Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 798

Rīgā 2022. gada 20. decembrī (prot. Nr. 66 20. §)
Kultūraugu ražības prognozēšanas un bruto seguma aprēķināšanas kārtība

1. Noteikumi nosaka kultūraugu ražības prognozēšanas kārtību un kārtību, kādā aprēķina bruto segumu par augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupām.

2. Valsts pārvaldes uzdevumus – kultūraugu ražības prognozēšanu un bruto seguma aprēķināšanu par augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupām – pilda sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" (turpmāk – centrs). Centrs minēto uzdevumu izpildē ir Zemkopības ministrijas padotībā.

3. Centrs līdz kārtējā gada 1. februārim iesniedz saskaņošanai Zemkopības ministrijā kultūraugu ražības prognozēšanas plānu un izdevumu tāmi, kā arī pārskatu par finanšu izlietojumu iepriekšējā gadā.

4. Kultūraugu ražības prognozēšanas plānā ietver:

4.1. apsekojamo kultūraugu sugu – ziemas un vasaras kviešu, rudzu, tritikāles, vasaras miežu, auzu, mistra, griķu, kartupeļu, vasaras un ziemas rapša – apsekojuma plānu sadalījumā pa reģioniem pēc Centrālās statistikas pārvaldes (turpmāk – pārvalde) publicētajiem datiem par sējumu un stādījumu izvietojumu valsts teritorijā iepriekšējā gadā;

4.2. kultūraugu grupas – graudaugu, rapša, kartupeļu – apsekojuma metodoloģiju, ietverot apsekojuma metodes, lauku izvēli un laika grafiku, kā arī vidējās ražības prognozes aprēķināšanas metodi reģionos;

4.3. apsekojuma termiņus, nosakot, ka ziemājiem, vasarājiem un kartupeļiem apsekojums nepieciešams trīs reizes veģetācijas periodā un divas reizes periodā – kultūraugu lauka apsekojums divās atšķirīgās attīstības fāzēs, bet trešais apsekojums – pēc ražas novākšanas.

5. Katru mēnesi līdz divdesmit piektajam datumam centrs elektroniski iesniedz Zemkopības ministrijā pārskatus par ražas prognozēšanas rezultātiem pa reģioniem veģetācijas periodā (maijs–oktobris) atbilstoši šo noteikumu 4.3. apakšpunktā minētajai apsekojuma shēmai.

6. Bruto segumu par augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupām centrs aprēķina:

6.1. ietverot aprēķinus sadalījumā pa saimniecību intensifikācijas grupām – intensīvajiem, ekstensīvajiem un bioloģiskajiem saimniekošanas modeļiem;

6.2. izmantojot šo noteikumu 6.1. apakšpunktā minētā konkrētā modeļa optimālas ražošanas tehnoloģijas rādītājus;

6.3. ņemot vērā ieņēmumus, mainīgās izmaksas, mašīnu un roku darba operācijas, algotā darbaspēka izmaksas un atbalstu;

6.4. attiecinot aprēķinus augkopības kultūrām uz vienu hektāru;

6.5. attiecinot aprēķinus lauksaimniecības dzīvnieku grupām uz vienu konkrētās sugas dzīvnieku kalendāra gadā (audzējamiem teļiem un telītēm, nobarojamiem dzīvniekiem – audzēšanas periodā).

7. Centrs sagatavo augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupu sarakstu par iepriekšējo gadu, pamatojoties uz pārvaldes publicētajiem datiem par augkopības kultūru platībām un lauksaimniecības dzīvnieku skaitu iepriekšējā gadā, kā arī bruto seguma sagatavošanas izdevumu tāmi un līdz kārtējā gada 1. februārim iesniedz tos saskaņošanai Zemkopības ministrijā.

8. Centrs līdz kārtējā gada 1. martam savā tīmekļvietnē publisko bruto seguma aprēķina provizoriskos rezultātus par iepriekšējo gadu, bet galīgos rezultātus – līdz kārtējā gada 1. jūnijam. Līdz kārtējā gada 1. novembrim centrs iesniedz Zemkopības ministrijā pārskatu par bruto seguma sagatavošanas finanšu izlietojumu.

9. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs D. Šmits
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kultūraugu ražības prognozēšanas un bruto seguma aprēķināšanas kārtība Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 798Pieņemts: 20.12.2022.Stājas spēkā: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 248, 22.12.2022. OP numurs: 2022/248.6
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
338238
01.01.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"