Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 22-36

Jelgavā 2022. gada 28. oktobrī (prot. Nr. 14, 4. p.)
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi
PRECIZĒTI
ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības
2022. gada 22. decembra lēmumu (prot. Nr. 18, 15. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. un 6. punktu,
Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumu Nr. 906
"Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi" 4. punktu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā kopjama Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorija, uzturamas būves (ēkas), kā arī paredzēta administratīvā atbildība par šo noteikumu neievērošanu.

2. Saistošajos noteikumos lietotie termini:

2.1. gājēju celiņš – speciāli ierīkots un gājējiem paredzēts celiņš daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamā zemesgabala robežās (ar segumu vai bez tā);

2.2. zālājs – publiskajā ārtelpā ar zālaugiem aizņemta vai tam paredzēta teritorija, kura atdalīta no braucamās daļas ar apmali vai robežojas ar brauktuves vai ietves malu.

II. NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA UN TAM PIEGULOŠĀS TERITORIJAS KOPŠANA

3. Nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas – gājēju ietvju (izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas), piebrauktuvju, grāvju (izņemot grāvjus ar virsplatumu lielāku par 8 m un dziļumu lielāku par 2,5 m), caurteku vai zālienu līdz brauktuves malai, bet ne vairāk kā pieci metri no fiziskas personas nekustamā īpašuma vai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamā zemesgabala robežas, vai desmit metri no juridiskas personas nekustamā īpašuma robežas (turpmāk – piegulošā teritorija) – kopšanu nodrošina:

3.1. nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs;

3.2. būves īpašnieks, ja nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala un būves, kas pieder dažādām personām, vai zemes īpašnieks, ja būves īpašnieks nav zināms;

3.3. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība.

4. Saistošo noteikumu 3. punktā minētās personas nekustamajam īpašumam piegulošajā teritorijā nodrošina:

4.1. zāles nopļaušanu pēc nepieciešamības, nepieļaujot zāles garumu virs 20 cm;

4.2. ietvju un gājēju celiņu tīrīšanu līdz plkst. 7.30, nepieļaujot seguma virsmu bojājumus;

4.3. grāvju kopšanu (tai skaitā nokritušo lapu savākšanu, zāles nopļaušanu, krūmu stumbru, kuru diametrs nepārsniedz 1 cm, nogriešanu, savākšanu) un caurteku tīrīšanu, nodrošinot to funkcionēšanu;

4.4. atkritumu, tajā skaitā nokritušo lapu, nokaltušo augu un zaru savākšanu, nepieļaujot šo atkritumu uzkrāšanos un nokļūšanu nekustamajam īpašumam blakus esošajā teritorijā un nodrošinot to izvešanu vai apsaimniekošanu.

5. Ietvju un gājēju celiņu tīrīšanu no sniega un kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem piegulošajā teritorijā nodrošina gājēju ietves īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

6. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība vai pārvaldnieks veic daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas teritorijas (dzīvojamai mājai piederīgo zemi vai piesaistīto zemesgabalu), sakopšanas darbus, ievērojot šādu kārtību:

6.1. zāles nopļaušanu, nepieļaujot zāles garumu virs 20 cm;

6.2. ietvju un gājēju celiņu tīrīšanu un kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem, nepieļaujot seguma virsmu bojājumus, līdz plkst. 7.30, bet no dienas laikā sasniguša sniega attīrīšanu – līdz plkst. 18.00.

7. Notīrīto sniegu novieto, nepieļaujot nokļūšanu blakus esošajā teritorijā, vietās, kur tas netraucē gājēju un transporta kustību un piekļuvi ugunsdzēsības hidrantiem.

8. Nedzīvojamās ēkas teritorijas kopšanu nodrošina nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, vai būves īpašnieks, ja nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala un būves, kas pieder dažādām personām, vai zemes īpašnieks, ja būves īpašnieks nav zināms, ievērojot saistošo noteikumu 6.1.–6.2. apakšpunkta prasības.

9. Neapbūvēta nekustamā īpašuma teritorijā nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nodrošina zāles nopļaušanu ne retāk kā divas reizes gadā līdz kārtējā gada 30. jūnijam un 15. septembrim, katrā pļaušanas reizē nodrošinot zāles garumu zem 20 cm:

9.1. visā teritorijā, ja nekustamais īpašums saskaņā ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijas plānojuma funkcionālo zonējumu atrodas daudzstāvu dzīvojamās apbūves, publiskās apbūves vai jauktas centra apbūves teritorijā;

9.2. 5 metru platā joslā gar blakus esošā apbūvētā īpašuma robežām, ja neapbūvētais nekustamais īpašums saskaņā ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijas plānojuma funkcionālo zonējumu atrodas ārpus daudzstāvu dzīvojamās apbūves, publiskās apbūves vai jauktas centra apbūves teritorijas.

III. ATVIEGLOJUMI

10. No saistošo noteikumu 4.1.–4.4. apakšpunktā noteiktajiem pienākumiem par īpašumam piegulošās teritorijas kopšanu var tikt atbrīvots (turpmāk – atvieglojumi) viendzīvokļa dzīvojamās mājas, kura netiek izmantota saimnieciskajai darbībai (turpmāk nodaļā III. ATVIEGLOJUMI – īpašums), īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, kurš īpašumā deklarēts viens vai kopā ar nepilngadīgu (/iem) bērnu (/iem) un kuram ir noteikta I vai II invaliditātes grupa un trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss.

11. Saistošo noteikumu 10. punktā noteikto atvieglojumu var saņemt ne ilgāk par trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa piešķiršanas termiņu.

12. Lai saņemtu saistošo noteikumu 10. punktā noteikto atvieglojumu, īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, jāiesniedz iesniegums Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē "Pilsētsaimniecība".

13. Lēmumu par atvieglojuma piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt, pieņem Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Pilsētsaimniecība" viena mēneša laikā pēc saistošo noteikumu 12. punktā noteikto dokumentu saņemšanas.

14. Ja atvieglojuma saņēmējam ir zuduši apstākļi vai viņš uzzinājis par apstākļu neesību, kas ir pamatojums atvieglojuma saņemšanai, atvieglojuma saņēmējam ir pienākums par to paziņot Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādei "Pilsētsaimniecība" 3 darba dienu laikā.

IV. BŪVES UZTURĒŠANA

15. Ja uz ēkas fasādes elementiem (piemēram, ēkas jumta, karnīzes, ūdens noteku caurules vai balkona u.c.) atrodas sniegs, lāstekas vai ledus, kas publiskā ārtelpā rada apdraudējumu, ēkas īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam nekavējoties jānorobežo teritorija ap bīstamo vietu, par to informējot Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centrs" pa diennakts iedzīvotāju atbalsta tālruni 8787, un ne vēlāk kā 24 stundu laikā no teritorijas norobežošanas brīža sniegs vai ledus jānotīra un jānovāc no ietvēm un gājēju celiņiem braucamās daļas un citām vietām, kur tas var traucēt gājēju un transporta kustībai.

V. SAISTOŠO NOTEIKUMU IZPILDES KONTROLE UN ADMINISTRATĪVĀ ATBILDĪBA PAR SAISTOŠO NOTEIKUMU NEIEVĒROŠANU

16. Kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu II nodaļā un 15. punktā noteikto prasību neievērošanu veic Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas pašvaldības policija" amatpersonas.

17. Par saistošo noteikumu 4., 6., 8., 9. vai 15. punkta prasību neievērošanu:

17.1. fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 100 naudas soda vienībām,

17.2. juridiskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 300 naudas soda vienībām.

VI. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMS

18. Atzīt par spēku zaudējušiem Jelgavas pilsētas pašvaldības 2012. gada 24. maija saistošos noteikumus Nr. 12-15 "Jelgavas pilsētas administratīvās teritorijas labiekārtošana un inženierbūvju uzturēšana".

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2022. gada 28. oktobra saistošo noteikumu Nr. 22-36 "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 5. un 6. punkts pilnvaro pašvaldības domi izdot saistošos noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos, jautājumos par namu un to teritoriju un būvju uzturēšanu, par sanitārās tīrības uzturēšanu un īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas (gājēju ietves, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvji, caurtekas vai zālāji līdz brauktuves malai) kopšanu.

Šobrīd ir spēkā Jelgavas pilsētas pašvaldības 2012. gada 24. maija saistošie noteikumi Nr. 12-15 "Jelgavas pilsētas administratīvās teritorijas labiekārtošana un inženierbūvju uzturēšana" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 12-15), kuru sākotnējā redakcija tika sagatavota pirms 10 gadiem.

Ievērojot likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 5. un 6. punktā doto pilnvarojumu un nepieciešamību aktualizēt Saistošo noteikumu Nr. 12-15 redakciju, ir sagatavots jauns saistošo noteikumu projekts (turpmāk – Noteikumi).

2. Īss projekta satura izklāstsNoteikumi nosaka kārtību, kādā kopjama Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorija, uzturamas būves (ēkas), kā arī paredzēta administratīvā atbildība par šo noteikumu neievērošanu.

Noteikumos ir noteiktas prasības attiecībā uz nekustamā īpašuma un tam piegulošās teritorijas, kā arī nedzīvojamās ēkas un neapbūvēta nekustamā īpašuma teritorijas kopšanu.

Noteikumos paredzēti atvieglojumi un to piešķiršanas kārtība nekustamo īpašumu īpašniekiem par īpašumiem piegulošās teritorijas kopšanu.

Noteiktas būves uzturēšanas prasības atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 "Vispārīgie būvnoteikumi" 158.2. apakšpunktā noteiktajam pilnvarojumam.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav attiecināms.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi neietekmē.
5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz administratīvajām procedūrāmNoteikumu prasību izpildes kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumos minēto prasību neievērošanu savas kompetences ietvaros veic Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas pašvaldības policija", Būvvaldes amatpersonas un Jelgavas valstspilsētas pašvaldības Administratīvā komisija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav veiktas.
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 22-36Pieņemts: 28.10.2022.Stājas spēkā: 30.12.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 252, 29.12.2022. OP numurs: 2022/252.17
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
338470
30.12.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"