Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Balvu novada domes saistošie noteikumi Nr. 11/2023

Balvos 2023. gada 24. augustā
Kārtība, kādā Balvu novada pašvaldība piešķir stipendijas studentiem, kuri studē pašvaldības atbalstītās sociālā darba speciālistu studiju programmās
APSTIPRINĀTI
ar Balvu novada domes
2023. gada 24. augusta lēmumu (sēdes prot. Nr. 11, 1. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Balvu novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība), budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros, var piešķirt stipendiju studentam, kurš apgūst sociālā darba speciālista (turpmāk – Stipendiāts) studiju programmu.

2. Stipendijas piešķiršanas mērķis ir veicināt kvalificētu sociālā darba speciālistu piesaisti Pašvaldības sociālās jomas institūcijām, nodrošinot kvalitatīvu sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu Pašvaldības iedzīvotājiem.

3. Pašvaldība katru gadu, pamatojoties uz Pašvaldības sociālās jomas institūciju iesniegto prognozi par sociālā darba speciālistu nepieciešamību turpmākajiem trīs gadiem un ievērojot budžetā paredzēto finansējumu stipendiju izmaksai, līdz 31. jūlijam nosaka atbalstāmās studiju programmas sociālā darba speciālistu sagatavošanā un no jauna piešķiramo stipendiju skaitu atbalstāmajās studiju programmās konkrētajā budžeta gadā.

4. Stipendiju var piešķirt no pirmā studiju gada uz visu studiju programmas laiku atbalstāmajā studiju programmā, ja Stipendiāts pilda šo noteikumu un līguma par stipendijas izmaksu nosacījumus.

5. Pašvaldība Stipendiātam maksā stipendiju 10 mēnešus gadā (stipendija netiek maksāta jūlijā un augustā). Pašvaldība piešķir un izmaksā stipendiju neatkarīgi no tā, vai Stipendiāts saņem valsts piešķirto stipendiju.

6. Pašvaldības stipendija tiek piešķirta šādā apmērā:

6.1. pilna laika augstākās izglītības programmā studējošajam – 150,00 euro mēnesī;

6.2. nepilna laika augstākās izglītības programmā studējošajam – 100,00 euro mēnesī.

II. Stipendijas piešķiršanas kritēriji

7. Uz stipendijas saņemšanu ir tiesīga pretendēt šāda persona (turpmāk – Pretendents), kura:

7.1. ir pilna laika vai nepilna laika akreditētas augstākās profesionālās vai akadēmiskās izglītības studiju programmas students;

7.2. noteiktajā termiņā ir sekmīgi nokārtojusi nepieciešamos pārbaudījumus un pilnībā ieguvusi attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu un neatrodas akadēmiskajā atvaļinājumā (neattiecas uz Pretendentiem, kuri uzsāk studijas sociālā darba studiju programmas 1. kursā);

7.3. sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par 6 ballēm (Pretendents, kurš uzsāk studijas sociālā darba studiju programmas 1. kursā, uzrāda atestātu par vispārējās vidējās izglītības iegūšanu, kurā vidējais vērtējums nav zemāks par 6 ballēm).

8. Stipendiju nepiešķir Pretendentam, kurš:

8.1. apgūst studiju programmu, kas neatbilst Pašvaldības noteiktajām atbalstāmajām studiju programmām;

8.2. nepilda studiju plānā paredzētās akadēmiskās saistības;

8.3. uz laiku ir pārtraucis studiju programmas apguvi.

9. Ja stipendijas saņemšanai pieteikušies līdzvērtīgi Pretendenti, Stipendiāts tiek noteikts šādā prioritārā secībā, ievērojot, ka priekšroka tiek dota Pretendentam, kura deklarētā dzīvesvieta ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā:

9.1. Pašvaldības institūcijas darbinieks sociālajā jomā;

9.2. Pašvaldības institūcijas darbinieks;

9.3. Pretendents ar augstāku sekmju vidējo vērtējumu;

9.4. Pretendenta iesnieguma iesniegšanas secībā.

III. Stipendijas piešķiršanas komisija

10. Pretendenta izvērtēšanai, stipendijas piešķiršanai, izmaksas apturēšanai, atjaunošanai vai izbeigšanai Balvu novada dome izveido Sociālā darba speciālista stipendijas piešķiršanas komisiju (turpmāk – Komisija) 5 (piecu) locekļu sastāvā un apstiprina Komisijas nolikumu.

11. Komisija nodrošina un uzrauga ar stipendiju piešķiršanu saistīto jautājumu risināšanu.

IV. Stipendijas piešķiršanas kārtība

12. Stipendijas piešķir Konkursa kārtībā.

13. Pašvaldība ikgadējā budžetā paredz finansējumu stipendiju izmaksai un nosaka maksimālo Stipendiātu skaitu konkrētajā budžeta gadā, ņemot vērā nepieciešamo sociālā darba speciālistu skaitu atbalstāmajās studiju programmās.

14. Konkurss tiek izsludināts divu mēnešu laikā pēc domes lēmuma pieņemšanas par atbalstāmajām studiju programmām un no jauna piešķiramo stipendiju skaitu atbalstāmajās studiju programmās konkrētajā budžeta gadā.

15. Pretendents, kurš vēlas saņemt stipendiju, iesniedz Balvu novada Sociālajā pārvaldē (turpmāk – Pārvalde) šādus dokumentus:

15.1. Komisijai adresētu iesniegumu stipendijas saņemšanai, norādot motivāciju specialitātes izvēlē (1. pielikums);

15.2. izziņu no izglītības iestādes par uzņemšanu izglītības programmas apguvei, ja studijas vēl nav uzsāktas un vispārējās vidējās izglītības dokumenta kopiju un sekmju izrakstu;

15.3. izziņu no izglītības iestādes par izglītības programmas apguves faktu, informāciju par Pretendenta izglītības programmas apguves izpildi, sekmju izrakstu par iepriekšējo studiju semestri;

15.4. apliecinājumu (2. pielikums) nodibināt darba tiesiskās attiecības studiju laikā vai pēc studiju beigšanas ar Pašvaldības sociālās jomas institūciju, un pēc studiju pabeigšanas strādāt (nostrādātajos gados ieskaita faktiski nostrādāto laiku) Pašvaldības sociālās jomas institūcijā atbilstoši iegūtajai izglītībai:

15.4.1. ne mazāk kā piecus gadus, ja stipendija piešķirta no pirmā vai otrā studiju gada;

15.4.2. ne mazāk kā trīs gadus, ja stipendija piešķirta no trešā studiju gada vai vēlāk, vai Stipendiāts pēc pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības iegūšanas studē bakalaura programmā.

16. Pārvalde piecu darba dienu laikā apkopo Konkursa pieteikšanās termiņā saņemtos dokumentus un iesniedz izskatīšanai Komisijā.

17. Komisija:

17.1. vērtē tikai tos Pretendentus, kuru iesniegtie dokumenti atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām;

17.2. ne vēlāk kā 20 darba dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas tos izvērtē, pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu vai atteikumu piešķirt stipendiju.

18. Pēc Komisijas lēmuma par stipendijas piešķiršanu Pretendents slēdz līgumu (3. pielikums) ar Pašvaldību.

V. Stipendijas izmaksas apturēšana, atjaunošana un izbeigšana

19. Stipendijas izmaksu izbeidz, ja:

19.1. Stipendiāts ir atskaitīts no izglītības iestādes nesekmības dēļ;

19.2. Stipendiāts pārtrauc mācības, izņemot šo noteikumu 22. punktā paredzētajā gadījumā;

19.3. Stipendiāts noteiktajā termiņā nav sekmīgi nokārtojis iepriekšējā mācību semestra vai mācību gada pārbaudījumus;

19.4. Stipendiāts norādītajā termiņā nav iesniedzis šo noteikumu 25. punktā noteiktos dokumentus;

19.5. tiek konstatēts, ka stipendiāts sniedzis nepatiesas ziņas vai nav izpildījis studiju plānā paredzētās akadēmiskās saistības.

20. Stipendiāts atmaksā Pašvaldībai izmaksāto stipendiju 100 % apmērā līgumā noteiktajā kārtībā viena gada laikā, ja līgums izbeigts, pamatojoties uz kādu no šo noteikumu 19. punktā minētajiem gadījumiem.

21. Ja darba līgums ar stipendiātu ir uzteikts saskaņā ar Darba likuma 100. panta pirmo daļu un 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 6. punktu, vai Stipendiāts pēc studiju beigšanas atsakās noslēgt darba līgumu ar Pašvaldības institūciju specialitātē, kuru apgūstot ir saņēmis stipendiju, Stipendiāts gada laikā atmaksā visos iepriekšējos periodos saņemto stipendiju proporcionāli Pašvaldības institūcijā attiecīgajā specialitātē nenostrādātajam laikam.

22. Stipendiāts tiek atbrīvots no pienākuma atmaksāt Pašvaldībai stipendiju, ja:

22.1. nespēj veikt amata pienākumus veselības stāvokļa dēļ un to apliecina ārsta atzinums;

22.2. nevar tikt nodrošināts ar darbu Pašvaldības sociālās jomas institūcijas likvidācijas vai darbinieku skaita samazināšanas gadījumos.

23. Stipendiātam atrodoties studiju pārtraukumā, kas piešķirts veselības stāvokļa dēļ, stipendija netiek izmaksāta. Studiju pārtraukums nedrīkst būt ilgāks par vienu studiju gadu. Stipendijas piešķīrumu saglabā un stipendijas izmaksu atjauno pēc atgriešanās no studiju pārtraukuma, ja Stipendiāts atbilst stipendijas saņemšanas kritērijiem. Ja Stipendiāts atrodas studiju pārtraukumā citu iemeslu dēļ, stipendijas izmaksa tiek izbeigta.

VI. Ziņas par studijām

24. Balstoties uz ziņām par Stipendiāta sekmēm studijās un citiem ar stipendijas izsniegšanu saistītiem aspektiem, Komisija izvērtē, vai Stipendiāts ir tiesīgs saņemt stipendiju turpmākajos studiju periodos.

25. Lai Komisija iegūtu ziņas par Stipendiāta sekmēm, Stipendiātam jāiesniedz Pārvaldē Komisijai adresētus dokumentus:

25.1. pēc katra studiju semestra beigām – Stipendiāta sekmes apliecinošu dokumentu, ka Stipendiāts sekmīgi noteiktā termiņā nokārtojis iepriekšējā mācību gada pārbaudījumus:

25.1.1. līdz 1. martam par rudens semestri;

25.1.2. līdz 1. augustam par pavasara semestri;

25.2. katra mācību gada pirmajā mēnesī – izziņu no izglītības iestādes par studiju faktu.

VII. Apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

26. Komisijas lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Balvu novada pašvaldības Administratīvo aktu apstrīdēšanas komisijā.

27. Administratīvo aktu apstrīdēšanas komisijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

VIII. Noslēguma jautājums

28. Pašvaldība, 2023. gadā līdz 31. decembrim, nosaka šo Noteikumu 3. punktā atbalstāmās studiju programmas un piešķiramo stipendiju skaitu atbalstāmajās studiju programmās.

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs
1. pielikums
Balvu novada domes 2023. gada 24. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 11/2023
"Kārtība, kādā Balvu novada pašvaldība
piešķir stipendijas studentiem, kuri studē
pašvaldības atbalstītās sociālā darba
speciālistu studiju programmās"
IESNIEGUMS STIPENDIJAS SAŅEMŠANAI

Sociālā darba speciālista stipendijas
piešķiršanas komisijai

1.

Personīgā informācija 
 Vārds, uzvārds 
 Personas kods 
 Deklarētā dzīvesvieta 
 Tālrunis 
 e-pasts 

2.

Ziņas par izglītības iestādi 
 Izglītības iestādes nosaukums 
 Studiju programmas nosaukums 
 Norādīt, kura kursa studējošais 
 Iegūstamā specialitāte 

3.

Ziņas par pašvaldības institūciju, ar kuru tiks slēgts / ir noslēgts darba līgums 
 Norādīt pašvaldības iestādi, kā arī informāciju par noslēgto darba līgumu vai laiku, kad paredzēts noslēgt darba līgumu 

5.

Motivācija specialitātes izvēlei 

4.

Pievienotie dokumenti 
 Izziņa no izglītības iestādes par studiju faktuJā / Nē
 Sekmju izraksts par iepriekšējo studiju perioduJā / Nē
 Apliecinājums nodibināt ar pašvaldības institūciju darba tiesiskās attiecības studiju laikā vai pēc studiju beigšanasJā / Nē
 
Pamatojoties uz iepriekšminētajām ziņām un pievienotajiem dokumentiem, vēlos pretendēt uz Balvu novada pašvaldības stipendiju, studējot sociālā darba speciālista izglītības programmā:
 

Apliecinu, ka visas šajā iesniegumā sniegtās ziņas ir patiesas.

Balvu novada pašvaldība veic personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) nosacījumiem. Ar Balvu novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē http://balvi.lv/, kā arī datu privātuma politika ir atrodama Balvu novada pašvaldības iestādes/ struktūrvienības telpās.

(Paraksts, paraksta atšifrējums) (Datums)
2. pielikums
Balvu novada domes 2023. gada 24. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 11/2023
"Kārtība, kādā Balvu novada pašvaldība
piešķir stipendijas studentiem, kuri studē
pašvaldības atbalstītās sociālā darba
speciālistu studiju programmās"
APLIECINĀJUMS
Es, , ,
 (personas vārds, uzvārds) (personas kods) 

apliecinu, ka esmu iepazinusies/-ies ar Balvu novada domes 2023. gada 24. augusta saistošajiem noteikumiem Nr.____/2023 "Kārtība, kādā Balvu novada pašvaldība piešķir stipendijas studentiem, kuri studē pašvaldības atbalstītās sociālā darba speciālistu studiju programmās", tai skaitā ar informāciju par Balvu novada pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtību un Balvu novada pašvaldības Stipendiātam izvirzītajiem noteikumiem.

Apņemos Balvu novada pašvaldības stipendijas piešķiršanas gadījumā stāties darba attiecībās ar Balvu novada pašvaldības noteiktu darba devēju studiju laikā/pēc studiju pabeigšanas un pēc studiju pabeigšanas nostrādāt Balvu novada pašvaldības noteiktajā sociālās jomas iestādē atbilstoši iegūtajai izglītībai ne mazāk kā piecus/trīs gadus.

 
(paraksts un paraksta atšifrējums)

20____. gada ____. ____________________

Pašvaldības institūcija  apliecina, ka ar Stipendiātu
  
 tiks noslēgts/noslēgts darba līgums
(vārds, uzvārds) 
 
(plānotais līguma noslēgšanas laiks, nosacījumi)
Pašvaldības institūcija: 
 (Amats, paraksts, datums)
3. pielikums
Balvu novada domes 2023. gada 24. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 11/2023
"Kārtība, kādā Balvu novada pašvaldība
piešķir stipendijas studentiem, kuri studē
pašvaldības atbalstītās sociālā darba
speciālistu studiju programmās"
Līgums Nr. _____
Balvos20___. gada __._____________

Balvu novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90009115622, juridiskā adrese Bērzpils iela 1A, Balvi, Balvu novads, LV-4501, turpmāk saukta Pašvaldība, kuras vārdā saskaņā ar Balvu novada pašvaldības nolikumu rīkojas Balvu novada pašvaldības izpilddirektors/-e ___________________________, un

_____________, personas kods ____________, deklarētā dzīvesvieta ___________________, turpmāk saukts/-a Stipendiāts, abi kopā turpmāk saukti Līdzēji un katrs atsevišķi – Līdzējs,

ievērojot Balvu novada domes 2023. gada 24. augusta saistošos noteikumus Nr.____/2023 "Kārtība, kādā Balvu novada pašvaldība piešķir stipendijas studentiem, kuri studē pašvaldības atbalstītās sociālā darba speciālistu studiju programmās" (turpmāk – Saistošie noteikumi), pamatojoties uz Sociālā darba speciālista stipendijas piešķiršanas komisijas 20_. gada _.__________ lēmumu (protokols Nr.____), izsakot savu brīvu gribu, bez viltus, spaidiem un maldiem, noslēdz šādu līgumu (turpmāk – Līgums):

I. Līguma priekšmets

1. Pašvaldība apņemas maksāt Stipendiātam stipendiju __________ euro mēnesī (turpmāk –Stipendija).

2. Stipendija tiek maksāta ar mērķi, lai Stipendiāts apgūtu ___________________ specialitāti un nodibinātu/turpinātu darba tiesiskās attiecības ar Pašvaldību tās iestādē minētajā specialitātē.

II. Stipendijas maksāšanas noteikumi un norēķinu kārtība

3. Stipendija tiek maksāta 10 mēnešus gadā (Stipendija netiek maksāta jūlijā un augustā) visu studiju laiku.

4. Stipendiju izmaksā katru mēnesi, un tā tiek pārskaitīta uz Stipendiāta norādīto kredītiestādes norēķinu kontu līdz nākamā mēneša 15. datumam.

5. Par Stipendijas saņemšanas dienu Līdzēji atzīst datumu, kad Pašvaldība veikusi maksājumu.

6. Pašvaldība katru gadu sastāda apliecinājumu par attiecīgajā periodā aprēķinātās un izmaksātās Stipendijas apmēru un iesniedz Stipendiātam. Stipendiāts piecu darba dienu laikā no apliecinājuma saņemšanas dienas paraksta apliecinājumu un iesniedz Pašvaldībai. Ja Stipendiāts noteiktajā termiņā neiesniedz apliecinājumu Pašvaldībai, tai ir tiesības vienpusēji pārtraukt Stipendijas izmaksu līdz brīdim, kad iesniegts apliecinājums.

7. Stipendijas izmaksu izbeidz, ja:

7.1. Stipendiāts ir atskaitīts no izglītības iestādes nesekmības dēļ;

7.2. Stipendiāts pārtrauc mācības, izņemot Līguma 11. punktā paredzētajā gadījumā;

7.3. Stipendiāts noteiktajā termiņā nav sekmīgi nokārtojis iepriekšējā mācību semestra vai mācību gada pārbaudījumus;

7.4. Stipendiāts norādītajā termiņā nav iesniedzis Līguma 15.2. apakšpunktā paredzētos dokumentus;

7.5. tiek konstatēts, ka Stipendiāts sniedzis nepatiesas ziņas vai nav izpildījis studiju plānā paredzētās akadēmiskās saistības.

7.6. ar Stipendiātu tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības.

8. Ja Stipendijas izmaksa izbeigta Līguma 7.1.–7.5. apakšpunktos noteiktajā gadījumā Stipendiāts atmaksā Pašvaldībai izmaksāto Stipendiju 100 % apmērā viena gada laikā no Stipendijas izmaksas izbeigšanas dienas, noslēdzot vienošanos par atmaksas veikšanu.

9. Ja darba līgums ar Stipendiātu ir uzteikts saskaņā ar Darba likuma 100. panta pirmo daļu un 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 6. punktu, vai Stipendiāts pēc studiju pabeigšanas atsakās noslēgt Līgumā paredzēto darba līgumu, Stipendiāts gada laikā atmaksā visos iepriekšējos periodos saņemto Stipendiju proporcionāli Pašvaldības iestādē nenostrādātajam laikam specialitātē, par kuru saņēmis Stipendiju, noslēdzot vienošanos par atmaksas veikšanu.

10. Stipendiāts tiek atbrīvots no pienākuma atmaksāt Pašvaldībai stipendiju, ja:

10.1. nespēj veikt amata pienākumus veselības stāvokļa dēļ un to apliecina ārsta atzinums;

10.2. nevar tikt nodrošināts ar darbu Pašvaldības institūcijas likvidācijas vai darbinieku skaita samazināšanas gadījumos.

11. Stipendiātam atrodoties studiju pārtraukumā, kas piešķirts veselības stāvokļa dēļ, Stipendija netiek izmaksāta. Studiju pārtraukums nedrīkst būt ilgāks par vienu studiju gadu. Stipendijas piešķīrumu saglabā un Stipendijas izmaksu atjauno pēc atgriešanās no studiju pārtraukuma, ja Stipendiāts atbilst Stipendijas saņemšanas kritērijiem. Ja Stipendiāts atrodas studiju pārtraukumā citu iemeslu dēļ, Stipendijas izmaksa tiek izbeigta.

III. Pašvaldības tiesības un pienākumi

12. Pašvaldības tiesības:

12.1. pieprasīt no Stipendiāta ar studijām saistītos dokumentus;

12.2. pieprasīt no izglītības iestādes ziņas par Stipendiāta studijām, ja Stipendiāts tās neiesniedz;

12.3. atbilstoši iespējām nodrošināt pasūtījumu zinātniskajam darbam, diplomdarbam, bakalaura vai maģistra darbam;

12.4. izskatīt dokumentus par Stipendiāta sekmēm un izvērtēt, vai Stipendiāts ir tiesīgs arī turpmāk saņemt Stipendiju;

12.5. izbeigt Stipendijas izmaksu un atprasīt izmaksāto Stipendiju Līgumā noteiktajos gadījumos;

12.6. slēgt ar Stipendiātu darba līgumu pirms Līgumā noteiktās specialitātes iegūšanas;

12.7. vienpusēji grozīt Stipendijas apmēru, ja tiek mainīts Saistošajos noteikumos paredzētais Stipendijas apmērs.

13. Pašvaldības pienākumi:

13.1. Līgumā noteiktajā kārtībā un apmērā pārskaitīt Stipendiju Stipendiātam;

13.2. pēc studiju beigšanas noslēgt ar Stipendiātu pilna laika darba līgumu ______________________ specialitātē.

IV. Stipendiāta tiesības un pienākumi

14. Stipendiātam ir tiesības saņemt Līgumā noteikto Stipendiju.

15. Stipendiāta pienākumi:

15.1. apgūt Līguma 2. punktā norādīto specialitāti un iegūt izglītību apliecinošu dokumentu;

15.2. Balvu novada Sociālajā pārvaldē iesniegt:

15.2.1. pēc studiju semestra beigām (līdz 1. martam par rudens semestri un  līdz 1. augustam par pavasara semestri) – attiecīgā semestra sekmes apliecinošu dokumentu, kas apliecina, ka Stipendiāts sekmīgi noteiktā termiņā nokārtojis iepriekšējā mācību gada pārbaudījumus;

15.2.2. katra mācību gada pirmajā mēnesī – izziņu no izglītības iestādes par studiju faktu;

15.3. mēneša laikā pēc studiju pabeigšanas nodibināt darba tiesiskās attiecības ar Pašvaldības noteiktu iestādi un nostrādāt specialitātē pilna darba laika apjomā ne mazāk kā turpmākos trīs/piecus gadus (nostrādātajos gados ieskaita faktiski nostrādāto laiku);

15.4. ja Stipendiāts pārtrauc vai izbeidz studijas, 10 (desmit) dienu laikā no šī notikuma iestāšanās informēt Pašvaldību;

15.5. informēt Pašvaldību gadījumā, ja mācības tiek pārtrauktas uz laiku veselības stāvokļa dēļ, un iesniegt rakstveida iesniegumu Stipendijas izmaksas pārtraukšanai. Šāds mācību pārtraukums nevar ilgt vairāk par vienu studiju gadu.

V. Līdzēju atbildība

16. Līdzēji ir atbildīgi par Līgumā noteikto saistību izpildi saskaņā ar Līgumu un normatīvo aktu prasībām.

17. Līdzēji tiek atbrīvoti no atbildības par daļēju vai pilnīgu Līguma nepildīšanu, ja šī neizpilde radusies pēc Līguma noslēgšanas nepārvaramas varas rezultātā. Par nepārvaramu varu Līguma izpratnē tiek uzskatītas dabas katastrofas, militāra rakstura darbības, epidēmijas, valsts pārvaldes institūciju lēmumi vai rīkojumi vai citi ārkārtēji apstākļi, kurus Līdzēji nevarēja ne paredzēt, ne novērst.

18. Nepārvaramas varas apstākļu gadījumā Līguma izpildes pienākums tiek apturēts uz attiecīgo nepārvaramas varas apstākļu pastāvēšanas laiku. Nepārvaramas varas apstākļiem ilgstot vairāk par trīs mēnešiem, ikviens no Līdzējiem var atkāpties no Līguma, par to paziņojot rakstveidā.

19. Līdzēji ir atbildīgi par informācijas, kas iegūta no otra Līdzēja Līguma darbības laikā, glabāšanu un nenodošanu trešajām personām bez otra Līdzēja piekrišanas. Par šādu informāciju Līguma izpratnē tiek uzskatīta visa veida informācija, kura saistīta ar Līguma izpildi, tai skaitā personu dati, jebkura rakstiska, mutiska, elektroniski uzglabāta vai jebkura cita veida informācija, kas iegūta Līguma izpildes laikā un ir neatklājama trešajām personām bez otra Līdzēja iepriekšējas rakstveida piekrišanas, izņemot Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumus.

20. Pašvaldība kā personas datu pārzinis apstrādās Līgumā norādītos vai Līguma izpildes ietvaros saņemtos Stipendiāta personas datus Līguma saistību izpildes nodrošināšanai un tikai tādā apmērā, kā tas nepieciešams Līguma saistību izpildei un normatīvajos aktos noteikto Pašvaldības saistību izpildei.

21. Stipendiāta personas datu apstrāde tiek veikta, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības šādu datu apstrādei un aizsardzībai.

VI. Līguma termiņš

22. Līgums stājas spēkā dienā, kad to parakstījuši abi Līdzēji, un ir spēkā līdz pilnīgai saistību izpildei.

VII. Noslēguma noteikumi

23. Visi grozījumi Līgumā izdarāmi rakstveidā, Līdzējiem savstarpēji vienojoties, un šādi grozījumi kļūst par Līguma neatņemamu sastāvdaļu.

24. Pašvaldība var vienpusēji atkāpties no Līguma, ja tās uzņemtās saistības kļūst neizpildāmas vai Stipendiāts nepilda tā saistības.

25. Līdzēji var vienoties par Līguma izbeigšanu pirms termiņa, atsevišķi vienojoties par Līguma izbeigšanas noteikumiem un noslēdzot rakstveida vienošanos.

26. Līdzēji vienojas, ka jebkādi strīdi, domstarpības vai prasības, kas saistītas ar Līgumu un tajā noteikto saistību izpildi, tiek risināti sarunu ceļā. Ja vienošanās netiek panākta strīds tiek izskatīts tiešā atbilstoši Latvijas Republikas tiesību aktiem.

27. Līgums sagatavot divos eksemplāros, abiem Līguma eksemplāriem ir vienāds juridiskais spēks, un katrs Līdzējs saņem vienu Līguma eksemplāru.

Pašvaldība

Balvu novada pašvaldība

Reģistrācijas Nr. 90009115622

Bērzpils iela 1A, Balvi,

Balvu nov., LV-4501

Banka: AS "Citadele banka"

Konta Nr. LV05PARX0012592970001

Kods PARXLV2X

Stipendiāts

Vārds un uzvārds

Personas kods

Deklarētās dzīvesvietas adrese:

Banka

Konta Nr

Kods

__________________

____________________

Paskaidrojuma raksts
Balvu novada domes 2023. gada 24. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 11/2023 "Kārtība, kādā Balvu novada pašvaldība piešķir stipendijas studentiem, kuri studē pašvaldības atbalstītās sociālā darba speciālistu studiju programmās"
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt kārtību, kādā Balvu novada pašvaldība, veicinot jaunu darbinieku piesaisti pašvaldībā, piešķir stipendijas studējošām personām sociālā darba speciālistu studiju programmās, tostarp nosaka stipendiju apmēru un nosacījumus līguma noslēgšanai, stipendijas izmaksas apturēšanai un izbeigšanai.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktu viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus. Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā noteikts, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Organizējot minētās funkcijas izpildi, tostarp nodrošinājumu ar nepieciešamajiem speciālistiem, pašvaldība risina jautājumu par finansiālu atbalstu studentiem, kuri studē specialitātēs, kas vitāli nepieciešamas Balvu novada iedzīvotāju sociālā atbalsta – sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu nodrošināšanai.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu izpilde notiks pašvaldības budžeta ietvaros. Prognozējamais finansējuma vidējais apmērs – līdz 5000 euro gadā. Plānotais izmaksājamās stipendijas apmērs – 100 euro mēnesī 2 studentiem un 150 euro mēnesī 2 studentiem, stipendijas paredzēts izmaksāt 10 mēnešus gadā (100 euro x 10 mēneši x 2 =2000 euro/gadā un 150 euro x 10 mēneši x 2 =3000 euro/gadā).

Saistošo noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiks paredzēts pašvaldības budžetā.

Saistošo noteikumu izpilde tiks īstenota esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciIzsludinot stipendiju konkursu vienu reizi gadā un dodot iespēju pretendēt uz pašvaldības stipendiju sociālā darba speciālistu studiju programmās studējošiem, tiks veicināta kvalificētu speciālistu piesaiste Balvu novada pašvaldības iestādēm, kuras īsteno sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības nodrošināšanu.

Saistošo noteikumu īstenošana nodrošinās iedzīvotājiem nepieciešamo pakalpojumu pieejamību Balvu novada pašvaldībā, tādējādi palielinot iespējas saņemt kvalitatīvu pakalpojumu (sociālā ietekme).

Saistošie noteikumi neizraisīs tiešas vai netiešas pārmaiņas vidē.

Saistošie noteikumi uzlabos iedzīvotāju pieejamību savlaicīgākiem un kvalitatīvākiem sociālajiem pakalpojumiem un sociālajai palīdzībai, tādējādi iespējami ātrāk izvērtējot sociālās situācijas un nosakot nepieciešamo sociālā atbalsta veidu.

Kvalificētu speciālistu piesaiste uzlabos pakalpojumu pieejamību.

Saistošie noteikumi neietekmēs konkurenci, jo plānots piesaistīt speciālistus, kuru trūkst pašvaldības iestādēs.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu īstenošana paredzēta Pašvaldības esošo administratīvo procesu ietvaros un neradīs šo procesu papildus izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi ir izstrādāti, lai nodrošinātu pašvaldības autonomās funkcijas – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus – izpildi. Saistošie noteikumi tiks īstenoti esošo Pašvaldības funkciju un tām paredzēto personāla resursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Saistošajos noteikumos paredzētā Stipendiju piešķiršanas komisija un Balvu novada Sociālā pārvalde.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaŅemot vērā to, ka saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai tiek izlietoti pašvaldības finanšu līdzekļi, saistošie noteikumi ietver samērīgas prasības personai iesniegt nepieciešamos dokumentus stipendijas piešķiršanai un noslēgtā līguma izpildes kontrolei, kā arī pašvaldības ieguldījums kvalificētu sociālā darba speciālistu sagatavošanā veicinās pašvaldības iedzīvotājiem sniegto sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu kvalitāti.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmJautājums izskatīts un atbalstīts Sociālās un veselības aprūpes jautājumu komitejā.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Balvu novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.balvi.lv no 2023. gada 1. augusta līdz 2023. gada 15. augustam sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi un priekšlikumi par saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā Balvu novada pašvaldība piešķir stipendijas studentiem, kuri studē pašvaldības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Balvu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 11/2023Pieņemts: 24.08.2023.Stājas spēkā: 09.09.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 174, 08.09.2023. OP numurs: 2023/174.9
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
345314
09.09.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"