Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 571

Rīgā 2022. gada 13. septembrī (prot. Nr. 46 24. §)
Kārtība, kādā izbeidz piemērot atkritumu statusu no bioloģiski noārdāmiem atkritumiem iegūtam materiālam
Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 6. panta 1.1 punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izbeidz piemērot atkritumu statusu no bioloģiski noārdāmiem atkritumiem iegūtam stabilizētam biomateriālam (turpmāk – tehniskais komposts).

2. Noteikumi attiecas uz:

2.1. bioloģiski noārdāmiem atkritumiem, kuri norādīti šo noteikumu 1. pielikumā un dalīti savākti to rašanās vietās;

2.2. šķirošanā iegūtiem bioloģiski noārdāmiem atkritumiem, kuri dalīti savākti atkritumu šķirošanas vietās (turpmāk – bioloģiski noārdāmie atkritumi).

3. Noteikumi neattiecas uz notekūdeņu dūņām un to kompostu.

II. Tehniskā komposta kvalitātes noteikšanas kritēriji

4. Šo noteikumu 1. pielikumā norādītās atkritumu klases tehniskā komposta ražošanā izmanto gan individuāli, gan klašu kombināciju veidā.

5. Tehnisko kompostu uzskata par otrreizēju izejvielu, ja:

5.1. tas atbilst šo noteikumu 2. pielikumā minētajām prasībām;

5.2. tas atbilst šo noteikumu 3. pielikumā minētajiem kvalitātes kritērijiem atbilstoši tam paredzētajam izmantošanas veidam;

5.3. persona, kas veic bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi tehniskajā kompostā (turpmāk – bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs), veic atkritumu pārstrādi atbilstoši atkritumu reģenerācijas veida apakškodam R3A.

6. Bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, uzglabāšanu un sagatavošanu pārstrādei bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs veic saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atkritumu apsaimniekošanu.

7. Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs ir atbildīgs par tehniskā komposta kvalitāti un nodrošina, ka:

7.1. katrai otrreizējo izejvielu partijai (no tehniskā komposta ražošanas līnijas gala produkta rezervuārā ievāktajam materiāla apjomam) ir aizpildīta deklarācija par tehniskā komposta atbilstību atkritumu statusa piemērošanas izbeigšanas kritērijiem (4. pielikums) (turpmāk – atbilstības deklarācija);

7.2. pārstrādājamo bioloģiski noārdāmo atkritumu uzskaiti veic atbilstoši normatīvajiem aktiem par vides aizsardzības oficiālās statistikas un piesārņojošās darbības pārskata veidlapām;

7.3. katra tehniskā komposta partija transportēšanas laikā ir identificējama, nodrošinot Valsts vides dienestam iespēju pēc pieprasījuma saņemt no bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātāja atbilstības deklarācijas oriģinālu.

8. Atbilstības deklarāciju bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs sagatavo elektroniski saskaņā ar normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

9. Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs glabā atbilstības deklarāciju trīs gadus no tās sagatavošanas datuma un iesniedz to 10 darbdienu laikā pēc atkritumu apsaimniekošanas jomas kompetento institūciju pieprasījuma saņemšanas.

10. Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs ievieš un uztur kvalitātes pārvaldības sistēmu, lai nodrošinātu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes procesa izsekojamību.

11. Kvalitātes pārvaldības sistēma ietver detalizētu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes procesa aprakstu, kurā iekļauta šāda informācija:

11.1. bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes procesa kvalitātes uzraudzības apraksts atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumam;

11.2. izmantotā paraugu ņemšanas metodika, paraugiem veiktās fizikālās un ķīmiskās analīzes, otrreizējo izejvielu marķējums, iepakošanas un glabāšanas procesa apraksts;

11.3. bioloģiski noārdāmo atkritumu atbilstības kritēriji atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumam, kontroles pasākumu veidi bioloģiski noārdāmo atkritumu atbilstības izvērtēšanai un rezultātu dokumentēšanas veids;

11.4. pilna bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes cikla apraksts, tostarp pārstrādes procesā radīto atkritumu turpmākas apsaimniekošanas un uzglabāšanas nosacījumi, kā arī informācija par otrreizējo izejvielu realizāciju;

11.5. otrreizējo izejvielu kvalitātes atbilstības kritēriji un paškontroles kritēriji atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumam un 3. pielikumam;

11.6. bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes speciālisti, kas ir atbildīgi par katru bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes procesa posmu;

11.7. bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes plūsmas un iespējamie apjomi.

12. Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs šo noteikumu 11. punktā minēto informāciju glabā trīs gadus no otrreizējo izejvielu partijas iegūšanas dienas.

13. Valsts vides dienests apstrādā šo noteikumu 4. pielikumā norādītos bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātāja pārstāvja fiziskās personas datus (vārds, uzvārds, amats), lai identificētu to bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātāja pārstāvi, kurš parakstījis atbilstības deklarāciju. Fiziskās personas datus pēc pārbaudes veikšanas glabā trīs gadus un iznīcina saskaņā ar Arhīva likumā noteiktajām prasībām.

14. Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs pārskata kvalitātes pārvaldības sistēmu vismaz reizi gadā, kā arī tad, ja tiek veiktas būtiskas izmaiņas otrreizējo izejvielu ieguves tehnoloģiskajos procesos vai tiek mainītas otrreizējo izejvielu raksturīgās fizikālās vai ķīmiskās īpašības.

15. Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs informē otrreizējo izejvielu pircēju, ka bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrāde tiek veikta, izmantojot kvalitātes pārvaldības sistēmu.

III. Tehniskā komposta izmantošana

16. Tehnisko kompostu atbilstoši šo noteikumu 3. pielikumā minētajiem kvalitātes kritērijiem iedala šādi:

16.1. 1. kvalitātes tehniskais komposts, ko izmanto tilpņu aizbēršanai;

16.2. 2. kvalitātes tehniskais komposts, ko izmanto atkritumu poligonu ikdienas pārklājumu izveidošanai un tehnisko lauksaimniecības kultūru audzēšanai atkritumu poligonu teritorijā.

17. Ja tehnisko kompostu izmanto šo noteikumu 16.1. apakšpunktā minētajam mērķim, zemesgabala īpašnieks informāciju par šādu darbību veikšanu glabā vismaz 10 gadus un pēc pieprasījuma uzrāda kompetentajām iestādēm.

18. Atbilstoši šo noteikumu prasībām iegūtam tehniskajam kompostam lieto nosaukumu "tehniskais komposts". Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs šo nosaukumu norāda visā ar tehniskā komposta iegūšanu saistītajā dokumentācijā, tai skaitā atbilstības deklarācijā.

IV. Uzraudzība un kontrole

19. Bioloģiski noārdāmo atkritumu uzglabāšanas, kvalitātes, sagatavošanas pārstrādei, pārstrādes un tehniskā komposta kvalitātes, uzglabāšanas un izmantošanas uzraudzību un kontroli vides aizsardzības prasību ievērošanas jomā veic Valsts vides dienests.

20. Tehnisko kompostu izvest uz citām valstīm bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs var tikai tad, ja galamērķa valsts kompetentā institūcija pārrobežu atkritumu sūtījumu jomā atzīst šo noteikumu 2. pielikumā minētos atkritumu statusa piemērošanas izbeigšanas kritērijus. Ja kompetentās nosūtīšanas un galamērķa institūcijas nevar vienoties par tehniskā komposta klasifikāciju, piemēro Eiropas Parlamenta un Padomes 2006. gada 14. jūnija Regulas (EK) Nr. 1013/2006 par atkritumu sūtījumiem 28. panta 1. un 2. punkta nosacījumus.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumu izpildītājs ‒
Ministru prezidenta biedrs,
aizsardzības ministrs A. Pabriks
1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 13. septembra
noteikumiem Nr. 571
Atkritumu klases tehniskā komposta ražošanai

Atkritumu klase*

Atkritumu nosaukums

020101

Mazgāšanas un tīrīšanas nogulsnes

020103

Augu audu atkritumi

020102

Dzīvnieku audu atkritumi**

020106

Dzīvnieku izkārnījumi, urīns un kūtsmēsli (arī ar salmiem), kā arī notekūdeņi, kuri tiek savākti atsevišķi un apstrādāti citur**

020107

Mežizstrādes atkritumi

020201

Mazgāšanas un tīrīšanas nogulsnes

020202

Dzīvnieku audu atkritumi**

020301

Mazgāšanas, tīrīšanas, mizošanas, centrifugēšanas un atdalīšanas nogulsnes

020304

Patērēšanai vai apstrādei nederīgi materiāli

020401

Biešu tīrīšanas un mazgāšanas atkritumi

020501

Pārstrādei vai patēriņam nederīgi materiāli

020601

Pārstrādei vai patēriņam nederīgi materiāli

020701

Izejvielu mazgāšanas, tīrīšanas un mehāniskās apstrādes atkritumi

030101

Mizu un korķa atkritumi

030310

Šķiedru atlikumi, šķiedru, filtru un pārklājumu duļķes no mehāniskās atdalīšanas

040102

Atkritumi pēc ādu apstrādes ar kaļķi

150103

Koka iepakojums

170201

Koks

191201

Papīrs un kartons

191207

Koksne, kas neatbilst 191206*** klasei

191213

Bioloģiski noārdāmi atkritumi, kas piemēroti kompostēšanai vai anaerobai pārstrādei

200108

Bioloģiski noārdāmi virtuves atkritumi

200109

Mājsaimniecību, restorānu, sabiedriskās ēdināšanas iestāžu un mazumtirdzniecības telpu pārtikas atkritumi un citi tiem pielīdzināmi pārtikas ražošanas atkritumi

200125

Pārtikas eļļa un tauki

200138

Koksne, kas neatbilst 200137 klasei

200201

Bioloģiski noārdāmi atkritumi

200302

Tirgus atkritumi
Piezīmes.
1. * Ministru kabineta 2011. gada 27. aprīļa noteikumu Nr. 302 "Noteikumi par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kuras padara atkritumus bīstamus" pielikums.
2. ** Atkritumus klasificē un apsaimnieko atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 21. oktobra Regulai (EK) Nr. 1069/2009, ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātajiem produktiem, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam, un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 1774/2002 (Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu regula).
3. *** Koksne, kas satur bīstamas vielas.
2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 13. septembra
noteikumiem Nr. 571
Tehniskajam kompostam piemērotā atkritumu statusa izbeigšanas un paškontroles kritēriji

I. Prasības bioloģiski noārdāmiem atkritumiem, kas tiek izmantoti tehniskā komposta ražošanai

Piemērotā atkritumu statusa izbeigšanas kritēriji

Paškontroles kritēriji

Par izejvielām tehniskā komposta ražošanai izmanto vienīgi atkritumus, kas atbilst Ministru kabineta 2022. gada 13. septembra noteikumu Nr. 571 "Kārtība, kādā izbeidz piemērot atkritumu statusu no bioloģiski noārdāmiem atkritumiem iegūtam materiālam" (turpmāk – noteikumi) 1. pielikumā norādītajām atkritumu klasēm atbilstoši normatīvajiem aktiem par atkritumu klasifikatoru, un bioloģiski noārdāmus atkritumus, kas dalīti savākti un atdalīti no nešķirotiem sadzīves atkritumiem atkritumu šķirošanas vietās.

Šķirošanā iegūtos atkritumus pēc šķirošanas nedrīkst jaukt ar cita veida (piemēram, stikla, metāla, papīra, plastmasas) atkritumiem

Tādus bioloģiski noārdāmos atkritumus, kas neatbilst šajā nodaļā minētajiem nosacījumiem, bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs nogādā uz attiecīgām atkritumu apglabāšanas iekārtām, ja tajās ir atļauta attiecīgo atkritumu apglabāšana saskaņā ar izsniegto atļauju attiecīgo iekārtu darbībai atbilstoši normatīvajiem aktiem par piesārņojumu

II. Prasības bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes procesam

Piemērotā atkritumu statusa izbeigšanas kritēriji

Paškontroles kritēriji

Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs tehniskā komposta iegūšanā ievēro šīs nodaļas paškontroles kritērijos noteiktās pārstrādes procesa prasības.

Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs ierīko no izkraušanas zonas atdalītu uzglabāšanas zonu tādiem bioloģiski noārdāmiem atkritumiem, kas atzīti par neatbilstošiem šā pielikuma I nodaļā minētajām prasībām. Neatbilstošos atkritumus uzglabā ierīkotajā uzglabāšanas zonā, nepieļaujot to sajaukšanos ar pārstrādei derīgajiem atkritumiem

Tehniskā komposta iegūšanas procesā bioloģiski noārdāmos atkritumus pakļauj aerobai pārstrādei, kuras laikā vismaz trīs diennaktis temperatūra atkritumu masas iekšienē 50 cm no virskārtas ir vismaz 60 °C.

Iegūto tehnisko kompostu klasificē kā gatavu (stabilizētu) tad, kad bioloģiski noārdāmo atkritumu masā vairs nav novērojami trūdēšanas procesi

III. Tehniskā komposta kvalitātes prasības

Piemērotā atkritumu statusa izbeigšanas kritēriji

Paškontroles kritēriji

Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs nodrošina, ka tehniskā komposta kvalitāte atbilst noteikumu 3. pielikumā norādītajām kvalitātes prasībām un iegūtajam materiālam nav nepieciešama turpmāka apstrāde

Lai pārliecinātos par tehniskā komposta atbilstību noteikumu 5. punktā minētajām prasībām, bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs veic materiāla paraugu analīzes, līdz ir iegūti divu secīgu partiju analīžu rezultāti, kas apliecina tehniskā komposta atbilstību noteikumu 5. punktā minētajām prasībām.

Analīzes iegūtajam tehniskajam kompostam bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs veic tik bieži, cik bieži savāc iegūto tehnisko kompostu. Šo analīžu veikšanas plāns ir ietverts kvalitātes pārvaldības sistēmā. Tehniskā komposta ievākšanas laiku nosaka pats bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs atbilstoši ieviestajai kvalitātes sistēmai.

Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātājs nodrošina minēto analīžu veikšanu, bet materiālu analīzēm ievāc un analizē akreditēta testēšanas laboratorija.

Tehniskajam kompostam analīzes veic testēšanas laboratorijās, kas akreditētas nacionālajā akreditācijas institūcijā atbilstoši normatīvajiem aktiem par atbilstības novērtēšanas institūciju novērtēšanu, akreditāciju un uzraudzību, vai laboratorijās, kas akreditētas citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, Turcijā vai Eiropas Ekonomikas zonas valstīs.

3. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 13. septembra
noteikumiem Nr. 571
Tehniskajam kompostam piemērotā atkritumu statusa izbeigšanas kvalitātes kritēriji

I. Kvalitātes prasības 1. kvalitātes tehniskajam kompostam

Rādītājs

Mērvienība

Vērtība

Mitrums% (masas procenti) svaigā (mitrā) paraugā

≤ 50,00

Dzīvsudrabsmg/kg (sausai masai)

≤ 1,00

Cinksmg/kg (sausai masai)

≤ 1000,00

Kadmijsmg/kg (sausai masai)

≤ 1,50

Varšmg/kg (sausai masai)

≤ 300,00

Niķelismg/kg (sausai masai)

≤ 36,00

Svinsmg/kg (sausai masai)

≤ 140,00

Hromsmg/kg (sausai masai)

≤ 45,00

Arsēnsmg/kg (sausai masai)

≤ 8,00

Ogļūdeņražu satursmg/kg (sausai masai)

≤ 600,00

Policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAH)mg/kg (sausai masai)

≤ 80,00

Svešķermeņi (stikls, metāls, plastmasa)% (sausai masai); noteikts ar 10 mm sietu – sausā sijāšanas metode

≤ 5,00

Salmonelladaudzums 25 g svaigā (mitrā) paraugā

0

Escherichia coliCFU1 vai MNP2 1 g svaigā (mitrā) paraugā

≤ 1000,00

II. Kvalitātes prasības 2. kvalitātes tehniskajam kompostam

Rādītājs

Mērvienība

Vērtība

Mitrums% (masas procenti) svaigā (mitrā) paraugā

> 50,00

Dzīvsudrabsmg/kg (sausai masai)

> 1,00

Cinksmg/kg (sausai masai)

> 1000,00

Kadmijsmg/kg (sausai masai)

> 1,50

Varšmg/kg (sausai masai)

> 300,00

Niķelismg/kg (sausai masai)

> 36,00

Svinsmg/kg (sausai masai)

> 140,00

Hromsmg/kg (sausai masai)

> 45,00

Arsēnsmg/kg (sausai masai)

> 8,00

Ogļūdeņražu satursmg/kg (sausai masai)

> 600,00

Policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAH)mg/kg (sausai masai)

> 80,00

Svešķermeņi (stikls, metāls, plastmasa)% (sausai masai); noteikts ar 20 mm sietu – sausā sijāšanas metode

≤ 10,00

Salmonelladaudzums 25 g svaigā (mitrā) paraugā

0

Escherichia coliCFU1 vai MNP2 1 g svaigā (mitrā) paraugā

≤ 1000,00

Piezīmes.
1 CFU (colony-forming unit – angļu v.) – koloniju veidojoša vienība (KVV).
2 MPN (most probable number – angļu v.) – varbūtīgākais skaits.
4. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 13. septembra
noteikumiem Nr. 571
Deklarācija par otrreizējo izejvielu (tehniskā komposta) atbilstību atkritumu statusa piemērošanas izbeigšanas kritērijiem
1. Ziņas par bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātāju:
juridiskās personas nosaukums 
 
reģistrācijas numurs 
 
faktiskā adrese 
 
juridiskā adrese 
 
tālrunis  
 
e-pasts  

2. Tehniskā komposta partija:

numurs  
 
apjoms tonnās  

3. Tehniskais komposts šajā partijā atbilst Ministru kabineta 2022. gada 13. septembra noteikumu Nr. 571 "Kārtība, kādā izbeidz piemērot atkritumu statusu no bioloģiski noārdāmiem atkritumiem iegūtam materiālam" 2. pielikumā norādītajiem atkritumu statusa piemērošanas izbeigšanas kritērijiem.

4. Apliecinu, ka visa deklarācijā sniegtā informācija ir pilnīga un pareiza.

5. Cita informācija 
 
 
6. Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātāja pārstāvja vārds, uzvārds un amats 
 

ŠIS DOKUMENTS IR ELEKTRONISKI PARAKSTĪTS AR DROŠU ELEKTRONISKO PARAKSTU
UN SATUR LAIKA ZĪMOGU

Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādātāja pārstāvja fiziskās personas datu (vārds, uzvārds, amats) apstrādi veic atbilstoši Ministru kabineta 2022. gada 13. septembra noteikumu Nr. 571 "Kārtība, kādā izbeidz piemērot atkritumu statusu no bioloģiski noārdāmiem atkritumiem iegūtam materiālam" 13. punktam.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā izbeidz piemērot atkritumu statusu no bioloģiski noārdāmiem atkritumiem iegūtam .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 571Pieņemts: 13.09.2022.Stājas spēkā: 17.09.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 180, 16.09.2022. OP numurs: 2022/180.13
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
335612
17.09.2022
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"