Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 28/21

Smiltenē 2021. gada 29. decembrī
Par pašvaldības apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību Smiltenes novada teritorijā
Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2021. gada 29. decembra lēmumu Nr. 426 (prot. Nr. 16, 62. §)


Precizēti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2022. gada 27. aprīļa lēmumu Nr. 211 (prot. Nr. 10, 41. §)


Precizēti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2022. gada 29. jūnija lēmumu Nr. 304 (prot. Nr. 13, 38. §)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 9. punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka Smiltenes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldības) apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības kārtību, kā arī to izpildes kontroli.

2. Lietoto terminu skaidrojums:

2.1. apstādījumi – visas uz Pašvaldībai piekritīgas zemes ar augiem dabīgi apaugušas vai mākslīgi apaudzētas teritorijas, kurās neiegūst augu produkciju pārtikai, koksni, grieztus ziedus un tamlīdzīgi, tajā skaitā parki, dārzi, publiskie zālāji, skvēri, alejas, kapsētas, tostarp koki un krūmi;

2.2. koka vainaga kopšana (veidošana) – vainaga kopšanas darbu kopums, kas ietver zaru nozāģēšanu, apzāģēšanu vai veidota vainaga regulāru apgriešanu.

3. Visiem apstādījumiem Smiltenes novada teritorijā ir sabiedriska vērtība.

4. Apstādījumos aizliegts:

4.1. bez koka vainaga kopšanas (veidošanas) saskaņojuma saņemšanas kopt vai veidot koku vainagus;

4.2. bojāt kokus (lauzt zarus, neprofesionāli apzāģēt vainagu, plēst mizu, veikt urbumus stumbrā, traumēt saknes, mehāniski vai ķīmiski bojāt vai citādā veidā ietekmēt koku), ja bojājumu rezultātā koks daļēji vai pilnībā zaudē vai var zaudēt savu augtspēju;

4.3. bojāt apstādījumus, stādīt jaunus kokus, krūmus un puķes bez labiekārtošanas un apzaļumošanas projekta vai saskaņojuma ar Pašvaldību;

4.4. braukt un novietot mehāniskos transportlīdzekļus, ja tas nav saistīts ar apstādījumu apsaimniekošanu.

5. Saistošajos noteikumos izpildi kontrolē Smiltenes novada pašvaldības Saimnieciskās darbības nodaļa un pagastu pārvaldes.

6. Atzīt par spēku zaudējušiem:

6.1. Smiltenes novada domes 2010. gada 22. jūnija saistošos noteikumus Nr. 12/10 "Smiltenes novada teritorijas labiekārtošanas un apstādījumu aizsardzības noteikumi";

6.2. Smiltenes novada domes 2011. gada 25. augusta saistošos noteikumus Nr. 9/11 "Par apstādījumu apsaimniekošanu un aizsardzību".

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
Paskaidrojuma raksts
Smiltenes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 28/21 "Par pašvaldības apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību Smiltenes novada teritorijā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus.

Likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 9. punkts noteic, ka dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, par republikas pilsētas vai novada teritorijas labiekārtošanu, zaļumstādījumu uzturēšanu un aizsardzību, proti, pašvaldība var noteikt prasības pašvaldības koku aizsardzībai, bet nav tiesīga regulēt citu personu īpašumā esošu koku aizsardzību.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka Smiltenes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldības) apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības kārtību, kā arī administratīvo atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu un to izpildes kontroli.

Saistošo noteikumu izpratnē apstādījumi ir visas uz Pašvaldībai piekritīgas zemes ar augiem dabīgi apaugušas vai mākslīgi apaudzētas teritorijas, kurās neiegūst augu produkciju pārtikai, koksni, grieztus ziedus un tamlīdzīgi, tajā skaitā parki, dārzi, skvēri, alejas, kapsētas, tostarp koki un krūmi, savukārt, apsaimniekotājs ir pašvaldības struktūrvienība, iestāde vai cita persona, kam pašvaldība uzdevusi nodrošināt pašvaldības apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību.

Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē 2010. gada 22. jūnija saistošie noteikumi Nr. 12/10 "Smiltenes novada teritorijas labiekārtošanas un apstādījumu aizsardzības noteikumi" un Smiltenes novada domes 2011.gada 25. augusta saistošie noteikumi Nr. 9/11 "Par apstādījumu apsaimniekošanu un aizsardzību.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav attiecināms.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijāNav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmApstādījumu uzturēšanu un aizsardzību Smiltenes novadā pārrauga Smiltenes novada pašvaldības Saimnieciskās darbības nodaļa un pagastu pārvaldes.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Informācija par saistošajiem noteikumiem pēc to spēkā stāšanās tiks publicēta pašvaldības bezmaksas izdevumā "Smiltenes novada Pašvaldības Vēstis" un izlikta redzamā vietā Smiltenes novada domes ēkā un pagastu pārvaldēs.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmPēc saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas Smiltenes novada pašvaldības domes komitejā un publicēšanas pašvaldības tīmekļvietnē www.smiltenesnovads.lv, saņemto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, tos, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut saistošajos noteikumos.

Plānotais sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļvietnē – www.smiltenesnovads.lv.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību Smiltenes novada teritorijā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Smiltenes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 28/21Pieņemts: 29.12.2021.Stājas spēkā: 07.07.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 128, 06.07.2022. OP numurs: 2022/128.28
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
333725
07.07.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"