Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 31

Jelgavā 2022. gada 28. septembrī (prot. Nr. 35, lēmums Nr. 35)
Par pašvaldības nodevām Jelgavas novadā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
12. panta pirmās daļas 1., 4., 7. un 10. punktu, Ministru kabineta
2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību,
kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas
" 16.1 punktu

Precizējums:
Jelgavas novada domes
2022. gada 14. decembra lēmums Nr. 1 (prot. Nr. 45)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Jelgavas novada pašvaldības nodevas (turpmāk – nodevas) un to apmērus, kā arī personas, kuras atbrīvojamas no nodevu samaksas.

2. Jelgavas novadā ir šādas nodevas:

2.1. nodeva par pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un to apliecinātu kopiju saņemšanu (turpmāk – pašvaldības dokumentu nodeva);

2.2. nodeva par tirdzniecību publiskās vietās (turpmāk – tirdzniecības nodeva);

2.3. nodeva par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu, izdarot atzīmi paskaidrojuma rakstā vai apliecinājuma kartē (turpmāk – būvniecības nodeva).

3. Pašvaldības dokumentu nodevu maksā fiziskas un juridiskas personas, kuras saņem Jelgavas novada pašvaldības izstrādātos oficiālos dokumentus un apliecinātas to kopijas. 

4. Tirdzniecības nodevu maksā personas, kuras tirgojas publiskās vietās Jelgavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību.

5. Būvniecības nodevu maksā personas, kuras, saskaņojot būvniecību, saņem no vietējās pašvaldības būvvaldes būvatļauju vai būvniecības ieceres akceptu.

6. Pašvaldības dokumentu nodevu un tirdzniecības nodevu personas samaksā pirms ar nodevu apliekamo darbību veikšanas.

7. Būvniecības nodevu persona samaksā par:

7.1. būvatļaujas izdošanu – 50 % apmērā pēc būvatļaujas saņemšanas Jelgavas novada Būvvaldes (turpmāk – būvvalde) noteiktajā termiņā un 50 % apmērā pirms dokumentu iesniegšanas būvvaldē par būvatļaujā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildi vai vienā maksājumā pēc būvatļaujas saņemšanas;

7.2. būvniecības ieceres akceptu – 100 % apmērā pirms dokumentu iesniegšanas būvvaldē, lai būvvalde paskaidrojuma rakstā vai apliecinājuma kartē izdarītu atzīmi par būvniecības ieceres akceptu (būvvaldes lēmumu).

8. Nodevu maksātāji nodevas maksā, veicot naudas pārskaitījumu uz Jelgavas novada pašvaldības bankas kontu, kas norādīts Jelgavas novada pašvaldības interneta mājaslapā vai pašvaldības kasēs.

9. Fiziskas un juridiskas personas, kuras ir atbrīvotas no nodevu samaksas:

9.1. valsts un pašvaldību institūcijas;

9.2. Jelgavas novada pašvaldības iestādes;

9.3. Jelgavas novada pašvaldības kapitālsabiedrības;

9.4. politiski represētās personas;

9.5. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki;

9.6. Afganistānas kara dalībnieki;

9.7. nacionālās pretošanās kustības dalībniekus;

9.8. bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus;

9.9. personas ar I vai II grupas invaliditāti;

9.10. personas, kuras aprūpē bērnus ar invaliditāti vai nestrādājošu personu ar I vai II grupas invaliditāti;

9.11. personas, kurām noteikts trūcīgas ģimenes (personas) statuss un personas, kurām noteikts maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss;

9.12. audžuģimenes un aizbildņi;

9.13. aizgādņi;

9.14. ģimenes, kuru aprūpē ir vismaz trīs nepilngadīgi bērni vai pilngadīgas personas, kas nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un kurās vismaz viens no laulātajiem ir deklarējis dzīvesvietu Jelgavas novadā.

10. No būvniecības nodevas ir atbrīvoti elektroenerģijas energoapgādes komersanti, kas ir licencēti vai atbilst noteikumiem par regulējamiem sabiedrisko pakalpojumu veidiem, ja plānotā būve (būvniecības ieceres objekts) būs energoapgādes komersanta īpašumā vai lietošanā un tiks tieši izmantota elektroenerģijas ražošanai vai pārvadei.

11. No tirdzniecības nodevas ir atbrīvotas fiziskas personas, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Jelgavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja tās tirgojas ar pašu audzētu, pašu ražotu vai izgatavotu produkciju.

12. Lai saņemtu šajos saistošajos noteikumos minēto atbrīvojumu no nodevas, persona uzrāda dokumentu, kas apliecina personas tiesības uz atbrīvojumu, izņemot gadījumu, ja nepieciešamā informācija ir Jelgavas novada pašvaldības rīcībā.

II. Pašvaldības dokumentu nodeva

13. Pašvaldības dokumentu nodeva par būvvaldes izziņas (par būves neesamību, par būves lietošanas veida maiņu, par jaunbūvi, u.c.) izsniegšanu – 20 (divdesmit) euro.

14. Šo saistošo noteikumu 13. punktā minētos dokumentus Jelgavas novada pašvaldība izsniedz personai ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc pašvaldības dokumentu nodevas samaksas saņemšanas no personas.

III. Tirdzniecības nodeva

15. Tirdzniecība publiskās vietās Jelgavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā notiek tikai ar Jelgavas novada pašvaldības izsniegtu atļauju un tirdzniecībai norādītajās vietās, maksājot saskaņā ar Jelgavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem par tirdzniecību publiskās vietās, tirgus statusa piešķiršanas kārtību un alkoholisko dzērienu izbraukuma tirdzniecību sabiedrisko pasākumu norises vietās un novietnēs Jelgavas novadā.

16. Tirdzniecības nodevu maksā šādā apmērā:

16.1. par tirdzniecību ar pārtikas vai nepārtikas precēm – 200 EUR (divi simti euro) gadā;

16.2. par tirdzniecību ar lauksaimniecības un mājas (istabas) dzīvniekiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā organizējama dzīvnieku tirdzniecība, un dzīvnieku labturības prasībām – 200 EUR (divi simti euro) gadā;

16.3. par vienreizēju tirdzniecību publiska sabiedriska pasākuma laikā, izņemot pasākumus, kuru organizēšanas kārtība ir noteikta Jelgavas novada pašvaldības apstiprinātā nolikumā – 50 EUR (piecdesmit euro) par vienu pasākumu;

16.4. par vienreizēju tirdzniecību privāta sabiedriska pasākuma laikā – 25 EUR (divdesmit pieci euro).

IV. Būvniecības nodeva

17. Būvniecības nodevas apmērs par būvatļaujas izdošanu ir šāds:

17.1. II vai III grupas ēkas jaunai būvniecībai fiziskām personām – 70 EUR (septiņdesmit euro), juridiskām personām – 160 EUR (viens simts sešdesmit euro);

17.2. II vai III grupas ēkas novietošanai, restaurācijai, atjaunošanai vai pārbūvei fiziskām personām 50 EUR (piecdesmit euro), juridiskām personām – 90 EUR (deviņdesmit euro);

17.3. II vai III grupas inženierbūvju jaunai būvniecībai, novietošanai, ierīkošanai, atjaunošanai, pārbūvei vai nojaukšanai fiziskām personām – 30 EUR (trīsdesmit euro), juridiskām personām – 70 EUR (septiņdesmit euro).

18. Būvniecības nodevas apmērs par būvniecības ieceres akceptu fiziskām un juridiskām personām ir 20 EUR (divdesmit euro).

19. Būvniecības objektā, kuru veido vairākas būves, vai būvniecības objektā, kas sastāv no vienas būves ar vairākiem lietošanas veidiem (izņemot līnijbūves šī objekta vajadzībām, ja tās nav patstāvīgs būvniecības objekts), kopējo nodevas apmēru nosaka, summējot būvniecības nodevas apmēru par katru būvi vai tās daļu.

20. Ja būvatļaujas nosacījumi netiek izpildīti vai būvniecības iecere netiek realizēta, iekasēto būvniecības nodevu neatmaksā.

21. Ja būvvalde pieņem lēmumu par atteikumu izdarīt atzīmi paskaidrojuma rakstā vai apliecinājuma rakstā no būvniecības ieceres iesniedzēja rīcības neatkarīgu iemeslu dēļ, būvniecības nodevu atmaksā.

V. Noslēguma jautājums

(Precizējums: Jelgavas novada domes 2022. gada 14. decembra lēmums Nr. 1 (protokols Nr. 45))

22. Šie saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

(Precizējums: Jelgavas novada domes 2022. gada 14. decembra lēmums Nr. 1 (protokols Nr. 45))

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
Jelgavas novada pašvaldības saistošo noteikumu "Par pašvaldības nodevām Jelgavas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAr 2021. gada 1. jūliju, pamatojoties uz Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības" 18. punktu, ir izveidots Jelgavas novads, apvienojot Jelgavas novadu un Ozolnieku novadu. Jaunajā administratīvajā teritorijā ir izveidota jauna pašvaldība – Jelgavas novada pašvaldība.

Ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu noteikts, ka novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

2. Īss projekta satura izklāstsAr saistošajiem noteikumiem pašvaldība noteiks nodevas par:

1) pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un to apliecinātu kopiju saņemšanu,

2) tirdzniecību publiskās vietās,

3) būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu, izdarot atzīmi paskaidrojuma rakstā vai apliecinājuma kartē.

Ar saistošajiem noteikumiem pašvaldība neiekasēs nodevu par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās, jo pēdējos piecos gados šādi pasākumi bijuši divas reizes, kā arī neiekasēs nodevas par civilstāvokļa akta reģistrāciju apstiprinošu izziņu vai izrakstu no reģistra, par reklāmas, afišu un sludinājumu izvietošanu publiskās vietās.

Saistošie noteikumi paredz, ka sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupām tiks piemēroti atbrīvojumi no nodevas samaksas.

Paredzēts, ka saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuPašvaldības budžeta ieņēmumi būtiski nemainīsies, jo saistošie noteikumi paredz atsevišķu nodevu gan samazinājumu, gan palielinājumu, gan atbrīvojumus no nodevas samaksas.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi būtiski neietekmē uzņēmējdarbības vidi.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu projekts skar administratīvās procedūras, tās atvieglojot un mainot līdzšinējo kārtību.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmSaistošo noteikumu projekts ievietots Jelgavas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.jelgavasnovads.lv sadaļā "Saistošo noteikumu projekti".
Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības nodevām Jelgavas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 31Pieņemts: 28.09.2022.Stājas spēkā: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 248, 22.12.2022. OP numurs: 2022/248.38
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
338263
01.01.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"