Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 13

Liepājā 2023. gada 24. augustā (prot. Nr. 9, 18. §)
Liepājas valstspilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanas saistošie noteikumi
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
4. panta pirmās daļas 6. punktu,
12. punktu un 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Liepājas valstspilsētas pašvaldība (turpmāk arī – pašvaldība) piešķir stipendiju speciālistu piesaistei pašvaldības institūcijās un kapitālsabiedrībās.

2. Saistošo noteikumu mērķis ir sekmēt Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes (turpmāk arī – dome) noteikto speciālistu piesaisti un to sniegto pakalpojumu pieejamību pašvaldības institūcijās un kapitālsabiedrībās, kurās pašvaldībai pieder kapitāldaļas vai kurām deleģēta pārvaldes uzdevuma veikšana, vai pie citām privātpersonām, kuras sniedz sabiedriskas nozīmes pakalpojumus. Šajos noteikumos jēdziens privātpersona lietots Valsts pārvaldes iekārtas likuma izpratnē.

3. Stipendiju piešķiršanai nepieciešamos līdzekļus pašvaldība plāno un paredz gadskārtējā pašvaldības budžetā.

4. Dome līdz kārtējā gada 1. septembrim nosaka stipendiju piešķiršanai atbalstāmās profesionālās studiju specialitātes un maksimālo stipendiātu skaitu katrā atbalstāmajā specialitātē. Ja dome kārtējā gadā nav pieņēmusi attiecīgu lēmumu, tad atbalstītas tiek iepriekšējā gadā noteiktās atbalstāmās profesionālās studiju specialitātes.

5. Stipendijas piešķir budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros studentiem, kuri iegūst augstāko izglītību Latvijas valsts akreditētajās izglītības iestādēs. Priekšrocības saņemt stipendiju ir pretendentam ar augstāko vidējo atzīmi. Ja vidējās atzīmes ir vienādas, priekšrocības saņemt stipendiju ir:

5.1. pretendentam ar augstāko vidējo svērto atzīmi;

5.2. vecāko studiju kursu studentiem, ja vidējās svērtās atzīmes ir vienādas;

5.3. pretendentam, kuram ir augstāks komisijas novērtējums par motivāciju studēt izvēlētajā specialitātē, strādāt Liepājā un studiju sasniegumiem, ja visi kritēriji stipendiātiem ir vienādi.

6. Ikmēneša bruto stipendijas apmērs:

6.1. pilna laika augstākās izglītības programmās studējošajiem – 250 euro;

6.2. maģistrantūrā studējošajiem – 350 euro;

6.3. doktorantūrā un rezidentūrā studējošajiem – 500 euro.

7. Stipendiju piešķir no attiecīgā gada 1. novembra. Stipendijas izmaksu uzsāk pēc stipendijas līguma noslēgšanas un to izmaksā līgumā noteiktajā kārtībā. Ja stipendijas līgums no pašvaldības neatkarīgu iemeslu dēļ netiek noslēgts divu mēnešu laikā pēc lēmuma paziņošanas, uzskatāms, ka stipendiāts ir atteicies no stipendijas.

8. Pašvaldība stipendiju maksā:

8.1. bakalaura, maģistrantūras un doktorantūras studiju programmās – 9 mēnešus gadā;

8.2. rezidentūras studijās – 11 mēnešus gadā.

9. Pēc specialitātei atbilstošas kvalifikācijas iegūšanas stipendiātam Liepājas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā izvēlētajā specialitātē jānostrādā proporcionāli izmaksātās stipendijas ilgumam (skaitot pilnos gados), bet ne mazāk kā 3 gadi pēc kārtas. Minētajā termiņā neieskaita grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma laiku.

II. Stipendijas izsludināšanas kārtība, kvalifikācijas kritēriji un iesniedzamie dokumenti

10. Stipendiju piešķir atklāta konkursa kārtībā, kuru ne vēlāk kā līdz katra gada 1. oktobrim pašvaldības oficiālājā tīmekļa vietnē izsludina Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes izveidota Stipendiju piešķiršanas komisija (turpmāk – komisija).

11. Uz stipendiju var pretendēt:

11.1. pilna laika augstākās akadēmiskās izglītības vai pilna laika 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu bakalaura studiju programmas studenti (sākot no 2. studiju gada), maģistrants, doktorants (sākot no 1. studiju gada);

11.2. rezidentūras programmā studējošie pamatspecialitātes, apakšspecialitātes un papildspecialitātes iegūšanai (sākot no 1. studiju gada);

11.3. studenti, kam iepriekšējās izglītības sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par 7 ballēm;

11.4. studenti, kas pārvalda Latvijas Republikas valsts valodu.

12. Stipendijas pretendenti konkursam iesniedz šādus dokumentus:

12.1. komisijai adresētu pieteikumu (1. pielikums);

12.2. iepriekšējās izglītības dokumenta kopiju un sekmju izrakstu;

12.3. izglītības iestādes izziņu par studiju faktu;

12.4. sekmju izrakstu par iepriekšējo studiju periodu (izņemot 1. studiju gada 1. semestra studentiem);

12.5. pretendenta parakstītu apliecinājumu (2. pielikums) par stāšanos darba vai citās līgumattiecībās pēc studiju pabeigšanas ar saistošo noteikumu 2. punktā minētajām institūcijām, kapitālsabiedrībām, privātpersonām;

12.6. saistošo noteikumu 2. punktā minētās institūcijas, kapitālsabiedrības vai privātpersonas izsniegtu dokumentu, kas apliecina darba vai citu līgumattiecību nodibināšanu par stipendiāta nodarbinātību pēc studiju pabeigšanas;

12.7. apliecinājumu par ģimenes ārsta prakses izveidošanu vai ģimenes ārsta pakalpojumu nodrošināšanu Liepājā citā saimnieciskās darbības vai darba tiesisko attiecību formā (iesniedz pretendenti, kas apgūst ģimenes (vispārējās prakses) ārsta specialitāti kā pamatspecialitāti saskaņā ar akreditētu profesionālo rezidentūras izglītības programmu medicīnā);

12.8. motivācijas vēstuli par izvēlēto specialitāti un citus dokumentus pēc izvēles, kas apliecina studenta sasniegumus izvēlētajā specialitātē.

13. Pieteikumu kopā ar saistošo noteikumu 12. punktā minētajiem dokumentiem (turpmāk – pieteikums) ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 20. oktobrim var iesniegt pašvaldībā klātienē personīgi, ar pasta pakalpojumu vai elektronisko sakaru starpniecību, vai, izmantojot Liepājas elektronisko pieteikumu sistēmu pieteikumi.liepaja.lv.

14. Pieteikums iesniedzams latviešu valodā, parakstāms pašrocīgi vai ar drošu elektronisko parakstu, nodrošinot pievienojamo dokumentu noformēšanu un apliecināšanu normatīvajos aktos noteiktā kārtībā. Svešvalodā sagatavotiem dokumentiem jāpievieno tulkojums valsts valodā.

15. Pieteikumus, kuri neatbilst visām noteikumu 11. un 12. punktā minētajām prasībām, komisija var atstāt bez izskatīšanas.

16. Pieteikumi, kas pašvaldībā saņemti pēc noteiktā iesniegšanas termiņa netiek vērtēti.

17. Stipendiju piešķir tikai tiem pretendentiem, kuri atbilst visiem saistošajos noteikumos noteiktajiem stipendiju piešķiršanas nosacījumiem, domes noteiktajām atbalstāmajām profesionālajām studiju specialitātēm un kuri iesnieguši pieteikumu un visus tam pievienojamos dokumentus.

III. Komisijas kompetence

18. Komisijas darbu vada Komisijas priekšsēdētājs, kuru ieceļ dome. Komisijas priekšsēdētāja vietnieku ar vienkāršu balsu vairākumu ievēlē komisija no komisijas locekļu vidus. Komisijas sēžu protokolēšanu un citus komisijas priekšsēdētāja noteiktos pienākumus veic pašvaldības izpilddirektora norīkots darbinieks.

19. Komisija ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās vairāk kā puse komisijas locekļu.

20. Komisija lēmumus par stipendijas piešķiršanu pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja balsis sadalās līdzīgi, izšķirošā ir komisijas vadītāja balss.

21. Komisijas priekšsēdētāja un vietnieka prombūtnē komisijas darbu vada komisijas ievēlēts vadītājs.

22. Komisijas kompetencē ietilpst:

22.1. stipendiju konkursa organizēšana un izsludināšana;

22.2. pretendentu iesniegumu izvērtēšana un lēmuma pieņemšana par stipendijas piešķiršanu vai atteikumu piešķirt stipendiju;

22.3. stipendiātu iesniegto pārskatu izskatīšana;

22.4. stipendiju līgumsaistību izpildes uzraudzība;

22.5. jautājumu izlemšana par stipendijas apturēšanu vai pārtraukšanu;

22.6. jautājumu izlemšana par izmaksātās stipendijas atgūšanu, stipendijas atmaksas apmēru un termiņu.

23. Komisija var sniegt ieteikumus domei par tām studiju programmām un specialitātēm, kurās ir kvalificētu speciālistu trūkums un kuru studējošajiem būtu nepieciešams piešķirt stipendijas.

24. Objektīvu vai lietderības apsvērumu dēļ, komisijas sēdes vadītājs var noteikt, ka, izmantojot tiešsaistes videokonferences sarunu rīku, komisijas sēde var notikt attālināti. Komisijas locekļu balsojums tiek pausts vārdiski un atspoguļots sēdes protokolā.

IV. Lēmuma pieņemšana un konkursa rezultātu paziņošana

25. Desmit darba dienu laikā pēc konkursa dokumentu pieņemšanas termiņa beigām komisija:

25.1. izvērtē pretendentu pieteikumus to atbilstību saistošajos noteikumos noteiktajām prasībām un domes noteiktajām atbalstāmajām profesionālajām studiju specialitātēm;

25.2. pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu pretendentam vai atteikumu piešķirt stipendiju.

26. Pieņemtais lēmums pretendentiem tiek paziņots Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

27. Komisijas lēmums nav apstrīdams. Sūdzības par komisijas rīcību, tostarp konkursa norisi, var iesniegt domē desmit dienu laikā pēc komisijas lēmuma paziņošanas.

V. Līguma slēgšanas, atskaišu iesniegšanas, stipendijas izmaksas pārtraukšanas, apturēšanas un atmaksas kārtība

28. Stipendijas saņemšanai stipendiāts ar pašvaldību slēdz līgumu, kurā paredzēts:

28.1. stipendijas apmērs un izmaksas kārtība;

28.2. līdzēju tiesības, pienākumi un atbildība;

28.3. līguma izbeigšanas kārtība;

28.4. darba tiesisko attiecību nodibināšanas, privātprakses vai saimnieciskās darbības uzsākšanas nosacījumi pēc studiju programmas pabeigšanas;

28.5. līgumsods par līguma saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi, kā arī tiesības piemērot nokavējuma procentus stipendijas atmaksas gadījumā;

28.6. izmaksātās stipendijas atmaksas kārtība studiju pārtraukšanas gadījumā vai gadījumā, ja stipendiāts pēc studiju pabeigšanas līgumā noteiktajā kārtībā nav uzsācis noteikumu līguma saistību izpildi;

28.7. citi līguma noteikumi saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai un izpildei.

29. Stipendiju izmaksu pārtrauc, ja:

29.1. stipendiāts ir eksmatrikulēts no izglītības iestādes nesekmības dēļ;

29.2. stipendiāts pārtrauc mācības;

29.3. stipendiāts noteikumos noteiktajā termiņā nav iesniedzis dokumentus no izglītības iestādes par studiju turpināšanu izvēlētajā specialitātē un sekmju izrakstu, kas apliecina, ka stipendiāta vidējā atzīme nav zemāka par 7 ballēm vai iesniegtā izziņa liecina, ka stipendiāta vidējā atzīme ir zemāka par 7 ballēm;

29.4. tiek konstatēts, ka mainījušies faktiskie vai tiesiskie apstākļi, kuriem pastāvot stipendijas piešķiršanas brīdī, komisija stipendiju stipendiātam nebūtu piešķīrusi;

29.5. stipendijas līgums tiek izbeigts pirms termiņa pēc stipendiāta iniciatīvas.

30. Stipendijas izmaksa var tikt apturēta:

30.1. stipendiātam atrodoties studiju pārtraukumā, kas piešķirts veselības stāvokļa dēļ, ja studiju pārtraukums no stipendijas līguma noslēgšanas dienas nav ilgāks par gadu;

30.2. noteikumu 34. punktā noteiktajā gadījumā stipendijas izmaksu var apturēt uz laiku līdz komisijas noteiktajam dokumentu iesniegšanas termiņam. Ja šajā termiņā sekmju izraksts netiek iesniegts komisija tiesīga stipendijas izmaksu pārtraukt;

30.3. akadēmiskā atvaļinājuma vai studiju pārtraukuma laikā, kas nav ilgāks par 12 mēnešiem no līguma noslēgšanas;

30.4. pirmreizējas grūtniecības, dzemdību vai bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā;

30.5. stipendiāts atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā vairāk kā 12 mēnešus vai atkārtotā grūtniecības, dzemdību vai bērnu kopšanas atvaļinājumā.

31. Stipendiātam ir pienākums nekavējoties informēt komisiju par tādu apstākļu iestāšanos, kas ir par pamatu stipendijas izmaksas apturēšanai vai pārtraukšanai.

32. Apturētā stipendijas izmaksa tiek atjaunota pēc tam, kad beigušies apstākļi, kas bijuši par pamatu stipendijas apturēšanai. Par šo apstākļu izbeigšanos stipendiāts nekavējoties paziņo komisijai. Stipendijas izmaksas pārtraukšana nedod tiesības uz tās atjaunošanu, kaut arī apstākļi, kuru dēļ stipendija pārtraukta ir mainījušies.

33. Stipendijas pārtraukšanas gadījumā visa stipendiātam piešķirtā bruto stipendija līgumā noteiktajā kārtībā un termiņā ir jāatmaksā pašvaldībai.

34. Stipendiāts divu nedēļu laikā pēc katra studiju semestra beigām iesniedz komisijai studiju sekmju apliecinošus dokumentus, izņemot rezidentu, kurš līdz kārtējā gada 15. septembrim iesniedz izglītības iestādes izsniegtu izziņu, kas apliecina stipendiāta sekmju atbilstību noteikumu prasībām. Studiju kursos, kas netiek novērtēti baļļu sistēmā, jābūt novērtējumam, kas apliecina studiju kursa sekmīgu nokārtošanu.

VI. Noslēguma jautājumi

35. Stipendiātiem, kas noslēguši līgumus līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, piemērojama šajos noteikumos noteiktā kārtība par nodarbinātību un stipendiju atmaksas kārtību.

36. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Liepājas pilsētas domes 2014. gada 21. augusta saistošie noteikumi Nr. 13 "Par Liepājas pilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanu".

37. Stipendiju piešķiršanai atbalstāmās profesionālās studiju specialitātes un maksimālo stipendiātu skaitu katrā atbalstāmajā specialitātē 2023./2024. gadam dome nosaka līdz 2023. gada 25. septembrim.

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš
1. pielikums
Liepājas valstspilsētas pašvaldības
domes 2023. gada 24. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 13
PIETEIKUMS

Liepājas valstspilsētas pašvaldības
stipendiju piešķiršanas komisijai

Informācija par pretendentu

Vārds 
Uzvārds 
Personas kods: 
Deklarētās dzīvesvietas adrese un adrese, uz kuru paziņojams (ja atšķiras no deklarētās) 
Tālrunis 
E-pasts 
Bankas konta numurs stipendijas izmaksai 

Informācija par studijām 

Iegūstamā kvalifikācija 
Zinātniskais grāds

 

Studiju programmas nosaukums

 

Augstākās izglītības iestāde, fakultāte
(Iestādes adrese, valsts, kontakti)

 

Studiju uzsākšanas gads augstākās izglītības iestādē

 

Paredzamais studiju ilgums 

Pievienojamie dokumenti

Iepriekšējās izglītības dokumenta kopiju un sekmju izraksts
Izglītības iestādes izziņa par studiju faktu
Sekmju izraksts par iepriekšējo studiju periodu (izņemot 1. studiju gada 1. semestra studentiem)
Apliecinājums (2. pielikums) par stāšanos darba vai citās nodarbinātības tiesiskajās attiecībās pēc studiju pabeigšanas ar saistošo noteikumu 2. punktā minētajām institūcijām, kapitālsabiedrībām, privātpersonām.
Saistošo noteikumu 2. punktā minētās institūcijas, kapitālsabiedrības vai privātpersonas izsniegts dokuments, kas apliecina darba vai citu tiesisko attiecību nodibināšanu par stipendiāta nodarbinātību studiju laikā vai pēc studiju pabeigšanas.
Motivācijas vēstule par izvēlēto specialitāti un citi dokumenti pēc izvēles, kas apliecina studenta sasniegumus izvēlētajā specialitātē.

Informācija par datu apstrādi:

Pārzinis personas datu apstrādei ir Liepājas valstspilsētas pašvaldība, kuras vārdā rīkojas tās izveidota stipendiju piešķiršanas komisija, adrese: Rožu iela 6, Liepāja, tālrunis: 63 404 750, elektroniskā pasta adrese: pasts@liepaja.lv.

Pārziņa Personas datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija: tālrunis 63 422 331, adrese: Rožu iela 6, Liepāja, elektroniskā pasta adrese: das@liepaja.lv.

Jūsu personas datu apstrādes mērķis ir pašvaldības stipendijas speciālistu piesaistei pieteikumu izvērtēšana un stipendiju piešķiršana, un stipendiju līguma noslēgšana un izpilde.

Papildu informācija par personas datu apstrādi pieejama mājaslapā www.liepaja.lv sadaļā Privātuma politika vai klātienē Klientu apkalpošanas un pakalpojumu centrā, Liepājā, Rožu ielā 6.

 

(paraksts un paraksta atšifrējums)

20__. gada ___ . _____________

 

 

 

(vietas nosaukums)

2. pielikums
Liepājas valstspilsētas pašvaldības
domes 2023. gada 24. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 13
APLIECINĀJUMS
Es

 

 

(personas vārds, uzvārds)

 

 

 

(personas kods)

 ar savu parakstu apliecinu, ka esmu iepazinusies/-ies ar visu informāciju, kas attiecas uz Liepājas valstspilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību. Stipendijas piešķiršanas gadījumā pēc kvalifikācijas iegūšanas, apņemos stāties darba vai citās līgumiskās attiecībās ar pašvaldību vai citu saistošajos noteikumos minēto publisko vai privāto tiesību juridisko personu, vai uzsākt saimniecisko vai uzņēmējdarbību vai privātpraksi, nodrošinot savas specialitātes pakalpojumu pieejamību Liepājas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Minēto saistību neizpildes gadījumā, apņemos atmaksāt pašvaldības budžetā man izmaksāto stipendiju.

 

(paraksts un paraksta atšifrējums)

20__. gada ____ . _________________ 

 

 

(vietas nosaukums)

Saistošo noteikumu "Liepājas valstspilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanas saistošie noteikumi"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu izdošanas mērķis ir sekmēt Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes (turpmāk arī – dome) noteikto speciālistu piesaisti un to sniegto pakalpojumu pieejamību pašvaldības institūcijās un kapitālsabiedrībās, kurās pašvaldībai pieder kapitāldaļas vai kurām deleģēta pārvaldes uzdevuma veikšana, vai pie citām privātpersonām, kuras sniedz sabiedrībai nozīmīgus pakalpojumus.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai piesaistītu kvalificētus speciālistus, vienlaikus sekmējot saimnieciskās darbības attīstību un ar pašvaldības autonomajām funkcijām saistītu pakalpojumu, īpaši veselības aprūpes pieejamību un ilgtspējīgu attīstību Liepājā. Tādēļ, noslēdzot stipendijas līgumu, stipendiāts pēc kvalifikācijas iegūšanas, apņemas nodibināt nodarbinātības vai cita veida tiesiskās attiecības, vai jebkādā citā saimnieciskās vai uzņēmējdarbības formā nodrošināt savas specialitātes pakalpojumus Liepājas iedzīvotājiem. Pakalpojumu sniegšanas minimālais ilgums ir proporcionāls stipendijas saņemšanas laikam, bet ne mazāks kā trīs gadi. Piemēram, rezidentam, kurš stipendijai pieteicies pēdējā rezidentūras gadā un saņēmis to 11 mēnešus, ir nepieciešams strādāt Liepājā ne mazāk kā trīs gadus pēc kvalifikācijas iegūšanas, bet rezidents, kurš stipendiju saņem, sākot ar pirmo rezidentūras gadu, studē 5 gadus un stipendiju ir saņēmis 55 mēnešus (11×5) ir jānostrādā 5 gadi.

Šobrīd spēkā ir Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 13 "Par Liepājas pilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanu". Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Izvērtējot saistošo noteikumu saturu, izstrādāta jauna saistošo noteikumu redakcija, kas noteic pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību.

Ņemot vērā, ka stipendiju piešķiršana ir uz āru vērsta darbība, atlasot stipendiātus konkursa kārtībā, lai nodrošinātu šīs procedūras atklātumu, caurskatāmību un vienlīdzīgas attieksmes principu, nav saskatāma cita efektīva iespējama alternatīva, kas neparedzētu tiesiskā regulējuma izstrādi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros, plānojot izdevumus iepriekšējā gada apmērā.

Izdevumu apmērs uz vienu rezidentu gadā plānots 5 500 euro. Izdevumu apmērs par vienu maģistrantu gadā plānots 3 150 euro un vienu pilna laika augstākās izglītības programmā studējošo 2 750. Pēc iepriekšējā gada izdevumiem un stipendiju konkursa rezultātiem stipendiju saņem 13 stipendiāti. Kopējie plānotie pašvaldības izdevumi 2022. gadā 210 947 euro. Ņemot vērā stipendiju konkursu rezultātus iepriekšējos trīs gados, nav prognozējams, ka saņemto stipendiju pieteikumu skaits būtiski palielināsies.

Nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā, kā arī nav nepieciešami papildu resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi. 

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciAr saistošajiem noteikumiem Tiek veicināta studējošo atgriešanās pēc studijām Liepājā, uzlabota veselības aprūpes un citu sabiedrībai nozīmīgu pakalpojumu pieejamība un kvalitāte iedzīvotājiem.

Prognozējams, ka jauno speciālistu piesaiste uzlabos cilvēku veselību, ņemot vērā, ka ilgtermiņā paaugstināsies kvalificētu speciālistu pieejamība, kā arī tiks nodrošinātas vienlīdzīgas tiesības un iespējas veselības jomā – stipendiātiem tiek nodrošinātas vienlīdzīgas tiesības un iespējas stipendijas saņemšanā.

Ar saistošiem noteikumiem netiks radītas jaunas tiesības vai uzlikti jauni pienākumi iedzīvotājiem. Saistošie noteikumi uzliek pienākumu stipendiju saņēmējiem nodrošināt veselības u.c. pakalpojumu pieejamību Liepājā.

Prognozējams, ka, lai izpildītu nodarbinātības pienākumu, atsevišķās jomās, piemēram, ģimene ārsts, zobārsts tiks veidotas privātprakses. Kvalificētu speciālistu piesaiste veicinās arī esošo uzņēmumu attīstību dažādās jomās, piemēram, veselības aprūpes, sociālajā un izglītības jomā, uzlabojot šo pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.

Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa ir izglītojamie. Saistošie noteikumi netiešā veidā skar arī pašvaldības kapitālsabiedrības un citas privātpersonas, kuras sniedz sabiedriski nozīmīgus pakalpojumus pašvaldības atbalstītajās jomās, neuzliekot tām jaunus pienākumus, neierobežojot pakalpojumu sniegšanu un nodrošinot vienādas tiesības un iespējas. Speciālistu piesaiste veicina kvalificētu speciālistu atgriešanos Liepājā un cilvēkresursu pieejamību kapitālsabiedrībām, kas sniedz pakalpojumus pašvaldības autonomo funkciju jomās.

Saistošie noteikumi neierobežo uzņēmējdarbības vidi un neietekmē konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmInstitūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā – Liepājas valstspilsētas pašvaldības Stipendiju piešķiršanas komisijā (turpmāk – arī komisija). Sūdzības par komisijas rīcību, tostarp konkursa norisi, izskata Liepājas valstspilsētas pašvaldības dome.

Komisija veiks konkursu izsludināšanu, pieteikumu izvērtēšanu, lēmuma pieņemšanu, līgumu noslēgšanas administrēšanu, līguma saistību izpildes, stipendiātu iesniegto sekmju izrakstu, stipendiju apturēšanas, atjaunošanas un pārtraukšanas kontroli.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi ir izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 6. un 12. punktā minēto pašvaldības autonomo funkciju – veselības aprūpes nodrošināšanas un saimnieciskās darbības sekmēšanas īstenošanai.

Pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā – Stipendiju piešķiršanas komisijas locekļi. Komisijai jauni pienākumi un uzdevumi netiek uzlikti, jaunas darba vietas netiek veidotas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas ir Stipendiju piešķiršanas komisija, Liepājas valstspilsētas pašvaldības dome, Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "Liepājas pilsētas pašvaldības administrācija" un citas atbilstošās nozares institūcijas, kuru kompetencē ietilpst pašvaldībai nepieciešamo speciālistu piesaiste. Papildu resursi saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešami.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša. Stipendiju piešķiršanas konkursa rezultātā pašvaldībā ik gadu darbu uzsāk speciālisti veselības aprūpes jomā, tādējādi nodrošinot veselības aprūpes pakalpojumus pieejamākus iedzīvotājiem. Saistošie noteikumi neuzliek indivīdam pamattiesību ierobežojošus pienākumus.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam, laika posmā no š.g. 31. jūlija līdz 14. augustam sabiedrības viedokļa noskaidrošanai un priekšlikumu iesniegšanai, saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.liepaja.lv Noteiktā termiņa ietvaros priekšlikumi par saistošo noteikumu projekta redakciju nav saņemti.
Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Liepājas valstspilsētas pašvaldības stipendiju piešķiršanas saistošie noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Liepājas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 13Pieņemts: 24.08.2023.Stājas spēkā: 29.08.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 165, 28.08.2023. OP numurs: 2023/165.21
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344829
29.08.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"