Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Latvijas Bankas noteikumi Nr. 207

Rīgā 2022. gada 13. jūnijā
Statistisko datu par kartei piesaistītajiem maksājumiem sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Latvijas Bankas likuma
63. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības un kārtību, saskaņā ar kuru Latvijā reģistrētas kredītiestādes, citās valstīs reģistrētu kredītiestāžu filiāles Latvijā, maksājumu iestādes, elektroniskās naudas iestādes, Eiropas Ekonomikas zonas valstīs licencētu maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu filiāles Latvijā un krājaizdevu sabiedrības, kas sniedz maksājumu pakalpojumus (tālāk tekstā – statistisko datu sniedzējs), sagatavo un iesniedz Latvijas Bankai statistiskos datus par kartēm piesaistītajiem maksājumiem (tālāk tekstā – statistiskie dati);

1.2. statistisko datu iesniegšanas termiņus;

1.3. statistisko datu glabāšanas ilgumu.

2. Noteikumos lietotie termini atbilst šo terminu skaidrojumiem Latvijas Bankas noteikumos, kas regulē statistisko datu par klientu maksājumiem sagatavošanu un iesniegšanu, izņemot terminu "kartei piesaistīts maksājums", kurš šo noteikumu izpratnē ietver arī skaidrās naudas izmaksas.

3. Statistiskie dati nepieciešami Latvijas Bankas uzdevumu veikšanai, t.sk. lai veiktu Latvijā izmantoto maksāšanas līdzekļu uzraudzību un pārraudzību, sagatavotu maksājumu statistiku un maksājumu bilances statistiku saskaņā ar starptautiskajiem standartiem un Eiropas Savienības, t.sk. Eiropas Centrālās bankas, tiesību aktu prasībām, veiktu finanšu stabilitātes analīzi un tautsaimniecības dinamisko pārmaiņu analīzi, veicinātu ekonomisko prognozēšanu un informētu citas institūcijas un sabiedrību par maksāšanas līdzekļu attīstību Latvijā.

4. Statistiskos datus Latvijas Banka var nodot Latvijas Bankas likuma 71. panta otrajā un trešajā daļā minētajām iestādēm, ievērojot minētajā likumā noteiktās prasības.

5. Statistiskos datus Latvijas Banka glabā pastāvīgi.

6. Šie noteikumi neattiecas uz statistisko datu sniedzēju, kuram saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kas regulē statistisko datu par klientu maksājumiem sagatavošanu un iesniegšanu, piešķirtas tiesības minētajos Latvijas Bankas noteikumos paredzētos statistiskos datus sniegt samazinātā apjomā.

II. Statistisko datu sagatavošanas un iesniegšanas vispārējās prasības un kārtība un iesniegšanas termiņi

7. Statistiskos datus par nosūtītajiem kartei piesaistītajiem maksājumiem par kalendārā gada ceturksni statistisko datu sniedzējs sagatavo atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam "Nosūtīto kartei piesaistīto maksājumu ceturkšņa pārskats" (tālāk tekstā – nosūtīto maksājumu ceturkšņa pārskats) un iesniedz Latvijas Bankai līdz tā mēneša 20. datumam, kurš seko pēc attiecīgā kalendārā gada ceturkšņa beigām. Nosūtīto maksājumu ceturkšņa pārskatu nesagatavo un neiesniedz statistisko datu sniedzējs, uz kuru attiecas šo noteikumu 8. punkta prasības.

8. Statistiskos datus par nosūtītajiem kartei piesaistītajiem maksājumiem par kalendāro nedēļu statistisko datu sniedzējs sagatavo atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumam "Nosūtīto kartei piesaistīto maksājumu nedēļas pārskats" (tālāk tekstā – nosūtīto maksājumu nedēļas pārskats) un iesniedz Latvijas Bankai līdz piektajai darbadienai pēc kalendārās nedēļas beigām, ja divus secīgus kalendārā gada ceturkšņus tā nosūtīto maksājumu ceturkšņa pārskatā norādītais nosūtīto kartei piesaistīto maksājumu skaits saskaņā ar Latvijas Bankas vērtējumu ir sasniedzis 5% no kopējā šādu maksājumu skaita valstī.

9. Statistisko datu sniedzējs, kurš sagatavo un iesniedz Latvijas Bankai nosūtīto maksājumu nedēļas pārskatu un kurš saskaņā ar Latvijas Bankas vērtējumu divus secīgus kalendārā gada ceturkšņus neatbilst 8. punktā minētajam nosacījumam, pārtrauc sagatavot un iesniegt Latvijas Bankai nosūtīto maksājumu nedēļas pārskatu.

10. Statistiskos datus par saņemtajiem kartei piesaistītajiem maksājumiem par kalendāro nedēļu statistisko datu sniedzējs sagatavo atbilstoši šo noteikumu 3. pielikumam "Saņemto kartei piesaistīto maksājumu nedēļas pārskats" (tālāk tekstā – saņemto maksājumu nedēļas pārskats) un iesniedz Latvijas Bankai līdz piektajai darbadienai pēc kalendārās nedēļas beigām, ja kalendārā gada pusgadā tā saņemto kartei piesaistīto maksājumu euro skaits no maksājumu pakalpojumu sniedzējām valstīm, kas nav Latvija (atbilstoši statistiskajiem datiem, kas sagatavojami un iesniedzami saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kas regulē statistisko datu par klientu maksājumiem sagatavošanu un iesniegšanu), saskaņā ar Latvijas Bankas vērtējumu ir sasniedzis 5% no kopējā šādu maksājumu skaita valstī.

11. Statistisko datu sniedzējs, kurš sagatavo un iesniedz Latvijas Bankai saņemto maksājumu nedēļas pārskatu un kurš saskaņā ar Latvijas Bankas vērtējumu kalendārā gada pusgadā neatbilst 10. punktā minētajam nosacījumam, pārtrauc sagatavot un iesniegt Latvijas Bankai saņemto maksājumu nedēļas pārskatu.

12. Latvijas Banka, pamatojoties uz šo noteikumu 8., 9., 10. un 11. punktā minēto vērtējumu, nekavējoties informē tos statistisko datu sniedzējus, kuriem, sākot ar nākamo kalendāro ceturksni, piemērotas pārmaiņas šajos noteikumos paredzēto statistisko datu sagatavošanas un iesniegšanas periodiskumā.

13. Statistiskos datus Latvijas Bankai iesniedz elektroniskā veidā saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kuri regulē elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku, statistisko datu sniedzēji, kas ir Latvijā reģistrētas kredītiestādes un citās valstīs reģistrētu kredītiestāžu filiāles Latvijā, – izmantojot paaugstinātās drošības sistēmu, pārējie statistisko datu sniedzēji – izmantojot nebanku statistikas sistēmu.

14. Iesniedzot statistiskos datus, ievēro šādus vispārējos principus:

14.1. maksājumu summas euro (pārrēķinot saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo attiecīgās valūtas kursu attiecīgajā dienā) uzrāda līdz divām zīmēm aiz komata kā identisko raksturlielumu līmenī agregētu maksājumu summu;

14.2. maksājumu skaitu uzrāda kā identisko raksturlielumu līmenī agregētu maksājumu skaitu;

14.3. kā datumu uzrāda norēķina datumu.

15. Maksājuma uzsākšanas veida kodu uzrāda atbilstoši maksājumu uzsākšanas veidam:

15.1. elektroniski un attālināti uzsākts maksājums – kods "2000R";

15.2. elektroniski un klātienē uzsākts maksājums – kods "2000NR";

15.3. neelektroniski uzsākts maksājums – kods "1000T".

16. Tirdzniecības vietas valsts kodu un kartes izdevēja valsts kodu uzrāda saskaņā ar starptautisko standartu ISO 3166 "Valstu un to teritoriālā iedalījuma vienību nosaukumu kodi".

17. Elektroniski un attālināti uzsāktam maksājumam, kā arī neelektroniski uzsāktam maksājumam kā tirdzniecības vietas valsts kodu uzrāda tās valsts kodu, kurā reģistrēta tirgotāja darījumdarbība saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2015. gada 29. aprīļa Regulas (ES) 2015/751 par starpbanku komisijas maksām, ko piemēro kartēm piesaistītiem maksājumu darījumiem, 2. panta 29. punktu. Elektroniski un klātienē uzsāktam maksājumam uzrāda tās valsts kodu, kurā atrodas EFTPOS terminālis, bankomāts vai cits fizisks terminālis.

18. Tirgotāja kategorijas kodu uzrāda saskaņā ar starptautisko standartu ISO 18245 "Retail financial services – Merchant category codes", karšu shēmu noteiktajiem kodiem vai citiem papildus lietotiem kodiem.

III. Nosūtīto maksājumu ceturkšņa pārskata sagatavošanas prasības un kārtība

19. Nosūtīto maksājumu ceturkšņa pārskatā uzrāda statistiskos datus par nosūtītajiem maksājumiem, izņemot skaidrās naudas izmaksu, ar statistisko datu sniedzēja izsniegtajām kartēm par katru kalendārā gada ceturksni.

IV. Nosūtīto maksājumu nedēļas pārskata sagatavošanas prasības un kārtība

20. Nosūtīto maksājumu nedēļas pārskatā uzrāda statistiskos datus par nosūtītajiem maksājumiem ar statistisko datu sniedzēja izsniegtajām kartēm par katru kalendāro dienu.

21. Statistiskos datus par atpakaļ nosūtīto maksājumu summu un maksājumu skaitu attiecīgajā kalendārajā dienā uzrāda atsevišķi, maksājumu summu norādot ar mīnusa zīmi.

V. Saņemto maksājumu nedēļas pārskata sagatavošanas prasības un kārtība

22. Saņemto maksājumu nedēļas pārskatā uzrāda statistiskos datus par tirdzniecības vietās Latvijā saņemtajiem maksājumiem ar ārpus Latvijas izsniegtajām kartēm par katru kalendāro dienu.

23. Statistiskos datus par atpakaļ nosūtīto maksājumu summu un maksājumu skaitu attiecīgajā kalendārajā dienā uzrāda atsevišķi, maksājumu summu norādot ar mīnusa zīmi.

VI. Noslēguma jautājumi

24. Atzīt par spēku zaudējušiem Latvijas Bankas 2021. gada 11. jūnija noteikumus Nr. 196 "Maksājumu statistikas pārskatu par kartei piesaistītajiem maksājumiem sagatavošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 115).

25. Statistiskajiem datiem par 2022. gada 4. ceturksni piemēro Latvijas Bankas 2021. gada 11. jūnija noteikumus Nr. 196 "Maksājumu statistikas pārskatu par kartei piesaistītajiem maksājumiem sagatavošanas noteikumi". Šajā punktā minētos statistiskos datus iesniedz Latvijas Bankai līdz 2023. gada 20. janvārim.

26. Statistiskajiem datiem par kalendāro nedēļu no 2022. gada 26. decembra līdz 2023. gada 1. janvārim piemēro Latvijas Bankas 2021. gada 11. jūnija noteikumus Nr. 196 "Maksājumu statistikas pārskatu par kartei piesaistītajiem maksājumiem sagatavošanas noteikumi". Šajā punktā minētos statistiskos datus iesniedz Latvijas Bankai līdz 2023. gada 6. janvārim.

27. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
1. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 13. jūnija
noteikumiem Nr. 207
Nosūtīto kartei piesaistīto maksājumu ceturkšņa pārskats

20____. gada ____. ceturksnis
(pārskata ceturksnis)

Statistisko datu sniedzēja nosaukums _______________________

Kods _______________________

Nr.p.k.Maksājuma uzsākšanas veida kodsTirdzniecības vietas valsts kodsTirgotāja kategorijas kodsMaksājumu skaitsMaksājumu summa (euro)
ABCD12
      
      
Izpildītājs  Iesniegšanas datums 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)  
Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
2. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 13. jūnija
noteikumiem Nr. 207
Nosūtīto kartei piesaistīto maksājumu nedēļas pārskats
no 20____. gada ___________________līdz 20____. gada ___________________
(pārskata perioda sākuma datums)(pārskata perioda beigu datums)

Statistisko datu sniedzēja nosaukums _______________________

Kods _______________________

Nr.p.k.DatumsMaksājuma uzsākšanas veida kodsTirdzniecības vietas valsts kodsTirgotāja kategorijas kodsMaksājumu skaitsMaksājumu summa (euro)
ABCDE12
       
       
Izpildītājs  Iesniegšanas datums 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)   
Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
3. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 13. jūnija
noteikumiem Nr. 207
Saņemto kartei piesaistīto maksājumu nedēļas pārskats
no 20____. gada ___________________
līdz 20____. gada ___________________
(pārskata perioda sākuma datums)
(pārskata perioda beigu datums)

Statistisko datu sniedzēja nosaukums _______________________

Kods _______________________

Nr.p.k.DatumsMaksājuma uzsākšanas veida kodsKartes izdevēja valsts kodsTirgotāja kategorijas kodsMaksājumu skaitsMaksājumu summa (euro)
ABCDE12
       
       
Izpildītājs  Iesniegšanas datums 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)   
Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Statistisko datu par kartei piesaistītajiem maksājumiem sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: noteikumi Numurs: 207Pieņemts: 13.06.2022.Stājas spēkā: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 116, 16.06.2022. OP numurs: 2022/116.10
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
333267
01.01.2023
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"