Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 26

Siguldā 2022. gada 19. maijā
Par Siguldas novada pašvaldības neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas noteikšanas kārtību
APSTIPRINĀTI
ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 19. maija lēmumu
(prot. Nr. 11, 69. §)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta
2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350
"Publiskas personas zemes nomas
un apbūves tiesības noteikumi
"
31. punktu

1. Saistošie noteikumi, turpmāk – Noteikumi, nosaka kārtību, kādā Siguldas novada pašvaldība, turpmāk – Pašvaldība, aprēķina zemes nomas maksu par Pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu, turpmāk – Zemesgabals, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam vai kas Siguldas pilsētas teritorija tiek nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai.

2. Noteikumu izpratnē ar Zemesgabalu tiek saprasts Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā lietotais termins "zemes vienība" un nomas vajadzībām noteikta atsevišķa zemes vienības daļa (vai daļas vienas zemes vienības ietvaros, vai daļas, kas robežojas viena ar otru), kas nav pastāvīgs nekustamā īpašuma objekts.

3. Nomas maksa gadā par Zemesgabalu, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību:

3.1. ar platību līdz 500 m2 – 1 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 8,26 EUR;

3.2. ar platību no 501 līdz 1000 m2 – 1 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 16,53 EUR;

3.3. ar platību no 1001 m2 līdz 2000 m2 – 1 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 41,32 EUR;

3.4. ar platību no 2001 m2 līdz 5000 m2 – 1 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 57,85 EUR;

3.5. ar platību no 5000 m2 līdz 10 000 m2 – 1 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 82,64 EUR.

4. Nomas maksa gadā par Zemesgabalu, kas pilsētā nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību:

4.1. ar platību līdz 500 m2 – 2 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 8,26 EUR;

4.2. ar platību no 501 līdz 1000 m2 – 2 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 16,53 EUR;

4.3. ar platību no 1001 m2 līdz 2000 m2 – 2 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 41,32 EUR;

4.4. ar platību no 2001 m2 līdz 5000 m2 – 2 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 57,85 EUR;

4.5. ar platību no 5000 m2 līdz 10 000 m2 – 2 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 82,64 EUR.

5. Ja persona nomā vairāk nekā vienu Zemesgabalu, tad nomas maksa tiek aprēķināta atsevišķi par katru no tiem.

6. Zemes nomas līgumiem, kas noslēgti līdz Noteikumu spēkā stāšanās dienai, līdz tā termiņa beigām piemēro nomas maksas aprēķināšanas kārtību, kas bija spēkā uz zemes nomas līguma noslēgšanas brīdi. Pagarinot zemes nomas līguma termiņu, nomas maksa tiek aprēķināta, atbilstoši šiem Noteikumiem.

7. Ar noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

7.1. Siguldas novada pašvaldības domes 2019. gada 10. oktobra saistošie noteikumi Nr. 41 "Par Siguldas novada pašvaldības neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas noteikšanas kārtību";

7.2. Krimuldas novada domes 2019. gada 29. marta saistošie noteikumi Nr. 2 "Par neapbūvētu, Krimuldas novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu zemesgabalu nomas maksu";

7.3. Inčukalna novada domes 2019. gada 21. augusta saistošie noteikumi Nr. 3/2019 "Par neapbūvētu zemes gabalu nomas maksas aprēķināšanas kārtību Inčukalna novadā";

7.4. Mālpils novada domes 2011. gada 29. jūnija saistošie noteikumi Nr. 10 "Par nomas maksas noteikšanu pašvaldībai piederošai zemei, kas iznomāta lauksaimniecības produkcijas audzēšanai".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics
Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 19. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 26 "Par Siguldas novada pašvaldības neapbūvēta zemesgabala nomas maksas noteikšanas kārtību"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu pārejas noteikumu 6. punktu ar 2021. gada 1. jūlija jaunievēlētās pašvaldības domes pirmo sēdi stājas spēkā jaunizveidotais Siguldas novads ar administratīvo centru – Sigulda, kurā ietilpst šādas teritoriālā iedalījuma vienības: Allažu pagasts, Inčukalna pagasts, Krimuldas pagasts, Lēdurgas pagasts, Mālpils pagasts, Mores pagasts, Siguldas pagasts, Siguldas pilsēta, un izbeidzas visu bijušo pašvaldību domju pilnvaras. Siguldas novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) ir novadā iekļauto pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārņēmēja. Likuma pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Ievērojot minēto, saistošie noteikumi apstiprināmi, lai noteiktu vienotu neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu Pašvaldībā pēc administratīvi teritoriālās reformas.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošo noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu, kurš noteic, ka pašvaldībai savos saistošajos noteikumos ir tiesības noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts šo noteikumu 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā.

Saistošie noteikumi nosaka nomas maksas apmēru par Pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam vai kas pilsētā tiek nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNormatīvā akta izpilde neradīs papildu izdevumus Pašvaldības budžetā, savukārt ieņēmumi nav precīzi aprēķināmi, bet prognozējams ieņēmumu palielinājums.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi Siguldas novada pašvaldības teritorijāNav būtiskas ietekmes. Mērķgrupa, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas, kuras vēlas nomāt no Pašvaldības zemesgabalus, un līdz ar to radot vienlīdzīgas tiesības visām mērķgrupām visā Pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmInformāciju par Pašvaldības valdījumā vai turējumā esošiem iznomājamiem zemesgabaliem var iegūt Pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv, kā arī personas var interesēties pie Pašvaldības Teritorijas attīstības pārvaldes Īpašumu pārvaldības nodaļas un Vides pārvaldības nodaļas speciālistiem.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmSaistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts pirms apstiprināšanas publicēti Pašvaldības tīmekļvietnē www.sigulda.lv.
Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Siguldas novada pašvaldības neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas noteikšanas kārtību Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 26Pieņemts: 19.05.2022.Stājas spēkā: 02.06.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 105, 01.06.2022. OP numurs: 2022/105.23
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
332842
02.06.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"