Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Latvijas Bankas noteikumi Nr. 221

Rīgā 2022. gada 3. oktobrī
Valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrēšanas, informācijas sniegšanas un valūtu tirdzniecības prasību nodrošināšanas noteikumi
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, saskaņā ar kuru:

1.1. kapitālsabiedības, kuras vēlas reģistrēt valūtu tirdzniecības sabiedrības darbību Latvijā, iesniedz reģistrācijas paziņojumu, dokumentus un informāciju, kas nepieciešama valūtu tirdzniecības sabiedrības reģistrācijai;

1.2. valūtu tirdzniecības sabiedrība iesniedz informāciju un dokumentus attiecībā uz tās akcionāra vai dalībnieka (līdz fiziskajai personai, kura ir patiesais labuma guvējs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē), padomes (ja tāda ir izveidota) priekšsēdētāja, padomes locekļa, valdes priekšsēdētāja, valdes locekļa, prokūrista un par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību ievērošanu valūtu tirdzniecības sabiedrībā atbildīgās personas maiņu;

1.3. valūtu tirdzniecības sabiedrība izveido valūtu tirdzniecības vietu un veic valūtu tirdzniecību.

2. Latvijas Bankā iesniedzamos Latvijā izstrādātos un apstiprinātos dokumentus un to atvasinājumus noformē saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajām dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas prasībām.

3. Latvijas Bankā iesniedzamajiem to fizisko un juridisko personu dokumentiem, kuras nav Latvijas rezidenti, jābūt legalizētiem, ja vien Latvijas normatīvajos aktos vai Latvijas Republikas Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos nav noteikta cita kārtība. Fizisko un juridisko personu dokumentiem, kas iesniegti svešvalodā, jābūt ar tulkojumu latviešu valodā vai valodā, kuru lieto starptautisko finanšu jomā.

II. Valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrācijas prasības un kārtība, kādā reģistrējama valūtu tirdzniecības sabiedrība, iesniedzams reģistrācijas paziņojums, dokumenti un informācija, kas nepieciešama valūtu tirdzniecības sabiedrības reģistrācijai

4. Kapitālsabiedrība, kura vēlas reģistrēt valūtu tirdzniecības sabiedrības darbību, iesniedz Latvijas Bankai adresētu reģistrācijas paziņojumu (šo noteikumu 1. pielikums) un pievieno tam šādus dokumentus:

4.1. izziņu no kompetentās iestādes, ka kapitālsabiedrībai nav nodokļu parādu;

4.2. kapitālsabiedrības akcionāru (dalībnieku) struktūras aprakstu, norādot katra akcionāra vai dalībnieka līdzdalības procentus (kapitāls, balsstiesības) un šādas līdzdalības pamatu;

4.3. paziņojumus (šo noteikumu 2. pielikums) par katru kapitālsabiedrības akcionāru vai dalībnieku (līdz fiziskajai personai, kura ir patiesais labuma guvējs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē), padomes (ja tāda ir izveidota) priekšsēdētāju, padomes locekli, valdes priekšsēdētāju, valdes locekli, prokūristu un par personu, kas valūtu tirdzniecības sabiedrībā pildīs par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību ievērošanu valūtu tirdzniecības sabiedrībā atbildīgās personas pienākumus un šo noteikumu 2. pielikumā minēto informāciju:

4.3.1. personas profesionālo biogrāfiju (CV – vismaz par pēdējiem 10 gadiem, norādot arī amatus un veiktās funkcijas);

4.3.2. ja šī persona nav Latvijas rezidents, – ne agrāk kā sešus mēnešus pirms paziņojuma iesniegšanas datuma šīs personas mītnes zemes un rezidences vai reģistrācijas valsts kompetentās valsts institūcijas izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka amata kandidāts nav persona, uz kuru attiecināmi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma 21. pantā minētie apstākļi;

4.3.3. kapitālsabiedrības kompetentās pārvaldes institūcijas sapulces (sēdes) protokola kopiju vai izrakstu ar lēmumu par personas kandidatūras izvirzīšanu pienākumu pildīšanai vai kapitālsabiedrības kompetentās amatpersonas lēmumu par personas iecelšanu attiecīgajā amatā kopiju;

4.3.4. personas datu aizsardzības apliecinājumu (šo noteikumu 3. pielikums);

4.4. informāciju par valūtu tirdzniecības vietām:

4.4.1. telpu inventarizācijas plānus ar valūtu tirdzniecības vietas un tajā izvietotas kases operāciju kabīnes vai automatizētās valūtu tirdzniecības iekārtas norādi;

4.4.2. fotoattēlus, kas ļaus gūt pārliecību, ka valūtu tirdzniecības vieta atbilst šo noteikumu IV nodaļas prasībām;

4.4.3. ja valūtu tirdzniecības vietā izvietota kases operāciju kabīne – Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēta kases aparāta vai kases sistēmas tehniskās pases kopiju;

4.4.4. ja valūtu tirdzniecības vietā izvietota automatizētā valūtu tirdzniecības iekārta – Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētas iekārtas tehniskās pases kopiju.

5. Šo noteikumu 4. punktā minētajiem Latvijas Bankai iesniedzamajiem paziņojumiem var nepievienot dokumentus, kuri ir iegūstami no publiskajiem reģistriem Latvijā vai kuri jau ir Latvijas Bankas rīcībā un kuros ietvertajā informācijā nav notikušas pārmaiņas. Attiecībā uz šādiem dokumentiem kapitālsabiedrība norāda, kur tie pieejami vai kad tie tikuši iesniegti Latvijas Bankai, norādot iesniegšanas datumu un apliecinot, ka tajos ietvertā informācija no iesniegšanas brīža nav mainīta.

6. Ja reģistrācijas paziņojumam nav pievienoti visi valūtu tirdzniecības sabiedrības reģistrācijai noteiktie dokumenti vai tajos norādītā informācija ir nepilnīga vai neprecīza, Latvijas Banka par to 10 darbadienu laikā rakstiski paziņo iesniedzējam un atliek reģistrācijas paziņojuma izskatīšanu līdz nepilnību novēršanai.

7. Ja Latvijas Banka novērtē, ka ir iesniegta visa informācija atbilstoši šo noteikumu prasībām, tā uzsāk vērtēšanas procesu pēc būtības ar brīdi, kad reģistrācijai nepieciešamie dokumenti saņemti Latvijas Bankā pilnā apjomā.

8. Latvijas Banka savā tīmekļvietnē publisko informāciju par valūtu tirdzniecības sabiedrībām, kurām ir tiesības sniegt valūtu tirdzniecības pakalpojumu, norādot šādu informāciju:

8.1. firmas nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese;

8.2. valūtu tirdzniecības vietu adreses;

8.3. reģistrācijas numurs un datums Latvijas Bankas uzturētajā valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrā;

8.4. datums, ar kuru valūtu tirdzniecības sabiedrības vai tās tirdzniecības vietu darbība ir apturēta vai pārtraukta.

9. Mainoties Latvijas Bankas tīmekļvietnē iekļaujamai informācijai, valūtu tirdzniecības sabiedrība 15 dienu laikā par to informē Latvijas Banku, iesniedzot iesniegumu brīvā formā par pārmaiņu saturu un to apliecinošos dokumentus.

10. Valūtu tirdzniecības sabiedrības nosaukuma (firmas), reģistrācijas numura vai juridiskās adreses maiņas gadījumā iesniegumā norāda pārmaiņu datumu.

11. Latvijas Banka veic pārmaiņas valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrā 15 dienu laikā pēc visu nepieciešamo normatīvo aktu prasībām atbilstoši sagatavoto un noformēto dokumentu saņemšanas.

12. Par jaunas valūtu tirdzniecības vietas izveidi valūtu tirdzniecības sabiedrība informē Latvijas Banku, iesniedzot iesniegumu brīvā formā un tam pievienojot šo noteikumu 5.4. apakšpunktā minēto informāciju.

13. Par automatizētās valūtu tirdzniecības iekārtas izmantošanu valūtu tirdzniecības vietā valūtu tirdzniecības sabiedrība informē Latvijas Banku, iesniedzot iesniegumu brīvā formā un tam pievienojot šo noteikumu 4.4. apakšpunktā minēto informāciju.

14. Latvijas Banka 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 12. un 13. punktā minēto dokumentu un informācijas saņemšanas pārbauda, ja nepieciešams, apmeklējot un pārbaudot uz vietas, valūtu tirdzniecības sabiedrības jaunās valūtu tirdzniecības vietas vai tās uzstādītās automatizētās valūtu tirdzniecības iekārtas atbilstību šo noteikumu prasībām.

15. Konstatējot, ka valūtu tirdzniecības sabiedrības jaunā valūtu tirdzniecības vieta vai tās uzstādītā automatizētā valūtu tirdzniecības iekārta neatbilst šo noteikumu prasībām, Latvijas Banka nosaka termiņu neatbilstību novēršanai.

16. Konstatējot, ka valūtu tirdzniecības sabiedrības jaunā valūtu tirdzniecības vieta vai tās uzstādītā automatizētā valūtu tirdzniecības iekārta atbilst šo noteikumu prasībām, Latvijas Banka aktualizē valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrā iekļaujamo informāciju, kas attiecas uz konkrēto valūtu tirdzniecības sabiedrību.

17. Ja tiek pārtraukta valūtu tirdzniecības vietas darbība vai tajā uzstādītās automatizētās valūtu tirdzniecības iekārtas izmantošana, valūtu tirdzniecības sabiedrība par to 15 dienu laikā informē Latvijas Banku, iesniedzot iesniegumu brīvā formā.

18. Par valūtu tirdzniecības vietas darbības vai automatizētās valūtu tirdzniecības iekārtas izmantošanas atsākšanu valūtu tirdzniecības sabiedrība informē Latvijas Banku, iesniedzot iesniegumu brīvā formā, norādot valūtu tirdzniecības vietas darbības vai automatizētās valūtu tirdzniecības iekārtas izmantošanas atsākšanas datumu.

19. Valūtu tirdzniecības sabiedrība var pārtraukt valūtu tirdzniecību uz periodu līdz sešiem mēnešiem. Valūtu tirdzniecības pārtraukšanas periodā neieskaita laika periodu, uz kuru valstī izsludināta ārkārtējā situācija likuma "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" izpratnē. Pēc valūtu tirdzniecības sabiedrības motivēta lūguma Latvijas Banka var atļaut valūtu tirdzniecības pārtraukšanas periodu pagarināt līdz papildu sešiem mēnešiem.

20. Ja valūtu tirdzniecības sabiedrība vēlas atsākt valūtu tirdzniecību, tā Latvijas Bankai iesniedz attiecīgu iesniegumu brīvā formā, informējot par valūtu tirdzniecības atsākšanas datumu.

III. Iesniedzamā informācija un dokumenti attiecībā uz valūtu tirdzniecības sabiedrības akcionāra vai dalībnieka (līdz fiziskajai personai, kura ir patiesais labuma guvējs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē), padomes (ja tāda ir izveidota) priekšsēdētāja, padomes locekļa, valdes priekšsēdētāja, valdes locekļa, prokūrista vai par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību ievērošanu valūtu tirdzniecības sabiedrībā atbildīgās personas maiņu un šīs informācijas iesniegšanas kārtība

21. Valūtu tirdzniecības sabiedrība par tās akcionāra vai dalībnieka (līdz fiziskajai personai, kura ir patiesais labuma guvējs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē), padomes (ja tāda ir izveidota) priekšsēdētāja, padomes locekļa, valdes priekšsēdētāja, valdes locekļa, prokūrista un par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību ievērošanu valūtu tirdzniecības sabiedrībā atbildīgās personas maiņu Latvijas Bankai iesniedz šo noteikumu 2. pielikumā paredzēto informāciju:

21.1. personas profesionālo biogrāfiju (CV – vismaz par pēdējiem 10 gadiem, norādot arī amatus un veiktās funkcijas);

21.2. ja šī persona nav Latvijas rezidents, – ne agrāk kā sešus mēnešus pirms paziņojuma iesniegšanas datuma šīs personas mītnes zemes un rezidences vai reģistrācijas valsts kompetentās valsts institūcijas izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka amata kandidāts nav persona, uz kuru attiecināmi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma 21. pantā minētie apstākļi;

21.3. valūtu tirdzniecības sabiedrības kompetentās pārvaldes institūcijas sapulces (sēdes) protokola kopiju vai izrakstu ar lēmumu par personas kandidatūras izvirzīšanu pienākumu pildīšanai vai valūtu tirdzniecības sabiedrības kompetentās amatpersonas lēmuma par personas iecelšanu attiecīgajā amatā kopiju;

21.4. personas datu aizsardzības apliecinājumu (šo noteikumu 3. pielikums).

IV. Valūtu tirdzniecības prasības un kārtība, kādā izveidojama valūtu tirdzniecības vieta un veicama valūtu tirdzniecība

22. Valūtu tirdzniecības sabiedrība valūtu tirdzniecību drīkst veikt šim nolūkam īpaši ierīkotā valūtu tirdzniecības vietā vai ar valūtu tirdzniecības sabiedrības tīmekļvietnes starpniecību.

23. Valūtu tirdzniecības sabiedrība informāciju par tās reģistrāciju kā valūtu tirdzniecības sabiedrību izvieto klientam redzamā vietā un valūtu tirdzniecības sabiedrības tīmekļvietnē (ja tāda ir).

24. Valūtu tirdzniecības sabiedrība valūtu tirdzniecības vietā drīkst veikt cita veida komercdarbību, ja tā neapdraud valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrēšanas mērķa sasniegšanu un normatīvo aktu prasību attiecībā uz valūtu tirdzniecību izpildi.

25. Valūtu tirdzniecības sabiedrība valūtu tirdzniecību veic, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldīšanas prasības.

26. Valūtu tirdzniecībai īpaši ierīkotajai valūtu tirdzniecības vietai ir jāatrodas sabiedrībai pieejamā nedzīvojamā telpā, kurā var uzturēties un saņemt dažādus pakalpojumus apmeklētāji, tai jābūt aprīkotai ar slēdzamu kases operāciju kabīni un tai pieguļošu klientu zonu vai automatizēto valūtu tirdzniecības iekārtu.

27. Valūtu tirdzniecības sabiedrība drīkst veikt valūtu tirdzniecību ar tās tīmekļvietnes starpniecību, nodrošinot darījuma izpildi šajos noteikumos noteiktajā kārtībā izveidotajā valūtu tirdzniecības vietā. Valūtu tirdzniecības sabiedrības tīmekļvietnē veikto darījumu izpildi valūtu tirdzniecības sabiedrība drīkst nodrošināt arī pilnībā apdrošināta sūtījuma veidā, pārdoto valūtu, kas nav euro (tālāk tekstā – ārvalstu valūta), skaidrā naudā nosūtot uz klienta pasta adresi Latvijā ierakstītā pasta sūtījumā vai izmantojot kurjerpasta pakalpojumu. Valūtu tirdzniecības sabiedrība pirms valūtu tirdzniecības uzsākšanas tās tīmekļvietnē par to informē Latvijas Banku, kā arī izpilda citas uz konkrēto darbības veidu attiecināmo normatīvo aktu prasības.

28. Kases operāciju kabīnē un automatizētajā valūtu tirdzniecības iekārtā ir jānodrošina:

28.1. naudas līdzekļu saglabāšana;

28.2. darījumu reģistrēšana un uzskaite;

28.3. klientu identifikācija, bet kases operāciju kabīnē arī klientu identifikācijas dokumentu kopēšana;

28.4. klientu identifikācijas datu aizsardzība un saglabāšana;

28.5. naudas zīmju pārbaude;

28.6. fiziskā drošība, novēršot iespēju netraucēti iekļūt nepiederošai personai.

29. No klientu zonas puses kases operāciju kabīnes lodziņam ir jābūt konstruktīvi norobežotam tā, lai nodrošinātu darījuma konfidencialitāti.

30. Klientu zonai ir jābūt:

30.1. norobežotai no telpas, kurā notiek cita veida darbība;

30.2. norobežotai tā, lai garāmgājēju plūsmai būtu liegta iespēja to šķērsot;

30.3. labi apgaismotai, lai klients spētu atpazīt naudas zīmju drošības elementus un novērtēt naudas zīmju kvalitāti;

30.4. ne mazākai par 1 m2.

31. Kases operāciju kabīnē aizliegts glabāt kasiera personisko naudu, kuras apjoms pārsniedz trīs minimālās mēnešalgas. Kasiera naudu glabā speciālā šim mērķim paredzētā slēdzamā vietā.

32. Kases operāciju kabīnē aizliegts uzturēties nepiederošām personām.

33. Automatizētajai valūtu tirdzniecības iekārtai ir jānodrošina darījumu konfidencialitāte, un tā izvietojama labi apgaismotā vietā, lai klients spētu atpazīt naudas zīmju drošības elementus un novērtēt naudas zīmju kvalitāti.

34. Valūtu tirdzniecības sabiedrība patstāvīgi izvēlas, kuras ārvalstu valūtas tā pērk un pārdod, un nosaka ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursu attiecībā pret euro. Ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursu nosaka, izmantojot netiešo kotēšanas metodi, t.i., izsakot ārvalstu valūtas daudzumā par vienu euro.

35. Ja valūtu tirdzniecības sabiedrība dienas laikā maina ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursu attiecībā pret euro, tā veic attiecīgos labojumus visās norādēs.

36. Valūtu tirdzniecības sabiedrībai ir pienākums valūtu tirdzniecības vietā pie kases operāciju kabīnes lodziņa klientam redzamā vietā un automatizētajā valūtu tirdzniecības iekārtā nodrošināt šādas skaidri salasāmas informācijas izvietošanu:

36.1. valūtu tirdzniecības sabiedrības nosaukums (firma), juridiskā adrese un tālruņa numurs;

36.2. ārvalstu valūtu kodi, izmantojot starptautisko standartu ISO 4217 ''Valūtu un resursu kodi'';

36.3. ārvalstu valūtu nosaukumi;

36.4. ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas pamatkursi, t.i., valūtu tirdzniecības sabiedrības noteiktie ārvalstu valūtas zemākie pārdošanas kursi un augstākie pirkšanas kursi (klientam neizdevīgākie kursi);

36.5. informācija par ārvalstu valūtu pirkšanas vai pārdošanas darījuma komisijas maksu un citām papildu izmaksām, norādot to kopā ar šo noteikumu 35.4. apakšpunktā minēto informāciju;

36.6. informācija, ka klientam par veikto darījumu jāsaņem kases čeks, kā arī, neizejot no klientu zonas, jāpārliecinās par kases čekā atspoguļotā darījuma atbilstību savstarpējās vienošanās noteikumiem un jāpārbauda darījuma rezultātā saņemto naudas zīmju nominālvērtība un kvalitāte;

36.7. informācija par tiesībām atteikties no ārvalstu valūtas pirkšanas vai pārdošanas darījuma šo noteikumu 46. punktā minētajos gadījumos;

36.8. informācija par tiesībām iesniegt Latvijas Bankai sūdzības par valūtu tirdzniecības sabiedrības darbību.

37. Valūtu tirdzniecības sabiedrībai, pārdodot ārvalstu valūtu ar tās tīmekļvietnes starpniecību (šo noteikumu 27. punkts), ir pienākums nodrošināt šo noteikumu 35.1.–35.5., 35.7. un 35.8. apakšpunktā minētās informācijas izvietošanu saskaņā ar šo noteikumu prasībām klientam redzamā vietā tās tīmekļvietnē un pirms distances līguma noslēgšanas pārliecināties, ka klients ir informēts par visiem valūtu tirdzniecības sabiedrības piedāvātajiem darījuma nosacījumiem, t.sk. piemērojamo komisijas maksu, piegādes maksu, sūtījuma apdrošināšanas maksu un citām papildu izmaksām.

38. Ja valūtu tirdzniecības sabiedrība izvieto vairākas informatīvās norādes, tajās visās ietver šo noteikumu 35.1.–35.5. apakšpunktā minēto informāciju.

39. Informāciju par vienas valūtas pirkšanas un pārdošanas pamatkursiem informatīvajās norādēs raksta ar vienāda izmēra un krāsas simboliem un skaidri redzamām decimālo atdalītāju zīmēm tā, lai nepieļautu iespēju trešām personām patvaļīgi veikt labojumus.

40. Informācija par ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursiem, kas atšķiras no pamatkursiem, nedrīkst būt norādīta ar lielāka izmēra simboliem, citas krāsas simboliem, spilgtāk izgaismota vai kā citādi padarīta spilgtāka, labāk redzama un uztverama nekā informācija par ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas pamatkursiem.

41. Ja valūtu tirdzniecības sabiedrība vienā valūtu tirdzniecības vietā nodrošina vairākus valūtu tirdzniecības veidus, ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas pamatkursi tajos nedrīkst atšķirties.

42. Izvietojot informatīvās norādes valūtu tirdzniecības vietas telpu ārpusē, aizliegts tajās ietvert ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursus, kas nav pamatkursi.

43. Valūtu tirdzniecības sabiedrība valūtu tirdzniecības vietā kā maksāšanas līdzekli no klienta drīkst pieņemt skaidro naudu un maksājumu kartes (debetkartes un kredītkartes), kā arī samaksu ar ātro kredīta pārvedumu (zibmaksājumu) un kredītiestādes iekšējo kredīta pārvedumu.

44. Valūtu tirdzniecības sabiedrībai:

44.1. konstatējot, ka klients iesniedzis naudas zīmes ar viltojuma pazīmēm, ir pienākums rīkoties normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

44.2. aizliegts izsniegt klientam no apgrozības izņemtas naudas zīmes vai naudas zīmes ar viltojuma pazīmēm.

45. Valūtu tirdzniecības sabiedrībai aizliegts pieņemt darījuma priekšsamaksu vai pēcsamaksu, tādējādi nodrošinot darījuma tūlītēju izpildi pie kases operāciju kabīnes lodziņa vai automatizētajā valūtu tirdzniecības iekārtā. Šī prasība neattiecas uz darījumu, ko valūtu tirdzniecības sabiedrība veic darījuma attiecību ietvaros ar citu finanšu tirgus dalībnieku, kā arī uz ārvalstu valūtas pārdošanas darījumu, kas notiek ar valūtu tirdzniecības sabiedrības tīmekļvietnes starpniecību (šo noteikumu 27. punkts).

46. Pirms darījuma veikšanas kasieris pārliecinās, vai klients ir informēts par visiem valūtu tirdzniecības sabiedrības piedāvātajiem darījuma nosacījumiem, t.sk. piemērojamo komisijas maksu un citām papildu izmaksām.

47. Klientam ir tiesības atteikties no darījuma jebkurā brīdī līdz tā izpildei. Ja darījums noticis un klients, neizejot no klientu zonas, konstatējis, ka nav ticis informēts par visiem valūtu tirdzniecības sabiedrības piedāvātajiem darījuma nosacījumiem, t.sk. piemērojamo komisijas maksu un citām papildu izmaksām, darījums neatbilst savstarpējās vienošanās noteikumiem vai darījuma rezultātā saņemto naudas zīmju nominālvērtība vai kvalitāte neatbilst klienta prasībām, klientam ir tiesības pieprasīt darījuma anulēšanu. Valūtu tirdzniecības sabiedrībai šajā punktā noteiktajos gadījumos ir pienākums izpildīt klienta prasību un anulēt darījumu. Ja darījums veikts ar kapitālsabiedrības tīmekļvietnes starpniecību (šo noteikumu 27. punkts) un ja klients ir konstatējis, ka nav ticis informēts par visiem valūtu tirdzniecības sabiedrības piedāvātajiem darījuma nosacījumiem, t.sk. piemērojamo komisijas maksu un citām papildu izmaksām, darījums neatbilst savstarpējās vienošanās noteikumiem vai darījuma rezultātā saņemto naudas zīmju nominālvērtība vai kvalitāte neatbilst klienta prasībām, klientam ir tiesības nekavējoties pieprasīt darījuma anulēšanu un kapitālsabiedrībai ir pienākums izpildīt šo prasību, ievērojot Ministru kabineta noteikto distances līgumu slēgšanas kārtību.

V. Noslēguma jautājumi

48. Kapitālsabiedrības, kas saņēmušas Latvijas Bankas licenci ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai līdz 2022. gada 31. decembrim, Latvijas Banka 2023. gada 1. janvārī reģistrē valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrā, norādot informāciju par kapitālsabiedrību un tās valūtu tirdzniecības vietām atbilstoši 2022. gada 31. decembrī spēkā esošajām Latvijas Bankas izsniegtajām licencēm.

49. Valūtu tirdzniecības sabiedrība noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā un sankciju riska pārvaldīšanas jomā līdz dienai, kad stāsies spēkā attiecīgi Latvijas Bankas noteikumi, piemēro Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2021. gada 12. janvāra normatīvos noteikumus Nr. 5 "Klientu izpētes, klientu padziļinātās izpētes un riska skaitliskā novērtējuma sistēmas izveides un informācijas tehnoloģiju prasību normatīvie noteikumi" un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 11. augusta normatīvos noteikumus Nr. 126 "Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvie noteikumi" kā "iestāde" minēto abu normatīvo noteikumu izpratnē tiktāl, cik to prasības atbilst valūtu tirdzniecības sabiedrību darbības specifikai.

50. Atzīt par spēku zaudējušiem Latvijas Bankas 2009. gada 13. maija noteikumus Nr. 36 "Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2009, Nr. 77; 2010, Nr. 78; 2011, Nr. 76; 2012, Nr. 83; 2013, Nr. 20 un Nr. 137; 2016, Nr. 93; 2017, Nr. 222; 2018, Nr. 57; 2019, Nr. 64 un Nr. 145; 2021, Nr. 81 un Nr. 198).

51. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
1. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 3. oktobra
noteikumiem Nr. 221
   

. gada

 

.

    
(vieta) (gads) (datums) (mēnesis)   

Nr. _______________

LATVIJAS BANKAI

Reģistrācijas paziņojums

1. Informācija par kapitālsabiedrību, kura iesniedz reģistrācijas paziņojumu

Nosaukums (firma) 
Tirdzniecības nosaukums (ja atšķiras no firmas) 
Reģistrācijas valsts 
Reģistrācijas numurs 
Juridiskā adrese 
Adrese, kurā kapitālsabiedrība (filiāle) ir sasniedzama (ja atšķiras no juridiskās adreses) 
Tīmekļvietnes adrese (ja tāda ir) 

lūdz reģistrēt kapitālsabiedrību valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrā.

2. Informācija par kapitālsabiedrības akcionāriem vai dalībniekiem (līdz fiziskajai personai, kura ir patiesais labuma guvējs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē)

Piezīme. Ja kapitālsabiedrībai ir vairāki akcionāri vai dalībnieki, 2. punktā esošā tabula attiecīgi jānokopē un jāaizpilda informācija par visām personām.)

Nosaukums (firma)/Vārds, uzvārds 
Reģistrācijas numurs/Personas kods/Identifikācijas numurs 
Juridiskā adrese/Deklarētā dzīvesvietas adrese 
Līdzdalības apmērs (procentos no iestādes pamatkapitāla) 

3. Informācija par kapitālsabiedrības padomes (ja tāda ir izveidota) priekšsēdētāju, padomes locekļiem, valdes priekšsēdētāju, valdes locekļiem, atbildīgo valdes locekli noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā, par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību ievērošanu valūtu tirdzniecības sabiedrībā atbildīgo personu un prokūristiem

Piezīme. 3. punktā esošā informācija sniedzama par visām personām, kuras kapitālsabiedrībā ieņem minētos amatus.

Vārds, uzvārdsPersonas kods/Identifikācijas numursRezidences valstsIeņemamais amats
    
    
    
    

4. Informācija par valūtu tirdzniecības vietām

Valūtu tirdzniecības vietas adrese
Valūtu tirdzniecības vietā tiks izmantota
kases operāciju kabīne

 

automatizētā valūtu tirdzniecības iekārta
   
   
   
   

5. Kapitālsabiedrības kontaktinformācija, lai nodrošinātu saziņu par reģistrācijas procesu ar Latvijas Banku

Kontaktpersonas vārds, uzvārds 
E-pasta adrese 
Kontakttālrunis 

6. Paziņojumam pievienoti šādi dokumenti (ar zīmi "x" atzīmēt pievienotos dokumentus):

Samaksu par iesniegto dokumentu izskatīšanu apliecinošs dokuments

Pilnvara vai tās apliecināta kopija, ja pilnvarojums parakstīt reģistrācijas paziņojumu kapitālsabiedrības vārdā izriet no pilnvarojuma līguma

Kapitālsabiedrības statūti, ja informācija nav pieejama publiskos reģistros

Izziņa no kompetentās iestādes, ka kapitālsabiedrībai nav nodokļu parādu

Kapitālsabiedrības akcionāru (dalībnieku) struktūras apraksts, norādot katra akcionāra vai dalībnieka līdzdalības procentus (kapitāls, balsstiesības) un šādas līdzdalības pamatu;

Paziņojums par katru kapitālsabiedrības akcionāru vai dalībnieku (līdz fiziskajai personai, kura ir patiesais labuma guvējs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē) (šo noteikumu 2. pielikums)

Paziņojums par kapitālsabiedrības padomes (ja tāda ir izveidota) priekšsēdētāju, padomes locekli, valdes priekšsēdētāju, valdes locekli un prokūristu (šo noteikumu 2. pielikums)

Paziņojums par darbinieku, kurš ir atbildīgs par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību ievērošanu valūtu tirdzniecības sabiedrībā (šo noteikumu 2. pielikums)

Telpu inventarizācijas plāns ar katras 4. punktā minētās valūtu tirdzniecības vietas un tajā izvietotās kases operāciju kabīnes un automatizētās valūtu tirdzniecības iekārtas norādi

Fotoattēli, kas ļauj gūt pārliecību, ka valūtu tirdzniecības vieta atbilst šo noteikumu IV nodaļas prasībām

Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētā kases aparāta vai kases sistēmas tehniskās pases kopija (katram uzstādītājam kases aparātam vai kases sistēmai)

Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētās automatizētās valūtu tirdzniecības iekārtas tehniskās pases kopija (katrai uzstādītājai automatizētajai valūtu tirdzniecības iekārtai)

Kapitālsabiedrības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas un sankciju risku novērtējums, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju risku pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas politiku un procedūru dokumenti

Kapitālsabiedrības akcionāra vai dalībnieka (līdz fiziskajai personai, kura ir patiesais labuma guvējs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē), padomes (ja tāda ir izveidota) priekšsēdētāja, padomes locekļu, valdes priekšsēdētāja, valdes locekļu, prokūrista un par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību ievērošanu valūtu tirdzniecības sabiedrībā atbildīgās personas datu aizsardzības apliecinājumi (šo noteikumu 3. pielikums).

7. Informācija par personu, kas paraksta reģistrācijas paziņojumu

Paraksts un paraksta atšifrējums (personas vārds, uzvārds) 
Personas kods / Identifikācijas numurs 
Deklarētā dzīvesvietas adrese 
Amats vai cits tiesisks pamats, uz kura pārstāv kapitālsabiedrību 
Paraksta datums 
Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
2. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 3. oktobra
noteikumiem Nr. 221
   

. gada

 

.

    
(vieta) (gads) (datums) (mēnesis)   

Nr. _______________

LATVIJAS BANKAI

Paziņojums
par kapitālsabiedrības akcionāru vai dalībnieku (līdz fiziskajai personai, kura ir patiesais labuma guvējs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē), padomes (ja tāda ir izveidota) priekšsēdētāju, padomes locekli, valdes priekšsēdētāju, valdes locekli, prokūristu un par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas likuma prasību ievērošanu valūtu tirdzniecības sabiedrībā atbildīgo personu

Kapitālsabiedrības (valūtu tirdzniecības sabiedrības) nosaukums (firma)

 

Paziņojuma sniegšanas iemesls:

Valūtu tirdzniecības sabiedrības reģistrēšana

Pirmreizēja statusa iegūšana vai iecelšana amatā

Pārmaiņas iepriekš sniegtajā informācijā

Statusa vai amata maiņa

Personas vārds, uzvārds, personas kods / identifikācijas numurs

 

Lūdzu atzīmēt atbilstošo(-os) personas statusu(-us) vai amatu(-us), ko persona pildīs kapitālsabiedrībā (valūtu tirdzniecības sabiedrībā):

Akcionārs vai dalībnieks (līdz fiziskajai personai, kura ir patiesais labuma guvējs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē)

Padomes priekšsēdētājs

Padomes loceklis

Valdes priekšsēdētājs (CEO)

Valdes loceklis

Valdes loceklis, kas atbildīgs par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomu

Prokūrists

par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību izpildi atbildīgā persona

Cits amats (lūdzu norādīt):

Dzimšanas datums un vieta

 

Deklarētās dzīvesvietas adrese, tālruņa numurs, e-pasta adrese)

 

Pilsonība

 

Statusa iegūšanas vai amata pienākumu pildīšanas sākuma datums un termiņš

 

Personas galveno uzdevumu un pienākumu īss apraksts

 
 

Vai cita uzraudzības institūcija ir veikusi personas reputācijas novērtējumu? (Ja ir, lūdzu norādīt iestādi, novērtēšanas datumu un tās pieņemto lēmumu)

 
 

Vai cita ar finanšu sektoru nesaistīta iestāde ir veikusi personas reputācijas novērtēšanu? (Ja ir, lūdzu norādīt iestādi, novērtēšanas datumu un tās pieņemto lēmumu)

 
 

Vai persona ir bijusi notiesāta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu vai tai par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu piemērots prokurora priekšraksts par sodu (jā/nē)?

 

Vai persona ir bijusi notiesāta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu vai tai par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu piemērots prokurora priekšraksts par sodu, pat ja tā ir atbrīvota no soda izciešanas sakarā ar noilgumu, apžēlošanu vai amnestiju (jā/nē)?

 

Vai pret personu uzsāktais kriminālprocess par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu izbeigts sakarā ar noilgumu vai amnestiju (jā/nē)?

 

Vai pret personu uzsāktais kriminālprocess par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu izbeigts, atbrīvojot no kriminālatbildības, ja ar nodarījumu nav radīts tāds kaitējums, lai piespriestu kriminālsodu, vai ja panākts izlīgums ar cietušo vai viņa pārstāvi (jā/nē)?

 

Vai pret personu uzsāktais kriminālprocess par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu izbeigts, ja tā būtiski palīdzējusi atklāt smagu vai sevišķi smagu noziegumu, kas ir smagāks vai bīstamāks par pašas šīs personas izdarīto noziedzīgo nodarījumu (jā/nē)?

 

Vai pret personu uzsāktais kriminālprocess par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu izbeigts, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības (jā/nē)?

 

Paziņojumam pievienoti šādi dokumenti (ar zīmi "x" atzīmēt pievienotos dokumentus):

Personas profesionālā biogrāfija (CV – vismaz par pēdējiem 10 gadiem, norādot arī amatus un veiktās funkcijas)

Ja šī persona nav Latvijas rezidents, – ne agrāk kā sešus mēnešus pirms paziņojuma iesniegšanas datuma šīs personas mītnes zemes un rezidences vai reģistrācijas valsts kompetentās valsts institūcijas izsniegts dokuments, kas apliecina, ka amata kandidāts nav persona, uz kuru attiecināmi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma 21. pantā minētie apstākļi

Personai, kas ir atbildīga par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību ievērošanu, – kapitālsabiedrības veikts minētās personas piemērotības amatam novērtējums

Kapitālsabiedrības kompetentās pārvaldes institūcijas sapulces (sēdes) protokola kopija vai izraksts ar lēmumu par personas kandidatūras izvirzīšanu pienākumu pildīšanai vai kapitālsabiedrības kompetentās amatpersonas lēmuma par personas iecelšanu attiecīgajā amatā kopija

Personas datu aizsardzības apliecinājums (šo noteikumu 3. pielikums)

Citi (lūdzam norādīt)

     
(paraksts) (vārds, uzvārds) (datums)
     
(paraksts) (vārds, uzvārds) (datums)

Paziņojuma pareizību ar parakstu apliecina paziņojumā norādītā persona un kapitālsabiedrības (valūtu tirdzniecības sabiedrības) akcionāru (dalībnieku) pilnvarotā persona vai vadītājs.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
3. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 3. oktobra
noteikumiem Nr. 221
Personas datu aizsardzība

Personas datu apstrādes mērķis un tiesiskais pamats

Visi personas dati, kas jāiesniedz Latvijas Bankā, ir nepieciešami, lai Latvijas Banka uzraudzības funkcijas ietvaros varētu izvērtēt personu atbilstību Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma noteikumiem. Ja dati netiek iesniegti, Latvijas Banka nevar izvērtēt personu atbilstību tiesību aktu prasībām un lemt par valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrēšanu.

Personas datu izpaušana

Iesniegtos personas datus Latvijas Bankai ir tiesības izpaust Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma 52. un 53. pantā un Latvijas Bankas likuma 77. pantā noteiktajos gadījumos, kā arī tiesībsargājošajām iestādēm atbilstoši to darbību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajām tiesībām pieprasīt Latvijas Bankai šādu informāciju.

Piemērojamais glabāšanas periods

Latvijas Banka glabā iesniegtos personas datus 10 gadu pēc valūtu tirdzniecības sabiedrības likvidācijas vai dienas, kad izbeigta Latvijas Bankas veiktā valūtu tirdzniecības sabiedrības uzraudzība.

Piemērojamā datu aizsardzība un datu pārzinis

Latvijas Banka Regulas Nr. 2016/679* izpratnē ir uzskatāma par pārzini un ir atbildīga par veikto personas datu apstrādi atbilstoši Regulā Nr. 2016/679 noteiktajai kārtībai.

Datu subjekta tiesības

Personai (datu subjektam, kura datu apstrādi veic Latvijas Banka) ir tiesības vērsties Latvijas Bankā, lai saņemtu informāciju par sevi un savu iesniegto personas datu apstrādi atbilstoši datu apstrādes mērķim, kā arī tiesības labot savus datus.

Kontakti

Ja personai (datu subjektam, kura datu apstrādi veic Latvijas Banka) rodas jautājumi vai sūdzības par personas datu apstrādes procesu, tā ir tiesīga vērsties Latvijas Bankā (e-pasts: datuaizsardziba@bank.lv).

Apliecinājums

Ar šo apliecinu, ka esmu informēts, ka, pamatojoties uz normatīvo aktu prasībām (piemēram, Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma 26.3 pantu), Latvijas Banka savas kompetences ietvaros saņem un apstrādā iesniegtos manus kā fiziskās personas datus, tai skaitā datus par sodāmību. Esmu informēts, ka mani personas dati var tikt izpausti šajā apliecinājumā norādītajos gadījumos.

Vārds, uzvārds 
Paraksts 
Vieta, datums 

Piezīme. Šo dokumentu katra iesaistītā fiziskā persona paraksta atsevišķi.


* Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 27. aprīļa Regula Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Valūtu tirdzniecības sabiedrību reģistrēšanas, informācijas sniegšanas un valūtu tirdzniecības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: noteikumi Numurs: 221Pieņemts: 03.10.2022.Stājas spēkā: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 192, 04.10.2022. OP numurs: 2022/192.14
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
336057
01.01.2023
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"