Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Ministru kabineta noteikumi Nr. 31

Rīgā 2023. gada 24. janvārī (prot. Nr. 4 13. §)
Kārtība, kādā izglītojamie atbrīvojami no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem
Izdoti saskaņā ar Vispārējās izglītības likuma 4. panta 9. punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izglītojamie atbrīvojami no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem.

2. Izglītojamo no valsts pārbaudījumiem atbrīvo ar izglītības iestādes vadītāja rīkojumu, pamatojoties uz šādiem izglītības iestādē iesniegtiem dokumentiem:

2.1. pilngadīga izglītojamā vai nepilngadīga izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu ar lūgumu atbrīvot no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem;

2.2. psihiatra, neirologa vai hematoonkologa (turpmāk – speciālists) vai ārstu konsīlija izsniegtu izrakstu no stacionārā/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapu Nr. 027/u), kas sagatavots atbilstoši normatīvajam aktam par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību (turpmāk – izraksts), ar izrakstā iekļautu informāciju par ieteikumu atbrīvot izglītojamo no valsts pārbaudījumiem, nenorādot diagnozi un slimības anamnēzi. Speciālista vai ārstu konsīlija izrakstu izglītības iestādē iesniedz līdz attiecīgā mācību gada 1. martam;

2.3. ārstējošā ārsta izsniegtu izrakstu ar izrakstā iekļautu informāciju par ieteikumu atbrīvot izglītojamo no valsts pārbaudījumiem attiecīgajā mācību gadā, nenorādot diagnozi un slimības anamnēzi, ja izglītojamais pēc attiecīgā mācību gada 1. marta vai valsts pārbaudījumu norises laikā akūtas saslimšanas, infekcijas vai traumas radīto veselības traucējumu dēļ ārstējas stacionārā ārstniecības iestādē vai ambulatori un tādējādi neapmeklē izglītības iestādi. 

3. Speciālists un ārstu konsīlijs izrakstu izsniedz pēc izglītojamā personīgas apskates un izmeklēšanas, ņemot vērā viņu rīcībā esošo medicīnisko informāciju. Pirms izraksta izsniegšanas speciālists vai ārstu konsīlijs, ja nepieciešams, nosūta izglītojamo uz papildu izmeklējumiem un konsultācijām pie citām ārstniecības personām. 

4. Izglītojamo pamatizglītības pakāpē ar garīgās attīstības traucējumiem, smagiem garīgās attīstības vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem no valsts pārbaudījumiem par pamatizglītības ieguvi atbrīvo ar izglītības iestādes vadītāja rīkojumu, pamatojoties uz pilngadīga izglītojamā vai nepilngadīga izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu un valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu.

5. Izglītojamo vidējās izglītības pakāpē, kurš atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts pārbaudes darbu norises laiku attiecīgajā mācību gadā noteiktajā laikā piedalās starptautiskajās sporta sacensībās vai sporta nometnē ārpus Latvijas teritorijas, no valsts pārbaudījumiem par vispārējās vidējās izglītības ieguvi atbrīvo ar izglītības un zinātnes ministra lēmumu, pamatojoties uz pilngadīga izglītojamā vai nepilngadīga izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu, kas iesniegts Izglītības un zinātnes ministrijā ne vēlāk kā mēnesi pirms izglītojamā pirmā valsts pārbaudījuma norises dienas attiecīgajā mācību gadā atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts pārbaudes darbu norises laiku attiecīgajā mācību gadā. Iesniegumam pievieno normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā atzītas sporta federācijas apliecinājumu, ka izglītojamais ir attiecīgās sporta federācijas pārstāvētā olimpiskā sporta veida valsts pieaugušo izlases komandas dalībnieks un valsts pārbaudījumu norises laikā piedalās sporta federācijas apstiprinātā sporta sacensību kalendārā iekļautajās starptautiskajās sporta sacensībās vai sporta nometnē ārpus Latvijas teritorijas.

5.1 Iesniegumu par atbrīvojumu no valsts pārbaudījumiem vidējās izglītības pakāpē var iesniegt arī pēc šo noteikumu 5. punktā minētā termiņa, ja to nav bijis iespējams iesniegt, jo izglītojamais attiecīgajā mācību gadā ilgāk nekā mēnesi pirms pirmā valsts pārbaudījuma norises dienas un valsts pārbaudes darbu norises laikā gatavojas dalībai sporta federācijas apstiprinātajās sporta sacensību kalendārā iekļautajās starptautiskajās sporta sacensībās vai piedalās sporta nometnē. Šajā gadījumā izglītojamais iesniegumu un šo noteikumu 5. punktā minēto atzītas sporta federācijas apliecinājumu iesniedz ne vēlāk kā divas nedēļas pirms normatīvajos aktos noteiktā valsts pārbaudes darbu norises beigu datuma attiecīgajā mācību gadā. Šajā punktā minētajā gadījumā izglītības un zinātnes ministrs var lemt par atbrīvojumu, ja izglītojamais gatavojas dalībai sporta federācijas apstiprinātajās sporta sacensību kalendārā iekļautajās starptautiskajās sporta sacensībās vai piedalās sporta nometnē Latvijas teritorijā.

(MK 20.06.2023. noteikumu Nr. 322 redakcijā)

6. Izglītojamo, kurš ir Latvijā akreditētas ārvalsts diplomātiskās pārstāvniecības personāla darbinieka, ārvalsts konsulārās iestādes darbinieka, cita starptautisko publisko tiesību subjekta vai tā Latvijā akreditētas pārstāvniecības darbinieka vai amatpersonas ģimenes loceklis (turpmāk – akreditēta persona), patvēruma meklētājs, bēglis vai alternatīvā statusa ieguvējs, no valsts pārbaudījumiem atbrīvo ar izglītības un zinātnes ministra lēmumu, pamatojoties uz izglītojamā vai viņa likumiskā pārstāvja iesniegumu, kas iesniegts Izglītības un zinātnes ministrijā ne vēlāk kā mēnesi pirms izglītojamā pirmā valsts pārbaudījuma norises dienas attiecīgajā mācību gadā atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts pārbaudes darbu norises laiku attiecīgajā mācību gadā. Iesniegumam pievieno kādu no šādiem dokumentiem:

6.1. akreditētas personas personu apliecinoša dokumenta kopiju;

6.2. patvēruma meklētāja, bēgļa vai personas alternatīvo statusu apliecinoša dokumenta kopiju, ja izglītojamais uzsācis mācības tajā pašā mācību gadā, kad izsniegts attiecīgo statusu apliecinošais dokuments.

7. Izglītības iestādes vadītājs šajos noteikumos minētos atbrīvojumu pamatojošos dokumentus glabā saskaņā ar fizisko personu datu apstrādi regulējošajiem normatīvajiem aktiem.

8. Ģimenes (vispārējās prakses) ārstu izraksti ar ieteikumu atbrīvot izglītojamo no valsts pārbaudījumiem, kas izsniegti, pamatojoties uz Ministru kabineta 2003.  gada 11. marta noteikumiem Nr. 112 "Kārtība, kādā izglītojamie atbrīvojami no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem", ir derīgi līdz 2022./2023. mācību gada beigām.

9. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2003. gada 11. marta noteikumus Nr. 112 "Kārtība, kādā izglītojamie atbrīvojami no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 44.  nr.; 2006, 78. nr.; 2007, 117. nr.; 2008, 10. nr.; 2009, 50. nr.; 2019, 203. nr.). 

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā izglītojamie atbrīvojami no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 31Pieņemts: 24.01.2023.Stājas spēkā: 27.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 19, 26.01.2023. OP numurs: 2023/19.7
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
339025
{"selected":{"value":"22.06.2023","content":"<font class='s-1'>22.06.2023.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"22.06.2023","iso_value":"2023\/06\/22","content":"<font class='s-1'>22.06.2023.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"27.01.2023","iso_value":"2023\/01\/27","content":"<font class='s-1'>27.01.2023.-21.06.2023.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
22.06.2023
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"