Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Latvijas Bankas noteikumi Nr. 227

Rīgā 2022. gada 14. novembrī
Latvijas Bankas konsultatīvās finanšu tirgus padomes nolikums
Izdoti saskaņā ar Latvijas Bankas likuma
28. panta piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Nolikums nosaka Latvijas Bankas konsultatīvās finanšu tirgus padomes (turpmāk – konsultatīvā padome) sēžu sasaukšanas, organizēšanas un norises kārtību.

2. Konsultatīvās padomes sekretariāta funkciju un lietvedību nodrošina Latvijas Bankas Ģenerālsekretariāts.

3. Jaundibināta Latvijas Bankas uzraudzīto finanšu tirgus dalībnieku biedrība informē Latvijas Banku un piesaka dalību konsultatīvajā padomē, informējot par biedrības deleģēto pārstāvi dalībai konsultatīvās padomes sēdēs.

II. Konsultatīvās padomes sēdes sasaukšana un organizēšana

4. Konsultatīvās padomes sēdi sasauc, organizē un vada konsultatīvās padomes vadītājs, viņa prombūtnes laikā – Latvijas Bankas prezidenta noteikts konsultatīvās padomes loceklis, kas ir Latvijas Bankas amatpersona vai darbinieks. Pieprasīt sasaukt konsultatīvās padomes sēdi ir tiesīgs ikviens konsultatīvās padomes loceklis, priekšlikumu par sēdes sasaukšanu un izskatāmajiem jautājumiem iesniedzot konsultatīvās padomes vadītājam.

5. Latvijas Banka sagatavo, saskaņo un virza izskatīšanai konsultatīvās padomes sēdē normatīvo aktu projektus, informāciju par plānotajiem Latvijas Bankas nākamā gada izdevumiem finanšu tirgus un tā dalībnieku darbības regulēšanai un uzraudzībai, noregulējuma piemērošanai un kompensāciju izmaksas sistēmu nodrošināšanai, kā arī citus jautājumus atbilstoši Latvijas Bankas likumam.

6. Konsultatīvās padomes sēdi sasauc vismaz 5 (piecas) darbdienas pirms tās norises. Konsultatīvās padomes sekretārs vismaz 5 (piecas) darbdienas pirms sēdes norises nosūta konsultatīvās padomes locekļiem informāciju par sēdes norises datumu, laiku, veidu un vietu (ja sēdi organizē klātienē), sēdes darba kārtību un darba kārtības dokumentus. Konsultatīvās padomes sēdes norises datumu, darba kārtību un dokumentus ievieto arī Latvijas Bankas oficiālajā tīmekļvietnē.

7. Ja konsultatīvās padomes sēdi sasauc aptaujas kārtībā, sazinoties elektroniski, konsultatīvās padomes sekretārs papildus šā nolikuma 6. punktā minētajam lūdz konsultatīvās padomes sēdes locekļus 2 (divu) darbdienu laikā sniegt iebildumus pret sēdes organizēšanu šādā procedūrā, ja tādi ir. Ja vismaz trīs konsultatīvās padomes locekļi iebilst pret sēdes sasaukšanu aptaujas kārtībā, sazinoties elektroniski, konsultatīvās padomes vadītājs sasauc konsultatīvās padomes sēdi klātienē vai attālināti (izmantojot videokonferenci vai citus informācijas tehnoloģijas rīkus).

8. Konsultatīvās padomes locekļi laikus, bet ne vēlāk kā 2 (divas) darbdienas pirms tās norises datuma, informē konsultatīvās padomes sekretāru par savu dalību konsultatīvās padomes sēdē.

9. Ja konsultatīvās padomes sēdes norise tiek plānota klātienē un konsultatīvās padomes loceklis vēlas sēdē piedalīties attālināti, Latvijas Banka nodrošina šādu iespēju, vienojoties par veidu, kā konsultatīvās padomes loceklis piedalās sēdē attālināti.

III. Konsultatīvās padomes sēdes norise

10. Konsultatīvās padomes sēdē piedalās:

10.1. konsultatīvās padomes locekļi;

10.2. Latvijas Bankas darbinieki, kas iesaistīti attiecīgā sēdē izskatāmā jautājuma izstrādē.

11. Konsultatīvās padomes loceklis ir tiesīgs uz konsultatīvās padomes sēdi vai konkrēta tās darba kārtības jautājuma izskatīšanu pieaicināt speciālistu, par to iepriekš informējot konsultatīvās padomes sekretāru.

12. Konsultatīvās padomes sēdes organizē klātienē, attālināti vai aptaujas kārtībā, sazinoties elektroniski, izmantojot videokonferences zvanu vai citus informācijas tehnoloģiju rīkus. Atsevišķi konsultatīvās padomes locekļi sēdē var piedalīties no pārējiem konsultatīvās padomes locekļiem atšķirīgā veidā.

13. Konsultatīvās padomes klātienes vai attālinātajā sēdē jautājumu izskata un lēmumu pieņem vienojoties. Ja lēmumu nav iespējams pieņemt vienojoties, atbilstoši konsultatīvās padomes vadītāja priekšlikumam lēmumu pieņem balsojot. Šādā gadījumā lēmumu pieņem ar klātesošo balsu vairākumu.

14. Ja konsultatīvās padomes sēde noris aptaujas kārtībā, konsultatīvās padomes sekretārs lūdz elektroniski sniegt viedokli par sēdes darba kārtības jautājumiem. Konsultatīvās padomes locekļi piecu darbdienu laikā pēc sēdes dokumentu saņemšanas nosūta elektroniskā pasta vēstuli uz konsultatīvās padomes elektroniskā pasta adresi, izsakot viedokli un norādot, vai atbalsta dokumentu tālāko virzību. Aptaujas kārtībā izskatāmo konsultatīvās padomes jautājumu uzskata par atbalstītu, ja par to nav saņemts neviens konsultatīvās padomes locekļa priekšlikums. Ja par izskatāmo dokumentu tiek saņemts kaut viens konsultatīvās padomes locekļa priekšlikums, attiecīgo jautājumu izskata konsultatīvās padomes klātienes vai attālinātā sēdē.

15. Konsultatīvās padomes sēdes protokolē konsultatīvās padomes sekretārs.

16. Konsultatīvās padomes sēdes gaitu fiksē audioierakstā vai videoierakstā (turpmāk – sēdes ieraksts), izņemot, ja sēde noris aptaujas veidā. Sēdes ierakstu veic konsultatīvās padomes sēdes sekretārs ar mērķi izmantot to sēdes protokola sagatavošanai un saskaņošanai. Sēdes ierakstu glabā līdz attiecīgās sēdes protokola parakstīšanai, ja vien konsultatīvā padome nenosaka citu tā glabāšanas termiņu. Pēc sēdes ieraksta glabāšanas termiņa beigām konsultatīvās padomes sekretārs sēdes ierakstu dzēš.

17. Konsultatīvās padomes sekretārs noformē konsultatīvās padomes sēdes protokola projektu piecu darbdienu laikā pēc sēdes un nosūta saskaņošanai visiem konsultatīvās padomes locekļiem, kuri piedalījās attiecīgajā sēdē.

18. Konsultatīvās padomes klātienes vai attālinātās sēdes protokolā norāda:

18.1. sēdes numuru;

18.2. sēdes vadītāja un pārējo klātesošo konsultatīvās padomes locekļu vārdus un uzvārdus;

18.3. atzīmi par konsultatīvās padomes locekļa dalības veidu sēdē, ja konsultatīvās padomes loceklis piedalās sēdē no pārējiem konsultatīvās padomes locekļiem atšķirīgā veidā;

18.4. citas personas, kura piedalās sēdē, amatu, vārdu un uzvārdu, kā arī sēdes darba kārtības jautājumu, kura izskatīšanā attiecīgā persona piedalās;

18.5. sēdes protokolētāja amatu, vārdu un uzvārdu;

18.6. sēdes norises vietu, sākuma un beigu laiku;

18.7. sēdes darba kārtības jautājumus, norādot arī ziņotāju un personas, kas piedalās diskusijā, kā arī pieņemtos lēmumus;

18.8. balsošanas, ja tāda bijusi, rezultātus, norādot katra konsultatīvās padomes locekļa balsojumu, ja tie atšķiras, kā arī atšķirīgo viedokli, ja konsultatīvās padomes loceklis pieprasa to ierakstīt sēdes protokolā;

18.9. atzīmi par nepiedalīšanos jautājuma izskatīšanā un lēmuma pieņemšanā;

18.10. citus būtiskus jautājumus, ja tādi ir.

19. Aptaujas kārtībā organizētas konsultatīvās padomes sēdes protokolā norāda:

19.1. sēdes numuru;

19.2. sēdes vadītāja un to konsultatīvās padomes locekļu vārdus un uzvārdus, kuriem nosūtīts aicinājums piedalīties aptaujā;

19.3. sēdes protokolētāja amatu, vārdu un uzvārdu;

19.4. sēdes norises datumu, kas ir datums, līdz kuram aptaujā lūgts izteikt viedokli;

19.5. sēdes darba kārtības jautājumus;

19.6. atzīmi, vai aptaujā ir saņemti priekšlikumi:

19.6.1. ja priekšlikumi ir saņemti – priekšlikuma iesniedzēja vārdu, uzvārdu un priekšlikuma būtību, kā arī atzīmi, ka konsultatīvās padomes aptaujas kārtībā izskatāmais jautājums tiek novirzīts izskatīšanai konsultatīvās padomes klātienes vai attālinātajā sēdē;

19.6.2. ja priekšlikumi nav saņemti – pieņemtos lēmumus.

20. Konsultatīvās padomes locekļi iebildumus vai priekšlikumus par protokola projektu iesniedz piecu darbdienu laikā pēc tā saņemšanas.

21. Ja pēc norādītā termiņa Latvijas Banka nav saņēmusi no konsultatīvās padomes locekļiem iebildumus vai priekšlikumus par protokola projektu, tas uzskatāms par saskaņotu.

22. Saskaņotu konsultatīvās padomes sēdes protokolu paraksta sēdes vadītājs un konsultatīvās padomes sekretārs. Konsultatīvās padomes sēdes protokolu ievieto Latvijas Bankas oficiālajā tīmekļvietnē.

23. Ja pēc konsultatīvās padomes sēdes Latvijas Bankas padome pieņem lēmumu veikt būtiskus grozījumus dokumentā, kas ir izskatīts konsultatīvajā padomē, precizēto dokumentu nosūta konsultatīvās padomes locekļiem, sniedzot attiecīgo grozījumu pamatojumu.

24. Latvijas Banka tās oficiālajā tīmekļvietnē publisko informāciju par tāda jautājuma iekļaušanu Latvijas Bankas padomes sēdes darba kārtībā, kurš iepriekš izskatīts konsultatīvajā padomē. Konsultatīvās padomes loceklim ir tiesības piedalīties šāda Latvijas Bankas padomes sēdes darba kārtības jautājuma izskatīšanā, piesakot savu dalību Latvijas Bankas padomes sēdē, par to informējot konsultatīvās padomes sekretāru.

IV. Noslēguma jautājums

25. Nolikums stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Latvijas Bankas konsultatīvās finanšu tirgus padomes nolikums Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: noteikumi Numurs: 227Pieņemts: 14.11.2022.Stājas spēkā: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 223, 16.11.2022. OP numurs: 2022/223.1
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
337205
01.01.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"