalstu sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai, kura apmērs tiek noteikts saskaņā ar personas individuālā sociālās rehabilitācijas plānā noteikto uzdevumu īstenošanas izmaksām. Pabalsta maksimālais apmērs personas mājsaimniecībai nepārsniedz 1500 euro gadā.

13. Lai novērstu vai mazinātu personai un personas mājsaimniecībai katastrofas vai citu ārēju notikumu radītas sekas un nodrošinātu personas pamatvajadzības, persona var pieprasīt pabalstu krīzes situācijā, kura piešķiršanā tiek ņemti vērā sekojoši nosacījumi:

13.1. personai, pieprasot pabalstu krīzes situācijā, iesniegumā jānorāda nepieciešamā pabalsta apmērs un jāiesniedz krīzes situāciju pamatojošus dokumentus, piemēram, Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta aktu, paskaidrojumu ar detalizētu situācijas izklāstu, dokumentus, kas apliecina ienākumu zaudējumu;

13.2. pabalsta krīzes situācijā apmēru nosaka, pamatojoties uz veikto personas individuālās situācijas novērtējumu un krīzes situācijas ietekmi uz personas mājsaimniecības pamatvajadzību nodrošinājumu;

13.3. pabalsta krīzes situācijā apmērs personas mājsaimniecībai ir līdz 1500 euro gadā. Pabalstu var piešķirt naudā un/vai mantiskā aizvietojumā.

14. Ar saistošo noteikumu stāšanos spēkā, spēku zaudē Jelgavas novada pašvaldības 2021. gada 10. decembra saistošie noteikumi Nr. 18 "Par sociālo palīdzību zemu ienākumu mājsaimniecībām".

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
Paskaidrojuma raksts
Jelgavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 11 "Par sociālās palīdzības nodrošināšanu zemu ienākumu mājsaimniecībām"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir sniegt atbalstu zemu ienākumu mājsaimniecībām, nodrošinot pabalstus atsevišķu izdevumu apmaksai (veselības aprūpei, bērna izglītošanai, sociālās reabilitācijas mērķu sasniegšanai) un pabalstu krīzes situācijās. 

Šobrīd minēto jomu regulē Jelgavas novada pašvaldības 2021. gada 10. decembra saistošie noteikumi Nr. 18 "Par sociālo palīdzību zemu ienākumu mājsaimniecībām", kura normas ir nepieciešams precizēt saistībā ar grozījumu Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā stāšanos spēkā. Šajos noteikumos noteiktie mājokļa pabalsta aprēķināšanas koeficienti tiek noteikti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un līdz ar to vairs nav nepieciešams regulējums saistošajos noteikumos. Piemērojot saistošos noteikumus, ir konstatētas vairākas gramatiskas nepilnības, kas rada neviennozīmīgu izpratni par saistošo noteikumu piemērošanu. Saistošo noteikumu izdošana radīs iedzīvotājiem skaidrus nosacījumus sociālās palīdzības saņemšanai ģimenes materiālo grūtību gadījumos.

Līdz šim noteiktie pabalstu mērķi un apmēri saistošajos noteikumos netiek mainīti un ir noteikti esošajā līmenī:

1. pabalsts mācību līdzekļu iegādei 30 euro gadā par vienu bērnu;

2. pabalsts bērna ēdināšanai izglītības iestādē saskaņā ar ēdinātāja izcenojumu;

3. pabalsts veselības aprūpei, kura apmērs personas mājsaimniecībai nepārsniedz 210 euro gadā;

4. pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai, kura apmērs tiek noteikts saskaņā ar personas individuālā sociālās rehabilitācijas plānā noteikto uzdevumu īstenošanas izmaksām, pabalsta maksimālais apmērs nepārsniedz 1500 euro gadā.

5. pabalstam krīzes situācijā līdz 1500 euro gadā.

Saistībā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma grozījumiem, kas paredz 33. pantu izteikt jaunā redakcijā, ar 2023. gada 1. jūliju zūd saistošo noteikumu Nr. 18 izdošanas tiesiskais pamats. Līdz ar to, ņemot vērā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt procentuāli atbilstoši ienākumu mediānai, saistošo noteikumu "Par sociālās palīdzības nodrošināšanu zemu ienākumu mājsaimniecībām" 8. punkts paredz noteikt, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Jelgavas novada pašvaldībā ir 70 procenti no minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, piemērojot koeficientu 1, un pārējām personām mājsaimniecībā, piemērojot koeficientu 0,7, kas atbilst Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturtajai daļai (maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni).

Noteiktie 70 procenti no minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī 2023. gadā ir 439 euro, kas ir par 3 euro augstāks maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu līmenis nekā līdz šim noteiktais.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Jelgavas novada pašvaldība sociālās palīdzības pabalstu nodrošināšanai zemu ienākumu mājsaimniecībām 2023. gadā ir paredzējusi sekojošus līdzekļus:

1. pabalstam mācību līdzekļu iegādei 2700 euro gadā;

2. pabalstam bērna ēdināšanai izglītības iestādē 5000 euro gadā;

3. veselības aprūpes pabalstam 56199 euro gadā;

4. pabalstam sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai 4000 euro gadā;

5. pabalstam krīzes situācijā 8500 euro gadā.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi nodrošinās sociālo aizsardzību 307 trūcīgām mājsaimniecībām, kurās dzīvo 501 persona, un 215 maznodrošinātām mājsaimniecībām, kurās dzīvo 299 personas.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saņemt saistošajos noteikumos paredzētos pabalstus var vēršoties Jelgavas novada Sociālajā dienestā.

Jelgavas novada Sociālā dienesta lēmumu, piemērojot saistošos noteikumus, var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Ar saistošajiem noteikumiem tiek īstenota pašvaldības autonomā funkcija – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Jaunas institūcijas netiek veidotas, esošās netiek reorganizētas vai likvidētas.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti tikai iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2023. gada 23. maija līdz 2023. gada 6. jūnijam publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļa vietnē www.jelgavasnovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Publicēšanas laikā netika saņemti sabiedrības viedokļi.

Precizējumi veikti saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas 2023. gada 11. jūnija atzinumu Nr. 1-18/2934.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sociālās palīdzības nodrošināšanu zemu ienākumu mājsaimniecībām Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 11Pieņemts: 28.06.2023.Stājas spēkā: 05.10.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 192, 04.10.2023. OP numurs: 2023/192.51
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
346015
05.10.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"