Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ludzas novada domes 2023. gada 27. aprīļa saistošos noteikumus "Adrešu un nosaukumu plākšņu izvietošanas un noformēšanas noteikumi".
Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 38/2022

Ludzā 2022. gada 29. septembrī
Adrešu un nosaukumu plākšņu izvietošanas un noformēšanas noteikumi
APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
2022. gada 29. septembra sēdes lēmumu
(prot. Nr. 18, 34. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. un 7. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ludzas novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Ludzas novads) noformējamas un izvietojamas ielu un laukumu nosaukumu, nekustamo īpašumu adrešu un dzīvokļu numuru plāksnes, kā arī administratīvo atbildību par šo noteikumu pārkāpumiem.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt adresācijas objekta atrašanās vietas ātru noteikšanu un veidot vienotu vizuālo tēlu ar ielu un laukumu nosaukumu plāksnēm.

3. Adrešu un nosaukumu plāksnes jāizvieto pie visiem adresācijas objektiem, kuriem ir piešķirta adrese, t.sk. uz visiem zemesgabaliem uz kuriem atrodas ēkas vai būves, t.sk. arī žogs un pagaidu būves, neatkarīgi no tā, vai šīs ēkas ir vai nav nodotas ekspluatācijā.

4. Ielu nosaukumu plāksnes jāizvieto visās ielās.

5. Par adresācijas objekta plāksnes izgatavošanu un izvietošanu, kā arī to uzturēšanu labā tehniskā un vizuālā stāvoklī (zīmēm jābūt tīrām, bez redzamiem bojājumiem, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem), kā arī teksta informācijas aktualizāciju atbild:

5.1. neapbūvētiem zemesgabaliem – nekustamā īpašuma īpašnieki vai tiesiskie valdītāji;

5.2. apbūvētiem zemesgabaliem, uz kuriem atrodas daudzdzīvokļu mājas – nama apsaimniekotājs (par ēkas adreses vai nosaukuma plāksnes un par dzīvokļu numuru plāksnes izvietošanu ēkas ārpusē), bet tā neesamības gadījumā – ēku īpašnieki vai tiesiskie valdītāji;

5.3. apbūvētiem zemesgabaliem, uz kuriem atrodas pārējās ēkas (nedzīvojama ēka vai viendzīvokļa, dvīņu vai rindu dzīvojamā māja) – ēku īpašnieki vai tiesiskie valdītāji;

5.4. dzīvojamo telpu grupām (dzīvokļiem) un nedzīvojamo telpu grupām – īpašnieki vai tiesiskie valdītāji;

5.5. pašvaldības ielām, ceļiem un laukumiem plāksnes izgatavo par pašvaldības budžeta līdzekļiem.

6. Adresācijas objekta adreses vai nosaukuma maiņas gadījumā 5. punktā noteiktajai personai plāksne jānomaina trīs mēnešu laikā no pašvaldības vai citas institūcijas lēmuma pieņemšanas brīža.

II. Ielu un laukumu nosaukuma plākšņu noformējums un izvietošana

7. Ielu un laukumu nosaukumu plāksnes izgatavo saskaņā ar šo noteikumu atbilstošu pielikumu.

8. Plāksnes izvieto ielu krustojumos 2,5 m augstumā virs zemes tā, lai neatkarīgi no braukšanas virziena būtu iespējams izlasīt šķērsojamās ielas nosaukumu.

9. Vietās, kur pret ielu vērstas ēkas siena vai žogs ir piemēroti ielu nosaukuma plāksnes uzstādīšanai, plāksnes piestiprina, saskaņojot ar nekustamā īpašuma īpašnieku, ne mazāk, kā 30 cm attālumā no ēkas vai žoga stūra.

10. Citos gadījumos plāksnes piestiprina speciāli izgatavotiem stabiem, kas izvietoti ceļu aizsargjoslā vai arī privātīpašuma robežās, saskaņojot ar nekustamā īpašuma īpašnieku.

III. Ēku un zemes vienību adrešu un nosaukumu plākšņu noformējums un izvietošana

11. Ēku un zemes vienību adrešu un nosaukumu plāksnes tiek izgatavotas saskaņā ar atbilstošu Noteikumu pielikumu.

12. Uz adrešu plāksnes norāda tikai ielas nosaukumu un ēkas numuru, savukārt uz nosaukuma plāksnes norāda tikai ēkas vai zemesgabala nosaukumu kā adreses elementu.

13. Zemesgabaliem, kā arī visām ēkām, kam piešķirta adrese, uzstāda standarta izmēra adrešu plāksni saskaņā ar šo noteikumu atbilstošu pielikumu.

14. Ja ēkas fasādes vērstas pret vairākām ielām, ēkas numerācijas zīme izvietojama uz tās fasādes, kas vērsta pret ielu, saistībā ar kuru tika piešķirta adrese. Ja ēka atrodas atstatu no ielas – dārzā vai pagalmā, ēkas numerācijas zīme izvietojama uz žoga vai atsevišķa staba, kura dizains un izvietojums saskaņojams būvvaldē.

15. Zemesgabaliem un ēkām, kam piešķirts nosaukums kā adreses elements, uzstādāma nosaukuma plāksne saskaņā ar šo noteikumu atbilstošu pielikumu.

16. Ēku un zemes vienību adrešu vai nosaukumu plāksnes izvieto:

16.1. uzņēmumu un rūpnieciskās apbūves slēgtajās (norobežotās) teritorijās adreses plāksni izvieto, ņemot vērā ielu, no kuras nodrošināta galvenā piekļuve teritorijai, neatkarīgi no tā, vai ēkas atrodas pie vienas vai pie vairākām ielām;

16.2. uz ēkām, kas atrodas ne tālāk kā 30 m no brauktuves malas – uz pret ielu vērstas fasādes, kurai piesaistīts ēkas numurs 2–2,5 m augstumā vai uz žoga vai staba 1,5–2 m augstumā, no piegulošā ceļa redzamā vietā;

16.3. ēkām, kas atrodas tālāk par 30 m no brauktuves malas, kā arī neapbūvētiem zemesgabaliem uz žogiem vai stabiem 1,5–2 m augstumā – no tās ielas puses, kurai piesaistīts ēkas vai zemesgabala numurs.

17. Stabu ar plāksni izvieto sava nekustamā īpašuma robežās. Gadījumā, ja plāksni izvieto ārpus sava īpašuma robežām uz staba, tad staba novietošanu saskaņo ar Ludzas novada pašvaldības būvvaldi.

18. Papildus plāksnei var izvietot mākslinieciski noformētu mājas nosaukuma zīmi, saskaņojot tās dizainu un novietojumu ar Ludzas novada pašvaldības būvvaldi.

19. Ēku un zemes vienību adrešu vai nosaukumu plāksni piestiprina drošā veidā un labi redzamā vietā, ko neaizsedz koki, stādījumi un priekšmeti.

20. Aizliegts stiprināt plāksnes uz ēku fasādes durvīm, logiem, vārtiem, žoga kustīgajām daļām (vērtnēm), kā arī uz pastkastītēm.

IV. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu numuru plākšņu noformējums un izvietošana

21. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu numuru plāksnes izvieto ārpusē, virs ieejas kāpņu telpā, kur norādīts dzīvokļu numuru vai nedzīvojamo telpu grupu diapazons attiecīgajā kāpņu telpā, norādot pirmo un pēdējo numuru un atdalot tos ar horizontālo svītru. Plāksnes izgatavo atbilstoši šo noteikumu pielikumiem. Ja ēkai ir divas un vairāk ieejas, dzīvokļu numuru plāksnes izvieto pie visām ieejām ārpusē.

22. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās uz katra dzīvokļa ārdurvīm izvieto plāksni ar individuāla dzīvokļa kārtas numuru, kura izmērs nepārsniedz 20x20 cm.

V. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu

23. Administratīvā pārkāpuma procesu par šo noteikumu prasību neievērošanu veic Ludzas novada pašvaldības policija.

24. Par saistošo noteikumu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 10 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – līdz 20 naudas soda vienībām.

25. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošajos noteikumos minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Ludzas novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Ludzas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

VI. Noslēguma jautājumi

26. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

27. Saistošo noteikumu prasībām neatbilstošas ielu vai laukumu nosaukumu zīmes un norādes, ēku numuru vai nosaukumu zīmes un norādes nomaināmas līdz 2025. gada 31. decembrim.

28. Ar šo noteikumu spēkā stāšanas brīdi spēku zaudē:

28.1. Zilupes novada pašvaldības 2015. gada 29. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 8 "Par ēku numerācijas un ielu nosaukumu norāžu izvietošanas kārtību Zilupes novadā";

28.2. Ciblas novada pašvaldības 2014. gada 24. aprīļa saistošie noteikumu Nr. 5 "Ēku numurzīmju, ielu vai laukumu norāžu izvietošanas kārtība Ciblas novadā";

28.3. Kārsavas novada pašvaldības 2015. gada 26. marta saistošie noteikumi Nr. 5 "Par ēku numerācijas zīmju un ielu (laukumu) nosaukumu norāžu izvietošanu Kārsavas novadā";

28.4. Ludzas novada domes 2013. gada 28. februāra saistošie noteikumi Nr. 6 "Ēku numurzīmju, ielu vai laukumu nosaukumu norāžu izvietošanas kārtība Ludzas novadā".

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietniece I. Silicka
1. pielikums
Ludzas novada pašvaldības
29.09.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 38/2022
Ludzas pilsētas ēku numerācijas un ielu nosaukumu norādes plāksnes paraugs,
pie ēkām, kuras atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Ludzas pilsētas vēsturiskais centrs (valsts aizsardzības Nr. 7441) teritorijā

Ēku numerācijas norādes plāksnes

Izmēri: 320x220mm, 320x280mm, 320x440mm, 400x400mm.

Materiāls un apdare: saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai emaljēta metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas: pamatne – RAL 8004 (tumši brūna); teksts un apmale – RAL 9003 (balta).

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burtu augstums – 25mm, ciparu augstums – 126mm.

Ielu nosaukumu norādes plāksnes

Izmēri: 160x560mm, 160x640mm, 160x680mm.

Materiāls un apdare: saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai emaljēta metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas: pamatne – RAL 8004 (tumši brūna); teksts un apmale – RAL 9003 (balta).

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burtu augstums – 60mm.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietniece I. Silicka
2. pielikums
Ludzas novada pašvaldības
29.09.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 38/2022
Ēku numerācijas un ielu nosaukumu norādes plāksnes paraugs
Ludzas pilsētas un Zilupes pilsētas teritorijās

Ēku numerācijas norādes plāksnes

Izmēri: 320x220mm, 320x280mm, 320x440mm, 400x400mm.

Materiāls un apdare: saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai emaljēta metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas: pamatne – RAL 5013 (tumši zila); teksts un apmale – RAL 9003 (balta).

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burtu augstums – 25mm, ciparu augstums – 126mm.

Ielu nosaukumu norādes plāksnes

Izmēri: 160x560mm, 160x640mm, 160x680mm.

Materiāls un apdare: saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai emaljēta metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas: pamatne – RAL 5013 (tumši zila); teksts un apmale – RAL 9003 (balta).

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burtu augstums – 70mm.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietniece I. Silicka
3. pielikums
Ludzas novada pašvaldības
29.09.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 38/2022
Ēku numerācijas un ielu nosaukumu norādes plāksnes paraugs
Ludzas novada Blontu, Līdumnieku, Pušmucovas, Zvirgzdenes un Cibla pagastu ciemos

Ēku numerācijas norādes plāksnes

Izmēri: 320x220mm, 320x280mm, 320x440mm, 400x400mm.

Materiāls un apdare: saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai emaljēta metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas: pamatne – RAL 3003 (sarkans) teksts un apmale – RAL 9003 (balta),

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burtu augstums – 25mm, ciparu augstums – 126mm.

Ielu nosaukumu norādes plāksnes

Izmēri: 160x560mm, 160x640mm, 160x680mm.

Materiāls un apdare: saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai emaljēta metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas: pamatne – RAL 3003 (sarkans); teksts un apmale – RAL 9003 (balta).

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burtu augstums – 60mm.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietniece I. Silicka
4. pielikums
Ludzas novada pašvaldības
29.09.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 38/2022
Ēku numerācijas un ielu nosaukumu norādes plāksnes paraugs
Ludzas novada Briģu, Cirmas, Goliševas, Isnaudas, Istras, Lauderu, Malnavas, Mežvidu, Mērdzenes, Nirzas, Ņukšu, Pasienes, Pildas, Pureņu, Rundēnu, Salnavas, Zaļesjes pagastu ciemos un Kārsavas pilsētas teritorijās

Izmēri: 320x220mm, 320x280mm, 320x440mm, 400x400mm.

Materiāls un apdare: saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai emaljēta metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas: pamatne – RAL 6005 (tumši zaļa); teksts un apmale – RAL 9003 (balta),

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burtu augstums – 25mm, ciparu augstums – 126mm.

Ielu nosaukumu norādes plāksnes

Izmēri: 160x560mm, 160x640mm, 160x680mm.

Materiāls un apdare: saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai emaljēta metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas: pamatne – RAL 6005 (tumši zaļa); teksts un apmale – RAL 9003 (balta).

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burtu augstums – 60mm.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietniece I. Silicka
5. pielikums
Ludzas novada pašvaldības
29.09.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 38/2022
Virzienu norādes plāksnes uz staba paraugs
Ludzas novada Blontu, Līdumnieku, Pušmucovas, Zvirgzdenes, Ciblas pagastos

Staba dizaina prasības:

Izmēri: H= 2500mm, d (caurules diametrs) 60mm.

Krāsas: caurule pelēka – krāsas kods RAL 7005

Plāksnes dizaina prasības:

Izmēri: 160x560mm, 160x640mm, 160x680mm.

Materiāls un apdare: saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas: pamatne RAL-3003 (sarkans) teksts un apmale – RAL 9003 (balta).

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burtu augstums – 60mm.

6. pielikums
Ludzas novada pašvaldības
29.09.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 38/2022
Virzienu norādes plāksnes uz staba paraugs
Ludzas novada Ludzas, Kārsavas, Zilupes pilsētu un Briģu, Cirmas, Goliševas, Isnaudas, Istras, Lauderu, Malnavas, Mežvidu, Mērdzenes, Nirzas, Ņukšu, Pasienes, Pildas, Pureņu, Rundēnu, Salnavas, Zaļesjes pagastu teritorijās

Staba dizaina prasības:

Izmēri: H =2500mm, d (caurules diametrs) 60mm.

Krāsas: caurule pelēka – krāsas kods RAL 7005

Plāksnes dizaina prasības:

Izmēri: 200x600mm, 200x700mm, 200x800mm.

*pie viena staba izmanto viena garuma plāksnes

Materiāls un apdare:

pamatne – saules un nokrišņu izturīga (plastikāta vai metāla) plāksne ar līmplēves vai krāsotiem uzrakstiem.

Krāsas:

ielu norādēm – RAL 6028 (tumši zaļš)

objektu norādēm – RAL 8016 (tumši brūns)

Teksta fonts un izmēri: Arial Narrow. Burti – 60mm.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietniece I. Silicka
Ludzas novada pašvaldības 2022. gada 29. septembra saistošo noteikumu Nr. 38/2022 "Adrešu un nosaukumu plākšņu izvietošanas un noformēšanas noteikumi"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības – novada pilsētas un novada pagasti" 27. punktu, ar 2021. gada 1. jūliju Ludzas novadā ir izveidota jauna publiska persona – Ludzas novada pašvaldība.

Atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktam, ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Adrešu un nosaukumu plākšņu izvietošanas kārtību uz adresācijas objektiem noteica Ludzas novada domes, Ciblas novada domes, Kārsavas novada domes un Zilupes novada domes attiecīgie apstiprinātie saistošie noteikumi.

2. Īss projekta satura izklāsts

Ar saistošajiem noteikumiem "Adrešu un nosaukumu plākšņu izvietošanas un noformēšanas noteikumi" (turpmāk – Noteikumi) tiek noteikta vienota kārtība, kādā turpmāk Ludzas novada administratīvajā teritorijā noformējamas un izvietojamas ielu un laukumu nosaukumu, nekustamo īpašumu adrešu un dzīvokļu numuru plāksnes, kā arī noteikta administratīvā atbildība par Noteikumu neievērošanu.

Ar Noteikumiem paredzēts noteikt pārejas periodu Noteikumu piemērošanai.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Trīs gadu laikā no Noteikumu pieņemšanas būs nepieciešami finanšu līdzekļi pašvaldības īpašumiem, ielu nosaukumu plākšņu izgatavošanai.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Noteikumu projekts tiešā veidā neietekmēs sabiedrību un uzņēmējdarbību.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Nav attiecināms.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietniece I. Silicka
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Adrešu un nosaukumu plākšņu izvietošanas un noformēšanas noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ludzas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 38/2022Pieņemts: 29.09.2022.Stājas spēkā: 15.10.2022.Zaudē spēku: 02.08.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 200, 14.10.2022. OP numurs: 2022/200.34
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
336328
15.10.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"