Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 3/2023

2023. gada 22. februārī
Par līdzfinansējumu privātām vispārējās pamatizglītības iestādēm
Apstiprināti ar Ķekavas novada domes
2023. gada 22. februāra sēdes lēmumu Nr. 19 (prot. Nr. 4)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

1. Šie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā no Ķekavas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) budžeta piešķir līdzfinansējumu privātajām izglītības iestādēm, kurās vispārējās pamatizglītības programmu apgūst Ķekavas novadā deklarētie izglītojamie (turpmāk – iestāde).

2. Līdzfinansējuma apmēru par vienu bērnu mēnesī nosaka atbilstoši budžeta iespējām. Kompensācijas apmēru nosaka ar pašvaldības domes lēmumu un publicē pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.kekava.lv.

3. Līdzfinansēšana neattiecas uz tām izglītības iestādēm, kuras saņem finansējumu no pašvaldības Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 27.1 punktā noteiktajā kārtībā.

4. Līdzfinansējumu var piešķirt, ja izpildās visi turpmākie nosacījumi:

4.1. iestāde ir reģistrēta izglītības iestāžu reģistrā;

4.2. iestāde īsteno Latvijā akreditētu vispārējās pamatizglītības programmu;

4.3. izglītojamam un vismaz vienam no viņa likumiskajiem pārstāvjiem deklarētā dzīvesvieta līdzfinansējuma saņemšanas laikā un kārtējā gada 1. janvāra pulksten 00:00 ir Ķekavas novada administratīvajā teritorijā;

4.4. izglītojamais ir reģistrēts Valsts izglītības informācijas sistēmā programmas apguvei iestādē;

4.5. iestādei ir līgums ar izglītojamā likumisko pārstāvi par programmas apgūšanu;

4.6. iestāde nav nodokļu parādnieks Publisko iepirkumu likuma izpratnē.

5. Līdzfinansējuma piešķiršanai noslēdz līgumu:

5.1. starp pašvaldību un iestādi, iekļaujot līgumā nosacījumu, ka izglītojamā likumiskā pārstāvja veicamā maksa par programmas īstenošanu samazinās pašvaldības līdzfinansējuma apmērā;

5.2. starp pašvaldību un izglītojamā likumisko pārstāvi par pašvaldības līdzfinansējuma izmaksas kārtību.

6. Pēc līguma noslēgšanas, iestāde līdz katra mēneša 5. datumam iesniedz pašvaldībā rēķinu un to izglītojamo sarakstu, kuri ir deklarēti Ķekavas novada administratīvajā teritorijā un apgūst programmu iestādē.

7. Gadījumos, ja iestādes maksa par vispārējās pamatizglītības programmas pakalpojumu, kurā nav iekļauta maksa par izglītojamā ēdināšanu, ir zemāka, kā pašvaldības apstiprinātais līdzfinansējums, līdzfinansējuma summu piešķir atbilstoši maksai, kas noteikta līgumā starp attiecīgo iestādi un izglītojamā likumisko pārstāvi.

8. Pašvaldības atbildīgais darbinieks pārbauda iestādes un izglītojamo atbilstību atbalsta saņemšanas prasībām un saskaņo rēķinu līdzfinansējuma apmaksai.

9. Līdzfinansējumu aprēķina ar dienu, kad izglītojamais uzsācis izglītības apguvi, bet ne agrāk kā tā mēneša pirmajā datumā, kurā noslēgts līgums starp pašvaldību un iestādi.

10. Ja līdzfinansējumu maksā par nepilnu mēnesi, tad to aprēķina proporcionāli apmeklējumam.

11. Līdzfinansējumu ieskaita attiecīgās iestādes bankas kontā.

12. Pašvaldība atsaka vai pārtrauc līdzfinansējuma izmaksu, ja:

12.1. faktiskie apstākļi līdzfinansējuma piešķiršanai neatbilst noteikumu prasībām;

12.2. atbalstu pieprasa izglītojamā ēdināšanas izdevumu segšanai;

12.3. saņemts no izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegums par pakalpojuma izmantošanas pārtraukšanu.

13. Noteikumi, izņemot noteikumu 4.3. apakšpunktā iekļautais teksts "kārtējā gada 1. janvāra pulksten 00:00", stājas spēkā ar 2023. gada 1. martu.

14. Noteikumu 4.3. apakšpunktā iekļautais teksts "kārtējā gada 1. janvāra pulksten 00:00" stājas spēkā ar 2024. gada 1. janvāri.

15. Ar noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 17. novembra saistošie noteikumi Nr. 43/2021 "Par līdzfinansējumu privātām vispārējās pamatizglītības iestādēm".

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko
Paskaidrojuma raksts
Ķekavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 3/2023 "Par līdzfinansējumu privātām vispārējās pamatizglītības iestādēm"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt kārtību, kādā no Ķekavas novada pašvaldības budžeta piešķir līdzfinansējumu privātajām izglītības iestādēm, kurās vispārējās pamatizglītības programmu apgūst Ķekavas novadā deklarētie izglītojamie.

Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 5. punkts nosaka, ka pašvaldība uz savstarpēju līgumu pamata var piedalīties privāto izglītības iestāžu finansēšanā, savukārt 59. panta otrā daļa paredz, ka pašvaldības var piedalīties privāto izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas finansēšanā.

Pašvaldības pilnvarojums izstrādāt saistošos noteikumus izriet no Pašvaldību likuma 44. panta otrās daļas, kas noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu, domei līdz 2024. gada 30. jūnijam ir jāizvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam, līdz ar ko, jāizdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuPašvaldības līdzfinansējuma kopējo summu pašvaldības dome nosaka kārtējā gada budžetā. 2023. gada budžetā plānoti finanšu līdzekļi privātskolu atbalstam 253 500 euro apmērā.

Ņemot vērā to, ka līdzfinansējumu ar 2023. gada 1. martu plānots palielināt par 20 euro (no 50.00 euro uz 70.00 euro), provizoriska ietekme uz 2023. gada budžetu būtu 70 000 euro salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem, atbalsta saņēmēju skaits var sasniegt 350 izglītojamie.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciTiesiskais regulējums attiecināms uz privātajām izglītības iestādēm, kurām būs iespēja saņemt līdzfinansējumu par skolēniem, kuri apmeklē privātās izglītības iestādes un kuru dzīvesvieta un vismaz viena no viņa vecākiem deklarētā dzīvesvieta līdzfinansējuma saņemšanas laikā un kārtējā gada 1. janvāra pulksten 00:00 ir Ķekavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Pašvaldības atbalsts nodrošinās izglītības pakalpojumu daudzveidību vispārējā izglītībā, dodot iespēju skolēnu vecākiem izvēlēties izglītības iestādi.

Noteikumu tiesiskais regulējums neradīs mērķgrupām jaunas tiesības, bet nodrošinās vienlīdzīgas iespējas.

Ietekme uz vidi – nav paredzēta.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā ar saistošajiem noteikumiem, iespējams, tiks veicināta, piesaistot interesentus jaunu izglītības iestāžu atvēršanai.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmPrivātpersonas jautājumos par projekta piemērošanu var vērsties Ķekavas novada pašvaldībā. Līdzfinansējuma piešķiršanai noslēdz līgumu starp pašvaldību un iestādi un līgumu starp pašvaldību un izglītojamā likumisko pārstāvi par pašvaldības līdzfinansējuma izmaksas kārtību. Pašvaldības atbalsta izmaksu nodrošina Ķekavas novada pašvaldības atbildīgā struktūrvienība. Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas saistošo noteikumu projektā. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemPašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punktā ir noteikts, ka pašvaldības funkcija ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību, savukārt, atbilstoši 44. panta otrajai daļai, dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas un/vai jaunas darba vietas.

Iesniegumu par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu izskata un izmaksu nodrošina Ķekavas novada pašvaldības atbildīgās struktūrvienības. Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas saistošo noteikumu projektā.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmKonsultācijām tika izmantota sabiedriskā apspriešana, lai sasniegtu mērķgrupu, kā arī noskaidrotu pēc iespējas plašākas sabiedrības viedokli. Saistošo noteikumu projekts tika publicēts pašvaldības mājas lapā no 2023. gada 31. janvāra līdz 14. februārim (ieskaitot). Viedokļi un priekšlikumi par saistošo noteikumu projektu nav saņemti.
Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par līdzfinansējumu privātām vispārējās pamatizglītības iestādēm Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ķekavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 3/2023Pieņemts: 22.02.2023.Stājas spēkā: 02.03.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 43, 01.03.2023. OP numurs: 2023/43.17
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
339780
02.03.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"