Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 23-8

Jelgavā 2023. gada 25. maijā (prot. Nr. 5, 4. p.)
Par Jelgavas valstspilsētas pašvaldības atbalsta pasākumiem vides pielāgošanai personai, kura pārvietojas riteņkrēslā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājuma
risināšanā" 27.2 panta otrās daļas 7. punktu un piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Jelgavas valstspilsētas pašvaldības atbalsta pasākumu kopumu mājokļa iekšējās un ārējās vides pieejamības uzlabošanai personai, kura pārvietojas riteņkrēslā.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. persona – persona ar kustību traucējumiem ar I grupas invaliditāti vai persona līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja ir noteiktas medicīniskās indikācijas bērna ar invaliditāti kopšanas nepieciešamībai, un kura pārvietojoties izmanto riteņkrēslu;

2.2. ģimenes locekļi – vienas mājsaimniecības locekļi;

2.3. mājoklis – personas īpašumā vai lietojumā esošā viendzīvokļa dzīvojamā māja vai dzīvoklis daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā;

2.4. mājokļa pielāgošana – mājokļa pārbūve un aprīkošana ar nepieciešamajiem tehniskajiem palīglīdzekļiem, kā arī pandusa (uzbrauktuves) ierīkošana;

2.5. mājokļa iekšējā vide – personas īpašumā vai lietojumā esošās dzīvojamās telpas;

2.6. mājokļa ārējā vide – personas īpašumā vai lietojumā esošās viendzīvokļa/daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas koplietošanas telpas un īpašumam piegulošā teritorija;

2.7. panduss (uzbrauktuve) – pārvietošanai riteņkrēslā piemērota stacionāra ceļa, ietves vai grīdas slīpne divu dažādu līmeņu pārvarēšanai;

2.8. stacionārais pacēlājs – stacionāra, saliekama vai paceļama inženiertehniska ierīce;

2.9. mobilais pacēlājs – ierīce ar ko iespējams riteņkrēslu ar tajā sēdošu personu pārvietot pa kapņu laidu gan augšup gan lejup;

2.10. tehniskie palīglīdzekļi – aprīkojums vai tehniskās sistēmas, kas novērš, kompensē, atvieglo vai neitralizē funkcijas pazeminājumu vai invaliditāti, un kas nav iekļauti tehnisko palīglīdzekļu sarakstā par valsts budžeta līdzekļiem;

2.11. atbalsta pasākumi – pabalsts mājokļa iekšējās vides pielāgošanai, pabalsts viendzīvokļa mājas ārējās vides pielāgošanai, atbalsts pandusa (uzbrauktuves) izbūvei daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā, pacēlāja nodošana personas lietošanā, slēdzot patapinājuma līgumu un pabalsts tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei.

3. Tiesības uz atbalsta pasākumiem mājokļa iekšējās un ārējās vides pielāgošanai ir personai, kura savu pamata dzīvesvietu uz pabalstu un/vai atbalsta pieprasīšanas dienu ir deklarējusi un faktiski dzīvo Jelgavas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus, ja:

3.1. mājoklis ir personas vai tās ģimenes locekļa īpašumā;

3.2. zemesgrāmatā personai ir nostiprināta mājokļa bezatlīdzības lietošanas tiesība;

3.3. personai ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, kura termiņš nav īsāks par 5 gadiem no pabalsta/atbalsta pieprasīšanas dienas. Minētais termiņš neattiecas uz pašvaldības dzīvojamās telpas un sociālā dzīvokļa īres līgumu.

4. Atbalsta pasākumus nodrošina, neizvērtējot personas ienākumus un materiālo situāciju.

5. Pabalstu un/vai atbalstu nodrošina atbalsta pasākumu saņemšanas rindas kārtībā.

6. Gadījumos, kad naudas līdzekļu apjoms nav pietiekošs atbalsta pasākumu realizēšanai konkrētai personai pilnā apjomā kārtējā budžeta ietvaros, pabalsti un/vai atbalsts tiek nodrošināts nākamajām rindā reģistrētajām personām.

II. Pabalsts mājokļa iekšējās vides pielāgošanai

7. Pabalsta apmērs mājokļa iekšējās vides pielāgošanai ir līdz 7000,00 euro.

8. Pabalstu mājokļa iekšējās vides pielāgošanai piešķir personai vienu reizi.

9. Lai saņemtu pabalstu mājokļa iekšējās vides pielāgošanai, persona vai tās likumiskais pārstāvis iesniedz Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – JSLP):

9.1. iesniegumu par pabalsta piešķiršanu mājokļa iekšējās vides pielāgošanai;

9.2. ģimenes ārsta izrakstu no stacionāra/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (izziņa 027-u), kurā ir norādīta informācija par personas funkcionālos traucējumus izraisījušās pamatdiagnozes kodu atbilstoši spēkā esošajai Starptautiskās statisko slimību un veselības problēmu klasifikācijai un par personas pārvietošanos riteņkrēslā;

9.3. īpašuma tiesības vai lietojuma tiesības apliecinoša dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu);

9.4. mājokļa īpašnieka rakstisku piekrišanu (ja persona nav mājokļa īpašnieks).

10. Pēc noteikumu 9. punktā minēto dokumentu saņemšanas JSLP mēneša laikā:

10.1. izvērtē personas atbilstību noteikumu 3. punktā noteiktajām prasībām;

10.2. piesaista ergoterapeitu atzinuma sagatavošanai par nepieciešamajiem pielāgojumiem;

10.3. pieprasa Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Centrālā pārvalde" Būvvaldei (turpmāk – Būvvalde) atzinumu par mājokļa pielāgošanas iespējamību;

10.4. pēc noteikumu 10.2. un 10.3. apakšpunktā minēto atzinumu saņemšanas novērtē personas individuālās vajadzības un nepieciešamību veikt mājokļa iekšējās vides pielāgošanu un pieņem attiecīgu lēmumu.

11. Par pieņemto lēmumu, ar kuru persona atzīta par tiesīgu saņemt pabalstu mājokļa iekšējās vides pielāgošanai, 5 darba dienu laikā rakstveidā paziņo personai un lēmuma norakstu nosūta Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Centrālā pārvalde" Pašvaldības īpašumu departamentam (turpmāk – PĪD).

12. Ar lēmuma pieņemšanas dienu personu reģistrē atbalsta pasākumu saņemšanas rindā.

13. Pēc noteikumu 11. punktā minētā lēmuma noraksta saņemšanas PĪD veic personas mājokļa apsekošanu sadarbībā ar JSLP ergoterapeitu, tāmes izstrādāšanu, ievērojot JSLP ergoterapeita atzinumu, un sagatavo četrpusēja līguma projektu.

14. Pēc četrpusēja līguma noslēgšanas par nepieciešamo būvdarbu veikšanu starp JSLP, PĪD, darbu izpildītāju un personu, JSLP 5 darba dienu laikā pieņem lēmumu par noteikumu 7. punktā minētā pabalsta piešķiršanu un 5 darba dienu laikā paziņo personai par pieņemto lēmumu.

15. Mājokļa iekšējās vides pielāgošanas darbu pieņemšanā piedalās, kā arī pieņemšanas-nodošanas aktu paraksta:

15.1. persona vai tās likumiskais pārstāvis;

15.2. darbu izpildītāja pārstāvis;

15.3. PĪD pārstāvis;

15.4. Būvvaldes būvinspektors;

15.5. JSLP ergoterapeits.

16. PĪD pēc mājokļa iekšējās vides pielāgošanas darbu pabeigšanas iesniedz JSLP rēķinu par izpildītajiem darbiem un darbu pieņemšanas-nodošanas aktu.

17. JSLP pēc noteikumu 16. punktā minēto dokumentu saņemšanas pārskaita pabalstu darbu izpildītāja kredītiestādes maksājumu kontā.

III. Pabalsts viendzīvokļa mājas ārējās vides pielāgošanai

18. Pabalsta apmērs viendzīvokļa mājas ārējās vides pielāgošanai – pandusa (uzbrauktuves) izbūvei ir līdz 10600,00 euro.

19. Pabalstu viendzīvokļa mājas ārējās vides pielāgošanai piešķir personai vienu reizi.

20. Lai saņemtu pabalstu viendzīvokļa mājas ārējās vides pielāgošanai, persona vai tās likumiskais pārstāvis iesniedz JSLP:

20.1. iesniegumu par pabalsta piešķiršanu viendzīvokļa mājas ārējās vides pielāgošanai;

20.2. noteikumu 9.2.–9.4. apakšpunktā minētos dokumentus.

21. Pēc noteikumu 20. punktā minēto dokumentu saņemšanas JSLP mēneša laikā:

21.1. izvērtē personas atbilstību noteikumu 3. punktā noteiktajām prasībām;

21.2. piesaista ergoterapeitu atzinuma sagatavošanai par nepieciešamajiem pielāgojumiem;

21.3. pieprasa Būvvaldes atzinumu par mājokļa pielāgošanas iespējamību;

21.4. pēc noteikumu 21.2. un 21.3. apakšpunktā minēto atzinumu saņemšanas novērtē personas individuālās vajadzības un nepieciešamību veikt mājokļa ārējās vides pielāgošanu un pieņem attiecīgu lēmumu.

22. Par pieņemto lēmumu, ar kuru persona atzīta par tiesīgu saņemt pabalstu viendzīvokļa mājas ārējās vides pielāgošanai, 5 darba dienu laikā rakstveidā paziņo personai un lēmuma norakstu nosūta PĪD.

23. Ar lēmuma pieņemšanas dienu personu reģistrē atbalsta pasākumu saņemšanas rindā.

24. Pēc noteikumu 22. punktā minētā lēmuma noraksta saņemšanas PĪD sadarbībā ar JSLP ergoterapeitu veic personas viendzīvokļa mājas apsekošanu, izstrādā tāmi, ievērojot JSLP ergoterapeita atzinumu, un sagatavo četrpusēja līguma projektu.

25. Pēc četrpusēja līguma noslēgšanas par nepieciešamo būvdarbu veikšanu starp JSLP, PĪD, darbu izpildītāju un personu, JSLP 5 darba dienu laikā pieņem lēmumu par noteikumu 18. punktā minētā pabalsta piešķiršanu un 5 darba dienu laikā paziņo personai par pieņemto lēmumu.

26. Viendzīvokļa dzīvojamās mājas ārējās vides pielāgošanas darbu pieņemšanā piedalās, kā arī pieņemšanas-nodošanas aktu paraksta noteikumu 15.1.–15.5. apakšpunktā minētās personas.

27. PĪD pēc viendzīvokļa dzīvojamās mājas ārējās vides pielāgošanas darbu pabeigšanas iesniedz JSLP rēķinu par izpildītajiem darbiem un darbu pieņemšanas-nodošanas aktu.

28. JSLP pēc noteikumu 27. punktā minēto dokumentu saņemšanas pārskaita pabalstu darbu izpildītāja kredītiestādes maksājumu kontā.

29. Panduss (uzbrauktuve) pāriet viendzīvokļa dzīvojamās mājas īpašnieka īpašumā.

IV. Atbalsts pandusa (uzbrauktuves) izbūvei daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā

30. Atbalstu pandusa (uzbrauktuves) izbūvei daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā līdz 10600,00 euro piešķir personai vienu reizi.

31. Lai saņemtu atbalstu pandusa (uzbrauktuves) izbūvei daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā, persona vai tās likumiskais pārstāvis iesniedz JSLP:

31.1. iesniegumu par atbalsta piešķiršanu;

31.2. noteikumos 9.2.–9.3. apakšpunktā minētos dokumentus.

32. Pēc noteikumu 31. punktā minēto dokumentu saņemšanas JSLP mēneša laikā:

32.1. izvērtē personas atbilstību noteikumu 3. punktā noteiktajām prasībām;

32.2. piesaista JSLP ergoterapeitu atzinuma sagatavošanai par nepieciešamajiem pielāgojumiem;

32.3. pieprasa Būvvaldes atzinumu par mājokļa pielāgošanas iespējamību;

32.4. pēc noteikumu 32.2. un 32.3. apakšpunktā minēto atzinumu saņemšanas novērtē personas individuālās vajadzības un nepieciešamību veikt mājokļa ārējās vides pielāgošanu un pieņem attiecīgu lēmumu.

33. Par pieņemto lēmumu, ar kuru persona atzīta par tiesīgu saņemt atbalstu pandusa (uzbrauktuves) izbūvei, JSLP 5 darba dienu laikā rakstveidā paziņo personai un lēmuma norakstu nosūta PĪD un mājokļa pārvaldniekam.

34. Ar lēmuma pieņemšanas dienu personu reģistrē atbalsta pasākumu saņemšanas rindā.

35. Pēc noteikumu 33. punktā lēmuma saņemšanas PĪD sadarbībā ar JSLP ergoterapeitu veic personas mājokļa apsekošanu, izstrādā tāmi, ievērojot JSLP ergoterapeita atzinumu, un sagatavo četrpusēja līguma projektu.

36. Pēc četrpusēja līguma noslēgšanas par nepieciešamo būvdarbu veikšanu starp JSLP, PĪD, darbu izpildītāju un personu, JSLP 5 darba dienu laikā pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu pandusa (uzbrauktuves) izbūvei daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā un 5 darba dienu laikā paziņo personai par pieņemto lēmumu.

37. Mājokļa ārējās vides pielāgošanas darbu pieņemšanā piedalās un pieņemšanas-nodošanas aktu paraksta noteikumu 15.1.–15.5. apakšpunktā minētās personas un mājokļa pārvaldnieks.

38. Panduss (uzbrauktuve) pāriet daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašnieku kopīpašumā.

39. PĪD pēc pandusa (uzbrauktuves) izbūves darbu pabeigšanas iesniedz JSLP rēķinu par izpildītajiem darbiem un darbu pieņemšanas-nodošanas aktu.

40. JSLP pēc noteikumu 39. punktā minēto dokumentu saņemšanas pārskaita pabalstu darbu izpildītāja kredītiestādes maksājumu kontā.

V. Atbalsts pacēlāja nodošanai personas lietošanā

41. JSLP pacēlāju nodod personas lietošanā saskaņā ar patapinājuma līgumu, un šis atbalsts tiek piešķirts personai vienu reizi.

42. Lai saņemtu atbalstu pacēlāja nodošanai personas lietošanā, persona vai likumiskais pārstāvis iesniedz JSLP:

42.1. iesniegumu par atbalsta piešķiršanu;

42.2. noteikumu 9.2.– 9.3. apakšpunktā minētos dokumentus.

43. Pēc noteikumu 42. punktā minēto dokumentu saņemšanas JSLP mēneša laikā:

43.1. izvērtē personas atbilstību noteikumu 3. punktā noteiktajām prasībām;

43.2. piesaista ergoterapeitu atzinuma sagatavošanai par nepieciešamajiem pielāgojumiem;

43.3. pieprasa Būvvaldei atzinumu par mājokļa pielāgošanas iespējamību;

43.4. pēc noteikumu 43.2. un 43.3. apakšpunktā minēto atzinumu saņemšanas novērtē personas individuālās vajadzības un nepieciešamību veikt mājokļa ārējās vides pielāgošanu un pieņem attiecīgu lēmumu.

44. Par pieņemto lēmumu, ar kuru persona atzīta par tiesīgu saņemt atbalstu pacēlāja nodošanai personas lietošanā, JSLP 5 darba dienu laikā rakstveidā paziņo personai un lēmuma norakstu nosūta mājokļa īpašniekam/pārvaldniekam, izņemot gadījumu, kad personai ir piešķirts mobilais pacēlājs.

45. Ar lēmuma pieņemšanas dienu personu reģistrē atbalsta pasākumu saņemšanas rindā JSLP elektroniskajā uzskaitē "Tehnisko palīglīdzekļu un patapinājuma līgumu reģistrācijas žurnāls".

46. Personas līdzdarbības pienākumi:

46.1. 10 darba dienu laikā pēc pacēlāja uzstādīšanas vai nodošanas patapinājumā noslēgt trīspusēju līgumu par pacēlāja tehnisko apkopi starp JSLP, personu un pakalpojuma sniedzēju;

46.2. nodrošināt trīspusēja līguma noslēgšanu starp JSLP, personu un trešo personu, kura nodrošinās nodotā pacēlāja atgriešanu JSLP, vajadzībai izbeidzoties, gadījumos, kad persona pati nevar atgriezt pacēlāju JSLP.

VI. Pabalsts tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei

47. Pabalsta tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei apmērs ir līdz 500,00 euro.

48. Pabalstu tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei personai piešķir vienu reizi gadā.

49. JSLP piešķir pabalstu tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei saskaņā ar trīspusējo līgumu starp JSLP, personu un pakalpojumu sniedzēju.

50. Lai saņemtu pabalstu tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei, persona vai likumiskais pārstāvis iesniedz JSLP:

50.1. iesniegumu par pabalsta piešķiršanu tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei;

50.2. rēķinu par paveiktajiem darbiem;

50.3. paveikto darbu pieņemšanas-nodošanas aktu.

51. Pēc noteikumu 50. punktā minēto dokumentu saņemšanas JSLP 5 darba dienu laikā pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei un 5 darba dienu paziņo personai par pieņemto lēmumu.

52. JSLP pārskaita pabalstu tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

VII. Noslēguma jautājumi

53. Noteikumi piemērojami ar 2023. gada 1. jūniju.

54. Ar noteikumu spēkā stāšanas dienu zaudē spēku Jelgavas pilsētas pašvaldības 2013. gada 23. maija saistošie noteikumi Nr. 13-12 "Par atbalsta pasākumiem vides pielāgošanai personai, kura pārvietojas riteņkrēslā".

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada 25. maija saistošo noteikumu Nr. 23-8 "Par Jelgavas valstspilsētas pašvaldības atbalsta pasākumiem vides pielāgošanai personai, kura pārvietojas riteņkrēslā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu projekts "Par Jelgavas valstspilsētas pašvaldības atbalsta pasākumiem vides pielāgošanai personai, kura pārvietojas riteņkrēslā" (turpmāk – saistošo noteikumu projekts) tiek izstrādāts, ar mērķi, lai personām ar invaliditāti, kuras pārvietojas riteņkrēslā turpinātu pielāgot mājokļa iekšējo un ārējo vidi. Atbalsta pasākumi paredzēti personai ar kustību traucējumiem ar I grupas invaliditāti vai personai līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja ir noteiktas medicīniskās indikācijas bērna ar invaliditāti kopšanas nepieciešamībai un kura, pārvietojoties, izmanto riteņkrēslu.

1.2. Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā kopš 2013. gada tiek nodrošināti atbalsta pasākumi vides pielāgošanai personām, kuras pārvietojas riteņkrēslā saskaņā ar 2013. gada 23. maija Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 13-12 "Par atbalsta pasākumiem vides pielāgošanai personai, kura pārvietojas riteņkrēslā" (turpmāk – noteikumi Nr. 13-12).

1.3. Saskaņā ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" datiem 2019. gadā pabalstus un atbalstu mājokļa iekšējās un ārējās vides pielāgošanai saņēma 4 personas ar invaliditāti, attiecīgi 2020. gadā – 6 un 2021. gadā – 7. 2022. gadā būvniecības cenu sadārdzinājuma dēļ neizdevās realizēt atbalsta pasākumus 2 personām, līdz ar to ir nepieciešams palielināt pabalstu/atbalsta apmērus.

1.4. Saistošo noteikumu projekts izstrādāts, pamatojoties uz likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.panta otrās daļas 7. punktu un piekto daļu, un tajā ir paredzēts palielināt pabalstu un atbalsta apmēru, salīdzinājumā ar Noteikumos Nr. 13-12 noteikto:

– pabalsts mājokļa iekšējās vides pielāgošanai palielināts no 3500 euro uz 7000 euro;

– pabalsts viendzīvokļa dzīvojamās mājas ārējās vides pielāgošanai palielināts no 5300 euro uz 10600 euro;

– atbalsts pandusa (uzbrauktuves) izbūvēšanai daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā palielināts no 5300 euro uz 10600 euro.

– pabalsts tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei palielināts no 426,86 euro uz 500 euro;

1.5. Saistošo noteikumu projektā ir noteikta kārtība pabalstu un atbalsta saņemšanai: dokumentu iesniegšana, mājokļa vides apsekošana un atzinumu sagatavošana, lēmuma pieņemšana, atbalsta pasākumu realizēšana un apmaksa no Jelgavas valstspilsētas pašvaldības budžeta līdzekļiem. Paredzēta ergoterapeita piesaiste dažādos atbalsta pasākumu realizēšanas posmos. Pabalstu un atbalsta saņemšanai nav nepieciešama personas materiālās situācijas izvērtēšana.

1.6. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 11. panta piekto daļu dzīvokļa īpašniekam, lai nodrošinātu viņam vai viņa ģimenes loceklim mājokļa un vides pieejamību, ievērojot būvniecības prasības, kā arī iepriekš informējot dzīvokļu īpašnieku kopību (dzīvojamās mājas pārvaldnieku), ir tiesības:

1) uzstādīt pacēlāju dzīvojamās mājas kāpņu telpā;

2) izbūvēt uzbrauktuvi pie dzīvojamās mājas ieejas vai pie dzīvokļa īpašuma, ja tam ir atsevišķa ieeja;

3) veikt citāda veida dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas pielāgošanu, lai nodrošinātu sava mājokļa un vides pieejamību.

Saistošo noteikumu projektā paredzēts, ka JSLP 5 darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas informē mājokļa pārvaldnieku un Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Centrālā pārvalde" Pašvaldības īpašumu departamentu par pieņemto lēmumu par personas atbilstību saņemt atbalstu pandusa (uzbrauktuves) izbūvei.

1.7. Pēc lēmuma paziņošanas notiek mājokļa apsekošana, tāmes izstrādāšana, četrpusēja līguma slēgšana par nepieciešamo būvdarbu veikšanu starp pašvaldības iestādēm, darba izpildītāju un personu, tehniskā risinājuma realizēšana un apmaksa.

1.8. Saistošo noteikumu projektā ir paredzēta kārtība, kā saņemt pabalstu tehniskā palīglīdzekļa tehniskajai apkopei vienu reizi gadā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu projekta īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

2.1.1. nav ietekmes uz ieņēmumu daļu;

2.1.2. nav ietekmes uz izdevumu daļu, jo JSLP budžets ir apstiprināts un tajā ir iekļauti līdzekļi atbalsta pasākumu realizēšanai, jau iepriekš paredzot lielāku pabalstu/atbalsta apmēru salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu;

2.1.3. 2023. gada JSLP budžetā ir plānoti 28800 euro atbalsta pasākumu realizēšanai. Pēc saistošo noteikumu projekta apstiprināšanas un publicēšanas tiks veikta cenu aptauja un tehnisko risinājumu realizēšana mājokļa vides pielāgošanai 2 personām ar I. grupas invaliditāti;

2.1.4. ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā nav paredzēta.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – tiks ievērotas personu ar invaliditāti tiesības piekļūt aktuālajiem pakalpojumiem un integrēties sabiedrībā, tajā skaitā atklātajā darba tirgū.

3.2. Tiks pielāgota daudzīvokļu dzīvojamo māju ārējā vide un pastāv iespēja izmantot vides pielāgojumus arī citiem daudzīvokļu dzīvojamās mājas iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem.

3.3. Uzlabosies personu ar invaliditāti emocionālā un fiziskā veselība, mobilitāte aktuālajās dzīves jomās.

3.4. Pastāv lielākas iespējas personai ar invaliditāti saņemt sociālos pakalpojumus: dienas aprūpes centra pakalpojumu, specializētās darbnīcas pakalpojumu, kas veicina darba prasmju attīstīšanu un nodarbinātību.

3.5. Nav ietekme uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Neietekmē.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Neietekmē pašvaldības funkcijas un cilvēkresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunu institūciju. Saistošo noteikumu realizēšanā iesaistītas Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas sociālo lietu pārvalde", Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Centrālā pārvalde" Pašvaldības īpašumu departaments un Būvvalde.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošie noteikumi ir samērīgi.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 17.04.2023. tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 02.05.2023.

8.2. Par saistošo noteikumu projektu pašvaldība nav saņēmusi viedokļus un priekšlikumus.

Jelgavas valstpilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Jelgavas valstspilsētas pašvaldības atbalsta pasākumiem vides pielāgošanai personai, kura pārvietojas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 23-8Pieņemts: 25.05.2023.Stājas spēkā: 16.06.2023.Piemērojams ar: 01.06.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 115, 15.06.2023. OP numurs: 2023/115.35
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
342702
16.06.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"